malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:11 Spasiba haraszo, ale ja ne pojemaju ruskij jazyk :( Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:13 no szto Ty!!!!!!!! priekrasna piszesz! :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-wing Re: Zdrastwujtie ! :) IP: *.gdan.gazeta.pl 29.01.02, 16:15 ???? Co to jest Wy już dostajecie chyba świra od tego gadania sami do siebie. Proponuję łatwiejsze posty Temat : 1 Re: 2 Re: 3 Re: 4 itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:15 Proponuję Ci taki język rosyjski, jakim posługują się moi znajomi, co brzmi mniej więcej tak : u mienia ochotka na kawku i herbatku, ja śpiewaju ruskije piesenki i kakaja gadzina? :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:17 Bardziej mi podchodzi ukraiński, podobny bardzo do polskiego. Ale niestety w głębi Ukrainy tylko po rosyjsku :( Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:18 Dużo diakuju, ale ja ne rozumiju :) Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:22 jakie tam :(!!!! poradzimy sobie i z rosyjskim!!!!! z ukraińskim też miałam trochę do czynienia (oprócz wyjazdów musiałam korzystać z ukraińskiej literetury przy pisaniu pracy), ale powiem szczerze, że rosyjski mi lepiej "leży"... nic to - grunt, że po polsku się rozumiemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:25 A jak rozumiałaś ukraiński ? Uczyłaś się go, czy kojarzyłaś słowa polskie i rosyjskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 16:29 TROCHĘ KOJARZYŁAM Z POLSKIM, TROCHĘ Z ROSYJSKIM, TROCHĘ SŁOWNIKÓW, A POZA TYM W AKADEMIKU MIAŁAM SĄSIADA, KTÓRY POCHODZIŁ Z KAMIEŃCA PODOLSKIEGO. POTEM JUŻ PEWNE SŁOWNICTWO SIĘ POWTARZAŁO, WIĘC BYŁO "Z GÓRKI"...:) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 17:15 Ann - a Ty jako wybitna rusycystka możesz powiedzieć, jak bardzo różni się ukraiński od rosyjskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 17:22 TYLKO SE NIE WYBITNA!!!!!! MAM CI TO WYTŁUMACZYĆ NAUKOWO (RODZINA JĘZYKÓW SŁOWIAŃSKICH, ODŁAMY, RÓŻNICE W WYMOWIE,PISOWNI, WPŁYWY MADZIARSKIE, TRACKIE ITD.) CZY "NA CHŁOPSKI ROZUM"(CHOCIAŻ TU TEZ PEWNE "MĄDRE RZECZY" TRZEBA POWIEDZIEĆ:) Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 17:44 zdania nie zaczyna sie od "więc"...A WIĘC: 1.obydwa należą do grupy języków słowiańskich 2.w języku ukraińskim do dziś występuje tzw. i diesiatiricznoje (tj.takie i z dwoma kropeczkami)używa sie go tylko w poszczególnych wyrazach, w konkretnym położeniu obok wybranych głosek 3. w ukraińskim jest tzw. ścieśnianie, np. ditskaja kimnata (po rosyjsku dietskaja komnata) 4.częsta wymowa i jak y w końcówkach (mati-matY) 5. więcej wpływów bałkańskich (ukraiński),prwdopodobnie przez trackich pasterzy i związane z nimi wędrówki z owcami (m.in. oczywiście), także wpływy madziarskie, kozacko-tureckie, co jest związane i z sąsiedztwem, kupiectwem i też z prowadzonymi wojnami 6.większość rdzennego słownictwa jest związana oczywiście z pasterstwem, rolnictwem, czyli z tym, co najbardziej potzrebne i najczęściej używane 7. o ukraiński jako państwowy walczono już od dawna - najbardziej zasłynął Taras Szewczenko (jego pomnik we Lwowie niedaleko naszego Mickiewicza), on - o ile dobrze pamiętam-pierwszy stworzył coś w rodzaju gramatyki ukraińskiej, tzn. uporządkował, usystematyzował pewne reguły 8.nie wiem,czy zwróciłeś uwagę na to, Ukraińcy nie posługują się czystą cyrylicą ani też samą łacinką... tyle pamiętam w tej chwili - a prace pisałam już trochę dawno :0) :0) :) to oczywiście nie jest żadne stricte naukowe wyjaśnienie - jakby to przeczytał jakiś językoznawca, to chyba by się wywrócił... Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:39 .. bo przecież czysta cyrlica funkcjonuje tak naprawdę w SCS- sie. Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:43 no dobra, uważa się,że rosyjski posługuje się cyrylicą a o SCS-e to mi nie mów, jak chcesz,żebym dożyła spokojnej starości... do dziś czuję dreszcze, jak wspomnę panią od SCS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:45 Nie taki straszny SCS jak go malują :) Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 17:47 PS. Jak bardzo Ci zależy - jeden z rozdziłów mojej pracy nosi tutuł "Różnice między językiem polskim,rosyjskim,ukraińskim i łemkowskim", ale ostrzegam - sama nie do konca wszystko rozumiem z tych mądrych NAUKOWYCH wywodów... :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:37 Ukraiński ma litery ji, je, h.. A co Ty mówiłaś o łacince? Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:40 chodziło mi o to,że nie można jednoznacznie powiedzieć, iż używają tylko jednego alfabetu, tzn. znowu sie źle wyraziłam - alfabet ukraiński zawiera w sobie i cyrylicę, i oznaczenia liter, które my zwyczjowo nazywamy "łacińskimi"... chyba wiesz już "o co mi loto"????? :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:42 Rozumiju :) ( patrz moja wypowiedź wyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:43 Rozumiju i pojemaju. Trzeba być dwujęzycznym , nie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:51 Mówiłem, że nie znam rosyjskiego, a niektóre wyrazy tylko ze słuchu : Np. przepraszam to Pożałskas czy jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 18:56 malopolanin napisał(a): > Mówiłem, że nie znam rosyjskiego, a niektóre wyrazy tylko ze słuchu : > Np. przepraszam to Pożałskas czy jak ? przepraszam - izwinitie, prastitie a to, co Ci się kojarzy, pażałsta to proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:01 Pardon, izwinitie, sorry, przepraszam, Entschuldigung,... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:02 o mein Gott!!!!!!! szto eta za poliglot???????? :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:04 Nicht verstehen, koennen Sie das noch einmal sagen ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kóniu Re: Zdrastwujtie ! :) IP: *.jaslo.karpaty.pl 08.02.02, 12:14 Nu PAGADI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:12 Meine liebe Kaśka, schreibe do Ciebie Brief: Przyślij mi zwei Gulden, bo leżę w szpitalu krank. Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:15 nicht vershtest du? das ist niemożliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:17 Możliwe bo : Meine liebe Mutter matka Sprzedawała Apfel - jabłka Przyszła do niej Ziegel - koza Wywróciła Apfel z woza. Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:19 NIE, NO JESZCZE NA TYM POZIOMIE TO ROZUMIEM... KIEDYŚ NAWET TROCHĘ "SZPRECHAŁAM PO ICHNIEMU" :) :) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:20 Jawol a znasz to : Krak remija spitulis nostre Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:22 PAMIĘTAM KRAKRE MIJA I TULISMANORE - TO "Z FRANCUSKA" :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:23 Z francuska jest też coś brzydszego: Pardon, żem se pur... Nie będę mówił brzydko. Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:25 TO OCIEŃ GUT, SZTO TY NIE BUDIESZ SPIKAĆ NICH GUT! Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:28 NO BO JAK BĘDZIE BRZYDKO, TO NAM WYWALĄ WĄTEK DO OŚLEJ ŁAWKI I NICI Z NASZYCH 4000 :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 29.01.02, 19:30 Brzydko ? To powiedz to sąsiadce Georghe'a :) Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Zdrastwujtie ! :) 31.01.02, 21:04 O matko ! Tu wszyscy po zagramanicznemu.... To może ja też coś tak od siebie powiem? ICH HABE GRUBĄ BABĘ :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Zdrastwujtie ! :) 31.01.02, 21:06 Nie wiedziałem. Nie mogłeś tego wcześniej powiedzieć :) Już wiem, czemu tak Ci się podoba sąsiadka. Odpowiedz Link Zgłoś
georghe Re: Zdrastwujtie ! :) 31.01.02, 21:17 PUDŁO !!! Kobitka z góry wymiary ma nienaganne, czego nie mozna powiedzieć o manierach.. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kóniu Re: Zdrastwujtie ! :) IP: *.jaslo.karpaty.pl 08.02.02, 12:20 zajac no pagadi Odpowiedz Link Zgłoś