Dodaj do ulubionych

Ekologicznie...

16.03.06, 12:31
... mile się zadziwiłem... :-)

Jestem pod wrażeniem i chwalę, chwalę, chwalę!
Chwalę mianowicie:
1. Miejski Zakład Oczyszczania w Pruszkowie, Spółkę z o.o., oraz
2. Urząd Miejski w Pruszkowie, Wydział Ochrony Środowiska

- takie bowiem namiary odczytałem na ulotce dołączonej do rolki jednorazowych foliowych worków 'śmieciowych' otrzymanych od w/w instytucji.

"Szanowni mieszkańcy Gąsina !!! - głosi ulotka - Uprzejmie informujemy, że w każdy pierwszy piątek miesiąca odbywa się zbiórka odpadów posegregowanych. Prosimy o wystawienie przed posesję najpóźniej do godziny 9:00 w dniu zbiórki napełnionych worków, które bezpłatnie odbierzemy a na wymianę zostawimy nowe"

Oprócz tego podane namiary telefoniczne organizatora akcji i pouczenie, że te plastikowe trzeba gnieść a szklane - myć...

Jestem doprawdy pod wrażeniem. Nie wiem co prawda, czy pomysł się przyjmie powszechnie ale ja osobiście zamierzam gnieść, myć i wystawiać...
Ot, przyjemnie pomyśleć, że uczyniliśmy mały kroczek ku normalności ;-)

Pozdrawiam
cat_s
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: Ekologicznie... 16.03.06, 12:39
      z perspektywy Warszawy w Pruszkowie z ekologią jest całkiem nieźle. Ja się też
      cieszę, bo mają mi postawić pojemniki do segregacji pod domem, nie będę musiał
      daleko latać z plastikiem i szkłem:-)
      • cinosan Re: Ekologicznie... 16.03.06, 13:52
        Tia................ Jestem za segregacją odpadów,ale to co widzę codziennie na
        Osiedlu B.Prusa przypomina mi wyścig szczurów! Trzy osoby: dwóch mężczyzn i
        jedna kobieta należący do składu tzw. "szambonurków" generalnie dzień w dzień
        podążając z małym czterokołowym wózeczkiem przewracają te kolorowe wielgachne
        pojemniki i opróżniają je! Robią to w biały dzień, nie niepokojeni przez nikogo!
        Niestety patroli strazy miejskiej czy policji nie widziano w tym rejonie
        od........ ech, szkoda gadać! Uważajcie więc by Wam te posegregowane śmieciska
        nie zginęły spod drzwi!
        • pawel_forum Re: Ekologicznie... 16.03.06, 14:21
          czy widzisz w tym coś złego??? wolę aby ci ludzie opróżniali te pojemniki niż
          kradli...
        • zerozeroseven Re: Ekologicznie... 16.03.06, 15:38
          cinosan napisała:
          > Uważajcie więc by Wam te posegregowane śmieciska
          > nie zginęły spod drzwi!

Tak, tak. Zaobserwowałem, że czas zalegania np. worka z puszkami pod moją
          furtką wynosi od 0 do 1 minuty.
          Trzeba uważać, bo jak worek zostanie zabrany przez zbieracza a nie firmę, nie
          dostaje się nowego.
    • pawel_forum Re: Ekologicznie... 16.03.06, 14:19
      z pewnością się przyjmie - w samochodzie który podjeżdża raz w miesiącu pod mój
      dom widziałem sporo wypełnionych worków

jedno jest pewne - poza dbaniem o środowisko ludziom podoba się to, że oni
      obierają to za darmo... ;)

a Pruszków dostawał już jakieś nagrody za dobre wyniki w segregacji śmieci
    • zerozeroseven Re: Ekologicznie... 16.03.06, 15:32
      Jestem zaszokowany, tą wiadomością.
      W mojej dzielnicy system segregacji śmieci i ich darmowej wywózki funkcjonuje
      już od kilku lat. Myślałem, że to jest w naszym mieście powszechne. Wydaje mi
      się, że "grasują" nawet już 2 firmy.

Pytanie czy pomysł się przyjmie jest spóźnione. Już sie przyjął. Bez tego ja i
      jak sądzę moi sąsiedzi nie wyobrażają sobie życia. Chociażby ze względu na
      znacznie niższe globalne koszty wywozu odpadków.

• cat_s Re: Ekologicznie... 16.03.06, 16:03
        zerozeroseven napisał:
        > Jestem zaszokowany, tą wiadomością.

Ach, Sevenie, Ty ironisto Ty... ;-)

> W mojej dzielnicy system segregacji śmieci i ich darmowej wywózki funkcjonuje
        > już od kilku lat.

No cóż, tylko się cieszyć wypada...
        Jak tam piszę z 'perspektywy drugostronnej', być może 'po mojej stronie' wszystko jakoś wolniej idzie...?

> Pytanie czy pomysł się przyjmie jest spóźnione. Już sie przyjął.

Powtórzę jeszcze raz: tylko się cieszyć wypada.
        Swoją jednak drogą - podsłuchałem mimowolnie rozmowę dwóch pań w okolicznym sklepie, które się cieszyły, że 'znowu dali darmowe worki na śmiecie' - z tego fragmentu rozmowy, który podsłuchałem (wstydzę się, a jakże) nie wynikało, żeby Panie miały świadomość, że worki są przeznaczone na 'śmiecie posegregowane'...

Podsumowując - tak czy owak cieszę się, że nawet w okolice potocznie ujmując 'mniej cywilizowane i zurbanizowane' w jakich mieszkam - coś się w kwestii śmieciowej zmieniać zaczyna... :-)

Chociaż powoli, powoli to idzie... naszło mnie wspomnienie wczorajszego smogu bijącego z któregoś sąsiedzkiego komina - cała okolica przez dobrych kilkanaście minut była zasnuta czarniawą mgiełką (zapach takoż był stosowny)... ;-)

Może te 'darmowe worki' coś jednak zmienią? Powoli, powoli...?

Pozdrawiam :-)
        cat_s, optymistyczny
        • zerozeroseven Re: Ekologicznie... 16.03.06, 17:38
          He, he - "Ironista z Pana" - chyba coś w tym guście, ktoś powiedział do
          Raskolnikowa. Ale mnie ironia zdarza się przypadkowo i niezamierzenie.
          Przepraszam.
          Co do palenia śmieci to proceder ten nie zniknie IMHO przy obecnych cenach
          gazu, prądu czy zwykłego węgla. Tutaj rządzi ekonomia i żadna edukacja
          i "postęp" nie pomogą. Co więcej myślę, że przy obserwowanym wzroście cen
          źródeł energii i utrzymujacym się ubóstwie społeczeństwa majątek możnaby było
          zrobić na oferowaniu ludności czegoś w rodzaju "mikrospalarek śmieci", które
          pozwalałyby na tanie uzyskiwanie energii przy jednoczesnym
          zapewnieniu "bezzapachowości" tego procesu. No, ale to chyba fantastyka i
          futurologia. Dopóki się nie ziści musimy przyzwyczać się do tego co jest. Z
          chwilą kiedy to zrozumiałem przestało mi to przeszkadzać.

• cinosan Re: Ekologicznie... 16.03.06, 20:10
          Cieszcie się,że mieszkacie w dzielnicy,gdzie prywatne domki wręcz wymuszaja na
          NIEKTÓRYCH mieszkańcach segregację odpadów i odpłatne czy nie (przyklasnąć!)
          odbieranie ich przez firmy tym się parające.My z blokowisk mamy dwa razy w
          tygodniu odbierane smieci ze śmietników.Niestety sporo sie za to płaci-ale cóz
          dzisiaj nic nie ma za darmo -chociaz nie-niektórzy ludzie wloka swoje
          nieczystości z prywatnych domków ,działek i i innych miejsc do naszych
          śmietników i korzystają z nich pod osłona nocy! Chociaz od pewnego czasu wolę
          to niz wywalanie bez żenady smieci do lasu czy w przydrozne rowy! Nie mogę
          natomiast ścierpieć ,ze masa ludków pozbywa się różnych niepotrzebnych im
          rzeczy wywalając je po prostu przez okno! -Zwiędły kwiaty po imieninach-sru
          przez balkon!(sflaczałe wiszą na drutach bo nie przewidział ten, kto je
          wyrzucał,że nie dorzuci dalejby było na sąsiada!),herbatka wadzi w szklance -
          trza rymsnąc na swiezutki śnieg! o! a cytrynka też już jakaś wyżuta! Gosia!
          skończył ci się lakier do paznokci-buteleczka z hukiem spada z 7 piętra.Tak
          samo lecą puste butelki po szamponach,pudełka i kartoniki po
          kremach,mleku,opakowania po maśle,rolki po skończonym papierze
          toaletowym........jakos tak nie widzę by ta nasza ekologia na dobre zagościła w
          Pruszkowie.I tylko przykro,że kogos stać na samochód jakm podjeżdżą nocka pod
          pergole żałując parę groszy na choćby 1 pojemnik na śmieci!
    • michalek02 Re: Ekologicznie... 18.03.06, 17:47
      cieszy mnie ta wiadomość, bo zachęca mnie to do kontynuowania segregacji
      odpadów. A czasem nachodziły mnie wątpliwości czy oby na prawdę oni je
      sgeregują, bo słyszałam tu i ówdzie, ze czasem walą wsio w jeden pojemnik. A tu
      proszę miłe zaskoczenie. Edukuję z tym kierunku również mojego Synka, z którym
      razem chodzimy segregować szkło. papier i plastik.
      Szkoda , że nie ma czegoś na papmersy i puszki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka