Dodaj do ulubionych

obrzydliwość

03.07.23, 09:34
Wygląda na to, że pan Tusk postanowił zwyciężyć zło złem:

,,- Oglądamy wstrząśnięci sceny z brutalnych zamieszek we Francji - i właśnie teraz (prezes PiS Jarosław - red.) Kaczyński przygotowuje dokument, dzięki któremu do Polski przyjedzie jeszcze więcej obywateli z państw takich jak - cytuję - Arabia Saudyjska, Indie, Islamska Republika Iranu, Katar, Emiraty Arabskie, Nigeria czy Islamska Republika Pakistanu - powiedział Donald Tusk.''

Co to za analogia? Tusk przestrzega przed tym, że za 3 pokolenia polski policjant zamorduje Polaka pochodzenia arabskiego i to wywoła rozruchy antypolicyjne? I z tej futurystycznej fantazji nie wyciąga wniosku, że przemoc policyjną należy ująć w karby, tylko przestrzega przed wpuszczaniem do kraju ofiar przyszłego policyjnego bestialstwa.

Ja Tuskowi nie zarzucam złej woli, on na pewno uważa, że obecnie najważniejszym celem jest odsunięcie PiSu od władzy dowolnymi metodami, nawet obrzydliwymi, a na drogę cnoty powrócimy potem. Tak, zgadzam się, że trzeba odsunąć PiS, ale nie dowolnymi metodami. Cel nie uświęca środków, obrzydliwe środki potrafią zniszczyć każdy cel.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 09:49
      Masz rację. Gdy pierwszy raz słuchałem tego nagrania aż mnie zatkało. Włączenie do całości sprawy dzisiejszych wydarzeń we Francji jest dużym błędem Tuska.
      • ktos_z_kosmosu Re: obrzydliwość 03.07.23, 13:00
        pies.na.czarnych napisała:

> Masz rację. Gdy pierwszy raz słuchałem tego nagrania aż mnie zatkało. Włączenie
        > do całości sprawy dzisiejszych wydarzeń we Francji jest dużym błędem Tuska.

Co Ty powiesz?
        A jak od lat już Tuska wysyłam w Karkonosze, to Ty i ten strzelec z zezem zbieżnym oburzeniem reagowaliście.
        Od dawna z kosmosu widać wyraźnie że Tusk to tylko halabardnik, a nie przywódca. No bo co to za przywódca, który mając w garści całkiem mocnego haka na przeciwnika, osobiście na niego naciera, zamiast w tym celu wysłać odpowiednio i drobiazgowo przygotowany oddział?
        To tak jakby kapelmistrz dyrygujący orkiestrą, zamiast używać batuty, sam zaczął dmuchać w trąbę.
    • qwardian Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:01
      Tym bardziej, że policjant nie strzelał do Araba, tylko do kierowcy z polskimi tablicami rejestracyjnymi, którym na 99 procent mógł być tylko Polak. Dlatego ja bym zlustrował życiorys tego policjanta, który ma fobię antypolską i myślał, że mu to ujdzie na sucho, ale Bozia sprawiła inaczej..
      • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:02
        Hail, gejfirerku :)
      • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:03
        Gdzie siem nie ruszyć tam polskie macki som, panie.
    • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:01
      Obywatele AS, Kataru czy Emiratów przyjeżdżają do PL raczej jako inwestorzy. Kraje te same są importerem taniej siły roboczej z biednych krajów azjatyckich.
      • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:16
        Te kraje popierają Putina. Jak widać pisim to wcale nie przeszkadza.
      • vivak01 Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:17
        "Obywatele AS, Kataru czy Emiratów przyjeżdżają do PL raczej jako inwestorzy."

I na pewno te 200 tysięcy osób, które Kaczyński chce ściągnąć z tego regionu, to inwestorzy właśnie.
        • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:25
          Akurat nie z tych krajów. I nawet nie z tego regionu, bo Bangladesz, Pakistan czy Nepal są tysiące km dalej.
          • vivak01 Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:47
            " Akurat nie z tych krajów. I nawet nie z tego regionu, bo Bangladesz, Pakistan czy Nepal są tysiące km dalej."

Arabia Saudyjska też ma swoją emigrację - mikro w porównaniu z Bangladeszem czy Pakistanem, ale to nadal kilkadziesiąt tysięcy osób rocznie. I wcale nie są to książęta ropy naftowej czy tytani deweloperki.
            • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:42
              I raczej nie jest to emigracja zarobkowa. Po prostu socjał w AS jest na tyle atrakcyjny, że nawet obywatelom o skromnych dochodach nie opłaca się stamtąd wyjeżdżać za pracą.
    • ireneo Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:09
      Mądrej głowie dość dwie słowie. Pewnie za dużo powiedział. On akurwt nic tu o swoich intencjach a wyłącznie o zakłamaniu dojnych. To chyba hipokryzja, prawda? Uprę się na zakłamanie. Przejawiają tym iż upów dla relokacji uzasadniają ochroną przed radykalnymi wystąpieniami imigrantów i pokazują skutki. Akurat inicjatorami tam są pokolenia ściąganych w latach sześćdziesiątych tanich roboli. Ale niech tam, aktyw partii intelektualnego szrotu wrzeszczy - my nie dopuścimy do tego - precz imigrantami! I fajnie ale to po obiedzie bo ponad sto tysięcy takich już wpuścił!!! Nawet 13 tysięcy z Bangladeszu. Zatem tow. Mateusz z Jarosławem - nie dla pasożytów i pierwotniaków - to głośno, a cichutko już ich ściągnęli. Zatem wniosek słuszny - jak wiecie jacy są i wpuściliście no to będą i u nas rabować i palić. Dziwne, że są ponad dwa lata i jakoś nic się nie dzieje, a mordują tubylczy katolicy.
      Niewykluczone, ze taka nagonja na takich co już tu spokojni są doprowadzić może do napaści na nich nacjonalistów i kibolstwa z Bąkiewiczem etc.
    • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:14
      za 3 pokolenia polski policjant zamorduje Polaka pochodzenia arabskiego i to wywoła rozruchy antypolicyjne? ---------------------------------------------------------------------------------------------
      zastrzelony chłopak miał z pewnością obywatelstwo francuskie.
      na ile czuł się francuzem? ....jak sądzisz
      • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:18
        Pisi milicjanci nie mogąc się doczekać aż wyrośnie trzecie pokolenie imigrantów mordują na razie Polaków.
        • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:33
          głupiś
          • adam.eu Re: obrzydliwość 03.07.23, 21:23
            hordol napisała:

> głupiś

Bardzo łatwo Ci się napisało "ZAMORDUJE"
            Ale cokolwiek by nie mówić, sporo było śmierci podczas interwencji policji.
            • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 21:43
              adasiu-to tylko cytat z niejakiego stefana kilkanascie postów wyżej.
              śledz uważniej cały wątek
              • adam.eu Re: obrzydliwość 04.07.23, 07:37
                hordol napisała:

> adasiu-to tylko cytat z niejakiego stefana kilkanascie postów wyżej.
                > śledz uważniej cały wątek

Cytaty wstawia się w cudzysłów. Nazwy własne pisze się z dużej litery
                A i prześledź swoje posty, gdzie piszesz moje zdrobniałe imię.
                • hordol Re: obrzydliwość 04.07.23, 09:51
                  no widzisz - ty nie sledzisz wątku,w którym się wypowiadasz, ja nie przestrzegam zasad poprawnej pisowni.
                  nikt nie jest doskonały
      • stefan4 Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:25
        hordol:
        > na ile czuł się francuzem? ....jak sądzisz

A co to ma za znaczenie? Czy jeśli czuł się apaczem z korzeniami tybetańskimi, to należy mu się kula w krtań z bliskiej odległości?

Zresztą nie słychac nic o tym, żeby ten gliniarz przed naciśnięciem spustu pytał go o samopoczucie narodowe.

- Stefan
        • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:39
          co do okolicznosci zdarzenia to poczekaj na wyniki sledztwa prowadzonego przez republikę francuską
          a francuska rebelia pokazuje że można być nawet" trzecim pokoleniem" i nie czuc sie francuzem
          integracja,asymilacja okazały sie pustymi słowami
          • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:46
            > co do okolicznosci zdarzenia to poczekaj na wyniki sledztwa prowadzonego przez

W sprawie zamordowania w Grecji Polki jakoś pis-swołocz nie czekała na wyniki śledztwa i wydała wyrok. Coś się nagle zmieniło?
            Bandyta w mundurze jest oskarżony o umyślne spowodowanie śmierci. Nagrania wideo nie kłamią. Dokładnie na nich widać przebieg wydarzenia i nie trzeba być specjalistą aby widzieć, że gliniarz nie miał powodów aby strzelać.
            • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:49
              wątpisz w prawidlowość śledztwa prowadzonego przez demokratyczną francję?
              znam kilkusekundowe wideo. co się działo wczesniej nie wiem
              • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:55
                > wątpisz w prawidlowość śledztwa prowadzonego przez demokratyczną francję?

Dlaczego tak sądzisz? Najpierw było oskarżenie o nieumyślne spowodowanie śmierci. Już następnego dnia zmieniono kwalifikację czynu. Śledztwo trwa i nie widać najmniejszych oznak mataczenia.
                • hordol mądralo forumowy 03.07.23, 11:04
                  jak to jest ,że demokratyczna,antyklerykalna, liberalna,zamożna etc francja ewidentnie nie radzi sobie z problemem integracji uchodzców/imigrantów zwłaszcza z krajów islamskich?
                  póki co to jest ich ok 8 % . a stopniowo nie bedzie mniej tylko raczej więcej
                  • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:16
                    Niepotrzebnie mieszasz w te rozruchy sprawę integracji. To co się dzieje obecnie we Francji niewiele ma wspólnego z tym o czym piszesz.
                    Podczas protestów les "gilets jaunes" również były rozruchy. Miały one coś wspólnego z integracją?
                    • hordol Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:27
                      skoro nastolatki głównie o rodowodzie arabsko-afrykańskim w trzecim już pokoleniu francuzi niszczą i kradną co popadnie to chyba z fr sie raczej nie utozsamiają

a szerzej to wygląda na to ,że w dzisiejszej francji mało kto z osób ją zamieszkujących z francją się utożsamia(kamizelki,emerytury,a teraz te rozruchy)
                      kiepsko...
                      • vivak01 Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:48
                        "skoro nastolatki głównie o rodowodzie arabsko-afrykańskim w trzecim już pokoleniu francuzi niszczą i kradną co popadnie to chyba z fr sie raczej nie utozsamiają"

Można byłoby się z Tobą zgodzić, gdyby sami Francuzi nigdy nie palili, nie niszczyli i nie kradli.
                        • hordol Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:59
                          toteż napisałem
                          a szerzej to wygląda na to ,że w dzisiejszej francji mało kto z osób ją zamieszkujących z francją się utożsamia(kamizelki,emerytury,a teraz te rozruchy)
                          kiepsko...
                          • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 12:29
                            hordol napisała:

> toteż napisałem
                            > a szerzej to wygląda na to ,że w dzisiejszej francji mało kto z osób ją zamiesz
                            > kujących z francją się utożsamia
                            (kamizelki,emerytury,a teraz te rozruchy)
                            > kiepsko...

O czym ty pieprzysz? Według ciebie z jakim państwem utożsamiają się ci młodzi Francuzi posiadający korzenie w innych krajach?

Podczas rozruchów w Polsce w 1970 również antyrządowe demonstracje przekształciły się w rabunki i niszczenie obiektów i to nie tylko partyjnych. Z kim utożsamiali się cu chuligani i bandyci? Sam znałem kilku osobiście i nie zauważyłem aby oni utożsamiali się z inna narodowością tylko dlatego, ze obrabowali sklep monopolowy.
                            • hordol Re: mądralo forumowy 03.07.23, 12:50
                              w pl to były protesty przeciw komunie + chuliganeria
                              we fr protestują przeciw wszystkiemu +chuliganeria
                              • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 13:08
                                hordol napisała:

> w pl to były protesty przeciw komunie + chuliganeria

Jesteś tego pewien? Protesty tak w 70 i 80 były głównie przeciwko podwyżkom. Nawet Solidarność nie chciała zmieniać systemu.

> we fr protestują przeciw wszystkiemu +chuliganeria

Zakrzyknij jeszcze "precz z praczem" :)
                    • qwardian Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:44
                      Pies, dlaczego bandziory muzułmańskie palą samochody w Brukseli, skoro ofiarą podobno jest Francuz?
                      • hordol Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:48
                        na znak solidarnosci z przesladowanymi we fr
                        • vivak01 Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:53
                          " na znak solidarnosci z przesladowanymi we fr "

Albo w proteście przeciw zmianom w systemie emerytalnym.

Zmierzam do tego, że nie ma znaczenia, z kim się identyfikują uczestnicy zamieszek, ponieważ - najprawdopodobniej - ta identyfikacja nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. To raczej nie tak, że ktoś sobie myśli "Cholera, z pochodzenia jestem Berberem, to pójdę podpalić samochód". Nie ma korelacji.
                        • qwardian Re: mądralo forumowy 03.07.23, 11:56
                          Braciaszkowie tych bandziorów w PL krytykują tylko Kaczyńskiego i Tuska, a ja mówię, jeżeli w programie Donalda T. będzie wywalenie piątej kolumny to ma nich zagłosuję.
                      • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 12:34
                        qwardian napisał:

> Pies, dlaczego bandziory muzułmańskie palą samochody w Brukseli, skoro ofiarą p
                        > odobno jest Francuz?
                        >

W Belgii również jest wielu bandziorów w szeregach policji. To po pierwsze, a po drugie zauważ, ze ekstrema prawicowa nie śpi. Zawsze korzystają z okazji aby podpuścić innych do manifestacji, które sami doprowadzają do burd i bandyckich zachowań. W Brukseli zatrzymano wielu małolatów, kilkunastu z nich miało mniej niż 13 lat. Myślisz, ze te dzieciaki wyszły na ulicę z powodów politycznych?
                        • hordol Re: mądralo forumowy 03.07.23, 12:56
                          rozumiem ,że w tym czasie lewicowa ekstrema zjadła na podwieczorek gofry, zakąsiła pralinkami i poszła grzecznie spać
                          • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 13:10
                            Ekstrema prawicowa, czy lewicowa to jest jedno i to samo gówno. Zawsze w takich sytuacjach chcą upiec swoją pieczeń.
                            • qwardian Re: mądralo forumowy 03.07.23, 13:48
                              Idę podlać moje warzywka w ogródku, a potem to przemyślę..
                              • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 13:56
                                Odcedź ziemniaczki. Będzie ci się lepiej myślało :)
                      • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 03.07.23, 15:04
                        qwardian napisał:

> Pies, dlaczego bandziory muzułmańskie palą samochody w Brukseli, skoro ofiarą p
                        > odobno jest Francuz?
                        >

Przeczytaj ten artykuł. www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/03/brusselse-jongeren-voelen-zich-geviseerd-door-preventieve-aanhou/ Wrzuć w translator I wyrobisz sobie zdanie o tym jak to wszystko wyglada w rzeczywistości. Jak dla mnie, to jest przeginanie pały pod pretekstem prewencji.
                        • qwardian Re: mądralo forumowy 04.07.23, 09:01
                          W konstytucję każdego państwa jest wpisany obowiązek ochrony państwa i zapewnienia bezpieczeństwa obywateli, oraz porządku. Nie wiedziałem, że porozumiewasz się flamandzkim, jego stara odmiana antwerpska to język afrykanerów, z którym się tylko osłuchałem, ale nie posługiwałem w ogóle. Goeie more, było pozdrowieniem, słowo "bliksem", przekleństwem, a babalas oznaczało kaca.
                          • pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 04.07.23, 11:24
                            Byłem kiedyś w RPA. Fajny jest ten ich stary niderlandzki. Na początku niewiele z tego rozumiałem, ale po osłuchaniu się, po kilku dniach jakoś to mi szło.:)

Co do artykułu to sam widzisz, ze łączenie Paryża i Brukseli w kwestii rozruchów to jest naginanie sprawy. Duża wina w tym leży po stronie polskich dziennikarzy, którzy nie mają pojęcia o tym co i gdzie się dzieje.
                            W Brukseli nie było żadnych rozruchów, były poszczególne incydenty. Aresztowań było niewiele, były zatrzymania prewencyjne. Prawo zezwala na zatrzymania prewencyjne po spełnieniu co najmniej trzech warunków na max 12 h.
                            • pozytonium Re: mądralo forumowy 04.07.23, 11:54

> Byłem kiedyś w RPA. Fajny jest ten ich stary niderlandzki. Na początku niewiele
                              > z tego rozumiałem, ale po osłuchaniu się, po kilku dniach jakoś to mi szło.:)

• pies.na.czarnych Re: mądralo forumowy 04.07.23, 12:07
                                👍🤗
          • stefan4 Re: obrzydliwość 03.07.23, 13:50
            hordol:
            > poczekaj na wyniki sledztwa prowadzonego przez republikę francuską

,,Republice Francuskiej'' należą się wielkie litery...

Tak, trzeba poczekać na ustalenia
                • czy facet z psychiką zabójcy trafił do policji przypadkowo i nie wykryto
                  jego morderczych skłonności wcześniej?
                • czy może jakiś element szkolenia policjantów sprzyja rozwojowi zamiłowania
                  do popełniania zbrodni?
                • czy w policji pracuje więcej zakamuflowanych morderców?
                • itp.

Nie wątpię, że Republika Francuska zbada te sprawy.

- Stefan
            • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 13:58
              > • czy w policji pracuje więcej zakamuflowanych... ?

Z tymi problemami boryka się policja na całym świecie. Zbyt wielu miłośników broni palnej zasila ich szeregi.
            • x2468 Re: obrzydliwość 04.07.23, 17:30
              Mówią że policja francuska mentalnie zatrzymała się w czasach kiedy rządził tam De Gaulle i ze to jest przyczyną rozruchów. Praprzyczyna to to co dzisiaj robi pis z Obajtkiem. Francuskie firmy budowały getta dla swoich ściągniętych z zagranicy pracowników. Kiedy kończyła się praca (np bankructwo pracodawcy), cale osiedle (tysiące rodzin) zostawało bez zatrudnienia. To powodowało poczucie beznadziei i frustracje.
      • ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 09:36
        hordol napisała:

> za 3 pokolenia polski policjant zamorduje Polaka pochodzenia arabskiego i to wy
        > woła rozruchy antypolicyjne? --------------------------------------------------
        > -------------------------------------------
        > zastrzelony chłopak miał z pewnością obywatelstwo francuskie.
        > na ile czuł się francuzem? ....jak sądzisz
        ++++++
        Przecież obywatelstwo nie czyni narodowości, to są całkiem różne kategorie.
        Jeśli w dzbanie na mleko zaczniesz nosić wodę to trzeba wielkiego dzbana aby tę wodę uważał za mleko. I też ta woda nie może być skażona np. semickim pochodzeniem, islamem, albo tęczą (dot. polskich dzbanów)
        • ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 09:45

> hordol napisała:
          >
          > > za 3 pokolenia polski policjant zamorduje Polaka pochodzenia arabskiego
          +++++++++
          a dlaczego niby ma wywołać?
          W tym pokoleniu policjanci mordują rok w rok Polaków narodowości polskiej i żadnych rozruchów nie ma.
          • j-k jak czarny policjant strzela... 05.07.23, 15:35
            ireneo napisał(a):
            > W tym pokoleniu policjanci mordują rok w rok Polaków narodowości polskiej i żad
            > nych rozruchów nie ma.

jak czarny policjant strzela w USA do Murzyna - to tez rozruchow nie ma.
            • storima Re: jak czarny policjant strzela... 05.07.23, 17:01
              j-k napisał:

> jak czarny policjant strzela w USA do Murzyna - to tez rozruchow nie ma.

Mylisz się JK.
              27 stycznia tego roku w USA rozpoczęły się protesty. Pięciu czarnych policjantów pobiło czarnoskórego Tyre Nicols, który zmarł z powodu odniesionych ran.
    • m.c.hrabia Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:27
      nadstaw drugi policzek, będzie po katolicku.
    • no-popis Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:32
      stefan4 napisał:

> Ja Tuskowi nie zarzucam złej woli, on na pewno uważa, że obecnie najważniejszym
      > celem jest odsunięcie PiSu od władzy dowolnymi metodami, nawet obrzydliwymi, a
      > na drogę cnoty powrócimy potem. Tak, zgadzam się, że trzeba odsunąć PiS, ale
      > nie dowolnymi metodami. Cel nie uświęca środków, obrzydliwe środki potrafią zni
      > szczyć każdy cel.
      Niestety Tusk i jego ekipa nie podzielają Twojego zdania.
      Ponadto, oprócz sfery o której Ty piszesz czyli czy makiawelizm należy akceptować, jest jeszcze druga sfera czyli cel, do którego zmierzają nie jest celem polegającym na zmianach w państwie a jedynie na zmianach twarzy w spółkach skarbu państwa, telewizjach itp. Dlaczego tak twierdzę? Ano dlatego, że gdyby chcieli zmienić państwo to zrobiliby program podstawowy dla wszystkich z opozycji np :
      - likwidacja Krajowej Rady (i podanie co w to miejsce) czyli uniezależnienie od polityków mediów publicznych,
      - likwidacja ja spółek skarbu państwa z ci radami nadzorczymi i zarządami dla szwagrów i kolegów czy to Kaczyńskiego, czy to Tuska. Oczywiście za wyjątkiem tych spółek co to są na giełdzie. Likwidacja (uwaga!) polegałaby np na utworzenie podownie przedsiębiorstwa państwowego z powoływanym dyrektorem i kontrolą NIKu zamiast Rady Nadzorczej.

i inne
      Tymczasem nnie deklarują tego bo chodzi tylko o zamianę Dupiaka na Maliniaka a nie o reformę państwa.
      • gerlalt Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:35
        Chyba najlepiej oddająca istotę sprawy wypowiedź.Polać mu 🥃
        • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:40
          Gelatti macie problem towarzyszu. Każdy alkoholik łatwo znajdzie okazję do napicia się.
      • fallen_sorcerer Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:02
        no-popis napisała:

> Tymczasem nie deklarują tego bo chodzi tylko o zamianę Dupiaka na Maliniaka a nie o reformę państwa.

O zaoranie PiSu też chodzi (ale nie tak do gołej ziemi, bo wtedy na miejsce pisich wskoczy Konfederacja, a z nimi Tuskowi będzie trudniej).
        • no-popis Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:57
          fallen_sorcerer napisał:

> no-popis napisała:
          >
          >
          > > Tymczasem nie deklarują tego bo chodzi tylko o zamianę Dupiaka na Malinia
          > ka a nie o reformę państwa.

> O zaoranie PiSu też chodzi (ale nie tak do gołej ziemi, bo wtedy na miejsce pis
          > ich wskoczy Konfederacja, a z nimi Tuskowi będzie trudniej).

Nie neguję tego celu. Ale to za mało.
    • perla_z_roztocza Re: obrzydliwość 03.07.23, 10:58
      stefan4 napisał:

> Co to za analogia? Tusk przestrzega przed tym, że za 3 pokolenia polski policj
      > ant zamorduje Polaka pochodzenia arabskiego i to wywoła rozruchy antypolicyjne?

nie kłam, to nie są rozruchy antypolicyjne a kradzieże, rabunki, podpalenia, niszczenie mienia, ataki na cywilów.
      W Polsce Policji też się zdarzało zabić kogoś podczas interwencji i jeżeli były protesty czy manifestacje to pokojowe. Nikt nie demolował kraju.
      To się nazywa - przepaść cywilizacyjna właśnie.
      • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:10
        W Polsce prawicowa ekstrema jeszcze nie jest na tyle silna aby z protestu przeciwko policji zrobić rozruchy. Z resztą polscy faszyści bardzo dobrze współpracują z pisią milicją.
        • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:19
          a kiedy to ostatnio w "faszystowskiej" pl widziałeś na ulicach sceny jakie rozgrywają sie od dłuższego czasu na ulicach demokratycznej francji?
          • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:21
            hordol napisała:

> a kiedy to ostatnio w "faszystowskiej" pl widziałeś na ulicach sceny jakie roz
            > grywają sie od dłuższego czasu na ulicach demokratycznej francji?

Potrafisz czytać ze zrozumieniem?
            • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:29
              no kiedy?
              • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:36
                hordol napisała:

> no kiedy?

Wtedy:
                W Polsce prawicowa ekstrema jeszcze nie jest na tyle silna aby z protestu przeciwko policji zrobić rozruchy. Z resztą polscy faszyści bardzo dobrze współpracują z pisią milicją.
        • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:20
          U was w Łódzkiem, nie są jeszcze silni?
          • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:22
            > U was w Łódzkiem

Gdzie to jest?
            • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:43
              Dookoła cienie,. Dyżurując na forum 24/7 może tego nie dostrzegłeś :D
              • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:51
                Pomijając nawet to >> U was w Łódzkiem.< Na tyle rozumiem wolski, że domyślam się o co ci chodzi, ale nadal nie kumam skąd u ciebie się wzięło to, że ja mam coś wspólnego z tym województwem. Mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy?
                • melikles Re: obrzydliwość 03.07.23, 14:36
                  Ewentualnie Świętokrzyskiem. Bo w twoją obecną emigrację, nikt tu już nie wierzy :D
                  • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 14:52
                    > w twoją obecną emigrację, nikt tu już nie wierzy

Kto to jest "nikt"?:)
                • vivak01 Re: obrzydliwość 03.07.23, 14:41
                  Bardzo dobrze, że to pomijasz, bo to poprawna forma w języku polskim - "w województwie łódzkim", ale "w Łódzkiem".
                  • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 14:50
                    Storima, wszystko wiedzący najlepiej ma nowy nick:)
                    • sverir Re: obrzydliwość 03.07.23, 17:14
                      " Storima, wszystko wiedzący najlepiej ma nowy nick:)"

Nie Storima, tylko ja, a poprawny zapis "Łódzkiem" to wiedza z języka polskiego z czwartej lub piątej klasy podstawówki.
                      • ireneo Re: obrzydliwość 03.07.23, 17:35
                        sverir napisał:

> " Storima, wszystko wiedzący najlepiej ma nowy nick:)"
                        >
                        > Nie Storima, tylko ja, a poprawny zapis "Łódzkiem" to wiedza z języka polskiego
                        > z czwartej lub piątej klasy podstawówki.
                        ++++++++++
                        No to nie tak. Może ocenisz która to klasa?
                        "
                        Skoro mówi się i pisze Dębe Wielkie – w Dębem Wielkim (a nie: w Dębem Wielkiem), nie budziłyby chyba niczyich wątpliwości wyrażenia w Wysokim Mazowieckim, w Górnym Bystrym, w Chyżnym, w Małopolskim, w Kieleckim, w Łódzkim. 70 lat temu upominał się o to uproszczenie gramatyczno-ortograficzne prof. Kazimierz Nitsch!" I ma rację, momo że absolwenci niepełnego podstawowego będą w Krakowskiem wpieniać krakowskich, a nie krakowskiewskich przeciwników brata śp. brata.
                      • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 17:40
                        sverir napisał:

> " Storima, wszystko wiedzący najlepiej ma nowy nick:)"
                        >
                        > Nie Storima, tylko ja, a poprawny zapis "Łódzkiem" to wiedza z języka polskiego
                        > z czwartej lub piątej klasy podstawówki.

Częstochowskiej podstawówki. :)

Kilka razy słyszałem tą* formę gdy jeździłem autostopem przez wioski zabite dechami. Jest to przestarzała, rzadko używana forma.

* - nie wywalaj się zmieniać na "tę"
                        • vivak01 Re: obrzydliwość 04.07.23, 08:45
                          " Częstochowskiej podstawówki. :)"

Dowolnej, w której uczą języka polskiego.

"Jest to przestarzała, rzadko używana forma."

Nie jest przestarzała, ani rzadko używana. Rzadziej, owszem, bo większe zastosowanie ma w języku innym niż potocznym, ale jak najbardziej jest poprawna i wykorzystywana.
      • vivak01 Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:51
        " W Polsce Policji też się zdarzało zabić kogoś podczas interwencji i jeżeli były protesty czy manifestacje to pokojowe. Nikt nie demolował kraju."

Pomiędzy "pokojowe" a "demolowaniem kraju" jest jeszcze przestrzeń na zamieszki, takie jak te, które miały miejsce po śmierci Igora Stachowiaka czy po śmierci Przemka Czai.
        • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:01
          były. lokalne. daleko im do tych we fr.
          • vivak01 Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:23
            " były. lokalne. daleko im do tych we fr. "

Owszem, nawet bardzo. Dlatego napisałem, że są pomiędzy pokojowymi manifestacjami, a demolowaniem kraju.
          • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:39
            hordol napisała:

> były. lokalne. daleko im do tych we fr.

Przecież bojówki Bąkiewicza nie będą eskalowały pokojowych protestów przeciwko milicji do rozruchów ulicznych. Chyba cię pogięło :)
            • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:58
              pieprz pleciugo, byle długo
              • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 13:12
                Prawda boli.
                • hordol Re: obrzydliwość 03.07.23, 13:18
                  prawda czasem, głupota zawsze
                  • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 13:25
                    Nie czytaj tego co piszesz i nie będziesz cierpiał.
      • adam.eu Re: obrzydliwość 03.07.23, 21:38
        perla_z_roztocza napisał:

> To się nazywa - przepaść cywilizacyjna właśnie.

W Polsce właśnie rośnie rozłam w narodzie, ktoś to nakręca dla własnych celów.
    • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 11:25
      Obrzydliwość Błaszczaka: tvn24.pl/polska/bialorus-granica-minister-spraw-wewnetrznych-na-granice-pojedzie-500-policjantow-7199140

Boi się wagnerowców i wysyła na granice 500 milicjantów pierwszego sorta aby pałowali dzieci.
    • m.c.hrabia Re: obrzydliwość 03.07.23, 12:58
      bez takich właśnie ryzykownych posunięć, KO nie zdoła wytrącić PiS kolejnego atutu. Zwłaszcza, że kampania będzie wchodzić w coraz bardziej emocjonalną i demagogiczną fazę, w której wszelkie racjonalne argumenty i fakty będą odgrywać coraz mniejszą rolę.

A. Dudek.
    • m.c.hrabia Re: obrzydliwość 03.07.23, 16:05
      Wygląda na to, że pan Tusk postanowił zwyciężyć zło złem:

według teorii Stefana Ukraińcy powinni się poddać po trzech dniach ,bo przecie złu nie można się przeciwstawiać złem ,nie można strzelać , zabijać itp, trzeba się poddać i lizać kaczy kuper.
      • ireneo Re: obrzydliwość 03.07.23, 16:26
        m.c.hrabia napisał:

> Wygląda na to, że pan Tusk postanowił zwyciężyć zło złem:
        >
        > według teorii Stefana Ukraińcy powinni się poddać po trzech dniach ,bo przecie
        > złu nie można się przeciwstawiać złem ,nie można strzelać , zabijać itp, trzeba
        > się poddać i lizać kaczy kuper.
        ++++++
        Tak mu wyszło, że hipokryzja dojnych to zło, a wyszydzanie przez niego hipokrytów to jeszcze źlejsze zło
        • m.c.hrabia Re: obrzydliwość 03.07.23, 16:36
          ot! Grzesio Sroczyński w pełnej bolszewickiej krasie.
    • storima Re: obrzydliwość 03.07.23, 19:29

> Podczas rozruchów w Polsce w 1970 również antyrządowe demonstracje przekształci
      > ły się w rabunki i niszczenie obiektów i to nie tylko partyjnych. Z kim utożsam
      > iali się cu chuligani i bandyci? Sam znałem kilku osobiście i nie zauważyłem ab
      > y oni utożsamiali się z inna narodowością tylko dlatego, ze obrabowali sklep mo
      > nopolowy.
      >
      >

Co za brednie!

Grudzień 1970 roku najkrwawsza masakra Polaków przez komunistyczny reżim.

Wiele aktów dewastacji było sprowokowanych przez UBecje. Ten kto śledził te wydarzenia na miejscu w Polsce doskonale o tym wie.

A tego rodzaju opisy wydarzeń grudniowych jak ten powyżej to spotykało się w PRLowskich mediach.

Dlatego cały świat z podziwem zaczął patrzeć na Polskę po sierpniu 1980 roku.

Bo protesty o GODNE ŻYCIE ze strony manifestujących odbywały się bez cienia agresji, podpalań czy rozbojów. Bo trwały one w takiej, pacyfistycznej formie aż do upadku komuny. Czyli niemal DEKADĘ.

Nie można w żaden sposób mieszać polskich zrywów przeciw nieudolnościom komunizmu z obecną sytuacją we Francji.

Gdzie obok chuligańskiej młodzieży, gangów mamy także zorganizowanych bandytów wyposażonych w profesjonalny sprzęt do demolowania budynków.
      • ireneo Re: obrzydliwość 03.07.23, 20:49
        storima napisała:

> pies.na.czarnych napisał:
        >
        >
        >
        > > Podczas rozruchów w Polsce w 1970 również antyrządowe demonstracje przeks
        > ztałci
        > > ły się w rabunki i niszczenie obiektów i to nie tylko partyjnych. Z kim u
        > tożsam
        > > iali się cu chuligani i bandyci? Sam znałem kilku osobiście i nie zauważy
        > łem ab
        > > y oni utożsamiali się z inna narodowością tylko dlatego, ze obrabowali sk

> Gdzie obok chuligańskiej młodzieży, gangów mamy także zorganizowanych bandytów
        > wyposażonych w profesjonalny sprzęt do demolowania budynków.
        ++++++
        Nie dopuszczasz możliwości prowokacji i tutaj przez krucjaty różańcowe i faszystowskie z podnóżków tej Le Pen?
        A co do tego 70 to dlaczego większy od tego w 1956? W 56 roku zginęło 58 osób a w 70, 45 osób. Łżesz bardziej od tow. Mateusza M.
        • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 03.07.23, 23:03
          Co ta storima znowu nawypisywala? Stecki głupek w latach siedemdziesiątych jeszcze nie był nawet w planie na najbliższą 15 łatkę i on tu próbuje komuś wmówić, ze obserwował wydarzenia grudniowe. Bezczelny krętacz.

> A co do tego 70 to dlaczego większy od tego w 1956?

W 56 to ja jeszcze byłem małym dzieckiem, a wypowiadać się na temat wydarzeń, które znam jedynie z podręczników szkolnych nie mam zamiaru.
          • storima Re: obrzydliwość 03.07.23, 23:16

> Co ta storima znowu nawypisywala? Stecki głupek w latach siedemdziesiątych jesz
            > cze nie był nawet w planie na najbliższą 15 łatkę i on tu próbuje komuś wmówić,
            > ze obserwował wydarzenia grudniowe. Bezczelny krętacz.
            >
            > > A co do tego 70 to dlaczego większy od tego w 1956?
            >
            > W 56 to ja jeszcze byłem małym dzieckiem, a wypowiadać się na temat wydarzeń, k
            > tóre znam jedynie z podręczników szkolnych nie mam zamiaru.
            >

Jeszcze nie tak dawno pies.na.czarnych pisał na FK na temat wydarzeń grudnia z 1970 roku, że całe pomorze było w ogniu.
            Pamiętam, z rozmów rodziców, że w ten sposób relacjonowano wydarzenia grudniowe w ZSRR.
            Większość Polaków słuchała regularnie zachodnich stacji polskojęzycznych.

> W 56 to ja jeszcze byłem małym dzieckiem, a wypowiadać się na temat wydarzeń,
            > które znam jedynie z podręczników szkolnych nie mam zamiaru.

W Polsce za PRLu wydarzenia Poznania 56 były tematem tabu.
            Tym bardziej nie było o nich żadnych prawdziwych relacji.
            Tym bardziej w "podręcznikach szkolnych".

Każdy kto mieszkał na stałe w PRLu doskonale o tym wie.

• snajper55 Re: obrzydliwość 03.07.23, 23:35
              storima napisał:

> W Polsce za PRLu wydarzenia Poznania 56 były tematem tabu.

Nieprawda. Temat był poruszany wielokrotnie, także w państwowych mediach. Każdy, kto mieszkał w czasach PRL w Polsce o tym wie.

> Tym bardziej nie było o nich żadnych prawdziwych relacji.

Nieprawda. Były prawdziwe relacje, choćby relacje uczestników tych wydarzeń.

> Tym bardziej w "podręcznikach szkolnych".

Nieprawda. W podręcznikach szkolnych także były relacje z tych wydarzeń.

> Każdy kto mieszkał na stałe w PRLu doskonale o tym wie.

Najwyraźniej nie mieszkałeś w czasach PRL w Polsce.

S.
            • storima Re: obrzydliwość 04.07.23, 00:06
              PS

Prawdę o wydarzeniach poznańskich z 1956 roku Polacy poznawali z zagranicznych, polskojęzycznych stacji radiowych takich jak "Głos Ameryki" czy "Radio Wolna Europa".

PRLowska propaganda nie opisywała przecież brutalnie i krwawo stłumionych pokojowych protestów.
              Mówiła o nich zdawkowo "wypadki czerwcowe".
              Nigdzie nie opublikowano ani prawdziwego powodu, ani krwawego przebiegu.
              Tym bardziej nie mówiono przecież prawdy w PRLowskich podręcznikach historii.

Marek Pacholec

Marek Pacholec, ur. 21 XII 1960 w Częstochowie. 1980-1982 student filologii polskiej w Wyższej Szkole Pedagogicznej tamże.

1979-1981 współtwórca (wraz z Anną Kamińską) Teatru Niespokojnego, aktor, autor tekstów i inscenizacji.

XI-XII 1981 uczestnik strajku okupacyjnego w WSP, współredaktor pisma strajkowego „Strajkuś”, redaktor i prezenter strajkowego radiowęzła (dźwiękowego serwisu informacyjnego transmitowanego na zewnątrz okupowanego gmachu WSP).

Od 13 XII 1981 członek NZS. 9 IV 1982 internowany w Ośr. Odosobnienia w Nowym Łupkowie, zwolniony 11 VII 1982.

Od 1982 na emigracji w USA i Francji.

W 1982 autor sztuki ''Powracająca fala'' („Silva Rerum”, nr 2).

W 1980 laureat (wraz z A. Kamińską) wyróżnienia w przeglądzie Start ’80 w Kielcach, w 1981 I nagrody w przeglądzie Start ’81 w Łodzi.

Wojciech Rotarski
              Region Częstochowa, Częstochowa

encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/17999,Pacholec-Marek.html

• snajper55 Re: obrzydliwość 04.07.23, 00:33
                storima napisał:

> PRLowska propaganda nie opisywała przecież brutalnie i krwawo stłumionych pokoj
                > owych protestów.

A ktoś twierdzi, że opisywała??? Dyskutujesz ze swoimi fantazjami (chciałem napisać "urojeniami", ale się powstrzymałem).

S.
                • ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 01:23
                  snajper55 napisał:

> storima napisał:
                  >
                  > > PRLowska propaganda nie opisywała przecież brutalnie i krwawo stłumionych
                  > pokoj
                  > > owych protestów.
                  >
                  > A ktoś twierdzi, że opisywała??? Dyskutujesz ze swoimi fantazjami (chciałem nap
                  > isać "urojeniami", ale się powstrzymałem).
                  >
                  > S.
                  +++++++
                  Witkowa też o Katyniu i układzie rozbiorowym z Adolfem dowiedziała się z przedwojennych gazet i książek nawet. Dobry patriota to prawdę o czerqcach, październikach, sierpniach, grudniach wolał wyssać z mlekiem matki a nie z akt IPN. Oni gorsze od komuny nawet. Taki parafialny HiT, a niech kto spróbował krytykować, to migiem tracił pracę z wilczym biletem i szlabanem na spółki.
                  • snajper55 Re: obrzydliwość 04.07.23, 01:36
                    ireneo napisał(a):

> Witkowa też o Katyniu i układzie rozbiorowym z Adolfem dowiedziała się z przedw
                    > ojennych gazet i książek nawet. Dobry patriota to prawdę o czerqcach, październ
                    > ikach, sierpniach, grudniach wolał wyssać z mlekiem matki a nie z akt IPN. Oni
                    > gorsze od komuny nawet. Taki parafialny HiT, a niech kto spróbował krytykować,
                    > to migiem tracił pracę z wilczym biletem i szlabanem na spółki.

Ja nie rozumiem jak można takie kłamstwa o PRL wypisywać. Najwyraźniej ktoś taki nie mieszkał wtedy w Polsce. Pytanie - gdzie wtedy mieszkał?

S.
              • storima Re: obrzydliwość 04.07.23, 00:43
                PS 2

Przypomnę że podręczniki szkolne jak i wszystkie PRLowskie media były pod pełną kontrolą komunistycznej władzy.

Komunistyczna władza NIGDY nie podawała do publicznej wiadomości PRAWDY o krwawym ataku PRLu na pokojowych manifestantów poznańskiego czerwca.

Pisałem o tym WYRAŹNIE:

W Polsce za PRLu wydarzenia Poznania 56 były tematem tabu.
                Tym bardziej nie było o nich żadnych prawdziwych relacji.
                Tym bardziej w "podręcznikach szkolnych".

• snajper55 Re: obrzydliwość 04.07.23, 01:30
                  storima napisał:

> PS 2
                  >
                  > Przypomnę że podręczniki szkolne jak i wszystkie PRLowskie media były pod pełną
                  > kontrolą komunistycznej władzy.

No i co z tego?

> Komunistyczna władza NIGDY nie podawała do publicznej wiadomości PRAWDY o krwaw
                  > ym ataku PRLu na pokojowych manifestantów poznańskiego czerwca.

A ktoś twierdzi, że podawała? Znów z swoimi fantazjami dyskutujesz.

> Pisałem o tym WYRAŹNIE:

Pisałeś WYRAŹNIE naprawdę.

> W Polsce za PRLu wydarzenia Poznania 56 były tematem tabu.

Nieprawda, nie były tematem tabu. Kto mieszkał wtedy w Polsce, ten wie. Widocznie nie mieszkałeś.

> Tym bardziej nie było o nich żadnych prawdziwych relacji.

Nieprawda. Były prawdziwe relacje, choćby relacje uczestników tych wydarzeń.

> Tym bardziej w "podręcznikach szkolnych".

Nieprawda. W podręcznikach szkolnych także były relacje z tych wydarzeń.

S.
        • storima Re: obrzydliwość 03.07.23, 23:45
          ireneo napisał(a):

> Nie dopuszczasz możliwości prowokacji i tutaj przez krucjaty różańcowe i faszys
          > towskie z podnóżków tej Le Pen?

Skrajnie prawicowe partie zyskują corocznie nowych zwolenników.
          Dzisiejsze wydarzenia we Francji są katalizatorem ich popularności.

W 2017 roku stowarzyszenia żydowskie, muzułmańskie i protestanckie wystąpiły z apelem do swych wspólnot, aby w drugiej turze wyborów prezydenckich głosowały za Macronem, nie dopuszczając do zwycięstwa Marine Le Pen.
          Francuski episkopat spotkał się z krytyką między innym z "Le Monde", iż nie agitował swych wiernych za poparciem Macrona.

Niestety niektórzy polscy księża we Francji oficjalnie namawiali wiernych do poparcia Marne Le Pen.

> A co do tego 70 to dlaczego większy od tego w 1956? W 56 roku zginęło 58 osób
          > a w 70, 45 osób. Łżesz bardziej od tow. Mateusza M.

Grudzień 1970 roku był najkrwawszym wystąpieniem Polaków przeciw komunistycznej władzy.
          Najkrwawszy, w swej definicji, niestety obok zabitych obejmuje również tych rannych.

• ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 06:53
            storima napisał:

> Najkrwawszy, w swej definicji, niestety obok zabitych obejmuje również tych ran
            > nych.
            Myślałem, że takie -niestety miało miejsce gdy obok rannych byli (niestety) zabici
            Ten najkrwawszy w "swej definicji" (co to ta swa definicja?) według dziennikarzy niemieckich liczył około stu rannych. Najwięcej policzył ktoś dla podręcznika Garlickiego 4168 ofiar. To okazało się...chochlik drukarski.Liczba rannych nie świadczy o krwawości. Jedne rany krwawią dużo a inne tylko tylko, pod plaster.
            • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 04.07.23, 10:56
              > To okazało się...chochlik drukarski.

Niestety:)
              • ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 11:14
                pies.na.czarnych napisał:

> > To okazało się...chochlik drukarski.
                >
                > Niestety:)
                +++++
                No tak, dla niego/ niej , fajnie byłoby epatować taką liczbą. Ten chochlik to też oferma, bo jak wywinął tyle to czemu nie 410 000? I to jest dowód na to, że nawet peerel prawdy nie mówił.
            • storima Re: obrzydliwość 04.07.23, 15:28
              Grudzień 1970 roku. To wtedy komuniści użyli wojska na niespotykaną do tamtej pory w PRL skalę przeciw Polakom.

Jeśli nazwałem ten atak na ludność cywilną najkrwawszym terrorem komunistów to nie po to aby rozwijać forumowe bezzasadne kłótnie o porównywalne ze sobą liczby śmiertelnych ofiar czerwca 1956 roku, i pozostałych tragicznie zakończonych protestów.

Najkrwawsze starcia, w swej definicji, zawiera statystyki zabitych jak i rannych. To liczba rannych i brutalnie pobitych sprawia, iż mówimy tutaj o jednym z najkrwawszych protestów. Tym bardziej gdy liczba ofiar śmiertelnych obu tragedii jest podobna.

Bo krew jest przelewaną nie tylko wówczas gdy ludzie giną ale niestety wówczas gdy są ciężko ranni i brutalnie bici.

Jeśli używam emocjonalnych sformułowań w opisywaniu tych tragedii i są one niezrozumiałe to nic na to nie poradzę. Jest to indywidualna sprawa czytelnika. I nie będę na ten temat dyskutował.

Istotą oryginalnego wpisu jest mój protest przeciw błędnym i dla mnie szalenie bulwersującym porównaniem tragedii grudnia 1970 roku z dramatem obecnych wydarzeń we Francji.

Nie pozostaje mi w takiej sytuacji nic innego jak zdecydowanie zaprotestować przeciw sprowadzeniu polskiej tragedii grudniowej do agresywnych zachowań chuligańskich, znanych „osobiście” autorowi tego wpisu „bandytów” okradających sklepy monopolowe.

Tragedia grudnia 1970 roku została w ten sposób fałszywie spłaszczona do kilkudniowej bandyckiej agresji we Francji: bezmyślnej dewastacji dóbr publicznych i prywatnych oraz profesjonalnie zorganizowanej demolce budynków, sklepów, bibliotek i centrów handlowych.

Przedstawiony tu został skandalicznie sfałszowany obraz wydarzeń grudniowych.
              Komuna określała uczestników protestów antyrządowych mianem „warchołów”.

Przypomnę po raz kolejny, że niszczenie mienia społecznego, podpalanie budynków, okradanie sklepów było prowokowane w dużej mierze przez służby bezpieczeństwa.

Publikowanie informacji, że podręczniki szkolne w PRL przedstawiały prawdziwą wersję wydarzeń poznańskich 1956 roku jest fałszem.

Po pierwsze podręczniki historii w szkołach ponadpodstawowych nie omawiały współczesnych wydarzeń.

Tego rodzaju tematyka mogła być przedmiotem rozmów na zajęciach o Polsce i świecie współczesnym. Znanym także jako wychowanie obywatelskie.

Z pewnością, dementuję publikowane tutaj fałszywe informacje, z pewnością do końca lat 70. nie było żadnej podręcznikowej, szkolnej wersji historii antyrządowych protestów do lat 70. w PRL.

Prawdziwą wersję wydarzeń można było poznać w literaturze drugiego obiegu, nielegalnych wykładach opozycyjnych, bezpośrednich kontaktach z ich uczestnikami itp.

Ale reżim komunistyczny, poza wczesnym wystąpieniem Gomułki, w 1956 roku, który stwierdził jedynie, że robotnicy mieli prawo zaprotestować przeciw wypaczeniom socjalizmu, reżim PRL NIGDY nie podał prawdziwej wersji wydarzeń żadnego z antyrządowych wystąpień w Polsce.

Te podręczniki szkolne PRL omawiające prawdziwą wersję wydarzeń to kolejny skandaliczny absurd.

www.google.fr/search?q=%22w+swej+definicji%22&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en&client=safari

• ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 16:24
                storima napisał:

> Grudzień 1970 roku. To wtedy komuniści użyli wojska na niespotykaną do tamtej p
                > ory w PRL skalę przeciw Polakom.
                +++++
                Co ty możesz wiedzieć o przemocy na niespotykaną siłe wobec wołających o chleb. A wtedy rzeczywiście bylo go dla większości jak na lekarstwo gdy burżuje i prałaci myśleli tylko jak na biedzie się bogacić. No to jadziem, aż pod Bereze w której narodziła się ścieźka zdrowia.

Sławoj zeznał na sejmowej komisji ile zabili niezadowolonych w czasie siłowego tłumienia przez policję strajków i manifestacji. I tak w 1932 r. – 141 głodnych zabitych, 1933 r. – 145 głodnych zabitych, 1934 r. – 118 głodnych zabitych, 1935 r. – 143 głodnych zabitych, 1936 r. – 157 głodnych zabitych, 1937 r. – 114 głodnych zabitych. Rannych nie podawali, bo kto by ich liczył jak na felczera mało kto miał. Ale jak stanęło tych poniewieranych ok 10 000 naprzeciwko utuczonych policjantów i rozbestwionego żołdactwa to jaki tysiąc konie potratowały a kolejne tysiące to spałowane i kaleczone bagnetami tych pod bożą opieką koszarowanych. Chyba nie sądzisz, że ta sanacyjna gnida podała rzetelne liczby pomordowanych biedaków.
                Zapal świeczkę dla pamięci tamtych rodaków. I tak ci dopomóż buk.
                Jak będziesz chciał to podrzuce ci liczby pomordowanych Polaków w ichnich nabożnych komisariatach, nie tylko na wsiach, komusza ich była mać.
                • pies.na.czarnych Re: obrzydliwość 04.07.23, 17:40
                  Facet urodzony pod koniec lat 70, albo na początku lat 80. Wychowany na propagandzie IPN chce uczyć naocznych świadków jak było naprawdę. Żałosny dupek.
                • storima Re: obrzydliwość 04.07.23, 18:00
                  ireneo napisał(a):

> storima napisał:
                  >
                  > > Grudzień 1970 roku. To wtedy komuniści użyli wojska na niespotykaną do ta
                  > mtej p
                  > > ory w PRL skalę przeciw Polakom.
                  >

Zapewne nie zauważyłeś.

Ale pisałem o czasach PRL:

Grudzień 1970 roku. To wtedy komuniści użyli wojska na niespotykaną do tamtej pory
                  > w PRL skalę przeciw Polakom.

Definicja najkrwawszego zdarzenia jak i polskie wyrażenie „swą definicją” nie powinny ci być już obce.

• ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 18:14
                    storima napisała:

>
                    >
                    > Zapewne nie zauważyłeś.
                    >
                    > Ale pisałem o czasach PRL:
                    >
                    > +++++++++
                    Ależ zauważyłem to peerel. Pokazałem ci na przykładach jak wyglądają najkrwawsze zbrodnie partii władzy. Łakniesz takich doznań, to sobie użyj, rok w rok. Gdyby te swołocze dorwali się do władzy po wyzwoleniu..strach pomyśleć ile krwi utuczyłaby ta rzadząca paciorkowość. Wyklęci dali namiastkę tej zbrodniczości.

• storima Re: obrzydliwość 04.07.23, 18:33
                      ireneo napisał(a):

> storima napisała:
                      >
                      > >
                      > >
                      > > Zapewne nie zauważyłeś.
                      > >
                      > > Ale pisałem o czasach PRL:
                      > >
                      > > +++++++++
                      > Ależ zauważyłem to peerel.

A! Zauważyłeś. To mnie przyjemnie zaskoczyłeś.
                      Bo zupełnie nie wynika to z twej publikacji.

>Łakniesz takich doznań,

I tym że przebierasz się w necie za psychoanalityka to również.
                      Mnie zaskoczyłeś.

Nie mając racji wyzwałeś mnie gdzieś tam od „łżącego Morawieckiego”.

A ja bym po prostu wolał, abyś dotrzymywał danego słowa.

Wczoraj na FK oświadczyłeś, że z takimi jak ja „nie dyskutujesz”.

I tak trzymaj.

Miłego końca dnia,
                      MP
                      • ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 18:49
                        storima napisał:

> ireneo napisał(a):
                        >
                        > > storima napisała:
                        > >
                        > > >
                        > > >
                        > > > Zapewne nie zauważyłeś.
                        > > >
                        > > > Ale pisałem o czasach PRL:
                        > > >
                        > > > +++++++++
                        > > Ależ zauważyłem to peerel.
                        >
                        > A! Zauważyłeś. To mnie przyjemnie zaskoczyłeś.
                        > Bo zupełnie nie wynika to z twej publikacji.
                        >
                        I nie dyskutuje z takim co się rymuje.
                        Fakty paciorku przedstawiam naprzeciw twoim konfabulacjom
                        • storima Re: obrzydliwość 11.07.23, 14:05

storima napisał:

> > > > storima napisała:
                          > > > >
                          >
                          Zapomniałeś jak płakałeś forum o moderacji bo ktoś nazwał cię „Irenka”. Co za bezczelna hipokryzja.

> Fakty paciorku przedstawiam naprzeciw twoim konfabulacjom

Ponownie kłamiesz. Manipulując i po raz enty starasz się mi ubliżyć.

Brzydzę się kłamstwem. To i nie konfabuluję.

Rozwinę temat przypominając jakie kłamstwa i manipulacje tu sygnalizowałem :
                          Te podręczniki szkolne PRL omawiające prawdziwą wersję wydarzeń to kolejny skandaliczny absurd.

Kłamstwo o Poznaniu 1956, propagowane przez tego człowieka, który systematycznie publikuje tu sfałszowane informacje na temat życia codziennego w PRL to jedna rzecz. Ale skandalem jest powielanie nieprawdy, przez opiekuna społecznego Forum Kraj, wprowadzanie w błąd forumowiczów, jątrzenia poprzez ataki w stylu trolla i usuwanie korekt o rzeczywistym funkcjonowaniu totalitarnego aparatu władzy PRL.

Ten przywoływany tu podręcznik historii musiał mieć doklejone przez opozycjonistów kartki.

Co oczywiście jest żartem.

Można by się spodziewać, że Październik 1956 r.
                          osłabi ideologię stalinowską w edukacyjnej polityce historycznej.
                          Okazało się jednak, że tzw. odwilż nie przebiła się do podręczników, programów
                          nauczania czy programów wychowawczych.
                          Przyczyną takiego stanu
                          rzeczy był długi proces wydawniczy i krótki okres trwania tendencji
                          reformatorskich.
                          Już w 1957 r. zauważamy powolny powrót do praktyk totalitarnych.

Małgorzata Żaryn, „Polityka historyczna w edukacji w PRL.”

Ewidentnym jest, iż ktoś kto wypisuje te fałszywe informacje, nie mógł uczęszczać do PRLowskiej szkoły, czy to podstawowej czy średniej.

Snajper KILKAKROTNIE usunął mój wpis o popełnianych przez niego manipulacjach, kłamstwach i poprawiające fałszywe informacje inne moje wpisy.
      • ireneo Re: obrzydliwość 04.07.23, 07:41
        storima napisała:
        mediach.
        >
        > Dlatego cały świat z podziwem zaczął patrzeć na Polskę po sierpniu 1980 roku.
        ++++++++
        Nie cały świat, bo Watykan z wściekłością patrzył na zduszenie w zarodku kolejnego krwawego protestu szykowanego przez NSZZS pod wodzą Wałęsy wymachującego siekierką i hasłem - a na drzewach zamiast liści..
    • superspec1 Re: obrzydliwość 04.07.23, 06:20
      Mniejsze zło!
    • mazala2 Pasjonaci bicia politycznej piany uwielbiają 04.07.23, 12:05
      stefan4 napisał:

> Wygląda na to, że pan Tusk postanowił zwyciężyć zło złem:
      >
      > ,,- Oglądamy wstrząśnięci sceny z brutalnych zamieszek we Francji - i właśnie
      > teraz (prezes PiS Jarosław - red.) Kaczyński przygotowuje dokument, dzięki któr
      > emu do Polski przyjedzie jeszcze więcej obywateli z państw takich jak - cytuję
      > - Arabia Saudyjska, Indie, Islamska Republika Iranu, Katar, Emiraty Arabskie, N
      > igeria czy Islamska Republika Pakistanu - powiedział Donald Tusk.''
      >
      > Co to za analogia? Tusk przestrzega przed tym, że za 3 pokolenia polski policj
      > ant zamorduje Polaka pochodzenia arabskiego i to wywoła rozruchy antypolicyjne?
      > I z tej futurystycznej fantazji nie wyciąga wniosku, że przemoc policyjną nale
      > ży ująć w karby, tylko przestrzega przed wpuszczaniem do kraju ofiar przyszłego
      > policyjnego bestialstwa.
      >
      > Ja Tuskowi nie zarzucam złej woli, on na pewno uważa, że obecnie najważniejszym
      > celem jest odsunięcie PiSu od władzy dowolnymi metodami, nawet obrzydliwymi, a
      > na drogę cnoty powrócimy potem. Tak, zgadzam się, że trzeba odsunąć PiS, ale
      > nie dowolnymi metodami. Cel nie uświęca środków, obrzydliwe środki potrafią zni
      > szczyć każdy cel.
      >
      > - Stefan
      >