Gość: rom_10034 Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: 150.210.48.* 07.06.03, 00:11 Drogi Panie Redaktorze Pawle Wronski, Najwyrazniej nawet tak trywialny tekst sprawil Panu ogromna trudnosc. Niestety nie obylo sie bez - przepraszam za wyrazenie - 'kaczanow.' Juz po lekturze pierwszego akapitu umarlem ze smiechu. Pisze Pan: "Rok 966 - Książę Mieszko się chrzci. W ten sposób kroniki zapisały zdarzenie, które było faktycznym początkiem państwa polskiego. Przyjmując chrzest, Mieszko i jego lud przyjmowali również cywilizację zachodnią." Otoz, prosze przyjac do wiadomosci, iz nikt - nawet udzielny ksiaze polski - nie moze sie SAM ochrzcic. Nie ma takiej mozliwosci Panie Pawle. Gdyby chcial Pan dowiedziec sie czegos wiecej na ten temat to proponuje lekcje katechezy w pierwszej klasie szkoly podstawowej. Ale gdyby Woda Swiecona miala poparzyc to ... moze w ogole prosze glupot nie pisac. Tak na wszelki wypadek. Pozdrawiam goraco. Z powazaniem Rom Litwin, NY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor tylko emigracja pana tlumaczy IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 07.06.03, 00:31 jezus tez sie ochrzcil drogi emigrancie gdyz jako dorosly czlowiek dokonal wyboru ze do tego konieczny jest drugi czlowiek jest sprawa mimo wszystko drugorzedna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor prawda o cenach w pap IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 07.06.03, 00:35 polska 54e hiszpania 84e niemcy 101e za ten sam koszyk produktow troche czytac a nie fantazjowac na temat faktow bo dzieki takim idiotom i mamay takie rzady ze na razie razem z ukraina znalezlismy sie w iraku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor a redaktorom wyborczej zycze aby w koncu przezcyta IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 07.06.03, 00:43 monteskiusza o duchu prawa i dzialali dla demokracji (rownosci wlasnosci i wolnosci) a nie na rzecz neonepowskiej bolszewi w stylu popijania wodki z urbanem, michnikiem i kwasniewskim oraz by zaprzestali wysylac mlodych ludzi na ulice w celu podniesienia sprzedazy nakladu kosztem zdrowia kolporterow i kosztem podatnikow ktorzy zaplaca za szkodliwe warunki ich pracy w spalinach w kosztach leczenia i opieki lekarskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol von Slepowron-Wróblewski Re: a redaktorom wyborczej zycze aby w koncu prze IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 01:05 G.W. stać na bardzo wiele.Podnieście poprzeczkę edukacyjną dla czytelników. Jesteśmy zwykłym narodem na zwykłym kontynencie,nie lepszym i nie najgorszym. Co do Żydów to Wam przysolę. Dopóki RP była silna i miała swoją warstwę przywódczą:Bankierów /polskich poch.żydowskiego/,magnatów,silne kupiectwo i mieszczaństwo,szlachtę/ mogliśmy wspólnie prowadzić samodzielną politykę w Europie nie ogladając się na sąsiadów. To nie wina Polaków ,że stało się inaczej.Wówczas to była jak by powiedzeć po Bushowsku "Oś Zła" przeciwko Najajśniejszej RP. Atakowało Nas naraz nawet trzech wrogów /Turcja,Rosją,Szwecja/. Zniszczenie Rp trwało wiele lat.Wątpię czy USA wytrzmałoby takie oblężenie jak my wtedy w tak długim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Po pierwsze: PAP, nie zas sklep. Po drugie: CO w 07.06.03, 00:56 tym koszyku? Polska kielbasa musi byc w Hiszpanii produktem delikatesowym, jak w Polsce - ale nie w Hiszpanii - owoce morza i karczochy. Srali muszki... ZADEN argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom_10034 Re: tylko emigracja pana tlumaczy IP: *.ny325.east.verizon.net 07.06.03, 06:03 Kochany Panie Autor, radzil bym wyjsc wreszcie z kopalni bo straszna tam CIMNOTA panuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol von Slepowron-Wróblewski Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 00:51 Jak mnie uczono za paskudnej Komuny,chrzest Polski był ucieczką od poddania się zależności Ces.Niemieckiegoa,a zbrojnę ramię Mieszka 3 tys.pancernych Wikingów /do czego skłaniają się obecni historycy/ zadało cios pod Cedynią zakusom Niemców.Poscy wikingowie nie mieli wpływu na bieg historii ,ale jeszcze za kr.Chrobrego dali nie jeden raz łupnia sąsiadom i stworzyli warstwę rycerską ,która przerodziła się w szlachtę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek,Montréal PLACY Z ZAGRANICY DO GLOSOWANIA IP: 205.205.143.* 07.06.03, 01:12 Dzisiaj do 20 jurto od 6 do 20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol von Slepowron-Wróblewski Re: Basen morza Bałtyckiego IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 01:42 motorem Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de Ślepowron-Wróblewski Re: 2010r. IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 01:52 Bogata Płn. i biedne Płd. Europy. Do najbogatszych krajów Europy zalicza się przede wszystkim tak zwaną bogatą Płn. do której dołączyła Estonia,Polska,Litwa,Łotwa, natomiast słabną :Hiszpania,Włochy,Portugalia,Francja. Przypomina to podział Świata na biedne płd. i bogatą Płn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Nino Re: Pomoc dla Gabrysi. IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 02:25 Gabrysiu daj znac w jaki sposob mozemy ci pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agitator Re: Agituję za agitacją przeciwko wszystkim Agitatorom IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 02:36 Gabrysia sama sobie poradzi.Jest wspaniała. Karol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczoszek Re: Pomoc dla Gabrysi. IP: *.sympatico.ca 07.06.03, 02:38 Podac brom. Gość portalu: el Nino napisał(a): > Gabrysiu daj znac w jaki sposob mozemy ci pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de Ślepowron-Wróblewski Re: Pomoc dla piszczoszka: PODAC MU VIAGRE!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 02:53 Mam przyjaciół w Portland i rodz. w Seatle.I coś wiem na ten temat.Więc cicho sa!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de Ślepowron-Wróblewski Re: Pomoc dla piszczoszka: PODAC MU VIAGRE!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 02:54 Mam przyjaciół w Portland i rodz. w Seatle w New York i Vancourver.I coś wiem na ten temat.Więc cicho sza!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ukoisz ma dusze, rozwijajac sie intelektualnie. 07.06.03, 02:48 Glupota Polakow self-fuckers mnie dobija!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Nino Re: Ukoisz ma dusze, rozwijajac sie intelektualni IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 02:52 and that real estate of yours; is it really real or just imaginary ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczoszek Re: Ukoisz ma dusze, rozwijajac sie intelektualni IP: *.sympatico.ca 07.06.03, 03:26 In all likelihood, it may all be imaginary, including the SLK, the unfortunate major, the reports for Home Office. The other day she professed to be an expert in automotive batteries; tonight, she claims to possess in-depth knowledge of pre- Christian Slavic mythology. She casually mentions Bronislav Kaminski, the infamous butcher of the Warsaw Uprising and an SS- Brigadefuehrer, shot for brutality by the Germans, who is not exactly a household name. Clearly, this is a person of considerable intelligence and communication skills. However, in every interaction with others she insists on having all the answers, as well as the sole correct answer. If contradicted, she shifts into aggression and violent verbal abuse, including ethnic slurs. She apparently feels an unquenchable, possibly pathological, need to forcefully express her views on any and all subjects. Her vision of the country she claims to reside in is highly idealized, with correspondingly negative impressions of other countries she feels strongly about (Poland, USA). Is this all indicative of a personality disorder? One can only speculate, but is not impossible that she creates an imaginary world she chooses to substitute for the one she lives in. Gość portalu: el Nino napisał(a): > and that real estate of yours; is it really real or just > imaginary ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de Ślepowron-Wróblewski Re: Ukoisz ma dusze, rozwijajac sie intelektualni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 03:29 It's Nawoho language???????Yes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de Ślepowron-Wróblewski Re: Ukoisz ma dusze, rozwijajac sie intelektualni IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 03:39 Historia Polski jak byłem młody ,a było to 20parę lat temu była moim konikiem,nawet na nią zdawałem na UMK w Toruniu ,niestety zabrakło mi p-ów za "pochodzenie".Cóż ja na to mogę powiedzeć.Moimi prababkami były Chrzanowskie,Święcickie,Owadowskie,Raytarowskie. Skończcie i wstydu oszczędzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Póg ma thoin! Ja moge jeszcze lepiej od Ciebie. 07.06.03, 04:19 Krotko i zwiezle. I teraz sie z przekladem tego pomecz!!! Angielski jest zbyt trywialny, kazdy polski dzieciak sobie z tym poradzi. Mitologia Slowianska - bylam w szkole "grafa" Tolstoja, pracowalam przy ich slowniku. Sa swiadkowie w Polsce, Rosji i USA, ze o sp. U.Eco nie wspomne. To w ramach etnolingwistyki, pozniej przeszlam calkowicie na socjolingwistyke z racji pierwszego polskiego wyksztalcenia z polskim magisterium (te interdyscypliny to juz doktoraty), stad praca na wydziale nauk spolecznych i ten grant badawczy z Hime Office. O SS wiem duzo (nie zauwazyles, ze popisuje sie tym od paru dni, choc z jednej pracy, podrzuconej mi przez meza - jako wojskowy ma odpowiedni ksiegozbior). Kaminski do obdarzonego przeze mnie tym mianem pasuje jak ulal: mialo tego pseudo-Polaka obrazic. Zreszta, slow szkoda - jak zapamietasz tytul ostatniej powiesci meza, to wszystko sie potwierdzi i bedziesz naprawde wiedzial, lacznie z nazwiskami: nie szpanowalam. Powiedzialam nawet mniej i skromniej, nizbym mogla. Dalej cie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczoszek Re: Póg ma thoin! Ja moge jeszcze lepiej od Ciebi IP: *.sympatico.ca 07.06.03, 04:26 Hmmm. To przy ktorym doktoracie nauczyli cie wumyslac interlokutorom od Zydow? gabrielacasey napisała: > Krotko i zwiezle. I teraz sie z przekladem tego pomecz!!! Angielski jest zbyt > trywialny, kazdy polski dzieciak sobie z tym poradzi. Mitologia Slowianska - > bylam w szkole "grafa" Tolstoja, pracowalam przy ich slowniku. Sa swiadkowie w > Polsce, Rosji i USA, ze o sp. U.Eco nie wspomne. To w ramach etnolingwistyki, > pozniej przeszlam calkowicie na socjolingwistyke z racji pierwszego polskiego > wyksztalcenia z polskim magisterium (te interdyscypliny to juz doktoraty), stad > > praca na wydziale nauk spolecznych i ten grant badawczy z Hime Office. O SS > wiem duzo (nie zauwazyles, ze popisuje sie tym od paru dni, choc z jednej > pracy, podrzuconej mi przez meza - jako wojskowy ma odpowiedni ksiegozbior). > Kaminski do obdarzonego przeze mnie tym mianem pasuje jak ulal: mialo tego > pseudo-Polaka obrazic. Zreszta, slow szkoda - jak zapamietasz tytul ostatniej > powiesci meza, to wszystko sie potwierdzi i bedziesz naprawde wiedzial, lacznie > > z nazwiskami: nie szpanowalam. Powiedzialam nawet mniej i skromniej, nizbym > mogla. Dalej cie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To byla SZPILA, bo Mosiek to forumowy ANTYSEMITA 07.06.03, 04:32 Teraz PONIAL??? Ja go juz tutaj z tydzien temu straszylam, gdy i z "Dziada" z mafii wolominskiej zrobil Zyda, ze rodzina N. z podwarszwskich Zabek wyslala za nim bojcow z brzytwa...do obrzezania itd. itp. Nie jestem ni antesemitka, ni filosemitka - juz to kiedys mowilam, wspominajac o subtelnej roznicy pomiedzy walnieciem Zyda po glowie gazrurka, a zaglaskanien go na smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczoszek Re: To byla SZPILA, bo Mosiek to forumowy ANTYSEM IP: *.sympatico.ca 07.06.03, 04:47 Wiem, co pisuje Mosiek. Rzecz nie w antysemityzmie, rzeczywistym badz pozornym. Rzecz w braku elementarnej kultury dyskusji, co przy twojej inteligencji (ze nie wspomne o cyt.pon. wyksztalceniu) jest co najmniej zaskakujace, zeby tu ciezszego slowa nie uzyc. Tak, rozumiem zasady internetowego forum. Zanim GW pozowlila bluzgac na swoim portalu, istnialy setki innych. gabrielacasey napisała: > Teraz PONIAL??? Ja go juz tutaj z tydzien temu straszylam, gdy i z "Dziada" z > mafii wolominskiej zrobil Zyda, ze rodzina N. z podwarszwskich Zabek wyslala za > > nim bojcow z brzytwa...do obrzezania itd. itp. Nie jestem ni antesemitka, ni > filosemitka - juz to kiedys mowilam, wspominajac o subtelnej roznicy pomiedzy > walnieciem Zyda po glowie gazrurka, a zaglaskanien go na smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jestem niegrzeczna TYLKO w rewanzu na chamskie 07.06.03, 13:01 ataki ad personam. Sama NIGDY nie zaczynam - mnie wystarczaja rzeczowe argumenty. To nie moje slownictwo pana boli- niegdy nie zwracasz uwagi durniom pokroju Moska, Polaka patrioty etc.etc. Boli cie odmiennosc moich pogladow, moja wiedza i umiejetnosc zlosliwego, acz dowcipnego ripostowania. Reasumujac: zadnym autorytetem pan dla mnie nie jestes, twe uwagi pod moim adresem guzik mnie obchodza, siedz pan dalej w swym malym, nadetnym swiadku polskiego mizantropa i nie wciagaj mnie do swojego piekielnego kociolka. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Prawdziwe, choc spadkowe (firma i dom w Blackrock) 07.06.03, 04:07 Drugi dom tylko za nasze. To samo mieszkanie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Nino Re: Prawdziwe, choc spadkowe (firma i dom w Black IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 10:32 gabrielacasey napisała: > Drugi dom tylko za nasze. To samo mieszkanie w Polsce. Really !? I'm impressed !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Nino Re: Prawdziwe, choc spadkowe (firma i dom w Black IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 10:38 gabrielacasey napisała: > Drugi dom tylko za nasze. To samo mieszkanie w Polsce. but to be honest with you, I strongly suspect it is Blackshithole, rather than Blackrock... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el NIno Re: Prawdziwe, choc spadkowe (firma i dom w Black IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 10:41 gabrielacasey napisała: > Drugi dom tylko za nasze. To samo mieszkanie w Polsce. and a holiday house in Wachock Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Juz wyrzygales cala swoja ZAWISC, loser? Ale cie 07.06.03, 13:26 wzielo. Az trzykrotnie przy jednym poscie! Calys zielony... I ta piana ciagle ci scieka... Fe, strasznie nieapetycznie wygladasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Ukoisz ma dusze, rozwijajac sie intelektualni IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 07.06.03, 03:07 Jak sie czyta to streszczenie historyczne, to bazujac na tym, ze historia sie powtarza, ladnie zapowiada sie ta przyszlosc Polski w Unii. Niby chrzest i znalezienie sie w Europie przyszlo z Zachodu, z Niemiec, a juz kolejny temat to ten, ze w krotkim czasie Polska stracila Slask, Pomorze i czesc Wielkopolski na rzecz tychze "dobroczyncow". Obecnie "dobroczyncy" nadawali juz wystarczajaco pieniedzy dla Polski, by ta tanczyla ich melodie. Madry wie, ze pieniedzy nikt nikomu za darmo, czy za nic nie daje (chyba ze z dobroci dla zebrakow). Referendum bedzie (wlasciwie jest) tylko formalnoscia, bo glos na "nie" oznacza blaganiem Polakow i to w krotkim czasie o przyjecie ich do Unii (poprostu postawia was na kolana, po tym "nie"). Komu bedzie sluzyc Unia, komu bedzie wygodna i matczyna czas pokaze. Mysle, ze sugerowanie sie mloda Unia jest (moze byc) naiwne, to tak jak bezmyslne zachwycanie sie i wychwalanie mlodej mezatki w wielu wypadkach. Mam powody i podstawy watpic w ten oczekiwany dobrobyt na ktory Polacy czekaja ze strony Unii. Obym sie mylil. Obiecywali wam Japonie. Robili Ameryke w Polsce. Wyglada na to, ze cud nad Wisle tym razem przyjdzie z Europy. Szkoda tylko, ze Wisla traci swoja, choc przerwana, ale wciaz ponad tysiacletnia, polska panstwowosc. Widocznie taki los tej rzeki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de ......... Re: Z autopsji. IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 03:15 Może czas z tym skończyć.Pragnę Ci gorąco przypomnieć,że zarówno przed II WŚ jok i w czasie III RP rządziło chasło i rządzi TKM;TKM;TKM;,więc pszepraszem ja to chromolę i wybacz mi,ale wiem co zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Kochany U. Ani mi w glowie mowienie, ze Unia da 07.06.03, 04:26 Polsce usmazona rybe; mowie, ze da chocby wedke - dobre i toto. Polacy beda mieli tyle, ile sami sobie zarobia, ale otworza sie szanse, ktorych dzis nie ma i bez Unii nie bedzie.Tekst w Wybiorczej skandalicznie plytki - swieta racja. I glupi, bo sama bym nic podobnego nie zamiescila. Referendum na "nie" to koniec chocby turysycznego ruchy bezwizowego w Europie dla Polakow - tu tez masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Kochany U. Ani mi w glowie mowienie, ze Unia IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 07.06.03, 20:12 gabrielacasey napisała: > Polsce usmazona rybe; mowie, ze da chocby wedke - dobre i toto. Polacy beda > mieli tyle, ile sami sobie zarobia, ale otworza sie szanse, ktorych dzis nie ma > > i bez Unii nie bedzie.Tekst w Wybiorczej skandalicznie plytki - swieta racja. I > > glupi, bo sama bym nic podobnego nie zamiescila. Referendum na "nie" to koniec > chocby turysycznego ruchy bezwizowego w Europie dla Polakow - tu tez masz racje Pewnie masz racje z tymi szansami, choc tu nie ma wcale gwarancji, ze Unia te wymarzona szanse da Polakom wlasnie. Ogolnie zgadzam sie z Toba. Skoro nie potrafia zyc sami i decydowac sami za siebie, wskazana jest czyjas (w tym przypadku unijna) "pomoc". Jaka ona bedzie i jaka przyszlosc przyniesie, juz bedzie nie tylko zalezalo od Polakow, choc w glownej mierze tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol de Ślepowron-Wróblewski Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.03, 03:25 Jest taka reguła w Naszym Kraju,że TKM-owcy robią znami co chcą. Tak było przed Rozbiorami,w IIRP i IIIRP.IV upadku nie mam zamiaru przechodzić,AAAAAAAA więc........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrialcesay w koncu gowno mnie obchodzi to wasze referendum IP: *.aebc.com 07.06.03, 04:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: Rok 2035... IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 04:22 ....rozgladam sie do kola a tu nikt po polsku...mysle sobie dobra...byl strajk...nie chcieli wprowadzac paniki i wyladowalismy w berlinie po 3.5 godz. lotu z newarku...i juz mialem isc do pabu wypic szklankie piwa gdy z za rogu...tak pamietam bylem tu kiedys to jest ulica piwna w gdansku....wychodza mlode chlopaki z opaskami bialo - czerwonymi .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: A co? Wrocili do KASZUBSKIEGO? I Bogu dzieki IP: *.ab.hsia.telus.net 07.06.03, 05:21 Do cholery!!. Idzze wreszcie spac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek,Montréal Krowa ktora duzo ryczy malo mleka daje IP: 205.205.143.* 07.06.03, 05:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marley Re: Krowa IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 06:42 Chcialbym tu wszystkim tym, ktorzy miesiacami maltretowali mnie swoimi opowiesciami o tragedji narodu polskiego w UE podziekowac, za traktowanie mnie jak bydlo bez jaj, ktore musi pasc na kolana, przed silami zawisci. Dzieki wam czulem sie mocno podbudowany. Wasz debilizm dodal mi animuszu i odwagi w starciu z silami nadprzyrodzonymi. Jest tyle do zrobienia, a wy nawet nocnika nie mozecie znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Co to? Wystawa wolow w Montrealu? A moze rzeznie 07.06.03, 13:29 w Chicago? Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 GABRIELO! Jesteś ABSOLUTNIE NIESAMOWITA! 07.06.03, 07:43 Motto I: Odi profanum vulgus... (Horacy) Motto II: Wolności! Której dobra nie docieka Gmin jarzma zwykły, nikczemny i podły... (I. Krasicki) Gabrielo! Czytałem ten cały wątek, jak "ustawiałaś" te sforkę przygłupów, ten cały motłoch, z najwyższym podziwem! Jestes ABSOLUTNIE NIESAMOWITA!!! Od dziś każdą wizytę na FA będę zaczynał od sprawdzenia, czy nie ma czegoś nowego od Ciebie. Na dodatek masz lwowskie korzenie! No tak, to bardzo wiele tłumaczy... Lwowianie mieli takie powiedzenie, mówiac o ludziach, którzy sie czymś niezwykłym wyróżnili w pzeszłości: "Dziś już takich nie robią..." Robią, robią, okazuje sie! Ty jesteś najlepszym dowodem! Moja rodzina też ze Lwowa i okolic, tzn. Dobromila (znanego m. in. z tego, że tam była jedna z pierwszych oficyn wydawniczych w Polsce). Ojciec chodził do Gimnazjum w Chyrowie (skąd go w połowie wyrzucili za robienie gazetki wyrażającej się krytycznie o niektórych Ojcach Profesorach), a potem robił prawo we Lwowie i był asystentem na Wydziale Prawa Uniwesytetu Jana Kaziemierza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 07.06.03, 07:51 Ta krótka lekcja historii niestety nie przekona "patriotów" z LPR. Strach przed dołączeniem do laicyzującej się Europy jest dla nich większy niż realne widmo dobrobytu. Irracjonalne? Nie, typowe dla zaścianka Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xcx Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.03, 07:53 tekst zaczyna sie od tego, ze wchodzimy do swiata zachod - ale jak przesledzic dalej historie to jestesmy w duzej mierze zwiazani z swiate wschodu. troche naciagane te historyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wspolczuje, poznawac wlasna historie dopiero z GW 07.06.03, 15:22 Ten pobyt z tatusiem na placowce PRL-u na Kubie i w Mongolii niezbyt ci posluzyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesio64 rok 2003 IP: *.proxy.aol.com 07.06.03, 09:37 Alek Kwasniewski przyjmuje chrzest.Polska w unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek a Powstanie w getcie warszawskim to już nie nasza hist IP: *.ci.uw.edu.pl 07.06.03, 10:29 a Powstanie w getcie warszawskim to już nie nasza historia? Karygodne pominięcie i bardzo polskie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.03, 16:38 Pan Wroński widzi historię tak jak mu wygodnie. Twierdzenie, że po Konfederacji Warszawskiej 1573 przez cały XVI i XVII w. "Polska jest miejscem współżycia i azylu wyznawców różnych religii: katolików, kalwinów, luteran, żydów i prawosławnych" jest brakiem znajomości historii. Panie Redaktorze, w roku 1596 miała miejsce "unia brzeska" która doprowadziła, de iure, do likwidacji w Rzeczypospolitej Kościoła prawosławnego, w dalszej konsekwencji do wojen religijnych (powstanie Chmielnickiego itp). Chyba nie do końca to była taka sielanka, jak Pan to ogłasza na pierwszej stronie GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: refleksja Re: Dziesięć wieków patrzy na nas! IP: *.224-202-24.mtl.mc.videotron.ca 07.06.03, 18:08 MOJA OJCZYZNA Kto mi powiada, że moja ojczyzna: Ojczyzna moja nie stąd stawa czołem; Ja ciałem zza Eufratu, A duchem sponad Chaosu się wziąłem: Czynsz Pola, zieloność, okopy, Chaty i kwiaty, i sioła - niech wyzna, Że - to jej stopy. Dziecka - nikt z ramion matki nie odbiera; Pacholę - do kolan jej sięga; Syn - piersi dorósł i ramię podpiera: To - praw mych księga. płacę światu. Naród mię żaden nie zbawił ni stworzył; Wieczność pamiętam przed wiekiem; Kluch Dawidowy usta mi otworzył, Rzym nazwał człekiem. Ojczyzny mojej stopy okrwawione Włosami otrzeć na piasku Padam: lecz znam jej i twarz, i koronę Słońca słońc blasku. Dziadowie moi nie znali też innéj; Ja nóg jej ręką tykałem; Sandału rzemień nieraz na nich gminny Ucałowałem. Niechże nie ucza mię, gdzie ma ojczyzna, Bo pola, sioła, okopy I krew, i ciało, i ta jego blizna To ślad - lub - stopy Cyprian Norwid Paryż, styczeń 1861 Odpowiedz Link Zgłoś