Dodaj do ulubionych

Stomma ("Polityka") pisze teraz tez dla Urbana!

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.01, 03:07
Ludzie wchodze sobie (z ciekawosci!) na stronke tygodnika; "Nie" a tam felieton
Ludwika Stommy.Mowie no nie to jakas pomylka,ale nie toz to ten sam gosc co
pisze do "Polityki"! Teraz dostaje pensyjke od Urbana! Jaki sprzedawczyk
pierdzielony.Pisze teraz felietoniki pod tytulem "Stommatologia"."Nie"
reklamuje go jako nowego felietoniste.To niby taki chwyt! Kraj kolesiow! Ci
sami ludzie wszedzie! Czerwony francuz.Siedzi we Francjii,pobiera zewszad
pensyjki.Uczy lewactwa na jednym z Uniwersytetow we Francjii,Pisze
do "polityki" w Polsce a teraz jeszcze "Nie".
Obserwuj wątek
    • Gość: ethanol Re: Stomma ( IP: 151.112.27.* 06.12.01, 04:29
      a chuj z nim !!!
    • Gość: ar Re: Stomma ( IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 06.12.01, 12:43
      Nie rozumię oburzenia. Nie jest ważne kto pisze, lecz co pisze. A felieton jest
      całkiem fajny.
      • Gość: AHA Re: Stomma ( IP: 194.92.239.* 06.12.01, 12:55
        To nie wazne, czy felieton jest fajny czy nie. Po prostu pewnych rzeczy sie nie
        robi, tak jak nie pierdzi sie przy stole, dlubie w nosie w towarzystwie itp.
        Pisanie dla NIE to identyfikowanie sie z linia tego pisma (w mojej opinii
        szmatlawca), a podpisywanie sie na jego lamach swoim imieniem moze wystawic
        Stomme na ostracyzm towarzyski. Artykul Stommy w NIE to jeszcze jeden dowod na
        to, ze nasze elity polityczne i literackie zeszly totalnie na psy.
        • krzys52 Re: Stomma :) 06.12.01, 13:27
          Oczywiscie nie przyszlo Tobie do glowy ze sam mozesz byc szmatlawiec(?)
          ..
          K.P.
          ..
          PS...Stomma zaczal zamieszczac swe artykuly w NIE 3-4 lat temu. "Polityka" jest
          pismem dla gospodyn domowych i woli nie ryzykowac bardziej zdecydowanego tonu i
          drazliwych tematow.
          • Gość: AHA Re: Stomma :) IP: 194.92.239.* 06.12.01, 13:33
            Chcesz zanurzac reke w kloace to zanurzaj i czytaj swoje NIE.
            Staram sie nie obrazac ludzi na forum i nie nazywac ich imieniem, na ktore
            czasem zasluguja, wiec i Ty tego nie rob. Walcz na argumenty, anie na epitety.

pzdr
          • Gość: niewazne Bzdury,Krzysiu! ...i jeszcze o Radiu Maryja! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.01, 17:30
            Co chcesz podkreslic,Krzysiu? To,ze Stomma pisywal do "Nie" od 3-4 lat?
            Gadasz bzdury! Ja zagladam do tego pisma regularnie - tak jak powiedzialem - z
            ciekawosci i wiem,ze dopiero teraz zaczal sie naprawde identyfikowac z tym
            tygodnikiem("Nie").Felietony beda od teraz zamieszczane regularnie a nie raz na
            rok! Piotr Ikonowicz tez swego czasu raz na pare miesiecy zamieszczal artykuly
            w "Nie" (Potem go Urban obrazil i sie zaczal spotykac z nim juz tylko w sadach)

Stomma sie zeszmacil i obowiazkiem ludzi prawych jest potepienie takiej
            dupodajki jak - czerwony - Ludwik Stomma.Trzeba wszytkie przypadki prostytucjii
            naszych lewicowych "intelektualistow" pokazywac.I zamierzam to robic.

A co tego "ktosia" co sie czepnal "Radia Maryja" to chcialem powiedziec,ze poza
            ta obrona Talibow (tez mnie to denerwuje!) to radio Maryja jest potrzebne,bo
            jest jakas alternatywa (moze slaba alternatywa,ale przynajmniej jest!) dla
            lewicowych mediow w rekach soc-masonerii."Nasz Dziennik" tez bije "poprawna
            politycznie" Gazetke "Wybiorcza" na leb swoimi (nie raz!) genialnymi tekstami.

• max_bialystock błąd! :) 06.12.01, 17:42
              Gość portalu: niewazne napisał(a):

> to radio Maryja jest potrzebne,bo
              > jest jakas alternatywa (moze slaba alternatywa,ale przynajmniej jest!) dla
              > lewicowych mediow w rekach soc-masonerii."Nasz Dziennik" tez bije "poprawna
              > politycznie" Gazetke "Wybiorcza" na leb swoimi (nie raz!) genialnymi tekstami.

alternatywa to cos innego! tam ten sam oglad sytuacji! w O.R(RM) socjalizm z
              domieszką nacjo-polo a w A.M.(GW) socjalizm z domieszka nacjo-euro! smile
              ten sam smok tylko glowa inna! wink
              • max_bialystock a mozesz zadac takie pytanko? 06.12.01, 17:44
                dla imc OR!smile

dlaczego popiera masona socjała Jozefa Piłsudskiego?smile i za co?
            • Gość: aster do niewazne IP: *.230-201-24.mtl.mc.videotron.ca 06.12.01, 18:10
              "Ja zagladam do tego pisma regularnie - tak jak powiedzialem - z
              ciekawosci ."
              Juz 2 razy powiedziales, ze zagladasz tam z ciekawosci.
              Co cie tam interesuje ?
              Czy to ma znaczyc, ze twoim zdaniem Nie jest ciekawe ?
              Opluwasz swoje zaiteresowania,wiec musisz miec jakis konflikt w sobie.
              Poza tym wyglada, ze zazdroscisz czlowiekowi kasy.
            • Gość: Ogorek Re: Bzdury,Krzysiu! ...i jeszcze o Radiu Maryja! IP: 158.234.143.* 06.12.01, 18:29

> Co chcesz podkreslic,Krzysiu? To,ze Stomma pisywal do "Nie" od 3-4 lat?
              > Gadasz bzdury! Ja zagladam do tego pisma regularnie - tak jak powiedzialem - z
              > ciekawosci i wiem,ze dopiero teraz zaczal sie naprawde identyfikowac z tym
              > tygodnikiem("Nie").Felietony beda od teraz zamieszczane regularnie a nie raz na
              >
              > rok! Piotr Ikonowicz tez swego czasu raz na pare miesiecy zamieszczal artykuly
              > w "Nie" (Potem go Urban obrazil i sie zaczal spotykac z nim juz tylko w sadach)
              >
              >
              > Stomma sie zeszmacil i obowiazkiem ludzi prawych jest potepienie takiej
              > dupodajki jak - czerwony - Ludwik Stomma.Trzeba wszytkie przypadki prostytucjii
              >
              > naszych lewicowych "intelektualistow" pokazywac.I zamierzam to robic.
              >
              > A co tego "ktosia" co sie czepnal "Radia Maryja" to chcialem powiedziec,ze poza
              >
              > ta obrona Talibow (tez mnie to denerwuje!) to radio Maryja jest potrzebne,bo
              > jest jakas alternatywa (moze slaba alternatywa,ale przynajmniej jest!) dla
              > lewicowych mediow w rekach soc-masonerii."Nasz Dziennik" tez bije "poprawna
              > politycznie" Gazetke "Wybiorcza" na leb swoimi (nie raz!) genialnymi tekstami.
              >

Ciekawe - ale mam dosc identyczne zdanie...

Ogorek Idenciak
          • Gość: Ogorek Re: Stomma :( IP: 158.234.143.* 06.12.01, 18:27
            krzys52 napisał(a):

> Oczywiscie nie przyszlo Tobie do glowy ze sam mozesz byc szmatlawiec(?)
            > ..
            > K.P.
            > ..
            > PS...Stomma zaczal zamieszczac swe artykuly w NIE 3-4 lat temu. "Polityka" jest
            >
            > pismem dla gospodyn domowych i woli nie ryzykowac bardziej zdecydowanego tonu i
            >
            > drazliwych tematow.

Moj ulubiony Krzys Szmatlawiec znowu sie pojawil.
            A nie przyszlo ci do glowy Krzysiu Patora ze jestes Potwora albo Poczwara?

Mam nadzieje, ze masz zatwardzenie, bo ani krzyza ani matki boskiej przy sobie
            nie mam.

Ogorek Zatwardzialy Patorowiec
        • Gość: ar Re: Stomma ( IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 06.12.01, 13:37
          AHA. Nie sądzisz, że decyzję co, kto czyta i gdzie, kto pisze należy pozostawić
          tym osobom? Tobie nie odpowiada NIE, mnie nie odpowiadają Fakty i mity, co nie
          znaczy, że mam zwalczać osoby je czytające i autorów tam piszących. Często
          zdarza się, że tutaj na stronie podawane są linki, z których korzystam nie
          zastanawiając się nad tym, gdzie dany artykuł się ukazał. Wszystko oceniam po
          treści a nie po nazwisku. Mam wrażenie, że dzięki temu moje oceny są bardziej
          obiektywne. Pozdrawiając i Tobie życzę takiego spojrzenia.
          • palesz Re: Stomma ( 06.12.01, 14:47
            Stomma zdyskredytował by się dopiero wtedy gdy zaczął pisać felietony dla radia O. Rydzyka - musiał by
            równać do poziomu np. R.Bendera i innych przedstawicieli talibów polskich. Tego bym Panie Stommie nie
            darował. Natomiast "Nie" używa często wugarnego języka - ale ci którzy są na Forum chyba to niego
            przywykli?
            Pisze bzdury o ekonomii, natomiast wszelkie afery, kradzieże, dosiębiorstwa ma opisane najlepiej w Polsce.
            Co więcej na większosc tego co pisze ma papiery - co nie można powiedzieć o redaktorach pism
            podających się za prawicowe - tam często wystarczy bujna wyobraźnia i nadinterpretacja faktów.
            p.s. Większosc gazet ( w tym GW ) korzysta z informacji "Nie" nie podając źródła.

• Gość: AHA Re: Stomma ( IP: 194.92.239.* 06.12.01, 15:36
            AR: Masz racje co do tego, ze kazdy czyta to, co chce czytac. Nie zwalczam tych
            osob, choc mam o takich osobach, ktore czytaja NIE wlasne zdanie. Nie zgadzam
            sie z Toba, ze nie wazny jest autor, tylko tresc. Jesli artykul jest podpisany
            nazwiskiem Urbana, wiem ze niczego madrego ten facet nie napisze, bo przez
            niego przemawia tylko nienawisc do wszystkiego co nie jest czerwone. Wiec
            bylaby to tylko strata mojego czasu. Tak samo jak nie siegne po "Mein Kampf"
            ani po "Kapital"
    • max_bialystock Stomma to taki sam socjal jak Ociec R. :) 06.12.01, 15:26
      to są bracia w wierze! a tą wiarą jest socjalizm! wierza w zbawcza moc reki
      Św.Urzednika, krótko mowiac faaanatycy!:]
      • Gość: niewazne Do: Maxa IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 06.12.01, 19:01
        Max,zamiast narzekac na histore Polski i ludzi,ktorzy sluzyli narodowi
        (nie zaleznie czy to bylo w barwach czerwieni czy innych) wpadnij wreszcie
        do mnie do Kanady,aby poznac ten kapitalizm,ktory do Polski nie zawital.
        Na razie to kapitalizmu uczy Cie - Z calym szacunkiem - Korwin-Mikke.Ja nie
        twierdze,ze kazdy socjalista jest zly.Zli sa Ci,ktorzy sluza obcym
        panstwom,narodom! Pilusudski zdecydowanie sluzyl Polsce! Czlowiek prawy musi
        odrozniac Polakow od anty-Polakow.Mozna sie czepiac rodowodu socjalistycznego
        Pilusudskiego(PPS),ale naprawde ten czlowiek dzialal na rzecz Polski.Nie wolno
        porownywac wolno-mularzy z patriotami.W obozie socjalistycznym tez byli
        patrioci i jak widzisz dzisiejsza "prawica" to docenia,nawet oglasza
        Pilusudskiego "prawicowcem"! A juz nazywanie Jozefa P. "masonem" jest poprostu
        smieszne.Poza tym pamietaj,ze kapitalizm nie zawsze tez byl taki dobry.Np.w
        czasach kiedy tworzyl Marx kapitalizm to bylo pieklo na ziemi.Stad np. Waldemar
        Lysiak powiedzial,ze w tamtych czasach "wsparlby Marxa".Nie przesadzajmy!
        Polska moze sie poszczycic dawnymi patriotami,teraz to juz ich prawie nie
        ma.Pilusudski do nich nalezal i chwala mu za to! A Rydzykowi chwala za "Radio
        Maryja" co nie jest co prawda takie "niezalezne" jak sie reklamuje,ale jest
        jakas alternatywa! I niech sobie istnieje.Tak na marginesie R.M swietuje juz 10
        lat istnienia! Alleluja!

• max_bialystock do niewaznego :)) 06.12.01, 19:41

> Max,zamiast narzekac na histore Polski i ludzi,ktorzy sluzyli narodowi
          > (nie zaleznie czy to bylo w barwach czerwieni czy innych) wpadnij wreszcie
          > do mnie do Kanady,aby poznac ten kapitalizm,

ja narzekam na historie?smile) ja jej nie chce zmieniac! ona juz jak banka mydlana
          uleciala teraz sa tylko fakty!
          co to jest kapitalizm? podaj mi definicje? mozesz?

ktory do Polski nie zawital.
          > Na razie to kapitalizmu uczy Cie - Z calym szacunkiem - Korwin-Mikke.

no to JKM jest socjalistą czy nie?

Ja nie
          > twierdze,ze kazdy socjalista jest zly.Zli sa Ci,ktorzy sluza obcym
          > panstwom,narodom! Pilusudski zdecydowanie sluzyl Polsce! Czlowiek prawy musi
          > odrozniac Polakow od anty-Polakow.Mozna sie czepiac rodowodu socjalistycznego
          > Pilusudskiego(PPS),ale naprawde ten czlowiek dzialal na rzecz Polski.

ze niby co? dzialal na rzecz Polski utrzymajac monopol zapalczany czy cukrowniczy?
          smile zlituj sie Panie!

Nie wolno
          > porownywac wolno-mularzy z patriotami.W obozie socjalistycznym tez byli
          > patrioci i jak widzisz dzisiejsza "prawica" to docenia,nawet oglasza
          > Pilusudskiego "prawicowcem"! A juz nazywanie Jozefa P. "masonem" jest poprostu
          > smieszne.Poza tym pamietaj,ze kapitalizm nie zawsze tez byl taki dobry.Np.w
          > czasach kiedy tworzyl Marx kapitalizm to bylo pieklo na ziemi.Stad np. Waldemar
          >
          > Lysiak powiedzial,ze w tamtych czasach "wsparlby Marxa".Nie przesadzajmy!

Ja tak naprawde to Lysiaka mam gdzies! a ja chce krytykowac za zbyt duza
          ingerencje rezimow XIX w wolny rynek! i tak blizszy mi jest anarchista Spooner
          smile) niz patriota Lysiak! ( bo ja Lysiaka nie rozumiem! i nie wiem o co mu chodzi!
          nie znam jego celu i sposobu dzialania ,dla mnie ON kluczy, ale jak powie 2+2=4
          zgodze sie z nim)
          mam prostsza wizje a korzenie tej wizji sa w myslach i analizie "po co jest
          "panstwo" i do czego ono sluzy"! kiedy zaczyna sie grabiez wlasnosci przez
          urzednika panstwowego itd ( np. Bastiat )

> Polska moze sie poszczycic dawnymi patriotami,teraz to juz ich prawie nie
          > ma.Pilusudski do nich nalezal i chwala mu za to! A Rydzykowi chwala za "Radio
          > Maryja" co nie jest co prawda takie "niezalezne" jak sie reklamuje,ale jest
          > jakas alternatywa! I niech sobie istnieje.Tak na marginesie R.M swietuje juz 10
          >
          > lat istnienia! Alleluja!

coz dla mnie moga nadawac rozne radiostacje( byle tylko za swoje pieniazki ):
          satanistyczne, sekciarckie , bolszewickie , trockistowskie, faszystowskie,
          kucharskie, wegetarianskie, feministyczne, komunistyczno-wielebne itd. itd.

a problem zaczyna sie gdy jakas "rada" decyduje ten moze a ten nie moze! smile

PS. tak wiec Lysiak niech wspiera Marksa! ( ale w czym? w walce z aparatem
          fiskalnym? czy "tylko" wyzyskiwaczami produkujacymi bimber? a moze wierzy we
          własnosc duchową by miec moralne usprawiedliwienie ze ktos nie moze skserowac
          jego wypicin?wink bla bla...
    • Gość: borsuk Re: Stomma ( IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.01, 19:58
      Nie rozumiem o co tyle halasu.
      Od czasu do czasu wpada mi do reki Polityka, (zyje na emigracji) czytam wiec
      ja, przekonuje sie znowu, ze nie warto, zwlaszcza Stommy, i mam na pare
      miesiecy spokoj, az mi znowu ktos z Polski egzemplarz przywiezie.
      "Nie" czytalem pare lat temu, raz, i dosc.
      Ale zupelnie nie dziwi mnie, ze Stomma tam pisze. Jego felietony w Polityce juz
      dawno osiagnely poziom "NIE".
      Szkoda tylko , ze hanbi zasluzone nazwisko.

• max_bialystock nazwisko?:)) 06.12.01, 20:08
        Gość portalu: borsuk napisał(a):

> Szkoda tylko , ze hanbi zasluzone nazwisko.

chodzi o Urbasia? wink
        zasluge np. w czym? w promowaniu myslenia "etatum"? Kisiel juz daaawno temu
        przejrzal na oczy!
        • Gość: niewazne Stomma Stommie Nierowny IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 06.12.01, 20:36
          Ojciec Stommy - Stanislaw to bardzo dobry czlowiek,zasluzony dla polskiej
          kultury i rozwoju prawicy w Polsce.Znany ze wspolpracy z Jerzym
          Turowiczem.Pisywal do "Tygodnika Powrzechnego".Ojciec jeszcze zyje.Od czasu do
          czasu sie jeszcze wypowiada w mediach.Zas syn-Ludwik to czerwone bydle,ktore
          jest w opozycjii do Ojca.
          • max_bialystock Stommomania?:) 06.12.01, 20:42

> Ojciec Stommy - Stanislaw to bardzo dobry czlowiek,zasluzony dla polskiej
            > kultury i rozwoju prawicy w Polsce.Znany ze wspolpracy z Jerzym
            > Turowiczem.Pisywal do "Tygodnika Powrzechnego".Ojciec jeszcze zyje.Od czasu do
            > czasu sie jeszcze wypowiada w mediach.Zas syn-Ludwik to czerwone bydle,ktore
            > jest w opozycjii do Ojca.

ja cały czas mowile o Stanislawie!smile mnie jego synki malo co obchodza!
            razem z Turowiczem dualizm mysli krzewili! smile) coz sa tacy co Kisiela (
            zlozyciela UPR razem z JKM ) do tej pory nie pojmują! smile take czasy Panie
    • Gość: . Re: Stomma ++++++ IP: *.swipnet.se 06.12.01, 20:42
      Czlowiek odznacza sie tym,ze jest ciekawy.
      Przyznaj sie,balwanie,ze z ciekawoscia "NIE" poczytujesz.
      Po co sie jak dziewotka tlumaczysz?
      Badz mezczyzna.
      Grzech popelniasz,to kiedys odpokutujesz-jak za jablko zakazane.
      Goscinny jestes-do siebie do Kanady zapraszasz.
      Jestes juz Kanadyjczyk,czy jeszcze Polak,co dla Ojczyzny pracuje?
      A moze ni to ,ni sio-ni ryba,ni mieso.
      "."

A patriota czego jestes?
    • Gość: DrFaKuMA DrFaK und MANkind IP: *.cm-upc.chello.se 06.12.01, 21:20
      DrFaK uMANs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Blong Re: Stomma OK. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 06.12.01, 21:25
      Moze jeszcze cenzure wprowadzic dla tych co pisza w takich pismach zwlaszcza
      jesli maja inne poglady niz panowie cenzorzy.

ot. Znam ciekawe przypadki kilku autorow ktorym w czasie wojny z Jugoslawia
      mieli inne zdanie niz oficjalna propaganda i nie pozwolono im wydac tych
      tekstow w GW i Wproscie. Jeden z nich sie zwrocil do NIE i chwala mu za to, jak
      i chwala NIE i Trybunie za ich postawe w czasie wojny.
      • max_bialystock do kogo mowisz słowo "CENZORZY"?:) 06.12.01, 21:33
        Gość portalu: Blong napisał(a):

> Moze jeszcze cenzure wprowadzic dla tych co pisza w takich pismach zwlaszcza
        > jesli maja inne poglady niz panowie cenzorzy.

do kogo?smile
        • Gość: Blong Re: do kogo mowisz słowo IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 00:02
          max_bialystock napisał(a):

> Gość portalu: Blong napisał(a):
          >
          > > Moze jeszcze cenzure wprowadzic dla tych co pisza w takich pismach zwlaszc
          > za
          > > jesli maja inne poglady niz panowie cenzorzy.
          >
          > do kogo?smile

zgadnij smile

• Gość: max Re: do kogo mowisz słowo IP: *.net.bialystok.pl 07.12.01, 00:10
            Gość portalu: Blong napisał(a):

> max_bialystock napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Blong napisał(a):
            > >
            > > > Moze jeszcze cenzure wprowadzic dla tych co pisza w takich pismach zw
            > laszc
            > > za
            > > > jesli maja inne poglady niz panowie cenzorzy.
            > >
            > > do kogo?smile
            >
            > zgadnij smile
            >

nie wiem! do cenzora ktory zabrania czytac np. marksa lenina trockiego hiltera,
            mao etc? smile
            • Gość: Blong Re: do kogo mowisz słowo IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 15:52
              Gość portalu: max napisał(a):

> nie wiem! do cenzora ktory zabrania czytac np. marksa lenina trockiego hiltera,
              >
              > mao etc? smile

do tego i do tego co proboje innym narzucac w jakich mediach wolno pisac a w
              jakich nie.
      • Gość: borsuk Re: Stomma OK. IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.01, 22:08
        tu nikt nikogo nie cenzuruje blongu.
        Ale rezerwuje sobie prawo, zeby czerwonego pajaka moc nazwac czerwonaym
        pajakiem.
        To wszystko
        • Gość: Blong Re: Stomma OK. IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 00:06
          Gość portalu: borsuk napisał(a):

> tu nikt nikogo nie cenzuruje blongu.
          > Ale rezerwuje sobie prawo, zeby czerwonego pajaka moc nazwac czerwonaym
          > pajakiem.
          > To wszystko

nazywac mozesz kazdego jak chcesz. Ale nawolywanie przez niektorych do wyklecia
          Stommy, za to co robi, nie jest tak dalekie od zakazywania mu pisac to co mysli.
          Wolnosc polega i na tym, ze ma czlowiek mozliwosc wyboru pisma dla ktorego pisze.
          A nie na wybieraniu tylko pism ktore akceptuja jakiestam "autorytety"

Pozdrawiam
    • Gość: karol w. i bardzo dobrze IP: *.sympatico.ca 07.12.01, 03:47
      sie stalo, ze stomma pisze dla nie. czytam ten dziennik cotygodniowy od samego
      poczatku i ciagle sprawia mi radosc, ze jest w tej okadzonej, obludnej,
      operetkowej polsce ktos taki jak jerzy urban. a was on wkurwia, bowiem z taka
      bezbledna precyzja pokazuje, ze krol jest nagi a cala para idzie w gwizdek.
      gdybym sie modlil, codziennie bym bil lbem i wolal "o jehowo, bozku semicki,
      ktory zgwalciles byles jedna zydowke dzieki czemu powstal kult zydowki z
      bekartem, dziekuje ci za urbana".
    • Gość: Gluś A co za różnica? "Polityka" , "NIE" są podobne. IP: *.154.79.225.Dial1.NewYork1.Level3.net 08.12.01, 05:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka