Dodaj do ulubionych

Tak a propos ,,taniego państwa’’.

19.09.06, 19:37

,, W Kancelarii Prezydenta pracuje obecnie 330 osób. To o 51 więcej niż za
czasów Kwaśniewskiego (-)

Żeby pomieścić urzędników na biura, zaadaptowano korytarz, galerię sztuki i
domek ogrodnika - informuje "Rzeczpospolita".

Szefem kancelarii jest Mariusz Błaszczak

,,Za rządów premiera Marcinkiewicza to właśnie Błaszczak odpowiadał za
program "Tanie państwo". Wyliczył w nim, że można zwolnić 10 proc. urzędników
całej administracji, co przyniesie budżetowi 550 mln zł oszczędności w ciągu
roku’’.

Jak na razie w ramach programu wprowadzono w Ministerstwie Rolnictwa billing
rozmów telefonicznych oraz w jednym z resortów blokady rozmów na komórki.

A.....zapomniałabym – któryś z ministrów finansów zlecił samorządowcom, by
kupowali mniej kawy i ciastek. Ta ostatnia decyzja może już być nieaktualna,
bo było to za czasów premiera Marcinkiewicza i być może kawa znów leje się
strumieniami, a ciastka za państwowe pieniądze wcina się bez opamiętania.
Obserwuj wątek
    • v_2 Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 19.09.06, 19:47
      Dokąd "państwo" będzie darmowe nigdy nie będzie tanie.
      • ewa8a Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 19.09.06, 19:51
        A czy to państwo jest ,,darmowe’’?
        • v_2 Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 19.09.06, 20:07
          Oczywiście- dla wydających nasze pieniądze.
    • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 20.09.06, 15:24
      Obniżka w ZUS-ie
      Autor: grenka1 ☺
      Data: 07.09.06, 17:00
      --------------------------------------------------------------------------------
      ZUS informuje, iż kwota zasiłku pogrzebowego wynosi obecnie 4 tysiące 854
      zote. Dotychczas było to 5 tysięcy 60 złotych.
      finanse.wp.pl/wid,8493423,wiadomosc.html?rfbawp=1157641149.114

Nie dużo ale zawsze coś. Na poczatek dobre i to.
      • ewa8a Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 20.09.06, 19:43
        Kawa, ciastka i mniejsze zasiłki pogrzebowe. Czekamy na nowe inicjatywy.
        • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 27.12.06, 22:33
          ewa8a napisała:

> Kawa, ciastka i mniejsze zasiłki pogrzebowe. Czekamy na nowe inicjatywy.

Nie wiem czy do takich inicjatyw mozna zaliczyć inicjatywę wicepremiera Leppera
          o zatrudnieniu w charakterze doradcy, brzuchomówcy bez etatu.
    • ewa8a Jak tam wasze tanie państwo PiSiaki ? 27.12.06, 11:00

"Fakt" dotarł do tzw. kosztów reprezentacyjnych ministrów rządu Jarosława
      Kaczyńskiego. Są to specjalne kwoty, które szefowie resortów wydają na
      przyjemności swoje i swoich gości.

Wicepremier Lepper wydał na kwiaty dla pań, ciasteczka i kawę 30 tys.zł . Wraz
      z upominkami i nagrodami uzbierało się 114 tys.

,, Minister finansów Zyta Gilowska, która robi co może żeby wydrzeć od Polaków
      ostatni grosz, na obiadki i prezenty dla ministerialnych gości w mijającym roku
      wydała ok. 300 tys. zł.
      Nie skąpi też Ministerstwo Gospodarki. Tylko do końca sierpnia resort wydał
      ponad 106 tys. zł na organizowanie przyjęć, bilety wstępu do muzeów, na
      spektakle teatralne, koncerty itp. Jak by tego było mało do końca roku
      ministerstwo zamierza wydać kolejne 100 tys. zł, pisze gazeta.

W sumie wszyscy ministrowie wydali przez osiem miesięcy mijającego roku prawie
      4 mln zł na to, by dobrze się prezentować przed swoimi gośćmi’’

wiadomosci.onet.pl/1455593,11,item.html
    • felusiak1 Socjalizm ciagle żywy 27.12.06, 15:55
      Kroś z pretensja napisał, ze wysokość zasiłku pogrzebowego została zmniejszona.
      Moje pytanie brzmi: Dlaczego taki zasiłek jest wypłacany?
      • jaceq Re: Socjalizm ciagle żywy 27.12.06, 18:15
        felusiak1 napisała:

> Kroś z pretensja napisał, ze wysokość zasiłku pogrzebowego została zmniejszona.
        > Moje pytanie brzmi: Dlaczego taki zasiłek jest wypłacany?

Moja odpowiedź, może i głupia i mało stosowna jest taka: jest wypłacany, bo
        ludzie ciągle umierają jak jacyś głupi. Ogromna część z nich podpada pod
        obowiązek płacenia rozmaitych haraczy zwanych składkami. Z tytułu płacenia ww.
        haraczy płacący są "ubezpieczeni" od różnych rzeczy, a jedną z nich jest
        zjawisko pogrzebu nieodłącznie towarzyszące (w naszym kręgu cywilizacyjnym)
        zjawisku śmierci.

Ja bym się tak nie cieszył ze zmniejszenia kwoty świadczenia pogrzebowego
        (ch. wiedzieć raczy czemu nazywanego "zasiłkiem" - przecież to jest coś, co się
        płacącym haracze należy jak osłu żłób). Nie ma to albowiem nic wspólnego z
        potanianiem państwa, a wygląda na to, że wręcz przeciwnie: widocznie państwo ma
        jakieś extra-wydatki, skoro zdecydowało się okradać swoich obywateli bardziej,
        niż robiło to do tej pory.

Ukłony, j.
    • ewa8a Kacza fontanna 11.01.07, 19:15
      ,,3,5 mln zł chce wydać Kancelaria Prezydenta na remont pałacowej fontanny,
      prawie drugie tyle na chodniki i lepszy system ochrony. - Trzeba poprawić
      prestiż gmachu i jego wygląd - uznała ekipa Lecha Kaczyńskiego. Raptem rok
      temu - między wyprowadzką Aleksandra Kwaśniewskiego a zamieszkaniem Lecha
      Kaczyńskiego - pałac przeszedł generalny remont. Prace pochłonęły 6,7 mln zł.
      Najwyraźniej przez ten czas gmach popadł w ruinę, bo za podobną kwotę - 6,6 mln
      zł - zaplanowano kolejny lifting prezydenckiej siedziby.''

serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3837257.html
      • wikul "Każda mama razem z tatem dba, żeby dziecko ... 11.01.07, 21:04
        ...się uczyło, a potem dobrze pracę wykonywało."

www.pardon.pl/artykul/286/rodzinny_dlug_wdziecznosci
        • ewa8a Re: "Każda mama razem z tatem dba, żeby dziecko . 12.01.07, 22:04
          Tate to chyba całymi dniami siedzi teraz w ministerstwie i pilnuje, by córka
          dobrze pracowała.
    • owca_czarna I wszystko x 2 12.01.07, 15:39

"Biuro Ochrony Rządu potwierdziło, że ochrona premiera Jarosława Kaczyńskiego
      została wzmocniona. Ma to związek z sygnałami o zagrożeniu życia szefa rządu,
      które pochodzą od Lecha Grobelnego, byłego szefa Bezpiecznej Kasy Oszczędności."

"Zmieniła się także ochrona prezydenta, wynika to m.in. z tego, że obaj -
      prezydent i premier - są do siebie bardzo podobni" - powiedział informator PAP.

wiadomosci.onet.pl/1463931,11,1,0,120,686,item.html
      owca_czarna
      • jaceq Re: I wszystko x 2 12.01.07, 19:26
        > Ma to związek z sygnałami o zagrożeniu życia szefa rządu,
        > które pochodzą od Lecha Grobelnego, byłego szefa Bezpiecznej Kasy Oszczędności.

Okazuje się, że Grobelnego też wykończył UKŁAD? I dlatego pewnie banki są
        zagramaniczne, zamiast grobelne?

> "Zmieniła się także ochrona prezydenta, wynika to m.in. z tego, że obaj -
        > prezydent i premier - są do siebie bardzo podobni" -

Jeden borowik ochrania, a drugi szepcze mu przez słuchawkę na sprężynce: "to
        premier, idioto, nie prezydent, nie widzisz, durniu, Szczypińskiej?". Potem się
        zmieniają.
        Poza tym wyprowadzić psipsi pieska Kwaśniewskich, to było zadanie niespecjalnie
        skomplikowane. A posiadaczem premiera nie jest psina posłuszna, ale kot
        niezależny, a idzie marzec wielkimi krokami. A jakby tak ktoś go [kota] porwał
        podczas marcowania, to by premiera miał w kieszeni.

> powiedział informator PAP.

Tajny informator PAP.
        • owca_czarna Re: I wszystko x 2 12.01.07, 20:23
          jaceq napisał:

> Poza tym wyprowadzić psipsi pieska Kwaśniewskich, to było zadanie niespecjalnie
          > skomplikowane.

hehe z niecierpliwością oczekuję na filmik ukazujący prawdziwe oblicze naszych
          borowików. Dziś wyemitowała go telewizja (widziałam tylko fragment końcowy).
          Było na nim widać, że chłopcy bawili się przednie - szkoda tylko, że podczas
          kursu w Sochaczewie(!?) Roznegliżowani do połowy, wymachiwali panterkami,
          wykonując przy tym dziwny taniec, zdecydowanie przypominający ruchy
          kopulacyjne. Była też tam jakaś panienka, nakazująca jednemu z "tancerzy"
          schowanie "giwery" smile. Przy takim wyszkoleniu i 100 chłopa będzie za mało do
          ochrony głowy państwa, bez względu na to ile ma wzrostu.

owca_czarna
          • jaceq Re: I wszystko x 2 12.01.07, 22:39
            Daj cynk, jak się film pojawi, proszę.
      • wikul Grobelny zostanie doradcą PiS-u ds. bezpieczeństwa 12.01.07, 20:33
        owca_czarna napisała:

> "Biuro Ochrony Rządu potwierdziło, że ochrona premiera Jarosława Kaczyńskiego
        > została wzmocniona. Ma to związek z sygnałami o zagrożeniu życia szefa rządu,
        > które pochodzą od Lecha Grobelnego,byłego szefa Bezpiecznej Kasy Oszczędności.

Tylko patrzeć jak Grobelny zostanie doradcą PiS-u ds. bezpieczeństwa.
        • owca_czarna Re: Grobelny zostanie doradcą PiS-u ds. bezpiecze 12.01.07, 21:05
          wikul napisał:

> owca_czarna napisała:
          >
          > > "Biuro Ochrony Rządu potwierdziło, że ochrona premiera Jarosława Kaczyńsk
          > iego
          > > została wzmocniona. Ma to związek z sygnałami o zagrożeniu życia szefa rz
          > ądu,
          > > które pochodzą od Lecha Grobelnego,byłego szefa Bezpiecznej Kasy Oszczędn
          > ości.
          >
          >
          > Tylko patrzeć jak Grobelny zostanie doradcą PiS-u ds. bezpieczeństwa.

Stanowisko prezesa NBP mu uciekło sprzed nosa smile

owca_czarna
          • ewa8a Re: Grobelny zostanie doradcą PiS-u ds. bezpiecze 12.01.07, 21:17
            owca_czarna napisała:

> Stanowisko prezesa NBP mu uciekło sprzed nosa smile

Ale przecież może być doradcą.
    • owca_czarna Pretorianie cezara Kaczora 23.01.07, 08:41
      z Sikorą w naczalstwie

"Rzeczpospolita": rząd chce mieć nowe, dowodzone oddzielnie i elitarne wojsko -
      siły specjalne. Projektem ustawy w tej sprawie jutro zajmie się Sejm.
      Wojska specjalne mają działać obok istniejących obecnie wojsk lądowych, sił
      powietrznych i Marynarki Wojennej. To część reformy polskiej armii, którą
      przeprowadza szef MON Radosław Sikorski.

wiadomosci.onet.pl/1470491,11,item.html

Jeszcze po jednym ludowopolskim syfie nie sprzątnęto, a już drugi klecą. Czy w
      armii była lustracja betonów? Tak jak w kościele biskupów, tak w armii generałów
      i pułkowników powinno się zlustrować! I niech tak się stanie!

owca_czarna
      • wikul Wredne PiS oszczędza na najbiedniejszych 23.01.07, 23:56
        "Życie Warszawy" pisze, że rządowi udało się zaoszczędzić 3 mld zł w
        ubiegłorocznym budżecie. 900 mln zł z tego, to oszczędności na najbiedniejszych
        (wydatki mniejsze o 9% od planu).
        Gazeta zbadała wnikliwie przyczyny takiego stanu rzeczy i doszła do wniosku, że
        były ku temu podstawy gospodarcze, bo i bezrobocie spadło i płace wzrosły.
        Jednak żeby nie było tak pięknie, potrzebujących wcale nie ubyło.

Niestety, obserwacje pracowników socjalnych nie potwierdzają oczekiwań.
        Beneficjantów pomocy społecznej nie ubywa tak szybko, jak można by się było
        spodziewać - pisze ŻW. Pocieszeniem dla dziennikarzy i urzędników jest to, że
        sytuacja się ustabilizowała.
        Według mnie, urzędnicy będą zawsze twierdzić, że są potrzebni, a jedynym
        wytłumaczeniem dla istnienia ich etatów będzie stała liczba beneficjantów.
        Rzetelny dziennikarz powinien to wiedzieć, mimo to tytuł tekstu brzmi: Biedni
        nie odczuli skutków wzrostu gospodarczego.

Więcej na:
        www.zw.com.pl

www.korespondent.pl/index.php?x=artykul&id=2776
    • ewa8a 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 25.01.07, 17:58
      ,,Fundusz, z którego zostaną przesunięte pieniądze na budowę Świątyni to
      pieniądze w dyspozycji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wypłacającego Polakom
      emerytury. Część funduszu pochodzi z dotacji budżetu, a część - ze składek
      wszystkich pracujących. Był podawany jako źródło wielu przesunięć poprawek
      budżetowych. A to dlatego, że sytuacja finansowa funduszu jest dość dobra, bo
      rośnie zatrudnienie i jest więcej składek. W ubiegłym roku fundusz zebrał o 800
      mln zł więcej, niż początkowo planowano. Czy to znaczy, że te pieniądze można
      czym prędzej wydać? Nie do końca. Na funduszu wisi ponad trzymiliardowy dług
      powstały w wyniku zaciągania kredytów bankowych w ubiegłych latach. Od tego
      długu cały czas rosną odsetki.’’

Zaledwie 65 posłów było przeciw. Jak to w Rzeczpospolitej Pomrocznej.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3875054.html
      • danus01 Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 25.01.07, 18:06
        Evo
        moze rozwazysz moja propozycje, aby przeniesc ten fragment 'oszczednego
        panstwa" na forum kraj do dyskusji o tym 'dobrowolnym" datku emerytow na
        swiatynie w budowie
        • ewa8a Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 25.01.07, 18:13
          Nie mam nic przeciwko temu.
      • jaceq Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 26.01.07, 00:42
        ewa8a napisała:
        > Zaledwie 65 posłów było przeciw. Jak to w Rzeczpospolitej Pomrocznej.

Ciekawe, jakież to wątpliwości rozszarpywały tych kilkunastu wstrzymujących się?
        • ewa8a Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 26.01.07, 10:44
          jaceq napisał:
          > Ciekawe, jakież to wątpliwości rozszarpywały tych kilkunastu wstrzymujących
          się ?

Ja myślę, że takie : ,,nie powinno się budować kościoła z pieniędzy emerytów,
          ale czy wypada się przeciwstawić ? Jak zagłosuję na tak, mogą mieć do mnie
          pretensje, jak zagłosuję na nie może to zaszkodzić mojej dalszej karierze, na
          wszelki wypadek się wstrzymam. W razie czego mogę powiedzieć, że byłem w
          rozterce’’. I to jest postawa posła najgorszej kategorii – tchórza i
          konformisty.
          • jaceq Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 27.01.07, 00:27
            Sugerujesz, że taka gonitwa myśli aż w tych "czerepach rubasznych" się lęgnie?
            Bez przesady. Ja sądzę, że oni (Frakcja Wstrzymująca Się) mają to opanowane jak
            te psy Pawłowa do perfekcji i gdyby nawet w sali plenarnej zgasło światło, to by
            wiedzieli, który guzik przycisnąć (a niektórzy nawet dwa, albo i trzy, zwłaszcza
            po ciemku). Jakiż instynkt poselski trzeba mieć, by przetrwać kilka kadencji i
            nigdy pod żadnym pozorem nie dać się zauważyć? A są i tacy, są.
            • ewa8a Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 27.01.07, 22:08
              Nie wiem, czy to jest frakcja – byłaby zauważona, to raczej wstrzymywanie
              okazjonalne. Przydałby się jakiś wykaz głosujących, ciekawe czy wśród posłów,
              głosujących przeciwko był choć jeden z PO.
              • jaceq Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 29.01.07, 23:44
                ewa8a napisała:
                > Przydałby się jakiś wykaz głosujących, ciekawe czy wśród posłów,
                > głosujących przeciwko był choć jeden z PO.

Na razie można tylko zgadywać (chyba jest strasznie tajne kto jak głosował, albo
                ja nie umiem szukać). A zgadywać można na podst. różnych przesłanek: np. takiej:

orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&5&32&27

Nie wiem o co tam poszło, co konkretnie złego poseł Zwierz-Gejski zrobił
                Związkowi Belferskiemu, ale faktem jest, że poseł zdołał się skryć za plecami
                głównie Platfusów. SLD-manów jest chyba trochę mniej niż 65, więc może jakiś
                jeden Platfus z drugim głosował jak SLD.

Chyba trochę się jednak Platfusy wstydzą. Blisko rok temu była już afera, kiedy
                to na Świątynię Opatrzności Sp. z o.o. Platfusy już rzuciły 20 baniaków, do
                czego nie doszło, bo komuchy poszły w kruczki prawne. A najlepszy był (nie z
                komuchów rzecz jasna) piskorszczyk Fogler:

"Przewodniczący sejmiku Piotr Fogler (PO) spojrzał na biskupa Dusia i oznajmił:
                - Nie czas na zadawanie takich pytań, choćby z szacunku dla naszych dostojnych
                gości."

A oto o co był pytany:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3209415.html

A dlaczego sądzę, że się wstydzą?
                Na forum platfusowskim był wówczas wątek: " moherowe PO !!!!!!". Bardzo
                interesujący. Dziś już pozamiatany pod dywan:

www.platforma.org/forum/viewtopic.php?t=118&sid=dcd5091f2de75899cfb867d93c90214d

Na szczęście Gugiel potrafi przechować kopię tego, co PO usiłowało pozamiatać:

http://209.85.135.104/search?q=cache:vwmzK_5kJjoJ:www.platforma.org/forum/viewtopic.php%3Ft%3D118%26sid%3Ddcd5091f2de75899cfb867d93c90214d+sejm.gov+g%C5%82osowanie+%C5%9Bwi%C4%85tynia+opatrzno%C5%9Bci&hl=pl&ct=clnk&cd=2

Co ciekawe, żaden Platfus nie był za powołaniem muzyka smyczkowego na dyrektora
                banku. Potrafią się zmobilizować, jak chodzi o ich kasę. O naszą - już mniej.

A ja tak się zastanawiam, czy przypadkiem Najwyższy Dowcipniś, czyli Opatrzność
                Sama (która jak wiadomo, potrafi być bardzo wyrafinowana) nie szykuje jakiegoś
                numeru. Jak wiadomo, latoś wredną robotę ma komuchom utrudnić to, że te 40
                baniek formalnie pójdzie na coś z "JP2" w nazwie, a po wypraniu tych pieniędzy -
                już bez dalszych przeszkód na Świątynię. No to ja pęknę ze śmiechu, kiedy
                odkryją w jakichś najbardziej zakurzonych lochach IPNu, że jest jakaś zapomniana
                przez Boga i ludzi teczka, w której jak wół stoi, że Ten Który Firmuje
                Przedsięwzięcie, jeszcze jako młody ksiądz, podpisał Wiadomo Komu jakiś głupi
                kwit - cyrograf nazwiskiem "Wojtyła". Ciekawe, czy się Gazeta Polska odważy
                wtedy zmielić swój nakład?
                • ewa8a Re: 40 mln dla Świątyni Opatrzności Bożej z ZUS 30.01.07, 20:47
                  jaceq napisał:

> Na forum platfusowskim był wówczas wątek: " moherowe PO !!!!!!".

Raczej ,,mocherowe’’. Może mocher to nieco łagodniejsza postać moheru....
                  Jeśli na tym forum pisują zwolennicy PO to sam widzisz jakie mają podejście do
                  sprawy – napadli na tego co się oburzał postępowaniem swoich posłów i
                  wyskoczyli z tekstami o JPII. I takim kuriozum właśnie jest PO, jej liderzy
                  wcale nie kryją, że w sprawach gospodarczych są liberalni, a w
                  światopoglądowych konserwatywni, dla mnie są po prostu obłudni i mało
                  wiarygodni. Pamiętam ubiegłoroczne ,,Dni skupienia’’, kiedy to politycy PO w
                  liczbie 100 zjechali do Krakowa, by tam prawić dusery kapciowemu Wojtyły i
                  odprawiać modły przy relikwiach św. Faustyny. To właśnie PO wystąpiła z
                  projektem by państwo finansowało następne trzy uczelnie katolickie, nie
                  wymienione w konkordacie. Ten wyścig szczurów o przychylność KK jest
                  obrzydliwy.

> Na razie można tylko zgadywać (chyba jest strasznie tajne kto jak głosował,
                  albo ja nie umiem szukać).

Też nie mogę znaleźć. Weszłam na stronę sejmu, przejrzałam stenogram z debaty,
                  ale głosowania nie widzę
    • sas.15 [...] 27.01.07, 15:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sas.15 oooo.co za fopa 27.01.07, 23:43
        trzeba będzie
        z ewą osiem a
        iść do klopa

tam tam jurna
        dziwa wtórna
        od Simona Mola
        wsadzi se jego
        Trombola

oj dana dana

tam dzie ma pochwola.

oj dana dana
        • ewa8a Poezja rynsztokowa ? 27.01.07, 23:56
          A ty znów o tym Simonie ? Obsesja jakaś ? Traumatyczne przeżycia ? Może ty
          rzeczywiście jesteś kobietą ....... Jedno tylko mi w tym nie pasuje – on lubił
          młode i inteligentne, a ty - wybacz Wnuczku(o) Niekulturalnej Babci – ani z
          jednym, ani z drugim mi się nie kojarzysz.
    • ewa8a budżet płaci za wizażystkę p. minister 27.01.07, 22:03

,,Kilkanaście tysięcy złotych na usługi wizażystki wydaje co miesiąc z budżetu
      resortu pracy minister Anna Kalata - poinformował na swojej stronie
      internetowej tygodnik.
      Pierwszą umowę z wizażystką rekomendowana przez Samoobronę minister pracy
      zawarła pod koniec 2006 roku. Za jej usługi zapłaciła 11 tys. zł.

"Wprost" dotarł do kolejnej umowy o dzieło na 11 tys. zł., w ramach której w
      lutym 2007 r. wizażystka ma prowadzić dla Kalaty szkolenie dotyczące
      m.in. "łączenia sygnałów werbalnych i niewerbalnych, empatii, charyzmy,
      intuicji i stylizacji". Pracownicy ministerstwa mówią, że w rzeczywistości
      specjalistka robi pani minister makijaż, manicure, dobiera garderobę, zwłaszcza
      uwielbiane przez Kalatę apaszki.
      Jak się dowiedział tygodnik "Wprost", w ministerstwie pracy czeka już gotowa do
      podpisania umowa z firmą D'art. Spółka należąca do Rafała Rastawieckiego,
      byłego wicedyrektora TVP 1 i sekretarza KRRiTV za kadencji Danuty Waniek, ma
      odpowiadać za komunikację społeczną, dostarczać projekty wystąpień oraz
      doradzać, jak pani minister powinna reagować na bieżące wydarzenia społeczno-
      polityczne.’’

wiadomosci.onet.pl/1474040,11,item.html
      • owca_czarna "O Jezu" .... 07.02.07, 03:49
        to reakcją pracownika biura prasowego Kancelarii Prezydenta poproszonego o
        komentarz do sprawy podgrzewanego chodnika

"Podgrzewane chodniki bez związku z premierem"

Kancelaria Prezydenta zaprzecza, jakoby powodem zamówienia podgrzewanego
        chodnika w zespole Pałacu Prezydenckiego był wypadek premiera Jarosława
        Kaczyńskiego. - Jego wypadek miał miejsce w innej części Pałacu - informuje
        Biuro Prasowe.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3899516.html

Teraz to profilaktycznie będą podgrzewać big_grin

owca_czarna
      • jaceq Re: budżet płaci za wizażystkę p. minister 07.02.07, 22:22
        ewa8a napisała:
        > ,,Kilkanaście tysięcy złotych na usługi wizażystki wydaje co miesiąc z budżetu
        > resortu pracy minister Anna Kalata''

Widziałem. Efekt jest mizerny. Albo trzeba wizażystkę zmienić, albo pora
        wywiesić białą flagę.

> ,,doradzać, jak pani minister powinna reagować na bieżące wydarzenia
        > społeczno-polityczne.’’

Ciekawe, dlaczego takich doradców nie wynajmie sobie premier?
    • babariba-babariba a teraz chodniki sobie podgrzewane sobie drób... 07.02.07, 09:26
      ...zafundował
      www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3901720.html
    • ewa8a Podlewa kwiatki ? 07.02.07, 19:41

,,W ciągu siedmiu miesięcy 2006 roku prezydencki samolot ponad 50 razy zawoził
      Lecha Kaczyńskiego do jego domu w Sopocie, informuje "Życie Warszawy". (-)
      - To normalna obsługa głowy państwa, tłumaczy szef Kancelarii Prezydenta
      Aleksander Szczygło. - Za Lecha Wałęsy działo się tak samo. Za czasów
      prezydenta Kwaśniewskiego nie było tego problemu, bo on mieszkał w Warszawie,
      powiedział Szczygło.''

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3896775.html
      • wikul Re: Podlewa kwiatki ? 08.02.07, 00:52
        ewa8a napisała:

>
        > ,,W ciągu siedmiu miesięcy 2006 roku prezydencki samolot ponad 50 razy
        zawoził
        > Lecha Kaczyńskiego do jego domu w Sopocie, informuje "Życie Warszawy". (-)
        > - To normalna obsługa głowy państwa, tłumaczy szef Kancelarii Prezydenta
        > Aleksander Szczygło. - Za Lecha Wałęsy działo się tak samo. Za czasów
        > prezydenta Kwaśniewskiego nie było tego problemu, bo on mieszkał w Warszawie,
        > powiedział Szczygło.''
        >
        > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3896775.html

Wypada mniej, wiecej raz na tydzień. Wałęsa tak często nie latał.
        A z Kwaśniewskim pudło bo akurat Kwaśniewscy bardzo często bywali na Helu.
        Ale przecież, do cholery, miało byc inaczej.
        • canaris.jr Re: Podlewa kwiatki ? 08.02.07, 01:01
          herr wikul , siedziba w ostsee lagunie przezydenta w tym tego no, no
          kaczyńskiego to jurata nie hel....
    • ewa8a Niedorzecznik praw dziecka 03.04.07, 17:08

,,130 tys. złotych w ubiegłym roku, 110 tys. złotych w bieżącym - tyle na
      współpracę zagraniczną wydaje Biuro Rzecznika Praw Dziecka. Pod hasłem
      współpracy kryją się podróże rzecznik Ewy Sowińskiej i pracowników jej biura -
      oburza się "Super Express".

Sowińska zwiedziła już m.in. Paryż, Wilno, Kijów, i Ateny, ale - jak sprawdził
      dziennik za pomocą prowokacji - nie pogardzi też kilkunastodniowym wyjazdem do
      Konga. Safari, zwiedzanie kraju i egzotyczna przygoda na Czarnym Lądzie
      zachęciła ją do odłożenia obowiązków na bok. Kiedy reporter "SE" zaprosił panią
      rzecznik na kilkudniową wyprawę na Czarny Ląd, pani profesor od razu zaświeciły
      się oczy - ocenia gazeta.
      - Wstyd! Jej urząd marnuje pieniądze podatników! - oburza się Mirosława Kątna z
      Komitetu Ochrony Praw Dziecka''.

fakty.interia.pl/prasa/news/niedorzecznik-praw-dziecka,891089,16
    • jaceq Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 03.04.07, 20:36
      Trzeba ciągle mieć na względzie to tanie państwo tanich drani, bo bez tego wielu
      rzeczy nie razbieriosz. Premier był łaskaw się wyrazić, że "Polskie państwo w
      ostatnich latach było skandalem".

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,4034444.html

Ja sobie pozwolę się z premierem zgodzić; rzeczywiście od jesieni 2005 polskie
      państwo jest skandalem na skalę dotąd nigdy niespotykaną i niemozliwą przedtem
      do wyobrażenia.

W tanim państwie minister z ryjem proszącym się o cegłę kupuje ziemię tanio:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4034853.html?skad=rss

i taka jest definicja taniego państwa PiSdzielców.

Kto głosował na PiS mógł być po prostu ślepy, głupi albo pijany; czwartej
      możliwości nie ma. Ale kto popiera ten PiS w tych dniach - czy określenie
      takiego zdrajcą ojczyzny, to będzie za dużo?
      • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 04.04.07, 00:39
        Czy może być tanie państwo gdy komendantka policji poi i dokarmia kiboli ?
        Chyba nie robi tego za własne pieniądze.
        Co by było gdyby każdy komendat poszedł w jej ślady ?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4033631.html?nltxx=856991&nltdt=2007-04-03-09-06
        • jaceq Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 04.04.07, 00:46
          wikul napisał:
          > Czy może być tanie państwo gdy komendantka policji poi i dokarmia kiboli ?

Wikul, w państwie, w którym krawężniki dowożą pizzę na peron zgłodniałej
          ministrzycy, a odpowiedzialny za to czynownik "zrobiłby to jeszcze 100 razy", w
          państwie w którym giną policjanci na posyłki innego czynownika, nic mnie już nie
          zdziwi.

Trzeba kończyć z takim państwem. Poderżnąć mu gardło, idąc do wyborów.
          • europitek Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 04.04.07, 01:29
            Z niczym nie skończysz, bo miejsce tego "poderżniętego" państwa zajmie inne, które trzeba będzie za kolejne 4 lata znów "podrzynać". Całe pokolenie naszych "władców" - niezależnie od ich politycznej prowieniencji - ma mentalność dorobkiewiczów i wydrwigroszy.
            • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 04.04.07, 19:29
              europitek napisał:

> Z niczym nie skończysz, bo miejsce tego "poderżniętego" państwa zajmie inne,
              kt
              > óre trzeba będzie za kolejne 4 lata znów "podrzynać". Całe pokolenie
              naszych "w
              > ładców" - niezależnie od ich politycznej prowieniencji - ma mentalność
              dorobkie
              > wiczów i wydrwigroszy.

Idealnie nigdy nie będzie ale troche lepiej zawsze moze być.
              • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 05.04.07, 13:12
                Lech Kaczyński nie odda dworku w Ciechocinku

www.wprost.pl/ar/?O=104240
                • ewa8a Wisła, Lucień, Ciechocinek, Jurata. 05.04.07, 19:06

,,Zapowiedział m.in. pozbycie się pałacyku w Wiśle, ośrodka wczasowego w
                  Lucieniu i dworku w Ciechocinku. Do dyspozycji prezydenta miała pozostać tylko
                  nadmorska siedziba w Juracie’’

Na zapowiedziach się skończyło, jak to zwykle u Kaczek bywa.
                  • europitek Re: Wisła, Lucień, Ciechocinek, Jurata. 06.04.07, 01:25
                    W przypadku "darów od narodu" uważam, że nie należy postępować, jak z jakimiś zakupami w supermarkecie. Głupie były, dla mnie, zapowiedzi takich kroków oszczędnościowych bez odpowiedniej wiedzy "w temacie".
                    • ewa8a Re: Wisła, Lucień, Ciechocinek, Jurata. 06.04.07, 19:03

Dary były przeznaczone dla prezydenta Mościckiego, a nie Kwasniewskiego czy
                      Kaczyńskiego. Utrzymanie jednego obiektu kosztuje skarb państwa 300 tys. zł
                      rocznie. To wystarczający powód, by jednak coś z tym darem zrobić.
                      • europitek Re: Wisła, Lucień, Ciechocinek, Jurata. 06.04.07, 20:54
                        Może więc te "prezenty" powinny zostać przekazane rodzinie Mościckich? Wtedy też skarb państwa i samorządy miałyby nowe wpływy podatkowe.
        • ewa8a Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 05.04.07, 18:52
          To jakie nowy, bezstresowy sposób wychowywania kibiców. Tyle tylko, ze apetyt
          rośnie w miarę jedzenia i to nie tylko w przenośni. Następnym razem kibice z
          Katowic zażyczą sobie bardziej wykwintnego menu.

> Chyba nie robi tego za własne pieniądze.

No, właśnie bardzo ciekawe skąd biedna policja ma taki fundusz reprezentacyjny.
          Miejmy nadzieję, że policjantka pokryje jednak koszty przyjęcia z własnej
          kieszeni.
          • europitek Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 06.04.07, 01:30
            Na to można też spojrzeć z innej, "księgowej" strony. Czy koszt "frykasów" dla kiboli był większy niż możliwe szkody (np. zakup nowych pałek, w zamian połamanych na kibolskich grzbietach), których w ten sposób uniknięto?
            Poza tym lubię niestandardowe zachowania w standardowych sytuacjach. Zawsze to jakaś odmiana od szarzyzny codzienności.
            • ewa8a Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 06.04.07, 18:59
              Pałki są jak sądzę dość wytrzymałe, tak łatwo się nie łamią, a kilka
              uszkodzonych grzbietów to doskonała przestroga dla innych szumowin.

> Poza tym lubię niestandardowe zachowania w standardowych sytuacjach. Zawsze
              to jakaś odmiana od szarzyzny codzienności.

Pani komendant wydała publiczne (najprawdopodobniej) pieniądze, by przekupić
              rozwydrzonych kiboli, zamiast użyć armatek wodnych, pałek i pokazać im , gdzie
              jest ich miejsce. Podążając Twoim tokiem myslenia można by wysnuc wniosek, że
              nauczyciel, któremu uczniowie włożyli kosz na głowę powinien wcześniej
              przynosić chipsy i batoniki, by wkupić się w ich łaski i może do nieszczęścia
              by nie doszło.
              Następnym razem w ramach niestandardowego zachowania pani komendant powinna
              zrobić striptiz.
              Zgadzam się całkowicie z policjantem, który tak skomentował to żenujące
              zajście :
              ,,Taka sytuacja powoduje błędny odbiór wśród kibiców - osłabia jej pozycję.
              Policja ma dbać o bezpieczeństwo, a nie o żołądki i dobry humor''
              • europitek Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 06.04.07, 20:52
                O bezpieczeństwo można dbać na różne sposoby. Można zawsze pałować niezadowolonych lub też - zamiast pałowania - poprawić im humor. Wynik będzie ten sam, a może nawet wyjdzie taniej (i nie tylko dla budżetu policji).
                W kwestii striptizu, to wszystko zależy od "parametrów technicznych" pani komendant - skutek może być nawet odwrotny od zamierzonego.
                A co "nauczyciela i kosza", to przeginasz w skrajności, bo metody trzeba stosować różne, kij i marchewkę. Gdy nie pomaga jedno, to próbować drugiego. Ale gdy to jedno pomoże, to drugie nie jest już potrzebne. Dlatego podoba mi się rozszerzenie metod oddziaływania policji na tłum. Nawet jeśli chodzi nie o rozwydrzone staruszki, ale o porządnych kiboli.
                • ewa8a Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 07.04.07, 19:25
                  europitek napisał:

> O bezpieczeństwo można dbać na różne sposoby. Można zawsze pałować
                  niezadowolonych lub też - zamiast pałowania - poprawić im
                  humor. Wynik będzie ten sam, a może nawet wyjdzie taniej (i nie tylko dla
                  budżetu policji).

Tak, tylko, po co wtedy nam policja ? Wystarczy jakaś organizacja, która za
                  pomocą podarunków kupi spokój w mieście.
                  Trudno mi zrozumieć Twoje podejście. Dawanie prezentów za to, że ktoś nie
                  popełni przestępstwa jest przekupstwem i czynem demoralizującym. Bandyta ma
                  wiedzieć, że za rozróby spotka go kara, a nie uzależniać skali swoich ekscesów
                  od jakiejś daniny. Policjantka skompromitowała policję i powinna być zwolniona
                  dyscyplinarnie.
                  • europitek Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 08.04.07, 00:41
                    Cytat:
                    > Tak, tylko, po co wtedy nam policja ? Wystarczy jakaś organizacja, która za
                    > pomocą podarunków kupi spokój w mieście
                    Otóż nie. Wystarczyłaby, gdyby dawanie "prezentów" zawsze było skuteczne. Zresztą w ten właśnie sposób się postępuje powszechnie, by zachęcić ludzi do przestrzegania praw i wykonywania obowiązków na nich nakładanych. Jedynie skala inna i charakter "prezentów" nieczęsto jest tak oczywisty, jak w tym przypadku. Wszystko to tylko kwestia aktualnej proporcji wymuszania i przekupstwa, proporcji społecznie akceptowalnej w danym momencie historycznym. Współczesne społeczeństwa permanentnie przekupują różne grupy społeczne by utrzymać niezbędny spokój społeczny. Czy uważasz, że lepiej by było, gdyby doszło do jakichś rozrób (np. kibole spaliliby pociąg i porozbijali trochę sklepów), których uczestników by sprawnie aresztowano (uprzednio zużywszy trochę pałki i gaz), a potem osądzono? Czy jesteś przeciwko instytucji świadka koronnego, która jest przypadkiem jawnego i szczególnie bezczelnego przekupstwa? Czy nie jest przekupstwem wyznaczanie nagrody za pomoc w ujęciu poszukiwanego przestępcy?
                    • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 08.04.07, 01:05
                      europitek napisał:

> Otóż nie. Wystarczyłaby,gdyby dawanie "prezentów" zawsze było skuteczne. Zresz
                      > tą w ten właśnie sposób się postępuje powszechnie,by zachęcić ludzi do przestr
                      > zegania praw i wykonywania obowiązków na nich nakładanych.Jedynie skala inna i
                      > charakter "prezentów" nieczęsto jest tak oczywisty, jak w tym przypadku. Wszys
                      > tko to tylko kwestia aktualnej proporcji wymuszania i przekupstwa,proporcji sp
                      > ołecznie akceptowalnej w danym momencie historycznym.Współczesne społeczeństwa
                      > permanentnie przekupują różne grupy społeczne by utrzymać niezbędny spokój spo
                      > łeczny. Czy uważasz,że lepiej by było, gdyby doszło do jakichś rozrób (np. kib
                      > ole spaliliby pociąg i porozbijali trochę sklepów),których uczestników by spra
                      > wnie aresztowano (uprzednio zużywszy trochę pałki i gaz),a potem osądzono? Czy
                      > jesteś przeciwko instytucji świadka koronnego, która jest przypadkiem jawnego
                      > i szczególnie bezczelnego przekupstwa?Czy nie jest przekupstwem wyznaczanie na
                      > grody za pomoc w ujęciu poszukiwanego przestępcy?

Co ty bredzisz do cholery. Prawo jest prawem i powinno być przestrzegane. Nie
                      mieszaj różnych porządków. Gdzie się postepuje przekupując ? Kierowcom daje sie
                      po flaszce zachecajac by nie jeżdzili po pijanemu ? Co za stek bzdur. Puknij
                      sie ...
                      wohin.heute.de/images/crazyani.gif
                    • jaski Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 08.04.07, 05:47
                      No nie, to juz sie w pale nie miesci. Ja tez chce nagrode, przeciez przez
                      ostatni miesiac nikomu nie dalem po pysku, a okazje byly. Skad Ty takie pomysly
                      bierzesz Europitek?

> Czy uważasz, że lepiej by było, gdyby doszło do jakichś rozrób (np. kib
                      > ole spaliliby pociąg i porozbijali trochę sklepów), których uczestników by
                      spra
                      > wnie aresztowano (uprzednio zużywszy trochę pałki i gaz), a potem osądzono?

Ano lepiej. Normalnie, to policaje sa wlasnie po to, zeby uzywajac dostepnego
                      sprzetu(pala po nerach i gazem po oczach) nie dopuscic do do spalenia pociagu i
                      porozbijania paru sklepow. Tylko jak juz poprawnie wykonaja swoja robote, to
                      potem takie rozne piteki dra sie- gestapo! Na szczescie,co nieco zaczyna sie
                      zmieniac.
                    • ewa8a Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 08.04.07, 11:43
                      europitek napisał:

> Współczesne społeczeństwa permanentnie przekupują różne grupy
                      społeczne by utrzymać niezbędny spokój społeczny.

To zjawisko patologiczne, któremu trzeba się przeciwstawiać.

>Czy uważasz, że lepiej by było, gdyby doszło do jakichś rozrób (np. kibole
                      spaliliby pociąg i porozbijali trochę sklepów), których uczestników by sprawnie
                      aresztowano (uprzednio zużywszy trochę pałki i gaz), a potem osądzono?

Tak, uważam, że lepiej by było, by doszło jakiś rozrób, a potem paru kiboli
                      miało widowiskowy proces, zakończony surowym wyrokiem, będący przestrogą dla
                      innych amatorów tego typu rozrywek. Anglicy zwalczyli wandalizm na swoich
                      stadionach poprzez bardzo konsekwentne działania siłowe. To jedyna droga do
                      osiągnięcia spokoju. Ugłaskiwanie chuligana, jak napisałam wcześniej jest
                      demoralizujące. Żona nie powinna chodzić na palcach wokół katujacego ją mężą-
                      pijaka i spełniać jego zachcianki, tylko iść na policję, albo zrobić z nim
                      porządek własnoręcznie, nauczyciel ma wyegzekwować spokój na lekcji innymi
                      metodami niż podlizywanie się do rozwydrzonych małolatów, kiedy bandzior
                      wtargnie do mojego domu życzę sobie, by policja go aresztowała (jeśli ten
                      jeszcze będzie przy życiu), a nie fundowała mu bilet do kina, żeby spróbował
                      inaczej się zabawiać. Poza tym zgadzam się z tym, co napisał Wikul.

> Czy jesteś przeciwko instytucji świadka koronnego, która jest przypadkiem
                      jawnego i szczególnie bezczelnego przekupstwa? Czy nie jest przekupstwem
                      wyznaczanie nagrody za pomoc w ujęciu poszukiwanego przestępcy?

To zupełnie inna, nieporównywalna sprawa.
                      • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 10.04.07, 23:45
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4047971.html?nltxx=856991&nltdt=2007-04-10-09-06
    • wikul Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 19.04.07, 21:03
      www.wprost.pl/ar/?O=105054
    • owca_czarna Re: Tak a propos ,,taniego państwa’’. 24.08.07, 11:13
      ewa8a napisała:

Po tanim państwie pozostało tylko wspomnienie. Kaczory polubiły podniebne
      wycieczki...

"Super Express": Rządowi piloci w sierpniu mają właściwie tylko jedno zajęcie.
      Wożą prezydenta Lecha Kaczyńskiego z Warszawy do Juraty i z powrotem.
      Prezydencka para tak polubiła ośrodek na Helu, że w sierpniu kazała się tam
      wozić średnio co trzy dni."

wiadomosci.onet.pl/1593898,11,item.html
      owca_czarna
    • babariba-babariba 3 mln niewybudowanych mieszkań... 24.08.07, 16:16
      ...pomnożonych przez 2 tys. km niewybudowanych autostrad - daje nam niezwykle
      oszczędne państwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka