gospodarz 20.10.05, 07:55 Czy są w Pruszkowie honorowi dawcy krwi? Działa jakiś klub czy coś takiego? Jest mozliwość oddawania krwi gdzieś na miejscu? Ja od lat oddaję w Warszawie na ul.Saskiej. Ale coś gdzies mi się ostatnio o uszy obiło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwierz.alpuhary Re: Honorowi Krwiodawcy 20.10.05, 08:28 mój ojciec oddawał krew gdzieś w Pruszkowie, dorobił się nawet brązowej albo srebrnej odznaki, ale niestety nie wiem gdzie, w każdym razie chyba jakiś taki klub jest Odpowiedz Link Zgłoś
erleusortok Re: Honorowi Krwiodawcy 20.10.05, 09:35 pruszkow.idn.org.pl/stowarzyszenia.htm: Polski Czerwony Krzyż Klub Honorowych Dawców Krwi Ul. Kościelna 13 Tel. 728-55-97 Nie mam pojęcia, czy to aktualne dane, wiem że taki klub działa(ł). Wydaje mi się, że kiedyś siedzibował w budynku przy Armii Krajowej nie-pamiętam-numeru, mniej więcej naprzeciwko Porcelitu (w tym samym budynku mieściły się chyba między innymi jakieś biura poselskie) - ale to było kilka lat temu. W Szpitalu Kolejowym jest szafka z pamiątkami Klubu, ale nie wiem czy ogólnego, czy jakiegoś kolejarskiego. I w kolejowym można od czasu do czasu oddawać krew (chyba w któreś dni tygodnia). Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Re: Honorowi Krwiodawcy 20.10.05, 11:11 Ja jestem honorowym dawcą krwi. W Pruszkowie do października zeszłego roku krew można było oddawać w każdy wtorek w godz. 7 - 12 (o ile dobrze pamietam) w szpitalu na Wrzesinie, ale z powodu małej frekwencji przyjeżdżają teraz raz lub dwa razy w miesiącu. Więc jeśli ktoś chce koniecznie oddać krew w Pruszkowie to musi się dowiedzieś w które dni w miesiącu przyjeżdżają wampiry. A jeśli komuś nie sprawia kłopotu dojazd do Warszawy to polecam stacje krwiodastwa mieszczącą się w szpitalu przy ul. Banacha, czynna chyba od 7 do 13. Co do klubu HDK w Pruszkowie, to niestety nie wiem gdzie mieści się jego siedziba gdyż nie robię tego dla jakichś odznak. Odpowiedz Link Zgłoś
aog Re: Honorowi Krwiodawcy 20.10.05, 11:13 ja też oddaję na Saskiej, jakieś 6 lat temu dzwoniłam do szpitala kolejowego z pytaniem o możliwość oddawania krwi w P-kowie i odesłano mnie z kwitkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kubek A ja jestem nosicielem zła i nie oddaje 20.10.05, 18:50 Za to mam fajnego kumpla co oddaje mi 10 tabliczek czekolady jak już odda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: A ja jestem nosicielem zła i nie oddaje 20.10.05, 20:23 ale wino zatrzymuje dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
erleusortok Klub w Kolejowym 20.10.05, 20:25 Dyżury Klubu Krwiodawców w Szpitalu Kolejowym (treść za wywieszoną tamże kartką): każdy czwartek, godz. 16-18, tel. w dniu dyżuru: 880 009 521, tel. kontaktowy: 606 349 058. Punktu krwiodawstwa rzeczywiście już tam wcale nie ma, odsyłają chętnych na Banacha. Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Honorowi Krwiodawcy 20.10.05, 21:00 Honorowe krwiodawstwo to taka wspaniała sprawa - ja bym bardzo chciała oddawać krew, ale nie mogę:( Słaba potem jestem, jak śnięta ryba łażę.. Aha, wiecie jak ważne jest znać swoją grupę krwi - wiele osób - nawet straszych jej nie zna - a przecież to jest często decydujące w razie wypadku. Fakt - teraz można zrobić badanie krwi na cito, no ale to nie to samo.. Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: a też mam tylko, że"Grupę Żywiec" 20.10.05, 22:34 o, to jakaś nowa grupa :D Odpowiedz Link Zgłoś
kubek Ampułka do dializ 21.10.05, 08:19 republika.pl/krzysztofohla/allcans/brackie.html Odpowiedz Link Zgłoś
cat_s Re: Ampułka do dializ 21.10.05, 09:10 Witam:-) Ot, tak tylko nieśmiało nadmieniam, adminów proszę o wybaczenie, żeś strzelił, Kubku, ładną 'cyferkę' na FPruszków - 6600 mianowicie:-) Gratuluję i pozdrawiam cat_s Odpowiedz Link Zgłoś
avekamil1 Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? 23.10.05, 13:41 Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? JA do tej pory oddawałem normalnie, lecz mam zamiar w końcu się przełamać i spróbować tej " nowej " metody ... jedyny mankament tego sposobu oddawania to to że się siedzi minimum 1,5h z igłami w obydwu rękach :) Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? 23.10.05, 13:49 Hm, a czy poprzekłuwani, względnie wytatuowani, mogą oddawać krew? Bo coś mi się obiło o uszy, że są jakieś ograniczenia w tej materii...? Odpowiedz Link Zgłoś
avekamil1 Re: Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? 23.10.05, 13:59 sqh napisał: > Hm, a czy poprzekłuwani, względnie wytatuowani, mogą oddawać krew? Bo coś mi > się obiło o uszy, że są jakieś ograniczenia w tej materii...? W formularzu który się wypełnia jest pytanie : cyt. " Czy w ciągu ostatnich 6 miesięcy wykonywano u Pana/Pani: x tatuaż, x akupunkturę, x depilację kosmetyczna, x przekłucie uszu lub innych części ciała? ... jeśli tak to kiedy ... " Więc przekłucie lub tatuaż mają zwiazek z oddawaniem ponieważ podczas tatuowania lub przekłuwania istnieje mozliwość zarażenia się żółtaczką lub wirusem hiv. A te rozwijają się okolo 1 miesiąc zanim będzie można stwierdzić zakażenie. JA ostatnio oddawałem krew przed przekłuciem .. i już za 5 miesiecy będe mógł znów brać czynny udział w tej słusznej sprawie.. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? 23.10.05, 14:17 A, teraz mam jasność. A Ty chyba lubisz, jak Cię kłują... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? 23.10.05, 17:21 avekamil1 napisał: > Więc przekłucie lub tatuaż mają zwiazek z oddawaniem ponieważ podczas tatuowani > a lub przekłuwania istnieje mozliwość zarażenia się żółtaczką lub wirusem hiv. > A te rozwijają się okolo 1 miesiąc zanim będzie można stwierdzić zakażenie. A kto z was ostatnio robił test na HIV, ja robiłem w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Re: Kto z was oddaje krew metodą "separacji" ? 26.10.05, 10:46 Ostatnio jak byłem to chciałem oddać płytki, ale z badań wyszło że mam ich za mały poziom jak na separacje, więc musiałem oddać krew pełną. Poprzednio wszystko było ok tylko że kolejka do separatora była tak duża że nie starczyło dla mnie czasu. Ale jak to się mówi, do trzech razy sztuka. Na separatorze nie siedzi się 1,5 godz., tylko ok. 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Honorowi Krwiodawcy 23.10.05, 18:58 Ja w czwartek będę miała robioną morfologię - jeśli będzie wszystko ok, to za jakiś czas spróbuję oddać krew.. Bo bardzo tego chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
avekamil1 Re: Honorowi Krwiodawcy 23.10.05, 20:29 francesca12 napisała: > Ja w czwartek będę miała robioną morfologię - jeśli będzie wszystko ok, to za > jakiś czas spróbuję oddać krew.. > Bo bardzo tego chcę. Chyba bardzo chcesz tych czekolad które dają później ... :P ... A propos czekolad, to akademi medycznej w wawie dają jeszcze rogalika 7-days :P Odpowiedz Link Zgłoś
aog Re: Honorowi Krwiodawcy i czekolady:) 24.10.05, 12:07 avekamil1 napisał: > francesca12 napisała: > > > Ja w czwartek będę miała robioną morfologię - jeśli będzie wszystko ok, t > o za > > jakiś czas spróbuję oddać krew.. > > Bo bardzo tego chcę. > > Chyba bardzo chcesz tych czekolad które dają później ... :P ... kurcze a mnie się wiecznie trafiają świństwa czekoladopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Honorowi Krwiodawcy 24.10.05, 12:55 avekamil1 napisał: > Chyba bardzo chcesz tych czekolad które dają później ... :P ... no nie, ja mogę ich nie brać wcale - i tak nie bedę ich jadła.. Odpowiedz Link Zgłoś
erleusortok Krwiodawstwo w Szpitalu Powiatowym 14.11.05, 09:49 Raz na jakiś czas krew można oddać w Szpitalu Powiatowym: www.powiat.pruszkow.pl/index.php?cmd=komunikaty&opt=pokaz&id=7 --------------------- UWAGA KRWIODAWCY!(Zam: 20.10.2005 r., godz. 12.15) Szpital Powiatowy w Pruszkowie, mieszczący się przy Al. Armii Krajowej 2/4 prowadzi punkt krwiodawstwa, który jest obsługiwany przez Rejonowe Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie, ul. Saska 63/75, tel. 617 49 55. Centrum wyznacza terminy pobierania krwi raz lub dwa razy w miesiącu. Krew jest pobierana przez specjalistów Centrum w punkcie krwiodawstwa, który mieści się w sąsiedztwie izby przyjęć Szpitala Powiatowego, przy pomocy specjalistycznego sprzętu i jest dostarczana do Centrum przystosowanym do tego celu transportem. Najbliższe terminy pobierania krwi w Szpitalu Powiatowym w Pruszkowie to 5 listopada, 6 grudzień i 20 grudzień w godzinach 9:00 - 13:00. Krwiodawcy proszeni są o zarejestrowanie się w Szpitalu Powiatowym pod numerem telefonu 758 6054 lub 758 6055 w. 201, a w dniu pobrania telefonicznie lub osobiście do godziny 12:00. W ostatnim terminie w dniu 18.10. br. do oddania krwi zgłosiło się 17 krwiodawców. --------------------- Pruszków: zdjęcia i panorama Odpowiedz Link Zgłoś
dorisasm Re: Honorowi Krwiodawcy 14.11.05, 14:05 Ja tez jestem Honorudawcą (Dawczynią...) i oddawałam ostatnio w szpitalu na Kasprzaka oraz pod Muzeum Powstania Warszawskiego (ubiegłoroczna akcja Krew za Krew). Teraz przymierzam się do Pruszkowa (jestem z Piastowa) ale jak widać - trudno im zorganizować stały dyzur chociaż w jeden dzień, a szkoda!!! Odpowiedz Link Zgłoś