Dodaj do ulubionych

Cmentarz żydowski w Pruszkowie

30.12.05, 16:06
Zapraszam do odwiedzenia witryny www.kirkuty.xip.pl. Strona ta -
założona z inicjatywy osoby o nieżydowskim pochodzeniu - jest próbą
prezentacji niektórych cmentarzy żydowskich w formie fotogalerii, wzbogaconej
o podstawowe informacje historyczne.

Na witrynie znajdują się też informacje o cmentarzu żydowskim w Pruszkowie.

Autorzy mają nadzieję, że niniejszy przewodnik zainspiruje do odwiedzenia
tych miejsc oraz zwrócenia uwagi na znikające z naszego krajobrazu ślady po
przedwojennej społeczności Żydów polskich.
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: Cmentarz żydowski w Pruszkowie 30.12.05, 19:44
      fajna strona:)
      był już u nas wątek na temat
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=16198731
      i inna strona
      sqhfoto.w.interia.pl/pruszkow01/cmentarz.htm
      • kwisa Przeciez to nie chodzi tylko o cmentarz 30.12.05, 22:28
        Na Polakach ciąży obowiązek pamięci.To my POLACY powinnismy pamiętac o Żydach.O
        setkach lat wspólnego życia na tej samej ziemi, o ich miejscu w naszej kulturze
        , o męczenstwie , o Holokauście.To Polacy jako ci którzy przetrwali i byli
        nabliższymi świadkami zagłady Żydów powinni przenieść płomień pamięci o nich ,
        ponad upływającym czasem , który niesie zapomnienie.
        • zwierz.alpuhary Re: Przeciez to nie chodzi tylko o cmentarz 30.12.05, 22:32
          ano powinniśmy, ale wygodniej jest zapomnieć
        • ziemianin_pl Re: Przeciez to nie chodzi tylko o cmentarz 31.12.05, 18:01
          czy mamy prawo domagac sie zeby nasze nekropolie w charkowie i innych takich miejscach byly utrzymywane przez tubylcow? Mysle ze nie, sami sobie remontujemy, konserwujemy itp. Wiec dlaczego mielibysmy zajmowac sie cmentarzami tych ktorzy zapomnieli o swoich przodkach, jedynie domagaja sie od Polski finansowania ich pamiatek.
    • admiral01 Oni są wszędzie 30.12.05, 22:49
      Wiecie co jak się patrzy na dziennikarzy w tv i polityków w sejmie, senacie i
      radnych z naszego terenu to nie sposób o narodzie żydowskim zapomnieć. Naród
      wybrany radzi sobie dobrze i bez mojej pamięci i chyba o nią nie zabiega :)
      Żydzi piszą ostatnio bardzo dużo o sobie. Nie wiem czy śledzicie uważnie prase
      ale codziennie coś na ich temat jest. Czy może się myle?
      W Krakowie żydowscy właściciele kamienic wyrzucają lokatorów na bruk. W
      Wadowicach kupili dom, w którym mieszkał Papież.
      A w Pruszkowie przed wojną żydzi mówili do mojego pradziadka, że "wasze ulice
      nasze kamienice". Teraz w Pruszkowie kupili teren Porcelitu i budują tam swoją
      zamkniętą enklawę, na gąsinie skład celny też kupiła ta sama grupa...
      • loox Re: Oni są wszędzie 30.12.05, 23:08
        admiral01 napisał:

> Wiecie co jak się patrzy na dziennikarzy w tv i polityków w sejmie, senacie i
        > radnych z naszego terenu to nie sposób o narodzie żydowskim zapomnieć. Naród
        > wybrany radzi sobie dobrze i bez mojej pamięci i chyba o nią nie zabiega :)
        > Żydzi piszą ostatnio bardzo dużo o sobie. Nie wiem czy śledzicie uważnie prase
        > ale codziennie coś na ich temat jest. Czy może się myle?
        > W Krakowie żydowscy właściciele kamienic wyrzucają lokatorów na bruk. W
        > Wadowicach kupili dom, w którym mieszkał Papież.
        > A w Pruszkowie przed wojną żydzi mówili do mojego pradziadka, że "wasze ulice
        > nasze kamienice". Teraz w Pruszkowie kupili teren Porcelitu i budują tam swoją
        > zamkniętą enklawę, na gąsinie skład celny też kupiła ta sama grupa...
        >
        I co z tego wynika? Że zamiast wydać na "wódkę i inne przyjemności" inwestuj. Za to ich sznuję oraz za to ze jest to jedyny naród który od powstania swojego państwa musi cały czas walczyć.
      • zwierz.alpuhary Re: Oni są wszędzie 30.12.05, 23:52
        > Wiecie co jak się patrzy na dziennikarzy w tv i polityków w sejmie, senacie i
        > radnych z naszego terenu to nie sposób o narodzie żydowskim zapomnieć

zaraz się okaże że wszyscy Polacy to Żydzi, bo przecież ktoś tych posłów musiał
        wybrać:)

Naród
        > wybrany radzi sobie dobrze i bez mojej pamięci i chyba o nią nie zabiega :)

masz rację

W
        > Wadowicach kupili dom, w którym mieszkał Papież.

tu się chyba mylisz, bo kupili go gdzieś w 1911 a nie teraz

> W Krakowie żydowscy właściciele kamienic wyrzucają lokatorów na bruk

prawda, idzie im to nie gorzej niż polskim właścicielom kamienic w Warszawie

w Pruszkowie przed wojną żydzi mówili do mojego pradziadka, że "wasze ulice
        > nasze kamienice"

cóż, tak to jest na świecie że jedni coś mają a inni nie
        • admiral01 Re: Oni są wszędzie - dla zwierza, i innych 31.12.05, 20:20
          to nie tak zwierzu
          ale
          szacuneczek
          Szczęśliwego Nowego Roku :)
          Ide na Bal :)
      • 4-nexo Re: Oni są wszędzie 31.12.05, 00:14
        Hehe, to zapewne lepszy był "polski Porcelit"? W końcu to miejsce ma szanse stać
        się ciekawym i wartościowym. Co więcej, wcale nie będzie to zamknięta enklawa, a
        normalne osiedle, gdzie każdy będzie mógł sobie kupić mieszkanie lub prowadzić
        lokal użytkowy.
        Ostatnio pojawiły się ciekawe plany, że miejce to będzie zrobione na wzór
        starówki. Ma posiadać rynek, gdzie będą kawiarnie, puby oraz odbywać się będą
        różne imprezy okolicznościowe. Domy mają przybrać formę podobną do starych
        kamieniczek itp. Uważam, że jeśli nie będzie to bardzo kiczowate, to ma szansę
        stać się dobrą atrakcją, wzbogacającą ofertę Pruszkowa.
        We wcześniejszych zamierzeniach owszem, miało to być osiede podobne do Mariny
        Mokotów (oczywiście dla wyznawców wszelkich religii), ale po wizjach
        artystycznych zrobionych dla tego miejsca, inwestor zmienił zdanie i planowane
        jest tam coś w stylu starego miasta. Co z tego będzie - zobaczymy, ale sądzę że
        może to być bardzo ciekawy projekt. W dodatku też duża szansa na promocję
        miasta, rewitalizację okolicy i przyciągnięcie wielu wartościowych mieszkańców.
      • sofanes Re: Oni są wszędzie 31.12.05, 01:52
        Panowie...panowie...nie karmic, nie karmic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka