Dodaj do ulubionych

rozruchy w Israelu

07.06.09, 08:42
www.rp.pl/artykul/2,316502_Armatki_wodne_na_ortodoksyjnych_Zydow.html

++++++++++++++++++++++++++++++
czasami to jednak mam poważne wątpliwości czy państwo Żydów z naszej
cywilizacji jest właśnie.
Obserwuj wątek
    • rycho7 Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:01
      perla napisał:

> czasami to jednak mam poważne wątpliwości czy państwo Żydów z
      > naszej cywilizacji jest właśnie.

A czy wolno Ci w szabes miec watpliwosci, o rzucaniu kamieniami nie wspomne?

Religijna tozsamosc Zydowstwa wyklucza wspolczesna panstwowosc.
      • amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 10:26
        "A czy wolno Ci w szabes miec watpliwosci, o rzucaniu kamieniami nie wspomne?"
        po pierwsze: perly pytasz? smile jemu wolno smile
        po drugie: rzecz miala miejsce po zakonczeniu Szabatu...
    • amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:17
      oj perla, perla... a przypomniec ci lodzkie juwenalia... no, pomijam nawet tragiczna "pomylke", chodzi mi w ogole o uzycie broni w tym przypadku... i zachowanie "studentow" na tej imprezie...

zaraz "rozruchy w Izraelu"... masz sklonnosc do przesady...

ja zastanawiam sie w sezonie przynajmniej raz w tygodniu, czy Polska aby na pewno jest cywilizowanym krajem... policji na ulicach nie ma, bo wszystko na stadion jedzie, a i to chyba jest za malo na kiboli... no i zeby w cywilizowanym kraju policjanci musieli obstawiac pociagi...
      • perla Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:20
        ty piszesz o zwykłych chuliganach w Polsce, a tam zamieszki o kształt państwa są
        właśnie.
        • amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:31
          zachowania sa rownie "chuliganskie"... rzucanie kamieniami w policje w zadnym kraju nie uszloby plazem... armatki wodne to i tak lagodny srodek...
          krewkosc tych ortodoksyjnych Zydow tez troche rozumiem...
          zamieszki? no... potrafisz mnie czasem rozbawic...
          • matelot Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:38
            Za kilka lat radiomaryjcy urzadzą podobną imprezkę w Polsce. Również w trosce o
            kształt państwa.
            • amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 09:52
              byc moze... tego nie wiem smile
              wiem jedno - cywilizowane panstwo radzi sobie najlagodniejszymi dostepnymi srodkami, ale takimi, ktore skutecznie przerwa zdarzenie... to co dla laika moze wygladac brutalnie, przy calym dostepnym policji arsenale srodkow przymusu, okazuje sie byc metoda lagodna...
              i jeszcze slowo. parking mial byc otwarty, z tego co wiem, ze wzgledu na duza liczbe turystow, ktorzy w wiekszosci Zydami nie sa...
              nikt zlosliwie nie jezdzi w Szabat po Mea Sze'arim...
              • absztyfikant Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 11:33
                Nie jezdzi, bo oni normalnie zamykaja ulicewink
                • amamit Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 11:36
                  smile wiem smile
            • cyniol Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 11:48

matelot napisał:

> Za kilka lat radiomaryjcy urzadzą podobną imprezkę w Polsce. Również w trosce o
              > kształt państwa.

O Polske dla Polakowsmile
              • matelot Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 12:32
                cyniol napisał:

>
                > matelot napisał:
                >
                > > Za kilka lat radiomaryjcy urzadzą podobną imprezkę w Polsce. Również w tr
                > osce o
                > > kształt państwa.
                >
                > O Polske dla Polakowsmile

Z certyfikatem Rydzyka.
    • wkkr to własnie świadczy o 07.06.09, 10:28
      normalności tego kraju.
    • caromina Re: 07.06.09, 10:33

Też protestuję. Musi być coś świętego. Szabes jest święty. A jeśli
      ktoś nie chce go trzymać w świętym mieście Jeruszalaim, niech to
      sobie robi dyskretnie. Albo niech pojedzie do Tel Aviv.

Zwłaszcza, że ten parking to nie wiem, po co otwierać akurat w
      szabes? On jest niedaleko Mea Szarim. W Ratuszu i tak nikogo nie ma
      w szabes, bo w szabes nie pracują biura w Israelu. Dziś pracują, w
      niedzielę.
      Po co "otwierać" parking w szabes? Przy samej dzielnicy religijnej?
      Jest sacrum i profanum i należy tego przestrzegać.
      W ostatnim czasie nie słyszałam, żeby chasydzi rzucali kamieniami w
      ruch uliczny w Tel Avivie albo Hajfie. Urząd miasta Jerozolimy już
      się "wsławił" raz, dając zezwolenie na demonstrację gejów, także
      widzę, małe prowokacyjki są robione.

Przyłączam się do protestu chasydów!
      • caromina Re: a ... 07.06.09, 10:36
        wyobrazcie sobie, że pod Częstochowe podchodzi pielgrzymka Radia
        Maryja, i natyka na "Parade Równości" w świętym miejscu w
        Częstochowie. Przecież te babcie beretami by ich zatłukły, razem z
        nimi w pielgrzymce ONR-y, młodzież wszechpolska, tam byłaby masakra,
        nie wiadomo czy policja by pomogła, czy dała by rade po prostu.
        • amamit Re: a ... 07.06.09, 10:44
          no przeciez napisalam, ze troche rozumiem krewkosc tych ortodoksyjnych Zydow smile
          parking jest w poblizu dzielnicy, to fakt, ale chcialabym Ci przypomniec, ze ten kraj zyje m. in. z turystyki, a glownymi beneficjentami pomocy socjalnej w Izraelu sa ortodoksyjni Zydzi wlasnie smile nie klei Ci sie to?
          zawsze trzeba znalezc jakis kompromis...
          ten parking jest potrzebny, ludzie i tak beda jezdzic w Szabat i tak, wszedzie zostawiaja samochody...

tez masz sklonnosc do przesady moja droga..."... nie wiadomo czy policja by pomogła, czy dała by rade po prostu." smile))
          • caromina Re: a ... 07.06.09, 10:52

Spojrzmy bez emocji na sprawę praktyczną. Są przecież zbudowane
            kilkupoziomowe parkingi przy samym Starym Mieście. Parking przy
            urzędzie miasta nie robi jakiś specjalnych udogodnien dla turystów,
            natomiast jest położony na "trasie przejścia" chasydów z dzielnicy
            Mea szarim, którzy idą pod Kotel w szabes z całymi rodzinami. Po co
            ktoś prowokuje sytuacje otwieraniem parkingu, który nie ma żadnego
            strategicznego miejsca jeśli chodzi o turystykę.

Przypominam Ci, źe tylko dzięki religijnym rodzinom żydowskim
            przyrost naturalny w zeszłym roku był wyższy niż wśród arabów, co
            jest nie do przecenienia.
            Czy ta zbożna działalność i tak ważna dla państwa Israel jest warta
            dotacji rządowych? smile))
            • amamit Re: a ... 07.06.09, 11:00
              smile))

• absztyfikant Re: a ... 07.06.09, 11:29
              Ja rozumiem argumenty chlopakow z Mea Szearim i pewnie sie zdziwisz, ale nawet
              ich popieram. Kazdy moze protestowac, to jest OK. Co do tresci zgoda, ale forma?
              Nie popieram rzucania kamieniami czy brudnemi pieluchami w policjantow. To ma
              byc Ahavat Israel? Urzadzanie gorszacych bojek w szabat? Oni powinni
              zaczac w koncu sluzyc w wojsku. A nie sie bunkrowac po jesziwach.
              • amamit Re: a ... 07.06.09, 11:35
                no to jak w koncu? po Szabacie to sie dzialo, czy w sam kwitnacy Szabat?
                • absztyfikant Re: a ... 07.06.09, 11:40
                  Alez oczywiscie, ze w szabat. Po szabacie tylko sie rozkrecili jeszcze
                  bardziej. Pluli na niewinnych policjantow nazywajac ich nazistami.
                  • amamit Re: a ... 07.06.09, 11:41
                    omatkokochana... niezle...
                    • absztyfikant Re: a ... 07.06.09, 11:45
                      To sa zawsze c sami, im sie po prostu nudzi. Hormony buzuja, a zamiast siedziec
                      w wojsku, to oni z tymi bladziutkimi i wiotkimi raczkami siedza w jesziwach. Toz
                      to nonsens. Najgorsze jest to, ze doprawiaja w ten sposob gebe calemy
                      religijnemu sektorowi spoleczenstwa.

Tutaj odtrutka:
                      www.youtube.com/watch?v=s7iHIRwpU2o
                  • vicky17 Re: a ... 07.06.09, 15:19
                    absztyfikant napisał:

> Alez oczywiscie, ze w szabat. Po szabacie tylko sie rozkrecili jeszcze
                    > bardziej. Pluli na niewinnych policjantow nazywajac ich nazistami.
                    >

nu to calkiej twoja kultura a poza tym,co tez polaczkow meczy przy
                    niedzieli,czyli swoim szabacie? gdyby podobne ekscesy mialy miejsce w polsce to
                    kazdy z was lkalby nad ciemnogrodem religijnym,ktory stara sie opanowac kraj i
                    zawladnac innymi niewierzacymi..ojwawoj,ale jak zyd to robi to takie niesmiale
                    protesciki w stylu stetinskiego polaczka.
            • cyniol Re: a ... 07.06.09, 11:53
              caromina napisała:

>
              > Przypominam Ci, źe tylko dzięki religijnym rodzinom żydowskim
              > przyrost naturalny w zeszłym roku był wyższy niż wśród arabów, co
              > jest nie do przecenienia.
              > Czy ta zbożna działalność i tak ważna dla państwa Israel jest warta
              > dotacji rządowych? smile))

Za kilka pokolen caly Izrael bedzie na zasilku, wspolczuje USAsmile
              • amamit Re: a ... 07.06.09, 12:21
                cyniol... a Polacy po zasilki nie chodza?
                • cyniol Re: a ... 07.06.09, 12:28

amamit napisała:

> cyniol... a Polacy po zasilki nie chodza?

Mialem na mysli zbozna dzialanosc chasydow. Wszystkie dzieci chasyda beda zyc z
                  zasilku, nastepne pokolenia rowniez..... Czarno widzesmile
                  • amamit Re: a ... 07.06.09, 12:43
                    taaa...?
                    a ja czarno widze przyszlosc dzieci z polskich rodzin wielodzietnych...
                • cyniol Re: Szczere wyznanie chasydzkiego rabina 07.06.09, 12:32
                  moralność to katastrofalny wynalazek ludzkości

“Jedyną drogą prowadzenia wojny w sposób moralny jest droga żydowska: niszczyć
                  miejsca święte. Zabijać mężczyzn, kobiety i dzieci.”

“Jak Żydzi powinni traktować swoich arabskich sąsiadów?” - takie pytanie zadał
                  żydowski miesięcznik Moment kilku prominentnym rabinom, przedstawicielom
                  głównych odłamów judaizmu. Odpowiedzi były mniej lub bardziej oględne i
                  wypolerowane, jednak przedstawiciel chasydzkich Żydów, rabin Manis Friedman
                  zasłynął swoją szczerością.

Rabin Friedman napisał bowiem - oto pełny cytat:

Nie wierzę w zachodnią moralność, to jest to, że nie wolno zabijać cywilów i
                  dzieci, że nie wolno niszczyć miejsc świętych, że nie wolno prowadzić walk
                  podczas okresów świątecznych, że nie wolno bombardować cmentarzy, że nie wolno
                  strzelać dopóki samemu nie jest najpierw ostrzelanym - nie wierzę, że to
                  wszystko jest niemoralne.

Jedyną drogą prowadzenia wojny w sposób moralny jest droga żydowska:
                  niszczyć miejsca święte. Zabijać mężczyzn, kobiety i dzieci (oraz bydło).

Pierwszy premier Izraela, który zadecyduje, że będzie postępował tak jak
                  mówi Stary Testament [czytaj: Tora, a czytaj bardziej dokładnie: chodzi o Talmud
                  - Red.], wreszcie przyniesie pokój Bliskiemu Wschodowi. Doprowadzi to, po
                  pierwsze do tego, że Arabowie przestaną używać dzieci jako tarcze, po drugie,
                  zaprzestaną uprowadzania, wiedząc że nie ulękniemy się, po trzecie, ze
                  zniszczonymi miejscami świętymi, przestaną wierzyć, iż Bóg jest po ich stronie.
                  W rezultacie: nie będzie ofiar wśród cywilów, nie będzie dzieci w polu ognia,
                  nie będzie fałszywego sensu sprawiedliwości - w sumie, nie będzie wojny.

Zero tolerancji dla rzucających kamienie, dla wystrzeliwanych rakiet, dla
                  uprowadzania dzieci, będzie oznaczało, że państwo osiągnęło swoją suwerenność.
                  Jeśli będziemy żyli wartościami Tory, staniemy się światłem-latarniami dla
                  innych narodów, które cierpią z powodu katastrofalnej moralności jako wynalazku
                  ludzkości.

Rabin Manis Friedman
                  Bais Chana Institute of Jewish Studies
                  St. Paul, MN

(Miesięcznik The Moment - maj/czerwiec 2009)

www.bibula.com/?p=9984
                • cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 12:34
                  Czym jest sekta Chabad-Lubavitch i cały skupiający się w nim jak w soczewce
                  żydowski fanatyzm religijny z obłąkaną rasistowską ideologią? W najbardziej
                  poczytnym piśmie żydowskim wydawanym w Stanach Zjednoczonych - Jewish Week
                  (wydanie z 26 kwietnia 1996), rabin Yitzhak Ginsburg z sekty Chabad-Lubavitch
                  powiedział szczerze czym kieruje się ten rasistowski ruch:

“Dusze nie-Żydów (gentiles) są kompletnie innego i niższego rzędu. Są one
                  całkowicie diabelskie i nie mają jakichkolwiek wartości i możliwości
                  odkupieńczych. [..] Jeśli pojedyncza komórka pochodząca z ciała Żyda posiada w
                  sobie boskość, jest częścią Boga, to każdy łańcuch DNA [z komórki ciała Żyda]
                  jest częścią Boga. Wobec tego, w żydowskim DNA jest coś specjalnego.[...]

Jeśli Żyd potrzebuje wątroby, czy można wziąć ją od przechodzącego obok
                  nie-Żyda, aby ocalić Żyda? Tora prawdopodobnie by na to pozwoliła [bowiem] życie
                  Żyda ma nieskończoną wartość. Jest coś nieskończenie bardziej świętego i
                  unikalnego w życiu Żyda niż w życiu nie-Żyda”.

Obok mnóstwa przykładów z Talmudu - najbardziej rasistowskiej księgi spisanej
                  ludzką ręką, ukazującej pychę grupy Übermensch - założyciele ruchu
                  Chabad-Lubavitch, określanej dziś jako “największa na świecie żydowska
                  organizacja edukacyjna”, rozwijają te myśli. Oto rabin Shenur Zalman nazywa nie
                  tylko chrześcijan, ale i nie-chrześcijan, czyli wszystkich oprócz Żydów:
                  “śmieciami, odpadkami Boga” (”supernal refuse“wink - oczywiście w najgorszym
                  znaczeniu tego określenia. Cytowany powyżej rabin Ginsburg nie wymyśla zatem nic
                  nowego, a jedynie powtarza słowa rabina Zalmana. “Materiał, z którego stworzono
                  nie-Żydów pochodzi z odpadów boskich. W rzeczywistości, oni sami pochodzą ze
                  śmieci (odpadów), a to że jest ich znacznie więcej niż Żydów, jest
                  potwierdzeniem tego, gdyż przecież ilość odpadów jest zawsze większa niż liczba
                  ziaren. [...] Wszyscy Żydzi są naturalnie dobrzy, a nie-Żydzi - naturalnie
                  niedobrzy.”

Wypowiedź rabina Manis Friedmana nie odbiega więc od celów, wizji i programu
                  ruchu chasydzkiego, lecz jest jedynie najszczerszą jego kwintesencją.

www.bibula.com/?p=9984
                  • absztyfikant Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 12:44
                    Co za wierutne bzdury...
                    • amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 12:51
                      bzdury? ja bym nazwala to mocniejszym slowem...
                      cyniol, ty bys czasem mogl uzyc tego, co podobno ma kazdy w glowie, a nie tylko bibuly...
                      • cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:10
                        amamit napisała:

> bzdury? ja bym nazwala to mocniejszym slowem...
                        > cyniol, ty bys czasem mogl uzyc tego, co podobno ma kazdy w glowie, a nie tylko
                        > bibuly...
                        Wiadomo, ze zrodlo prawdy o was nie podoba sie wam, ale to normalkasmile
                        • amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:29
                          jeszcze raz do mnie napisz was... towarzyszu cyniol...
                          reszty nawet nie skomentuje...
                          • vicky17 Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:35
                            amamit napisała:

> jeszcze raz do mnie napisz was... towarzyszu cyniol...
                            > reszty nawet nie skomentuje...

no a jak cyniol ma do WAS mowic,skoro kazdy zyd na tym forum okresla siebie i
                            swoich per "MY"? cos ci sie nie podoba,ze okresla sie was jako "WY"? ju nawet to
                            jest niezgodne z prawda,czy tzw.obrazliwe?
                            • amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:47
                              twoja glupota jest obezwladniajaca...smile
                              juz perla dowodzil, ze Zydowka nie jestem (zreszta nie wiem po co?) smile) teraz ty chcesz, zebym napisala, ze jestem, czy co?
                              no i "wam" sie zdarza pisac my Polacy... a nagminnie za Polske cala...
                              kiedys napisalam: pisze za siebie, jestem jedna... to, ze czesto zgodnie z tym co pisza Zydzi, ktorzy czasem zagladaja na to forum... coz vicky... kazdy z nich tez pisze, za siebie...
                              zbieznosc pogladow...
                              • vicky17 Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:54
                                amamit napisała:

> twoja glupota jest obezwladniajaca...smile
                                > juz perla dowodzil, ze Zydowka nie jestem (zreszta nie wiem po co?) smile)

No raczej twoja kultura powala,lub raczej WASZA kultura powala,po czym wlasnie
                                mozna was poznac wszedzie.Alez oczywiscie,ze nie jestes zydowka,jestes
                                polka,ktora siedzi na zydowskich forach,chlonac zydowska kulture jak woda gabke
                                shalomujac co wpis.
                                >..
                                • amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:00
                                  caluj sie... ze swoja kultura...
                            • cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:49
                              vicky17 napisała:

>
                              > no a jak cyniol ma do WAS mowic,skoro kazdy zyd na tym forum okresla siebie i
                              > swoich per "MY"? cos ci sie nie podoba,ze okresla sie was jako "WY"? ju nawet t
                              > o
                              > jest niezgodne z prawda,czy tzw.obrazliwe?

Typowe ICH zachowanie, kiedy pograzeni sasmile O mnie, o tobie i innych moga mowic
                              te okraglaki, ale Zydzi rasa wyzsza jak powiedzial rabin Friedman, zycza sobie
                              aby zwracac sie do nich per panstwosmile
                    • cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:07
                      absztyfikant napisał:

> Co za wierutne bzdury...
                      >
                      Ja bym to mocniej nazwalsmile
                    • cyniol Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 15:14
                      Bzdury?

Rabin Friedman wycofuje siesmile

The sub-question I chose to address instead is: how should we act in time of
                      war, when our neighbors attack us, using their women, children and religious
                      holy places as shields. I attempted to briefly address some of the ethical
                      issues related to forcing the military to withhold fire from certain people and
                      places, at the unbearable cost of widespread bloodshed (on both sides!)
            • dana33 Re: a ... 07.06.09, 15:01
              mylisz sie caromino.... parking przy zarzadzie miasta jest jak najbardziej na
              trasie przejscia do starego miasta.... oddalony jest od jaffa gate jakies 300
              metrow... oprocz tego, zeby zapobiec jakiemukolwiek lamaniu przepisu, ten
              parking nie jest zarzadany przez zydow. tak ze wszystko jest zgodnie z prawem i
              zgodnie ze status quo, jakie panuje w jerozolimie.
              zydzi ortodoksyjni dostaja wiecej, niz im sie nalezy... bo po innych starciach z
              nimi przed paroma laty, zamknieta glowna trase, przechodzaca kolo mea
              shearim i sanhedrii, dwoch bardzo religijnych dzielnic jerozolimy, a laczaca dwa
              glowne szpitale jerozolimy, tylko po to, zeby zapewnic im spokoj w szabat w
              godzinach modlitw.
              jesli juz mowa o prowokacji, to jest ona ze strony zydow ortodoksyjnych, a nie
              ze strony "kogos"... "ktos" to zarzad miasta... i burmistrzem miasta nareszcie
              jest zyd niereligijny i wybrany zostal wlasnie dlatego, zeby zydzi ortodoksyjni
              nie zatruwali zycia zydom swieckim.

slowo tel aviv sie odmienia po polsku.... niech jada do tel avivu, a
              nie niech jada do tel aviv. jedzie sie ostatecznie do lodzi, a nie do lodz....
        • matelot Re: a ... 07.06.09, 10:53
          caromina napisała:

> wyobrazcie sobie, że pod Częstochowe podchodzi pielgrzymka Radia
          > Maryja, i natyka na "Parade Równości" w świętym miejscu w
          > Częstochowie. Przecież te babcie beretami by ich zatłukły, razem z
          > nimi w pielgrzymce ONR-y, młodzież wszechpolska, tam byłaby masakra,
          > nie wiadomo czy policja by pomogła, czy dała by rade po prostu.

Policja rade by dała polewając babcie woda, najlepiej uprzednio poswiecona.
      • absztyfikant Re: 07.06.09, 12:11
        Nie masz pojecia o czym mowisz. Wtedy burmistrzem Jerozolomy byl Lupolianski, haredi. Urzad Miasta robil wszystko, zeby parady nie bylo. Sprawa miala swoj final w sadzie, ktory na parade zezwolil.
    • absztyfikant Zdziwienie 07.06.09, 11:23
      Szabes goj "cepeliowego zydostwa" teraz sie zastanawia. A sam przeciez na tym
      forum propaguje chasydyzm. Co za hipokryta i idiota wlasnie.
      • amamit Re: Zdziwienie 07.06.09, 11:32
        propaguje? smile
        chyba odstrasza wlasnie smile))
        eeee, szkoda slow. perla lubi kij w mrowisko...
        • absztyfikant Re: Zdziwienie 07.06.09, 11:37
          Ale oni tak pierwszy raz? W zeszlym roku palili opony, bo nie podobal im sie
          sklep sprzedajacy sprzet do sluchania mp4.

Perlisty ma chyba jakies dziwne wyobrazenia o chasydach. Po prostu nic o nich
          nie wie. Zreszta to temat na kilka seminariow, bo latwo o niesprawiedliwe
          uproszczeniawink
          • dana33 Re: Zdziwienie 07.06.09, 15:52
            perliczkowaty wogole ma dziwne wyobrazenia...

cotygodniowe protesty zydow ortodoksyjnych w jerozolimie....
            u perliczkowatego to od razu "rozruchy w israelu"
            wprawdzie my maly kraiczek, ale ciagle jeszcze jerozolima to nie caly israel...
            nu, facio jak zwykle chcial troche poprowokowac....
            juz od miesiecy mu te prowokacyjki baaaaaardzo slabo wychodza....
    • amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:08
      wiesz, ja to sie moge z ciebie ewentualnie posmiac, czy jak mowia moje dzieci: lacha podrzec... denerwowac sie smile))
      • vicky17 Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:11
        amamit napisała:

> wiesz, ja to sie moge z ciebie ewentualnie posmiac, czy jak mowia moje dzieci:
        > lacha podrzec... denerwowac sie smile))

no parujesz co wpis i jakos mi to na smiech nie wyglada,bardziej na nerwowy
        chichot,ale smiech to zdrowie,nawet dla zydasmile
        • amamit Re: Sekta Chabad- Lubavitch 07.06.09, 16:25
          nie musisz wierzyc smile
    • qwardian Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:23
      absztyfikant 07.06.09, 11:45 Odpowiedz

...zamiast siedziec w wojsku, to oni z tymi bladziutkimi i
      wiotkimi raczkami siedza w jesziwach.

Żydostwo przetrwało kilka tysięcy lat dzięki wiątkim rączkom i
      zepsutym wzrokiem od czytania ksiąg, czemu ja muszę o tym mówić.
      Religia była ich motorem.

Politykierstwo kończyło się totalną klapą, filozofowanie z dala od
      religii, tragedią dla wszystkich i tym bardziej dla ich samych.

Pozostaje dla przyszłości ocenić dorobek i efekt militaryzacji
      Żydów, oby był równie skuteczny jak w przestrzeni religijnej...
      • absztyfikant Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:28
        Doucz sie troche. Chasydyzm to raptem 200-300 lat, a zydowska historia 5000 .
        • qwardian Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:57
          absztyfikant napisał:

> Doucz sie troche. Chasydyzm to raptem 200-300 lat, a zydowska
          historia 5000 .

A różne nowinki i prądy liberalne w obyczajowości Żydów ile mają
          lat, Absztyś?
          • marksistowski Bracia hassydzi i ortodoxi,dajcie wycisk .... 07.06.09, 22:34
            .... tym cholernym bezbożnikom. Rodzina Radia Maryja może wysłac
            wam wsparcie w postaci dywizji bojówkarzy. Zaden shalom tylko
            bigosować, bigosować
    • qwardian Re: rozruchy w Israelu 07.06.09, 21:49
      cyniol 07.06.09, 12:34

Jeśli pojedyncza komórka pochodząca z ciała Żyda posiada w
      sobie boskość, jest częścią Boga, to każdy łańcuch DNA [z komórki
      ciała Żyda] jest częścią Boga. Wobec tego, w żydowskim DNA jest coś
      specjalnego.[...]

Pozwolę sobie nie zgodzić ze słowami Rabina, dotknął on sfery
      niematerialnej, taki genom ma więcej do czynienia z genomem myszy
      niż jest częścią Boga...

Jest coś nieskończenie bardziej świętego i unikalnego w życiu
      Żyda niż w życiu nie-Żyda”.

To mi się zdecydowanie bardziej podoba niż wypowiedź o DNA...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka