Dodaj do ulubionych

O polskich konwertytach na islam :(

24.03.08, 00:34
wiadomosci.wp.pl/kat,29114,wid,6756046,prasaWiadomosc.html
Przyjezdni z Bliskiego Wschodu po roku 1990 zaczęli zakładać nieformalne
struktury o charakterze fundamentalistycznym – były one w dużym stopniu
ekspozyturami podobnych, znacznie silniejszych organizacji działających w
Europie Zachodniej i na Bliskim Wschodzie. Jedna z nich to grupa poznańska
skupiona wokół wydalonego z Polski w ubiegłym roku jemeńskiego imama Ahmeda
Ammara, który wprost nawoływał do walki zbrojnej z "niewiernymi". Struktury te
są raczej luźnymi związkami o charakterze religijno-towarzyskimi i to do nich
najczęściej trafiają polscy konwertyci.
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 00:38
      Ten Marek Dziekan po prostu klamiesad

"Szkoda, że ten jeden procent radykałów wykrzywia obraz całego islamu, który
      jest religią godną szacunku i niezagrażającą innym"

BUHAHAHAHAHA...
    • bingo44 Najgorsze przed nami 24.03.08, 12:20

,,20 tys. rodowitych Włochów nawróciło się na islam
      Aż 33% dzieci uczęszczających do państwowych szkół podstawowych to
      potomkowie emigrantów’’.
      www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=swiat&name=172

Arabowie mnożą się jak kroliki.

• januszcz Re: Najgorsze przed nami 24.03.08, 12:36
        Oriana Fallaci przewraca się w grobie...

J.
        • andrew2008 Re: Najgorsze przed nami 24.03.08, 12:52
          Oriana? A kto keszcze pamieta ta histeryczke i podzegaczke?
          • dana33 Re: Najgorsze przed nami 24.03.08, 12:56
            pamietaja ja wszyscy.... co pisala, sprawdza sie i widzimy to dzien
            w dzien.
            tacy jak ty andrew, bardzo chca ja zapomniec...
            nie mowie juz o znanym "o zmarlych albo dobrze albo nic"....
            ani nie byla histeryczka, ani nie byla podzegaczka... kobieta miala
            odwage mowic prawde.
    • owca_czarna Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 13:05
      absztyfikant napisał:

> wiadomosci.wp.pl/kat,29114,wid,6756046,prasaWiadomosc.html
      > Przyjezdni z Bliskiego Wschodu po roku 1990 zaczęli zakładać nieformalne
      > struktury o charakterze fundamentalistycznym – były one w dużym stopniu
      > ekspozyturami podobnych, znacznie silniejszych organizacji działających w
      > Europie Zachodniej i na Bliskim Wschodzie. Jedna z nich to grupa poznańska
      > skupiona wokół wydalonego z Polski w ubiegłym roku jemeńskiego imama Ahmeda
      > Ammara, który wprost nawoływał do walki zbrojnej z "niewiernymi". Struktury te
      > są raczej luźnymi związkami o charakterze religijno-towarzyskimi i to do nich
      > najczęściej trafiają polscy konwertyci.
      >

A czy głębokość wiary jaką reprezentują nasi księża oraz ich charyzma jak w
      stanie pokonać zbliżający się zalew Islamu? W kościele polskim nie jest wesoło i
      biskupi o tym wiedzą. Do szerzenia wiary nie tylko jest potrzebna umowa o pracę
      z kościołem, ale coś więcej, czego coraz częściej brakuje naszym kapłanom.

tygodnik.onet.pl/32,0,7883,1,artykul.html
      Tak więc i biskupi:
      "nie upatrują jego przyczyn w politycznych i medialnych „atakach na Kościół”, w
      lustracji czy podziale Kościoła na łagiewnicki i toruński. Istota leży znacznie
      głębiej: w zaniku prywatnej religijności księdza, w niewłaściwym podejściu do
      powołania i błędnym pojmowaniu Kościoła, który jest instytucją bosko-ludzką."

I znów potwierdza się staropolska mądrość, że nie habit czyni księdzem.

owca_czarna
      • vicky17 Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 15:22
        owca_czarna napisała:

>
        > A czy głębokość wiary jaką reprezentują nasi księża oraz ich charyzma jak w
        > stanie pokonać zbliżający się zalew Islamu?

tia najlatwiej kalumnie wieszac na ksiezy..ci wiadomo musza byc bez skazy..a co
        powiedziec na temat rzekomych katolikow,ktorzy poza krytyka swej
        wiary,przylaczaniem sie do jej chamskiego plucia przez platnych podrzegaczy
        innych wyznan nie robia NIC by wiare te krzewic i jej bronic.nie tylko ksieza
        maja obowiazek nauczania relii i dobrze jest o tym pamietac. dla takich owco nie
        mam cieplych slow a co do islamu..no coz jest akcja jest i reakcja. szkoda,ze ci
        co zaczynaja tego typu watki i je snuja jak pajeczynki co dzien na forach..tego
        nie widza. oczywscie kazdy skakal by z radosci gdyby europe zalala zupelnie inna
        religia..pech chce ,ze tak sie nie dzieje.. nu coz za malo sie staracie jak
        widac choc pieniedzy na chamska propagande jak widac nie brakuje.
        • owca_czarna Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 16:09
          vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
          >
          >
          > >
          > > A czy głębokość wiary jaką reprezentują nasi księża oraz ich charyzma ja
          > k w
          > > stanie pokonać zbliżający się zalew Islamu?
          >
          >
          > tia najlatwiej kalumnie wieszac na ksiezy

Ależ Vikcky! Biskupi to samo mówią. Zamiera wiara w ludziach, którzy powinni
          rozpalać ją w naszych sercach. Daleko mieszkasz i nie widzisz, co się dzieje w
          polskim kościele.

..ci wiadomo musza byc bez skazy..

a tak nie jest. To są ludzie interesu, biznesmeni. Mam porównanie dwu pokoleń
          rodzinnych księży. Bez dwóch zdań, Ci poprzedni, którzy niestety już odeszli,
          byli prawdziwymi księżmi, takimi z powołania. Teraz nie wiadomo co to jest ...
          ni pies ni wydra..

a co
          > powiedziec na temat rzekomych katolikow,ktorzy poza krytyka swej
          > wiary,przylaczaniem sie do jej chamskiego plucia przez platnych podrzegaczy
          > innych wyznan nie robia NIC by wiare te krzewic i jej bronic.

Ależ ja nie pluję na wiarę i nigdy tego nie robiłam. Nie mogę patrzyć na
          sukienkowych, których pomylili funkcje jaką mają pełnić w kościele i to wszystko.

nie tylko ksieza
          > maja obowiazek nauczania relii i dobrze jest o tym pamietac.

to niech to robią,a o ile mnie pamięć nie myli mieli to robić za darmo big_grin

dla takich owco ni
          > e
          > mam cieplych slow

Do niech nie można za ciepło.big_grin

Taka piz* była u spowiedzi! - tak ksiądz powiedział i ja to słyszałam. Straszne,
          prawda? Dla mnie to totalne dno. I on ma krzewić wiarę? Jego z powrotem na nauki
          do seminarium wysłać, i do znudzenia będę się powtarzać nie habit czyni księdzem!

a co do islamu..no coz jest akcja jest i reakcja. szkoda,ze c
          > i
          > co zaczynaja tego typu watki i je snuja jak pajeczynki co dzien na forach..tego
          > nie widza. oczywscie kazdy skakal by z radosci gdyby europe zalala zupelnie inn
          > a
          > religia..

ej tam , aż tak chyba nie będzie, w końcu oczyszczą swoje szeregi i zabiorą się
          za nawracanie grzesznego ludu. Popatrz już nawet Orwella zmienia zdanie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=77363913

pech chce ,ze tak sie nie dzieje.. nu coz za malo sie staracie jak
          > widac choc pieniedzy na chamska propagande jak widac nie brakuje.

Vicky kto się stara? Ja? Przecież ja przytoczyłam opinię biskupów , czyżbyś ich
          tez uważała jako propagandzistówbig_grin

pozdr

owca_czarna
          • vicky17 Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 16:23
            owca_czarna napisała:

> Daleko mieszkasz i nie widzisz, co się dzieje w
            > polskim kościele.
            >
            > daleko mieszkam i widze z kim sprzymierzaja sie rzekomi katolicy i prawde
            mowiac jest mi przykro,ze do tego doszlo.
            jeszcze raz owco..dawniej to bylo dawniej a obecnie czas na to by KAZDY wzial
            sie za robote i skonczyl polowanie na czarownice w KK nie mowiac o tym,ze dobrze
            by bylo by polacy nie sprzymierzali sie z obcymi nam religiami,tylko popierali
            swoja.
            • owca_czarna Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 17:05
              vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
              >
              >
              > > Daleko mieszkasz i nie widzisz, co się dzieje w
              > > polskim kościele.
              > >
              > > daleko mieszkam i widze z kim sprzymierzaja sie rzekomi katolicy i prawde
              > mowiac jest mi przykro,ze do tego doszlo.

To nie wina wiernych to wina właśnie księży, którzy zatracili się w swoich
              poczynaniach i się zagubili. Vicky ja Ciebie rozumiem, że Ty jesteś głęboko
              wierząca i wcale nie ganię, ale na księży patrzymy zupełnie z innej perspektywy
              i Ty też musisz to zrozumieć. Ty widzisz ich jak stoją za ołtarzem, a ja
              obserwuję prywatnie, i dlatego mam nieco inną o nich opinię. Ksiądz to powinien
              być ksiądz - zawsze i wszędzie, a nie zależnie od sytuacji jak mu tam pasi
              .
              pozdrawiam

owca_czarna
              • vicky17 Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 17:22
                owca_czarna napisała:

>
                >
                > To nie wina wiernych to wina właśnie księży, którzy zatracili się w swoich
                > poczynaniach i się zagubili. Vicky ja Ciebie rozumiem, że Ty jesteś głęboko
                > wierząca i wcale nie ganię, ale na księży patrzymy zupełnie z innej perspektywy
                > i Ty też musisz to zrozumieć. Ty widzisz ich jak stoją za ołtarzem, a ja
                > obserwuję prywatnie, i dlatego mam nieco inną o nich opinię. Ksiądz to powinie
                > n
                > być ksiądz - zawsze i wszędzie, a nie zależnie od sytuacji jak mu tam pasi
                > .
                > pozdrawiam
                >
                > owca_czarna
                >

to nie wina jednej strony,to wina kazdego z nas,ze po czesci tolerowal zlo
                zrzucajac na innych odpowiedzialnosc za nie. pokazujesz zlych ksiezy a dlaczego
                nie patrzysz na dobrych? pokaz mi choc jedna instytucje,ktora ludzie stworzyli
                ,ktora jest bez skazy?ja widze ksiezy jakimi sa-ludzmi,ktorzy borykaja sie z
                ogromnymi swoimi problemami czesto nie majac wsparcia w nikim. ja rowniez
                poznalam innych ksiezy-misjonarzy,ktorzy nie tylko sa inspiracja dla kazdego
                czlowieka,w tym niewierzacego,ale sa dla mnie wlasnie tym czym wiara byc
                powinna. jakos malo sie mowi o tych dobrych i zacnych ludziach a ciagle
                przytacza sie zle przyklady dla zdolowania wiary katolickiej.
                poza tym autor watku personalnie chelpi sie nienawiscia do katolikow i
                muzulmanow,a jak kazda nienawisc jest to dla mnie patologia i nic wiecej.
                osmieszanie cudzej wiary dla kojenia swoich fobii i nienawisci jest dla mnie
                chore,tak samo chore jak ciagle pisanie na temat wyzszosci jednej rasy nad druga.
                • absztyfikant Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 17:50
                  Ten watek jest o szalencach islamkich, ktorzy swoje patologiczne i chore przekonania chca propagowac w moim kraju i na to nigdy zgody mojej nie bedzie i z d e c y d o w a n a w i e k s z o s c Polakow mysli tak jak jasmile
                  • vicky17 Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 18:15
                    absztyfikant napisał:

> Ten watek jest o szalencach islamkich, ktorzy swoje patologiczne i chore przeko
                    > nania chca propagowac w moim kraju i na to nigdy zgody mojej nie bedzie i z
                    > d e c y d o w a n a w i e k s z o s c Polakow mysli tak jak jasmile
                    >

ten watek jest o konwertytach na islam,a ci nie rownaja sie z szalencami
                    islamskimi. w twoim mniemaniu kazdy katolik,czy wyznawca islamu to
                    szalency,bandyci i ciemnogrod. oczywiscie juz nie zabraklo ci jaj na
                    krytykowanie innej religii i innych szalencow. tych zwykle cytujesz wznoszac ich
                    okrzyki jako wzor do nasladowania.
                    spytam po czym to szaleniec pozna szalenca i jakie TY masz prawo pokazujac
                    jedynie swoj brak poszanowania dla innych religii do krytykowania czegokolwiek?
                    dla ciebie swiat jest czarno-bilay,a twoim zdaniem wiekszosc ludzi jest taka jak
                    ty. no jak widac swiat jest nieco wiekszy od twego monitora komputerowego,bo z
                    tego co ja widze to i owszem szalencow przybywa,ale roznej masci,niekoniecznie
                    tez religijnych.
                    • absztyfikant Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 18:23
                      Przeczyta artykul w linku, ktory zostal opublikowany w prawicowym czsaopismie
                      redagowanym przez katolikow, a potem sie odzwywaj.
                      • vicky17 Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 18:36
                        absztyfikant napisał:

> Przeczyta artykul w linku, ktory zostal opublikowany w prawicowym czsaopismie
                        > redagowanym przez katolikow, a potem sie odzwywaj.
                        >

nie sprzedawaj kitow absztyfikant,bo dzialasz na zasadzie prymitywnego agitatora
                        jednej mysli,sprzedajac kity na temat sobie niewygodnych. po pierwsze jesli sam
                        artykul czytales to wiesz o czym mowie i jakie bzdury klecisz od A-Z. mozna miec
                        rezerwacje na temat najbardziej fundamentalnego odlamu islamu,ale jak w kazdej
                        religii funamentalisci sa zawsze tymi najgorszymi i nie dotyczy to tylko jednej
                        religii,o czym zapewne wiesz. a ..chyba ominales jednego waznego konwertyte,ten
                        akurat byl poczatkowo wyznawca innej religii niz katolicka. czytaj uwaznie co
                        wklejasz i nie truj glupot nie na temat.. a poza tym ani wirtualana polska ani
                        nowe panstwo nie sa katolickimi czasopismamismile
                        • absztyfikant katolickie jak trza 24.03.08, 18:47
                          Nowe Państwo - czasopismo społeczno-polityczne o orientacji konserwatywnej,
                          ukazujące się od 1994 roku.

Publikowali w nim m.in. Cezary Michalski, Piotr Zaremba, Igor Zalewski, Robert
                          Mazurek, Joanna Kluzik-Rostkowska, Wojciech Wencel, Paweł Siennicki, Tomasz
                          Łysiak (felietony i rysunki), Grzegorz Jankowski, Jan Wróbel, Stanisław
                          Remuszko. Jego pierwszym redaktorem naczelnym był Adam Lipiński, później
                          zastąpił go Anatol Arciuch.

Pismo miało opinię "tygodnika elit" - wśród jego czytelników przeważali politycy
                          oraz dziennikarze. Nakład wynosił około 25 000 egzemplarzy.

"Nowe Państwo" do końca 2001 roku ukazywało się jako tygodnik, później
                          wychodziło jako miesięcznik. Od 2006 roku ukazuje się jako kwartalnik. Obecnym
                          redaktorem naczelnym jest filozof i publicysta Michał Szułdrzyński, a publikują
                          w nim m.in. Ryszard Legutko, Maciej Iłowiecki, Barbara Fedyszak-Radziejowska,
                          Andrzej Talaga, Wiesław Chełminiak, Jarosław Flis, Tomasz Terlikowski, Piotr
                          Legutko i inni.

Wydawcą tygodnika jest spółka Srebrna S.A., na czele której stoi Adam Lipiński -
                          poseł PiS i szef kancelarii premiera za czasów premierów Marcinkiewicza i
                          Jarosława Kaczyńskiego. Głównym udziałowcem w spółce jest Fundacja Prasowa
                          "Solidarność", na czele której stoi Jarosław Kaczyński (PiS).
                          • vicky17 Re: katolickie jak trza 24.03.08, 18:56
                            absztyfikant napisał:

> Nowe Państwo - czasopismo społeczno-polityczne o orientacji konserwatywnej,
                            > ukazujące się od 1994 roku.
                            >
                            >a odkad to czasopismo spoleczno-polityczne jest rownoznaczne z byciem
                            czasopismem katolickim? czegos znowu nie dopowiedziales i gdzie oni propaguja
                            wiare katolicka,w jakich artykulach lub ,gdzie nazywaja sie czasopismem
                            KATOLICKIM? poza tym przeinaczasz fakty na temat artykulu,ktory w CALOSCI nie
                            mial takiej wymowy jaka ty nam chcesz tu sprzedac. jesli cytujesz artykul to
                            rozumiem,ze chcesz nam przekazac jego CALA mysl a nie akapit 3 werset 7 ustep 12
                            tylko? czy dobrze rozumiem,bo inaczej to szanowny kolego mowiac po
                            polskieMU..lejesz wode i choc dzien jest akurat dobry na nia,ale ty jako ateista
                            chyba naszego swieta nie obchodzisz.
                            slowem przestan sprzedawac kity.
                            • absztyfikant Re: katolickie jak trza 24.03.08, 19:20
                              Ciucka, napisalem wyzej, ze pisuja w nim katolicy. To pismo nie ma aststenta
                              koscielego (wiesz co to jest?), wiec de iure katolickie nie jest, ale de facto jest.

Zrozum ciotka, ze czesc Polakow moze i nie lubi Zydow, ale zdecydowana wiekszosc
                              boi sie Arabow i nie zyczy sobie propagowania zboczen islamkich w Polsce.

Daruj sobie te propagande islamska dla ubogich i to zamydlanie na tematy luzne,
                              niezwiazane z tematem.

Na Al-Jazeere sobie popatrzsmile Fragment o wielbladzich szczoszkach dedykuje
                              zerowcowismile)))))
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47618&w=77006866
                              • absztyfikant asystenta oczywiscie 24.03.08, 19:21
                                Obejrzyj ciotka Al-Jazeeresmile
                              • vicky17 Re: katolickie jak trza 24.03.08, 19:26
                                absztyfikant napisał:

>
                                > Daruj sobie te propagande islamska dla ubogich i to zamydlanie na tematy luzne,
                                > niezwiazane z tematem.
                                >
                                >
                                >\widze,ze wypiles za duzo z tej samotnosci i leku przed obcymi,ale slowo
                                czasopismo katolickie pochodzi od ciebie i bylo uzyte w poprzednim watku przez
                                twoja marna osobe. co z tego,ze pisuja gdzies katolicy,czy oni tam pisuja jako
                                osoby wierzace? z tego co wiem lysiak znowu taki wielki katolik nie jest a tez
                                tam pisuje.
                                ty sie motasz jak kazdy tandetny propagandzista,ktory przyskrzyniony na wlasnych
                                klamstwach jedynym co ciska..to tandetnym zmyslaniem NIE NA TEMAT. co ja moge
                                sobie poczytac to ja koles wiem,nie musisz mi podsylac lektury,bo sadzac po
                                twoich i moich gustach sa one jednakowoz rozne..na szczescie.
                                ps.czy ty masz wade zgryzu czy wade wymowy jeno,bo cos na prawde ostatnio zle
                                klecisz swoja papke. miej na uwadze,ze tego typu propaganda jaka siejesz jest
                                dla wiekszosci tu czytajacych niestrawna,a o wsi polskiej tu nie mowimy,bo tam
                                zapewne robisz furore i swym wygladem i swoim swiatopogladem.
                                • absztyfikant Re: katolickie jak trza 24.03.08, 19:32
                                  Ja to czasopismo doskonale znam, bo je czytuje. To jest tuba dzialaczy
                                  katolickich rozpisujaca sie o cudownych uzdrowieniach, JP2, pielgrzymkach,
                                  wspanialych ksiezach etc. "Crap" w ten desen. A jesli mi nie wierzysz to
                                  poczytaj sobie sondaze badajace opinie publiczna. Polacy nie lubia Arabow.
                                  Naprawde. Ponad polowa Polakow nie chce Arabow u siebie. Niebawem bedzie 3/4 smile

Sondaż: Polacy najbardziej lubią Irlandczyków, a najmniej - Arabów
                                  wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4495550.html
                              • ariadna-enta Re: katolickie jak trza 24.03.08, 19:33
                                dlaczego rachelka ma się bać islamskiego zalewu w Europie
                                skoro mieszka w Ameryce,więc z daleka może sobie ich wielbić
                                dopóki znowu nie uderzą na Amerykę jak w 2001 r.
                                poza tym nie widzi coraz większego zagrożenia z ich strony jaki jest
                                udziałem Europy zachodniej.
                                z tym,że Falaci miała jedną rację,Europejczycy są w dużej mierze
                                sami sobie winni,zbyt duża uległością wobec nich.
                  • owca_czarna Re: O polskich konwertytach na islam :( 24.03.08, 20:01
                    absztyfikant napisał:

> Ten watek jest o szalencach islamkich, ktorzy swoje patologiczne i chore przeko
                    > nania chca propagowac w moim kraju i na to nigdy zgody mojej nie bedzie i z
                    > d e c y d o w a n a w i e k s z o s c Polakow mysli tak jak jasmile
                    >

A bo to jeden watek zmienił swoją tematykę tongue_out Serdecznie przepraszam, bo to moja
                    wina smile

owca
                    • absztyfikant Ego te absolvo 24.03.08, 20:07
                      n Nomine Patris, Et Filii, Et Spiritus Sancti. Amen. Puk, puk.

Chociazbym chodzil ciemną dolina, zla sie nie uleknesmile Ka(...)e chai!tongue_out
                      • vicky17 Re: Ego te absolvo 24.03.08, 20:20
                        absztyfikant napisał:

Puk, puk.

indeed and a BIG one.

>
                        > Chociazbym chodzil ciemną dolina, zla sie nie uleknesmile Ka(...)e chai!tongue_out
                        >

hle,hle same here tylko bez tych lobuzow kachanych ch..w zamian polecam inna
                        lacine,bardziej na czasie i bez puk pukow.

divitiae meae sunt, tu divitiarum es.

a swoja droga ciekawe,ze boisz sie jednych fanatykow a juz inni ci nie
                        przeszkadzaja zupelnie, malo tego wrecz ci imponujasmile
                        kto by cie nie znal to by cie kupil,ale cos mi sie wydaje,ze wielu sie poznalo i
                        stad twoje problemy realne ,a wirtualnie to ty mozesz byc nawet prawa reka
                        kachanowca...dla wsi polskiej,oj jak najbardziej.ze wsi dla wsi i o
                        wsi..miedzynarodowosmile
                        • absztyfikant Re: Ego te absolvo 24.03.08, 20:26
                          Rav Kahane (TNZB"H) nie jest moim idolemsmile
                          • absztyfikant Re: Ego te absolvo 24.03.08, 20:39
                            Mam do niego duzo zalu. Rav Kahane (Yehi zichro baruch) popelnial w zyciu bledy,
                            ale nienawidzil komunizmu i mial wlasciwy stosunek do islamu. Mial niestety
                            religijne odpaly i nie zostawil po sobie niczego trwalego. Szkoda, wielka
                            szkoda, bo z ZSRR udalo mu sie wygracsmile
                      • owca_czarna Re: Ego te absolvo 24.03.08, 20:30
                        absztyfikant napisał:

> n Nomine Patris, Et Filii, Et Spiritus Sancti. Amen. Puk, puk.

Dzięki big_grin Najważniejsze to było to Puk! Puk! Puk! - trzy razy ! tongue_out

• vicky17 Re: Ego te absolvo 24.03.08, 20:38
                          owca_czarna napisała:

> absztyfikant napisał:
                          >
                          > > n Nomine Patris, Et Filii, Et Spiritus Sancti. Amen. Puk, puk.
                          >
                          > Dzięki big_grin Najważniejsze to było to Puk! Puk! Puk! - trzy razy ! tongue_out
                          >
                          >
                          > zapomnialas pocalowac go w bucik,a bez tego nie zostaly ci grzechy
                          odpuszczone. jednak jak widze,nie przerabiasz porzadnie tajemnic kosher
                          wiary,tylko te z namiastke z Comedy Central,a ci jak wiadomo zawsze znaja sie
                          na tajemnicach cudzej wiary. ciekawe owco,ze z nimi problemow nie masz,ale moze
                          dlatego,ze czarnas to i ujdziesz tam,gdzie dziwna moda religijna panuje. mam
                          nadziejesz,ze nie nosisz perukismile
                          >
                          >
                          • owca_czarna Re: Ego te absolvo 24.03.08, 21:00
                            vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
                            >
                            > > absztyfikant napisał:
                            > >
                            > > > n Nomine Patris, Et Filii, Et Spiritus Sancti. Amen. Puk, puk.
                            > >
                            > > Dzięki big_grin Najważniejsze to było to Puk! Puk! Puk! - trzy razy ! tongue_out
                            > >
                            > >
                            > > zapomnialas pocalowac go w bucik,
                            a bez tego nie zostaly ci grzechy
                            > odpuszczone.

Ja jeszcze mam odrobinę poczucia humoru. Oczywiście, że nie odpuścił, bo tylko
                            dwa razy zapukał w konfesjonał.

> a ci jak wiadomo zawsze znaja sie
                            > na tajemnicach cudzej wiary.

Zauważyłam, że jednak nie zna do końca. Dwa pukniecie to zdecydowanie za mało -
                            nie ma się wtedy rozgrzeszenia big_grin

> ciekawe owco,ze z nimi problemow nie masz,

Znam niektóre osoby, są miłe i sympatyczne, a przede wszystkim pozbawione agresji.

ale moze
                            > dlatego,ze czarnas to i ujdziesz tam,gdzie dziwna moda religijna panuje.

Czy religia ma wyznaczać mi kręg znajomych?

> mam
                            > nadziejesz,ze nie nosisz perukismile

Treski też nie noszę, jeśli to chodzi.

owca_czarna
                            • absztyfikant :DDDDDD 24.03.08, 21:04
                              Ale to najczęściej z powodu seksu większość Polaków nie słyszy po spowiedzi
                              potrójnego pukania. – Bo w konfesjonale może dokonać się rewolucja aksamitna,
                              ale na pewno nie seksualna – mówi jeden z księży.
                              www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=266&Itemid=48
                              • ariadna-enta Re: :DDDDDD 24.03.08, 21:10
                                dobry artykuł
                                dużo w nim prawdy.
                                • owca_czarna Konfesjonał do antyków :D 24.03.08, 21:54
                                  ariadna-enta napisała:

> dobry artykuł
                                  > dużo w nim prawdy.

Nowe grzechy ...

Arcybiskup uczula w niej na kryzys konfesjonału – ten mebel staje się zakurzonym
                                  antykiem w kościołach na Zachodzie, nawet w papieskich Włoszech. Oto u progu XXI
                                  w. 30 proc. włoskich katolików uważało, że konfesjonał w ogóle jest
                                  niepotrzebny, 10 proc., że ksiądz im tylko przeszkadza w rozmowie z Bogiem, a 20
                                  proc. wyznało, że nie umieją rozmawiać z obcą osobą o swoich grzechach. Jeśli
                                  zsumować procenty, tylko 40 proc. wiernych nie zgłaszało problemów z sakramentem
                                  pokuty i pojednania, czyli ze spowiedzią, a przecież Kościół widzi w tym
                                  sakramencie klucz do zdrowia i zbawienia duszy. W Polsce wyniki badań też nie
                                  imponują. Z grubsza 10 proc. uczestników niedzielnej mszy świętej przystępuje do
                                  sakramentu

www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead33&news_cat_id=934&news_id=248915&layout=18&forum_id=14298&fpage=Threads&page=text
                                  owca_czarna
                                  • ariadna-enta Re: Konfesjonał do antyków :D 24.03.08, 22:03
                                    jaka to spowiedż jest w kościołach zwłaszca przed wielkimi świętami?
                                    wszystko taśmowo się odbywa
                                    zresztą tu się akurat księżom nie dziwię,tyle ludzi,że nie można
                                    się zatrzymać na człowieku.

a w ogóle to powinno być jak u ewangelików
                                    żadnych konfesjonałów.Ewentualnia rozmowa z księdzem
                                    kiedy się czuje taka potrzebę.
                                    • owca_czarna Re: Konfesjonał do antyków :D 24.03.08, 22:06
                                      ariadna-enta napisała:

> jaka to spowiedż jest w kościołach zwłaszca przed wielkimi świętami?
                                      > wszystko taśmowo się odbywa
                                      > zresztą tu się akurat księżom nie dziwię,tyle ludzi,że nie można
                                      > się zatrzymać na człowieku.
                                      >
                                      > a w ogóle to powinno być jak u ewangelików
                                      > żadnych konfesjonałów.Ewentualnia rozmowa z księdzem
                                      > kiedy się czuje taka potrzebę.

Albo zbiorowa, jak przed wojną była big_grin
                                  • andrew2008 Konfesjonal zywy i potrzebny 24.03.08, 22:06
                                    Obowiazek spowiedzi jest raz do roku. Jezeli 10% wiernych spowiada
                                    sie w czasie mszy niedzielnej ,to znaczy ze wszyscy katolicy
                                    spowiadaja sie 5x w roku. To wspaniale i znacznie lepsze od mojej
                                    personalnej sredniej.
                                    • owca_czarna Re: Konfesjonal zywy i potrzebny 25.03.08, 00:46
                                      andrew2008 napisał:

> Obowiazek spowiedzi jest raz do roku. Jezeli 10% wiernych spowiada
                                      > sie w czasie mszy niedzielnej ,to znaczy ze wszyscy katolicy
                                      > spowiadaja sie 5x w roku. To wspaniale i znacznie lepsze od mojej
                                      > personalnej sredniej.

A to błąd, bo za te wszystkie bluźnierstwa wypisywane na Aquanecie Twoje spodnie
                                      na kolanach powinny być wyświecone od ciągłego klęczenia w konfesjonale .

owca_czarna
                              • owca_czarna Re: :DDDDDD 24.03.08, 22:03
                                absztyfikant napisał:

> Ale to najczęściej z powodu seksu większość Polaków nie słyszy po spowiedzi
                                > potrójnego pukania. – Bo w konfesjonale może dokonać się rewolucja aksami
                                > tna,
                                > ale na pewno nie seksualna – mówi jeden z księży.
                                > www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=266&Itemid=48

No nie wygłupiaj się, puknij trzeci raz w konfesjonał, bo ile mogę siedzieć w
                                tym antycznych meblu. big_grinD

Kiedyś nie wyobrażano sobie kościoła bez ambony, być może znikną i konfesjonały.
                                Wielu ludzi odstrasza właśnie spowiedź, bo z czego się tu spowiadać, że paciórka
                                się nie powiedziało. ;/

owca_czarna
                                • cyniol Re: :DDDDDD 24.03.08, 22:30
                                  owca_czarna napisała:

>
                                  > Kiedyś nie wyobrażano sobie kościoła bez ambony, być może znikną i konfesjonały
                                  > .
                                  > Wielu ludzi odstrasza właśnie spowiedź, bo z czego się tu spowiadać, że paciórk
                                  > a
                                  > się nie powiedziało. ;/
                                  >
                                  > owca_czarna
                                  Zdziwiony bylem, kiedy moja corka, bedac w Polsce udala sie na Wielkanoc do
                                  spowiedzi, u ktorej nie byla chyba z 17 lat. Spowiedz a wlasciwie dyskusja
                                  trwala z godzine i mowila, ze spotkala tak fantastycznego ksiedza, z ktorym
                                  rozgaadali sie na temat filozofii, wiary itd. Mowila, ze niezwykle inteligentny,
                                  ludzki i w ogole piala z zachwytu. Zdarzenie to mialo miejsce w ostatnia
                                  sobote, kiedy babcia pogonila ja z jajkami do kosciola.
                                  • owca_czarna Re: :DDDDDD 24.03.08, 23:46
                                    cyniol napisał:

> owca_czarna napisała:
                                    >
                                    > >
                                    > > Kiedyś nie wyobrażano sobie kościoła bez ambony, być może znikną i konfes
                                    > jonały
                                    > > .
                                    > > Wielu ludzi odstrasza właśnie spowiedź, bo z czego się tu spowiadać, że p
                                    > aciórk
                                    > > a
                                    > > się nie powiedziało. ;/
                                    > >
                                    > > owca_czarna
                                    > Zdziwiony bylem, kiedy moja corka, bedac w Polsce udala sie na Wielkanoc do
                                    > spowiedzi, u ktorej nie byla chyba z 17 lat. Spowiedz a wlasciwie dyskusja
                                    > trwala z godzine i mowila, ze spotkala tak fantastycznego ksiedza, z ktorym
                                    > rozgaadali sie na temat filozofii, wiary itd. Mowila, ze niezwykle inteligentny
                                    > ,
                                    > ludzki i w ogole piala z zachwytu. Zdarzenie to mialo miejsce w ostatnia
                                    > sobote, kiedy babcia pogonila ja z jajkami do kosciola.

Cała rozmowa wzięła się z tego art

tygodnik.onet.pl/32,0,7883,1,artykul.html

A córka po prostu miała szczęście, że spotkała księdza z powołaniem. Mało jest
                                    takich.

owca_czarna
                            • cyborg.jr Re: Ego te absolvo 24.03.08, 21:10
                              ale w trtesce też by ci fajnie było ....

www.spiegel.de/img/0,1020,1117768,00.jpg
                              • owca_czarna Re: Ego te absolvo 24.03.08, 21:48
                                cyborg.jr napisał:

> ale w trtesce też by ci fajnie było ....
                                >
                                > www.spiegel.de/img/0,1020,1117768,00.jpg

hahahaha, ale dredy big_grin
                            • vicky17 Re: Ego te absolvo 24.03.08, 23:08
                              owca_czarna napisała:

>
                              > Znam niektóre osoby, są miłe i sympatyczne, a przede wszystkim pozbawione agres
                              > ji.

a przede wszystkim sa poprawne politycznie i wyszydzajace KK. tak faktycznie ci
                              sa tutaj pozbawieni agresji zupelnie. fajnie,ze ich znasz bo znajomosci to rzecz
                              wazna i nie tylko wsrod owiec czarnych.

>
                              >
                              >
                              > Treski też nie noszę, jeśli to chodzi.
                              >
                              >szkoda bo sa w modzie,ale do tego trzeba misc specjalna fryzure,bo kazda
                              niestety nie przechodzi.
                              >
                              • owca_czarna Re: Ego te absolvo 25.03.08, 00:40
                                vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
                                > > Znam niektóre osoby, są miłe i sympatyczne, a przede wszystkim pozbawione
                                > agres
                                > > ji.

> a przede wszystkim sa poprawne politycznie i wyszydzajace KK.

Posłuchaj

thomas177.wrzuta.pl/audio/v2xruOPnhM/kukiz_i_piersi_-_zchn_zbliza_sie_ksiadz_proboszcz_juz_sie_zbliza
                                ten utwór po raz pierwszy usłyszałam z ust ... zakonników. Wtedy nie nie
                                wiedziałam, że to Kukiz śpiewa. Byłam pewna, że to tajemniczy utwór skomponowany
                                przez chłopaków z seminarium, bo tak się z tego cieszyli. Było to ładnych
                                paręnaście lat temu. Śmieliśmy się do łez. Taki jest właśnie obraz księży i
                                zanim on się zmieni dużo wody w Wiśle upłynie. Dziś śmiech, a jutro reforma może
                                uzdrowić nasz kościół i poprawiać wizerunek kapłanów.

A co do Ewy, to każdy ma prawo krytykować, bo od tego jest to forum big_grin. Ewa nie
                                używa wulgaryzmów, więc nieraz warto wczytać się w jej słowa, czy nie ma racji.

A co się zmieniło od czasów Monachomachii?

monika.univ.gda.pl/~literat/monach/001.htm
                                > > Treski też nie noszę, jeśli to chodzi.
                                > >szkoda bo sa w modzie,ale do tego trzeba misc specjalna fryzure,bo kazda
                                > niestety nie przechodzi.

Kiedyś chciałam iść na zakonnice, ale miałam tak piękne włosy, że szkoda było mi
                                ich chować pod kornetem.

dobranoc smile))

owca_czarna
                                • vicky17 owco 25.03.08, 00:48
                                  1.czy ty uwazasz,ze religia powinna byc elitarna..tzn. prosci ludzie nie maja do
                                  niej prawa bo moze jakiemus wyksztalciuchowi cos/ktos sie nie spodobac? twoje
                                  stawianie wysokiej poprzeczki dla ksiezy na to wskazuje. mnie osobiscie nie
                                  przeszkadza wiejski ksiadz proboszcz,bo jego zadaniem jest nauka i krzewienie
                                  religii a nie dywagacje filozoficzne dla doktorantow nauk humanistycznych z UJ
                                  czy UW.
                                  jak mam ochote na cos dla ducha to ide gdzie indziej niz Kosciol,gdzie chodze by
                                  byc blizej mego Boga tak jak JA go rozumiem,niezaleznie od tego kto Msze
                                  odprawia i gdzie ja odprawia.
                                  2.co do ewy i jej stylu/jezyka to wybacz,ale mamy rozne gusta a do tego rozne
                                  rozumienie co kto i jak chcial innym przekazac. tobie zdaje sie mniej
                                  przeszkadza chamstwo pewnych ludzi na ktore nie zwracasz uwagi,ja jestem inna i
                                  tyle,jak rowniez widze i sama doswiadczam dosc plugawego chamstwa na moj temat.

dobranoc i moze kiedys powrocimy do fotografii,tam panuje miedzy nami pewna
                                  owcza harmoniasmile
                                  • owca_czarna Re: owco 25.03.08, 01:19
                                    vicky17 napisała:

> dobranoc i moze kiedys powrocimy do fotografii,tam panuje miedzy nami pewna
                                    > owcza harmoniasmile

No a skoro o wierze i religii mowa to na podsumowanie wink

foto by owca_czarna

www.voila.pl/192/eokjo/index.php?get=1&f=1
                                    Tylko dlaczego jak jechałam na ul. Żwirki i Figury rodzina kazała mi pochować
                                    wszystko co mogło kojarzyć się z TVN smile

owca_czarna
                                    • vicky17 Re: owco 25.03.08, 01:37
                                      owca_czarna napisała:

> www.voila.pl/192/eokjo/index.php?get=1&f=1
                                      > Tylko dlaczego jak jechałam na ul. Żwirki i Figury rodzina kazała mi pochować
                                      > wszystko co mogło kojarzyć się z TVN smile
                                      >
                                      > owca_czarna
                                      >
                                      >
                                      he,he warszawianka to z ciebie zadna i o jakiej figurze mowisz..o kasismile)
                                      co do radiostacji to jak najbardziej jestem za nia,bo osobiscie mam dosc panow
                                      lisow i pan szczuk,te kojarza mi sie z czyms jeszcze gorszym niz ci nieszczesni
                                      zwirko i wigurasmile
                                      • owca_czarna error - Wigury miało być 25.03.08, 02:06
                                        vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
                                        >
                                        >
                                        > > www.voila.pl/192/eokjo/index.php?get=1&f=1
                                        > > Tylko dlaczego jak jechałam na ul. Żwirki i Figury rodzina kazała mi poch
                                        > ować
                                        > > wszystko co mogło kojarzyć się z TVN smile
                                        > >
                                        > > owca_czarna
                                        > >
                                        > >
                                        > he,he warszawianka to z ciebie zadna

Przecież ja nie pisałam, że warszawianka. A co za różnica czy warszawianka,
                                        torunianka, lublinianka, krakowniaka? Ze wsi jesteś czy jak, że na takie
                                        szczegóły zwracasz uwagę? Czy emblematy TVN mają tylko warszawiacy? Na
                                        t-shirtach nie ma TVN? I ojciec dyrektór jest nawet.

> i o jakiej figurze mowisz..o kasismile)

O kuźwa, oczywista, że Wigury big_grin miało być. Kaśka nie dorobiła sie ulicy w
                                        Toruniu, daję Ci słowo honoru.

> co do radiostacji to jak najbardziej jestem za nia,

To sobie weź ja, bo w Toruniu się wstydzą takiej radiostacji big_grin Mówią, że to
                                        wrzód na planie miasta.

bo osobiscie mam dosc panow
                                        > lisow i pan szczuk,te kojarza mi sie z czyms jeszcze gorszym niz ci nieszczesni
                                        > zwirko i wigurasmile

Złośliwa to Ty jesteś warszawianko, spod Grójca.
                                        • vicky17 Re: error - Wigury miało być 25.03.08, 02:22
                                          owca_czarna napisała:

>
                                          >
                                          > Przecież ja nie pisałam, że warszawianka. A co za różnica czy warszawianka,
                                          > torunianka, lublinianka, krakowniaka? Ze wsi jesteś czy jak, że na takie
                                          > szczegóły zwracasz uwagę? Czy emblematy TVN mają tylko warszawiacy? Na
                                          > t-shirtach nie ma TVN? I ojciec dyrektór jest nawet.

no widzisz jak ty ladnie skaczesz, na zartach sie nie znasz.poza tym budynek TVN
                                          jest chyba na woronicza,ale moze sie myle.
                                          >
                                          >
                                          >
                                          > To sobie weź ja, bo w Toruniu się wstydzą takiej radiostacji big_grin Mówią, że to
                                          > wrzód na planie miasta.

nie musze sobie nic brac a nie wszyscy toruniacy mysla jak ty..wierz mi.
                                          >
                                          > smile
                                          >
                                          > Złośliwa to Ty jesteś warszawianko, spod Grójca.

dziekuje za komplement owco widze ,ze sie rozwijasz jak papierek..z
                                          koniczynki..a ja i do grojca nic nie mam,choc z tamtad bynajmniej nie pochodze.
                                          teraz rozumiem twoja fascynacje ewcia a co do pan szczuk i panow lisow to
                                          bynajmniej mnie nie imponuja.
                                          tym razem mowie grzecznie dobranoc bo jak widac ciebie mozna obrac jak cebulke
                                          z lusek a jak je zrzucisz to bynajmniej kultura nie epatujesz a te twoje
                                          porownania..to troche szablonem agory pachna.
                                          >
                                          >
                                          >
                                          >
                                          • owca_czarna Re: error - Wigury miało być 25.03.08, 09:35
                                            vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
                                            > > Przecież ja nie pisałam, że warszawianka. A co za różnica czy warszawiank
                                            > a,
                                            > > torunianka, lublinianka, krakowniaka? Ze wsi jesteś czy jak, że na takie
                                            > > szczegóły zwracasz uwagę? Czy emblematy TVN mają tylko warszawiacy? Na
                                            > > t-shirtach nie ma TVN? I ojciec dyrektór jest nawet.
                                            >
                                            >
                                            > no widzisz jak ty ladnie skaczesz,

a niby dlaczego mam skakać? I na dodatek pod czyjaś dyktando? Mnie zawsze
                                            śmieszy zwracanie uwagi na literówki czy błędy ortograficzne, bo wtedy wiadomo,
                                            że człowiek nie ma nic do powiedzenia.

na zartach sie nie znasz.poza tym budynek TV
                                            > N
                                            > jest chyba na woronicza,ale moze sie myle.

Proszę bardzo, mówisz i masz. Foto by owca_czarna oczywiście tongue_out Nazwę ulicy też
                                            widać

www.voila.pl/254/o6vje/index.php?get=1&f=1

> > To sobie weź ja, bo w Toruniu się wstydzą takiej radiostacji big_grin Mówią, że
                                            > to
                                            > > wrzód na planie miasta.
                                            > nie musze sobie nic brac a nie wszyscy toruniacy mysla jak ty..wierz mi.

Tak, taaak, zgodzę się z Tobą, jak najbardziej, szczególnie Ci przyjezdni z Wyższej
                                            Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej.;/ No chyba, że masz na myśli moherki
                                            powyżej słusznego wieku, ale z nimi to tez różnie bywa, bo to, że chodzi do
                                            kościoła to wcale nie znaczy że jest fanem RM.

> > smile
                                            > > Złośliwa to Ty jesteś warszawianko, spod Grójca.
                                            > dziekuje za komplement owco widze ,ze sie rozwijasz jak papierek..z
                                            > koniczynki..

Kochasz takie pustosłowia, ale one na mnie nie robią wrażenia, więc nie musisz
                                            okraszać nimi swoich postów. smile

> teraz rozumiem twoja fascynacje ewcia a co do pan szczuk i panow lisow to
                                            > bynajmniej mnie nie imponuja.

Gdybyśmy wszyscy byli zafascynowani Ojcem Rydzykiem to strasznie nudno by było.

> tym razem mowie grzecznie dobranoc bo jak widac ciebie mozna obrac jak cebulke
                                            > z lusek

Rozbrajające są te Twoje przenośnie.

>a jak je zrzucisz to bynajmniej kultura nie epatujesz

Proszę bardzo, wskaż mi, w którym miejscu okazałam się niekulturalna? Obrazą
                                            jest dla Ciebie, że napisałam, iż spod Grójca jesteś? smile)))))))))

a te twoje
                                            > porownania..to troche szablonem agory pachna.

Masz nos czuły na cebulę i agorę, ale mylisz się w swoich domysłach.

owca_czarna
    • andrew2008 Muzulmanie - najlepsi synowie Rzeczypolspolitej 24.03.08, 13:37
      Polscy Tatarzy - najwierniejsi i najodwazniejsie synowie
      Najjasniejszej Rzeczypospolitej Polskiej. Muzulmanie.
    • owca_czarna Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 16:13
      marouder.eu napisał:

> ...kims, kto poza swoimi pogladami cokolwiek propaguje?? I na dodatek czyni tak
      > za pieniadze??
      >
      > vicky17 napisała:
      >
      > nu coz za malo sie staracie jak
      > > widac choc pieniedzy na chamska propagande jak widac nie brakuje.
      >

Jeszcze raz powiem, na wiarę nie pluję, mam mieszane uczucia co do facetów,
      którzy powinni te wiarę krzewić.

owca
      • vicky17 Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 16:19
        owca_czarna napisała:

>
        > Jeszcze raz powiem, na wiarę nie pluję, mam mieszane uczucia co do facetów,
        > którzy powinni te wiarę krzewić.
        >
        > owca
        >
        facetow? chyba znowu nie rozumiesz na czym polega istota wiary owco. nie
        oczekuj,ze kosciol i ksieza zrobia za ciebie cos,na co ty nie masz ochoty.
        krytykowac..jakie to latwe i polskie. jak widze polacy nie bardzo rozumieja na
        czym wiara polega i siedzac w wygodnych fotelach czytajac glupawe komentarze
        jakis dziwnych osobnikow oczekuja,ze ktos cos znowu za nich zrobi,podczas gdy
        oni beda krytykowac,szydzic i wiecznie szukac dziury w calym. wiara nie polega
        na tym,ze idzie sie do szkoly i oczekuje sie od nauczyciela cudownego
        nauczania,podczas gdy ty bedziesz biernym sluchaczem krytykujacym nauczyciela za
        caloksztalt. to zbyt latwe owco.. jak chcesz cos zmienic to zabierz sie sama do
        roboty a jesli cos w zyciu dostaniesz za darmo to podziekuj,bo rzadko to sie zdarza.
        • owca_czarna Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 16:48
          vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
          >
          > >
          > > Jeszcze raz powiem, na wiarę nie pluję, mam mieszane uczucia co do facetó
          > w,
          > > którzy powinni te wiarę krzewić.
          > >
          > > owca
          > >
          > facetow?

Oczywiście, a kim oni są. Rzadko chodzą w sutannach, a o koloratkach tez
          zapominają.

> chyba znowu nie rozumiesz na czym polega istota wiary owco.

Ależ Vicky my rozmawiamy na temat księży, a nie wiary. A to jest zasadnicza
          różnica.

> nie
          > oczekuj,ze kosciol i ksieza zrobia za ciebie cos,na co ty nie masz ochoty.

Vicky nic nie zrozumiałaś. Wróć do tego o czym napisali biskupi.

> krytykowac..jakie to latwe i polskie.

Slogan.

> jak widze polacy nie bardzo rozumieja na
          > czym wiara polega i siedzac w wygodnych fotelach czytajac glupawe komentarze
          > jakis dziwnych osobnikow oczekuja,ze ktos cos znowu za nich zrobi,podczas gdy
          > oni beda krytykowac,szydzic i wiecznie szukac dziury w calym.

Powiedz to biskupom.

> wiara nie polega
          > na tym,ze idzie sie do szkoly i oczekuje sie od nauczyciela cudownego
          > nauczania,

A co? Wiara to nasze przekonanie, więc trzeba najpierw przekonać.Do umocnienia
          wiary są powołani księża, a skoro oni są tacy, że nawet księża biskupi sie
          zaczynają martwic więc, o czym mowa?

> podczas gdy ty bedziesz biernym sluchaczem krytykujacym nauczyciela

to albo bierny albo krytykujący.

z
          > a
          > caloksztalt. to zbyt latwe owco.. jak chcesz cos zmienic to zabierz sie sama do
          > roboty

Tzn? Moja dziecko chodzi do kościoła, nie zabraniam jej.

a jesli cos w zyciu dostaniesz za darmo to podziekuj,bo rzadko to sie zd
          > arza.

Co Ty opowiadasz, u nas za wiarę się płaci. A katecheci?

owcasmile
          • vicky17 Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 17:12
            owca_czarna napisała:

>
            > Ależ Vicky my rozmawiamy na temat księży, a nie wiary. A to jest zasadnicza
            > różnica.
            >
            tak zasadnicza jak postrzeganie SWOJEJ funkcji w szerzeniu wiary. tej o ile mi
            wiadomo nie widzisz,czekajac az ktos inny za ciebie zrobi cala robote,podczas
            gdy ty bedziesz biernie patrzec,sypniesz czasem groszem i bedziesz oczekiwac
            cudu.. nie licz na to bo czasy sie zmienily..na gorsze.
            >
            >
            > Co Ty opowiadasz, u nas za wiarę się płaci. A katecheci?
            >
            >placisz ile chcesz a o ile mi wiadomo mozesz wybrac opcje ,gdzie sama nauczasz
            swoje dziecie. taniej,lepiej i nie masz problemu z niskim poziomem nauczania.

zacytuje kazdemu biernemu obserwatorowi,przygladajacemu sie upadkowi KK i
            wiecznie krytykujacemu ksiezy i kosciol,slowa JFK. pasuja do kazdego biernego
            katolika jak ulal aby zrobili liste "co dla KK ty uczynilas,poza dawaniem
            pieniedzy na tace i marwieniem sie... a to za malo".

ask not what your country can do for you
            • owca_czarna Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 17:34
              vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
              >
              > >
              > > Ależ Vicky my rozmawiamy na temat księży, a nie wiary. A to jest zasadnic
              > za
              > > różnica.
              > tak zasadnicza jak postrzeganie SWOJEJ funkcji w szerzeniu wiary.
              tej o ile mi
              > wiadomo nie widzisz,czekajac az ktos inny za ciebie zrobi cala robote,podczas
              > gdy ty bedziesz biernie patrzec,sypniesz czasem groszem i bedziesz oczekiwac
              > cudu.. nie licz na to bo czasy sie zmienily..na gorsze.

Przecież o tym cały czas mówię, że zmiany nastały na gorsze za winą księży, bo
              im w głowie nie krzewinie wiary a jedynie dobra doczesne. Ty obarczasz za to
              wiernych, no to w takim razie to po diska Ci księża są?

> > Co Ty opowiadasz, u nas za wiarę się płaci. A katecheci?
              > >placisz ile chcesz a o ile mi wiadomo mozesz wybrac opcje ,gdzie sama nauc
              > zasz
              > swoje dziecie. taniej,lepiej i nie masz problemu z niskim poziomem nauczania.

> zacytuje kazdemu biernemu obserwatorowi,przygladajacemu sie upadkowi KK i
              > wiecznie krytykujacemu ksiezy i kosciol,slowa JFK. pasuja do kazdego biernego
              > katolika jak ulal aby zrobili liste "co dla KK ty uczynilas,poza dawaniem
              > pieniedzy na tace i marwieniem sie... a to za malo".

Vicky gadasz jak nakręcona! Przeczytaj w końcu art o tym co napisali biskupi, a
              potem mów. Ty nie widzisz problemu, a głowy polskiego Kościoła jakoś tak. Też
              im będziesz kazała zakasać rękawy i zabierać się za robotę? Ja bym im kazała,
              przeprowadzić reformę nauczania w seminariach,wprowadzić jakieś uczciwe
              egzaminy, aby nie każdy ćwok został księdzem i tyle. Proste, co nie? Acha i na
              serio wprowadzić te badania psychologiczne, czy delikwent wytrzyma bez baby, czy
              będzie umiał żyć w celibacie.

owca_czarna
              • vicky17 Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 17:42
                owca_czarna napisała:

> Vicky gadasz jak nakręcona!

a ty jak typowy polak..zawsze utyskujac na innych. nie bedzie inaczej dopoki tak
                bedzie sie zachowywalo spolecznestwo owco. wiadomo,ze w dzisiejszym swiecie pula
                ludzi,ktorzy chca byc ksiezmi jest bardzo mala a wymagania osob swieckich sa
                coraz wieksze. sama krytyka niczego nie zdzialasz,zwlaszcza,ze CIAGLE podkresla
                sie zle strony ksiezy i NIGDY nie daje sie zadnych dobrych przykladow. to
                nazywamy biciem martwego juz konia,niezaleznie od tego ile razy i jak bedziesz
                go kopala ten kon nigdy juz nie ozyje. pytam sie ciebie-jesli chcesz zmian co i
                ile zrobilas dla nich,bez czekania na to,ze ktos inny za ciebie te spawe zalatwi
                bo jesli nic poza utyskiwaniem.. to faktycznie za pare lat pozamykamy koscioly i
                wtedy KAZDA strona bedzie szczesliwa-ty ,ze nie bedziesz musiala patrzec na
                prymitywna strone KK,a ksieza,ze nie beda musieli juz wiecej zyc w
                celibacie,chociaz jak widze niektorym on wcale nie przeszkadza.
                >
                >
                >
                >
          • andrew2008 Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 17:21
            Polska nie jest krajem pogan ktory czeka na armie misjonarzy.
            Katolicyzm w Polsce slabnie jakosciowo a nie ilosciowo.
            Ale niech kazdy Katolik wini o to sam siebie. Ksieza to nasi
            synowie, bracia z katolickich rodzin i odzwierciewdlaja nasza malosc
            i slabosc w wierze.
            • owca_czarna Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 18:12
              andrew2008 napisał:

> Polska nie jest krajem pogan ktory czeka na armie misjonarzy.

A co będzie w przyszłości? Oby nie trzeba było ściągać ich z Gabonu, albo Rosji.

> Katolicyzm w Polsce slabnie jakosciowo a nie ilosciowo

To, ze nie słabnie ilościowo to zasługa rodziców, którzy chrzczą dzieci,
              wysyłają do komuni itd, Za obniżkę jakościową, a jakże! winić należy księży
              obiboków big_grin

> Ale niech kazdy Katolik wini o to sam siebie.

Powiedz temu głęboko wierzącemu, co w Wielkanoc zamiast podać ewie8a gałązkę
              oliwną wyzwał ją od qurew?

Ksieza to nasi
              > synowie, bracia z katolickich rodzin i odzwierciewdlaja nasza malosc
              > i slabosc w wierze.

Dlatego proponuję zrobić większy odsiew przy naborze do seminariów, aby odrzucić
              tych słabych, którzy nie do końca są przekonani do funkcji jaką maja odgrywać w
              kościele. Pójdźmy więc na jakość, a nie na ilość, może wielu wiernych nawróci
              się i zasili szeregi KK.

owca_czarna
              • vicky17 Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 18:20
                owca_czarna napisała:

> > Ale niech kazdy Katolik wini o to sam siebie.
                >
                > Powiedz temu głęboko wierzącemu, co w Wielkanoc zamiast podać ewie8a gałązkę
                > oliwną wyzwał ją od qurew?
                >
                >
                >\dalas wlasnie przyklad tego,ze KAZDY odpowiada za siebie..bo jak widac ani
                ewunia swieta nie jest ponizajac tu nagminnie wiare inych,ani tzw.
                wierzacy,ktorzy nie potrafia takiej ewuni po prostu zignorowac. poza tym jesli
                akurat wierzysz to powinnas podac przyklad nie ewuni a tysiaca wpisow
                wieszajacych bez sadu kazdego ksiedza,wyzywajacego kazdego ksiedza od pedalow a
                to robi miedzy innymi autor tego watku w wielu swoich wpisach. owco wina lezy po
                kazdej stronie i kazdy ma czasteke swojej winy a wiec lepiej nie bawmy sie w
                faryzeuszy,bo brzmimy dosc falszywiesmile
                • owca_czarna Re: To owca podlug ciebie porabana osobo jest.. 24.03.08, 20:24
                  vicky17 napisała:

poza tym jesli
                  > akurat wierzysz to powinnas podac przyklad nie ewuni a tysiaca wpisow
                  > wieszajacych bez sadu kazdego ksiedza,wyzywajacego kazdego ksiedza od pedalow a
                  > to robi miedzy innymi autor tego watku w wielu swoich wpisach. owco wina lezy p
                  > o
                  > kazdej stronie i kazdy ma czasteke swojej winy a wiec lepiej nie bawmy sie w
                  > faryzeuszy,bo brzmimy dosc falszywiesmile

Na na swoje barki nie będę brała winy księży, wybacz. To są ludzie którzy pełnia
                  swoją służbę z powołania, a nie z przypadku i powinni być wzorem dla swoich
                  owieczek. Może to trochę idealistyczne, ale takie było moje wyobrażenie dopóki
                  księdzem nie został ktos znajomy. Teraz inaczej ich postrzegam.

dobranoc
    • andrew2008 Nagonki na ksiezy ciag dalszy 24.03.08, 18:04
      Czy macie dzieci? Chyba nie bo takie glupstwa pleciecie.
      WYCHOWANIE W RELIGII KATOLICKIEJ TO OBOWIAZEK RODZICOW A NIE KSIEZY.
      Jak to jest w mojej rodzinie?
      a) Moja zona i ja mowimy dzieciu o moralnych i teologicznych
      podstawach chrzescijanstwa. Prostym jezykiem ale wszystko. Katolicyzm
      to zrozumiale i dobitne pojecia pochodzace glownie z Jezusowego
      kazania na gorze.
      b) Codzienny pacierz wieczorny. Odmawiamy go razem glosno jako
      modlitwe. I po cichu jako rachunek sumienia, czysmy nie zrobili
      czegos wbrew " kochaj blizniego swego jak siebie samego"
      c) W niedziele wszyscy razem idziemy na Msze.
      Na jednego ksiedza przypada przecietnie 6 tysiecy ludzi.
      Ksiadz musi je ochrzcic,bierzmowac, dac slub, dac ostatnie
      sakramenty , pogrzebac, odprawiac nabozenstawa codzienne.
      Ksiadz nie jest w stanie wychowac wam dzieci w rozumnej,gleboko
      zakorzenionej, rozumnej wierze katolickiej. Nie jest rowniez
      pglebic waszej wiary katolickiej, ktora dla doroslego czlowieka
      jest wyzwaniem intelektualnym. Dorosly ma obowiazek integrowac
      swoj Katolizyzm ze swoja wiedza naukowa, filozoficzna i
      doswiadczeniem zyciowym. To wszystko to wasz obowiazek a nie waszego
      zapracowanego plebana.
      • jaceq Re: Nagonki na ksiezy ciag dalszy 24.03.08, 19:29
        andrew2008 napisał:

> Jak to jest w mojej rodzinie?

To wy też prowadzicie jakąś nagonkę na księży, Andrieju Antychrystowiczu?
        • cyniol Re: Stara polityka esbekow, osmieszanie katolikow 24.03.08, 22:42
          Prymas Stefan Wyszynski tak odpowiadal tym, ktorzy go bezustannie
          sledzili,podsluchiwali, szkalowali i przesladowali pomowieniami:

Za to wszystko co mnie spotkalo nie mam w sercu uczucia wrogosci
          Wszystkim moim oszczercom mowie, ze przebaczam, niech oni to wiedza, ze przebaczam
          Na zorganozowane zlo nalezy odpowiedziec zorganizowanym dobrem
          Ten kto nienawidzi - przegral, a kto mobilizuje do nienawisci juz przegral.
    • benek231 To co? Praca misyjna już się nie podoba, hę ? 24.03.08, 22:01
      I jak tu takiemu dogodzić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka