Dodaj do ulubionych

kosciół Św Kazimierza

05.10.04, 17:06
Słuchajcie mam pytanie w którym roku został wybudowany Kosciół Sw Kazimieraz
w Pruszkowie( jest to potrzebne mojemu bratu na religię:))
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 18:03
      Mniej więcej 1905-1910 jeśli mnie pamięć nie myli
      • kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 18:35
        no cóz prochazko przynam sie ze liczyłam na Ciebie w tej kwestii... :)
        Aczkolwiek odpowiedź ta nie do konca mnie zadawala, mysle ze chodzi im o
        konkretna date :)
        No cóz póki co musi mu to wystarczec, ale moze ktos jeszcze bedzie dokładniej
        wiedział?
        • bwc Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 19:30
          Kościoła nie buduje się w jeden dzień.

bwc
          • stary.prochazka Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 19:35
            pamiętam że w wejściu od lewej strony (patrząc od frontu) czyli od ul.
            Kraszewskiego przy wejściu na chór jest jakaś tablica informacyjna o historii
            kościoła, którą kilkakrotnie przeczytałem w trakcie mszy kiedy tam jeszcze
            chodziłem:-)
            • kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 22:32
              Tobie Prochazko jak zwykle dziekuje:. No coz ja nie zwrocilam na wspomniana
              tablice uwagi, ale dlatego, ze najczesciej wychodze srodkowym wyjsciem.
              Niemniej jednak specjalnie w najblizsza niedziele przypatrze sie "owej"
              tablicy - (oczywiscie po mszy) :)
          • kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 22:29
            Bwc czy ktos tutaj stwierdził, ze koscól buduje sie w jeden dzień?! Proponuje
            Ci dokładnie przeczytac cała moja wypowiedź i na przyszlosc zastanowic sie
            zanim cos napiszesz! Nie prosilam o podanie dokladnego dnia bo nie w tym rzecz
            chodzilo mi o rok, w ktorym kosciol zostal oddany do uzytku. To chyba jasne?
            Niemniej jednak widze ze niestety, ale do Ciebie trzeba pisac "duzymi
            literami". Pomimo wszystko pozdrawiam i zycze mniej buty...
            • ciri0306 Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 22:44
              Kalio spokojnie,
              przeciez bwc sypnal tylko sentencja w stylu "wszystkie drogi prowadza do Rzymu"
              nie majac nic zlego na mysli.Na serio dostrzeglas w tym zdaniu bute i jakas
              zlosliwosc????? A wszyscy rozumiemy co mialas na mysli i jestem przekonana, ze z
              pewnoscia ktos ci odpowie na pytanie.
              pozdrawiam
    • bwc Re: kosciół Św Kazimierza 06.10.04, 08:56
      kaliaa napisała:

> Słuchajcie mam pytanie w którym roku został wybudowany Kosciół Sw Kazimieraz
      > w Pruszkowie( jest to potrzebne mojemu bratu na religię:))
      > Pozdrawiam

W pytaniu jest kiedy został wybudowany a nie oddany do użytku.
      Jeżeli uraziłem to przepraszam.

bwc

• kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 06.10.04, 10:58
        Owszem kiedy zostal wybudowany a nie ktorego dnia zostal oddany do uzytku. Nic
        czas skonczyc ta dyskusje, hm pozostal mi delikatny niesmak, ale to przepraszam
        jest dla mnie bardzo wazne...
    • sqh Re: kosciół Św Kazimierza 06.10.04, 13:48
      O ile dobrze pamiętam, Rejestr Zabytków podaje bodajże rok 1938 jako oddanie do
      użytku pełnej bryły kościoła (bo na przykład prezbiterium jest nieco późniejsze
      od naw) - oprócz wysokich hełmów na wieżach, które zainstalowano dopiero w
      latach '80.

Mam artykuł z "Głosu Pruszkowa", gdzie budowa jest opisana z aptekarską
      dokładnością, włącznie z tym, kto i kiedy fundował który witraż. O ile będzie
      mi jutro dane dopchać się do jakiegoś komputera (bo własny mam w remoncie), to
      przepiszę szczegółowe dane.
      • sqh Re: kosciół Św Kazimierza 07.10.04, 13:15
        Witold Rutkiewicz w artykule "Krzyż i ciernie" ("Głos Pruszkowa, nr 7-8(97-
        98)/2002 podaje:

Pierwsze nabożeństwo w nowym kościele odbyło się 9 XII 1923 - więc pewno tę
        datę należy uznać za początek jego użytkowania. Ponadto w 1926 ukończono fasadę
        z okrągłym witrażem i wieżami (tyle, że z niskimi dachami), a ostatecznie 17 X
        1936 odbyło się pierwsze nabożeństwo w ukończonym prezbiterium. Do 1939 trwało
        jeszcze wyposażanie wnętrza (ołtarze, konfesjonały, witraże), ale w zakresie
        prac stricte architektonicznych kościół był ukończony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka