01.02.02, 15:22
Zachęcam do RZECZOWEJ rozmowy na temat tej formacji, bez zbędnych stereotypów.
Chętnie dowoedziałbym się więcej o jej działalności, nie tylko w czarnym
świetle.
O ile wiem, to ostatnie oddziały broniły się w Polsce do 1953 roku, a na
radzieckiej Ukrainie do 1956.
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:10
      Co sądzisz Kolor ?
      • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:15
        wiysz to temat rzeka, i tak trudno jednym zdoniem powiedziec wszystko o UPA.
        Mieli dobre strony i mieli zle.
        • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:17
          Mi tylko chodzi o to, że komuniści polscy wpajali poglądy o Niej nie będące
          prawdą.
          • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:21
            no wiysz, a co s tego co muwili czerwoni bylo prawdom? nic ale to nic. nawet
            smierc Swierczewskiego ponoc byla inna nisz czerwoni glosili.
            • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:24
              Tak, nie zastrzeliła go prawdopodobnie UPA lecz UB przebrani za UPA.
              • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:26
                no wlosnie, jakies wolki frakcyjne w MONIE, UBecni tysz tam mieli jakies
                interesy, poza tym to byl Hiszpan, wienc tysz jakies klimaty wokul tego. tak
                wienc prowdy jusz nie dojdziesz.
                • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:29
                  Tak samo jak to, że Akcja " Wisła " była już zaplanowana przed jego śmiercią,
                  a on przyjechał tylko, by uzgadniać plany operacji.
                  • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:33
                    a zresztom jak tam bylo tak tam bylo, jeszcze zreszto nigdy tak nie bylo zeby
                    jakos tam nie bylo - smierc tego co sie kulom nie klaniol niy mila wienkszego
                    wplywu na to dzialo puzniej w Polsce, ot jednego komucha mniej. a czy zabilo go
                    UPA czy UBecni, teroz po 50 latach, KOGO TO OBCHODZI?
                    P.S. wiesz skond tyn cytat na poczontku?:)
                    • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:35
                      Nie wiem.
                • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:33
                  A wątku Hiszpana nie znałem. Możesz powiedzieć szczegóły ?
                  Ktoś związany z gen. Franco?
                  • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:40
                    no nie, koles walczyl w Hiszpanii, potym kolo roku 48 UBecni wzieli za d..pe
                    Hiszpanuw, bo byli ich zdaniem niepewni. a Walter byl s nich nojwozniejszy,
                    wienc mosze sie boli go ot, tak aresztowoc, to ustszelili.
                    • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:41
                      aha, cytat jest ze Szwejka, wielbiciela zupek:)))))))))))))
                      • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:43
                        Od Szwejka aż się roi w Pradze, byłeś ?
                    • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:42
                      Ale Świerczewskizginął przed 1948.
                      • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:44
                        tak, w 47, jak zginol nojwozniejszy z Hiszpanuw to sie potym UBecni wzieli za
                        tych mniejszych.
                        • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:46
                          Nie znałem wątku hiszpańskiego.
                          • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:51
                            po 48 czerwoni dostawali fijola z podejszliwosci. kozdyn dlo nich to byl wrog.
                            no wiysz, a jak ktos walczyl w Hiszpanii to mogl zostoc agentem, nie? i teras
                            taki pieron kablowol na zachod, niszczyl swieze tkanki ustroju komunistycznego
                            i podobne tego typu pierdoly. A Walter tysz mogl byc agent, ale glupio go
                            aresztowoc - generala, ministra, bohatera? wienz wzieli i ubili.
                            • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:53
                              Ale to ON zabił Świerczewskiego ?
                            • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:54
                              tako ciekawostka - w ksionszce Komu bije dzwon, general s tej ksionszki to
                              ponoc Swierczewski.
                              • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:54
                                Serio ????
                                • kolor Re: UPA 02.02.02, 21:56
                                  gdzies to czytolem w zyciorysie E. Hemingway'a.
                                  Jaki ON zabil Waltera?
                                  • malopolanin Re: UPA 02.02.02, 21:57
                                    Pytałesię żeby mieć jasność; Czy Walter zabił Św. ?
                                    • kolor Re: UPA 02.02.02, 22:03
                                      Walter to pseudo Swierczewskiego
                                      • malopolanin Re: UPA 03.02.02, 08:48
                                        Dzięki. Widzisz jak nie wiem podstawowych rzeczy.
                                        • slezan Re: UPA 03.02.02, 13:10
                                          Bez względu na to kto zabił Świerczewskiego, trudno chyba mieć do niego
                                          pretensje. Jednego komunistycznego bandyty mniej. a co do UPA to rzeczywiście
                                          problem jest dość skomplikowany. Z jednej strony walczyli z bolszewikami,z
                                          drugiej byli nacjonalistami i dopuszczali się (niektórzy z nich) zbrodni. Ale
                                          nie inaczej było w przypadku AK - wbrew temu co głosi oficjalna historia,
                                          zajmująca sie fabrykowaniem mitów. Obie organizacje podjęły zresztą w pewnym
                                          momencie współpracę, ale było juz za późno, by powstrzymać bieg wydarzeń.
                                          Wiele zbrodni przypisywanych UPA to prowokacje UB i LWP.
                                          • Gość: andy_sz Re: UPA IP: *.dialin.buffalo.edu 03.02.02, 13:28
                                            Dziekuje Malopolanin za zaproszenie, bardzo ciekawy temat, ale w tej chwili
                                            nie moge nic napisac, wroca za pare godzin i napisze cos wiecej. Slezan ma
                                            racje, ja tez dostrzegam podobienstwo AK i UPA w pewnych sprawach. Wracam za
                                            jakis czas.
                                            • malopolanin Re: UPA 03.02.02, 15:18
                                              Ja będę po 20 - stej.
    • andy_sz Re: UPA 03.02.02, 17:14
      Temat stary i pelen niejasnosci. Przez te wszystkie lata wokol UPA naroslo
      tyle legend, nieporozumien, dziwnych historii ze ciezko nam teraz odnalezc
      prawde. Bandyci, dzikusy, wrogowie ludzkosci. A moze patrioci, pelni
      poswiecenia zolnierze, wojownicy o prawde i honor. Trybunal w Hadze wykluczyl
      jedno, nie sa to bandyci gdyz UPA uznana zostala za regularna armie, a nie jak
      do dzisiaj mozna uslyszec przy pomniku Swierczewskiego w Jablonkach - banda.
      Jezeli uznamy ich za przestepcow, tak samo mozemy powiedziec o powstancach
      listopadowych, styczniowych czy z getta warszawskiego. oni po prostu walczyli
      o swoja ojczyzne i to bylo dla nich najwazniejsze, nawet za cene wspolpracy z
      Niemcami. Czy patrioci czy nacjonalisci - to zalezy jak definiujemy to pojecie
      i gdzie jest granica patriotyzmu i nacjonalizmu. W jezyku ukrainskim
      pojecie "nacjonalista" jest jak najbardziej pozytywne. Na pewno nie byli
      szowinistami, bo to juz jest definitywnie negatywne. Wystarczy porozmawiac z
      zyjacymi jeszcze zolnierzami UPA, nie spotkalem jeszcze takich patriotow jak
      oni, po latach wiezien i obozow w Jaworznie, Lublinie i innych miastach, po
      przesladowaniach komunistow, oni wciaz wspominaja te czasy jako naprawde
      szlachetna i prawdziwa walke. Wielu z nich zostalo zamordowanych w tych
      obozach, ale ci co przezyli nigdy nie wyrzekaja sie przynaleznosci do UPA.
      Cala sluzba w tym wojsku pelna byla rytualow, przysieg, wiary w Boga i w
      ojczyzne. Oczywiscie zdarzaly sie okropienstwa jak wymordowanie wioski itp. Na
      ogol byly to jednak odwety za to co robila komunistyczna milicja, UB czy NKWD.
      Wszystkie te stare pomniki dla zamordowanych milicjantow polskich, jakie do
      dzisiaj stoja po gorskich wioskach to pewna niesprawiedliwosc. Jestem pewien
      ze liczba zabitych po drugiej stronie jest taka sama jesli nie wieksza.
      Tymczasem kilka pomnikow postawionych dla zolnierzy UPA jest bezczeszczonych i
      ponizanych nawet teraz. Jedno co musze tutaj powiedziec to to, ze polska
      wladza komunistyczna wybrala najskuteczniejsza walke z partyzantka UPA. Akcja
      Wisla to byla najlepsza metoda zeby pozbyc sie UPA. Wysiedlenie calej ludnosci
      ktora zywila i wspomagala UPA bylo strzalem w dziesiatke, ale za jaka cene. za
      cene krzywdy tysiecy ludzi i niemal calkowitego zniszczenia kultury ludzi
      ktorzy zyli tam od wiekow.
      PS Nigdy nie slyszalem ze "Komu bije dzwion" ma jakies powiazania ze
      Swierczewskim. Czytalem ksiazke i wiem ze mowi o partyzantce, ale czy moglbys
      Kolor powiedziec cos wiecej na ten temat???
      • lech.niedzielski Re: UPA - bez sterotypów. Bandyci ! 03.02.02, 20:06
        Ktoś tu napisał, że UPA miało "dobre, ale i złe strony".
        Jeszcze tu żyją rodziny ludzi bestialsko wymordowanych przez upowców ! Niech
        ten debil im to powie !!!!
        • andy_sz Re: UPA - bez sterotypów. Bandyci ! 03.02.02, 20:31
          Kolego Lechu, widze ze inteligencja dorownujesz swemu imiennikowi
          eksprezydentowi wiec uwazaj ze stwierdzeniami typu debil bo mozliwe ze nawet
          nie wiesz ze mowisz o osobowosci podobnej do Ciebie. A jezeli chodzi o rodziny
          to zapytaj ilu jest ludzi ktorzy stracili najblizszych przez komunistyczne MO
          albo UB ktore zabijalo tylu zolnierzy UPA i innych. Pozrawiam.
        • shadok Re: UPA - bez sterotypów. Bandyci ! 03.02.02, 20:44
          Tak naprawdę na temat UPA to wiemy tyle, ile nam powiedziała władza ludowa.
          Pamiętajmy, że w tamtych czasach "bandytami" byli nie tylko Ukraińcy, ale
          również żołnierze AK i NSZ. Często tych ostatnich próbowano nawet
          identyfikować z UPA. Czy ktoś pamięta film "Ogniomistrz Kaleń"? Nasz dzielny
          wojak LWP walczy w Bieszczadach z podobno ukraińską bandą "Żubryda". "Żubryd"
          morduje całe wsie i znęca się nad Polakami. Postać "Żubryda" jest jak
          najbardziej autentyczna. Tyle tylko, że nie dowodz oddziałem UPA, a NSZ.
          Oczywiście komuniści go potępili, ale w latach 90-tych został zrehabilitowany.

Twierdzenie, że UPA to bandyci jest nie na miejscu. Ci ludzie chcieli po
          prostu wywalczyć niepodległość dla Ukrainy. Była wojna, to były i ofiary.
          Przypuszczam, że metody MBP i MO były bardzie brutalne od tych stosowanych
          przez UPA.
          • malopolanin Re: UPA - bez sterotypów. Bandyci ! 03.02.02, 20:49
            UPA też potrafiła być brutalna - tak jak każda partyzantka.
            Najgorszy był los "tutejszych" tzn ludzi z rodzin mieszanych, którzy musieli
            się opowiedzieć albo za UPA albo za Polską.
      • malopolanin Re: UPA 03.02.02, 20:36
        Tak, jak mówiliśmy w temacie o Akcji W, wysiedlenie ludności, w dodatku prawie
        całkowite, to nie metoda walki z wrogiem, mniej licznym, a jednak mogącym
        skutecznie, przez jakiś czas stawić opór wojsku polskiemu.
        Niewątpliwie różne mity, jakie powstały na temat tej formacji, były na rękę
        Sowietom, którzy cieszyli się na samą myśl skłócenia Polaków z Ukraińcami. Bo
        przecież te dwa narody stanowiły razem siłę prawie taką, jaką miała Rosja
        Radziecka ( mówię tu o ludności, nie o uzbrojeniu). Jednakże UPA miała tylko
        zwolenników na Zachodniej Ukrainie. Na wschodniej natomiast, już wtedy
        zrusyfikowanej, odnoszono się do niej wręcz wrogo - podobnie jak w Rosji
        Radzieckiej.
    • malopolanin Re: UPA i sojusz z AK 03.02.02, 20:37
      Kiedy takowy miał miejsce? Bo nic o takim sojuszu nie słyszałem.
      • lech.niedzielski Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 20:50
        Nie ma co lukrować gówna ! Ja mogę zrozumieć, że wśród tych "dzielnych"
        obrońców UPA na forum są Ukraińcy czy Łemkowie. A nawet wyrzutki z polskiego
        narodu.
        Ale to nie zmienia faktu, iż UPA wymordowało nie tylko dziesiątki tysięcy
        Polaków, ale również ogromną ilość swoich pobratymców.
        Ja nie lubię czerwonych (delikatnie rzecz ujmując), ale tzw. "dzielny
        antykomunizm" nie miesza mi pod sufitem. Bandyci i opracy kobiet i dzieci - to
        tylko tchórzliwi mordercy. Nic więcej !
        • shadok Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 20:54
          Lechu podaj źródła swojej wiedzy, to wtedy podyskutujemy. Przypuszczam, że
          cała Twoja znajomość tego tematu ogranicza się do lekcji historii w czasach
          komuny.
          pozdrawiam
          wyrzutek polskiego narodu
          • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 20:56
            Właśnie i tu poruszyłeś sedno sprawy - nasza wiedza o tej formacji do tej pory
            jest ugruntowana na podręcznikach z PRL- u
            • Gość: JaN Re: UPA to bandyci ! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:01
              a gdzie ty widziałeś podręczniki do historii z PRL-u, podobno jestes
              najmłodszym na forum ;)))
              • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:03
                Ale dostałem w spadku stare podręczniki do histy i zostawiłem sobie nawet jeden
                na pamiątkę.
          • Gość: JaN Re: UPA to bandyci ! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 20:59
            ale UPA nie ma co gloryfikować, tak samo jak nie można gloryfikowac żadnej
            innej partyzantki, bo każda robiła rózne świństwa w swej historii, poza tym
            płaczecie nad losem wysiedlonych podczas akcji Wisła i słuszenie, ale przecież
            podobnie postąpiono z Polakami zamieszkującymi tereny obecnej Ukrainy...gdzie
            POlaków wycinano juz troche wcześniej...
            • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:01
              Tak, tragedia na Wołyniu...
              Ale wracająśc do losów powojennych, to z polecenia Moskwy Polacy musieli
              upuścić Ukraińską SSR.
            • andy_sz Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:02
              jasne, tylk oze im nie dawan o2 godzin na przygotowanie sie, nie przewozono
              ich w bydlecych wagonach i nie wywozono na tereny zupelnie puste i prawie nei
              zamieszkane
              • shadok Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:04
                Andy z tym nie mogę się zgodzić. Nie chcesz chyba powiedziź, że wywózki do
                Kazachstanu odbywały się w komfortowych warunikach.
                • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:06
                  Andy miał na myśli repatriację do Posli, a nie zsyłki do Kazachstanu.
              • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:05
                Tak, to różnica.
                Ale ja dąże do tego, że zarówno losy Polaków, jak i Ukraińców ważyły się wtedy
                w Moskwie u Stalina. Polacy i Ukraińcy tylko nawzajem wykonywali na sobie
                polecenia komunistów. Na skłóceniu tych narodów zależało Rosji. Mówi się nawet
                o prowokacjach NKWD.
                • Gość: JaN Re: UPA to bandyci ! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:09
                  Nie przesadzajcie,w bardzo dużym stopniu kłóceniem narodów zajmowali się
                  Niemcy, kiedy jeszze byli na wschodzie.....
                  • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:10
                    Tak i Niemcy, fakt. Oni podburzali Ukraińców i Litwinów przeciw nam.
                    • Gość: JaN Re: UPA to bandyci ! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:15
                      Do wojny moi przodkowie zyli sobie spokojnie z Ukrainacmi (tfu. jacy ukraincy
                      to byli Rusini)i nic sie nie działo poza drobnymi incydetami...a na wojnie
                      kazdy chce coś wygrać....
                      • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:18
                        Tak, mieszane małżeństwa były wprost normą społeczną. Syn urodzony w tyakim
                        związku był chrzczony w obrządku ojca, a córka matki.

Ale tę wojnę, przynajmniej w kontaktach polsko- ukraińskich, można było inaczej
                        rozegrać.
                        • Gość: JaN Re: UPA to bandyci ! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:22
                          Z pewnością, bo tak zostalismy (pol i ukr) wykorzystani i całkiem
                          nieprzypadkowo napuszczenie na siebie przez "jakieś" duchy...
                          • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:23
                            ... NKWD, a wcześniej Niemców :(
                          • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:24
                            Chociaż prawdy do końca nie poznamy nigdy :(
              • Gość: JaN Re: UPA to bandyci ! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:06
                moze i nie wywożono w bydlecych wagonach, ale ludzie ci tułali się po całej
                Polsce jeszcze latami by w końcu odnaleźć swoje miejsce...
                • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:07
                  To wszystko było spowodowane chorobą systemu sowieckiego.
                • malopolanin Federacja. 03.02.02, 21:09
                  Gdyby nie komunizm w Rosji, to udałoby się zapewne utworzyć federację Polski.
                  Ukrainy , Białorusi i Litwy. I wtedy nie Rosja, ale ta federacja (
                  Rzeczpospolita) grałaby pirwsze skrzypce w tej części Europy.
                  • Gość: JaN Re: Federacja. IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:24
                    eeee.... co by było gdyby....marzenia...
                    • malopolanin Re: Federacja. 03.02.02, 21:25
                      Wiem :(
            • andy_sz Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:10
              OK, nikomu nie bylo latwo wszystkiemu winni komunisci, ale ja mowie tutaj o
              sposobie walki z partyzantka, tych ludzi wysiedlono przez UPA i nie wiem czy
              gdzies indziej bylo podobnie, czy gdziekolwiek wymyslono taka metode?
              • malopolanin Re: UPA to bandyci ! 03.02.02, 21:12
                Nie wiem jak było na Sowieckiej Zachodniej Ukrainie.
                Wysiedlano też masowo byłych żołnierzy z państw nadbałtyckich,
                przeciwnychsowieckiemu reżimowi.
    • andy_sz Re: UPA 03.02.02, 20:45
      Hmm, nie slyszalem o takim sojuszu, ale jesli by cos takiego powstalo to
      naprawde mialoby sens. Oba narody, polski i ukrainski, zawsze mialy wole
      walki, nigdy nie poddawaly sie jarzmu wroga i zawsze byly skore do walki o
      wolnosc. Gdyby Ukraina i POlska zyly zawsze w zgodzie to naprawde moglylby
      wiele wywalczyc. No ale wszystko polityka ...
      • malopolanin Re: UPA 03.02.02, 20:46
        Właśnie zawsze myślałem o takim sojuszu. Wspomniał coś o tym chyba Kolor.
      • shadok Re: UPA 03.02.02, 20:49
        O sojuszu pisał Slezan.
        • malopolanin Re: UPA 03.02.02, 20:52
          Pardon :)
      • andy_sz Re: UPA 03.02.02, 20:56
        Zawwsze jak w Polsce sa jakies dymy, spoleczenstwo przeciwstawia sie komus,
        mam przed oczyma rowniez Ukraine. Wg mnie najrardziej walczace o wolnosc
        narody Europy to Polska, Ukraina, Czeczenia (w sumie to juz chyba nie Europa)
        i Szkocja. i szkoda ze wczesniej tego nikt nie dostrzegal bo maznaby bylo
        zrobic wiele pozytku
        • malopolanin Re: UPA 03.02.02, 20:58
          Najgorsze jest to, że narody, które naprawdę dużo ucierpiały, mówię teraz o
          Polakach i Ukraińcach, z różnych stron w różnych okresach, nie mogą się
          pojednać. A obecne zbliżenie z Moskwą może w konsekwencji odrzucić na dalszy
          plan strategiczne partnerstwo między Polską a Ukrainą.
          • lech.niedzielski Re: UPA 03.02.02, 21:03
            No tak. Was pojebało do dna ! Rozumiem, że mozna mieć dziwne hobby, ale żeby
            mieć takiego świra żeby pluć na groby Polaków pomordowanych przez hordy upowców
            to już jest wprost żałosne.
            Przed nocą zajrzyjcie pod łóżko, czy tam nie kryje się jakiś komuch.
            Oj biedne chore przestraszone dzieci ... .
            Pomódlcie się do Stepana Bandery !!!
            • andy_sz Re: UPA 03.02.02, 21:06
              oczywiscie, pojebalo nas bo nie jestesmy chorzy z nienawisci i nie chowamy
              urazow sprzed pol wieku. Moze po prostu jestesmy nowym, zdrowym pokoleniem
    • malopolanin Pojednanie 03.02.02, 21:27
      Kiedy Polacy i Ukraińcy pojednają się, nie mówię tu o gestach polityków lecz
      zwykłych ludzi. Chodzi przede wszystkim o pojednanie z tymi z Zachodniej
      Ukrainy, bo z ludźmi ze wschodniej jueż dawna nie mieliśmy kontaktów i lubią
      nas tam.
      • Gość: JaN Re: Pojednanie IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:31
        To jeszcze chwile potrwa, ja np. obawiam się czy jechać w "rodzinne" strony, bo
        jak myśle mogliby mnie tam nieźle pogonić
        a jak na mnie by patrzyli...jak na Niemców przyjeżdząjących na opolszczyzne,
        czy Żydów szukających u nas kamienic...
        • malopolanin Re: Pojednanie 03.02.02, 21:36
          To Twoja rodzina wywodzi się z terenów współczesnej Ukrainy ?

To zależy na kogo trafisz. Słyszałem o Polakach z Dolnego Śląska pochodzących z
          dawnej Polski i Łemkach, których przesiedlono na miejsce tych Polaków. Ponoć
          odwiedzają się często i rozumieją swoje cierpienia.
          • Gość: JaN Re: Pojednanie IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.02, 21:43
            tak jakoś przypadkiem mój dziadek przywędrował tu gdzie mieszkam, a jego
            rodzeństwo wylądowało m.in w Krakowie , na Dolnym Śląsku...i tak po całej
            Polsce...
            • malopolanin Re: Pojednanie 03.02.02, 21:47
              Pewnie nie mogli zapomnieć o dawnym domu.
              • lech.niedzielski Re: Pojednanie z bandziorami ! 04.02.02, 10:38
                Pojednajcie się jeszcze z żyjącymi członkami Dywizji SS Galizien i Hałyczna !

Jesteście największym wrogiem polskiej prawicy - bo ją kompromitujecie !!!
                • Gość: JaN Re: Pojednanie z bandziorami ! IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 13:08
                  cały problem w tym że mam alergie na punkcie polskiej prawicy, jak ją
                  kompromituję to tylko lepiej sie czuję ;)))dzieki za komplement..
                • shadok Re: Pojednanie z bandziorami ! 04.02.02, 16:30
                  Drogi Lechu, jeśli przeszkadza Ci nasz dyskusja to idź na strony "Naszego
                  Dziennika". Tam znajdziesz podobnych sobie i podyskutujesz w duchu
                  chrześcijańskiej tolerancji ;-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka