palnick Re: Przerwa na refleksję i szczyptę człowieczeńst 10.06.06, 13:56 Jeremi Przybora W cieniu drzew - liściastych Ptasząt śpiew - pierzastych A dzisiaj jest trzynasty Czy to rdest, nie... narcyz A ten ptak, co leci? Chyba szpak, do dzieci No a rak, rak - skorupiak ta natura jest niegłupia Wiesz.. miałem sen nad ranem Jaki? Ten z baranem? Tak No to znam, nie, nie znasz Patrz no tam na pejzaż Rzeka, las, nad lasem chmura Oj przemądra natura, natura jest Jak dobrze jest wiosną podumać nad Prosną Lub snuć myśli w kółko nad inną rzeczułką Nad jakąkolwiek rzeczułką Kocha chłop swe pole Będzie snop w stodole A i Piast był kmieciem Mniejszych miast dwie trzecie No to co?, co no to No po co to z tą kwotą? Że tych miast dwie trzecie? No Bardzo dobrze jest gdy wie się Ach piękny dzień mój Boże A żeńszeń? No to korzeń Tak jak chrzan? podobny Patrz ten pan zdjął spodnie..hahaha W strumień wlazł i brodzi po dnie Oj swobodnie, swobodnie nasz zyje lud Jak dobrze jest wiosną podumać nad Prosną Lub snuć myśli w kółko nad inną rzeczułką Nad jakąkolwiek rzeczułką Wiesz... mam mysl, no to pysznie Chciałbyś dzis? nie, dzis nie Patrzę na gołębie, niebo ma tę głębię Zając kic przez zboże Życia nic nie zmoże ... Wiosną z krajem więź rozczula Oj matula, matula z ojczyzny jest Jak dobrze jest wiosną podumać nad Prosną Lub snuć myśli w kółko nad inną rzeczułką Nad jakąkolwiek rzeczułką Odpowiedz Link Zgłoś
drf Re: Przerwa na refleksję i szczyptę człowieczeńst 11.10.06, 17:23 Jednym z filmow ktory zrobil na mnie duze wrazenie byla "Casablanka"... Chwilami ma sie wrazenie iz film ten opisuje sytuacje czlowieka wspolczenej doby posttotalitaryzmu www.moroccotravelandtours.com/casablancamap.htm pozdrawiam drf Odpowiedz Link Zgłoś
aurora.una Re: Przerwa na refleksję i szczyptę człowieczeńst 12.10.06, 00:28 www.reelclassics.com/Audio_Video/Music7q/clips/casabl_astime_music.wav "Casablanke" ja tez uwielbiam, ale nie mysle ze zyjemy w czasach posttotalitaryzmu. Wprost przeciwnie korporacyjno-bankiersko-mafijna globalizacja jest najgorsza forma totalitaryzmu, bo nie ma od niej nigdzie ucieczki. Pocieszam sie, ze wkrotce wybuchnie rewolucja, ktora znow wszystko zmieni. Czy na lepiej, to sie okaze. W kazdytm razie kultura zachodu umiera, bo dokonala samobojstwa z chciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Bajka o Polsce 02.11.06, 22:36 Popatrz na Polskę zatopioną we śnie Od gwiazd chronioną przez chmurne odmęty Wygasłe domy suną bezszelestnie Jak dnem do góry płynące okręty Trudno uwierzyć wśród czarnych pejzaży Że wewnątrz w ostatnim powietrza pęcherzu Leżą gorące ciała marynarzy Co jeszcze w przystań ostatnią nie wierzą Jacek Kaczmarski Odpowiedz Link Zgłoś
aurora.una Ojczyzna To Kraj Dzieciństwa 02.11.06, 22:48 Ojczyzna To Kraj Dzieciństwa, Miejsce Urodzenia, To Jest Ta Mała Najbliższa Ojczyzna. Miasto, Miasteczko, Wieś, Ulica, Dom, Podwórko, Pierwsza Miłość, Las Na Horyzoncie, Groby. W Dzieciństwie Poznaje Się Kwiaty, Zioła, Zboża, Zwierzęta, Pola, Łąki, Słowa, Owoce. Ojczyzna Się Śmieje. Na Początku Ojczyzna Jest Blisko, Na Wyciagnięcie Ręki. Dopiero Później Rośnie, Krwawi, Boli. Krzysztof Kamil Baczyński Odpowiedz Link Zgłoś
drf Re: Ojczyzna To Kraj Dzieciństwa 02.11.06, 22:54 www.baczynski.art.pl/grafika?1 Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Nalepa. 14.03.07, 01:59 Nocą puka ktoś T.Nalepa-B.Loebl Nocą puka ktoś, ze snu budzi mnie Nie wiem czego chce ode mnie, czego chce Może łaknie szklanki wody Może łaknie kromki chleba Schronienia może trzeba mu Nocą puka ktoś, ze snu budzi mnie Nie wiem czego chce ode mnie, czego chce Może szuka ciepła domu Może szuka twojej dłoni Czułości może trzeba mu Nie burz mi ciszy nocy Nie bierz mi zapomnienia Nie wyrywaj mnie spod narkozy snu Co mi w zamian dasz, co lepszego za to dasz Ja już znam wszystkie drogi Byłem tam i wróciłem Tam u kresu ich jest po prostu nic Tak jak ja w narkozę snu Wejdź w narkozę snu Nocą puka ktoś, ze snu budzi mnie To tak puka moje serce, ono to Moje serce w noc mnie budzi I chce ciepła twego ciała Czułości twojej trzeba mu Ono chce noc twą dzielić Ono chce bić przy twoim Nie zabieraj mu ciepła twego snu Co mu możesz dać, co lepszego możesz dać Przeszło już wszystkie drogi Siedem rzek przepłynęło Tam u żródeł ich jest odbicie twe Wniosłem je w narkozę snu W mą narkozę snu Nocą puka ktoś, ze snu budzi mnie To tak puka moje serce ono to Ono pragnie twego słowa Pragnie ciepła twego ciała Czułości twojej trzeba mu. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Nalepa.- Pan nie wysłuchał (jak zawsze) 14.03.07, 02:49 Modlitwa T.Nalepa-B.Loebl Wysłuchaj mojej pieśni Panie, do Ciebie wznoszę dzisiaj głos. Ty jesteś wszędzie, wszystkim jesteś Ty, lecz kamieniem nie bądź mi. Do Ciebie pieśnią wołam Panie, bo ponoć wszystko możesz dać, więc błagam daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni raz. Wystarczy abyś skinął ręką, wystarczy jedna Twoja myśl, a zacznę życie swoje jeszcze raz, więc o boski błagam gest. Do Ciebie pieśń tę wznoszę Panie, czy słyszysz mój błagalny głos? Raz jeszcze daj mi od początku iść, daj mi życie jeszcze raz. Już nie zmarnuję ani chwili, bo dni straconych gorycz znam, więc błagam daj mi szansę jeszcze raz, daj mi ją ostatni raz. A jeśli życia dać nie możesz, to spraw bym przeżył jeszcze raz tę miłość, która już wygasła w nas, spraw bym ją przeżył jeszcze raz. Do Ciebie pieśnią wołam Panie, do Ciebie wznoszę dzisiaj głos. Ty chlebem, ptakiem, słońcem możesz być, więc kamieniem nie bądź mi. Odpowiedz Link Zgłoś
aurora.una Re: Nalepa.- Pan nie wysłuchał (jak zawsze) 14.03.07, 22:31 Tadeusz Nalepa Żyj chwilą Przestań udawać że dobrze jest jak jest żyjesz na świecie gdzie waży czyn i gest życie trwa zaledwie kilka chwil więc żyj chwilą przestań udawać że wszedłeś już na szczyt żyjesz na świecie gdzie waży cios i chwyt życie trwa zaledwie kilka chwil więc żyj chwilą dali ci życie więc w końcu zrób z nim coś żyj w dzień żyj w nocy zanim ktoś powie dość. przestań udawać uciekać w cień i w sen żyjesz na świecie gdzie ginie kwiat i tlen życie trwa zaledwie kilka chwil więc żyj chwilą Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Preludium wiosenne 16.03.07, 09:42 Za fijołkami, za liśćmi mokremi, za zapachem poruszonej ziemi idzie dusza w ciemność, deszcz, wygnanie. Za niziutką trawką, drobną, krzywą, za wierzbiną ledwie, ledwie żywą idzie dusza na ziąb, na głód, na tułactwo bezdrożne, Nisko, nisko czarne wronie, kawcze, krucze skrzydła zawisły, nadsłuchują, patrzą, patrzą, podpatrują, dzioby proste, ostre gotują. Za fijołkami, za liśćmi mokrymi, za wodami nisko rozlanymi, za wołaniem ptasim tuż nad wodą, za przedwiośniem, za porankiem, za urodą idzie dusza w ciemność na ziąb, na deszcz, na głód, na wygnanie. Kazimiera Iłłakowiczówna Odpowiedz Link Zgłoś