Dodaj do ulubionych

Ekologiczne remontowanie

08.10.21, 10:20
Taki oto artykuł wpadł mi w łapki przy porannej owsiance:

weekend.gazeta.pl/weekend/7,177330,27650479,kupilem-panele-z-gornej-polki-polozylem-dwa-metry-i-dotarlo.html
Mamy tu takie smaczki jak:
Pani Ania, która nie ufa już współczesnym materiałom wykończeniowym bo jej z kranu zeszła farba. Gdzie ten kran kupiła i ile kosztował nie wiemy.
Pana, który w trakcie układania paneli zorientował się, że jednak drewno lepsze i trzeba było cyklinować nie zakrywać.
Ogólna konkluzja że ludziska w czasie pandemii siedzą na dupskach i z tych nudów remontują.
Uroczy jest też pan, który 20 lat temu pomalował kwadrat taką super truper farbą, że do dziś nie trzeba odświeżać. Cuda normalnie.

A wy jak dziewczyny i chłopaki, remontujecie ekologicznie?
Przyznam, że robiąc remont generalny mieszkania, wywalałam wszystko jak leci i ekologia to było ostatnie co zaprzątało moją głowę.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 12:15
      Czytałam i też mi te same smaczki w oko wpadły. Widać, że artykuł pisany na kolanie, postacie wymyslone.
      Jeśli robię remont to na lata (nie mówię o malowaniu). Nie każdą fugę da się doczyścić, nie każdą szafkę się da naprawić.
    • 1matka-polka Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 12:22
      Tez czytalam ten artykul. Zastanawiam sie czy moda na ten ekologiczny minimalizm to bedzie narastajacy trend, i czy polityka UE dopomoze niezdecydowanym w dokonywaniu wyborow...
    • gryzelda71 Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 12:23
      Przede wszystkim nie remontuje bo tak. Przemalowanie ścian, to nie remont w moim domu i to wedle potrzeby. Mebli nie zmieniam co sezon, łazienka po 18 latach nadal mi się podoba, choć baterie owszem juz 3 razy zmieniałam bo taka była potrzeba. Podłogę mam drewniana, jak zajdzie potrzeba wycyklinuję.
    • araceli Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 13:10
      borsuczyca.klusek napisała:
      > Uroczy jest też pan, który 20 lat temu pomalował kwadrat taką super truper farb
      > ą, że do dziś nie trzeba odświeżać. Cuda normalnie.

Nie wiem czy takie cuda - mam ceramiczną BM ściany myję a nie maluję wink
    • nigdynigdynigdy84 Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 15:24
      Jak robię remont, to chce mieć swoje sprzęty, nowe, a nie stare popękane kafelki.
    • hadron-plus Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 15:34
      Dokładnie podobnie. Co stare i wartościowe zachowaliśmy. Powlekliśmy ściany ekologicznym malerfliesem, wcześniej traktując je antywilgociowo, pomalowaliśmy potem ekologicznymi farbami, itd.
    • dyzurny_troll_forum Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 15:35
      borsuczyca.klusek napisała:

> Przyznam, że robiąc remont generalny mieszkania, wywalałam wszystko jak leci i
      > ekologia to było ostatnie co zaprzątało moją głowę.

A'propos ekologii... czytałem wczoraj artykuł jak Skoda owija folią nie dokończone auta z powodu braku chipów , żeby nie uległy uszkodzeniu podczas składowania i oczekiwanie na dostawę chipów. Setki tysięcy aut. Ale ty nie bierz w sklepie foliówki!
      • 1matka-polka Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 15:39
        Albo te wyburzenia mniejszych Lidlow, zeby wybudowac troche wieksze. Zmarnowane tony wody i plastiku. 🤷‍♀️
      • borsuczyca.klusek Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 16:33
        He he foliarze 😉
    • palacinka2020 Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 16:12
      Dla mnie te stare rzeczy nie maja zadnego uroku. Rozumiem jedynie sens ekonomiczny, taniej jest zachowac stare kafelki niz skuc i polozyc nowe (nie chdzi o koszt kafelkow ale robocizny).
      • hadron-plus Re: Ekologiczne remontowanie 09.10.21, 09:28
        Mówisz o mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty czy o mieszkaniu w kamienicy?
    • ichi51e Re: Ekologiczne remontowanie 08.10.21, 16:15
      remontuje nieekologicznie.
      Kuchnie na 100% zrobię w salonie jak nie patrzeć stolarz to loteria
    • memphis90 Re: Ekologiczne remontowanie 09.10.21, 09:35
      Wzruszyło mnie serduszko p. Anny, łkające na widok wyrzuconego starego kafelka i podziwiam ludzi, którzy w wynajmowanym na pół roku (!) mieszkaniu robią generalne remonty z burzeniem ścian i skuwaniem płytek...
    • memphis90 Re: Ekologiczne remontowanie 09.10.21, 09:45
      "oszlifował także ścianę do samego żelbetu, żeby uzyskać industrialne wnętrze. Jako absolwent Politechniki Warszawskiej wolałem odkryć szczerość materiału,"
      https://media.tenor.com/images/37fbd4d8ee08bcae6c34e5e5939389f0/tenor.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka