Dodaj do ulubionych

mam dla wilda zagadkę: ile wynosi podatek...

IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 18:52
...dochodowy w Republice Środkowoafrykańskiej i jaka jest tam stopa 'wzrostu gospodarczego'
Hłe...
Obserwuj wątek
    • wild nie wiem... 30.04.03, 19:01
      Gość portalu: babariba napisał(a):

> ...dochodowy w Republice Środkowoafrykańskiej i jaka jest tam stopa 'wzrostu
      go
      > spodarczego'
      > Hłe...

to chodzi o Somalie?
    • oleg3 A ja mam dla zagadkę dla babariby 30.04.03, 19:11
      Czy podatki wpływają na gospodarkę?
      • Gość: babariba ja, jako 'lewostronny' nie znam się na ty na pewno IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 19:14
        mogę natomiast powtórzyć tu wyliczenie, kiedyś przeprowadzone, z którego jednoznacznie wynika, że w PLANIE BIZNESOWYM małego przedsiębiorcy NIE MAJĄ ZNACZENIA.
        Hłe...
        oleg3 napisał:

> Czy podatki wpływają na gospodarkę?
        • oleg3 Re: ja, jako 'lewostronny' nie znam się na ty na 30.04.03, 19:22
          Twoje szczęście, że jesteś skromny -).

W "smallbiznesplanie" (sorry za słówko) po prostu ich nie widać. Podatek
          dochodowy na etapie zwrotu zainwestowanego kapitału w zasadzie nie występuje.
          Ale podatki są ukryte w prognozie rozwoju rynku (popytu) i w kosztach płacy.

> mogę natomiast powtórzyć tu wyliczenie, kiedyś przeprowadzone, z którego
          jednoz
          > nacznie wynika, że w PLANIE BIZNESOWYM małego przedsiębiorcy NIE MAJĄ
          ZNACZENIA
          > .
          > Hłe...
          > *********************************************
          > oleg3 napisał:
          >
          > > Czy podatki wpływają na gospodarkę?
          • Gość: babariba oleg'u, a możesz powiedzieć to jakoś tak, żebym.. IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 19:26
            ... i ja prosty facet ze wsi zrozumiał???
            oleg3 napisał:

> Twoje szczęście, że jesteś skromny -).
            >
            > W "smallbiznesplanie" (sorry za słówko) po prostu ich nie widać. Podatek
            > dochodowy na etapie zwrotu zainwestowanego kapitału w zasadzie nie występuje.
            > Ale podatki są ukryte w prognozie rozwoju rynku (popytu) i w kosztach płacy.
            >
            >
            > Gość portalu: babariba napisał(a):
            >
            > > mogę natomiast powtórzyć tu wyliczenie, kiedyś przeprowadzone, z którego
            > jednoz
            > > nacznie wynika, że w PLANIE BIZNESOWYM małego przedsiębiorcy NIE MAJĄ
            > ZNACZENIA
            > > .
            > > Hłe...
            > > *********************************************
            > > oleg3 napisał:
            > >
            > > > Czy podatki wpływają na gospodarkę?
            >
            >
            • oleg3 Do magistra B z Sokółki 30.04.03, 19:36
              Uproszczona (bardzo) metoda robienia biznesu na papierze.

1. Bierzemy kartkę papieru, ołówek i kalkulator; może być arkusz kalkulacyjny
              2. Spisujemy wszystkie psy w Sokółce.
              3. Po przestudiowaniu literatury kynologicznej oraz po dokładnym zbadaniu
              miejscowych zwyczajów przyjmujemy, że właściciel co 10 psa kupi kaganiec.
              4. Kluczowe pytanie - ile jest wart rynek kagańców w Sokółce?
              • Gość: babariba zaraz ci przypomnę jedną kalkulację IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 19:53
                podatkową na 'small business'.
                Niech ja sobie znajde, bo nie chce mi się od nowa liczyć tego
                Hłe...
                • Gość: jacek#jw Ja tylko tak z ciekawości IP: *.toya.net.pl 30.04.03, 20:04
                  A ciekaw jestem jak sobie z tym Oleg poradzi smile)
                  • Gość: babariba zobaczymy:))) IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 30.04.03, 20:06
                    Gość portalu: jacek#jw napisał(a):

> A ciekaw jestem jak sobie z tym Oleg poradzi smile)
                    • oleg3 Re: zobaczymy:))) 30.04.03, 20:12
                      Panowie,

poradzę sobie śpiewająco -)))). Jedyny problem to kalkulator babariby !!!
                • oleg3 Re: zaraz ci przypomnę jedną kalkulację 02.05.03, 19:08

> podatkową na 'small business'.
                  > Niech ja sobie znajde, bo nie chce mi się od nowa liczyć tego
                  > Hłe...

O to Ci chodzi?
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=5806130&a=5806130&v=2&strona=0

Bo jeżeli tak, to masz mój komentarz.

Niezły z Ciebie jajcarz babaribo,

Krzyczysz „podatki nie mają znaczenia”, „Jak kto chce, może za TAKĄ
                  KASSĘĘĘĘĘĘĘĘĘE narobić miejsc pracy” (ta kasa to 620-890 zł mies.). Otóż JA
                  narobię posługując się wyłącznie TWOIM przykładem liczbowym.

Twoje liczby mówią, że 35% redukcja podatku dochodowego dla firm skutkuje
                  boomem gospodarczym wyrażającym się m.in. podwajaniem miejsc pracy co 3 lata.

Sytuacja wyjściowa:
                  Inwestycja w wys. 30 tys. zł tworzy 1 miejsce pracy. Firma płaci 2600 zł mies.
                  podatku dochodowego; akumulacja (przyrost) kapitału = 0. NOWE MIEJSCE PRACY
                  NIGDY NIE POWSTANIE

Po 35% redukcji podatku dochodowego:
                  Inwestycja w wys. 30 tys. zł tworzy 1 miejsce pracy. Firma płaci 1710 zł mies.
                  podatku dochodowego; akumulacja (przyrost) kapitału = 890 zł mies. NOWE
                  MIEJSCE PRACY POWSTANIE PO 3 LATACH (890 zł x 36 mies. = 32040 zł). Oznacza to
                  podwojenie miejsc pracy.

Powiedzmy to inaczej:
                  35% redukcja podatku dochodowego skutkuje 33% rocznym wzrostem miejsc pracy!!!
                  Mies. wpływy podatkowe w ciągu 3 lat wzrosną z 2600 zł (9000 x 29%) do 3420 (2
                  x 9000 x 19%) czyli powyżej 30%.

ANEKS
                  Babariba:
                  Gdyby taki "wirtualnie realny" podatek ZMNIEJSZYĆ o 10 proc. (z 29 do 19
                  proc.), miesięczny podatkowy "uzysk" podatnika wyniósłby
                  ok. 890 złotych. Nie jest to kwota pozwalająca na sfinansowanie chociażby
                  KOSZTÓW PŁACOWYCH jednego pracownika opłacanego według
                  najniższej ustawowej stawki.

A gdzie jest ZWROT INWESTYCJI, gdzie jest DOCHÓD z zainwestowanego kapitału,
                  gdzie akumulacja kapitału dająca SZANSE ROZWOJU
                  firmy???

Takie relacje nie pozwalają nawet na proste ODTWORZENIE stanu początkowego.

Oleg;

Babaribo, Ty nie proponujesz obniżki podatków, Ty proponujesz wzrost obciążeń
                  podatkowych. Dobre państwo redukuje mi miesięczny podatek dochodowy o 890 zł
                  żądając w zamian bezsensownego wydatku w wys. 1000 zł miesięcznie (płaca 800
                  zł. + narzuty). Nic dziwnego, że „podatki nie mają znaczenia”.
                  Zapomniałeś, że drugi pracownik przyniesie kolejne 9000 zł miesięcznych
                  przychodów. Gdyby wzrost przychodów wyniósł zero (czyli gdybyśmy wprowadzili
                  podatek polegający na obowiązku zatrudnienia kolejnego pracownika)
                  prawdopodobnie firma by padła; pracę straciłoby 2 ludzi –w tym ten który od
                  dawna pracował-, ale mógłbyś głosić tezę, że OBNIŻKA PODATKU DOCHODOWEGO
                  WYWOŁUJE BEZROBOCIE.
    • Gość: babariba a teraz zagadka dla oleg'a będzie IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 01.05.03, 17:18
      ponieważ wpisy na forum nam 'oddali', mam dla ciebie zagadkę;
      -Ile wyniesie 'czerdziestoprocentowy' podatek od dochodów osobistych wynoszących 9 tys. PLN miesięcznie???
      No, do kalkulatora!!!
      Oczywiście liczymy według zasad obowiązujących w zeszłym roku. A dla uproszczeniam możesz nie uwzględnić w rachunkach żadnych zwolnień, ani odliczeń... smile))
      pzdr

> ...dochodowy w Republice Środkowoafrykańskiej i jaka jest tam stopa 'wzrostu go
      > spodarczego'
      > Hłe...
      • oleg3 Re: a teraz zagadka dla oleg'a będzie 02.05.03, 14:23
        To maszka z mleczkiem -)).

Roczny dochód 12 x 9000 = 108000
        Podatek dochodowy za 2002 r wynosi 31204,40
    • Gość: babariba powtórzymy tę zagadkę dla wilda jeszcze IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:14
      dla porządku:
      -Ile wyniesie 'czerdziestoprocentowy' podatek od dochodów osobistych wynoszących 9 tys. PLN miesięcznie???
      No, do kalkulatora!!!
      Oczywiście liczymy według zasad obowiązujących w zeszłym roku. A dla uproszczeniam możesz nie uwzględnić w rachunkach żadnych
      zwolnień, ani odliczeń... smile))
      pzdr
      • wild po co jest podatek dochodowy? 02.05.03, 00:19
        ?
        • Gość: babariba znowu bon-mot, zamiast odpowiedzi na pytanie??? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:28
          wild napisał:

> ?
          • wild a teraz znowu pisze reprezentant "społeczeństwa"? 02.05.03, 00:32
            ?
            • Gość: babariba pisze tu wyłącznie reprezentant babariby IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:46
              problem polega zdaje się na całkowitej niezbieżności płaszczyzn poznawczych, na których operujemy.

Ja uważam, że zarówno podatki, jak i obowiązkowe ubezpieczenia społeczne są smutną i niemiłą koniecznością dotykającą przede wszystkim tych członków społeczności, w której żyjemy, którym powodzi się lepiej, niźli tym, którym się w życiu nie powiodło.

W twoich postach natomiast zauważyłem niekonsekwencję fundamentalną:
              - z jednej strony kwestionujesz w ogóle zasadność ISTNIENIA czegoś takiego, jak podatki;
              - a z drugiej wdajesz się w dyskusje na temat ich WYSOKOŚCI
              Hłe...
              i pzdr oczywiście
              • wild więc... 02.05.03, 00:50
                co chcesz ode mnie jako babariba a nie jako projekcja "społeczenstwa" ( ciągle
                bezproduktywnego bo nic mi do tej pory niezaoferowałeś oprócz pierdół na temat
                okradania dochodów ludzi z uśmiechem na twarzy jak u ulicznego bandziorka )

jeszcze raz co w swej wyobrazni mogłbyś mi zaoferować?
                • Gość: babariba ja TOBIE OSOBIŚCIE IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:53
                  nic zaoferować nie muszę, a nawet nie chcę. Ty masz ustalony przez dwa co najmniej tysiąclecia obowiązek PARTYCYPOWANIA w kosztach utrzymania porządku społecznego, choćby gliniarzy, którzy cię obronią przed tymi, którym powodzi się gorzej niż tobie
                  wild napisał:

> co chcesz ode mnie jako babariba a nie jako projekcja "społeczenstwa" ( ciągle
                  > bezproduktywnego bo nic mi do tej pory niezaoferowałeś oprócz pierdół na temat
                  > okradania dochodów ludzi z uśmiechem na twarzy jak u ulicznego bandziorka )
                  >
                  >
                  > jeszcze raz co w swej wyobrazni mogłbyś mi zaoferować?
                  • wild projekcja parareligijnokomunalna pogłebia się? 02.05.03, 00:59

> nic zaoferować nie muszę, a nawet nie chcę.

tak samo ja

>Ty masz ustalony przez dwa co najmniej tysiąclecia obowiązek PARTYCYPOWANIA w
                    > kosztach utrzymania porządku społecznego, choćby gliniarzy, którzy cię >
                    obronią przed tymi, którym powodzi się gorzej niż tobie

nic wynajmować nie muszę, a nawet nie chcę.

może podac mniej więcej ile ta usługa ochrony może mnie miesiecznie kosztować?
                    ( proszę o podanie sumy a nie procentów )
              • alfalfa Re: pisze tu wyłącznie reprezentant babariby 02.05.03, 02:27

> problem polega zdaje się na całkowitej niezbieżności płaszczyzn poznawczych,
                na
                > których operujemy.
                >
                > Ja uważam, że zarówno podatki, jak i obowiązkowe ubezpieczenia społeczne są
                smu
                > tną i niemiłą koniecznością dotykającą przede wszystkim tych członków
                społeczno
                > ści, w której żyjemy, którym powodzi się lepiej, niźli tym, którym się w
                życiu
                > nie powiodło.
                >
                > W twoich postach natomiast zauważyłem niekonsekwencję fundamentalną:
                > - z jednej strony kwestionujesz w ogóle zasadność ISTNIENIA czegoś takiego,
                jak
                > podatki;
                > - a z drugiej wdajesz się w dyskusje na temat ich WYSOKOŚCI
                > Hłe...
                > i pzdr oczywiście

Czyli potwierdzasz, że ta "koniecznośc" to kradzież? I ciekawe kto ma oceniać
                czy się powiodło czy nie? Przecież Ty mówisz o niewoli, po prostu o
                niewolnictwie w stosunku do "społeczeństwa" i "państwa". Ty śpisz spokojnie???
          • wild przypomne na wszelki wypadek... 02.05.03, 00:33
            ja naprawde uważam przymusowe podatki za kradzież smile a liczenie na kalkulatorze
            to kto ile mi kradnie jest dobre dla pajaca z filmu o ulicznym ojcu
            chrzestnym smile
            • Gość: babariba był taki jeden, który nakaz zapinania pasów... IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:50
              ...bezpieczeństwa w samochodach uważał za pogwałcenie jego praw obywatelskich. Pamięstasz, kto to był???
              I niekonsekwentny był podobnie jak ty, bo OBYWATELSTWO oznacza życie w społeczności jakiejś i ZOBOWIĄZANIA z tego faktu wynikające też.
              A Smitha, którego ci polecałem czytałeś???
              pzdr
              wild napisał:

> ja naprawde uważam przymusowe podatki za kradzież smile a liczenie na kalkulatorze
              >
              > to kto ile mi kradnie jest dobre dla pajaca z filmu o ulicznym ojcu
              > chrzestnym smile
              • wild jeszcze raz... 02.05.03, 00:52
                w imieniu kogo to napisałeś "społeczenstwa" czy babariby kalkulującego ile może
                skaraść bliznim i ch dóbr?
                • Gość: babariba jak ksiądz Magdzie powtarzam IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:59
                  babariba tu jest i tylko babariba.
                  A Smitha czytałeś???
                  wild napisał:

> w imieniu kogo to napisałeś "społeczenstwa" czy babariby kalkulującego ile może
                  >
                  > skaraść bliznim i ch dóbr?
                  • wild a ten ksiądz to czytał biblie czy "Manifest K."? 02.05.03, 01:01
                    Wj 20:15
                    15. Nie będziesz kradł.
                    (BT)
                    • Gość: babariba wiele różnych książek PRZECZYTAŁ IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 01:03
                      i sporo zrozumiał.
                      W odróżnieniu smile))

wild napisał:

> Wj 20:15
                      > 15. Nie będziesz kradł.
                      > (BT)
                      • wild i jak? 02.05.03, 01:05

> > Wj 20:15
                        > > 15. Nie będziesz kradł.
                        > > (BT)

będzie dalej porządać cudze dobra materialne? smile))))

strasznie prymitywna filozofia życia nie?

ksiądz-bandyta?
                        • Gość: babariba i jak? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 01:06
                          co, jak???
                          Smitha też przeczytał. W odróżnieniu smile))
                          wild napisał:

>
                          > > > Wj 20:15
                          > > > 15. Nie będziesz kradł.
                          > > > (BT)
                          >
                          > będzie dalej porządać cudze dobra materialne? smile))))
                          >
                          > strasznie prymitywna filozofia życia nie?
                          >
                          > ksiądz-bandyta?
                          • wild no to weź tace 02.05.03, 01:12

> co, jak???
                            > Smitha też przeczytał. W odróżnieniu smile))

może coś uzbierasz dobrowolnie na nowe książki albo napisz poemat "Społecznik-
                            Rekieter-Filozof" smile
                            • Gość: babariba to czytał Smitha, czy tylko IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 01:17
                              Jansza Korwin-Mikke, co się też na kalkulatorze nie zna, a za to przedsatwienia lubi publiczne dawać na przykład jak te ze zżeraniem PIT-a???
                              PYTANIE NAD WYRAZ KONKRETNE JEST
                              wild napisał:

>
                              > > co, jak???
                              > > Smitha też przeczytał. W odróżnieniu smile))
                              >
                              >
                              > może coś uzbierasz dobrowolnie na nowe książki albo napisz poemat "Społecznik-
                              > Rekieter-Filozof" smile
                              • wild mało konkretnie? 02.05.03, 01:22
                                Wj 20:15
                                15. Nie będziesz kradł.
                                (BT)
                                • Gość: babariba to czytał Smitha, czy JKM tylko??? :))) IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 01:29
                                  wild napisał:

> Wj 20:15
                                  > 15. Nie będziesz kradł.
                                  > (BT)
                                  • wild :)))) 02.05.03, 01:34
                                    już Ciebie lubie! zauważyles ze z tą policją powoli stajesz sie rdzeniem partii
                                    UPR? nic więcej? teraz oblicz na kalkulatorze ile może wynosic cena tej usługi
                                    ochrony... i dlaczego nie w procentach smile)))

sierp.tc.pl/friedman.htm
                                    • Gość: babariba :)))) IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 01:43
                                      chciałbym ja cię zobaczyć, jakbyś gliniarzowi 'procentami' próbował zapłacić, a nie PLN smile))
                                      A poza tym spać już dziś idę, bo się nasmakowałem 80 procentowego ekologicznego napoju, co on rośnie w Puszczy Knyszyńskiej pod bacznym nadzorem miejscowej ludzkości.
                                      'daj boh, sztob nieposlednij'
                                      cześć, babriba
                                      *********************************************
                                      wild napisał:

> już Ciebie lubie! zauważyles ze z tą policją powoli stajesz sie rdzeniem partii
                                      >
                                      > UPR? nic więcej? teraz oblicz na kalkulatorze ile może wynosic cena tej usługi
                                      > ochrony... i dlaczego nie w procentach smile)))
                                      >
                                      > sierp.tc.pl/friedman.htm
                                      • wild Re: :)))) 02.05.03, 01:47
                                        kalkulator wyłącz smile))
              • alfalfa Re: to ja przepraszam 02.05.03, 02:30
                Gdzie się można tego OBYWATELSTWA zrzec?
                • Gość: babariba w Republice Środkowoafrykańskiej :))) IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 02:36
                  alfalfa napisał:

> Gdzie się można tego OBYWATELSTWA zrzec?
                  • alfalfa Re: idę po mapę /nt 02.05.03, 02:43
                    • alfalfa Re: w googlach pierwszy link 02.05.03, 02:47
                      Yaho de Ville - Torby na pawia - Republika Środkowo-Afrykańska ...
                      www.yahodeville.com/torebki/car.html - 3k - Kopia - Podobne strony

• Gość: babariba to ty poważnie z tą zmianą OBYWATELSTWA IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 02:53
                        na Środkowoafrykańskie???
                        Niewykluczone, że tam Bokassy cesarza, ludożercy paru potomków zostało.
                        Może też w 'ludzinie' gustują, radziłbym się zastanowić. smile))
                        pzdr
                        alfalfa napisał:

> Yaho de Ville - Torby na pawia - Republika Środkowo-Afrykańska ...
                        > www.yahodeville.com/torebki/car.html - 3k - Kopia - Podobne strony
                        >
                        • alfalfa Re: zmianą ? 02.05.03, 23:12
                          Mowa o zbyciu była.
    • Gość: rypski krupczak Re: mam dla wilda zagadkę: ile wynosi podatek... IP: *.nyc.rr.com 02.05.03, 00:51
      W Republice??? Srodkowoafrykanskiej tez nie wiedza. HGW.

Ale..........
      40% podatku od 9000 zl to w skali rocznej 43200 zl.
      Oznacza to, ze rzad moze sie bawic tymi pieniedzmi. 25% zostanie
      zmarnotrawione albo trafi do czarnej dziury i nikt nigdy nie odniesie z tego
      korzysci, A to okragla sumka ponad 10000 zl.
      Kowalskiemu nie zostalo wystarczajaco duzo pieniedzy aby pojsc z rodzina do
      restauracji na obiad. Wobec tego restauracja nawet nie powstanie. Nie
      powstanie rowniez kilka miejsc pracy (szef kuchni, kelnerzy) a co za tym idzie,
      nie przybedzie nowych podatnikow. Z czasem rzadowi zabraknie pieniedzy, gdyz
      te wydawane sa przez politykow, a ci z kolei traktuja prawdziwe zlotowki
      Kowalskiego jak papier toaletowy. Wtedy minister finansow, czlowiek
      antypatyczny i arogancki zarzada podniesienia stopy podatkowej Kowalskiemu,
      ktory jest "zamozny" i jednoczesnie obnizy podatek biednemu Jaskiewiczowi.
      Kowalski nie tylko, ze nie pojdzie do restauracji z rodzina ale nie wybierze
      sie rowniez na wczasy zimowe. To oczywiscie spowoduje zamkniecie kilku
      osrodkow i wyrzucenie ludzi z pracy. Jaskiewicz swoja nadwyzke przepije.
      A ci, ktorzy stracili prace w osrodkach wczasow zimowych nie musza sie
      tymczasem zamartwiac, gdyz Kowalskiego podwyzszone podatki narazie wystarcza
      na ich zasilki dla bezrobotnych. Po jakims czasie sytuacja sie powtorzy.
      Rzady sie zmienia. Antypatyczny minister finansow znowu wymysli jakas dorazna
      formule. Aby Polska rosla w sile a ludzim zylo sie dostatniej.

PS. Szkoda, ze lewicowcy zupelnie nie rozumieja ekonomii. Za to dbaja o
      rownosc i postep. Czyli nalezy postapic tak aby wszystkim zapewnic rownosc w
      ubostwie.
      • Gość: babariba drobna poprawka tylko IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 00:58
        w Polsce jest'czterdziestoprocentowa' stawka podatku od dochodów osobistych, a nie '40 proc.' podatku.
        Ile ona wynosi w rzeczywistości, sprawdź sobie na przykład ściągając tabele ze strony polskiego ministerstwa finansów.
        Do pozostałych fantazji odniosę się za chwilę
        pzdr
        Gość portalu: rypski krupczak napisał(a):

> W Republice??? Srodkowoafrykanskiej tez nie wiedza. HGW.
        >
        > Ale..........
        > 40% podatku od 9000 zl to w skali rocznej 43200 zl.
        > Oznacza to, ze rzad moze sie bawic tymi pieniedzmi. 25% zostanie
        > zmarnotrawione albo trafi do czarnej dziury i nikt nigdy nie odniesie z tego
        > korzysci, A to okragla sumka ponad 10000 zl.
        > Kowalskiemu nie zostalo wystarczajaco duzo pieniedzy aby pojsc z rodzina do
        > restauracji na obiad. Wobec tego restauracja nawet nie powstanie. Nie
        > powstanie rowniez kilka miejsc pracy (szef kuchni, kelnerzy) a co za tym idzie,
        > nie przybedzie nowych podatnikow. Z czasem rzadowi zabraknie pieniedzy, gdyz
        > te wydawane sa przez politykow, a ci z kolei traktuja prawdziwe zlotowki
        > Kowalskiego jak papier toaletowy. Wtedy minister finansow, czlowiek
        > antypatyczny i arogancki zarzada podniesienia stopy podatkowej Kowalskiemu,
        > ktory jest "zamozny" i jednoczesnie obnizy podatek biednemu Jaskiewiczowi.
        > Kowalski nie tylko, ze nie pojdzie do restauracji z rodzina ale nie wybierze
        > sie rowniez na wczasy zimowe. To oczywiscie spowoduje zamkniecie kilku
        > osrodkow i wyrzucenie ludzi z pracy. Jaskiewicz swoja nadwyzke przepije.
        > A ci, ktorzy stracili prace w osrodkach wczasow zimowych nie musza sie
        > tymczasem zamartwiac, gdyz Kowalskiego podwyzszone podatki narazie wystarcza
        > na ich zasilki dla bezrobotnych. Po jakims czasie sytuacja sie powtorzy.
        > Rzady sie zmienia. Antypatyczny minister finansow znowu wymysli jakas dorazna
        > formule. Aby Polska rosla w sile a ludzim zylo sie dostatniej.
        >
        > PS. Szkoda, ze lewicowcy zupelnie nie rozumieja ekonomii. Za to dbaja o
        > rownosc i postep. Czyli nalezy postapic tak aby wszystkim zapewnic rownosc w
        > ubostwie.
      • Gość: babariba drobne uzupełnienie do poprawki IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 09:56
        babariba:
        wygląda na to, że nie chciało ci się zajrzeć do uregulowań prawnych, a wolałeś pozostać przy błogich przekonaniach.
        Śpieszę więc z pomocą:
        Gość portalu: rypski krupczak napisał(a):
        (...)
        > 40% podatku od 9000 zl to w skali rocznej 43200 zl.
        babariba:
        po pierwsze - mowa była o 9 tys. zł DOCHODU w skali MIESIĘCZNEJ. Przy takim dochodzie REALNIE - według '40 proc. skali podatkowej' płaci się (bez uwzględniania w tym obliczeniu kwoty wolnej i ulg podatkowych) około 2.600 złotych miesięcznie, co wynosi ok. 29 procent dochodu. A NIE 40 proc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        (...)
        > PS. Szkoda, ze lewicowcy zupelnie nie rozumieja ekonomii. Za to dbaja o
        > rownosc i postep. Czyli nalezy postapic tak aby wszystkim zapewnic rownosc w
        > ubostwie.
        babariba:
        po drugie - być może lewicowcy nie znają się na ekonomii, umieją się jednak posługiwać kalkulatorem.
        Hłe...
        i pozdrawiam
        • wild OBYWATEL PISZCZYK i kalkulator 02.05.03, 14:04
          a skąd masz ten kalkulator?
          • Gość: babariba KALKULATOR mam z systemu operacyjnego IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 14:59
            a co, jakieś błędy w obliczeniach znalazłeś może???
            To je spróbuj wykazać przy pomocy 'lepszego' kalkulatora smile))
            Hłe...
            wild napisał:

> a skąd masz ten kalkulator?
            • wild KALKULATOR i STOPA RZĄDOWA 02.05.03, 15:18
              jakich obliczeniach?
              • Gość: rypski krupczak Do kolegow matematykow IP: *.nyc.rr.com 02.05.03, 16:33
                Panowie drodzy, nie jest istotne czy rzad zabierze 29 czy 31 procent. Istotne
                jest, ze znaczna czesc tych pieniedzy znika (nawet nie jest ukradziona),
                rozplywa sie i jest marnotrawiona. Wysokie podatki nie sprzyjaja inwestycjom
                w sektorze prywatnym i mamy 20% bezrobotnych. Liczba przerazajaca.
                Jesli wezmiemy pod uwage wskaznik chronicznego bezrobocia to wlos sie na
                glowie jezy. Ktos kiedys powiedzial, ze rzad sie wyzywi.
        • pollak Re: drobne uzupełnienie do poprawki 02.05.03, 15:44

> po pierwsze - mowa była o 9 tys. zł DOCHODU w skali MIESIĘCZNEJ. Przy takim doc
          > hodzie REALNIE - według '40 proc. skali podatkowej' płaci się (bez uwzględniani
          > a w tym obliczeniu kwoty wolnej i ulg podatkowych) około 2.600 złotych miesięcz
          > nie, co wynosi ok. 29 procent dochodu. A NIE 40 proc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          [.........]
          > po drugie - być może lewicowcy nie znają się na ekonomii, umieją się jednak pos
          > ługiwać kalkulatorem.
          > Hłe...
          > i pozdrawiam

Jak widać umieją lekką ręką (lewicowcy) ukraść komuś nawet ok. 2600 zł
          (ok. 29%). A to skurwiele - złodzieje, ci lewicowcy.
          • pollak Re: drobne uzupełnienie do poprawki 02.05.03, 15:45
            pollak napisał:

> Jak widać umieją lekką ręką (lewicowcy) ukraść komuś nawet ok. 2600 zł
            > (ok. 29%). A to skurwiele - złodzieje, ci lewicowcy.

29% zarobku, oczywiście.
    • wild paradoks "kalkulatora" OBYWATELA PISZCZYKA 02.05.03, 14:21
      Jest błędem logicznym głoszenie, iż jeżeli dwa zjawiska zachodzą równoczesnie
      jedno z nich musi być konsekwencją drugiego. Ta logika przypomina mi jedną z
      ulubionych historyjek Husslera: pewien facet pije whisky z sokiem, w końcu się
      upija, następnie pije gin z sokiem, poczym się upija, wreszcie bierze wódkę z
      sokiem i równiez się upija co doprowadza go do wniosku że upija się sokiem.
    • Gość: babariba a tu dla pollaka prezent będzie IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 20:12
      (...)
      Jak dużo naprawdę płacisz?
      Zgodnie z Tax Foundation, w roku 1994 przeciętny Amerykanin zapłacił 22,4 %
      podatków federalnych ze swoich przychodów, plus 11,8 % na podatki stanowe i
      lokalne - razem 34,2 %
      Ale to tylko początek! Dr James Payne z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkrył,
      że poza podatkami bezpośrednimi płacimy też wielkie podatki ukryte:

Compliance costs - trzymanie rejestru, pieniądze wydane na planowanie
      podatków, komputery i oprogramowanie zakupione aby spełniało wymagania IRS,
      itd.
      Enforcement costs - audyty IRS, field investigations, service center
      corrections, śledztwa kryminalne, sprawy sądowe, i przymusowe pobory.
      koszty emocjonalne, moralne i kulturowe - rodziny zmuszone do korzystania z
      opieki społecznej, stracony czas i energia twórcza na kombinowanie jak ominąć
      podatki, itd.
      Z każdym dolarem zapłaconym w podatkach bezpośrednich, wydajemy dodatkowe
      0.65 $ w postaci [[compliance costs]. A nawet i ta liczba nie zawiera kosztu
      ceł importowych, opłat licencyjnych ani innych regulacji rządowych. Dla
      typowej rodziny z USA, realny koszt podatków i regulacji to co najmniej:

Podatki federalne 22.4% dochodu
      Podatki stanowe i lokalne 11.8%

[[Compliance costs 22.2%

[[Regulatory costs 12.7%

=============================

70.1% twojego przychodu jest teraz pożerane
      przez rząd
      www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=3647245
      • Gość: jacek#jw Re: a tu dla pollaka prezent będzie IP: *.toya.net.pl 03.05.03, 17:49
        Babariba, to ile w końcu zapłaciłeś za te swoje komputery za ubiegły rok?
    • oleg3 Masz już kalkulację babaribo? 05.05.03, 11:19
      Remonty i święta przerwały interesującą konwersację. Zrobiłem z tego swój
      monolog. Poczytaj i napisz.
    • wild Re: mam dla wilda zagadkę: ile wynosi podatek... 07.05.03, 00:56
      nie wiem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka