Dodaj do ulubionych

widzieliscie manifestacje gornikow?

11.09.03, 16:06
jakie jest wasze zdanie?
czy polske stac/czy polska moze/powinna dalej doplacac do nierentownych
kopalni?
ja sie przyznam, ze wole by podatki szly na cos innego.
po obserwacji dzisiejszej manifestacji (w tvp2)nie mam w sobie zadnej
sympatii do tych bojowych gornikow, ciezko mi tez ich zrozumiec.
Obserwuj wątek
    • balzer Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 16:12
      Absolutnie nie dopłacac ani grosza. Trupa sie nie reanimuje. Żal mi tych ludzi
      ale mamy kapitalizm, a nie komune. Z jakiej racji reszta podatnikow ma płacic ?
      A ich zachowanie w Warszawie jest po prostu skandaliczne - zwykła hołota.
    • Gość: XXL Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.echostar.pl 11.09.03, 16:15
      Teoretycznie masz rację, ale ................

Coś z tymi tysiącami bezrobotnych trzeba zrobić.
      Przez lata hołubieni przez władzę, teraz są sprowadzani
      do rzeczywistości.
      To boli, bardzo boli.
      Zwłaszcza, jeśli nie ma z czego za mieszkanie zapłacić.
      Nie dziw się im.

A miały te gruszki na gmachu SLD wyrosnąć....
      • monopol Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 16:31
        Ty też masz rację XXL. Górnicy mają prawo czuć się niezadowoleni. Od kilkunastu
        lat nie istnieje PRL - żaden rząd do tej pory nie przeprowadził reformy
        górnictwa. Już dawno należało zacząć systematycznie przekwalifikowywać
        górników, stworzyć dla nich programy ochrony socjalnej. Kosztowałoby to
        znacznie mniej niż utrzymywanie nierentownych kopalń. Jednocześnie nie
        wywoływałoby może tak burzliwych protestów. Władze omijały temat górnictwa,
        ponieważ wolały nie narażać się wyborcom. To nie mogło jednak trwać w
        nieskończoność. Teraz mamy sytuację, w której kopalnie zamyka się właściwie bez
        żadnego przygotowania. Górnicy idą na bruk. Wina leży po stronie wszystkich
        rządzących, którzy do tej pory popełniali grzech zaniechania i odkładali sprawę
        kopalni węgla na później. Również SLD ma swój udział w tym błędnym
        postępowaniu. Miller musi zapłacić za to, czego jego poprzednicy i on sam nie
        zrobili.
        Górnicy natomiast przesadzili dziś zdecydowanie. Nic nie usprawiedliwia
        robienia rozpierdówy w stolicy. Uważam, że powinni ponieść konsekwencje swojego
        postępowania.
        • balzer Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 16:38
          Monopol, ale górnicy maja też sami zaczac myslec, a nie czekac aż zrobi to
          za nich rzad. Od poczatku było wiadomo, że deficytowe kopalnie bedzie sie
          zamykac. Nikt nie bedzie dopłacac do nierentownej inwestycji szczególnie
          z publicznej kieszeni. Górnikom można pomóc oferujac nisko oprocentowane
          kredyty na otwarcie własnych działalnosci gospodarczych. Oni musza wykazac sie
          choc odrobina inicjatywy, a nie rozwalac wszystko w koło gdy cos im sie
          nie spodoba.
          A gdyby każda grupa społeczna tak robiła ? Mielibysmy anarchie.
          • Gość: la la la Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: 80.51.11.* 11.09.03, 18:40
            a czy inne grupy społeczne nie protestują?
            przecież jeśli lekarzy jest za dużo a szpitale zamykają bo są nierentowne to
            taki chirurg może się przecież przekwalifikować i założyć zakład ślusarski,
            robotnik ze zbrojeniówki może być np. wykładowcą na uniwersytecie
            ja jak na nauczyciela przystało starałam się ostatnio o pracę na stacji
            benzynowej (bezskutecznie - ale nie tracę nadziei)
            pozdrawiam wszystkich
            • monopol Jakie więc masz propozycje? 11.09.03, 18:43
              Nie widziałem jednak lekarzy czy nauczycieli rzucających koktajlami Mołotowa w
              budynki publiczne i łamiących ręce policjantom.
              Odnośnie górników mam do Ciebie pytanie? Jeśli nie przekwalifikowywać ich i nie
              zamykać kopalń to co? Ładować pieniądze z podatków w tą dziurę bez dna?
              • Gość: la la la Re: Jakie więc masz propozycje? IP: 80.51.11.* 11.09.03, 18:59
                nie mam gotowej odpowiedzi
                chodziło mi tylko o to, że nie ma prostych rozwiązań
                z mojego doświadczenia i obserwacji przekwalifikowanie się - czyli zmiana
                zawodu na zupełnie inny nie sprawdza się
                więcej sensu ma rozwój w pokrewnym zawodzie wtedy doświadczenia i wykształcenie
                dają podstawy do "sukcesu"
                pozdrawiam wszystkich
                • Gość: ny wyjedz do stanow na 2-3 lata a nauczysz sie przekw IP: *.tnt8.nyc9.da.uu.net 12.09.03, 00:01
                  Wyjechalem z POLSKI 17 LAT temu ,czy wiesz ile razy musialem sie
                  przekwalifikowywac?Takiej szkoly zycia przydaloby sie tym gorniczetom,trzymaja
                  sie jednego fachu jak kon owsa.Nie jest to jednak tylko ich wina ale i
                  panstwa,ktore prowadzilo za raczke kazdego potrzebujacego.Amoje motto to:Umiesz
                  liczyc, licz na siebie!
          • monopol Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 18:40
            Zgadzam się i z Tobą Balzer. Oczywiście, że górnicy zamiast wywoływać zadymy,
            powinni zastanowić się co zrobić z kopalniami. Nie jest bowiem możliwe
            utrzymywanie tych przynoszących same straty molochów przez następne dziesiątki
            lat.
            Górnikom wydaje się, że wszystko można wywalczyć siłą. I niestety dotychczasowe
            rządy utwierdzały ich w tym przekonaniu. Obawiam się, że rząd Millera, dbający
            przede wszystkim o własne tyłki, zachowa się podobnie.
      • Gość: wikul Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.acn.waw.pl 12.09.03, 00:17
        A kto sie przejmował tymi milionami zwalnianymi z upadających firm , biur
        projektów , pegeerów , itp.,itd.? Często bez odpraw i pakietów socjalnych .

• Gość: U Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.75.51.228.Dial1.Boston1.Level3.net 11.09.03, 17:18
      Niektorzy oczekuja Versalu od ludzi
      glodnych,poniewieranych,skopanych,jak psy?Mam nadzieje,ze
      ta "holota" pojdzie na wlasciwe cele i wezmie za dupy
      tych "naszych" na wysokich stolkach.

Dyplomacja z tymi gnidami?
      • maretina Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 17:27
        byc moze jeden z policjantow straci noge przez jakiegos gornika, ktory zachowal
        sie jak zwykly kibol stadionowy.
        zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: podczas spisu powszechnego wyniklo, ze
        ludnosc, ze slaska w rubryce narodowosc nie pisala POLSKA, ale SLASKA! to po
        jaka cholere szturmuja na POLAKOW?
        dla mnie slask jest czescia polski, ale jesli oni tak nie mysla, to ich
        zachowanie jest irracjonalne.

porzadek z kopalniami nalezalo zrobic lata temu. powoli, przekwalifikujac przy
        tym ludzi. niestety politycy szli pod publiczke i mamy teraz oplakane efekty
        spychologii.
        • Gość: Zezik Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.15.univie.teleweb.at 11.09.03, 19:59
          Hmmm jak dla mnie przesadzilas z porownanie tego do kiboli. Mysle ze mialas na
          mysli chuliganow. Ich jest malo nigdy nie ma 10000 co najwyzej kilkaset.
          Powiedzmy sobie wprost gornicy zachowali sie jak bandyci!!!
      • balzer Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 17:28
        Gość portalu: U napisał(a):

> Niektorzy oczekuja Versalu od ludzi
        > glodnych,poniewieranych,skopanych,jak psy?Mam nadzieje,ze
        > ta "holota" pojdzie na wlasciwe cele i wezmie za dupy
        > tych "naszych" na wysokich stolkach.
        >
        > Dyplomacja z tymi gnidami?

Czyli rewolucja socjalicztyczna pod czerwonymi sztandarami...
      • snajper55 To nie górnicy, to bandyci ! 11.09.03, 17:43
        Gość portalu: U napisał(a):

> Niektorzy oczekuja Versalu od ludzi
        > glodnych,poniewieranych,skopanych,jak psy?Mam nadzieje,ze
        > ta "holota" pojdzie na wlasciwe cele i wezmie za dupy
        > tych "naszych" na wysokich stolkach.

Od tego ozywiście ceny węgla na światowych rynkach od razu poszybują w górę,
        dzięki czemu nasze górnictwo stanie się opłacalne, tak ?

A może ci bandyci posadzą na tych stołkach ludzi, którzy będą potrafić
        zamieniać węgiel w złoto i tym złotem płacić górnikom ?

Snajper.
        • letalin Re: To nie górnicy, to bandyci ! 11.09.03, 17:57
          Górnicy załatwili się sami.... Teraz nikt z nimi gadać nie będzie. I może o to
          chodziło? Coraz bardziej przekonuję się do spiskowej teorii dziejów.
        • Gość: U Re: To nie górnicy, to bandyci ! IP: *.75.0.19.Dial1.Boston1.Level3.net 12.09.03, 03:37
          Czy zgodzicie sie ze domowi zamienionemu przez bande
          rzezimieszkow,- ktorzy sie tam wslizneli pewnej nocy - w
          chlew , mozna przywrocic status domu
          mieszkalnego?.Wyrzucic gnoj,wymalowac lasowanym
          wapnem,zamalowac rozowe kolorki kolorem bialo-czerwonym i
          nie zapomniec o kopniakach w d....tym,ktorzy ten dom
          doprowadzili do stanu swiniarni.Zaczac od belwederu
          ,bandy (p)oslow i jechac dalej przez zlodziejskie
          meliny..I zaczac od poczatku.
    • Gość: w&s Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.icpnet.pl 11.09.03, 18:24
      Ja rowniez jestem za tym zeby nie doplacac do nierentownych kopalni.
      Podobno przez 10 lat na gornictwo przeznaczono 20 mld złotych,
      pol dziury budzetowej.Ile jeszce mozna?Przeciez te kopalnie to studnia bez
      dna...
      A dzisiejsza "manifestacja" w Warszawie to zwykły bandytyzm i hołota.
      Ta droga,ktora dzisiaj wybrali,na pewno nie poprawią swojej sytuacji.
      • Gość: gomez Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.solutions.net.pl 11.09.03, 18:34
        mozna tez stwozyc taki system ekonomiczny w ktorym malo co sie oplaca.i
        narzekac ze trzeba doplacacac.juz gomulka mowil ze panstwo doplaca do kazdego
        miejsca pracy i dobrze od czegos trzeba zaczac demontarz tego co zle
    • bebokk V kolumna 11.09.03, 19:18
      Juz długo przed manifestacją Ruch Autonomii Sląska i ziomkowie od Eriki
      Steinbach podburzali górników.
      Chodzi o wywołanie zamieszek i szerzenie nienawiści do polskiego państwa
      pod hasłem walki o autonomię Śląska.
      "Wiadomo na pewno, że w przyszłym tygodniu szykuje się potężny najazd na
      stolicę pracowników likwidowanych kopalń. Zdecydowano, że stanie się to w
      czwartek. Niektórzy twierdzili wczoraj, że trzeba walczyć już nie o likwidowane
      kopalnie, ale o autonomię całego Górnego Śląska. "
      katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/297857.html
      • balzer To już paranoja 11.09.03, 19:44
        Czy Wy ludzie macie pierdolca z ta autonomia. Tu o kase chodziło tylko i
        wyłacznie.
        Separatysci siedza u siebie na Slasku i tam knuja swoje plany.
        Czy jak do Wa-wy przyjada stoczniowcy to znaczy że Kaszuby sie beda odłaczac ?
        • bebokk AUTONOMIA ! 11.09.03, 20:28
          Górnikom chodzi oczywiscie o kasę.
          Działacze Ruchu Autonomii Śląska i desant pięknej Eriki wmawiają górnikom, że
          lekiem na wszystkie problemy jest autonomia,
          co dla nich oznacza jakieś mieszane polsko-niemieckie rządy oraz nieograniczony
          dopływ gotówki.
          Wyobrażają sobie, że po uzyskaniu autonomii Śląsk będzie dostawał pieniądze od
          polskiego i niemieckiego budżetu jednocześnie i będzie ekstra.

OTO WZOROWY PRZYKŁAD TAKIEJ PROPAGANDY :

"PRL jako jedynie administrator ziem niemieckich zobowiazana byla do spelniania
          tej funkcji w sposob rzetelny.
          Gornicy na Slasku pod administracja poslka mimo ciezszej i niebezpieczniejszej
          niz ich zachodnich kolegow pracy, otrzymywali okolo 10-20 procent zarobkow,
          jakie osiagali gornicy np. w NRF. Polska zyla na cudzy koszt, zachiowujac sie
          jak zlodziej, ktory rozkrada powierzone mu mienie.

Dlug Polski wobec gornikow szacuje sie na okolo b i l i o n a obecnych
          zlotych.
          Polska nigdy, przenigdy nie bedzie w stanie splacic tego dlugu, jak moze i
          nigdy nie zdola osiagnac zachodniego poziomu gospodarczego, moze nigdy nie
          zdola wykorzystac swego potencjalu i chyba nigdy nie zapewni obywatelom zycia
          godnego i zadobnego.

Ale nie powinno to byc przedzkoda w wyegzekwowaniu na rzecz Slaska i jego
          gornictwa przynajmniej takich kwot, jakie da sie wydusic z tego niechetnego
          dluznika."
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=7772371&a=7830487
      • tomek854 Re: V kolumna 11.09.03, 20:00
        bebokk napisał:

> Juz długo przed manifestacją Ruch Autonomii Sląska i ziomkowie od Eriki
        > Steinbach podburzali górników.
        > Chodzi o wywołanie zamieszek i szerzenie nienawiści do polskiego państwa
        > pod hasłem walki o autonomię Śląska.
        > "Wiadomo na pewno, że w przyszłym tygodniu szykuje się potężny najazd na
        > stolicę pracowników likwidowanych kopalń. Zdecydowano, że stanie się to w
        > czwartek. Niektórzy twierdzili wczoraj, że trzeba walczyć już nie o
        likwidowane
        >
        > kopalnie, ale o autonomię całego Górnego Śląska. "
        > katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/297857.html

hi hi.

Dac im autonomie i niech budzet panstwa Slaskiego sprobuje utrzymac
        kopalnie smile))

W polsce bedzie lepiej, wegiel kupimy od Chinczykow, a gornikow ksztalconych na
        AGH i PWr zatrudnimy w dynamicznie rozwijajacym sie konsorcjum KGHM, ktore za
        pieniadze zaoszczedzone na slasku przeobrazi sie w swiatowego potentata
        miedziowego smile
    • bebokk OBERSCHLESIEN !! 11.09.03, 20:43
      Proszę powiększyć zdjęcie tych łysych z pochodniami !

Obok górników separatyści Ruchu Autonomii Śląska i fani pięknej Eriki znaleźli
      inną, równie prymitywną i chamską grupę zwolennikw - kiboli !

www1.gazeta.pl/katowice/1,35024,1657335.html
    • zbwaszczuk Re: widzieliscie manifestacje gornikow? 11.09.03, 20:50
      maretina napisała:

> jakie jest wasze zdanie?
      > czy polske stac/czy polska moze/powinna dalej doplacac do nierentownych
      > kopalni?
      > ja sie przyznam, ze wole by podatki szly na cos innego.
      Droga maretino sprawa slaska wcale nie jest taka prosta
      chcialabys aby podatki szly na inne cele jakie moze na zasilki dla
      kilkutysiecznej rzeszy bezrobotnych ktorzy oprocz pracy w kopalniach nie maja
      rzadej alternatywy tam naprawde nie ma innych firm a upadek kopalni spowoduje
      upadek takze innych firm - kooperantow i znow zasilki
      moze lepiej byloby stopniowo zamykac kopalnie prponujac cos w zamian
      pozdrawiam
      • Gość: Gerard Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 20:55
        Rozsądny głos. Pewnie zaraz odezwie się jakiś bebok i wyzwie cię od śląskich
        separatystówsmile
    • Gość: Artek Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 20:54
      Skąd wiesz, jaka jest prawda ? Na razie prawdziwe jest to, co zrobili Ci
      ludzie. Może za mało masz lat, aby zrozumieć, że w telewizji pokazują co chcą.
      Historia się powtarza : komuniści przy władzy - ludzie na ulicach ...
      Miłych refleksji.
      Pozdrawiam.
    • Gość: figo Fajna była na...anka chce wiecej ..... IP: *.toya.net.pl / 10.0.208.* 11.09.03, 21:05
      .
    • Gość: figo fajanabyłan_a_p_i_e_r_d_a_l_a_n_k_achcę wiecej IP: *.toya.net.pl / 10.0.208.* 11.09.03, 21:07
      chcę wiecej krwi Niech żyją Igrzyska Uliczne w końcu mamy Jesien ..
    • Gość: Tomson Gdy swego czasu ludzie protestowali, IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 22:03
      że mleko zdrożało o 2 złote i zrobili jeszcze większą rozpierduchę nikt nie
      zastanawiał się czy mleczarnie stać by sprzedawać tak tanio mleko. Tych co
      wtedy strajkowali uważa się dziś za bohaterów, a tych co starali się
      powstrzymać te zamieszki nazywa się zdrajcami i zbrodniażami.
      Według mnie bardziej zasadny jest protest ludzi, którzy nie są pewni czy jutro
      będą mieli na biologiczne przeżycie, niż tych którzy są niepewni czy jutro
      wybulą dwa złote więcej na mleko.
      Górnicy jednak nie powinni maszerować pod zdradziecką flagą obłudnej
      solidarności, bo to solidarność walczyła o taką Polskę gdzie wydobycie węgla
      będzie nieopłacalne, a ludzie nie będą pewni jutra. A potem mutacja
      solidarności zwana AWS doprowadziła ten kraj do prawdziwej ruiny, a ponad
      milion ludzi do bezrobocia.
    • Gość: w&s Re: widzieliscie manifestacje gornikow? IP: *.icpnet.pl 12.09.03, 01:33
      Poszło w Swiat,ale wstyd! (ale zdjęcie fajne)
      edition.cnn.com/2003/WORLD/europe/france/09/11/poland.miners.reut/index.html
    • Gość: Drakkar Nie wiem Maretino czy górnicy są w Polsce potrzebn IP: 212.244.31.* 12.09.03, 14:06
      czy też nie . Ale dziwię się , że większość tych którzy tak ochoczo nazywają
      ich hołotą i bandytami , nie zauważają , że od kilkunastu lat kolejne rządy
      dorzucają coraz to nowe branże do listy niepotrzebnych i do odstrzału .
      Najpierw niepotrzebni byli rolnicy , potem za dużo było wojska , policji ,
      górników , hutników , nauczycieli wreszcie szkół , szpitali , zakładów
      zbrojeniowych - jedyny kraj na świecie w którym branża zbrojeniowa jest mało
      opłacalna to chyba właśnie Polska . Wszystkiego i wszystkich jest w Polsce za
      dużo ( z wyjątkiem liczby posłów oczywiście ) . Nie dziwi więc , że ludzie
      zaczynają się buntować widząc , że te redukcje mające per saldo uzdrowić
      gospodarkę nie mają na nią żadnego wpływu . Mało tego - jest coraz gorzej . Do
      tego nieustający ciąg afer , dowodów korupcji itd. powoduje , że nikt już nie
      ma złudzeń co do szans poprawy swojego losu i stąd takie gwałtowne reakcje .
      Czasami gdy czytam wypowiedzi niektórych forumowiczów to odnoszę wrażenie , że
      to jeszcze dzieciaki nie posiadający rodziny , nie wiedzący co to za obowiązek
      zapewnić rodzinie byt . Siedzą i piszą co im do głowy przyjdzie bądź co ci im
      cwaniaki do głowy wbiją . Strachu nie znają bo mamusia za nich pomyśli , da
      papu , podciągnie pod nosek kołderkę . Albo mądrale którzy akurat dzisiaj mają
      pracę i na tyle wysokie zarobki , że w euforii nie wyobrażają sobie , że także
      i im ktoś może kiedyś zwyczajnie powiedzieć "spieprzaj dziadu" . I nie
      przemawia przeze mnie gorycz bezrobotnego lecz po prostu współczucie którego tu
      większości brak .
      • snajper55 Re: Nie wiem Maretino czy górnicy są w Polsce pot 12.09.03, 14:20
        Gość portalu: Drakkar napisał(a):

> czy też nie . Ale dziwię się , że większość tych którzy tak ochoczo nazywają
        > ich hołotą i bandytami , nie zauważają , że od kilkunastu lat kolejne rządy
        > dorzucają coraz to nowe branże do listy niepotrzebnych i do odstrzału .

Nie wim, czy zauważyłes, ale rośnie produkcja i PKB. Tak więc jakoś to dziwnie
        wygląda, prawda ? A może po prostu do odstrzału przeznaczane są jedynie
        zakłady, w których produkcja jest nieopłacalna ?

> Najpierw niepotrzebni byli rolnicy,

Nie rolnicy, tylko taka duża ilość rolników.

> potem za dużo było wojska,

Nie wojska, ale poborowych. Bo i po co oni ?

> policji,

A kiedyż to policji było za dużo ????

> górników, hutników

To się akurat zgadza. Jest ich zdecydowanie za dużo.

> nauczycieli wreszcie szkół , szpitali , zakładów zbrojeniowych - jedyny kraj
        > na świecie w którym branża zbrojeniowa jest mało opłacalna to chyba właśnie
        > Polska .

Nie jedyny, Broni zrobionej w Lesoto, Gwinei czy Botswanie teź nikt nie chce
        kupować.

> Wszystkiego i wszystkich jest w Polsce za
        > dużo ( z wyjątkiem liczby posłów oczywiście ) . Nie dziwi więc , że ludzie
        > zaczynają się buntować widząc , że te redukcje mające per saldo uzdrowić
        > gospodarkę nie mają na nią żadnego wpływu . Mało tego - jest coraz gorzej . Do
        > tego nieustający ciąg afer , dowodów korupcji itd. powoduje , że nikt już nie
        > ma złudzeń co do szans poprawy swojego losu i stąd takie gwałtowne reakcje .
        > Czasami gdy czytam wypowiedzi niektórych forumowiczów to odnoszę wrażenie , że
        > to jeszcze dzieciaki nie posiadający rodziny , nie wiedzący co to za obowiązek
        > zapewnić rodzinie byt . Siedzą i piszą co im do głowy przyjdzie bądź co ci im
        > cwaniaki do głowy wbiją . Strachu nie znają bo mamusia za nich pomyśli , da
        > papu , podciągnie pod nosek kołderkę . Albo mądrale którzy akurat dzisiaj mają
        > pracę i na tyle wysokie zarobki , że w euforii nie wyobrażają sobie , że także
        > i im ktoś może kiedyś zwyczajnie powiedzieć "spieprzaj dziadu" . I nie
        > przemawia przeze mnie gorycz bezrobotnego lecz po prostu współczucie którego
        > tu większości brak .

Ponieważ mam pracę, to nie chcę, aby jej efekty były marnowane, topione w
        nieopłacalnych przedsiębiorstwach. Bo jak wyrzucimy nasze dochody w błoto, to
        dopiero wtedy zacznie się prawdziwa bieda. Dlatego: górnicy, ręce przecz od
        moich podatków ! Dość utrzymywania darozjadów ! Górnikom płacić węglem, niech
        sobie sprzedają to, co wyfedrowali !

Snajper.
        • Gość: Drakkar do Snajpera IP: 212.244.31.* 12.09.03, 16:10
          Z tego co tu napisałeś zgadzam się tylko z wątkiem o Lesotho , Gwinei i
          Botswanie . Rzeczywiście popyt na dzidy jakby mniejszy ale to chyba nie do
          końca dobre porównanie . Natomiast na pewno lepszym rozwiązaniem są wirtualne
          rakiety z Izraela , odchodzące do lamusa f_16 czy tonące fińskie transportery .
          Aż dziw , że nam jeszcze nie sprzedali , na taką sadzawkę jak Bałtyk , paru
          atomowych okrętów podwodnych . A może z jeden lotniskowiec . Zaszachowalibyśmy
          ruskich że ho ho .
      • maretina Re: Nie wiem Maretino czy górnicy są w Polsce pot 12.09.03, 14:39
        Gość portalu: Drakkar napisał(a):

> czy też nie . Ale dziwię się , że większość tych którzy tak ochoczo nazywają
        > ich hołotą i bandytami , nie zauważają , że od kilkunastu lat kolejne rządy
        > dorzucają coraz to nowe branże do listy niepotrzebnych i do odstrzału .
        > Najpierw niepotrzebni byli rolnicy , potem za dużo było wojska , policji ,
        > górników , hutników , nauczycieli wreszcie szkół , szpitali , zakładów
        > zbrojeniowych - jedyny kraj na świecie w którym branża zbrojeniowa jest mało
        > opłacalna to chyba właśnie Polska .
        gornikow jest za duzo,ich praca niestety nie jest wydajna, moze "wydajna" to
        zle slowo.....ok, jest deficytowa. panstwo tylko doklada, nic z tego nie
        zyskuje. z czego dokladaly kolejne rzady? z NASZYCH podatkow. gornicy doja
        spoleczenstwo. jestem przeciwnikiem sztucznego podtrzymywania czegos co dawno
        padlo na morde.gornicy to nie sluzba zdrowia, ktora MUSI byc, aby zajmowala sie
        naszym zdrowiem.gornicy popadli w marazm, nie szkola sie w innych potrzebnych i
        dochodowych zawodach, nie zdaja matur, nie ida na studia. i z czym tu
        startowac?! w mlodosci lali na nauke a teraz z zadnymi umiejetnosciami chca
        zawojowac polske i utrzymac rodzine? to skrajny przyklad niezaradnosci,
        bezmyslnosci i nieodpowiedzialnosci! chetnie z moich podatkow bede placic na
        ksztalcenie tych ludzi, na zdobywanie przez nich umiejetnosci, ktore daja
        szanse na prace, ale nie chce dawac nawet zlotowki na to, zeby taka banda
        toczyla wojne z Bogu ducha winnymi policjantami. za co te pijaki i bandziory ze
        slaska podpalily tego policjanta?! takiego okrucienstwa nie usprawiedliwi zadno
        bezrobocie i zadna frustracja!
        co do "nadmiaru lekarzy" - mylisz sie.nie mamy ich za duzo, tylko sa smiesznie
        oplacani. wez pod uwage, ze jestesmy spoleczenstwem szybko sie starzejacym, ze
        wzgledu na maly przyrost naturalny.
      • Gość: pan_wałek Re: Nie wiem Maretino czy górnicy są w Polsce pot IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 14:46
        zgodzę się z tobą.
        drażnią mnie te wszystkie agresywne teksty w stylu bandyci, terroryści.
        mieszkam na śląsku i widzę tych 'chamów', 'prostaków', roboli. dobra, spójrzmy
        na życie z tego najniższego pułapu prostego robola, co niektórym mądralom,
        młodym wilczkom kapitalizmu, raczej przyjdzie z trudnością. a więc ów robol,
        który jeszcze pracuje i przynosi do domu pieniądze, widzi swoich kolegów,
        którzy rano idą 'do zefla' na piwo. którzy jako bezrobotni całkowicie stracili
        wiarę w swoje człowieczeństwo. wpajano im, że są głowami rodziny i muszą tą
        rodzinę utrzymać. czy wiecie jak się czuje taki robol, którego żona pracuje i
        to ona właściwie utrzymuje rodzinę? teksty, że państwo dopłaca do kopalń są dla
        nich abstrakcyjne, dla nich najważniejsze jest by pracować. tutaj mała
        dygresja. mam nadzieję, że te wszystkie głosy o topieniu w górnictwo 'MOICH'
        pieniędzy nie pochodzą od rzutkich biznesmenów robiąc państwo w konia na vacie,
        na fikcyjnych kosztach i innych przewałkach. ale to tylko mała dygresyjka.
        to co wczoraj widziałem w telewizji było szokujące. najlepsze w tym jest to, że
        i tak ten szary robol dostanie po dupie, a ludzie odpowiedzialni za
        niegospodarność, za afery węglowe, za przepieprzone pieniądze i tak będą pływać
        na powierzchni, czując się dobrze w swoim elitarnym gronie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka