Dodaj do ulubionych

co wolno fotografowac

18.08.08, 20:41
wiadomo,ze w wiekszosci obiektow muzealnych zabrania sie fotografowania bez
uprzedniego pozwolenia,ze wzgledu na mozliwoscs zniszczenia przez flesze
cennych obrazow czy innych przedmiotow artystycznych,ale w wiekszosci
obiektow,gdzie nie ma sczegolnych zabytkow muzealnych turysci moga
fotografowac rzeczy bez specjalnych problemow. Przeczytalam dzisiaj ,ze na
terenie obozu Oswiecimskiego nie wolno fotografowac zadnego obiektu ani
wewntarz ani na zewnatrz i ciekawa jestem dlaczego wydano takie
polecenie..gdyz w innych miejscach pamieci narodowej jak np. na Pawiaku,czy w
muzeum Powstania Warszawskiego wolno je robic. czy ktos wie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • off_nick Proszę podać 18.08.08, 20:55
      link do tej informacji,z tego co mi wiadomo zakaz fotografowania w KL Auschwitz wydał SS-Obersturmbannführer Rudolf Franz Ferdinand Höß
      w drugiej połowie maja 1940 r.
      Czyżby ten zakaz fotografowania obowiązywał do dnia dzisiejszego?

vicky17 napisała:
    • aaki chyba tylko wewnątrz 18.08.08, 21:02
      www.auschwitz.org.pl/new/index.php?language=PL&tryb=stale&id=103
    • vicky17 Re: co wolno fotografowac 18.08.08, 21:03
      www.auschwitz.org.pl/new/index.php?language=PL&tryb=stale&id=103
      • off_nick A może 18.08.08, 21:38
        to tak jest na czas remontu?

vicky17 napisała:
        • vicky17 Re: A może 19.08.08, 00:11
          off_nick napisała:

> to tak jest na czas remontu?
          >
          podobno zakaz fotografowania na terenia calego obiektu zostal wydany pare lat
          temu. jestem ciekawa dlaczego bo w innych miejscach pamieci narodowej jak
          najbardziej mozna rzeczy fotografowac..byle ich nie dotykac..to jest zrozumiale.
          • owca_czarna Re: A może 19.08.08, 00:57
            vicky17 napisała:

> off_nick napisała:
            >
            > > to tak jest na czas remontu?
            > >
            > podobno zakaz fotografowania na terenia calego obiektu zostal wydany pare lat
            > temu. jestem ciekawa dlaczego bo w innych miejscach pamieci narodowej jak
            > najbardziej mozna rzeczy fotografowac..byle ich nie dotykac..to jest zrozumiale

Ciekawe ile prawdy jest w tym co napisałaś. W dzisiejszej dobie, gdy w co drugim telefonie jest zamontowany aparat foto, taki zakaz jest bez sensu.

owca_czarna

• vicky17 Re: A może 19.08.08, 01:48
              owca_czarna napisała:

>
              > Ciekawe ile prawdy jest w tym co napisałaś. W dzisiejszej dobie, gdy w co drugi
              > m telefonie jest zamontowany aparat foto, taki zakaz jest bez sensu.
              >
              > owca_czarna
              >
              >

nie ja napisalam,ale podalam zalecenia muzeum,gdzie czarno na bialym jest
              napisane o zakazie fotografowania,a ludzie,ktorzy chca zrobic fotografie sa
              eskortowani do wyjscia. wlasnie ciekawam dlaczego i tyle,bo zakaz tego typu
              wydaje mi sie dosc drakonski.
              • owca_czarna Re: A może 19.08.08, 13:28
                vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
                >
                >
                > >
                > > Ciekawe ile prawdy jest w tym co napisałaś. W dzisiejszej dobie, gdy w co
                > drugi
                > > m telefonie jest zamontowany aparat foto, taki zakaz jest bez sensu.
                > >
                > > owca_czarna
                > >
                > >
                >
                > nie ja napisalam,ale podalam zalecenia muzeum,gdzie czarno na bialym jest
                > napisane o zakazie fotografowania,a ludzie,ktorzy chca zrobic fotografie sa
                > eskortowani do wyjscia. wlasnie ciekawam dlaczego i tyle,bo zakaz tego typu
                > wydaje mi sie dosc drakonski.

Zakaz fotografowanie - ale wewnątrz budynków. O fotografowaniu obiektów na
                zewnątrz nic nie jest napisane. Na miłość boską, a skąd wzięłaś tę informację o
                eskorcie. Być może w następnym tygodniu będę w Oświęcimiu, to Ci zdam relacje
                czy zostałam eskortowana do bramy czy nie - jadę z aparatem.

owca_czarna
                • vicky17 Re: A może 19.08.08, 15:31
                  owca_czarna napisała:

> Zakaz fotografowanie - ale wewnątrz budynków. O fotografowaniu obiektów na
                  > zewnątrz nic nie jest napisane. Na miłość boską, a skąd wzięłaś tę informację o
                  > eskorcie. Być może w następnym tygodniu będę w Oświęcimiu, to Ci zdam relacje
                  > czy zostałam eskortowana do bramy czy nie - jadę z aparatem.
                  >
                  > owca_czarna
                  >

owco ja zyje daleko,ale utrzymuje scisly kontakt z moimi znajomymi. informacje
                  wzielam ze strony muzeum,gdzie jasno napisane jest,ze nie wolno fotografowac nic
                  wewnatrz i mniej jasno,ze na zewnatrz rowniez.. info o tym jak to wyglada w
                  praniu mam od znajomych,ktorzy pare tygodni temu tam byli. chetnie poslucham
                  twoich relacji i wtedy mozemy potwierdzic czy strona internetowa mowi prawde czy
                  nie..na milosc Boska ja nie wysysam informacji z palca tylko podaje tu dowody na
                  cos co ma miejsce w realu,dlatego pytam o powody takiej decyzji i tyle.
                  • owca_czarna Re: A może 28.08.08, 15:49
                    vicky17 napisała:

> owco ja zyje daleko,

wiem, wiem o tym!

> ale utrzymuje scisly kontakt z moimi znajomymi.

No tak i tym sposobem uważasz, że masz informacje z pierwszej ręki.

> informacje
                    > wzielam ze strony muzeum,gdzie jasno napisane jest,ze nie wolno fotografowac nic wewnatrz

Oczywiście, ale wewnątrz budynków (baraków)

> i mniej jasno,ze na zewnatrz rowniez..

źle zrozumiałaś. Na zewnątrz możesz robić zdjęć do bólu, ile kara pamięci pomieści.

> info o tym jak to wyglada w
                    > praniu mam od znajomych,ktorzy pare tygodni temu tam byli.

Owszem, zwracają uwagę, aby nie robić zdjęć w pomieszczeniach muzealnych, ale nikt nikogo nie wyprowadza za bramę obozu, nawet jak przyłapie na fotografowaniu.

Jedno ze zdjęć 'zewnętrznych' zrobiłam z myślą o Tobie właśnie

www.voila.pl/353/9dtjr/index.php?get=1&f=1

> chetnie poslucham
                    > twoich relacji i wtedy mozemy potwierdzic czy strona internetowa mowi prawde czy
                    > nie..na milosc Boska ja nie wysysam informacji z palca tylko podaje tu dowody na
                    > cos co ma miejsce w realu,dlatego pytam o powody takiej decyzji i tyle.

Robiłam zdjęcia na zewnątrz i parę w środku baraków. Tylko raz zwrócono mi uwagę na zakaz fotografowania! Ale nikt mnie za to nie wyprowadził z Muzeum. Ot cała prawda. Oczywiście w środku baraku robiłam fotki po "cichemu", bez lampy, z sercem na ramieniu.

owca_czarna
                    • dana33 Re: A może 28.08.08, 16:28
                      smile)))
                    • vicky17 Re: A może 28.08.08, 19:06
                      owca_czarna napisała:

>
                      > No tak i tym sposobem uważasz, że masz informacje z pierwszej ręki.

a co chcesz zebym bardziej wierzyla tobie niz moim znajomym i info na stronce
                      internetowej tego muzeum? nie bardzo rozumiem twoja wypowiedz. oczywiscie ,ze
                      info z pierwszej reki mam od nich,bo sama drugi raz w to miejsce nie mam ochoty
                      wstepowac bo i po co.

>
                      > źle zrozumiałaś. Na zewnątrz możesz robić zdjęć do bólu, ile kara pamięci pomie
                      > ści.

nie jest to JASNO powiedziane w informacji i mam do tego wlasnie
                      zastrzezenia,ale skoro mozna robic zdjecie na zewnatrz to OK.

>

> Owszem, zwracają uwagę, aby nie robić zdjęć w pomieszczeniach muzealnych, ale
                      > nikt nikogo nie wyprowadza za bramę obozu, nawet jak przyłapie na fotografowan
                      > iu.
                      >
                      >

nie pisz nikt nigdy,gdyz moim znajomym to sie zdarzylo,czyli jak widac zalezy to
                      od dnia i straznika..lub instrukcji ogolnych.

>
                      > Oczywiście w środku baraku robiłam fotki po "cichemu", bez lampy, z
                      > sercem na ramieniu.
                      >
                      > owca_czarna
                      >
                      >
                      >

pytam wlasnie o powody tego,ze miejsca o takim znaczeniu historycznym nie wolno
                      jawnie fotografowac..w koncu nie chodzi tu chyba o zabezpieczenie cennych rycin
                      czy obrazow przez zgubnym dzialaniem swiatla flesza?
                      • dana33 Re: A może 28.08.08, 20:13
                        nu, nie moge.... smile))))
                        ostatnimi silami, ale siem probuje ratowac potwarz, ze sie tak
                        wyrazem, rochellino... smile)))
                        • vicky17 Re: A może 28.08.08, 20:49
                          dana33 napisała:

> nu, nie moge.... smile))))
                          > ostatnimi silami, ale siem probuje ratowac potwarz, ze sie tak
                          > wyrazem, rochellino... smile)))

ty juz dawno nie mozesz to widac..potwarza nazywasz oficjalne informacje ze
                          strony internetowej muzeum w oswiecimiu,czy twoj belkot na moj temat ad nauseum
                          na kazdym wpisie? reszty tekstu nie zrozumialas bo byl jak widac zbyc ciezki do
                          przyswojenia.
                          • chalerka Re: A może 29.08.08, 15:26
                            A swoje, szadaim, zfotografowac, rachelka jasna, mozesz?
                      • owca_czarna Re: A może 29.08.08, 20:54
                        vicky17 napisała:

Nie każę nikomu wierzyć w to co tu piszę. Byłam, co widziałam opisałam.

pozdrawiam

owca_czarna
                        • vicky17 Re: A może 29.08.08, 20:56
                          owca_czarna napisała:

> vicky17 napisała:
                          >
                          >
                          > Nie każę nikomu wierzyć w to co tu piszę. Byłam, co widziałam opisałam.
                          >
                          >
                          > pozdrawiam
                          >
                          >
                          > owca_czarna
                          >

dziwilas sie,ze wierze moim znajomym i oficjalnej stronie internetowej,ale
                          fakt,ze potajemnie musialas przemycac zdjecia z tego obiektu potwierdza me obawy
                          o slusznosc takiego zakazu w takim miejscu. dzieki jednak za info.
                          • owca_czarna Re: A może 29.08.08, 21:10
                            vicky17 napisała:

> owca_czarna napisała:
                            >
                            > > vicky17 napisała:
                            > >
                            > >
                            > > Nie każę nikomu wierzyć w to co tu piszę. Byłam, co widziałam opisałam.
                            > >
                            > >
                            > > pozdrawiam
                            > >
                            > >
                            > > owca_czarna
                            > >
                            >
                            > dziwilas sie,ze wierze moim znajomym i oficjalnej stronie internetowej,ale
                            > fakt,ze potajemnie musialas przemycac zdjecia z tego obiektu potwierdza me obaw
                            > y
                            > o slusznosc takiego zakazu w takim miejscu. dzieki jednak za info.

Ten zakaz jest bezsensowny - ludzie i tak robią zdjęcia. Zdecydowanie dałabym
                            zakaz wchodzenia takim Marcinom Marzęckim ze Słupii niż fotografom

www.voila.pl/192/d3vg0/index.php?get=1&f=1
                            albo miłośnikom Cisowianki

www.voila.pl/196/a8dor/index.php?get=1&f=1

owca_czarna
                            • vicky17 Re: A może 29.08.08, 21:14
                              owca_czarna napisała:

> Ten zakaz jest bezsensowny - ludzie i tak robią zdjęcia. Zdecydowanie dałabym
                              > zakaz wchodzenia takim Marcinom Marzęckim ze Słupii niż fotografom
                              >

ludzie sa tylko ludzmi,a ci sa rozni jak widac.poza tym spedzanie bardzo mlodych
                              ludzi w to miejsce powoduje takie a nie inne glupie reakcje,ale zakaz fotografii
                              jest zupelnym idiotyzmem i pewnie od tego kto jest na strazy danego dnia zalezy
                              jego egzekwowanie. wielu najmniejsza wladza po prostu upaja i to nie jak butelka
                              mazowszanki bynajmniejsmile
                              dzieki za fotki
    • absztyfikant [...] 19.08.08, 20:02
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • chalerka Re: co wolno fotografowac 20.08.08, 05:19
      A gole assy, rahelka jasna, nalezace do blondynek bez mozgow, isza zona,
      fotografowac mozna?

Jak tak, to wystaw swoja niedomyta na pokaz, rachelka jasna!
    • tygrys6789 A po co fotografowac w Auschwitz? 29.08.08, 21:34
      Oczywiscie bylem w Auschwitz. Oczywiscie NIE fotografowalem.
      Widzialem , milczalem i medytowalem.
      Fotografowac ciocie andzie na tle makabry? Pokazywac jak fotki z ciekawych miejsc ?
      Ludziska -wy macie wrazliwosc wielblada i skore grubsza od slonia.
      • vicky17 Re: A po co fotografowac w Auschwitz? 29.08.08, 21:49
        tygrys6789 napisał:

> Oczywiscie bylem w Auschwitz. Oczywiscie NIE fotografowalem.
        > Widzialem , milczalem i medytowalem.
        > Fotografowac ciocie andzie na tle makabry? Pokazywac jak fotki z ciekawych miej
        > sc ?
        > Ludziska -wy macie wrazliwosc wielblada i skore grubsza od slonia.

no ty jedynie masz ochote na swoje 48 i ciocie andzie,ale nie kazdy jest toba.
        co za glupie pytanie zadajesz..po co wogole komu aparat fotograficzny..skoro
        mozna wszystko twoimi slowami kwiecistymi opowiedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka