Dodaj do ulubionych

Polityka na forum Pruszków

22.03.06, 10:49
Forum Pruszków było kiedyś bardzo fajnym miejscem, w którym obok zwykłych
pytań o różne sprawy naszego miasta, pojawiały się także posty na rzadko
spotykanym w internecie poziomie, takie jak historia miasta itp. Niestety, w
ostatnim czasie staje się areną walki politycznej i agitacji. Zaczęło się od
jakichś wątków o samorządowcach (nie wiem dokładnie, bo starałem się pomijać),
co można jeszcze zrozumieć, bo dotyczyło bezpośrednio Pruszkowa. Ale teraz
jedna z naszych forumowiczek zaczyna w jawny sposób propagować partię Zieloni
2004... Po pierwszym wątku o wypowiedzi Kazimiery Szczuki jeszcze się
zastanawiałem czy może rzeczywiście chodzi o obronę wolności słowa, ale link
do ich strony z petycją rozwiał moje wątpliwości...

Jak myślicie, czy na tym forum powinny być poruszane tego typu tematy? Jak
wiadomo polityka bardzo skłóca ludzi, co moim zdaniem może spowodować
zniechęcenie części jego bywalców...
Obserwuj wątek
    • uasiczka Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 11:08
      proponuję niniejszym klikanie na "kosz" przy moich obu wątkach oraz ustalenie
      listy tematów dozwolonych na forum

ps.nie propaguję żadnej partii - tylko ich inicjatywę na której mi osobiście
      zależy (jakby to miało jakieś znaczenie)
    • magister11 Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 11:16
      Dziwię się ludziom, ze w ogóle zajmują się takimi abstrakcyjnymi bzdetami, o
      których za pół roku nikt już nie będzie pamiętał.

Z jednej strony żyją wydarzeniami medialnymi bedącymi po prostu manipulacją
      i "opium dla mas", a z drugiej mają gdzieś sprawy swojej najbliższej okolicy.

Oto case study I: idąc wieczorem po mieście i rozmyślając, czy kosmici
      wylądowali, czy nie i kto kogo pierwszy opluł i czym DELIKWENT zostaje z
      nienacka zaatakowany, pobity i okradziony przed wejściem na klatkę schodową
      np.: na ul. Niecałej, bo nie przyszło mu do głowy, że warto by było w danym
      punkcie miasta zainstalowac monitoring i nic w tym kierunku nie zrobił (nie
      zgłosił np. do urzędu miasta).

Oto case study II: Jadąc samochodem DELIKWENT rozmyśla o tym, jakie to
      propozycje podatkowe mają główne rywalizujące opcje polityczne. W czasie
      rozmyslania wpada w wielką dziurę na Prusa, rozwala zawieszenie i płaci za
      naprawę 1 000 PLN. Naprawa jest wykonana źle, więc złorzeczy na SLD czy inną
      Samoobronę, że nie zrobili porządku w Polsce i nawet nie pomyśli, aby
      skontaktować się z powiatowym rzecznikiem praw konsumenckich
      i sprawdzić, czy jest skuteczny w swoich działaniach i za co bierze pieniądze z
      DELIKWENTA podatków.

Myśle, że jeszcze jakieś 5 lat i takie wpisy nie bedą potrzebne. Póki co -
      niech żyją kosmici!!!!!!!!!
      • cat_s Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 11:51
        Witam,

pawel_forum napisał:
        > Forum Pruszków było kiedyś bardzo fajnym miejscem, w którym obok zwykłych
        > pytań o różne sprawy naszego miasta, pojawiały się także posty na rzadko
        > spotykanym w internecie poziomie, takie jak historia miasta itp. Niestety, w
        > ostatnim czasie staje się areną walki politycznej i agitacji
        [...]
        > Jak myślicie, czy na tym forum powinny być poruszane tego typu tematy? Jak
        > wiadomo polityka bardzo skłóca ludzi, co moim zdaniem może spowodować
        > zniechęcenie części jego bywalców...

Kiedyś już poruszaliśmy ten temat (i zapewne jeszcze go poruszymy...;-) )
        Ściślej mówiąc poruszyliśmy go (między innymi) pod koniec września ubiegłego roku. Nie będę linkował własnego wątku ale nazywało się to 'Metawątek' czy jakoś tak.
        I tam sporo na ten temat zostało powiedziane.
        Ja tam dalej uważam to, co uważałem - w skrócie mianowicie: pewnych rzeczy na forum uniknąć się po prostu nie da (na przykład akcentów politycznych) i zamiast walczyć z wiatrakami lepiej chyba zawalczyć o pewną elegancję i wygodę innych użytkowników: nie mnożyć, nie zakładać coraz to nowych - tylko trzymać się jednego wątku, gdzie 'polityka' siedzi i innych w oczy nie kole...
        Ale jak znam życie, to zaraz pojawi się zapewne jakaś uwaga, że to będzie dyskryminacja i 'zamykanie w rezerwatach' ;-)

Podsumuję podobnie, jak i przy poprzedniej okazji:
        Ja lubię koty i o nich często pisuję. Rozumiem, że kogoś innego 'biorą' inne rzeczy i chce o nich pisać. Ale na Boga - ja 'kociopodobnych' wątków nie rozmnażam w nieskończoność, więc może i zwolennicy innych tematów znajdą sobie jakiś kącik w którym większości innych forumowiczów nie będą wadzili?

Pozdrawiam
        cat_s

P.S.
        Btw: postu Uasiczki (tego z 'poparciem') nie odebrałem 'politycznie' a raczej 'społecznie' w szerokim tego słowa znaczeniu... ;-)
        • magister11 Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 12:03
          > Ja lubię koty i o nich często pisuję. Rozumiem, że kogoś innego 'biorą' inne
          rz
          > eczy i chce o nich pisać. Ale na Boga - ja 'kociopodobnych' wątków nie
          rozmnaża
          > m w nieskończoność, więc może i zwolennicy innych tematów znajdą sobie jakiś

> cik w którym większości innych forumowiczów nie będą wadzili?

Ja myślę tak: to jest forum PRUSZKÓW - i wszystko co dotyczy PRUSZKOWA powinno
          miec prawo sie na nim znaleźć. Pozostae sprawy - kwestia dyskusji...
          • cat_s Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 12:47
            Szanowny Magistrze...
            Nikt nie neguje faktu, że to jest Forum Pruszków ;-)

Czy powinno się na nim znaleźć "wszystko co dotyczy Pruszkowa" - to kwestia mocno dyskusyjna. Na przykład: NIE POWINNY się na nim znaleźć pomówienia (to tylko pojedynczy przykład tego, co na naszym forum bym widział niechętnie); zatem Twoje "wszystko" jest nazbyt rozbuchanym uproszczeniem.

Poza tym zwracam Twoją szlachetną uwagę, że autor postu-matki pisał nie o "wszystkim co dotyczy Pruszkowa" ale o tym, że wg niego forum "staje się areną walki politycznej i agitacji" - a to dwie różne rzeczy i proponuję w ewentualnej dyskusji trzymać się pierwotnej tematyki, bo inaczej utoniemy w dywagacjach o dywagacjach na temat dywagacji... ;-)

Pozdrawiam
            cat_s
    • zwierz.alpuhary Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 13:13
      temat nie jest nowy i pewnie jeszcze będzie wracał. Wątek założony przez
      uasiczkę nie jest bezpośrednią agitacją, choć rzeczywiście prowadzi do strony
      jakiejś partii. Można się o to spierać, ale ja nie mam wystarczających podstaw
      żeby go wyrzucić.
      Głosy przeciwko polityce na forum pojawiały się wielokrotnie i ja je doskonale
      rozumiem. Trzeba jednak pamiętać, że forum tworzą jego użytkownicy mający pod
      tym względem różne temperamenty a my, admini nie możemy występować w roli
      wychowawców (choć bezpośrednia agitacja na pewno nie będzie tolerowana). Jeśli
      kogoś nie interesuje dyskusja na dany temat, może ją po prostu omijać.
      Jeślibyśmy ograniczyli się do spraw tylko pruszkowskich, forum szybko by
      zamarło, bo, co tu dużo mówić, w samym Pruszkowie nie dzieje się zbyt wiele;
      moja definicja brzmiałaby raczej: "forum o Pruszkowie i dla mieszkańców
      Pruszkowa", nieważne, jakie tematy będą oni poruszać. Mniej więcej taki model
      działa na zaprzyjaźnionym Forum Otwock, gdzie pojawia się zresztą o wiele więcej
      tematów ogólnych i nie-otwockich niż u nas. Ostatecznie wydaje mi się, że
      kulturalni ludzie mogą dyskutować o wszystkim i nie należy ich traktować jak
      dzieci zabraniając im tych czy innych tematów.
      PS: pozwolę sobie jeszcze przypomnieć że w ramach walki z polityką na forum
      jakiś czas temu stworzono specjalne forum do tego typu tematów, które szybko
      zdechło z braku zainteresowania.
      • magister11 Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 13:34
        A co to za problem omijać to, co mnie nie interesuje?!?! Podstawowa zasada
        współżycia społecznego, a jest tak po macoszemu traktowana.

cat's mnie zdemaskował - nie czytałem tego wątku (z pokorą i uniżonym czołem
        przyjmuję tę SŁUSZNĄ krytykę ;-) . Nie czytałem i czuję się z tym dobrze i jego
        istnienie mi nie przeszkadza WCALE - podobnie jak wątki o kotach ;-)

Przecież kazdy wątek potencjalnie może wywoływac kłótnie - nie tylko
        polityczny. To już od poziomu uczestników zależy (co zwierz napisał) jak się z
        danym wątkiem obejdą (a ścićlej: z poziomym drażliwości).

Czy my nie przesadzamy z tą wrażliwością i drazliwością? LUZU...trochę... ;-)
        • sqh Re: Polityka na forum Pruszków 22.03.06, 22:47
          W porówaniu do niektórych (nawet sąsiednich) forów regionalnych, to u nas i tak
          jest idylla :-)

A zdaje się, że w tym roku będą jakieś wybory samorządowe? Oj, to się dopiero
          będzie działo... :-)
    • pawel_forum Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 10:41
      Jeśli zwolennikom Szczuki i innych osobników w jej typie nie przeszkadzałoby
      gdyby ktoś tu umieścił np. linka do podstrony Radia Maryja z petycją o dotacje
      dla obiektów sakralnych itp., to rzeczywiście polityka na forum nie stanowi
      dużego zagrożenia. Ja jednak obawiam się, że w którymś momencie mogłoby się stać
      inaczej i zaczęłyby się podziały...

Jeden wątek na politykę, drugi na koty, trzeci na... - uważam, że pomysł cat_sa
      jest dobry, bo podtrzymując 'życie forumowe' nie odciągnie uwagi od tematu
      Pruszkowa, poprzez zaśmiecenie forum innymi sprawami.
      • zwierz.alpuhary Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 11:05
        Link do podstrony Radia Maryja nie zostałby usunięty z tych samych przyczyn, co
        link do listu poparcia w sprawie Szczuki czy refundacji środków
        antykoncepcyjnych, choć na pewno wywołałby podobną dyskusję.
        Obawiam się, że to nie przyniesie oczekiwanego rezultatu. Przykładem mogą być
        tutaj wątki "dedykowane" Internet i Inwestycje które poniosły zupełną klęskę -
        mimo zalinkowania w opisie forum nikt się nimi nie interesuje, choć od tego
        czasu powstało kilka nowych wątków na te tematy. Każdy chce, żeby jego temat był
        jak najbardziej widoczny, więc wszelkie próby takiego "regulowania" aktywności
        użytkowników moim zdaniem nie mają sensu; można liczyć tylko na dobrą wolę
        uczestników forum i chyba trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić.
        A poza tym, jak wspomniał sqh, u nas i tak jest bardzo spokojnie pod tym względem:)
        • magister11 Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 11:21
          Kazimiera Szczuka potrafi wymówić poprawnie "r", ale tylko gdy mówi "Chuck
          Norris
        • sqh Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 11:48
          zwierz.alpuhary napisał:

> Link do podstrony Radia Maryja nie zostałby usunięty z tych samych przyczyn,
          > co link do listu poparcia w sprawie Szczuki czy refundacji środków
          > antykoncepcyjnych

W kwestii formalnej: zarówno link do RM, jak i do listu poparcia zostałyby
          usunięte, gdyby łamały Regulamin Forum. A to z powodu zamieszczenia ich przez
          jednego autora na kilku forach lub też założenia przez niego na Forum Pruszków
          kilku wątków o podobnej treści.

Takie wątki znikają, bez względu na to, czy są związane z Pruszkowem, czy nie.
          Przez ostatnie kilka dni znikły z tej przyczyny na przykład cztery.
          • zwierz.alpuhary Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 12:22
            > W kwestii formalnej: zarówno link do RM, jak i do listu poparcia zostałyby
            > usunięte, gdyby łamały Regulamin Forum. A to z powodu zamieszczenia ich przez
            > jednego autora na kilku forach lub też założenia przez niego na Forum Pruszków
            > kilku wątków o podobnej treści.

to wydało mi się zbyt oczywiste, żeby o tym wspominać:)
            • cat_s Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 12:48
              Witam,
              Jak miło poczytać rodzimy wątek wypełniony tak rozsądnymi i wyważonymi opiniami... :-)
              To ja jeszcze tak na szybko, bo w niejakim biegu jestem a później pewnie zapomnę: nie pamiętam, czy taki pomysł już padł - jeśli nie, to właśnie pada...

Zastanawiałem się kiedyś nad sensownością takiej instytucji forumowej, która się nazywa 'Ośla Ławka', dostępna na 'Forum o forum'. Jak wiadomo, lądują tam posty / wątki, które z powodów regulaminowych nie mieszczą się w konwencji gazetowych forów dyskusyjnych.
              Tak generalnie - to pożyteczna instytucja, choć nie do końca funkcjonalna; pożyteczna - bo pełni funkcje 'odczyszczające'; mało funkcjonalna - bo autorom 'oślich' postów nie daje jasnej informacji zwrotnej, za co ich twórczość została 'uoślona'... ;-)

SQHa wspomniał, że w ciągu ostatnich dni kilka wątków zniknęło - przyznam, że nawet nie zauważyłem, co pewnie świadczy o wysokiej sprawności naszych adminów albo o mojej małej spostrzegawczości... ale do rzeczy:
              - nieśmiało zarzucam pomysł utworzenia jakiegoś miejsca na naszym forum, w którym by lądowały posty w konwencji portalu i/lub FPruszków się nie mieszczące.

Podejrzewam (ale tylko podejrzewam), że technicznie rzecz biorąc fatygi z tym by było niewiele więcej, co z kasowaniem - a wszyscy użytkownicy dodatkowo naocznie przekonać by się mogli, jakie rodzaje twórczości są nieakceptowalne.
              Szczególnie, gdyby każde takie 'przemieszczenie' jednozdaniowym chociażby komentarzem by było opatrzone.

Chociaż... może to już 'przerost formy nad treścią'...?
              Ale z drugiej strony - 'im więcej prewencji, tym mniej interwencji', jak powiada stare przysłowie pszczół...;-)
              No sam nie wiem, pomysł w każdym razie rzucam.

Pozdrawiam
              cat_s
              • magister11 Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 13:07
                Wtedy dopiero rozpętała by się burza z cyklu: "dlaczego mój wątek został
                usunięty?!?!?".

Jest też druga strona medalu: kto miałby dokonywać bierzącej, praktycznej
                wykładni tego co ok i tego co nie ok?

No bo pomijając tak oczywiste przypadki jak szkalowanie, pomówienia ( i inne o
                których szkoda czasu pisać), to niby jest to forum "sprywatyzowane" (czyli
                teoretycznie jest jego "właściciel", który może robić co chce), ale jednak z
                drugiej strony forum to posługuje się nazwą (szyldem) Pruszków, która już
                bynajmniej prywatna nie jest...
                • sqh Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 16:27
                  magister11 napisał:

> niby jest to forum "sprywatyzowane" (czyli teoretycznie jest
                  > jego "właściciel", który może robić co chce)

No nie do końca - forum "sprywatyzowane" różni się tym od "prywatnego", że
                  zostało oddane pod opiekę, ale w każdej chwili może być odebrane, jeśli coś
                  będzie szło nie tak :-) Mamy tu z Prochazką trochę ograniczeń w stosunku do
                  typowej administracji - nie możemy przyszpilać wątków, nie możemy zlikwidować
                  Forum, wreszcie - nie widać nas na czerwono, tylko na czarno (względnie na
                  zielono lub szaro, jeśli ktoś nas dodał do przyjaciół/nieprzyjaciół).

Tak więc nawet przy utworzeniu drugiego forum "luźnego" nie mielibyśmy
                  całkowitej bezkarności przy przenoszeniu wątków :-)

Ale zauważę, że swego czasu Prochazka podjął w tym celu próbę założenia
                  forum "Cafe nad Utratą". No i nie za specjalnym zainteresowaniem się ono
                  cieszyło...
        • pawel_forum Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 12:02
          oczywiście nie chodzi linkowanie, tylko o dobrą wolę użytkowników aby po
          otwarciu forum wyświetlało się tylko po jednym wątku politycznym, kocim itp. A
          jak się jakiś przeładuje, to można założyć nowy.

Rzeczywiście na nasyzum forum jest spokojnie pod tym względem i właśnie dlatego
          napisałem ten wątek - fajnie by było gdyby tak zostało :)
          • sqh Re: Polityka na forum Pruszków 24.03.06, 16:19
            pawel_forum napisał:

> Rzeczywiście na nasyzum forum jest spokojnie pod tym względem i właśnie
            > dlatego napisałem ten wątek - fajnie by było gdyby tak zostało :)

Zaręczam, że będziemy stawać na rzęsach, aby taki stan utrzymać :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka