Gość: xssif IP: *.rct1.bc.wave.home.com 16.04.01, 05:51 Czy ma jeszcze prawo bytu? Nikt juz nie jest zainteresowany! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Vero Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.chello.fr 16.04.01, 11:54 Dlaczego tyle osob na tym forum wypowiada sie tak kategorycznym glosem w imie ogolu ? "Nikt" to ty, drogi gosciu forum i pisz tylko w swoim imieniu. Ja, czyli "nikt", sztuke wspolczesna lubie i nie omijam galerii sztuki wspolczesnej. Dlaczego ? Bo znajde zawsze tam tworce, ktory ma podobna wrazliwosc jak ja, ale pewnie wiecej odwagi, by prowokowac tych, ktorzy szukaja w sztuce tylko i wylacznie klasycznej estetyki. Pewnie za malo ze sztuka wspolczesna obcujesz i nie zorientowales sie jeszcze, ze to proba opisania naszych czasow, czasami to "nieladne",ale czy nasza epoka jest piekna ? Koniec z pisaniem, ide na wystawe do pobliskiej galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek L Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 16.04.01, 14:07 Sztuka wsp jest super. Zastanawiam sie nawet czy nie zostac jej twórcą. Mam już nawet pomysł na pierwsze „dzieło sztuki”. Będzie ono nosić tytuł Gówno w bucie, dzieło będzie przedstawiać stary but w którym będzie się znajdować rzeczone gówno. Co na to wielbiciele współczesnej sztuki czy dzieło nie będzie naładowane zbyt głębokimi emocjami ! Sztuka współczesna to kicz dla Snobów !! maras@z.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Wspolczesna Sztuka 16.04.01, 14:13 Pomysl w zasadzie dobry. Nawet nie wiem czy go nie powiele. Nie wskazujesz tylko jakiej konsystencji powinna byc zawartosc buta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w tempo Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.04.01, 15:35 Gość portalu: xssif napisał(a): > Czy ma jeszcze prawo bytu? Nikt juz nie jest zainteresowany! Sztuka - to zbyt wieloznaczne, aby się jednoznacznie wypowiadać na ten temat. Ponowoczesna literatura święci triumfy, podobnie jak agitacja newage'owska (też sztuka, tyle, że bardziej użytkowa), co do rzeźby, malarstwa, to z rzadka zdarza mi się oglądać coś wspaniałego - tu dalej niekwestionowanym autorytetem jest twórczość z początku wieku, chociaż jej wpływ na współczesność jest niewątpliwy. Architektura zaś to już zupełnie inna beczka, do której zmieści się i opera w Sidney i wieżowiec z Manhattanu (gdzieś po drodze jakiś most, czy jeszcze coś innego - np. platforma wiertnicza) - jednym słowem wielki ruch. Po za tym w grę jeszcze wchodzi reklama w telewizji, gustowny kominek, czy hapenning. bzdurą jest gadanie, że nikt nie jest zainteresowany sztuką - problem tylko w tym co to jest sztuka - rzucanie mięsem na koncertach, tarzanie się w kisielu, czy rzeżba w postaci patyka. Wystawa w zachęcie "naziści", czy rzeźba przygniecionego papieża (moim zdaniem, obok innych interpretacji, polskim fundamentalizmem) pokazuje wręcz coś zupełnie innego - jeśli głównym zadaniem sztuki miałoby być zwrócenie na siebie uwagi - szokować i wymuszać ustosunkowanie się do dzieła (pomijając jakieś tam efemeryczne odczucie obcowania z czymś drugim nieokreślonym - pięknem) - to na pewno nie są to czasy jej zaniku. Sztuka często zlewa się z życiem, tak, że trudno odróżnić ją np. od zwykłego mebla, czy polityki, a temu na pewno nie brak zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrq Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 16.04.01, 23:24 Ma prawo bytu sztuka, ktora nie dzieli sie na wspolczesna, elektryczna, niciana, wodna i w jakikolwiek inny sposob. Nie ma prawa bytu podzial na sztuke taka, siaka, owaka, w tym wspolczesna. Pojecie sztuki wspolczesnej doprawdy zbyt czesto usprawiedliwia chale i hucpe, wstydliwie przyslania brak umiejetnosci, brak prawdy i brak sily. Niech po prostu bedzie sztuka i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martinez Re: Wspolczesna Sztuka IP: 213.76.98.* 17.04.01, 00:37 Jak się mieści w pojęciu "sztuka" obieranie ziemniaków, albo gołe ściany??? Takie "wystawy" i "twórcy" dają do ręki oręż tym którzy uważają sztukę współczesną za kpiny z prostego odbiorcy. Ja też czuję, że ktoś robi ze mnie balona... Odpowiedz Link Zgłoś