Dodaj do ulubionych

Ciekawostka dla miłośników militariów

09.04.08, 23:55
fotoforum.gazeta.pl/72,2,772,78083355.html?v=2&wv.x=1
Model taki jakiś znajomy...

J.
Obserwuj wątek
    • marouder.eu Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 09.04.08, 23:59
      T-34 z krzyzem na wiezyczce?
      • foruminum Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 00:09
        marouder.eu napisał:

> T-34 z krzyzem na wiezyczce?

Nie uwierzę i on pojechał? .... ruska maszyna nie ma co big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      • owca_czarna Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 00:20
        marouder.eu napisał:

> T-34 z krzyzem na wiezyczce?

Ano z rejestracją niemiecką, a mój ma rejestrację polską i bardziej wypucowany -
        w końcu taki czołg wojnę wygrał tylko, że miał inny -numer 102 big_grin

www.voila.pl/423/osmoz/index.php?get=1&f=1
        owca_czarna
        • ariadna-enta Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 00:28
          pl.youtube.com/watch?v=TrQYLUShV0s
          • owca_czarna Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 00:37
            ariadna-enta napisała:

> pl.youtube.com/watch?v=TrQYLUShV0s

Któż tej piosenki nie znał, a na podwórku same Szariki biegały big_grin

owca_czarna
            • marouder.eu Mialem PRLowskie dzinsy z Szarikiem.. 10.04.08, 00:40
              ...na tylnej kieszoncesmile
              • owca_czarna Re: Mialem PRLowskie dzinsy z Szarikiem.. 10.04.08, 00:49
                marouder.eu napisał:

> ...na tylnej kieszoncesmile

heheh dzinsy marki "Odra" - to też na swój sposób był hicior big_grin

owca_czarna
                • marouder.eu Re: Mialem PRLowskie dzinsy z Szarikiem.. 10.04.08, 01:31
                  Pamietam, tak sie jakos brudnawo wycieraly skubanesmile
                  • foruminum Re: Mialem PRLowskie dzinsy z Szarikiem.. 10.04.08, 01:44
                    marouder.eu napisał:

> Pamietam, tak sie jakos brudnawo wycieraly skubanesmile

A ja dopowiem, że potem był szał na Wranglery i Rifle, albo w odwrotnej
                    kolejności, już nie pamiętam, ale niestety bez Szarików big_grin

• marouder.eu Re: Mialem PRLowskie dzinsy z Szarikiem.. 10.04.08, 01:48
                      ...i tzw Lewisy. Wszystkie ponad tysiac owczesnych zlotych za pare nogawek (lata
                      70-te). Srednia krajowa wtedy, to jakies trzy tysiace na miesiacsmile
                      • foruminum Re: Mialem PRLowskie dzinsy z Szarikiem.. 10.04.08, 01:57
                        marouder.eu napisał:

> ...i tzw Lewisy. Wszystkie ponad tysiac owczesnych zlotych za pare nogawek (lat
                        > a
                        > 70-te). Srednia krajowa wtedy, to jakies trzy tysiace na miesiacsmile

Cen to nie pamiętam, ale wiem, że koniecznie musiały być bardzo obcisłe - rurki
                        big_grin potem "przyszli" dzwony i szwedy, a potem różne plecionki, a na końcu moro big_grin
            • ariadna-enta Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 00:51
              i każda chciała być Marusią.)
              • melord Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 00:57
                ariadna-enta napisała:

> i każda chciała być Marusią.)

i kazdy chcial byc Jankiemm....dziwil sie rowniez, dlaczego wybral
                ruda i chuda Marusie kiedy mial do wyboru znacznie lepsza Lidke
                • ariadna-enta Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:13
                  tu jest jedna ruda na forum ,więc pasuje
                  a mnie nazywa nie wiedzieć czemu Lidką
                  więc się jeszcze lepiej nadaję.))

poza tym nie wiesz?
                  propagandowo się musiał zakochać w dziewczynie z bratniej armii.)
                  • foruminum Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:25
                    ariadna-enta napisała:

> tu jest jedna ruda na forum ,więc pasuje
                    > a mnie nazywa nie wiedzieć czemu Lidką
                    > więc się jeszcze lepiej nadaję.))

To nie masz na imię Lidka?

> poza tym nie wiesz?
                    > propagandowo się musiał zakochać w dziewczynie z bratniej armii.)

I to musiała być koniecznie Aganiok - ognista jak czerwona gwiazda.
                    • marouder.eu Hehe, nie wiedzialem skad u niej ta "Lidka".. 10.04.08, 01:30
                      ...co i raz wyskakuje, a tu prosze jak to sie serial o niewlasciwym wojsku mocno
                      Vickulcowi wdrukowalsmile
                    • ariadna-enta Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:37
                      nie nie mam na imię Lidka.)
                      • foruminum Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:49
                        ariadna-enta napisała:

> nie nie mam na imię Lidka.)

No dobra Lidka smile to ja idę w objęcia Morfeusza, bo znów mnie świt zastanie, a
                        potem rano mam problemy ze wstawianiem. A na dobranoc puszczę sobie Pancernych
                        big_grinbig_grinbig_grinbig_grin Deszcze niespokojne, potargały .... tralala

F.
                  • melord Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:34
                    ok. dla dobra propagandy bedac Jankiem, Marusie bym "odhaczyl" a
                    Lidke i tak "zaliczyl".......zdrowsza byla
    • stormbird Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:35
      Taka sobie historia , świeża ..o studencie który roluje w czołgu na
      uniwersytet .
      O miejsce na parkingu nie musi walczyć , w najgorszym razie zakręci
      lufą na placu i nie ma sprawy.
      Ten mini czołg zbudował sobie sam i teraz popier’dala przez miasto
      w Michigan . Studenci na campusie i policjanci nie wychodzą z
      zdumienia.
      Student o nazwisku Forster zbudował ten kuriozalny pojazd jako kopię
      czołgu z II WŚ , połowa tak duży jak oryginał – dokładnie jak
      niemiecki czołg bojowy „Tiger”.
      Pracował przy nim 2 lata. Części kosztowały ok. 2000 dolarów , ale
      końcowy koszt zamykał się w 10.000 dolarach.
      Dużo gadał reporterom "Flint Journal" , jest późno i jestem
      zmęczony , popełniłem dzisiaj charówe 48 stron techn. specyfikacji
      na j.polsk , ledwie zipam. Ale kasa wubu.
      zabawcie się video . Fajnie , naprawdę można zrelaksować.
      Good by …
      www.youtube.com/watch?
      v=QH5eYCdheLw&eurl=www.spiegel.de/unispiegel/wunderbar/0,1518,
      546421,00.html
      • stormbird Re: Ciekawostka dla miłośników militariów 10.04.08, 01:35
        no tak obawiałem się tego , link
        • stormbird Re: no udało się 10.04.08, 01:43
          www.youtube.com/watch?v=QH5eYCdheLw&eurl=http://
          • foruminum To taka tankietka wyszła n/t 10.04.08, 01:53

stormbird napisał:

> www.youtube.com/watch?v=QH5eYCdheLw&eurl=http://
            • marouder.eu Czołżek po prostu:)) 10.04.08, 01:56
              Powstaniec warszawski z Visa takiego by zalatwil!
              • foruminum Re: Czołżek po prostu:)) 10.04.08, 02:01
                marouder.eu napisał:

> Powstaniec warszawski z Visa takiego by zalatwil!

hahah czołżek big_grinbig_grin muszę to zapamiętać, czołżek - mały czołg - hahaha, czołżek
                to nazwa czołgu dla ... małego Jarka big_grin on lubi mocna ochronę i broń też. big_grin
                • januszcz Re: Czołżek po prostu:)) 10.04.08, 09:06
                  Ten "czołżek" wykonany pewnie wg amerykańskich standardów z tubajforów pokrytych
                  płytą gipsowąsmile)

...a wracając do wątku głównego, jest to ponoć czołg trofiejny, zdobyty przez
                  Estończyków i wcielony siłą do Wehrmachtu.

J.
    • patience Januszcz chyba sie powinienes zakolegowac z moim 10.04.08, 10:24
      kumplem bunkrowcem. Puscil cos na Terrze
      planeta-terra.blogspot.com/2007/02/piotr-malawski-udawanie-dziennikarza-to.html
      - niezupelnie o czolgach, ale on nalezy do jakiegos Towarzystwa Historycznego,
      ktore od lat sie zajmuje bunkrami i wydobywaniem czolgow powojennych. Muzea
      piszcza za Tygrysami, bo sowieckich czolgow wiecej zostalo. I za wszelkiego
      rodzaju dokumentami, ktore do dzis sie udaje czasem wykopac. Zrobili mape
      podziemnych umocnien w Boryszynie, nawet ksiazka z tego powstala.
      • januszcz Re: Januszcz chyba sie powinienes zakolegowac z m 10.04.08, 12:31
        Pewnie szybko byśmy sie odkolegowali, Patience.smile)
        Ja nie jestem miłośnikiem militariów, ot, czasem sobie coś tam poogladam. Mnie zaskoczyło zdjęcie czołgu T34 pomalowanego w barwy Wehrmachtu. To raczej wyglądało na primaaprilisowy żart. Z drugiej strony biorąc, zdjęcia wyglądają dość autentycznie, choć przy dzisiejszej technice komputerowej możnaby na tym czołgu "namalować" znaki czy symbole używane przez Sobieskiego pod Wiedniem (o ile takie były). Miałem nadzieję, że ktoś zagadkę rozwiąże.
        Przy okazji niejako dowiedziałem się, że wychowywałem się na tych samych serialach w telewizji. Też pamietam Janka, Gustlika i Szarika.
        Też nosiłem odrajsy (takie dżinsy szyte wówczas przez szczecinską Odrę). Miło odnieść wrażenie, że na tym forum spotykają się ludzie o często skrajnie różnych poglądach, którzy jednocześnie pobierali te same lekcje od życiasmile)

J.
        • patience Re: Januszcz chyba sie powinienes zakolegowac z m 10.04.08, 13:26
          januszcz napisał:

> Też nosiłem odrajsy (takie dżinsy szyte wówczas przez szczecinską Odrę). Miło o
          > dnieść wrażenie, że na tym forum spotykają się ludzie o często skrajnie różnych
          > poglądach, którzy jednocześnie pobierali te same lekcje od życiasmile)
          >
          > J.

Ja sie akurat militariami nie pasjonuje, ale malasek to powazny czlowiek,
          podczepiony pod rozmailte muzea. Zadam jemu problem fake czolgu, jak go spotkam,
          ciekawe co powie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka