Dodaj do ulubionych

do Małgosik77

11.12.06, 22:07
jak się dowiedziałaś,że masz alergię pokarmową i na pyłki?
co to za leki,o których pisałaś?
jak długo i czy jeszcze je bierzesz?
jak długo chorujesz?
jaki miałaś objawy przed i po wymienionych lekach?
pozdrawiam
Natasza
Obserwuj wątek
    • malgosik77 Re: do Małgosik77 25.12.06, 23:41
      Hej, sorki że tak późno, dawno nie zaglądałam :)
      1. po prostu miałąm ataki kichania w sierpniu- przypuszczałam, że to uczulenie
      na bylicę- w końcu mi sie znudziło i poszłam do alergologa, który sie mna
      przejął i porobił testy skórne - zarówno na alergie wziewne jaki i pokarmowe,
      prawde mówiąc przekonana byłam, że nic nie wyjdzie - a tu oprócz bylicy wyszło
      żyto wziewnie i pokarmowo, mleko, truskawki, troche jabłka itp. Najgorsze to
      żyto i mleko, bo obecne sa prawie wszędzie :(
      2.Leki które biorę to antyhistaminowe- Claritine i Cropoz G- troche mi
      przeszkadza jego postać, bo to proszek do rozpuszczania przed każdym posiłkiem,
      ale w smaku ok :) Poza tym staram się unikać alergenów- z tym niestety czasami
      mi trudno się uporać :( Na ZJN nie biore nic konkretnego - mam wrazenie, ze
      wszystko co mi dawali to placebo :( Ataki zdarzają sie dużo rzadziej a wtedy
      stosuje No- spa i moge przeżyć :)
      3. Na ZJN choruję naprawde długo, ale już teraz nie wiem, czy to było to czy
      mix z alergią. Gdzieś podawała dokładna liczbę, nie chce teraz przekłamać, ale
      oceniam na jakieś 15 lat od wstepnej diagnozy i jakieś 10 lat kiedy zaczęłam
      brac debridat. Pierwsze symptomy - już w 2 klasie podstawówki :( Ale u mnie to
      rodzinne, wiec chyba IBS jest dziedziczny, a przynajmniej pewna skłonność- z
      rodziny mojego ojca chorują na IBS 4 osoby a jedna ma wrzodziejące zapalenie
      jelita- wiec jakas podatnosć ze strony jelit jest :( Wyobraź sobie jak się mogą
      skonczyc rodzinne spotkania ;)
      4. Co do objwaów to podobne ajk u nas wszystkich - ale u mnie dominowały
      biegunki, które własnie zaniepokoiły gastrolga i alergologa- teraz ustały
      prawie całkowicie. poza tym przelewanie, wzdęcia, gazy i rozpierajacy ból
      jelit :(

Oceniam, ze teraz i tak czuję się najlepiej z tych wszystkich lat... Moze sie
      już przyzwyczaiłam... A i w sumie od kiedy pracuję to nigdy nie byłam zmuszona
      brać L4 z powodu IBS, chwała Bogu, moze to też zalezy jak sie człowiek czuje w
      swoim miejscu pracy :)
      • uwagagazy Re: do Małgosik77 27.12.06, 22:45
        dzięki za odp
        napisz więcej o debridad
        Natasza
    • tomiis Re: do Małgosik77 10.01.07, 17:00
      A mozecie napisac na co macie alergie i jakie macie objawy? Szczególnie chodzi
      mi o alergie pokarmowa bo na pylki to pestka. Mi z roku na rok przybywa coraz
      wiecej produktow na ktore mam objawy, np:
      -biegunki i bole brzucha mam zawsze po posilkach tlustych, smazonych oraz mleku,
      smietanie, serach, jogurtach, kefirach i kaszy.
      -wysypke na twarzy mam tylko po slodyczach-bez wyjatku, poczawszy od czekolady
      po ciasta.
      -podraznienia przelyku, kaszel i lekkie duszenie po wiekszosci owocow i
      warzyw-oczywiscie surowych, gotowane warzywa mi nie szkodza.
      • tigra110 Re: do Małgosik77 11.01.07, 10:10
        Ja od dawna buszuję po forum, czytam wszystkie posty ale nie jestem zbyt
        aktywna w pisaniu. Zainteresowałaś mnie bardzo tą wizytą u alergologa. Ja męczę
        się z flakami od ponad 15 lat - trzy pobyty w szpitalu, wycięty woreczek
        żółciowy (chyba niepotrzebnie), wszystkie badania zrobione - kolonoskopia i
        gastroskopia niecały rok temu - jest O.K. zdiagnozowane ZJN i zdycham z bólu,
        pękam od gazów, raz mam biegunki raz zaparcia i wtedy wszystko mam w środku
        ściśnięte, przelewania, burczenia jednym słowem moje życie toczy się wokół
        kibelka. Leki typowe na ZJN nie skutkują, teraz aktualnie jestem już drugi
        miesiąc na duspatalinie retard i zero reakcji a dolegliwości bardzo nasiliły mi
        się od lipca. Zresztą przez te prawie 15 lat próbowałam już wszystkiego i
        przeróżnych metod leczenia od niekonwencjonalnych poczynając a na
        ziołolecznictwie kończąc. Nie robiłam jeszcze testów w kierunku alergii
        pokarmowej, może trzeba spróbować tylko jeśli się zdecyduję to chciałabym mieć
        to zrobione porządnie. Czy jesteś Małgosik77 z Warszawy, a może ktoś z as wie
        gdzie w Warszawie można się przetestować???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka