perla 07.06.09, 08:42 www.rp.pl/artykul/2,316502_Armatki_wodne_na_ortodoksyjnych_Zydow.html ++++++++++++++++++++++++++++++ czasami to jednak mam poważne wątpliwości czy państwo Żydów z naszej cywilizacji jest właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycho7 Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:01 perla napisał: > czasami to jednak mam poważne wątpliwości czy państwo Żydów z > naszej cywilizacji jest właśnie. A czy wolno Ci w szabes miec watpliwosci, o rzucaniu kamieniami nie wspomne? Religijna tozsamosc Zydowstwa wyklucza wspolczesna panstwowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 10:26 "A czy wolno Ci w szabes miec watpliwosci, o rzucaniu kamieniami nie wspomne?" po pierwsze: perly pytasz? jemu wolno po drugie: rzecz miala miejsce po zakonczeniu Szabatu... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:17 oj perla, perla... a przypomniec ci lodzkie juwenalia... no, pomijam nawet tragiczna "pomylke", chodzi mi w ogole o uzycie broni w tym przypadku... i zachowanie "studentow" na tej imprezie... zaraz "rozruchy w Izraelu"... masz sklonnosc do przesady... ja zastanawiam sie w sezonie przynajmniej raz w tygodniu, czy Polska aby na pewno jest cywilizowanym krajem... policji na ulicach nie ma, bo wszystko na stadion jedzie, a i to chyba jest za malo na kiboli... no i zeby w cywilizowanym kraju policjanci musieli obstawiac pociagi... Odpowiedz Link Zgłoś
perla Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:20 ty piszesz o zwykłych chuliganach w Polsce, a tam zamieszki o kształt państwa są właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:31 zachowania sa rownie "chuliganskie"... rzucanie kamieniami w policje w zadnym kraju nie uszloby plazem... armatki wodne to i tak lagodny srodek... krewkosc tych ortodoksyjnych Zydow tez troche rozumiem... zamieszki? no... potrafisz mnie czasem rozbawic... Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:38 Za kilka lat radiomaryjcy urzadzą podobną imprezkę w Polsce. Również w trosce o kształt państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:52 byc moze... tego nie wiem wiem jedno - cywilizowane panstwo radzi sobie najlagodniejszymi dostepnymi srodkami, ale takimi, ktore skutecznie przerwa zdarzenie... to co dla laika moze wygladac brutalnie, przy calym dostepnym policji arsenale srodkow przymusu, okazuje sie byc metoda lagodna... i jeszcze slowo. parking mial byc otwarty, z tego co wiem, ze wzgledu na duza liczbe turystow, ktorzy w wiekszosci Zydami nie sa... nikt zlosliwie nie jezdzi w Szabat po Mea Sze'arim... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 11:33 Nie jezdzi, bo oni normalnie zamykaja ulice Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 11:48 matelot napisał: > Za kilka lat radiomaryjcy urzadzą podobną imprezkę w Polsce. Również w trosce o > kształt państwa. O Polske dla Polakow Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 12:32 cyniol napisał: > > matelot napisał: > > > Za kilka lat radiomaryjcy urzadzą podobną imprezkę w Polsce. Również w tr > osce o > > kształt państwa. > > O Polske dla Polakow Z certyfikatem Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
caromina Re: 07.06.09, 10:33 Też protestuję. Musi być coś świętego. Szabes jest święty. A jeśli ktoś nie chce go trzymać w świętym mieście Jeruszalaim, niech to sobie robi dyskretnie. Albo niech pojedzie do Tel Aviv. Zwłaszcza, że ten parking to nie wiem, po co otwierać akurat w szabes? On jest niedaleko Mea Szarim. W Ratuszu i tak nikogo nie ma w szabes, bo w szabes nie pracują biura w Israelu. Dziś pracują, w niedzielę. Po co "otwierać" parking w szabes? Przy samej dzielnicy religijnej? Jest sacrum i profanum i należy tego przestrzegać. W ostatnim czasie nie słyszałam, żeby chasydzi rzucali kamieniami w ruch uliczny w Tel Avivie albo Hajfie. Urząd miasta Jerozolimy już się "wsławił" raz, dając zezwolenie na demonstrację gejów, także widzę, małe prowokacyjki są robione. Przyłączam się do protestu chasydów! Odpowiedz Link Zgłoś
caromina Re: a ... 07.06.09, 10:36 wyobrazcie sobie, że pod Częstochowe podchodzi pielgrzymka Radia Maryja, i natyka na "Parade Równości" w świętym miejscu w Częstochowie. Przecież te babcie beretami by ich zatłukły, razem z nimi w pielgrzymce ONR-y, młodzież wszechpolska, tam byłaby masakra, nie wiadomo czy policja by pomogła, czy dała by rade po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: a ... 07.06.09, 10:44 no przeciez napisalam, ze troche rozumiem krewkosc tych ortodoksyjnych Zydow parking jest w poblizu dzielnicy, to fakt, ale chcialabym Ci przypomniec, ze ten kraj zyje m. in. z turystyki, a glownymi beneficjentami pomocy socjalnej w Izraelu sa ortodoksyjni Zydzi wlasnie nie klei Ci sie to? zawsze trzeba znalezc jakis kompromis... ten parking jest potrzebny, ludzie i tak beda jezdzic w Szabat i tak, wszedzie zostawiaja samochody... tez masz sklonnosc do przesady moja droga..."... nie wiadomo czy policja by pomogła, czy dała by rade po prostu." )) Odpowiedz Link Zgłoś
caromina Re: a ... 07.06.09, 10:52 Spojrzmy bez emocji na sprawę praktyczną. Są przecież zbudowane kilkupoziomowe parkingi przy samym Starym Mieście. Parking przy urzędzie miasta nie robi jakiś specjalnych udogodnien dla turystów, natomiast jest położony na "trasie przejścia" chasydów z dzielnicy Mea szarim, którzy idą pod Kotel w szabes z całymi rodzinami. Po co ktoś prowokuje sytuacje otwieraniem parkingu, który nie ma żadnego strategicznego miejsca jeśli chodzi o turystykę. Przypominam Ci, źe tylko dzięki religijnym rodzinom żydowskim przyrost naturalny w zeszłym roku był wyższy niż wśród arabów, co jest nie do przecenienia. Czy ta zbożna działalność i tak ważna dla państwa Israel jest warta dotacji rządowych? )) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: a ... 07.06.09, 11:29 Ja rozumiem argumenty chlopakow z Mea Szearim i pewnie sie zdziwisz, ale nawet ich popieram. Kazdy moze protestowac, to jest OK. Co do tresci zgoda, ale forma? Nie popieram rzucania kamieniami czy brudnemi pieluchami w policjantow. To ma byc Ahavat Israel? Urzadzanie gorszacych bojek w szabat? Oni powinni zaczac w koncu sluzyc w wojsku. A nie sie bunkrowac po jesziwach. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: a ... 07.06.09, 11:35 no to jak w koncu? po Szabacie to sie dzialo, czy w sam kwitnacy Szabat? Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: a ... 07.06.09, 11:40 Alez oczywiscie, ze w szabat. Po szabacie tylko sie rozkrecili jeszcze bardziej. Pluli na niewinnych policjantow nazywajac ich nazistami. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: a ... 07.06.09, 11:45 To sa zawsze c sami, im sie po prostu nudzi. Hormony buzuja, a zamiast siedziec w wojsku, to oni z tymi bladziutkimi i wiotkimi raczkami siedza w jesziwach. Toz to nonsens. Najgorsze jest to, ze doprawiaja w ten sposob gebe calemy religijnemu sektorowi spoleczenstwa. Tutaj odtrutka: www.youtube.com/watch?v=s7iHIRwpU2o Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: a ... 07.06.09, 15:19 absztyfikant napisał: > Alez oczywiscie, ze w szabat. Po szabacie tylko sie rozkrecili jeszcze > bardziej. Pluli na niewinnych policjantow nazywajac ich nazistami. > nu to calkiej twoja kultura a poza tym,co tez polaczkow meczy przy niedzieli,czyli swoim szabacie? gdyby podobne ekscesy mialy miejsce w polsce to kazdy z was lkalby nad ciemnogrodem religijnym,ktory stara sie opanowac kraj i zawladnac innymi niewierzacymi..ojwawoj,ale jak zyd to robi to takie niesmiale protesciki w stylu stetinskiego polaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: a ... 07.06.09, 11:53 caromina napisała: > > Przypominam Ci, źe tylko dzięki religijnym rodzinom żydowskim > przyrost naturalny w zeszłym roku był wyższy niż wśród arabów, co > jest nie do przecenienia. > Czy ta zbożna działalność i tak ważna dla państwa Israel jest warta > dotacji rządowych? )) Za kilka pokolen caly Izrael bedzie na zasilku, wspolczuje USA Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: a ... 07.06.09, 12:28 amamit napisała: > cyniol... a Polacy po zasilki nie chodza? Mialem na mysli zbozna dzialanosc chasydow. Wszystkie dzieci chasyda beda zyc z zasilku, nastepne pokolenia rowniez..... Czarno widze Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: a ... 07.06.09, 12:43 taaa...? a ja czarno widze przyszlosc dzieci z polskich rodzin wielodzietnych... Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Szczere wyznanie chasydzkiego rabina 07.06.09, 12:32 moralność to katastrofalny wynalazek ludzkości “Jedyną drogą prowadzenia wojny w sposób moralny jest droga żydowska: niszczyć miejsca święte. Zabijać mężczyzn, kobiety i dzieci.” “Jak Żydzi powinni traktować swoich arabskich sąsiadów?” - takie pytanie zadał żydowski miesięcznik Moment kilku prominentnym rabinom, przedstawicielom głównych odłamów judaizmu. Odpowiedzi były mniej lub bardziej oględne i wypolerowane, jednak przedstawiciel chasydzkich Żydów, rabin Manis Friedman zasłynął swoją szczerością. Rabin Friedman napisał bowiem - oto pełny cytat: Nie wierzę w zachodnią moralność, to jest to, że nie wolno zabijać cywilów i dzieci, że nie wolno niszczyć miejsc świętych, że nie wolno prowadzić walk podczas okresów świątecznych, że nie wolno bombardować cmentarzy, że nie wolno strzelać dopóki samemu nie jest najpierw ostrzelanym - nie wierzę, że to wszystko jest niemoralne. Jedyną drogą prowadzenia wojny w sposób moralny jest droga żydowska: niszczyć miejsca święte. Zabijać mężczyzn, kobiety i dzieci (oraz bydło). Pierwszy premier Izraela, który zadecyduje, że będzie postępował tak jak mówi Stary Testament [czytaj: Tora, a czytaj bardziej dokładnie: chodzi o Talmud - Red.], wreszcie przyniesie pokój Bliskiemu Wschodowi. Doprowadzi to, po pierwsze do tego, że Arabowie przestaną używać dzieci jako tarcze, po drugie, zaprzestaną uprowadzania, wiedząc że nie ulękniemy się, po trzecie, ze zniszczonymi miejscami świętymi, przestaną wierzyć, iż Bóg jest po ich stronie. W rezultacie: nie będzie ofiar wśród cywilów, nie będzie dzieci w polu ognia, nie będzie fałszywego sensu sprawiedliwości - w sumie, nie będzie wojny. Zero tolerancji dla rzucających kamienie, dla wystrzeliwanych rakiet, dla uprowadzania dzieci, będzie oznaczało, że państwo osiągnęło swoją suwerenność. Jeśli będziemy żyli wartościami Tory, staniemy się światłem-latarniami dla innych narodów, które cierpią z powodu katastrofalnej moralności jako wynalazku ludzkości. Rabin Manis Friedman Bais Chana Institute of Jewish Studies St. Paul, MN (Miesięcznik The Moment - maj/czerwiec 2009) www.bibula.com/?p=9984 Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 12:34 Czym jest sekta Chabad-Lubavitch i cały skupiający się w nim jak w soczewce żydowski fanatyzm religijny z obłąkaną rasistowską ideologią? W najbardziej poczytnym piśmie żydowskim wydawanym w Stanach Zjednoczonych - Jewish Week (wydanie z 26 kwietnia 1996), rabin Yitzhak Ginsburg z sekty Chabad-Lubavitch powiedział szczerze czym kieruje się ten rasistowski ruch: “Dusze nie-Żydów (gentiles) są kompletnie innego i niższego rzędu. Są one całkowicie diabelskie i nie mają jakichkolwiek wartości i możliwości odkupieńczych. [..] Jeśli pojedyncza komórka pochodząca z ciała Żyda posiada w sobie boskość, jest częścią Boga, to każdy łańcuch DNA [z komórki ciała Żyda] jest częścią Boga. Wobec tego, w żydowskim DNA jest coś specjalnego.[...] Jeśli Żyd potrzebuje wątroby, czy można wziąć ją od przechodzącego obok nie-Żyda, aby ocalić Żyda? Tora prawdopodobnie by na to pozwoliła [bowiem] życie Żyda ma nieskończoną wartość. Jest coś nieskończenie bardziej świętego i unikalnego w życiu Żyda niż w życiu nie-Żyda”. Obok mnóstwa przykładów z Talmudu - najbardziej rasistowskiej księgi spisanej ludzką ręką, ukazującej pychę grupy Übermensch - założyciele ruchu Chabad-Lubavitch, określanej dziś jako “największa na świecie żydowska organizacja edukacyjna”, rozwijają te myśli. Oto rabin Shenur Zalman nazywa nie tylko chrześcijan, ale i nie-chrześcijan, czyli wszystkich oprócz Żydów: “śmieciami, odpadkami Boga” (”supernal refuse“ - oczywiście w najgorszym znaczeniu tego określenia. Cytowany powyżej rabin Ginsburg nie wymyśla zatem nic nowego, a jedynie powtarza słowa rabina Zalmana. “Materiał, z którego stworzono nie-Żydów pochodzi z odpadów boskich. W rzeczywistości, oni sami pochodzą ze śmieci (odpadów), a to że jest ich znacznie więcej niż Żydów, jest potwierdzeniem tego, gdyż przecież ilość odpadów jest zawsze większa niż liczba ziaren. [...] Wszyscy Żydzi są naturalnie dobrzy, a nie-Żydzi - naturalnie niedobrzy.” Wypowiedź rabina Manis Friedmana nie odbiega więc od celów, wizji i programu ruchu chasydzkiego, lecz jest jedynie najszczerszą jego kwintesencją. www.bibula.com/?p=9984 Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 12:44 Co za wierutne bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 12:51 bzdury? ja bym nazwala to mocniejszym slowem... cyniol, ty bys czasem mogl uzyc tego, co podobno ma kazdy w glowie, a nie tylko bibuly... Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:10 amamit napisała: > bzdury? ja bym nazwala to mocniejszym slowem... > cyniol, ty bys czasem mogl uzyc tego, co podobno ma kazdy w glowie, a nie tylko > bibuly... Wiadomo, ze zrodlo prawdy o was nie podoba sie wam, ale to normalka Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:29 jeszcze raz do mnie napisz was... towarzyszu cyniol... reszty nawet nie skomentuje... Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:35 amamit napisała: > jeszcze raz do mnie napisz was... towarzyszu cyniol... > reszty nawet nie skomentuje... no a jak cyniol ma do WAS mowic,skoro kazdy zyd na tym forum okresla siebie i swoich per "MY"? cos ci sie nie podoba,ze okresla sie was jako "WY"? ju nawet to jest niezgodne z prawda,czy tzw.obrazliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:47 twoja glupota jest obezwladniajaca... juz perla dowodzil, ze Zydowka nie jestem (zreszta nie wiem po co?) ) teraz ty chcesz, zebym napisala, ze jestem, czy co? no i "wam" sie zdarza pisac my Polacy... a nagminnie za Polske cala... kiedys napisalam: pisze za siebie, jestem jedna... to, ze czesto zgodnie z tym co pisza Zydzi, ktorzy czasem zagladaja na to forum... coz vicky... kazdy z nich tez pisze, za siebie... zbieznosc pogladow... Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:54 amamit napisała: > twoja glupota jest obezwladniajaca... > juz perla dowodzil, ze Zydowka nie jestem (zreszta nie wiem po co?) ) No raczej twoja kultura powala,lub raczej WASZA kultura powala,po czym wlasnie mozna was poznac wszedzie.Alez oczywiscie,ze nie jestes zydowka,jestes polka,ktora siedzi na zydowskich forach,chlonac zydowska kulture jak woda gabke shalomujac co wpis. >.. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:00 caluj sie... ze swoja kultura... Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:49 vicky17 napisała: > > no a jak cyniol ma do WAS mowic,skoro kazdy zyd na tym forum okresla siebie i > swoich per "MY"? cos ci sie nie podoba,ze okresla sie was jako "WY"? ju nawet t > o > jest niezgodne z prawda,czy tzw.obrazliwe? Typowe ICH zachowanie, kiedy pograzeni sa O mnie, o tobie i innych moga mowic te okraglaki, ale Zydzi rasa wyzsza jak powiedzial rabin Friedman, zycza sobie aby zwracac sie do nich per panstwo Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:07 absztyfikant napisał: > Co za wierutne bzdury... > Ja bym to mocniej nazwal Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:14 Bzdury? Rabin Friedman wycofuje sie The sub-question I chose to address instead is: how should we act in time of war, when our neighbors attack us, using their women, children and religious holy places as shields. I attempted to briefly address some of the ethical issues related to forcing the military to withhold fire from certain people and places, at the unbearable cost of widespread bloodshed (on both sides!) Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: a ... 07.06.09, 15:01 mylisz sie caromino.... parking przy zarzadzie miasta jest jak najbardziej na trasie przejscia do starego miasta.... oddalony jest od jaffa gate jakies 300 metrow... oprocz tego, zeby zapobiec jakiemukolwiek lamaniu przepisu, ten parking nie jest zarzadany przez zydow. tak ze wszystko jest zgodnie z prawem i zgodnie ze status quo, jakie panuje w jerozolimie. zydzi ortodoksyjni dostaja wiecej, niz im sie nalezy... bo po innych starciach z nimi przed paroma laty, zamknieta glowna trase, przechodzaca kolo mea shearim i sanhedrii, dwoch bardzo religijnych dzielnic jerozolimy, a laczaca dwa glowne szpitale jerozolimy, tylko po to, zeby zapewnic im spokoj w szabat w godzinach modlitw. jesli juz mowa o prowokacji, to jest ona ze strony zydow ortodoksyjnych, a nie ze strony "kogos"... "ktos" to zarzad miasta... i burmistrzem miasta nareszcie jest zyd niereligijny i wybrany zostal wlasnie dlatego, zeby zydzi ortodoksyjni nie zatruwali zycia zydom swieckim. slowo tel aviv sie odmienia po polsku.... niech jada do tel avivu, a nie niech jada do tel aviv. jedzie sie ostatecznie do lodzi, a nie do lodz.... Odpowiedz Link Zgłoś
matelot Re: a ... 07.06.09, 10:53 caromina napisała: > wyobrazcie sobie, że pod Częstochowe podchodzi pielgrzymka Radia > Maryja, i natyka na "Parade Równości" w świętym miejscu w > Częstochowie. Przecież te babcie beretami by ich zatłukły, razem z > nimi w pielgrzymce ONR-y, młodzież wszechpolska, tam byłaby masakra, > nie wiadomo czy policja by pomogła, czy dała by rade po prostu. Policja rade by dała polewając babcie woda, najlepiej uprzednio poswiecona. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: 07.06.09, 12:11 Nie masz pojecia o czym mowisz. Wtedy burmistrzem Jerozolomy byl Lupolianski, haredi. Urzad Miasta robil wszystko, zeby parady nie bylo. Sprawa miala swoj final w sadzie, ktory na parade zezwolil. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Zdziwienie 07.06.09, 11:23 Szabes goj "cepeliowego zydostwa" teraz sie zastanawia. A sam przeciez na tym forum propaguje chasydyzm. Co za hipokryta i idiota wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Zdziwienie 07.06.09, 11:32 propaguje? chyba odstrasza wlasnie )) eeee, szkoda slow. perla lubi kij w mrowisko... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Zdziwienie 07.06.09, 11:37 Ale oni tak pierwszy raz? W zeszlym roku palili opony, bo nie podobal im sie sklep sprzedajacy sprzet do sluchania mp4. Perlisty ma chyba jakies dziwne wyobrazenia o chasydach. Po prostu nic o nich nie wie. Zreszta to temat na kilka seminariow, bo latwo o niesprawiedliwe uproszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Zdziwienie 07.06.09, 15:52 perliczkowaty wogole ma dziwne wyobrazenia... cotygodniowe protesty zydow ortodoksyjnych w jerozolimie.... u perliczkowatego to od razu "rozruchy w israelu" wprawdzie my maly kraiczek, ale ciagle jeszcze jerozolima to nie caly israel... nu, facio jak zwykle chcial troche poprowokowac.... juz od miesiecy mu te prowokacyjki baaaaaardzo slabo wychodza.... Odpowiedz Link Zgłoś
amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:08 wiesz, ja to sie moge z ciebie ewentualnie posmiac, czy jak mowia moje dzieci: lacha podrzec... denerwowac sie )) Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:11 amamit napisała: > wiesz, ja to sie moge z ciebie ewentualnie posmiac, czy jak mowia moje dzieci: > lacha podrzec... denerwowac sie )) no parujesz co wpis i jakos mi to na smiech nie wyglada,bardziej na nerwowy chichot,ale smiech to zdrowie,nawet dla zyda Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:23 absztyfikant 07.06.09, 11:45 Odpowiedz ...zamiast siedziec w wojsku, to oni z tymi bladziutkimi i wiotkimi raczkami siedza w jesziwach. Żydostwo przetrwało kilka tysięcy lat dzięki wiątkim rączkom i zepsutym wzrokiem od czytania ksiąg, czemu ja muszę o tym mówić. Religia była ich motorem. Politykierstwo kończyło się totalną klapą, filozofowanie z dala od religii, tragedią dla wszystkich i tym bardziej dla ich samych. Pozostaje dla przyszłości ocenić dorobek i efekt militaryzacji Żydów, oby był równie skuteczny jak w przestrzeni religijnej... Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:28 Doucz sie troche. Chasydyzm to raptem 200-300 lat, a zydowska historia 5000 . Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:57 absztyfikant napisał: > Doucz sie troche. Chasydyzm to raptem 200-300 lat, a zydowska historia 5000 . A różne nowinki i prądy liberalne w obyczajowości Żydów ile mają lat, Absztyś? Odpowiedz Link Zgłoś
marksistowski Bracia hassydzi i ortodoxi,dajcie wycisk .... 07.06.09, 22:34 .... tym cholernym bezbożnikom. Rodzina Radia Maryja może wysłac wam wsparcie w postaci dywizji bojówkarzy. Zaden shalom tylko bigosować, bigosować Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:49 cyniol 07.06.09, 12:34 Jeśli pojedyncza komórka pochodząca z ciała Żyda posiada w sobie boskość, jest częścią Boga, to każdy łańcuch DNA [z komórki ciała Żyda] jest częścią Boga. Wobec tego, w żydowskim DNA jest coś specjalnego.[...] Pozwolę sobie nie zgodzić ze słowami Rabina, dotknął on sfery niematerialnej, taki genom ma więcej do czynienia z genomem myszy niż jest częścią Boga... Jest coś nieskończenie bardziej świętego i unikalnego w życiu Żyda niż w życiu nie-Żyda”. To mi się zdecydowanie bardziej podoba niż wypowiedź o DNA... Odpowiedz Link Zgłoś