Dodaj do ulubionych

I Wy Brutusy contra #?

22.11.06, 08:26
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=52053292&a=52636019
Obserwuj wątek
    • szach0 _____________Hehehehehehehehe.... 22.11.06, 11:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=52640001&v=2&s=0
      • andrzejg to jest właśnie charakterystyczne dla pisiorków 22.11.06, 11:50
        "Chodzi m.in. o obsesyjną nienawiść do PiSu, pogardę dla obcego elektoratu,
        kompletny brak tolerancji dla cudzych poglądów, "antykibicowanie" Polsce i
        jej interesom, tworzenie i głoszenie katastroficznych wizji itp."

wyszczególnię:
        -obsesyjna nienawiśc do PiSu
        AG: PiSowcy nie odrózniają krytyki od nienawiści.Tak jak z nawiedzonymi
        duchownymi, którzy krytyke wobec nich samych ogłaszaja atakiem na kosciół.
        -pogarda dla obcego elektoratu - bzdura
        -kompletny brak tolerancji dla cudzych poglądów - pewnie cos o Tobie
        -'antykibicowanie' Polsce : charakterystyczne, kto nie z nami , ten przeciw Polsce.Taka gadka Prawdziwych Polaków
        -katastroficzne wizje???Kto był prekursorem?PiS ze swoja lodówka, czyz nie?
        Oni próbują tylko nieudolnie nasladować mistrzów budowania mrocznej atmosfery,
        ogólnej podejrzliwości i szpiegomanii....

tyle

teraz czekam
        • szach0 kto opluł wyciagniętą rękę? 22.11.06, 12:08
          • szach0 Re: kto PO_pluł wyciagniętą rękę PiS-u? No kto? 22.11.06, 12:09
            • szach0 Kto pluje Prawdziwie Polakom PiS albo #? 22.11.06, 12:10
              • andrzejg rękę zaciśniętą w pięść - bądź dokładny 22.11.06, 12:14
                Jarus tez powtarza jak obłakany - PO nas zaatakowało...
                Przypomnij sobie kto zaczął.Kto ogłosił chęć zatopienia platformy?
                Kto wyskoczył z lodówką i misiem?

Teraz Prawi i Sprawiedliwi obracają kota ogonem wierząc,że kłamstwo
                powtarzane 1000 razy stanie sie prawdą, a przynajmniej wbije się w pamięć
                ciemnej masy wyborczej.

Kto jechał po platformie z wyzwiskami od aferałów i złodziei jak nie Ty?
                Dlaczego oni ciągle chodza na wolności?Możesz to wytłumaczyć?
                • szach0 Re: rękę zaciśniętą w pięść - bądź dokładny 22.11.06, 12:49
                  wiesz co? Ty tak na poważnie?
                  jakiś gest, nagłośniony przez rasistowskie, rodzinno-bolszewickie a udające
                  polskie media
                  - pięść Polaka smiesz porównać do
                  partyjnego symbolu niemieckiego, ludobójczego bestialskiego
                  w szaleństwie mordowania milionów polskich kobiet, dzieci starców - nazizmu?

Zastanów się jak dyskutujesz i z kim!

• szach0 odpowiedz dlaczego państwowa firma jest niedobra 22.11.06, 12:28
                jako polska ale już francuska jest jak najbardziej dobra do
                sprywatyzowania niedobrej bo polskiej?

Miesci Ci się to we łbie?

Dlaczego Kluska miał 8 mln kaucji a odszkodowania
                za straty 4 tysiące

choć winny TAKIEJ SAMEJ złej interpretacji przepisów podatkowych
                Zdrojewski z PO był nie tylko uniewinniony ale uznany za dobrego gospodarza?

Dlaczego guru ekonomii w kraju zapóźnionym, z bardzo wielkimi potrzebami
                inwestycyjnymi, wielką ilością fachowej siły roboczej, wykształconych
                specjalistów, w kraju gdzie jest tyle do zrobienia a ludzie łakną pracy
                i lepszych zarobków
                stworzył antysystem ekonomiczny i monetarny
                paradoksalenie z coraz to silniejszym kursem złotego do potrzeb, wieloletnim
                schładzaniem a nawet zamrażaniem gospsodarki, małą ilościa pieniądza -
                krwiobiegu gospodarki powodującą zatory i plajty uczciwych firm.
                Wreszcie wieloletnimi absurdami zniesieniem ceł na gotowe wyroby
                i obciązęniem cłąmi podzespołów i części?

Dlazcego wyprzedano najlepsze firmy za bezcen? Najlepsze tereny w centrach z
                nieraz z bezcennymi zabytkami, studniami arteryzyjskimi w browarach,
                ... dlaczego...dlaczego...dlaczego...dlaczego...dlaczego...dlaczego...
                i wreszcie dlaczego boicie się partii powaznie traktującej walkę z mafią,
                korupcją, tajniackim sprzyjaniem wrogim przejęciom? itd

c
                • szach0 a dlaczego nie siedzą odpowiedz se sam 22.11.06, 12:39
                  nie znasz niezzlustrowanych prokuratorów, sedziów etecetera?

Mało Ci opisałem przykładów z mego doswiadczenia?
                  nawet oczywiste dowody na pismie podpisane przez przestepcę łamania praw nie
                  skutkuja

nie czytasz o prokuratorach, sedziach nawet w lokalnej Wrcławskiej prasie?

Wysyłałeś mnie: "Marsz do prokuratora!"
                  razem z R7 juz wiem dlaczego z taka niewzruszoną pewnościa i butą!

Tej stajni nawet w cztery lata się nie sprzątnie!

I o tym prawdopodnie wiesz, bo jawnie kpią internauci z pokrzywdzonych
                  w polskich sądach i z próbujacego rozprawić sie z mafią w sądach, w
                  prokuraturze i mafią notariuszy.
                  • andrzejg no tak 22.11.06, 12:48
                    szach0 napisał:

> nie znasz niezzlustrowanych prokuratorów, sedziów etecetera?
                    >
                    > Mało Ci opisałem przykładów z mego doswiadczenia?
                    > nawet oczywiste dowody na pismie podpisane przez przestepcę łamania praw nie
                    > skutkuja
                    >
                    > nie czytasz o prokuratorach, sedziach nawet w lokalnej Wrcławskiej prasie?
                    >
                    > Wysyłałeś mnie: "Marsz do prokuratora!"
                    > razem z R7 juz wiem dlaczego z taka niewzruszoną pewnościa i butą!

Pewnie że tak
                    Jako mafiozo jestem spokojny i cieszę się z nieskuteczności służb

>
                    > Tej stajni nawet w cztery lata się nie sprzątnie!

Pewnie ,że tak
                    Proponuję wprowadzić stan wyjatkowy (ND juz cos takiegi sugerował)
                    aż do momentu wyczyszczenia stajni.

>
                    > I o tym prawdopodnie wiesz, bo jawnie kpią internauci z pokrzywdzonych
                    > w polskich sądach i z próbujacego rozprawić sie z mafią w sądach, w
                    > prokuraturze i mafią notariuszy.

Pewnie ,że wiem
                    Jako mafiozo występujacy przeciw Polsce wiem o tym wszystkim doskonale
                • andrzejg jak pisiak 22.11.06, 12:45
                  szach0 napisał:
                  > ... dlaczego...dlaczego...dlaczego...dlaczego...dlaczego...dlaczego...
                  > i wreszcie dlaczego boicie się partii powaznie traktującej walkę z mafią,
                  > korupcją, tajniackim sprzyjaniem wrogim przejęciom? itd

Bo jesteśmy z mafii
                  Wiecie Haszu jak to jest

A.
                  • szach0 No to napisz, ze nie umiesz na to odpowiedzieć 22.11.06, 12:52
                    i więcej nie próbuj szydzic i drwić ze starszego.

Pokazę lodówkę z drożejacymi produktami
                    i naruszam świętość bezgrzesznej bo przemalowanej partii
                    założonej przez agenta?
                    • andrzejg Re: No to napisz, ze nie umiesz na to odpowiedzie 22.11.06, 12:57
                      szach0 napisał:

> i więcej nie próbuj szydzic i drwić ze starszego.
                      >
                      > Pokazę lodówkę z drożejacymi produktami
                      > i naruszam świętość bezgrzesznej bo przemalowanej partii
                      > założonej przez agenta?

Cos Ci się pomyliło
                      Pisałem o lodówce przedwyborczej ze ZNIKAJACYMI produktami
                      Z drozejącymi produktami , to była lodówka w wydaniu PO,
                      czyli marne nasladownictwo pierwowzoru.Marne i nieudolne,
                      z wieloma przekłamaniami, za co beknęli przed sądem.

O tym pisałem.
                      Czytaj ze zrozumieniem.
                      Pisałem o tym,że to PiS rozpetał ta wojnę, a Ty nie byłeś neutralny
                      Zresztą.Nie pozostawalem Ci dłuzny.

Tak więc o co ten płacz?
                      W polityce jest walka, czesto brudna i smiesz mnie
                      Twoja wiara w PiS.Juz wyszło szydło z worka.Sa tacy sami
                      jak inni.Sa nawet gorsi, a to dlatego,ze tak stawiaja na
                      piedestale swoja MORALNOŚĆ, która okazała się być mniejsza
                      niz zero.

Juz wiecie Haszu?
                      • szach0 Re: No to napisz, ze nie umiesz na to odpowiedzie 22.11.06, 13:05
                        No tak to był istotny powód do rozpoczęcia opluwania.
                        Miało wygrać PO i nie wygrało...

> Pisałem o lodówce przedwyborczej ze ZNIKAJACYMI produktami
                        > Z drozejącymi produktami , to była lodówka w wydaniu PO,
                        > czyli marne nasladownictwo pierwowzoru.

A ja to co zrozumiałem? Ze to moja w kuchni?
                        • szach0 Re: No to napisz, ze nie umiesz na to odpowiedzie 22.11.06, 13:06
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=52597412&a=52653147
                        • andrzejg Re: No to napisz, ze nie umiesz na to odpowiedzie 22.11.06, 13:19
                          szach0 napisał:

> No tak to był istotny powód do rozpoczęcia opluwania.
                          > Miało wygrać PO i nie wygrało...

Ano nie wygrało, a szkoda
                          Juz zaczynałem mieć wątpliwości, gdy z takim przekonaniem pisąłeś
                          o aferzystach i złodziejach z PO.Ale teraz jakoś mi to mija.Miną rok
                          i nic sie nie dzieje.Jednego szarpia za korupcję i wyremontowanie domu,
                          ale jak na razie to tylko gadanie i nic konkretnego.

Rinn sie kłania:

"Gdzie są prawdziwi aferzyści tacy,
                          mmm! orły, sokoły, bażanty?
                          Gdzie ci aferzyści - u-u-u - na miarę czasów,
                          gdzie te franty - jeeeeee!
                          Gdzie, gdzie, gdzie, gdzie!?
                          Nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma,
                          nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma,
                          nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma, nie ma....
                          "
                          • rycho7 prokurator Wyszynski dla Mazura 22.11.06, 21:43
                            andrzejg napisał:

> Nie ma, nie ma, nie ma,

Jak sie panienke w tancu przycisnie to sie do wszystkiego przyzna. U nasz rok
                            1937 (20-lecie rewolucji) bedzie w 2009. Bez nerw Andrzeju. Historia powraca
                            farsa.
                            • andrzejg Re: prokurator Wyszynski dla Mazura 22.11.06, 22:41
                              rycho7 napisał:

>
                              > Jak sie panienke w tancu przycisnie to sie do wszystkiego przyzna. U nasz rok
                              > 1937 (20-lecie rewolucji) bedzie w 2009. Bez nerw Andrzeju. Historia powraca
                              > farsa.

Prawdopodobnie tak będzie.Jak widać IV RP po,ówieniami stoi
                              Najlepszy przykład z Rokitą, któren był potępion za czyn dorównujący mordowi,
                              a teraz jest chwalony , a tamte pomówienia nie dośc ,że nie znalazły swojego
                              odzwierciedlenia w prokuraturze, to jak widać posżły w zapomnienie.

No i lewica jest jakos tak mało atakowana, a wydawałoby się ,że dla
                              Pisiaków, zadeklarowanych antykomunistów, to powinien być wróg pierwszorzędny
                              Aktualnie jest ona słaba i nie stanowi takiego zagrożenia dla utrzymania
                              władzy.Zacznie sie ,gdy urosnie w siłę, a urośnie.Już o to staraja sie pisiaki,
                              jak i platfusy i ten 2009 rok, tuz przed wyborami zaobfituje wytryskiem
                              afer nie do obrony i nie do udowodnienia, by po wyborach ucichnąć.

Takiego stylu polityki nie uprawiała żadna z partii rządzących.Coś tam ględzą
                              o inwigilacji prawicy, ale jeżeli to była prawda, to przeprowadzono to dyskretnie,
                              choć nieskutecznie, a dziś mamy do czynienia z jawną i bezczelna inwigilacja
                              całej sceny politycznej
    • andrzejg Gdzies tam pisałem o tym, o UE 23.11.06, 00:32
      Nie chce mi się szukac, a usprawiedliwiam sie tym,że Ty tez (ups, Wy też)
      wklejasz swoje odpowiedzi w sposób niemalże losowy.Chodziło mi w tych
      wypowiedziach o podążanie za Guru przeciwników UE.Guru trochę złagodniał
      w stosunku do UE i nawet potrafi (byc może) wykorzystac jej siłę w konflkicie
      z Rosją.Oby nu sie udało.Przeczytaj Haszu ten oto artykół

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3749531.html
      '88 proc. Polaków - najwięcej jak do tej pory - popiera członkostwo Polski w
      Unii Europejskiej. Przeciwnego zdania jest tylko 6 proc. obywateli RP - wynika
      z najnowszego sondażu CBOS '

NAJWIĘCEJ JAK DO TEJ PORY!!!!

To jest kolejna pochwała dla Kaczora.Za jego wkład w przekonanie twrdogłowych
      • andrzejg u i ó - sorry 23.11.06, 00:33

• hasz0 Pochwała Kaczora przy lżeniu Pisiaków 23.11.06, 07:26
        Andrzeju!
        Wcale nie chodzi mi o to by usprawiedliwiać złe posunięcia
        i nieudolność tego rządu. Jak jest w kraju każdy widzi.

Nie jest to idealny rząd. Może nawet nie zasługuje na
        całą kadencję.

Ale poprzeć tezę wodzów PO, że...
        jest to "najgorszy rząd po 1989 roku"

możesz popierać jesli wpierw odpowiesz na moje pytania
        dotyczące guru reform polskich - który nie podlega osądowi
        żadnych nawet najwyższych polskich instancji.

Pomna tego kandydatka wysuwana i popierana przez PO
        ostanio zagwarantowała sobie wypowiedzią do takich wyborców
        jak Ty tę sama nietykalność za czyny przeszłe, obecne i przyszłe...

I dlatego wolę ten najgorszy rząd po 1989!

• szach0 Re: Pochwała Kaczora przy lżeniu Pisiaków 23.11.06, 07:36
          AG:
          "Chodziło mi w tych wypowiedziach o podążanie za Guru przeciwników UE.Guru
          trochę złagodniał w stosunku do UE i nawet potrafi (byc może) wykorzystac jej
          siłę w konflkicie z Rosją.Oby nu sie udało.Przeczytaj Haszu ten oto artykół
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3749531.html
          "

Powiem Twoimi ulubionymi słowami:

- "Nie kłam!"

PiS popierał wejscie do UE.

P.S.
          Stosujesz tani chwyt polemiczny bym dołączył do chóru krytykantów, bo
          pochwaliłeś weto - zamiast się wstydzić za tych wszystkich targowickich
          spolegliwców Putina, wymyslajacym za to Kaczyńskiemu, unikajac w ten sposób
          odpowiedzi na istotę sporu o Polskę.
          • andrzejg Re: Pochwała Kaczora przy lżeniu Pisiaków 23.11.06, 07:46
            Alez nie kłamie Haszu.
            Nie piszę o guru, tylko o jego aktualnych zwolennikach, którzy
            w dużej mierze byli przeciwnikami wejścia do UE.Teraz , dzięki
            guru, weryfikuja swoje zapatrywanie na ta sprawę i stąd wzrost
            poparcia dla naszego uczestnictwa w UE.

Moge tylko pochwalic guru za taki obrót sprawy.Przeciez nie obraże się
            na niego o to.
          • szach0 Średnio pół zdrady i w połowie w ciąży wg statysty 23.11.06, 07:50
            Zauważyłeś chociaż manipulację dotyczącą robotników niewykwalifikowanych
            i rolników GW z podaniem zamiast przeciwników zamiast jak pozostałych
            popleczników by wyszło malutko procent 13% i 14% ?
            Takie działanie podprogowe?
            Bo co z tego wynika? Dla mnie tylko tyle ile osób słucha, ogląda i czyta media.
            Zrób to samo badanie w Szwajcarii i w Norwegii. Ok?

18-24 lata - 96 proc. osób
            25-34 lat - 94 proc. popiera nasze członkostwo w UE.
            > 65 lat - 76 proc. to zwolennicy członkostwa w Unii.

z wykształceniem wyższym - 97 proc.
            podstawowym - 80 proc.

robotników niewykwalifikowanych 100-14 proc.= 86%
            i rolników 100- 13 proc = 87%
        • andrzejg Re: Pochwała Kaczora przy lżeniu Pisiaków 23.11.06, 07:41
          tu nie chodzi o osąd guru reform polskich, tylko o zbicie kapitału politycznego
          Ponadto smiesznym jest dla mnie sciganie owego guru, wykazywanie błedów jego
          działania z równoczesnym korzystaniem z dobrodziejstw przemian.Przeciez ten
          rząd ma jeszcze tak spore poparcie dzieki sprawnie funkcjonujacej gospodarce.
          Nie wmówisz mi ,ze to jest zasługa Kaczorów.Oni jak na razie niewiele zepsuli.

To jest tak jak z przetargami, przez które CBA nie moze wystartować.Aby nie być
          posądzonym o jakikolwiek przekręt nie potrafia dobrze ogłosic przetargu.
          Przeciez w przetargu musisz okreslic konkretne warunki jakich oczekujesz.
          Nie napiszesz 'potrzebuje telefonu komórkowego' co ogarniałoby wszystkich
          potencjalnych uczestników przetargu, tylko musisz zawęzić kryteria...a tu
          juz możesz wpaśc w pułapke stronniczości.Czyli lepiej nic nie robić , aby
          nie byc podejrzanym...Lepiej aby Balcerowicz i ówczesne rządy,sejm nic nie
          robiły,aby nie być podejrzanymi.Tylko czym wtedy chwaliłby sie Kaczor?
          • szach0 Re: Pochwała Kaczora przy lżeniu Pisiaków 23.11.06, 07:56
            > smiesznym jest dla mnie sciganie owego guru, wykazywanie błedów jego
            > działania z równoczesnym korzystaniem z dobrodziejstw przemian.Przeciez ten
            > rząd ma jeszcze tak spore poparcie dzieki sprawnie funkcjonujacej gospodarce.

#:
            Bez Balcerowicza byłyby puste półki z octem, galopujaca inflacja,
            drożejący z dna na dzień $ i same PGR-y?

Nie kompromituj się nieznajomościa
            efektu wprowadzenia i wyprowadzenia kozy rabina.

• szach0 korzyść z dobrodziejstw przemian 23.11.06, 07:59
              odnieśli Andrzeju całkiem inni
              niż ja i Ty.
              Cześć!

• andrzejg Re: Pochwała Kaczora przy lżeniu Pisiaków 23.11.06, 08:37
              > Bez Balcerowicza byłyby puste półki z octem, galopujaca inflacja,
              > drożejący z dna na dzień $ i same PGR-y?
              >
              > Nie kompromituj się nieznajomościa
              > efektu wprowadzenia i wyprowadzenia kozy rabina.
              >

To Tobie chodzi o samego Balcerowicza?
              Byłby ktos inny.Byc może wprowadziłby bardziej szokowe rozwiązania,
              ale to mozemy sobie pogdybać.Ponadto zauwaz,ze te wszelkie przemiany
              musiałby byc przeprowadzone za zgodą Sejmu.Sam Balcerowicz nie uchwalał
              ustaw.Tak więc wiń więcej osób, a nie samego guru.

Piszesz tam niżej o korzyściach.
              Rozumiem,że masz na mysli korzyści płynące z przekreowego prywatyzowania
              Jesli tak, to tu zgodzę sie z Tobą.Nie odniosłem żadnch korzyści.Ba!
              Przybyło mi konkurencji, bo onegdaj państwowe to nie była konkurencja.
              • hasz0 PiS mnie też wqurza i dobrze o tym wiesz 23.11.06, 09:04
                bo nieraz o ich błędach pisałem.
                Ostatnio o offsecie i Afganistanie.

Ale przyzansz, ze brak koncepcji na reformę finansów, ZUS-u,
                odkładanie likwidacji KRUS-u z obawy utraty koalicjanta SO to efekt
                postawy politycznej PO - "chciałabym i boję się".

• andrzejg OK 23.11.06, 09:25
                  Postanowiłem sobie odpocząć od forum
                  Za wszelkie złosliwosci przepraszam.

To na razie.
                  3m się

smile
                  • hasz0 Dawno Ci wybaczyłem ale jako pokutę poczytaj 23.11.06, 10:18
                    Stiglitz, Gudzowaty, Loża Minus Pięć
                    Posted: Fri, 13 Oct 2006 09:47:00 +0000
                    Znalazłem niezwykle ciekawy tekst Josepha Stiglitza (laureata nagrody Nobla w
                    dziedzinie ekonomii) i S. Godoya, w którym podano wyniki badań na temat wpływu
                    szybkości prywatyzacji na wzrost gospodarczy. Autorzy tekstu piszą:

"Na początku lat dziewięćdziesiątych w Europie Wschodniej i Związku Radzieckim
                    rozpoczął się proces reform politycznych i ekonomicznych. Istniała nadzieja, że
                    kraje te osiągną stopę życiową podobną do krajów rozwiniętych.

Zaproponowano dwie strategie [transformacji]. Jedni przekonywali, że proces
                    liberalizacji i prywatyzacji powinien zostać przeprowadzony w jak najszybszym
                    tempie. Zwolennicy tego poglądu wierzyli, że im szybciej transformowany kraj
                    stanie się gospodarką rynkową, a w szczególności, im szybciej będzie
                    prywatyzował tym szybciej stworzy sobie możliwości wzrostu, które wynikają z
                    rynku.

Inni proponowali stopniowe [spowolnione] dawkowanie reform. Sprzedaż aktywów
                    państwowych powinna być przeprowadzona wolniej a gospodarka powinna być
                    liberalizowana stopniowo. Zwolennicy tej szkoły przekonywali, że z
                    błyskawicznym dostosowaniem [do gospodarki rynkowej] wiążą się duże koszty i że
                    np. z przeprowadzaniem prywatyzacji przed przeprowadzeniem reform
                    instytucjonalnych (stworzeniem infrastruktury prawnej, w tym prawa dotyczącego
                    nadzoru właścicielskiego, infrastruktury finansowej, w tym efektywnego i dobrze
                    uregulowanego systemu bankowego) wiąże się duże ryzyko.” (…wink „Obawiali się
                    również, że bez infrastruktury instytucjonalnej, która może być stworzona tylko
                    stopniowo prywatyzacja może prowadzić raczej do kradzieży aktywów (asset
                    stripping) niż do tworzenia bogactwa."

Stiglitz i Godoy przeprowadzili analizę ilościową dostępnych danych o szybkości
                    prywatyzacji w byłych państwach komunistycznych i wzroście gospodarczym i
                    otrzymali następujące rezultaty:

"Najbardziej kontrowersyjnym wynikiem naszych badań jest odkrycie, że szybkość
                    prywatyzacji ma negatywny wpływ na wzrost [gospodarczy], co potwierdzają
                    jakościowe dane wspierające podejście stopniowe względem terapii szokowej."

Przejdźmy więc do danych jakościowych czyli opowieści konkretnych ludzi
                    zaangażowanych w procesy prywatyzacyjne. Aleksander Gudzowaty mówi:

"Moja teoria o globalnym podziale świata może się wydawać histeryczna, ale jest
                    w niej sporo racji. Te procedury prywatyzacyjne skądś do nas przecież przyszły.
                    I nie mają na celu pomocy prywatyzującym, by jak najdrożej sprzedali. Wygląda
                    to tak, że ten, kto ma pieniądze zamawia sobie orkiestrę i procedury."(...)

"Myślę, że stworzono w Polsce pewną fobię dotyczącą konieczności prywatyzacji.
                    Postępując perfidnie, obniżono wszystkim zarządom państwowych firm płace do
                    bardzo niskiego poziomu. Powstał taki kontekst, że prezes PKN Orlen ma kilkaset
                    tysięcy złotych pensji, a prezes Lotosu kilka tysięcy. W tej sytuacji wszyscy
                    dążą do prywatyzacji, gdyż albo mają nadzieję na lepsze warunki, albo na
                    udziały."

Skąd się, zdaniem Gudzowatego, wzięła fobia konieczności prywatyzacji?

"Ja uważam, że istnieje Loża Minus Pięć, która działa regularnie od początku
                    prywatyzacji, mając w tym cel własny. Na pewno nie dobro kraju. Ta Loża ma
                    swoje interesy i jest obsługiwana także przez pracowników służb specjalnych,
                    którzy robią wszystko – moim zdaniem – żeby nie ujawnić prawdy. Oni istnieją
                    ponad podziałami politycznymi, ponad rządami. Mają dojścia do każdego kolejnego
                    układu politycznego.
                    Druga z moich teorii jest taka, że kiedy nastąpiła odwilż w krajach
                    komunistycznych, to globalne organizacje – z procedur postępowania, nie ze złej
                    woli – wymyśliły program na tanie przejęcie majątku w Europie Wschodniej. To
                    już widać: wykupione Węgry, Polska… Oni opracowali procedury wycen i
                    przejmowania. To czynności, które wykonują firmy konsultingowe. Co poniektórzy
                    w Polsce za wprowadzenie takich procedur dostali tytuły honorowe, nagrody
                    ekonomiczne lub zagraniczne pochwały."

Moim zdaniem te dwie teorie nie są wobec siebie alternatywne lecz
                    komplementarne. Loża Minus Pięć działa ręka w rękę z globalnymi organizacjami.
                    Wystarczy więc odszukać kto otrzymał "tytuły honorowe, nagrody ekonomiczne lub
                    zagraniczne pochwały" za opracowanie procedur prywatyzacji, kto, wbrew zdrowemu
                    rozsądkowi, w setkach publikacji przekonywał o konieczności szybkiej
                    prywatyzacji, kto przeciwników tej koncepcji (którzy, jak się okazuje, mieli
                    rację) nazywał "księżycowymi ekonomistami" i będziemy mieli trop prowadzący
                    wprost do Loży Minus Pięć.
                    • rycho7 Re: Dawno Ci wybaczyłem ale jako pokutę poczytaj 25.11.06, 18:52
                      hasz0 napisał:

> Zaproponowano dwie strategie [transformacji]. Jedni przekonywali, że proces
                      > liberalizacji i prywatyzacji powinien zostać przeprowadzony w jak najszybszym
                      > tempie.
                      > ...
                      > Inni proponowali stopniowe [spowolnione] dawkowanie reform.

Wiec dlaczego Haszu haszysci wybrali "sprint"? Bo chyba nie sadzisz, ze mi
                      wmowisz, ze ja mialem jakikolwiek wplyw. Ja sadzilem wtedy, ze bede mial wybor
                      miedzy gilotyna a szubienica. Wolalem technologie. A teraz Ty masz do mnie
                      pretensje, ze dokonalem swoich wyborow.
                      • hasz0 Ten osobnik rozmawia ze swoimi fobiami 26.11.06, 11:30
                        - zapominając po prostu przeprosić za notoryczne powtarzane, skandaliczne
                        i nieuprawnione insynuacje, przyzwalające, jego zdaniem,
                        na dowolne inwektywy wobec zbyt wyrozumiałego dawnego polemisty.

Nie muszę ich chyba przypominać?
                        Pokrywają się z repertuarem wylansowanym przez media do
                        ośmieszania polityków. Ale czy zastępują zwyczajne argumenty
                        w zwyczajnej polemice?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka