Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O PORADĘ

10.11.04, 10:16
Witajcie! Przybyłam do Was z sąsiedniego forum "Malowanie na szkle" i bardzo
proszę, poradźcie, jaki aparat cyfrowy kupić? Kompletnie nie znam sie na tych
wszystkich rozdzielczościach, pikselach itp. :) Chodzi mi o fotografowanie
przedmiotów (malowanego szkła), aby po umieszczeniu w komputerze, były to
zdjęcia wyraźne. Dobrze byłoby, aby nie był skomplikowany w obsłudze i nie
był kosmicznie drogi (dla amatorów, ale robiący dobrej jakości zdjęcia) Z
jakiej półki cenowej mogę pytać o takie aparaty? I jaki model polecacie?
Pomóżcie laikowi :)
Obserwuj wątek
    • yansen9 Re: PROSZĘ O PORADĘ 10.11.04, 14:53
      Niestety. Cyfrówki to nie to sprzęt analogowy. Za 1000zł można kupić naprawdę dobrego analoga, a cyfrówka za 1000zł... no ... jaki koń jest karzdy widzi. Jeśli zdjęcia mają być na stronę www to jeszcze nie jest tragicznie, ale odbitki - tu zaczynają się schody. Ja urzywam Minolty A1 (ok.3000zł) i jest to najtańszy aparat który mnie satysfakcjonował. Generalnie nie patrz na "megapixele" nic ci po 8megapixeli jeśli objektyw plastikowy o średnicy 0.5 mm :-) W fotografii optyka to jest to co jest naprawdę warzne....
    • viking2 Re: PROSZĘ O PORADĘ 11.11.04, 03:15
      Troche nie zgodze sie z tym, co napisal yansen9, w kwestii rezolucji obrazu.
      Owszem, do fotografii kolorowego (malowanego) szkla niekoniecznie potrzebujesz 8
      czy 11 megapixeli, ale ja osobiscie nie porywalbym sie na to ponizej 4 MP.
      Ostatecznie bedziesz robic zblizenia, a moze i makrofotografie (ogniskowanie
      soczewki na bardzo male odleglosci) i chcesz ogarnac jak najpelniejsza game
      kolorow. Wiekszosc zdjec poddasz obrobce komputerowej (tu zrobisz bardziej
      prostokatne, tam bardziej kwadratowe itd, tu troche zaostrzysz, tam ujmiesz
      troche zielonego a dodasz czerwieni, i tak dalej). W istocie, w Twoim przypadku
      znaczenie ma rezolucja (jak juz powiedzialem, 4MP albo lepiej), obiektyw zdolny
      do makro, czyli do zblizen i przeslona (chcesz dosc niski numer, np 2.8 - wiecej
      swiatla wpadnie do obiektywu i zdjecia nie beda "niedoswietlone" - w kategoriach
      fotografii analogowej). Patrzylbym na cos z obiektywem zdolnym do zogniskowania
      na odleglosc 30-40 centymetrow, przy przeslonie pomiedzy 2.8 i 4.0. (ta ostatnia
      cecha moze podnosic cene aparatu). Obiektyw widzialbym na jakies 18-20 mm, bo
      potrzebny Ci stosunkowo szeroki kat.
      Rozumiem, ze Twoje fotografowanie odbywac sie bedzie w zamknietych
      pomieszczeniach, a zatem rozwaz sprawe oswietlenia. Masz wystarczajaco duzo
      swiatla? Jesli nie, to niekoniecznie musisz rozgladac sie za droga lampa
      blyskowa o duzym natezeniu swiatla - Twoje obiekty beda stacjonarne, wiec mozesz
      nawet i ustawic reflektor (oczywiscie trzeba sprawdzic czy swiatlo na szkle nie
      da efektu lustra, wiec albo powinno byc filtrowane, albo padac na Twoj obiekt
      nie wprost). Druga rzecz, korzystna, jesli swiatlo jest marne, to ustaw sobie
      wolna migawke - w koncu Twoj obiekt to nie gromada nieustannie krecacych sie
      dzieci ani startujacy odrzutowiec.
      Moja rada (nieodmiennie taka sama) - zadaj kilka rzeczowych pytan w sklepie:
      -Rezolucja
      -Ogniskowa i zoom obiektywu (chcesz zaczynac od jakichs 24-28 mm w gore do moze
      140mm albo czegos w tym rodzaju)
      -Archiwum - na jakich mediach rejestrujesz, ile kosztuja te akurat karty
      pamieciowe i jaka jest ich pojemnosc.
      -Zdolnosc obiektywu do makrofotografii (focus na przynajmniej 30-40 cm, jesli
      nie mniej)
      -Przeslona (optymalnie 2.8, ale jesli masz mozliwosc manualnego ustawiania czasu
      migawki, to i 6.3 moze okazac sie wystarczajace)
      -Mozliwosc manualnych ustawien aparatu (w odroznieniu od "pelnego" programu,
      gdzie w zasadzie wszystko co mozesz zrobic to wlaczyc aparat i przycisnac guzik
      migawki)
      Popytaj w paru roznych miejscach, sprzedawcy podadza Ci kilka roznych cen, a
      takze kombinacji "cos za cos", czyli obnizenia ceny poprzez mniejsze wymagania -
      ale pamietajmy, ze cos za cos znaczy dokladnie to, co znaczy, w obie strony.
    • wlodekbar Re: PROSZĘ O PORADĘ 12.11.04, 18:48
      Mozesz np. kupic Minolte Dimage Z3 na Allegro za okolo poltora tysiaca zlotych.
    • caltha5 Re: PROSZĘ O PORADĘ 12.11.04, 22:41
      Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi (szczególnie dla vikinga2 za obszerny
      opis) Pozwolą mi one rozeznać się trochę w tym "technicznym" gąszczu :)
    • saczek1 Re: PROSZĘ O PORADĘ 12.08.05, 14:08
      Ja się nauczyłem robić zdjęcia dopiero na cyfrówce. To Minolta Dimage 223 ,
      chyba już jej nie ma w sprzedaży. Ma 2mln pixeli i 3x zoom optyczny. I to mi w
      zupełności wystarcza. Chociaż teraz po ponad dwóch latach brakuje mi trtoszkę
      zoomu optycznego :)
      Ale na początek to mi wystarczyło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka