11.10.05, 13:02
Witam szanownych sąsiadów!

Mam od razu pytanie - na gorąco: czy tylko mi się wydaje, że balkony są "za
krótkie" i w skótek tego powstaje spora przestrzeń pomiędzy barierką, a
podłogą? Na razie mi to nie przeszkadza, ale zastanawiam się, czy czasem w
pewnych sytuacjach może to nie okazać się niebezpieczne?

Pozdro!
Obserwuj wątek
    • grinti Re: Balkony 11.10.05, 20:55
      Niestety nie pomogę Ci, bo mój balkon ma barierkę na betonowym murku, więc o
      wypadnięciu dołem nie ma mowy.
      Ale fajnie, że ktoś napisał.
    • groszek292 Re: Balkony 12.10.05, 18:31
      Wiam sasiadów , ja co do balkonów mam jedno zastrzeżenie a właściwie do
      spadku na balkonie, jak by ktoś chciał na sankach albo nartach poskakakać to
      zapraszm do mnie , zresztą mam olbrzymi balkon i nie jest wysoko . Ale tak na
      serio to ja mam problem z gołębiami na balkonie bo zdaje się że się wprowadziły
      na dobre
      • grinti Re: Balkony 12.10.05, 19:31
        Podobno trzeba regularnie przepędzać i nie pozwolić na założenie gniazda -
        wyrzucać jajka. Dużo daje powieszenie hałasujących reklamówek. Raz przepędzone
        nie wracają za często. Ja również sie o to boję, bo mam balkon na trzecim
        piętrze. Na razie nie zauważyłam nic niepokojącego.
    • karol7979 Re: Balkony 31.10.05, 14:21
      Witam,

mój balkon tez jest za krótki, ale one i tak już były raz wydłużane,
      przynajmniej mój na 100%.

Karol
      • dj101 Re: Balkony 01.11.05, 00:10
        Jak to wydłużane? Po czym to poznajesz?
        • karol7979 Re: Balkony 02.11.05, 20:07
          Widziałem balkon przed wydłużeniem i po. Co do samej technologi to nie wiem jak
          to było dokładnie robione i nie chcę czegoś pokręcić.
          • karol7979 Re: Balkony 02.11.05, 20:20
            Właśnie mnie oświeciło... Przedłużane balkony były tylko te z barierkami
            metalowymi. Tych z murowanymi chyba nikt nie ruszał.
            • dj101 Re: Balkony 03.11.05, 00:26
              Mam 2 balkony.
              Jeden z betonową ścianką, od strony Kościelnej. Ten jest zwężony w stosunku do projektu (miał wystawać poza obrys budynku jakieś 50 cm, a obecnie ścianka jest w jednej płaszczyźnie ze ścianą budynku). Czyli jest istotnie zwężony, a powierzchnia mniejsza o jakieś 3,5 m. kw. Dodatkową barierkę metalową założono od wewnętrznej strony tej ścianki, a zgodnie z projektem miała być od zewnętrznej, czyli zachodzi dodatkowe zmniejszenie przydatnej powierzchni. Wszystkie barierki metalowe miały być malowane proszkowo (to taka powierzchnia jak np. na grzejnikach w łazience), a zostały zamontowane ocynkowane barierki stalowe, na których już w tej chwili widać czarne zacieki. W wyniku montażu na siłę (powyginane uchwyty) ochronna warstwa cynku popękała i już widoczne są ogniska korozji. Siatka w barierkach jest powyginana - u mnie w jednym miejscu jest wypchnięta na zewnątrz na 2 cm i z tego co widzę na innych balkonach nie jest to przypadek odosobniony. A całość jest po prostu niezgodna z projektem.

W drugim balkonie (taki minimalny od strony Hubala) zamiast zaprojektowanej platformy o szerokości ok. 0,5 metra, przeznaczonej do położenia płytek ceramicznych zamontowano uginający się stalowy parapet, na którym raczej nie należy stawać. Też niezgodne z projektem.

Sprawa standardu barierek stalowych dotyczy wszystkich balkonów, sprawa posadzki w balkonach krótkich - 4 mieszkań.
              • jerry2023 Re: Balkony 10.11.05, 10:14
                Czyżby sąsiad miał mieszkanie narożne na drugim piętrze?
                Bo ja mieszkam w takim tyle że na pierwszym
                Szpara między barierką i balkonem mi sie nie podoba bo dziecko może tam wsadzić
                nogę i zrobić sobie krzywdę ciekawe czy to było w projekcie od początku,
                ponadto nie mam jeszcze szyby odgradzającej od sąsiada (wg projektu powinna tam
                być ściana ale podobno miejski architekcik sie nie zgodził)Czy u Państwa też
                tak jest?
                Może zrobimy coś w tej sprawie, żeby jednak te ścianki były między balkonami.
                • grinti Re: Balkony 11.11.05, 19:11
                  dj101 ma mieszkanie narożne ale na trzecim piętrze w środkowej klatce i nie ma
                  balkonu wspólnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka