Dodaj do ulubionych

"Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na Kubę

08.08.06, 00:50
Proszę się tylko nie śmiać: "Dokument podpisali m.in. laureaci nagrody Nobla:
Portugalczyk Jose Saramago, Nigeryjczyk Wole Soyinka, Argentyńczyk Adolfo
Perez Esquivel, Włoch Dario Fo oraz Desmond Tutu i Nadine Gordimer z Republiki
Południowej Afryki."

Jacy, Q, yętelyktułalyści???

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3535403.html?skad=rss
Obserwuj wątek
    • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 01:12
      Niestety, nie wiadomo czy rzygac przed, czy po przeczytaniu tych apeli. Chomsky
      tez wydal nowy apel, tym razem w obronie okupowanych Palestynczykow (tych z
      paru innych watkow na aqua), ktory tez zostal podpisany przez ineptualistow.
    • abprall Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 01:36
      ha , można spekulować ,co stanie się z Kubą po fidelu ?
      dobre pytanie...
      Gospodarka chyba pójdzie w kierunku zachód.
      Prędzej czy póżniej Kuba stanie się coś w rodzaju stanu USA.
      Puerto Rico też nikt nie pytał.
      Dalej będą biedaki , ale grupka bogaczy się dorobi.
      pod panowaniem yaankesow , wyobrażam sobie kubę jak nowoczesną kubę pod
      panowaniem Batisty.
      Pewnie kuba będzie znowu tym czym była przed castro . Costa Brava yaankesó
      • stormy_weather Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 08:35
        Hey! najnowsze info :
        1. fidel jest stary ale mocno fit, najprawdopodobnie dożyje 106 lat.
        2. przekazanie włady było tylko taktycznym manewrem.
        3. i znowu wszyscy dali się nabrać.

Bez obaw , kuba zostanie taką jaką jest.
        Kubańczycy żyją lepiej niż wielu innych w krajach o systemie kapitalistycznym.
        Średniak jest i pozostanie homikiem na kole obrotowym zarówno na kubie ,
        jeszcze bardziej tu w polsce.
        Poza tym ta zasr'ana demokracja , ja przecież lecha nie wybierałem.
        Lepiej Fidel u władzy aniżeli G.W. Bush.

la victoria siempre!
    • xiazeluka "Lewicowi intelektualiści" 08.08.06, 09:56
      Czyli esesmani do wynajęcia. Cała ta trzoda 400 knurów zawyłaby z wściekłości,
      gdyby ktoś im zaproponował "Odpieprzcie się od Generała Pinocheta".
      • pozarski Re: "Lewicowi intelektualiści" 08.08.06, 10:12
        Swiat na szczescie nie jest czarno-bialy, czlowiek nie musi wybierac miedzy
        Carterem i Pinochetem. Mozna nie znosic obu na raz i nie narazac na szwank
        swojego sumienia.
        • xiazeluka Mylisz się 08.08.06, 10:36
          Dla "lewicowych intelektualistów" świat ma dwie barwy: czerwoną (dobrą) i
          pozostałokolorową (złą).
          • pozarski Re: Mylisz się 08.08.06, 10:38
            A dla prawicowych czarna (dobra) i pozostalokolorowa (zla).
            • xiazeluka Re: Mylisz się 08.08.06, 11:11
              Czarny to kolor wolności, rzepie.
              Prawicowcy w ogóle nie dzielą świata, ponieważ nie kłócą się z faktami.
              • pozarski Re: Mylisz się 08.08.06, 11:18
                Czarny kolor to kolor wolnosci? Anarchista? Czarna sotnia?
                • xiazeluka Re: Mylisz się 08.08.06, 11:52
                  To nawet tak elementarnych rzeczy nie wiesz?
                  • pozarski Re: Mylisz się 08.08.06, 11:54
                    Wszystko mi opowiedz.
                    • xiazeluka Re: Mylisz się 08.08.06, 12:30
                      "Wracaj do przedszkola i nie zapomnij worka z kapciami."

Ałtor tyh suw to baldzo moooondra ozoba njeh łon Ciebje wyjaźni w czem żecz.
                      • pozarski Re: Mylisz się 08.08.06, 12:33
                        Ok. Niczego innego sie nie spodziewalem.
                        • xiazeluka Re: Mylisz się 08.08.06, 12:56
                          I słusznie. Retorsje to narzędzie stosowane przez obie strony.
    • abprall Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 20:19
      do pierwszych którzy podpisali listę należą :
      José Saramago, Portugal; Wole Soyinka, Nigeria; Adolfo Pérez Esquivel,
      Argentinien; Dario Fo, Italien; Desmond Tutu, Südafrika; Rigoberta Menchú,
      Guatemala; Nadine Gordimer, Südafrika; Zhores Alfiorov, Rußland; Noam Chomsky,
      USA; Oscar Niemeyer, Brasilien; Harry Belafonte, USA; Mario Benedetti, Uruguay;
      Ignacio Ramonet, Spanien/Frankreich; Danny Glover, USA; Samir Amin, Ägypten;
      Alfonso Sastre, Spanien; Francois Houtart, Belgien; Eduardo Galeano, Uruguay;
      Juan Gelman, Argentinien; Frei Betto, Brasilien; Pablo González Casanova,
      Mexico; Russell Banks, USA; Bernard Cassen, Frankreich; Ernesto Cardenal,
      Nicaragua; Angela Davis, USA; Ariel Dorfman, Chile; Tom Morello, USA; Walter
      Salles, Brasilien; Manu Chao, Frankreich; Blanca Chancosa, Ecuador; Egberto
      Gismonti, Brasilien; Andrés Gómez, Kuba; Alice Walker, USA; István Mészáros,
      Ungarn; Leonardo Boff, Brasilien; Tomás Borge, Nicaragua; Eva Forest, Spanien;
      Daniel Viglietti, Uruguay; Piero Gleijeses, Italien/USA; James D. Cockcroft,
      USA; Aníbal Quijano, Perú; Theotonio dos Santos, Brasilien; Pablo Guayasamín,
      Ecuador; Leonard Weinglass, USA; Susu Pecoraro, Argentinien; Francisco de
      Oliveira, Brasilien; Graciela Duffau, Argentinien; Ramsey Clark, USA; Fernando
      Rendón, Kolumbien; Luis Sepúlveda, Chile; Andy Spann, USA; Hildebrando Pérez
      Grande, Peru; Fernando Pino Solanas, Argentinien; Santiago García, Kolumbien;
      Michael Löwy, Brasilien; Juan Manuel Roca, Kolumbien; Pascual Serrano, Spanien;
      León Rozitchner, Argentinien; Jorge Rufinelli, Uruguay; Franca Rame, Italien;
      Alfredo Vera, Ecuador; Patricia Ariza, Kolumbien; Leslie Cagan, USA; Noé
      Jitrik, Argentinien (...)
      -------------------------
      • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 20:51
        To musi byc ta lista, ktora podpisal Chomsky, a wiec nie ma jego wlasnej. Honor
        zwracam (po zwracaniu). Ineptualista swiatowym jest sie wtedy, kiedy cie przyjma
        na taka liste. Do tego czasu mozesz tylko sobie marzyc.
      • jaceq Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 21:01
        Fiu fiu, nawet Danny Glover podpisał! A ten jego "pantner" z "Lethal Weapon" nie
        podpisał? Przecież oba intelektualisty solidne jak pniaki!
      • jaceq Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 21:02
        A stara ciotka rewolucji, Angela Davis podpisuje coś jeszcze? Czy ona aby nie w
        pudle?
        • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 21:06
          Jest na jakims uniwersytecie i dziala na rzecz rzeczy roznych. Ostatnio cos
          czytalem, ze bardzo ja smuci fakt niezrozumienia istoty religii pokoju w Ameryce.
          • jaceq Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 21:28
            > smuci [ją] fakt niezrozumienia istoty religii pokoju w Ameryce.

No tak, w zasadzie powinienem się spodziewać czegoś takiego.
      • jaceq Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 21:05
        Widzę też kilka nazwisk, które brzmią mi znajomo, bodaj z ligi futbolowej USA.
        Ci noszą kaski; żeby im intelekt łbów nie rozsadził.
        • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 08.08.06, 21:24
          Heheh. A ja myslalem, ze Wole Soyinka dawno umarl. A tu - nie, zyje!
    • kpiorp Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 19:09
      To , że zamiast nich czytujesz "Najwyzszy czas" nie znaczy , że nie są
      intelektualistami .

Wszyscy wymienieni nimi są . I to dużego formatu .

Nie wiem czemu nie wspomniano o Chomsky'm .
      • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 19:28
        Wspomniano, wspomniano.
    • ada08 Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 20:09
      jaceq napisał:

> Proszę się tylko nie śmiać:

Mnie tam nie do śmiechu. Przeczytałam skrupulatnie listę dostarczoną uprzejmie
      przez abpralla i zrobiłam sobie test na intelektualizm. Okazało się, że z listy
      tej kojarzę (jakoś tam) dziesięć nazwisk plus dwa. Tych dziesięć to:

José Saramago, Wole Soyinka, Dario Fo, Desmond Tutu,
      Nadine Gordimer, Noam Chomsky, Oscar Niemeyer, Ernesto Cardenal,
      Manu Chao, Ramsey Clark.

Dwa dodatkowe nazwiska to:

- Casanova (oczywiście domyślam się, że to nie ten osławiony Wenecjanin, ale
      chodzi o skojarzenie)

- Meszaros (oczywiście domyślam się, że to nie Marta, skoro jakiś Istvan, ale
      lubię ten naród)

W sumie słabo wypadłam ze znajomości intelektualistów.
      Idę czytać Wikipedię!
      a.

• v.ci Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 23:01
        Ado , nie mów , że nie słyszałaś o Dannym Gloverze i Harry'm Belafonte ?

Jaacku Q , mogłbyś wymienić choćby 10 współczesnych Ci ludzi (cudzoziemcow) ,
        ktOrych uwazasz za prawdziwych intelektualistów ?
        • ada08 Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 19:25
          v.ci napisał:

> Ado , nie mów , że nie słyszałaś o Dannym Gloverze i Harry'm Belafonte ?
          >

A właśnie, że powiem smile))
          Wyguglałam Glovera i twarz skojarzyłam filmowo, ale nie wiedziałam, ze on się
          tak nazywa. A Belafonte nigdy dotąd nie widziałam. Bo nie jestem kinomanką,
          owszem lubię kino, ale dla mnie to najmniej ważna ze sztuk (o ile film jest
          sztuką), nie to co dla towarzysza Lenina! smile

Zresztą myślę, że dziś intelektualiści nie są autorytetami (a kiedyś byli?)
          Gdyby taki apel podpisały gremialnie gwiazdy estrady, filmu
          (popularnego), "osobowości telewizyjne" oraz Dan Brown, to apel z takimi
          podpisami spotkałby się z ogromnym odzewem i prasa (nie tylko kolorowa) przez
          parę dni miałaby o czym pisać. A tak? Kogo obchodzą intelektualiści i ich
          protesty?
          a.
    • wikul Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 23:06
      Tzw.intelektualisci zawsze mieli słabość do lewicowych tyranii.
      • v.ci Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 23:22
        A hierarchowie kościelni i wielcy przemysłowcy ( Ford , Thyssen , Krupp ,
        Agnelli ) do prawicowych ...

Tu nie chodzi o słabośc do Castro , tylko o poparcie dla samodzielnego
        decydowania Kubańczyków o swojej przyszłości . Nie sądzę , żeby Kubańczycy
        śnili o platnej edukacji i służbie zdrowia .

Chodzi o to , by nie doszło do kolejnej inwazji w Zatoce Świń .

Słuchałem w radiu reportażu o paramilitarnym ugrupowaniu Alfa 66 . To żywiący
        się resentymentami emigranci z Kuby , którzy już trenują ( w Parku Narodowym
        Everglades ! ) inwazję na Kubę .

Ich szef , niejaki Diaz , zapowiedział , że jeśli Amerykanie nie poprą ich
        akcji , przeprowadzą desant z terenu innego kraju .

• wikul Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 09.08.06, 23:32
          v.ci napisał:

> A hierarchowie kościelni i wielcy przemysłowcy ( Ford , Thyssen , Krupp ,
          > Agnelli ) do prawicowych ...

Który z wymienionych to hierarcha ? Dziwisz sie że hierarchowie woleli
          prawicę ?

> Tu nie chodzi o słabośc do Castro , tylko o poparcie dla samodzielnego
          > decydowania Kubańczyków o swojej przyszłości . Nie sądzę , żeby Kubańczycy
          > śnili o platnej edukacji i służbie zdrowia .

Kubańczykom nie potrzebne są "poparcia" "intelektualistów". Sami potrafia
          zadbać o swój los.. Na ogół wszyscy wyzwoleni od fideli potrafili sobie ułozyć
          los. A o czym marzą Kubańczycy ? Normalni ludzie mogli zobaczyć jak na byle
          czym czmychali z castrowego raju.

> Chodzi o to , by nie doszło do kolejnej inwazji w Zatoce Świń .
          > Słuchałem w radiu reportażu o paramilitarnym ugrupowaniu Alfa 66 . To żywiący
          > się resentymentami emigranci z Kuby , którzy już trenują ( w Parku Narodowym
          > Everglades ! ) inwazję na Kubę .
          > Ich szef , niejaki Diaz , zapowiedział , że jeśli Amerykanie nie poprą ich
          > akcji , przeprowadzą desant z terenu innego kraju .

A to dranie. Jak oni mogą śnić o wyzwoleniu spod tytanii.
          • v.ci Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 00:03
            Nie dziwię się , że woleli prawicę . Dziwię się , że woleli prawicową TYRANIĘ .

Niektórzy uciekali faktycznie na byle czym . Jednak większość dotarła do USA
            wygodnymi samolotami .

Ciekawe , czy gdyby po drugiej stronie Cieśniny Florydzkiej zmiast Jueseju
            byłaby ta wstrętna lewacka/pedalska Szwecja to też by do niej uciekali ?
            • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 00:17
              Lewacka (Szwecja) to zgoda, ale pedalska?
            • wikul Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 00:18
              v.ci napisał:

> Nie dziwię się, że woleli prawicę. Dziwię się, że woleli prawicową TYRANIĘ .
              > Niektórzy uciekali faktycznie na byle czym . Jednak większość dotarła do USA
              > wygodnymi samolotami .

Jakąż to tyranie wybierali, gen.Franco ? A mieli wybrać "demokratyczną" by ich
              skróciła o głowy ?
              Nie kpij sobie z biednych ludzi, to nie po lewicowemu.

> Ciekawe , czy gdyby po drugiej stronie Cieśniny Florydzkiej zmiast Jueseju
              > byłaby ta wstrętna lewacka/pedalska Szwecja to też by do niej uciekali ?

Gdyby posiadała ekonomiczny model kubański (czyt.socjalistyczny) na pewno nie.
              • v.ci Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 21:40
                O , duży postęp !

To Szwecja nie jest socjalistyczna !?

A ja tyle razy to słyszałem .

Słyszałem też o "socjalistycznej UE" . Od "wielkiego intelektualisty" , prof.
                brydżologii stosowanej , ex-aparatczyka satelickiej SD .

PS Napisałem "pedalska" , bo dozwolone są tam związki homoseksualistów , czego
                nie mogą przeżyć homofoby w rodzaju xiedzaluki .
                • wikul Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 22:30
                  v.ci napisał:

> O , duży postęp !
                  >
                  > To Szwecja nie jest socjalistyczna !?
                  >
                  > A ja tyle razy to słyszałem .
                  >
                  > Słyszałem też o "socjalistycznej UE" . Od "wielkiego intelektualisty" , prof.
                  > brydżologii stosowanej , ex-aparatczyka satelickiej SD .
                  >
                  > PS Napisałem "pedalska" , bo dozwolone są tam związki homoseksualistów ,
                  czego
                  > nie mogą przeżyć homofoby w rodzaju xiedzaluki .

Z kim dyskutujesz ? Ze sobą ?
                  • v.ci Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 11.08.06, 20:30
                    Nie podoba Ci się dyskusja ? Nie masz nic ciekawego do przekazania ? To wyłącz
                    kompa .

Zaoszczędzisz na rachunku za prąd .
                    • wikul Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 12.08.06, 23:15
                      v.ci napisał:

> Nie podoba Ci się dyskusja ? Nie masz nic ciekawego do przekazania ? To
                      wyłącz
                      > kompa .
                      >
                      > Zaoszczędzisz na rachunku za prąd .

Nie podoba mi sie dyskusja z czyimiś urojeniami. Równiez z twoimi. Przypisujesz
                      komuś swoje wymysły i wymagasz dyskusji. Wywlekasz z jedynie słusznego portalu
                      jakieś lewicowe ćwierprawdy i wymyślasz idiotyczne tytuły wątków w których
                      prowokujesz do ataków a potem się obrażasz. Jest tu jakaś osoba która cię
                      traktuje poważnie ?
                      Czy to nie jest intelektualista ?
                      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3526440.html
                      A ten ?
                      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3537033.html
                      Ale oni sa pewnie na usługach określonych sił.
    • abprall Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 00:39
      gadają tu ci co nie znają kuby ,karaibików czy srodkowej i płd.ameryki ...
      Tam trzeba przez laty przebywać..po fidelu nic się nie zmieni , ale gospodarczo
      tak.
      Mieszkańcom będzie się materialnie lepiej wiodło przez dobre stosunki
      handlowe z chinami i venezuelą.
      • pozarski Re: "Intelektualiści" przeciwko "agresji USA" na 10.08.06, 00:46
        Moze corka Fidela rzuci CNN i zgodzi sie zostac prezydentem?
        • v.ci Ci wredni lewaccy intelektualiści 10.08.06, 21:34
          Poczytajcie:
          www.lewica.pl/?id=11265
          • wikul Re: Ci wredni lewaccy intelektualiści 10.08.06, 22:33
            v.ci napisał:

> Poczytajcie:
            > www.lewica.pl/?id=11265

Tego sie nie da czytać, nie doczytałem do końca. A kto to jest Halimi ? To taki
            wasz guru ?
            • v.ci do Wikula 11.08.06, 20:28
              Za trudne dla Ciebie ? :-0

Ejże ! Może jakieś tableteczki z miłorzębem , lecytyną ? wink

O Halimim :
              fr.wikipedia.org/wiki/Serge_Halimi
          • xiazeluka Aktorzyna to intelektualista? 11.08.06, 09:43
            Towarzycho holiłudzkie to banda krzyżujących się bez przerwy między sobą
            pijaczków, narkomanów i zakłamanych ciot, która może być ałtorydedem jedynie
            dla jeszcze głupszych od siebie, na przykład czerwonych cymbałów z Częstochowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka