Gość: pacyfista bis IP: *.e-loko.pl 27.12.03, 11:17 Aż ten "imperialny" Watykan z tym "krwawym" przywodca Janem Pawłem II. Ale naszczęscie muzułmańscy "siewcy pokoju" nie próznuja i trzymają "oko i ucho na pulsie". www.wtykanpanstwozla.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zzzzzzzzzzzzzzz Co za debil z tego gościa IP: *.net / 192.168.1.* 27.12.03, 11:43 Pacyfista jesteś bąkiem puszczonym przez zdechłego szczura. Od papieża won,do końca twych dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-zzzzzzzzzz Re: Co za debil z tego gościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 12:13 zazwyczaj to własnie debile uzywaja takich okreslen 'debil' na okreslenie innych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *<:o) Cóż za nierozagarnięty, pozbawiony kultury osobistej IP: *.aster.pl / 10.71.2.* 27.12.03, 13:36 oraz głębszych przemyśleń o świecie i społeczeństwie współczesnym. Jego wypowiedź świadczy o braku właściwego podejścia wychowawczego ze strony szanowanych rodziców jego, a wszczególności matki... Temu człowiekowi należy się współczucie nas wszystkich. Gość portalu: anty-zzzzzzzzzz napisał(a): > zazwyczaj to własnie debile uzywaja takich okreslen 'debil' na > okreslenie innych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-zzzz Re: Cóż za nierozagarnięty, pozbawiony kultury os IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 16:32 to pewnie mamusia jako pierwsze słowa wypowiedziała 'debil' do autora postu "cóż za nierozgarnięty, pozbawiony kultury " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-Gość: *<:o) Re: Cóż za nierozagarnięty, pozbawiony kultury os IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 17:00 autorze tego postu; Gość: *<:o). To pewwnie te wszystkie zwroty jak; 'd', 'g' itp. które używa sie jako jedynego argumentu, są według Ciebie zwykłą, banalną rzeczą. Gratulacje z okazji wspaniałych rodziców,, których pierwszymi słowami były okreslenia: 'd', 'g', 'o'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumowicz Re: Cóż za nierozagarnięty, pozbawiony kultury os IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:17 pouczający ton tego postu swiadczy o jednym. Zwolennik używania chętnie takich okreslen jak; 'd', 'g', 'o', 'p','p','b', itp. na okreslenie innych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USA to qurva Bu$$H + Berlusconi = debile prawicowi IP: *.ght.iadfw.net 27.12.03, 14:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Frank Durda z Dallas- to znowu ty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 20:26 Już raz cię tu namierzono, a ty znowu swoje? Ciekawe, co powiedzą twoi sąsiedzi i pracodawca na to "USA to Qurwa". Muszę znalezć adres lokalnych gazet z Dallas- niech wiedza , jakiego tchórzliwego sk.. syna mają pod bokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afp Re: Co za debil z tego gościa IP: *.150.popsite.net 27.12.03, 15:27 Gość portalu: anty-zzzzzzzzzz napisał(a): > zazwyczaj to własnie debile uzywaja takich okreslen 'debil' na > okreslenie innych opinii. Ty uzyles tego okreslenia juz dwa razy. Hahaha! Zaserancu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-zzzzzzzz Re: Co za debil z tego gościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 16:37 długo czasu w klopie zajeło wymyslenie odpowiedzi zwolenniku wszystkich takich okreslen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-afp Re: Co za debil z tego gościa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 17:05 pewnie należysz do zwolenników używania takich własnie okreslen jak; 'd','g' itp. na okreslenie innych opinii. miły zesarancu z klopa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski Re: Co za debil z tego gościa a Dac mu.. ciupy! IP: *.bb.online.no 28.12.03, 20:13 Kazda wladza w tej sytuacji zyczy sobie bardzo rozwaznych wypowiedzi a nie hit (k)leryzmu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski Re: Dac mu.. ciupy! zn Berlukowi IP: *.bb.online.no 28.12.03, 20:17 zeby nie bylo juz porozumien... On dazy do pewnych przkretow retorycznych z resta ...zawsze taki byl ale sa pewne granice gzdie nie mozna wpuszczac kaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: pacyfista bis skundlony prowokator !!! IP: 80.48.189.* 27.12.03, 11:43 Przestań prowokować ! Twój post jest w treści i formie tak samo żałosny, jak ty ! Wyłącz się z tego forum, albowiem nie masz nic mądrego do powiedzenia - głupolu. Lepiej weź się za poprawianie swojej ortografii - wtórny analfabeto ! Napisałeś cyt. "...naszczęście...". A może tak napisałbyś "na szczęście" co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista bis nie rozwal w przypływie agresji klawiatury IP: *.e-loko.pl 27.12.03, 11:49 to przemyśl dokładniej o czym ja tu napisałem. Zwracasz uwage na brak odstepu ( który jest "klawiaturową literówka"), ale szraczków to uruchomić sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Jedź do IRAKU i CZYŃ POKÓJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.03, 13:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jatopek kto narozrabial niech placi za to IP: *.ght.iadfw.net 27.12.03, 14:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista bis A CO MA PIERNIK DO WIATRAKA? IP: 217.153.94.* 27.12.03, 14:40 A no chyba duzo, pisałem o tym wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-Doktor Re: pacyfista bis skundlony prowokator !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 12:11 zazwyczaj tylko głupole używaja sformułowan typu 'głupol' na okreslenie innych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: pacyfista bis skundlony prowokator !!! IP: 213.155.175.* 27.12.03, 13:27 Skoro dba Pan tak starannie o zasady pisowni pragne przypomniec, ze wykrzykniki oraz znaki zapytania "skleja" sie na koncu zdania z ostatnim wyrazem, a nie separuje odstepem jak Pan to konsekwentnie czyni z wykrzyknikami. Jak widac nie zawsze wstawienie spacji poprawia ortografie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gegroza Pacyfikować pacyfistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 12:03 Zawsze to wiedzialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braad Re: Pacyfikować pacyfistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 12:22 No nie przesadzajmy. Papież jest Polakiem, co wcale nie znaczy, że nie mozna go krytykować. Za swoją politykę ma on złą prasę na świecie. Powoduje ona ciągłe zmniejszanie się iloci katolitów, zwłaszcza w krajach dobrze rozwiniętych i wśród ludzi wykszatłconych. Jest nawet dowcip " Jan Paweł II pyta się Boga: kiedy następny Polak zostanie Papieżem ?? - Dopóki ja jestem Bogiem to nigdy!" Poza tym nie zapominajmy, że jego wybór był polityczny. Chodziło, aby rozwalić komunizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Pacyfikować pacyfistów IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 27.12.03, 19:43 Gość portalu: Braad napisał(a): > Poza tym nie zapominajmy, że jego wybór był polityczny. > Chodziło, aby rozwalić komunizm Takis to pewny? Czlowieku, za Pawla VI Watykan wlazil komunie bez wazeliny. A wsrod kardynalow elektorow wcale znowu nie bylo wojujacych antykomunistow. Nie byl nim na pewno zyjacy jeszcze emerytowany arcybiskup Wiednia, kardynal Koenig, glowny promotor wyboru Wojtyly na papieza. Mam 61 lat, jestem na pewno o wiele starszy od Ciebie i w tamtych czsach mialem z tymi sprawami bezposrednia stycznosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braad Re: Pacyfikować pacyfistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 23:17 Dziękuje Panu za komentarz do mojego postu. Rzeczywiscie jest Pan ode mnie dużo starszy (mam 28 lat). Myślę, że zgodzi sie Pan z tezą, iz wybór Jana Pawła II miał podtekst polityczny. Podejrzewqam jednak, że gdyby Watykan zbytnio ulegał koomunistom, nie ryzykował by jego wyboru na papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiatra Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: 62.87.177.* 27.12.03, 12:45 TEN niby pacyfista to poprostu chory człowiek ale nie wydaje mi się grożny dla otoczenia , to nie znaczy że nie powinien się leczyć proponuje zgłośić się do najbliższej poradni zdrowia psychicznego , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacyfista bis WYTŁUMACZE TOBIE TO ŁOPATOLOGICZNIE IP: 217.153.94.* 27.12.03, 14:27 Starałem sie ośmieszyć tzw. ruch pacyfistyczny, ciagle obecny na tym forum, którego przedstawiciele głosza, że terroryści islamscy atkują tylko wrednych syjonistów i ich amerykanskiego "pieska" lub paranoicznego Bush'a i jego "kundelka" Szarona. Zależy kto jaka wersje zalezności wzajemnych preferuje. A tak naprawde dla islamskich fanatyków, nie ma znaczenia czy to USA czy Izrael, ważne jest natomiast aby uderzyć w Zachód i w bardzo spektakularny sposób. Watykan sie do tego nadaje chyba nawet bardziej niż WTC. Zrozumiałeś "doktorku"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Pacyfisto bis! Za cienki w uszach jesteś,... IP: 80.48.189.* 27.12.03, 14:42 ...by mnie robić wykład nawet "łopatologicznie" - mądrachełku. Takich skundlonych "politykierów" na tym forum aż nadto. Więc daj sobie spokój ze swoją łopatologią. Nie będę słuchał twojego bełkotu. Twoje miejsce jest w zakładzie psychiatrycznym i wara od komputera, jak nie wiesz, do czego służy! Jest wolność słowa - za chwilę powiesz? A ja ci powiem, że wolność słowa jest dla tych, którzy są odpowiedzialni za swoje słowa. A ty pajacu rzucasz oszczerstwa bez udowodnienia swoich argumentów i obrażasz innych! Więc między innymi jesteś dla mnie mało śmiesznym i żałosnym pajacem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rany julek kultura osobista nie jest twoją najmocniejszą stroną IP: *.acn.pl 27.12.03, 15:14 No ale jeden burak wiecej w tym kraju nie robi różnicy. Jesli jestes dr., w co osobiście watpie, to powinienes mieć cierpliwosc do "pacjentów". O "wolności słowa": kazdy ma prawo wyrazać swoje opinie, nawet jesli sie tobie to nie podoba. O "odpowiedzialnosci za wypowiedziane słowa": czy jestes gotów ponieśc te odpowiedzialnosc za to co napisałes? Obraziłes innego człowieka uzywajac pod jego adresem obraźliwych zwrotów, a w mysl prawa mozna ciebie zaskarżyć z powództwa cywilnego. Podasz swoje dane aby skierowac sprawę do sądu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Pacyfisto bis! Za cienki w uszach jesteś,... IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 27.12.03, 19:49 Gość portalu: Doktor napisał(a): > ...by mnie robić wykład nawet "łopatologicznie" - mądrachełku. Takich > skundlonych "politykierów" na tym forum aż nadto. Więc daj sobie spokój > ze swoją łopatologią. Nie będę słuchał twojego bełkotu. Twoje miejsce jest > w zakładzie psychiatrycznym i wara od komputera, jak nie wiesz, do czego służy! > Jest wolność słowa - za chwilę powiesz? A ja ci powiem, że wolność słowa jest > dla tych, którzy są odpowiedzialni za swoje słowa. A ty pajacu rzucasz > oszczerstwa bez udowodnienia swoich argumentów i obrażasz innych! Więc między > innymi jesteś dla mnie mało śmiesznym i żałosnym pajacem. "Doktorze", Ty i inni forumowicze wykazaliscie sie bardzo niskim IQ, biorac doslownie to, co Pacyfista bis napisal w cudzyslowie. Dla mnie i zapewne dla legionu innych jego intencja od poczatku byla jasna, bez lopatologii. Ale niektorzy tutaj chcieli zadje sie poklocic sie z kims za wszelka cene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Szanowny Panie Leszku! IP: 80.48.189.* 28.12.03, 11:04 Jestem o kilka lat od Pana młodszy, co nie znaczy, że na podstawie moich postów może Pan określić moje IQ. Wbrew pozorom nie jest ono takie, jak Pan napisał. A chamstwo i skur....stwo uprawiane na tym forum zasługuje na takie właśnie potraktowanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Całkiem prawdopodobne IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.03, 13:43 Terroryści nie atakują silnych i uzbrojonych lecz miejsca słabe i takie, aby atak przyniósł rozgłos. Watykan "nadaje się" więc na potencjalny obiekt ataku, jeśli przyjąć sposób myślenia terrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
spacerowicz Re: Całkiem prawdopodobne 27.12.03, 14:03 Gość portalu: ZZ napisał(a): > Terroryści nie atakują silnych i uzbrojonych lecz miejsca słabe > i takie, aby atak przyniósł rozgłos. Watykan "nadaje się" więc > na potencjalny obiekt ataku, jeśli przyjąć sposób myślenia > terrorystów. I wlasnie na to liczyl Berlusconi, szerzac swe smieszne w szczegolach lgarstwo, ze wierni Papiezowi w powyzszy sposob zaczna myslec. Wiwat manipulacja, wiwat propaganda. Spacer Odpowiedz Link Zgłoś
spacerowicz Porwac samolot nad Watykanem? HAHA 27.12.03, 14:00 Efektowne a po czesci moze i efektywne lgarstwo propagandowe, Ojciec Swiety w zagrozeniu, to przeciez przypomina zgroze zamachu na Papieza, a dzielny Berlusconi nie spi, nie je i nie pije aby tylko ratowac Watykan. Tylko szczegoly tego lgarstwa idiotyczne: "porwac samolot nad Watykanem", toz ten przelot trwa trzy sekundy najwyzej, wiec jesli porwany nad Watykanem, to przy najsprawniejszym nawet porwaniu Ojcu Swietemu juz zagrozic nie moze. Wyglada na to, ze "os dobra" ma coraz potezniejsze klopoty i apelujac do emocji spoleczenstw, przestaje juz nawet dbac o szczegoly lgarstw, byle tylo zachowac jeszcze jakie takie wsparcie bandyckich dzialan koalicji chetnych. Spacer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Panie Spacer!, proszę nie tłumaczyć... . IP: 80.48.189.* 27.12.03, 14:23 ... tym zmanipulowanym forumowiczom mechanizmów manipulacji. To nie na ich rozum. Oni nie są w stanie zrozumieć czegokolwiek. Szkoda tylko Pana słów. Za chwilę przeczyta Pan o sobie, że jest Pan sfrustrowanym i niedouczonym klerykałem, albo coś w tym stylu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxy2099 Re: Panie Spacer!, proszę nie tłumaczyć... . 27.12.03, 16:39 Alez doktorku nie musisz tak nachalnie wchodzic spacerowi do D... i to bez wazeliny. Teorie spiskowe Spacera sa tu nam dobrze znane. Spiskuja i manipulija buszysci i Zydzi a reszta swiata to biedne niewiniatka z terrorystami islamskimi na czele. Oto w skrocie obraz swiata a'la spacer i jego wlazidupy doktorka. Gość portalu: Doktor napisał(a): > ... tym zmanipulowanym forumowiczom mechanizmów manipulacji. To nie na ich > rozum. Oni nie są w stanie zrozumieć czegokolwiek. Szkoda tylko Pana słów. > Za chwilę przeczyta Pan o sobie, że jest Pan sfrustrowanym i niedouczonym > klerykałem, albo coś w tym stylu. > Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
spacerowicz galaxy ty prowokatorze 27.12.03, 16:45 galaxy2099 napisał: > Spiskuja i manipulija buszysci i Zydzi Nigdy nie pisalem niczego o Zydach, niczego mi oni nie zrobili i niczego im nie zarzucam. Nie znajdziesz ani jednego mojego tekstu o Zydach, ktorych szanuje i ktorym wspolczuje tak zasranego, falszywego "przyjaciela", jakimi sa USA. Przestan prowokowac, czerwony sprzedajny zgnilku. Spacer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybki Galax, Kuba byl lepszy !!!!!!!! IP: *.proxy.aol.com 28.12.03, 03:35 Szanowni Panstwo Galax przegral. Tytul Buraka roku rzutem na tasme zdobyl Kuba Wojewodzinski. Zrobil z siebie i z nas wszystkich durnia na potege. Trzeba teraz pieciu polskich Papiezy i dwudziestu polskich noblistow aby to odkrecic. Tegoroczny Turniej Czterech Burakow uwazany za zakonczony. Galax zajal zaszczytne drugie miejsce. """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Szanowni Panstwo. Zawiadamiamy niniejszym, ze niejaki Galaxy2099 z Chicago, zwany Bogusiem otrzymal nominację do nagrody Buraka Roku 2003. Nagrodę wrecza sie osobnikom szczególnie zasłużonym na polu szerzenia i wspierania buractwa w Polsce i zagranicą. Prosimy o Panstwa opinie. Bedziemy niesłychanie wdzieczni za sugestie jak udoskonalic nasza definicję. Prosimy rowniez o ksywki proponowanych kandydatow do nagrody. Dla ułatwienia załączamy ogólną definicję Buraka opracowaną na podstawie. "Ksiegi Buractwa Polskiego", praca zbiorowa, wydanej San Francisco 2002 oraz "Burakomachia", autor nieznany. Poniższy tekst nie jest przeznaczony do wiadomosci osob powszechnie uważanych za buractwo. Burak, po łacinie Homo Buracus Vulgaricus Polonicus, występuje głównie na terytorium wspołczesnej Polski. Znaczną liczbe osobników zaobserwowano takze w US w srodowiskach polonijnych. Szczególnie dorodne okazy widziano w Chicago i okolicach. W ubieglych stuleciach buractwo nazywano powszechnie: chamstwem, ptactwem, motłochem, czernią oraz pospolstwem. W rożnych regionach swiata występuja odmiany buractwa różniace się między soba stopniem zadufania, resztkowej inteligencji (residual intelligence) oraz iloscią spożywanego alkoholu. Najbardziej liczebne sa: odmiana rosyjska, Homo Buracus Kalmukus, niemiecka, Homo Buracus Penericus oraz arabska, Homo Buracus AlQaidus. Burak to zadufany w sobie osobnik o inteligencji niemierzalnej standartowymi metodami. Osobników tego rodzaju z reguły rozpoznaje sie po ich charakterystycznym stylu w dyskusji. Styl ten wyróżnia sie przewagą chęci obrazenia rozmówcy nad zdolnoscią do przedstawienia sensownych argumentów. Rozmowę z reguły rozpoczynaja od słów: chłopaczku, naiwniaku, synku, baranie, błaznie, kretynie itp. Uprzejmosc uważaja za oznakę słabosci. Fakt, ze nie rozumieja co się do nich mówi ani co się wokól nich dzieje biorą za ostateczny i niepodwazalny dowód na głupote interluktora. Wg. Buraka dyskusja nie polega na wymianie argumentów lecz na eskalacji wyzwisk. Wygrywa ten do, którego należy ostatnie plugawe slowo. Burak zawsze wie lepiej. Burak nie wie natomiast, ze nie jest wstydem przyznanie sie do błędu. Wstydem jest upieranie sie Buraka przy nim. Statystyczny Burak Polski jest produktem propagandy , ktora „wychowala” spoleczenstwo w PRL, Dzisiejsza sierotka po komunie, jest wiec nieodrodnym dzieckiem systemu totalitarnego. Będąc przez dziesieciolecia dumnym przedstawicielem pieszczonej i swietnie opłacanej przewodniej siły narodu nauczył sie odzywac nieproszony w obecnosci mądrzejszych i lepiej wykształconych od siebie. Co bardziej udane i dorodne osobniki osmielają sie podobno nawet krytykowac wspomnianych uprzednio, lepiej wykształconych, bardziej inteligentnych oraz tych umiejacych posługiwac sie nożem i widelcem oraz papierem toaletowym, kulturalnych, domytych itp, itd. Burak uważa się czesto za inteligentnego (sic!), myląc spryt z inteligencja. Burak często uważa się za wykształconego uważając umiejetnosc czytania i pisania za wykształcenie. Burak często sadzi, że posiada duża wiedze. Wiedza to niestety nie zawiera informacji nt. buraczej ignorancji. Prawdziwy, dorodny burak jest dumny z bycia burakiem. Twierdzi, ze “urodzil sie Burakiem, jest Burakiem i umrze Burakiem”. Niektorzy dodaja „i tak mi dopomoż Bóg” Statystyczny Burak uwaza siebie za eksperta w każdym poruszanym w jego obecnosci temacie. Dotyczy to rowniez tematów o ktorych istnieniu nie wiedzial przed zaczeciem dyskusji. Jest to klasyczny, kliniczny objaw braku pewnosci siebie (lack of self- esteem). Brak owej wzmiankowanej pewnosci siebie, wynikajacy z niedouczenia, niezrozumienia otaczajacej rzeczywistosci i niepewnej sytuacji finansowej, jest kompensowany wrzaskiem, pieniactwem, chamstwem, dogmatyzmem i fanatyzmem religijnym. Ulubione wyzwiska to: komuchu, lewaku, inteligencie, arabusie, sodomito, petaku, sadomasochisto, ateisto, kretynie, błaznie, krzykaczu, volksdojczu, debilu, głupku, ubolu, burku, scierwo. Wyzwiska "alkoholik" oraz "nałog" i "narkoman" od czasu gdy Supreme Court nominował Georga W. na prezydenta USA staly sie z nieznanych blizej przyczyn niemodne. Ulubione postaci ze sceny politycznej US: Ashcroft, George W, Rumsfeld, Gingrich Ulubione postaci ze sceny politycznej RP: Leper Wspanialy, Rydzyk Nadziany Postaci ze sceny koscielnej: Papież jest uwielbiany, Rydzyk sluchany. Uwielbiani bezkrytycznie propagandysci: O’Reilly, Rush Limbough. Wrogowie publiczni #1: Bill Clinton wraz z Hillary, Balcerowicz Humoreski: Utalentowany Burak potrafi nazwac kazdą krytykę Georga W., wojny w Iraku, korupcji; antyamerykanizmem a chwile potem nazwie krytykę Kwasniewskiego, korupcji w Polsce dowodem na swoje oddanie Polsce. Burak skonfrontowany z wypowiedzią antywojenną, popierającą prawa człowieka, antyrasistowską i krytyczną wobec antysemityzmu gwałtownie wybucha wyrzucając z siebie nieskoordynowane zlepki wyrazowe. Z tego potopu bełkotu mozna czesto wyłowic frazy typu; “lewaki, pacyfy, komuchy, liberaly itp” Burak stanowczo odmawia komentarza po poinformowaniu go, że zareagował na poglądy uwielbianego przez niego Papieza Jana Pawla II. Poglądy Papieza nt. Wojny, ekumenizmu, rasizmu i antysemityzmu byly mocno nagłasniane i sa dostepne na website Watykanu. Wyobrażenie Buraka nt. religii różni sie od tego reprezentowanego przez ludzi wykształconych, o szerokich horyzontach, którzy otrzymali podstawy swojego wychowania religijnego od ludzi/ksiezy swiatłych i kulturalnych a nie od napranego wioskowego wikarego. Burak szczerze nienawidzi ludzi innych wyznan, uwaza ich za cos gorszego, tym samym zasługującego na zniszczenie. Poglądy tego typu wystepuja równiez u wyznawców innych religii. Dla przykladu, muzułmanie maja swojego OsamkaBinLadena a Zydzi swojego Barucha Goldsteina i Szarona. Jak rozpoznac Buraka w tłumie: - Burak nie chichocze gdy uslyszy fraze „fair and balanced” - Burak nie chichocze gdy uslyszy, ze Clinon jest odpowiedzialny za dewastujace pozary w Kaliforni, Nasze motto: Smiech jest najlepszą bronia w walce o uwolnienie swiata z plagi buractwa. Smiech jedyna bronią w walce ze skundleniem narodu. Pozdr. z Kaliforni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakow Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: 212.21.228.* 27.12.03, 14:18 Prawde mowiac nalezaloby sie Watykanowi. W masowym mordowaniu niewinnych ludzi malo kto dorownal Kosciolowi Katolickiemu. Bylby to symboliczny akt sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Jakow! Tu i teraz podasz w liczbach i datach IP: 80.48.189.* 27.12.03, 14:31 .... ileż to ludzi miało zginąć z rąk Katolików, a następnie podasz liczbę eksterminowanych w czasach wojen światowych, okresu totalitarnego komunizmu, etc., etc.... Pospiesz się z tą "wyliczanką"! Żebym nie czekał za długo! Dość tego opluwania! Albo zaczniesz normalną dyskusję - opartą na argumentach, albo ... spadaj z tego forum żałosna ofiaro libertynizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakow Re: Zbrodnie katolikow nie maja dna... IP: 212.21.228.* 27.12.03, 15:27 Gość portalu: Doktor napisał(a): > .... ileż to ludzi miało zginąć z rąk Katolików, a następnie podasz liczbę > eksterminowanych w czasach wojen światowych, okresu totalitarnego komunizmu, > etc., etc.... > Pospiesz się z tą "wyliczanką"! Żebym nie czekał za długo! > Dość tego opluwania! Albo zaczniesz normalną dyskusję - opartą na argumentach, > albo ... spadaj z tego forum żałosna ofiaro libertynizmu! Ferdynand Cortez poważnie potraktował nakaz Pana. W roku 1519 wraz z armią uzbrojoną w broń palną, krzyże i Biblie wyruszył głosić Ewangelię Indianom meksykańskim. Jako bogowie swoją hekatombę w imieniu Ewangelizacji narodów prowadzili łatwo i szybko. Przed przybyciem Europejczyków żyło ok. 25 mln Indian; w 1605 r. było ich ...1075 tys. - zostało więc niecałe 4%. W ciągu pierwszych stu pięćdziesięciu lat "ewangelizacji" Ameryki Południowej wymordowano 70 mln jej pierwotnych mieszkańców - 466 tysięcy rocznie, 1220 dziennie. Nie wspomne o wyczynach katolikow na innych kontynentach. A z najnowszej historii polecam: www.rumburak.ozimek.net.pl/artykuly/pavelic.html www.rumburak.ozimek.net.pl/artykuly/hitler/hitler_a_papiestwo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Jakow! Weź sie w parę z Rumburakiem! ... IP: 80.48.189.* 27.12.03, 17:31 ....i "szoruj" do siebie. Nie będziesz "mieszał" w RP i dzielił społeczeństwa tu zamieszkałego. Tylko ty i tobie podobni jesteście zdolni do podżegania, podjudzania, obrażania innych. Dość tego! Proponowane przez ciebie stronki nie warte są "złamanego szeląga". Wy już macie we krwi obarczać winą wszystkich, tylko nie siebie. Czujesz się taki pokrzywdzony przez historię? Judeopolonii ci sie zachciało? Niedoczekanie twoje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalny Re: Jakow! Weź sie w parę z Rumburakiem! ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:24 Doktorku; w swym zacietrzewieniu stajesz się bardziej papieski od papieza, którego niby starasz się bronić. Bo Papież przeprosił za błędy katolików, a według Ciebie tak jakby ich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Do totalnego!!! ... idioty !!! IP: 80.48.189.* 27.12.03, 18:38 Przeczytaj uważnie wszystkie posty w tym forum. Przeczytaj jeszcze około 50 książek autorów uważanych za znawców tematu. Wyłuskaj z tej wiedzy samą esencję, która jest niezbędna, by zabierać głos na tym forum. W przeciwnym razie... morda w kubeł! Grzeczny i kulturalny jestem tylko wobec grzecznych i kulturalnych. Natomiast wobec cwanych geszefciarzy, chamów, ćwoków i niedouczonych buraków, którzy pod przykrywką nicku zabierają głos i bezpodstawnie "dokopują" mającym rację, - jestem ostry i nazywam ich tak, jak na to sobie zasługują. I odp....ol się ode mnie raz na zawsze! Nie tobie szczylu oceniać, kto jest bardziej papieski. Jak nie wiesz, co to jest biznes "holokaust", to się doucz, głąbie. Już mam dosyć tych głupich prowokacyjnych tekstów. Ale bądź pewny, że już niedługo skończy się to opluwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalny Re: Do totalnego!!! ... idioty !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:50 do idioty Doktora. "I odp....ol się ode mnie raz na zawsze" takich ciemniaków jak ty stac tylko na takie wulgarne słoiwnictwo. Jesli zatem nie potrafisz uszanowac opinii innych ludzi, to się odp....ol od tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Do totalnego!!! ... idioty !!! IP: 80.48.189.* 27.12.03, 19:02 Ty szczylu pier....ny! Te swoje i innych brednie nazywasz opiniami?! Haha!!! Edukuj się, edukuj, bo głupota ci tryska każdą dziurą!!! Powiedziałem ci palancie, że żarty się skończyły i moja grzeczność wobec takich jak ty. Was trzeba traktować jak zarazę, jak wrzód na dupie. Inaczej, a więc grzecznie z wami nie można, bo wejdziecie człowiekowi na głowę. Tacy jesteście. Pobłażać wam, to tak, jakby samowalnie poddać się eutanazji. Was trzeba wziąc krótko za mordę i pokazać, - gdzie jest wasze miejsce w szeregu!!! Jak zaczniesz pisać z sensem i zgodnie z prawdą, to możesz się spodziewać nawet od swego opozycjonisty kulturalnego Re. A jeśli będziesz się przypier....ał, to próbkę już miałeś, jak wygląda Re. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalny idiota Doktor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 19:51 i pewnie sie oczywiscie uważasz za prawdziwego katolika. to własnie przez takich idiotycznych ludzi jak ty Kosciół traci wyznawców. pewnie Lucyfer wypuscił ciebie niedawno z piekła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 27.12.03, 19:51 Gość portalu: Jakow napisał(a): > Prawde mowiac nalezaloby sie Watykanowi. W masowym mordowaniu niewinnych ludzi > malo kto dorownal Kosciolowi Katolickiemu. Bylby to symboliczny akt sprawiedliw > osci. Ot, geniusz. Moze Nobla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakow Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: 212.21.228.* 01.01.04, 14:37 Gość portalu: Leszek napisał(a): > Gość portalu: Jakow napisał(a): > > > Prawde mowiac nalezaloby sie Watykanowi. W masowym mordowaniu > niewinnych ludzi > > malo kto dorownal Kosciolowi Katolickiemu. Bylby to > symboliczny akt sprawiedliw > > osci. > > Ot, geniusz. Moze Nobla? Dziekuje, nie jestm tak zachlanny jak chrzescijanie i ich papa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Kim jest Joaquin..? IP: *.chello.pl 27.12.03, 14:31 Mam pytanie i zadaję je jako członek Kościoła Katolickiego: do czego w Watykanie służy Joaquin Navarro-Walls? Bo podobno jest rzecznikiem prasowym, a nie słyszałem nigdy, żeby powiedział cokolwiek, co zawierałoby choćby minimum treści... Szkoda, komunikatywność to pożądana cecha ludzi Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzecznik oficjalne oswiadczenie IP: 200.232.137.* 27.12.03, 15:12 Benio (Laden) prosil mnie o wypisanie po polski ta tej lamie ze nie popierac zamach na papieza; Popierac na krzaka, na palac kultury i stadion Legii, ale nie popierac na Watykan. Tak, popierac to jest plan na przyszlosc, ale teraz nie popierac. Skurwiel Wloch wymyslic wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adwokat W obronie pacyfisty bis IP: 200.232.137.* 27.12.03, 15:25 Tu sie jezy od krytyk pacyfisty bis. Nic obrazliwego nie napisal! Jest to jeden z bardzej kulturalnych postow. Czy ktos sie zgadaza z jego pogladami czy nie. A na to banda huliganow nie majacych nic do powiedzenia sie rzuca. Tu sie krytykuje podajac swoje opinie a nie obelgi. Pacyfista bis, choc sie z toba nie zgadzam nie zwracaj uwagi na tych mechanikow samochodowych z Arizony, pisz tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afp Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.150.popsite.net 27.12.03, 15:26 Gość portalu: pacyfista bis napisał(a): > Aż ten "imperialny" Watykan z tym "krwawym" przywodca Janem > Pawłem II. Ale naszczęscie muzułmańscy "siewcy pokoju" nie > próznuja i trzymają "oko i ucho na pulsie". > www.wtykanpanstwozla.pl Niezly palant, dostal szczekoscisku i sie wyslowic nie moze. Hahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Sowieccy terroryści chcieli zabic papieza! IP: *.cvx.algx.net 27.12.03, 16:06 Gość portalu: afp napisał(a): > Gość portalu: pacyfista bis napisał(a): > > > Aż ten "imperialny" Watykan z tym "krwawym" przywodca Janem > > Pawłem II. Ale naszczęscie muzułmańscy "siewcy pokoju" nie > > próznuja i trzymają "oko i ucho na pulsie". > > www.wtykanpanstwozla.pl > > A jak Jurij Andropov (szef KGB a pozniej sekretarz generalny KC KPZR- to dla mlodszych) nakazal i zaaranzowal zamordowanie Polskiego Papieza, to wielkiego zgielku nie bylo. Lewicowe media gorliwie zaakceptowaly wyjasnienie, ze ataku dokonal SAMODZIELNIE muzulmanin z powodow religijnych i na tym sie skonczylo! Tak tak, Trockiego tez zamordowal Meksykanin chwiejny psychicznie! )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eusebio Tym razem meerkat ma racje IP: 200.232.137.* 27.12.03, 22:23 tak bylo,...razem z meerkatem bylismy wtedy w SB i jak wystrzelil, mur,.... nas wyrzucili z pracy; Pana Meerkata do Arizony a mnie na Fidzi,....dzis sami wiecie na czym skonczylismy, ja doradca ONZ a meerkat obrzezany w przemysle,... ma mniej dup ale wiecej forsy... takie zycie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łacinnik Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:55 a, ty palancie gdzie stajessz się taki palancki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muu Berlusconi idiota...ilu sie nabierze na ta propagande? IP: *.look.ca 27.12.03, 16:22 Jesli CIA lub Mossad nie zaatakuja Watykanu to zadnego ataku nie bedzie, tego mozemy byc pewni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't mess with the US Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 27.12.03, 16:22 wypier.... do Iraku pacufisto, mahmuty ci nie dadza dlugo pozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eusebio Z ostaniej chwili IP: 200.232.137.* 27.12.03, 18:00 Przeczytajcie ten news: Ostatnio w kuluarach ONZ pojawiaja sie nazwiska Jaruzelskiego i Kiszczaka. Mowi sie ze Bush rozmawial na ten temat z Prezydentem Kwasniewskim. Chodzi o bardziej profesjonalne zarzadzanie Irakiem i w tej dziedzinie doswiadczenia polskich kolegow moga bardzo pomoc ich amerykanskim odpowiednikom. Jaruzelski i Kiszczak maja doswiadczenia w pokojowym rozwiazywaniu konfliktow przy pomocy sily i w ramach prawa. Po tym jak zostali ominieci przy rozdawaniu nagrody Nobla dla Walesy takie powolanie byloby pewnym zadoscuczynieniem. Papiez juz poparl ten pomysl, pamietajac swoja pierwsza wizyte w Polsce kiedy to Gen. Jaruzelski mu ucalowal reke. Dla Polakow to ma symboliczne znaczenie. Do tej pory sie mowi o tym na Warszawskich ulicach. W zasadzie wszyscy sa "za" wlaczywszy najtrudniejszy glos Zimbabwe. Glosowanie w radzie bezpieczenstwa za tydzien. To moglby byc takze przelom miedzy Francja i USA, i wszystko jak zawsze dzieki Polakom. Podobnie jak byli komunisci Polacy rehabilituja sie w oczach swiata, a ten udzial Gen. Jaruzelskiego i byc moze Gen. Kiszczaka w Guantanamo bedzie juz calkowitym oczyszczeniem sie z komunistycznej przeszlosci: "to nowa jakosc Polsko- Amerykanskiej przyjazni" jak mowi Prezydent Kwasniewski ongis takze wodz mlodzierzowej przybudowki do Parti Komunistow Robotniczych Polski (PZPR), dzis calkowiecie zrehabilitowanej przez Dicka Cheyney'a. (Texas News/ tl. P. Wojciechowski) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adaś Od początku "wojny z terroryzmem" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.03, 18:01 zginelo ok 150 tys. ludzi trzy razy tyle pozostanie kalekami w wyniku uzywania najnowszej technologii broni wiele ran nie nadaje sie do leczenia - jezeli my milczymy ktos musi podnosic glos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik Re: Od początku "wojny z terroryzmem" IP: *.aei.ca 27.12.03, 18:28 Bydleszczaki forumowe, wara wam od prawdy. Przodoczaszkowce wklesniete, wypizdki peknietych kondonow wielokrotnego uzycia, zasrance smierdzace wydechami niedojebnomytych dupskowych odbytow, zajebialki umyslowe niesplamione nauka, zasmuzki zapijaczonych pocipek, wypierdki malych sflaczalych chujkowmujkow. Co wy bydlatka wiecie? Jedyne co dajecie to pokaz niewiedzy i arogancji umyslowej. Ale tak trzymac bo bez was dzien bylby niczym. Nawet w najgorszy dzien jak sobie otworze kompa i poczytam obrzucania sie argumentami przez debilszczakow katolandzkich to od razu mi sie robi lepiej na duszy. Szczery smiech rozjasnia moj dom i przynosi ulge rodzinie. Zaszczance forumowe, pizdojebki wykruszone, Niech Zyja. Dla was slawa dla was swiat durne lby wydyma pierwszylepszy umyslowy gnat. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RCMP Re: Od początku "wojny z terroryzmem" IP: 200.232.137.* 27.12.03, 18:36 Obraziles wiele osob, post przeslalem do RCMP, zostales znaleziony, nie moge podac nazwiska, post pojdzie przetlumaczony do twojej pracy musze o tym powiadomic zgodnie z kanadyjskim prawem mimo ze dla mnie twoje miejsce jest w wiezieniu Moze jesli szefowi sie zespowiadasz w poniedzialek rano, cos sie uratuje ale nie gwarantuje. ja postepuje zgodnie z treningem jaki mielismy na obozach RCMP. Mjr. Kowalczyk, RCMP Toronto-Etobicoke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ RCMP? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 16:29 To jakis kanadyjski odpowiednik NKWD? to wy tam w tej kanadzie komunizm juz wdrazacie? Szkola kazdego na kapusia? No o pieknie towarzyszu szmaciak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . BELUSCONI JUZ ZDEMENTOWAL IP: *.arcor-ip.net 27.12.03, 18:44 Z oswiadczenia wynika, ze nie udzielil wywiadu, a tylko krotko pogawedzil z reporterem, przeczy tez informacji o planowanym zamachu. Buszmeni, wstydzcie sie. Szarpiecie sie coraz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eusebio Za glowa B. Gwiazda B. IP: 200.232.137.* 27.12.03, 20:20 Kto postawil B. pod gwiazda. B. Kochani to nie jest przypadek, ja tez chce foto z taka gwiazdka, o juz przesadzil,udaje swietego........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerycho żydzi wara od papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.03, 20:42 wracajcie do izraela tam na was czekają Palestyńczycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steńczyk Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.03, 20:50 Politycy mają w zwyczaju puszczać w eter bąki informacyjne nie siląc się wogóle o podanie cienia dowodu, a my jak te barany pozbawione inteligencji mamy ufać i wierzyć człowiekowi przeciwko któremu wielokrotnie próbowano wytoczyć procesy za oszustwa, kłamstwa i współpracę z mafią. Dla mnie taka informacja to zwykła manipulacja, prowokacja i propaganda mająca na celu podgrzać nastroje anty i odwrócić uwagę durnej, przypadkowej masy społecznej od rzeczywistych faktów i motywów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nk Pejsate z Ozimka i okolicy - a`kiz`............ IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.03, 21:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nk Pejsate z Ozimka i okolicy - a`kiz`............ IP: *.dip.t-dialin.net 27.12.03, 21:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remus Berlusconi+JPII: dwa tytany intelektu IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.12.03, 23:21 brakuje jeszcze tylko buraka z Waszyngtonu.A tak na marginesie,strasznie mi się "podoba" jak ten narodek nad WISŁĄ cudowanie się nienawidzi. Ludzie, pozarzynajcie się wzajemnie i będzie spokój, unia europejska odetchnie i w ogóle będzie miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Berlusconi+JPII: dwa tytany intelektu IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 27.12.03, 23:43 Gość portalu: remus napisał(a): > brakuje jeszcze tylko buraka z Waszyngtonu.A tak na > marginesie,strasznie mi się "podoba" jak ten narodek nad WISŁĄ > cudowanie się nienawidzi. Ludzie, pozarzynajcie się wzajemnie i > będzie spokój, unia europejska odetchnie i w ogóle będzie miło Czesc Ci, oazo intelektu z Bielska - kulturalnej stolicy Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Berlusconi+JPII: dwa tytany intelektu IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 28.12.03, 16:32 Przez jego intelekt prznajmniej nikt nie zginął ani nie dostał po łbie. Nie da się niestety tego samego powiedziec o dwóch wymienionych w temacie postu 'autorytetach'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris33 Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 09:53 Berlusconi robi wokół siebie szum. Musi być zawsze na pierwszych stronach gazet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. któryś z bogów nie wysłuchał modlitw z Asyżu IP: *.visp.energis.pl 28.12.03, 14:00 któryś z bogów nie wysłuchał modlitw z Asyżu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb7 Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.enterpol.pl / 10.12.12.* 28.12.03, 20:02 wreszcie koniec talibow katolickich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goldman Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.vc.shawcable.net 28.12.03, 20:33 Nie zdziwilbym sie gdyby ci terrorysci nosili na glowach jarmulki a pensje otrzymywali od Mossadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniol Re:PROWOKACJA MOSSADU IP: *.proxy.aol.com 28.12.03, 22:25 TO GRUBYMI NICMI SZYTA PROWOKACJA IZRAELSKICH SLOZB SPECJALNYCH, a wloski pajac, mini-Mussolini, dal sie 'uzyc' jak to latwo zrobic z takim patologicznym megalomanem jak Berlusconi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robaczek Re:PROWOKACJA MOSSADU IP: *.dip.t-dialin.net 28.12.03, 23:19 Ludzie ja kocham Wlochow!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale najlepszy z tego calego CYRKU jest Klaun MakaroneBerlusconii. On ma cos po trochu z Leppera/dawniejszego Leppera oczywiscie/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat Chcieli wykrasc relikwie papieza??? IP: *.acn.pl 29.12.03, 16:12 a to swintuchy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: Berlusconi: terroryści chcieli zaaatakować Wa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.04, 15:42 Wiadomo,że GW chodziło właśnie najbardziej o przekazanie takiej informacji.Dlaczego GW nie przekazała informacji co było u cioci na imieninach????Bo ta inforamacja była tego pokroju.GW jest typowym medium społecznym który uzurpuje sobie prawo do ukierunkowania myślenia czytelnika albo wytworzenia odpowiedniej atmosfery.Uważam po pierwsze ,że taka informacja nie miała żadnej istotnej rangi i w ogóle jest pozbawiona sensu. Odpowiedz Link Zgłoś