Dodaj do ulubionych

CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM

IP: *.cm-upc.chello.se 22.12.02, 15:37
Szanowni Panstwo,
wszystkim Wam - chrzescijanom, z okazji Swiat Bozego Narodzenia skladam
zyczenia wszelkiej pomyslnosci.

Te swieta to dwatysiacedruga rocznica przyjscia na swiat Jezusa Chrystusa. A
wiec to On i Jego nauka powinny byc - choc nie zawsze sa - glownym tematem
obchodzonych na calym swiecie narodzin Syna Bozego. Dlatego namawiam Was
wszystkich - nie zapominajmy o tym fakcie. Lamiac sie oplatkiem, przy stolach
suto zastawionych jedzeniem i napitkiem, poswiecmy choc chwile zadumy,
kontemplacji i milosci Temu, ktory urodzil sie i umarl dla naszego
zbawienia...

Zdrowych i Wesolych Swiat :

Euromir
Obserwuj wątek
    • Gość: AdamM Euromirze, IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 15:43
      dziękując za zyczenia swiąteczne pozwole sobie jeszcze przypomniec o
      przelomowym dla historii ludzkości przykazaniu o milosci bliźniego. Nigdy
      wczesniej i nigdy później nie powiedziano tego tak wprost i nie nadano tym
      slowom większego znaczenia. To po pierwsze. A po drugie o znaczeniu milosci w
      ogóle. Tak, jak pisze i mowi o niej JPII. O jej znaczeniu dla naszego zycia i
      zycia innych. I o jej tajemnicy.
      Skladając Tobie zyczenia zdrowych, spokojnych i rodzinnych Swiąt, pozostaję z
      uszanowaniem

AdamM

PS. Ponieważ to nie zawsze jest oczywiste w moich zyczeniach nie ma żadnych
      podtekstow.

Goraco pozdrawiam
      Asmile)
      • rozowy Re: Euromirze, 22.12.02, 15:47
        W moich zyczeniach tez nie ma zadnych podtekstow. Zdrowych i wesolych, dla
        jednych rodzinnych, dla innych hiacyntowych!

Pozdrawiam.
    • Gość: n0str0m0 wesolych i zdrowych... i pelnych nadziei... /nt IP: 218.24.132.* 22.12.02, 16:07
    • Gość: Hihi dlaczego tylko chrzescijanom ? IP: *.ipt.aol.com 22.12.02, 16:20
      Zycze wszystkim bez wzgledu na rase i wyznanie przyjaznego spojrzenia na
      bliznich i nadzieji na lepsze jutro.
    • Gość: AndrzejG OPLATEK NA FORUM?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 16:25
      Gość portalu: EUROMIR napisał(a):

> Szanowni Panstwo, wszystkim Wam - chrzescijanom...

Czy jako ochrzczony jestem chrześcijaninem?

Andrzej

• Gość: AdamM raczej tak, IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 16:27
        ale jeszcze życie świadczy. A tu juz sobie musisz sam odpowiedziec.

A.
        • rozowy Re: raczej nie 22.12.02, 16:32
          Gość portalu: AdamM napisał(a):

> ale jeszcze życie świadczy. A tu juz sobie musisz sam odpowiedziec.
          >
          > A.

jesli chrzest byl twoim ostatnim kontaktem z chrzescijanstwem. Chrzescijanin to
          wierzacy, a wierzacy ma obowiazki wobec swego Kosciola. Jestes zblakana
          duszyczka, ktora zawsze moze wrocic do Kościola.
        • Gość: AndrzejG Czyli muszę sobie sam życzenia złożyć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 16:32

> ale jeszcze życie świadczy. A tu juz sobie musisz sam odpowiedziec.
          >
          > A.

Dopowiem sobie.
          Mnie interesuje co innego.Do tej pory chrześcijaństwo jawiło mi się
          jako religia otwrta , przygarniająca.
          Zyczenia Euromira są wręcz USTWIAJĄCE.

Andrzej
          • Gość: AdamM EUROMIR IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 16:36
            jako wybitny intelektualista tego forum (nie zartuję!) starannie dobrał kazde
            slowo. I postapił słusznie. Tak własnie chcial życzyć i tak życzyl. Ale on nie
            definiuje kto jest chrzescijaninem. Ja też nie wiem. Może chrzest plus poczucie
            przynależności wystarczy? Boże narodzenie to święta chrzescijańskie (CHRYSTUS
            SIE NARODZIL!!!) i nie ma powodu zapraszać do swietowania tych, ktorzy tego nie
            chcą lub sa tym świętom niechetni.

A.
            • Gość: AndrzejG Powiem szczerze. W odpowiedzi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 16:42
              nic nie wymyśliłem.
              • Gość: AdamM Wreszcie normalna IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 16:45
                odpowiedź. Niech to będzie dobry pukt wyjścia. Prawda jest jedną z najwyzszych
                wartości.
                smile)))

A.
          • rozowy Nie musisz 22.12.02, 17:22
            Gość portalu: AndrzejG napisał(a):

> Gość portalu: AdamM napisał(a):
            >
            > > ale jeszcze życie świadczy. A tu juz sobie musisz sam odpowiedziec.
            > >
            > > A.
            >
            > Dopowiem sobie.
            > Mnie interesuje co innego.Do tej pory chrześcijaństwo jawiło mi się
            > jako religia otwrta , przygarniająca.
            > Zyczenia Euromira są wręcz USTWIAJĄCE.
            >
            > Andrzej

Z okazji zblizajacych sie swiat Bozego Narodzenia skladam zyczenia wszystkim
            chrzescijanom i niechrzescijanom, wierzacym i niewierzacym. Wszystkiego
            najlepszego, duzo zdrowia, radosci i kieszeni pelnej pieniedzy. Dla mnie to
            swieto religijne, dla ciebie nie, ale zawsze mozemy sobie dobrze zyczyc. Kochaj
            blizniego swego jak siebie samego. Blizniego, a nie tylko chrzescijan.

Pozdrawiam.
            • rozowy Re: Nie musisz <-----Andrzej! To bylo do ciebie! 23.12.02, 02:49
              rozowy napisał:

> Gość portalu: AndrzejG napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: AdamM napisał(a):
              > >
              > > > ale jeszcze życie świadczy. A tu juz sobie musisz sam odpowiedziec.
              > > >
              > > > A.
              > >
              > > Dopowiem sobie.
              > > Mnie interesuje co innego.Do tej pory chrześcijaństwo jawiło mi się
              > > jako religia otwrta , przygarniająca.
              > > Zyczenia Euromira są wręcz USTWIAJĄCE.
              > >
              > > Andrzej
              >
              >
              > Z okazji zblizajacych sie swiat Bozego Narodzenia skladam zyczenia wszystkim
              > chrzescijanom i niechrzescijanom, wierzacym i niewierzacym. Wszystkiego
              > najlepszego, duzo zdrowia, radosci i kieszeni pelnej pieniedzy. Dla mnie to
              > swieto religijne, dla ciebie nie, ale zawsze mozemy sobie dobrze zyczyc.
              Kochaj
              >
              > blizniego swego jak siebie samego. Blizniego, a nie tylko chrzescijan.
              >
              > Pozdrawiam.
              >

Co bedziesz sam sobie zyczenia skladal. Masz moje.
              • Gość: AndrzejG Polska tradycja na chrześcijaństwie się opiera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.02, 06:25
                zawsze mi tak mówiono i wierzyłem , bo widziałem.
                Może to jednak obowiązuje , gdy jakis interes jest do zrobienia,
                a jak przychodzi proste życzenia złozyć , to są już lepsi i gorsi?

rozowy napisał:

> >
                > Z okazji zblizajacych sie swiat Bozego Narodzenia skladam zyczenia wszystkim
                > chrzescijanom i niechrzescijanom, wierzacym i niewierzacym. Wszystkiego
                > najlepszego, duzo zdrowia, radosci i kieszeni pelnej pieniedzy. Dla mnie to
                > swieto religijne, dla ciebie nie, ale zawsze mozemy sobie dobrze zyczyc.
                > Kochaj blizniego swego jak siebie samego. Blizniego, a nie tylko chrzescijan.
                >
                > Pozdrawiam.

Dziękuję za życzenia i odwzajemniam.

Andrzej
      • pollak Re: OPLATEK NA FORUM?????? 22.12.02, 16:42

> Gość portalu: EUROMIR napisał(a):
        >
        > > Szanowni Panstwo, wszystkim Wam - chrzescijanom...
        >
        > Czy jako ochrzczony jestem chrześcijaninem?

A wierzysz w Jezusa?
        • Gość: AndrzejG o Jezu!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 17:21
          pollak napisał:

>
          > A wierzysz w Jezusa?

Jako kogo?
          • pollak Re: 22.12.02, 21:09

> pollak napisał:
            >
            > >
            > > A wierzysz w Jezusa?
            >
            > Jako kogo?

Jako w Boga jedynego, zbawiciela.
    • Gość: Kto Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 17:21
      Zdrowych i Wesołych Swiąt
      Euromirowi i Innym Internautom
      życzy
      KTO
    • karlin Zdrowych i Radosnych - o jeden opłatek bliżej /nt 22.12.02, 17:30
    • Gość: kunce nawzajem, Euromirze, wszelkiej pomyślności IP: *.chello.pl 22.12.02, 18:07
      Tobie, Euromirze, oraz wszystkim tym, dla których jest to Święto Narodzenia
      Pańskiego, życzę, by upłynęło w zdrowiu i spokoju, oraz wzmcniło więzi miłości
      w ich domach.
      Tym zaś, dla których są to po prostu dni wolne od pracy życzę, by dobrze się
      bawili i czerpali radość z pięknej bożonarodzeniowej obrzędowości.
      • Gość: felinecaline Re: nawzajem, Euromirze, wszelkiej pomyślności IP: proxy / *.dial.proxad.net 22.12.02, 18:41
        ..."a na ziemi pokoj ludziom dobrej woli"...
        wszystkim, niezaleznie od pochodzenia,wyznania,swiatopogladu czy orientacji
        seksualnej.
        ...i ewentualnie - gloria in excelsis Deo...
    • Gość: ~1~ Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM IP: *.174.155.12.cablerocket.net 22.12.02, 18:49
      I ja chce polaczyc sie w tych pieknych pozdrowieniach Bozonarodzeniowych
      delikatnie jeszcze przypominajac o najwazniejszym: Mt 6:33 BT "Starajcie sie
      naprzod o krolestwo /Boga/ i o Jego Sprawiedliwosc, a to wszystko bedzie wam
      dodane." Leon
    • d_nutka Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM 22.12.02, 19:50

> Szanowni Panstwo,
      > wszystkim Wam - chrzescijanom, z okazji Swiat Bozego Narodzenia skladam
      > zyczenia wszelkiej pomyslnosci.
      >
      > Te swieta to dwatysiacedruga rocznica przyjscia na swiat Jezusa Chrystusa. A
      > wiec to On i Jego nauka powinny byc - choc nie zawsze sa - glownym tematem
      > obchodzonych na calym swiecie narodzin Syna Bozego. Dlatego namawiam Was
      > wszystkich - nie zapominajmy o tym fakcie. Lamiac sie oplatkiem, przy
      stolach
      > suto zastawionych jedzeniem i napitkiem, poswiecmy choc chwile zadumy,
      > kontemplacji i milosci Temu, ktory urodzil sie i umarl dla naszego
      > zbawienia...
      >
      > Zdrowych i Wesolych Swiat :
      >
      > Euromir

Euromirze
      Moja chwila zadumy?
      Wigilia to dzień oczekiwania.
      Czy nastepnego dnia tj. 25 grudnia 2002r jest dniem Narodzin?
      Jest dniem rocznicy Narodzin?
      A za pare miesiecy bedziemy obchodzic rocznicę Jego śmierci.
      Tylko parę miesięcy różnicy,,a Świat nic nie będzie inny.
      I gdzie wiara?
      Gdzie nadzieja?
      Gdzie miłość?
      kilkugodzinna?
      jednodobowa?

to do Was katolicy
      to do Was chrześcijanie
      do tych,co uważają,że posiedli tajemnicę większą niż inne narody i religie.
      zadumajcie się.

dalsza zaduma.
      .....

opłatkiem wigilijnym dzielę się ze wszystkimi w imię nadziei i miłosci.
      Danka
      • Gość: AdamM do d_nutki IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 19:55
        Czyzbysmy byli jedynymi nie ogladającymi tego G****, jakim jest TV(P)? Mam na
        mysli czasy wysylania postow.

PZDR smile
        • d_nutka Re: do AdamaM 22.12.02, 20:11

> Czyzbysmy byli jedynymi nie ogladającymi tego G****, jakim jest TV(P)? Mam
          na
          > mysli czasy wysylania postow.
          >
          > PZDR smile

czyżbysmy byli jedynymi?
          to smutne ale i pocieszajace.
          do tej pory myślałam,że jestem tylko jedyna.
          pzdr smile
          Danka
          • Gość: AdamM Nie jesteś - IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 20:14
            - od czasu pewnego sprzed 2 lat, gdy otarlismy się z zoną o tragedię nie
            oglądamy TV. Zycie i zdrowie nie po to mamy, aby marnować je przed tym pudłem
            pelnym bzdur, uproszceń i najzwyklejszych klamstw .

PZDR smile

A.
            • d_nutka Re: Nie jesteś - 22.12.02, 20:47

> - od czasu pewnego sprzed 2 lat, gdy otarlismy się z zoną o tragedię nie
              > oglądamy TV. Zycie i zdrowie nie po to mamy, aby marnować je przed tym
              pudłem
              > pelnym bzdur, uproszceń i najzwyklejszych klamstw .
              >
              > PZDR smile
              >
              > A.

ja jednak TVP ogladam pomimo tragedii jakie przeżyłam
              te moje są nie z TVP.
              a że TV(P) to "pudło pełne bzdur,uprzedzeń i najzwyklejszych kłamst"?
              nie tylko to pudło,choć ono w znacznej mierze teraz się przyczynia do
              poszerzania obszaru kłamstwa,bzdur i uprzedzeń.
              ale cóż.
              takia technologia rozprzestrzeniania bzdur jakie czasy.
              mam jednak pytanie do ciebie Adamie.
              jak nie oglądasz tego co "pudło" podaje,to świat jest lepszy?
              jest bez kłamstw,uprzedzeń i bzdur?
              czy tylko inne dozowniki.
              mniej stresujące.
              życzę więc "odpowiednich" dozowników.
              pzdr.
              Danka
              smile
              • Gość: AdamM No wiesz, IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 22.12.02, 20:55
                może odrobine przesdzilem. Np. raz na tydzień - dwa tygodnie jak jest coś
                interesującego to spojrzymy. Np. wczoraj koncert poswiecony pamieci
                Ciechowskiego. Ale to wszystko. Chodzi o to, ze TV to swiat zafalszowany.
                Uluda. A my mamy niby w niego wierzyc. Czyli zamiast pogadac z dzieckiem lub
                zona lub kolega ja sie gapie w cos, co nie jest tego warte. A zycie nie trwa
                lat 200.

A.
    • bykk Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM 23.12.02, 01:42
      Dzięki i dla Ciebie Euromirze również zdrowych,weołych Świąt Bożego Narodzenia!
      Niechaj Ci się wiedzie,abyś zdrów był,konto bez debetu i więcej uśmiechu.
      pozdrawiam
      hej!
    • Gość: wikul Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM IP: *.acn.waw.pl 23.12.02, 01:52

> Szanowni Panstwo,
      >
      > wszystkich - nie zapominajmy o tym fakcie. Lamiac sie oplatkiem, przy stolach
      > zbawienia...
      >
      >
      > Euromir

Dziękując za miłe życzenia przyłączam się do nich z całego serca .
      Wikul
    • Gość: Kir Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.02, 07:06
      Nie wiem co mnie podkusiło aby wejść na Forum ale stało sięsad.Po tym co
      przeczytałem do tej pory odczuwam więcej smutku niż radości.Ci którzy mienią
      się wierzącymi w znacznej części zapominają o tym,że wiara to także życie
      zgodnie z jej zasadami a nie tylko mówienie o nich.Wielu którzy dyskutują na FG
      o tym już dawno zapomniało,ale podkreślają swoją wiarę i czynią z tego
      narzędzie do poniżania innych czy też pozbawiania ich godności.Działają jak
      inkwizytorzysmile.Przecież to tak jakby Chrystus nauczał mieczem.Dlaczego
      najprostsze rzeczy są zawsze najtrudniejsze do zrozumienia?! Moim zdaniem
      dlatego,że tak naprawdę nikt nie zastanawia się nad nimi >bo są przecież takie
      oczywiste<.Myślę, że niektórzy to swoje postępowanie "inkwizycyjne" przypisują
      sobie jako zasługę w obronie wiary.Wolter w swoim "Traktacie o nietolerancji"
      pisząc o prawie ludzkim i naturalnym napisał,że zasadą powszechną obu praw jest
      na całej ziemi: "Nie czyń drugiemu, co tobie niemiło." Widać można pogodzić
      zasady humanistyczne z religijnymi.Zasada z pewnością starsza od Wolterasmile ale
      traktowana przez wielu jedynie jako zasada o której się mówi.Niektórzy wierzący
      stwierdzili, że co prawda mogłoby to być niemiłe dla nich ale z pewnością miłe
      będzie Bogu.Chociaż ilu z nas podchodzi w ten sposób do życia.Słowo to też oręż
      którym nieraz można bardziej zranić niż tym materialnym.Rany po nim pozostają
      głębokie i trudno je uleczyć.Dzisiaj znowu stają się aktualne słowa Woltera
      z jego traktatu:-"Obecnie w niektórych krajach poprzestaje się na tym,że się
      mówi: "Wierz albo cię znienawidzę.Wierz albo wyrządzę ci wszelkie zło, na jakie
      się będę mógł zdobyć.Potworze,nie wyznajesz mojej religii,nie masz przeto
      żadnej religii.Niechże cię mają w ohydzie twoi sąsiedzi,twoje miasto,twoja
      prowincja." Nie dostrzegacie ludzi którzy tak myślą i postępują?to szkodasad.
      Znowu niepotrzebnie siadałem do klawiatury.Nie dyskutuję na Forum na temat
      wiary,to kolejny wyjątek,że zabieram głos.Uważam tylko,że każdy kto powołuje
      się na swój katolicyzm powinien postępować zgodnie z zasadami nauki Chrystusa.
      Jednak to nie jest łatwe,łatwiej więc zwalczać "wrogów obiektywnych" za ich
      winy rzeczywiste czy wydumane.Historia stara jak praktyka państw w których
      chrześcijaństwo stało się religią dominującą.Niesamowite, Chrystus stworzył
      wizerunek Boga Miłosiernego,odmienny od opisanego w Starym Testamencie
      a z części Jego późniejszych wyznawców, którzy powinni stać się lepsi, powstały
      potwory.Stało się tak tylko dlatego,że to ludzie po swojemu zaczęli tłumaczyć
      proste słowa Chrystusa aby uprościć sobie życie i usprawiedliwić popełniane
      niegodziwości.Doszło do tego,że zło stało się normą,czyniono je przecież dla
      wiary.Smutkiem więc napawa fakt,że dzisiaj ktoś nie potrafi odróżnić dobra od
      zła w swoim postępowaniu.W KK dostrzega zło Papież i niektórzy kapłani,jednym
      z nich jest np.ks.W.Hryniewicz który w książce "Nad przepaściami wiary" mówi
      m.in.o grzechu pychy i nietolerancji KK. Jednak wierni wolą słuchać
      ks.Jankowskiego albo o.Rydzyka.Rzeczywiście człowiek wierzący i myślący ma o
      czym myśleć. Żeby tylko chciałsad.Nie pytam już nawet o bliźniego bo wystarczy
      przejrzeć Forum aby wiedzieć kto nim nie jest.Boże i tutaj się mówi o nauce
      Chrystusa tak lekko jakby w ciągu roku nic się nie wydarzyło.Katolicy na okres
      świąteczny a co z pozostałymi dniami roku?Niebo nie jest przepełnione.Gdybym
      mógł zadać dzisiaj Chrystusowi pytanie to zapytałbym Go:"Boże skoro wiedziałeś,
      że Twoja śmierć na krzyżu spowoduje w przyszłości tyle okrucieństwa i krzywd z
      rąk wiarołomnych wyznawców to dlaczego się na nią zgodziłeś?!" Wygląda na to,że
      to kara za ukrzyżowanie,czyli Bóg tak naprawdę się nie zmienił i pozostał tak
      samo okrutny jak w Starym Testamencie,przestał tylko ingerować w sprawy
      narodów.A może nie,może zaczął tworzyć katów i idiotów (bez obrazy chorych) aby
      ukarać narody? Ostatecznie nic nie dzieje się bez Jego woli.Chociaż z drugiej
      strony ludzie otrzymali wolną wolę,dekalog i nauki Chrystusa. Mieli więc wybór
      i mają go po dzień dzisiejszy.Dlaczego jednak częściej wybierają zło i powołują
      się przy tym na zasady wiary?Mało tego, potrafią to sobie nawet wytłumaczyć.
      Wystarczy,znowu się rozpisałem a miałem już dać sobie z tym spokój.Zresztą ten
      post prawdopodobnie jak i pozostałe z humanistycznych,napisanych we
      wcześniejszym okresie ulegnie wyrzuceniu z wyszukiwarki.Przepraszam za tą
      niezbyt radosną nutę ,ale sprowokowała mnie trochę treść postu Euromira.

Oczywiście przyłączam się do wszystkich życzeń i to nie tylko dlatego,że
      nadchodzą święta.Życzyłbym sobie (egoistasmile) a także i innym aby w ich głowach
      nie kołatały się (jeżeli się kołaczą) już nigdy takie myśli.Nie podejmuję
      dyskusji,to nie ucieczka,ja tylko wyraziłem swój pogląd.Dlaczego nie podejmuję
      dyskusji?-odpowiedź znajduje się w treści postu.
      Pozdrawiam
      Kir
      • Gość: # Pieknie Kir wywiazales sie zamowienia... IP: *.wroclaw.tpsa.pl 23.12.02, 07:59
        Moze ktos pamieta moj post sprzed trzech dni o pewnych metodach,
        prymitywnych i tych wysublimowanych zwalczania polskosci
        atakowniem wiary katolickiej. Bylbym wdzieczny za przypomnienie.

Bo popatrzmy, ze Kir wzorcowo wrecz,
        wpisal sie w jedna z opisanych przeze mnie metod manipulowania
        Starym i Nowym Testamentem.

Pisze, ze nie wie "co Go podkusilo"
        a przeciez sam sobie nieswiadomie odpowiedzial!

Przeciez dowie siewie kto kusi! A kto przeciwnie - namawia do dobrego wlasnym
        przykladem. Jesli dopusci do glosu sumienie...przed ktorym, jak sam pisze
        wciaz ucieka.

--------------------------
        Gość portalu: Kir napisał(a):

> Nie wiem co mnie podkusiło aby wejść na Forum ale stało się...

....Niesamowite, Chrystus stworzył wizerunek Boga Miłosiernego,odmienny od
        opisanego w Starym Testamencie a z części Jego późniejszych wyznawców, którzy
        powinni stać się lepsi, powstały potwory.

...Papież i niektórzy kapłani,jednym z nich jest np.ks.W.Hryniewicz który w
        książce "Nad przepaściami wiary" mówi m.in.o grzechu pychy i nietolerancji KK.
        Jednak wierni wolą słuchać ks.Jankowskiego albo o.Rydzyka.

...Gdybym mógł zadać dzisiaj Chrystusowi pytanie to zapytałbym Go:"Boże skoro
        wiedziałeś, że Twoja śmierć na krzyżu spowoduje w przyszłości tyle okrucieństwa
        i krzywd z rąk wiarołomnych wyznawców to dlaczego się na nią zgodziłeś?!"
        Wygląda na to,że to kara za ukrzyżowanie,czyli Bóg tak naprawdę się nie zmienił
        i pozostał tak samo okrutny jak w Starym Testamencie,przestał tylko ingerować w
        sprawy narodów...

Nie podejmuję dyskusji,to nie ucieczka,ja tylko wyraziłem swój pogląd.
        > Kir
        • Gość: AndrzejG #-u ,ja pamiętam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.02, 08:40
          Gość portalu: # napisał(a):

> Moze ktos pamieta moj post sprzed trzech dni o pewnych metodach,
          > prymitywnych i tych wysublimowanych zwalczania polskosci
          > atakowniem wiary katolickiej. Bylbym wdzieczny za przypomnienie.
          >
          > Bo popatrzmy, ze Kir wzorcowo wrecz,
          > wpisal sie w jedna z opisanych przeze mnie metod manipulowania
          > Starym i Nowym Testamentem.
          >
          > Pisze, ze nie wie "co Go podkusilo"
          > a przeciez sam sobie nieswiadomie odpowiedzial!
          >
          > Przeciez dowie siewie kto kusi! A kto przeciwnie - namawia do dobrego
          wlasnym przykladem. Jesli dopusci do glosu sumienie...przed ktorym, jak sam
          pisze wciaz ucieka.
          >
          • Gość: # Re: #-u ,ja pamiętam IP: *.wroclaw.tpsa.pl 23.12.02, 09:12
            Andrzeju!

Czekajac z ufnoscia na Twe samookreslenie
            - jakosci pochodzenia wlasnego jestestwa,
            - zycze Ci radosci swietowania po raz 2002-gi (nie bylo roku "0"-go)
            Narodzenia Panskiego!

Kirowi zas zycze wyzwolenia sie z ograniczen deizmu Woltera, ktory przeczył
            boskości Chrystusa, potrzebie istnienia Kościoła i propagował ideę religii
            naturalnej, zgodnej z rozumem czlowieka.

Az wreszcie,
            gdy wiare w Boga zastapiono wiara w niedoskonaly a przezarty pycha,
            ludzki rozum
            - doprowadzono do najwiekszych rzezi
            w historii swiata; - rewolucji francuskiej i rosyjskiej.

Taka to ta religia naturalna, rodem z piekla!

• Gość: AndrzejG Re: #-u ,ja pamiętam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.12.02, 09:22

> Andrzeju!
              >
              > Czekajac z ufnoscia na Twe samookreslenie
              > - jakosci pochodzenia wlasnego jestestwa,
              > - zycze Ci radosci swietowania po raz 2002-gi (nie bylo roku "0"-go)
              > Narodzenia Panskiego!
              >

To są życzenia przyciągające - tak rozumiem chrześcijaństwo.
              Po słowach Euromira , trząsnęło mną - ustawiłem się na pozycji anty-.
              Łatwo mi jest teraz wyobrazić sobie człowieka młodego , poszukujacego
              i wątpiacego zarazem.Zamknięcie przed nim furtki zaowocuje pozytywną
              reakcją tego młodego człowieka na hasło 'róbta co chceta'.

Nie zamykać , nie odpychać , przygarniać bo i bez UBeków polska tradycja
              pójdzie w niepamięć.

Andrzej
            • d_nutka Re: #-u ,ja pamiętam 23.12.02, 16:16

> Andrzeju!
              >
              > Czekajac z ufnoscia na Twe samookreslenie
              > - jakosci pochodzenia wlasnego jestestwa,
              > - zycze Ci radosci swietowania po raz 2002-gi (nie bylo roku "0"-go)
              > Narodzenia Panskiego!
              >
              > Kirowi zas zycze wyzwolenia sie z ograniczen deizmu Woltera, ktory przeczył
              > boskości Chrystusa, potrzebie istnienia Kościoła i propagował ideę religii
              > naturalnej, zgodnej z rozumem czlowieka.
              >
              > Az wreszcie,
              > gdy wiare w Boga zastapiono wiara w niedoskonaly a przezarty pycha,
              > ludzki rozum
              > - doprowadzono do najwiekszych rzezi
              > w historii swiata; - rewolucji francuskiej i rosyjskiej.
              >
              > Taka to ta religia naturalna, rodem z piekla!
              >
              >
              >

to nie bedzie opowiesć wigilijna choć powinna wydzrzyć się w Wigilię właśnie.
              było to kilkanascie lat temu.
              dzwonek do drzwi w srodku nocy(nie były jeszcze w powszechnym uzyciu domofony).
              otwieram nie pytajac kto, bo taki zawsze miałam zwyczaj zapamiętany z
              bezpieczniejszych czasów.
              za drzwiami stoi przemoczone starszy człowiek i prosi o szklankę herbaty.
              zaprosiłam,poczęstowalam gorącą herbata i kanapką.
              rozmawialiśmy.troche się zaczelam obawiać nieznanego goscia więc obudziłam dla
              towarzystwa nastoletnią wtedy córkę.
              pan się ogrzał,deszcz przestal padać i pan sobie poszedł.
              a mnie do dziś prześladuje myśl,ze nie zapytalam się czy ma dokad pójść.
              jeszcze wtedy nie mówiło się o bezdomnych.
              i wcale nie uwazam,że zrobiłam dobry uczynek.
              dobry uczynek bylby wtedy gdybym wiecej się zainteresowała co z tym
              człowiekiem bedzie,gdy zamkna się za nim drzwi mojego domu.
              jutro jest Wigilia.
              w kazdym domu bedzie przygotowany talerz dla wędrowca.
              ale czy chcielibysmy przyjąć tego wędrowca także następnego dnia?
              czy znalazłoby się w naszym domu miejsce dla wędrowca?
              Jezus był przecież takim wędrowcem
              ja nie jestem dobra.
              u mnie nie ma miejsca na przyjecie na dłużej takiego wędrowca.
              raz miałam szansę i nie zapytałam.
              nie zapytałam,bo nie bylam gotowa przyjąć wędrowca pod swój dach.
              i nie jestem gotowa także i dziś.
              kto z was przyjmie wędrowca?
              Danka
    • alfalfa Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM 23.12.02, 11:49
      Dzięki, nawzajem i przyłączam się. Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego
      Narodzenia, Łask Bożych i Błogosławieństwa - życzę wszystkim i pozdrawiam.
      A.
    • jacek#jw Szczęśliwych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia 23.12.02, 11:59
      Wszystkim forumowiczom

Zyczy Jacek
    • Gość: doku Przyłączam się do tych życzeń, ale nie w pełni ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 23.12.02, 12:13
      ... bo serce moje nie jest tak pojemne.

Szanowni Panstwo, wszystkim Wam - katolikom,
      z okazji Swiat Bozego Narodzenia skladam

doku
      • Gość: # Tez nie w pełni ale z zrozumieniem powsciagliwosci IP: *.wroclaw.tpsa.pl 23.12.02, 13:15
        Gość portalu: doku napisał(a):

> ... bo serce moje nie jest tak pojemne.
        >
        > Szanowni Panstwo, wszystkim Wam - katolikom,
        > z okazji Swiat Bozego Narodzenia skladam
        >
        >
        > doku

a Wam - niekatolikom i niesprawdzonym reformatorom sprawdzonego - zycze
        umyslnie, ja # - nie wszelkiej, ale tylko tej prawidlowej
        pomyslnosci, w glebokim namysle przed reformami a takze i po.
    • Gość: tees Dziękuję! Wzajemnie życze. IP: 195.94.204.* 23.12.02, 17:32
    • Gość: snajper Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM IP: *.acn.waw.pl 23.12.02, 19:48

> Szanowni Panstwo,
      >
      > wszystkich - nie zapominajmy o tym fakcie. Lamiac sie oplatkiem, przy stolach
      > zbawienia...
      >
      >
      > Euromir

Dziękuję za życzenia i wzajemnie życzę spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego
      Narodzenia, niech przyniosą Panu trochę tak potrzebnej nam radosci, szczęścia,
      spokoju. Niech ta rocznica Narodzin pełna będzie tego, co chyba najpiękniejsze
      w chrześcijaństwie - miłosći bliźniego swego.

Pozdrawiam świątecznie

Snajper.
    • Gość: EUROMIR Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM IP: *.acn.waw.pl 24.12.02, 01:17

Szanowni Panstwo,
      wszystkim Wam - chrzescijanom, z okazji Swiat Bozego Narodzenia skladam

Te swieta to dwatysiacedruga rocznica przyjscia na swiat Jezusa Chrystusa. A
      wiec to On i Jego nauka powinny byc - choc nie zawsze sa - glownym tematem
      obchodzonych na calym swiecie narodzin Syna Bozego. Dlatego namawiam Was
      wszystkich - nie zapominajmy o tym fakcie. Lamiac sie oplatkiem, przy stolach
      suto zastawionych jedzeniem i napitkiem, poswiecmy choc chwile zadumy,
      kontemplacji i milosci Temu, ktory urodzil sie i umarl dla naszego
      zbawienia...

Euromir
      • monopol Wzajemnie:) 24.12.02, 01:22
        Wszystkiego dobrego!

Miło, że zwróciłeś uwagę na to, co najważniejsze jest w tych Świętach - tak
        łatwo o tym zapominamy.
      • _sorciere Re: CHRYSTUS SIE RODZI...OPLATEK NA FORUM 24.12.02, 01:25
        Dziekuje uprzejmie za nie zlozenie mi zyczen,w zamian za to skladam serdeczne
        zyczenia od znajomych muzulmanow i buddystow no i ode mnie osoby niewierzaczj.
        Wesolych swiat.
    • Gość: Michał Wszystkiego dobrego wszystkim forumowiczom IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.02, 06:52
      Jak to mówią u nas " "niech sie wóm darzy" !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka