Dodaj do ulubionych

Wspolczesna Sztuka

IP: *.rct1.bc.wave.home.com 16.04.01, 05:51
Czy ma jeszcze prawo bytu? Nikt juz nie jest zainteresowany!
Obserwuj wątek
    • Gość: Vero Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.chello.fr 16.04.01, 11:54
      Dlaczego tyle osob na tym forum wypowiada sie tak kategorycznym glosem w imie
      ogolu ? "Nikt" to ty, drogi gosciu forum i pisz tylko w swoim imieniu. Ja,
      czyli "nikt", sztuke wspolczesna lubie i nie omijam galerii sztuki
      wspolczesnej. Dlaczego ? Bo znajde zawsze tam tworce, ktory ma podobna
      wrazliwosc jak ja, ale pewnie wiecej odwagi, by prowokowac tych, ktorzy szukaja
      w sztuce tylko i wylacznie klasycznej estetyki.
      Pewnie za malo ze sztuka wspolczesna obcujesz i nie zorientowales sie jeszcze,
      ze to proba opisania naszych czasow, czasami to "nieladne",ale czy nasza epoka
      jest piekna ?
      Koniec z pisaniem, ide na wystawe do pobliskiej galerii.
      • Gość: Marek L Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 16.04.01, 14:07
        Sztuka wsp jest super. Zastanawiam sie nawet czy nie zostac jej twórcą. Mam już
        nawet pomysł na pierwsze „dzieło sztuki”. Będzie ono nosić tytuł Gówno w bucie,
        dzieło będzie przedstawiać stary but w którym będzie się znajdować rzeczone
        gówno.
        Co na to wielbiciele współczesnej sztuki czy dzieło nie będzie naładowane zbyt
        głębokimi emocjami !

Sztuka współczesna to kicz dla Snobów !!

maras@z.pl
        • sceptyk Re: Wspolczesna Sztuka 16.04.01, 14:13
          Pomysl w zasadzie dobry. Nawet nie wiem czy go nie powiele. Nie wskazujesz
          tylko jakiej konsystencji powinna byc zawartosc buta.
    • Gość: w tempo Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.04.01, 15:35
      Gość portalu: xssif napisał(a):

> Czy ma jeszcze prawo bytu? Nikt juz nie jest zainteresowany!

Sztuka - to zbyt wieloznaczne, aby się jednoznacznie wypowiadać na ten temat.
      Ponowoczesna literatura święci triumfy, podobnie jak agitacja newage'owska (też
      sztuka, tyle, że bardziej użytkowa), co do rzeźby, malarstwa, to z rzadka zdarza
      mi się oglądać coś wspaniałego - tu dalej niekwestionowanym autorytetem jest
      twórczość z początku wieku, chociaż jej wpływ na współczesność jest niewątpliwy.
      Architektura zaś to już zupełnie inna beczka, do której zmieści się i opera w
      Sidney i wieżowiec z Manhattanu (gdzieś po drodze jakiś most, czy jeszcze coś
      innego - np. platforma wiertnicza) - jednym słowem wielki ruch. Po za tym w grę
      jeszcze wchodzi reklama w telewizji, gustowny kominek, czy hapenning.

bzdurą jest gadanie, że nikt nie jest zainteresowany sztuką - problem tylko w tym
      co to jest sztuka - rzucanie mięsem na koncertach, tarzanie się w kisielu, czy
      rzeżba w postaci patyka. Wystawa w zachęcie "naziści", czy rzeźba przygniecionego
      papieża (moim zdaniem, obok innych interpretacji, polskim fundamentalizmem)
      pokazuje wręcz coś zupełnie innego - jeśli głównym zadaniem sztuki miałoby być
      zwrócenie na siebie uwagi - szokować i wymuszać ustosunkowanie się do dzieła
      (pomijając jakieś tam efemeryczne odczucie obcowania z czymś drugim
      nieokreślonym - pięknem) - to na pewno nie są to czasy jej zaniku. Sztuka często
      zlewa się z życiem, tak, że trudno odróżnić ją np. od zwykłego mebla, czy
      polityki, a temu na pewno nie brak zainteresowania.
    • Gość: piotrq Re: Wspolczesna Sztuka IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 16.04.01, 23:24
      Ma prawo bytu sztuka, ktora nie dzieli sie na
      wspolczesna, elektryczna, niciana, wodna i w
      jakikolwiek inny sposob. Nie ma prawa bytu podzial na
      sztuke taka, siaka, owaka, w tym wspolczesna. Pojecie
      sztuki wspolczesnej doprawdy zbyt czesto
      usprawiedliwia chale i hucpe, wstydliwie przyslania
      brak umiejetnosci, brak prawdy i brak sily. Niech po
      prostu bedzie sztuka i juz.
    • Gość: Martinez Re: Wspolczesna Sztuka IP: 213.76.98.* 17.04.01, 00:37
      Jak się mieści w pojęciu "sztuka" obieranie ziemniaków, albo gołe ściany???
      Takie "wystawy" i "twórcy" dają do ręki oręż tym którzy uważają sztukę
      współczesną za kpiny z prostego odbiorcy. Ja też czuję, że ktoś robi ze mnie
      balona...
    • do_gory Re: Wspolczesna Sztuka 12.03.02, 21:04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka