uasiczka 02.01.06, 11:51 czy należy do obowiązku spółdzielni/administracji odśnieżanie chodników? ulic? miejsc parkingowych? jak to wyegzekwować? od kogo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wfe416n Re: odśnieżanie osiedli 02.01.06, 16:03 uasiczka napisała: > czy należy do obowiązku spółdzielni/administracji > odśnieżanie chodników? > ulic? > miejsc parkingowych? > > jak to wyegzekwować? od kogo? Do wszystkich po trochu, chodniki do "gospodarzy", ulice ( małe uliczki osiedlowe ) do spółdzieni a np. Helenowska do miasta. Spółdzielnia w zeszłym roku ( 2005 ) nawet pług kupiła. Parkingi do kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: odśnieżanie osiedli 03.01.06, 13:38 ale skoro nie jestem właścicielem parkingu? gdybym miała garaż - ok ale zwykłe miejsca parkingowe? hmm Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: odśnieżanie osiedli 02.01.06, 20:48 > jak to wyegzekwować? od kogo? chyba przez straz miejską, ale ostatnio czytając forum mam wrażenie że do nich w ogóle nie ma po co dzwonić Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: odśnieżanie osiedli 02.01.06, 20:50 zwierz.alpuhary napisał: > > jak to wyegzekwować? od kogo? > > chyba przez straz miejską, ale ostatnio czytając forum mam wrażenie że do nich > w > ogóle nie ma po co dzwonić Pewnie by zabrakło bloczków mandatowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marleon07 Re: odśnieżanie osiedli 04.01.06, 11:56 widzę brachu, że z Ciebie to taki człek co mu nic nie pasuje: a to ozdoby na ulicach nie takie, albo znowu co innego.... od straży miejskiej to chyba sam dostałeś mandat i tak po nich jeździsz Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: odśnieżanie osiedli 03.01.06, 08:49 Wczoraj czyli w kilka dni po opadach, kiedy wszyscy już sobie z tym poradzili bo musieli, nasi włodarze odkryli wolne moce przerobowe i postanowili trochę "pomóc" mieszkańcom. Padło na peryferia. Zamiast wywieżć choć trochę zgromadzonego na pryzmach śniegu, puszczono pług wąskimi osiedlowymi uliczkami, w wyniku czego odśnieżone już wjazdy na posesje zostały przywalone setkami kilogramów zbrylonego śniegu. Udrożnienie wyjazdu z posesji wymagało sporego wysiłku. Mówi się, że jeśli Bóg chce kogoś ukarać to najpierw odbiera mu rozum. Szkoda, że rozum odebrał "dycydentom" (to cytat jeszcze z Szydlaka) a kara dotknęła niewinnych mieszkańców.Zapłaciliśmy za czyjąś bezmyślność. Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: odśnieżanie osiedli 03.01.06, 23:21 Przed chwilą wróciłem z sylwestrowego wyjazdu do Krakowa i jestem przerażony - znaczna część ulic Pruszkowa wygląda tak, jakby przez cały tydzień mojej nieobecności sypało, sypało, sypało, a odśnieżać nie było komu. Odpowiedz Link Zgłoś
kahewa Re: odśnieżanie osiedli 04.01.06, 11:39 Teraz tak ma być! ekologicznie! Samo się rozpuści i spłynie do Wisły!Nie odsnieżać! nie solić nie przewalać z miejsca na miejsce - zostawić w spokoju! Zima to jest zima a nie byle co! O! Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: odśnieżanie osiedli 04.01.06, 18:43 Dziś na moim peryferyjnym osiedlu miała miejsce powtórka z rozrywki. Ponownie uliczkami przemknął szalony pług i tak samo bezmyślnie jak poprzednio, zasypał wjazdy na posesje zlodowaciałą masą. Mnie się upiekło bo akurat miałem gości i na podjeździe stał samochód. Sąsiad nie miał tyle szczęścia, przed chwilą wrócił z pracy i właśnie zwalcza skutki cudzej głupoty. Apel do decydentów: może by ktoś spróbował pomyśleć. To naprawdę nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: odśnieżanie osiedli 04.01.06, 22:18 leo48 napisał: > Dziś na moim peryferyjnym osiedlu miała miejsce powtórka z rozrywki. Ponownie > uliczkami przemknął szalony pług i tak samo bezmyślnie jak poprzednio, zasypał > wjazdy na posesje zlodowaciałą masą. A jakie jest inne rozwiaznie? Odpowiedz Link Zgłoś
leo48 Re: odśnieżanie osiedli 04.01.06, 22:38 Myślę, że przegarnięcie pługiem ma sens tylko wtedy, póki śnieg jest świeży czyli ma sypką konsystencję i jego odrzucenie z wjazdu nie wymaga herkulesowej tężyzny. Później czyli w 4 dni po opadach pozostaje jedynie wywiezienie choćby i do Utraty tego, co mieszkańcy własnymi siłami zgromadzili na pryzmach. Alternatywą było pozostawić do stopnienia w myśl zasady primum non nocere. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Zarządcy dróg 05.01.06, 14:12 podali rozpiskę z zarządcami dróg na pruszkow.pl DROGI WOJEWÓDZKIE Al. Jerozolimskie, ul. Batalionów Chłopskich, ul. Domaniewska (od ul. 3 maja do granic miasta), ul. 3 maja (od kościoła do granic miasta), ul. Ożarowska, ul. Poznańska, ul. Waryńskiego, Al. Wojska Polskiego, ul. Żbikowska (od ul. 3 maja do Ożarowskiej) oraz wiadukt. Zarządca: Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich w Warszawie, Rejon Dróg w Grodzisku Mazowieckim, 05-825 Grodzisk Maz., ul.Traugutta 41, tel.: 755 59 46, 755 51 17. DROGI POWIATOWE ul. Prusa, ul. Lipowa, ul. Kraszewskiego, ul. Powstańców, ul. Armii Krajowej, ul. Komorowska, ul. Plantowa , ul. Gomulińskiego, ul. Staszica, ul. Sienkiewicza, ul. POW, ul. Warsztatowa, ul. Broniewskiego, ul. Tysiąclecia, ul. Brzozowa, ul. Błońska, ul. Południowa, ul. Robotnicza, ul. Promyka, ul. Gordziałkowskiego, ul. Wysoka, ul. Partyzantów, ul. Sadowa, ul. Ciechanowska, ul. Długa, ul.3-go Maja, ul. Bohaterów Warszawy, ul. Przyszłości i ul. Żbikowska . Zarządca: Starostwo Powiatowe w Pruszkowie, 05-800 Pruszków, ul. Drzymały 30, tel.: 758 67 61, 738 15 57. DROGI MIEJSKIE Zarządca: Urząd Miejski w Pruszkowie, 05-800 Pruszków, ul. Kraszewskiego 14/16, tel.: 758 79 48, 758 64 31. Odpowiedz Link Zgłoś