kaliaa 05.10.04, 17:06 Słuchajcie mam pytanie w którym roku został wybudowany Kosciół Sw Kazimieraz w Pruszkowie( jest to potrzebne mojemu bratu na religię:)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary.prochazka Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 18:03 Mniej więcej 1905-1910 jeśli mnie pamięć nie myli Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 18:35 no cóz prochazko przynam sie ze liczyłam na Ciebie w tej kwestii... :) Aczkolwiek odpowiedź ta nie do konca mnie zadawala, mysle ze chodzi im o konkretna date :) No cóz póki co musi mu to wystarczec, ale moze ktos jeszcze bedzie dokładniej wiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
bwc Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 19:30 Kościoła nie buduje się w jeden dzień. bwc Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 19:35 pamiętam że w wejściu od lewej strony (patrząc od frontu) czyli od ul. Kraszewskiego przy wejściu na chór jest jakaś tablica informacyjna o historii kościoła, którą kilkakrotnie przeczytałem w trakcie mszy kiedy tam jeszcze chodziłem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 22:32 Tobie Prochazko jak zwykle dziekuje:. No coz ja nie zwrocilam na wspomniana tablice uwagi, ale dlatego, ze najczesciej wychodze srodkowym wyjsciem. Niemniej jednak specjalnie w najblizsza niedziele przypatrze sie "owej" tablicy - (oczywiscie po mszy) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 22:29 Bwc czy ktos tutaj stwierdził, ze koscól buduje sie w jeden dzień?! Proponuje Ci dokładnie przeczytac cała moja wypowiedź i na przyszlosc zastanowic sie zanim cos napiszesz! Nie prosilam o podanie dokladnego dnia bo nie w tym rzecz chodzilo mi o rok, w ktorym kosciol zostal oddany do uzytku. To chyba jasne? Niemniej jednak widze ze niestety, ale do Ciebie trzeba pisac "duzymi literami". Pomimo wszystko pozdrawiam i zycze mniej buty... Odpowiedz Link Zgłoś
ciri0306 Re: kosciół Św Kazimierza 05.10.04, 22:44 Kalio spokojnie, przeciez bwc sypnal tylko sentencja w stylu "wszystkie drogi prowadza do Rzymu" nie majac nic zlego na mysli.Na serio dostrzeglas w tym zdaniu bute i jakas zlosliwosc????? A wszyscy rozumiemy co mialas na mysli i jestem przekonana, ze z pewnoscia ktos ci odpowie na pytanie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bwc Re: kosciół Św Kazimierza 06.10.04, 08:56 kaliaa napisała: > Słuchajcie mam pytanie w którym roku został wybudowany Kosciół Sw Kazimieraz > w Pruszkowie( jest to potrzebne mojemu bratu na religię:)) > Pozdrawiam W pytaniu jest kiedy został wybudowany a nie oddany do użytku. Jeżeli uraziłem to przepraszam. bwc Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa Re: kosciół Św Kazimierza 06.10.04, 10:58 Owszem kiedy zostal wybudowany a nie ktorego dnia zostal oddany do uzytku. Nic czas skonczyc ta dyskusje, hm pozostal mi delikatny niesmak, ale to przepraszam jest dla mnie bardzo wazne... Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: kosciół Św Kazimierza 06.10.04, 13:48 O ile dobrze pamiętam, Rejestr Zabytków podaje bodajże rok 1938 jako oddanie do użytku pełnej bryły kościoła (bo na przykład prezbiterium jest nieco późniejsze od naw) - oprócz wysokich hełmów na wieżach, które zainstalowano dopiero w latach '80. Mam artykuł z "Głosu Pruszkowa", gdzie budowa jest opisana z aptekarską dokładnością, włącznie z tym, kto i kiedy fundował który witraż. O ile będzie mi jutro dane dopchać się do jakiegoś komputera (bo własny mam w remoncie), to przepiszę szczegółowe dane. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: kosciół Św Kazimierza 07.10.04, 13:15 Witold Rutkiewicz w artykule "Krzyż i ciernie" ("Głos Pruszkowa, nr 7-8(97- 98)/2002 podaje: Pierwsze nabożeństwo w nowym kościele odbyło się 9 XII 1923 - więc pewno tę datę należy uznać za początek jego użytkowania. Ponadto w 1926 ukończono fasadę z okrągłym witrażem i wieżami (tyle, że z niskimi dachami), a ostatecznie 17 X 1936 odbyło się pierwsze nabożeństwo w ukończonym prezbiterium. Do 1939 trwało jeszcze wyposażanie wnętrza (ołtarze, konfesjonały, witraże), ale w zakresie prac stricte architektonicznych kościół był ukończony. Odpowiedz Link Zgłoś