Dodaj do ulubionych

<> Marszałek Józef PIŁSUDSKI <>

13.05.05, 14:38
Dla przypomnienia w 70 rocznicę jego śmierci nie zaszkodzi Wam stronkao nim
( świetnie i rzetelnie zrobiona).Obok Jana Pawła II to drugi nasz wielki
rodak:

eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2783/idc/2/
A ile anegdot o nim krąży... Może znacie jakieś? Może bywał w Nowym Sączu,
albo w pobliżu? Poszperajcie.
Telo.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ciupazka Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 14:42
      12 maja mija 70. rocznica śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego, pierwszego
      Naczelnika Państwa Polskiego po przeszło 120-letniej niewoli. Będzie stosowny
      stempel filatelistyczny w UP Zakopane o treści: "70. rocznica śmierci Marszałka
      Józefa Piłsudskiego, Zakopane, 12 maja 2005".

• ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 19:01
        ciupazka,wielkie dzieki za te stronke!!!!!!!!! pilsudzki jest dla mnie wielka
        postacia,ostatnim wielkim polakiem oprocz papieza,takiego polityka,stratega
        wojskowego to polska po nim niestety nie miala!
        anegdot nie znam ale moja babcia kiedys jako dziewczynka byla na jakims obozie
        mlodziezowym przed wojna i deklamowala mu jakies wiersze razem z grupa innej
        mlodziezy,do konca zycia wspominala to z ogromnym wzruszeniem:)
        • majak_m Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 20:36
          Hehehe, jeszcze nie widzialem zdjec bez wasow, przynajmniej nie kojarzylem go
          bez nich.
          • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 21:28
            ja tez nie,az mi sie glupio zrobilo ze tak malo o pilsudzkim wiem.Z ogromnym
            zainteresowaniem przeczytalam stronke ktora polecila ciupazka i tak sie
            zastanawiam,jaka ogromna sile psychiczna mieli wtedy ludzie tacy jak
            Pilsudzki,jak bardzo wierzyli w to ze te Polske mozna bedzie wyzwolic.Sami to
            zrobili,ile razy nad tym pomysle to dla mnie bitwa w 20 roku to naprawde wielki
            cud,jeden z najwiekszych w historii polski,niestety pozniej ruscy sie wycwanili
            i wybili kazdego potencjalnego polaka ktory moglby byc taki jak
            pilsudzki..........eh
            • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 22:56
              tak,to Wielki czlowiek,moj dziadek walczyl w Legionach
              • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 22:59
                ha! czyli u ciebie tez ta historia byla blisko w rodzinie,moj dziadek nigdzie
                nie walczyl bo to pozniejsze pokolenie,natomiast moj pradziadek byl w ck
                armii,w legionach nie byl,chyba przez stan zdrowia,byl bardzo chory
                • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 13.05.05, 23:43
                  moj dziadek walczyl w stopniu kapitana,bylo bardzo duzo pamiatek,ale nic nie
                  zostalo,bo brat mojej mamy mieszkajacy z dziadkiem w Krynicy wszystko
                  gdzies "zapodzial" Teraz poza wspomnieniami nie zostalo nic
                  • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 14.05.05, 03:24

o rany to tych pamiatek strasznie szkoda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    ja po pradziadku tez nie mam nic niestety

nowe alternatywne forum GORLICE!!
                    Nowy Sacz
                    [']-JPII
                    • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 14.05.05, 07:55
                      bardzo szkoda.jako dziecko jezdzilem z rodzicami do Krynicy,pamietam
                      lornetke,ostrogi,szable,musze przeprowadzic sledztwo co sie z tym stalo.Mama
                      mowila ze tych pamiatek bylo bardzo duzo w ich rodzinnym domu w
                      Schodnicy,obecnie na Ukrainie,gdzie moj dziadek pracowal do konca wojny,potem
                      przyjechal i osiedlil sie w Krynicy
                      • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 14.05.05, 18:00
                        ha,ale ciekawa masz historie rodzinna!ciekawe czemu wybral krynice na
                        osiedlenie sie?
                        • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 14.05.05, 20:43
                          byl inz wiertnictwa,wiec wczesniej okolice Boryslawia,potem Sekowa,to gornictwo
                          naftowe,potem juz wiercenia dla uzdrowiska
                          • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 00:16
                            a rozumiem
                            ciekawa jestem jak wygladaly losy dziadkow innych forumowiczow,niestety tylko
                            my oboje gadamy na ten temat!
                            • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 00:25
                              moze dziadkow nie mieli hehe
                              • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 01:40
                                jasne,bocian ich przyniosl!
                                • dunajec1 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 05:15
                                  Nie gadajcie,kto nie mial Dziadkow? Ja mialem.po mieczu dziadek ur.w USA ,babka
                                  tez,po kadzieli to polacy,pop.....e wszystko {nie bocian}a reszta?Hmmm
                                  • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 05:35

no to straszny mieszaniec z ciebie! co w tobie polskiego?w polsce sie urodziles
                                    heheh

nowe alternatywne forum GORLICE!!
                                    Nowy Sacz
                                    [']-JPII
                                    • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 09:20
                                      znaczy sie krew w Tobie Polska plynie z domieszka Amerykanskiej,a skoro na
                                      forum Sacza siedzisz to Jestes nasz,od gor hehe
                                      • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 15.05.05, 17:25
                                        tez to mowie,jak z gor jest to nasz chlop z niego!
    • pazuzu84kr Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 00:45
      a ja nie rozumiem jak mozecie czcic tego zarozumialego, zdradliwego,
      bezwzglednego bandyty
      • dunajec1 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 03:04
        Mozesz cos wiecej powiedziec na udowodnienie tego?Bac co mozna powiedziec,on
        sie nie obroni.
        • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 05:38
          o kontrowersyjna "inna" opinia pazuzu,chcialabym abys rozwinal temat o ile
          oczywiscie moglbys to zrobic!:)))
          • dunajec1 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 12:03
            Tez mi o to chodzi.
      • ciupazka Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 13:56
        pazuzu84kr napisał:

> a ja nie rozumiem jak mozecie czcic tego zarozumialego, zdradliwego,
        > bezwzglednego bandyty

Sądzisz po sobie?
        • ciupazka Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 16:44
          Ty się weź trochę dokształć! Nie zaszkodzi Ci!

eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2783/idc/1/
          • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 17:05
            wszystko jest ok,nie wszyscy musza sie zachwycac pilsudskim,to ze ja cenie
            sobie osobe pilsudzkiego nie znaczy ze pazuzu musi tak samo robic:)
            ja jestem ciekawa dlaczego on tak sadzi a nie innaczej:)i tyle cmok
            • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 18:44
              to pewnie dlatego ze sowietow nie lubil hehe
              • ellenai Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 19:10
                no tak,wszystko zalezy jak sie na to patrzy,moze pazuzu rozwinie temat
                • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 20:04
                  moze jakies nowe publikacje na ten temat sie ukazaly,chetnie poczytam.
                  • pazuzu84kr pilsudski 22.08.05, 22:28
                    po pierwsze nie ma Pilsudskiego za co wychwalac. okazuje sie, ze niemal
                    wszystko, co mu przypisywano, przypisywano nieslusznie, czyli np. autorstwo
                    planu bitwy warszawskiej (o zgrozo, nie moge zrozumiec dlaczego przez tyle lat
                    pokutuje poglad, prezentowany np. w TVP, ze Pilsudski byl autorem koncepcji i
                    dowodca w tym okresie), co najlepsze przed bitwa zlozyl na rece witosa dymisje
                    i wyjechal do swojej kochanki do Bobowej (kochanka pozniej zostala jego zona, a
                    dymisja nie doszla do skutku poniewaz Witos schowal papier do szuflady a po
                    bitwie oddal Pilsudskiemu), moze i dobrze do dowodca wybitnym nie byl. Za to
                    mozna zarzucic mu duzo zlego: morderstwa polityczne (przynajmniej dwa: gen.
                    Zagórski i Jordan-Rozwadowski - ten drugi za to, ze mial honor i byl lepszym
                    strategiem od Pilsudskiego), przywlaszczanie sobie cudzych osiagniec, celowe
                    zduszanie inicjatyw innych zolnierzy wykorzystujac swoje stanowisko (moze
                    niektorzy z was wiedza, ze w obronie Lwowa walczyly oddzialy francuskie i
                    amerykanskie - pomimo bardzo duzej wartosci bojowej Pilsudski jak mogl
                    utrudnial im zycie, bo inicjatorem ich powstania nie byl on sam). Do tego
                    jeszcze mozna dodac kompletny brak honoru.
                    Ah, posluze sie slowami jednego legionisty, ks. pplk Jozefa Panasia: "Ja, byly
                    kapelan wojsk legionowych Pilsudskiego, czcilem i wierzylem w prawosc i
                    uczciwosc zolnierska Pilsudskiego, lecz Pan Bog sprawiedliwy za to mnie ukaral,
                    gdyz dzisiaj musze patrzec na najwieksza ze zbrodni w swiecie, ktora popelnil
                    Pilsudski. Ordery te, ktore dotad zdobily mi piersi, mianowicie Krzyz Virtuti
                    Militari V kl., otrzymany za obrone Przemysla, Oficerski Krzyz Polonia
                    Restituta, otrzymany za zorganizowanie rewolucji II Brygady przeciw Austrii,
                    bitwy pod Rarancza i obrone honoru zolnierza polskiego w procesie Marmaros
                    Sziget, czterokrotny Krzyz Waleczny za zaslugi w Legionach polskich i wojnie
                    polsko-bolszewickiej - otrzymane z rak Pilsudskiego, nosilem z duma i chluba.
                    Dzis po tej zbrodni, ktora on popelnil, pala mi piersi, zrywam je, gdyz te same
                    ordery znajduja sie na piersiach gen. Dreszera, zwyciezcy w bratobojczej walce,
                    rzucam mu pod nogi, poniewaz zostaly zhanbione"
                    • szajba666 Re: pilsudski 09.11.05, 21:46
                      pazuzu wykazał się znajomością tematu.Chwalimy JP(J.Piłsudskiego) nie mając o nim pojęcia.Historia pokaże ze zwielu bohaterów to zwykli ........I czego uczy nas Historia a no tego ze z historii niczego się nie nauczyliśmy.
                      • ellenai Re: pilsudski 09.11.05, 21:47
                        no i blede kolo sie tworzy
          • pazuzu84kr Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 22:32
            ciupazka napisała:

> Ty się weź trochę dokształć! Nie zaszkodzi Ci!
            >
            tak sie sklada, ze ja znam obydwa ujecia historii, jedno zupelnie
            zmistyfikowane i zfalszowane oraz drugie, moze nie calkiem doskonale, ale na
            pewno blizsze prawdy. W takiej sytuacji chyba tobie przydalaby sie lekcja
            historii.
            O, i kolejny mit. Kojarzycie moze mjra Sucharskiego z Westerplatte?? Kolejny
            ktorego Historia nieslusznie wyniosla na piedestal
            • ciupazka Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 22.08.05, 23:28
              Każdemu lekcje historii są przydatne, tylko ta historia zakłamana przez
              ostatnie półwiecze wode z mózgu wszystkim robiła, nie dziwota, że
              i interpretacji jest skolko ugodno. I komu wierzyć? Teraz juz chyba można
              pisać prawdę. To jaki cel dalej kłamstwo uprawiać? A co do opracowań,
              to sam przyznasz, że ten sam temat pisany przez 10 autorów niezależnie
              od siebie będzie się różnił miedzy sobą spojrzeniem na wydarzenia
              w czasie i przestrzeni, a może prawdy nie dowiemy się nigdy. A poza tym
              mam pytanie, komu zależy i dlaczego przedstawia się Piłsudskiego w świetle
              pierwszym, może i niepełnym..., ba obchodzić głośno jego 70 rocznicę
              śmierci i przedstawia się go tak a nieinaczej. Postawy ludzi w czasie
              wojny są tak inne, trzeba naprawdę dobrze znać kulisy ludzkich
              zachowań, żeby wydawać wyroki. Ja jestem daleka od tego, poza tym nie
              siedzę w historii, stąd ta stronka o Marszałku mnie zadawala. Ty
              uzupełniasz wiedzę i dobrze, dzięki.
              Telo.Pozdr.
              • aleks44 Re: <> Marszałek Józef PIŁSUDSKI 23.08.05, 17:19
                tak czy inaczej,nadal jest dla mnie autorytetem ,dlatego pozostane przy swoim
                a historia ma to do siebie,ze czym pozniej tym wiecej jest rozbieznosci w danym
                temacie.Wystarczy popatrzec na nasze lata 70/80 strajki,stan wojenny.Nie tak
                dawno ,ludzie ktorzy brali w tym czynny udzial,tez sa teraz podzieleni choc
                byli bezposrednimi swiadkami tych wydarzen.Popatrzmy na Katyn,Cmentarz Orlat
                Lwowskich,wszedzie zdania podzielone.Publikacje na temat "Polskich obozow
                koncentarcyjnych".Przez kogo to jest pisane ???? i po co ?????
                a moze poczytajmy na temat Lenina,Hitlera,czy Stalina,ich historia wybieli ??
                • ellenai pazuzu:))))) 23.08.05, 17:55
                  napisz o Sucharskim prosze!
                  Twoje argumenty dotyczace "ciemniejszej strony" Pilsudzkiego sa bardzo
                  rzeczowe,o tej kochance z Bobowej to nawet ja wiedzialam,a przeciez specjalnie
                  nigdy nie zaglebialam sie w zyciorys Pilsudzkiego.Swoja droga ciekawe jest jak
                  historia potrafi "pominac"pewne rzeczy.Trzeba czasem uwazac,zeby nie powielac
                  obiegowej opinii ktora nie jest do konca prawdziwa,chociaz ja Pilsudzkiego
                  ciagle nie uwazam za az taka negatywna postac!Przyznam ze bardzo mnie twoja
                  wypowiedz zaciekawila i poswiece teraz troche czasu aby sie temu przyjrzec!
                  teraz prosze napisz na temat Sucharskiego!
                  • dunajec1 Re: pazuzu:))))) 23.08.05, 23:21
                    Ellen,z tego co ja wiem Sucharski byl oficjalnym dowodca,ale on za
                    przeproszeniem sral w portki,a obrona kierowal jego zastepca,kapitan,nazwiska
                    nie pamietam,ale o nim sie nie mowi tylko o Sucharskim.
                    • ellenai Re: pazuzu:))))) 24.08.05, 00:53
                      nie znam az tak dobrze biografii Sucharskiego!ale widze ze to prawdopodobnie
                      ciekawy przyklad na manipulowanie historia,tylko w czyim interesie?
                      • dunajec1 Re: pazuzu:))))) 24.08.05, 02:54
                        Ellen,ja tez nie znam biografi Sucharskiego,ale to co slyszalem to bylo lat
                        temu okolo 20,czy to prawda?Prawdopodobnie.
                        • ellenai Re: pazuzu:))))) 24.08.05, 05:13
                          wiecej wiesz niz ja...........dlatego z zaciekawieniem czytam takie posty jakie
                          np napisal powyzej pazuzu
                          • szajba666 Re: pazuzu:))))) 09.11.05, 22:23
                            szkoda że więcej nie wiemy o naqszych "bohaterach" Może społeczenstwo nie należałoby do tych myślących inaczej:)
                            • ellenai Re: pazuzu:))))) 09.11.05, 22:26
                              spoleczenstwo nie chce sie uczyc,tak jest od zarania ludzkosci!
                              • szajba666 Re: pazuzu:))))) 10.11.05, 10:08
                                A historia nas uczy,że ludzie niczego nie nauczyli się z histori,jak to powiadała moja nauczycielka od histori
                                • ellenai zgadzam sie n/t 10.11.05, 16:50

• lesteer To nie byla kochanka Piłsudskiego... 13.11.05, 12:09
                    ..tylko Wieniawy. A tak na prawdę to nie kochanka tylko kobyła Wieniawy z
                    Bobowej..
                    Jak kiedyś dowcipnie nabijali się z plotek na afiszach Kolejarza.
                    :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka