Dodaj do ulubionych

Agencja nieruchomosci

26.08.06, 20:58
Witam jestem zainteresowany kupnem 3,4 pokojowego mieszkania w Pruszkowie,
bylbym wdzieczny za poleceie dobrej, rzetelnej agencji nieruchomosci.
Obserwuj wątek
    • derekpl Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 10:19
      Skoro takie masz wymagania - to napewno odpada agencja Golebiowscy
      golebiowscy.gratka.pl/
      Ja mam z nimi nie mile doswiadczenia - do tego stopnia - ze nie chcieli zadzwinic do sprzedajacego - za granice - bo sa to koszta.

Zdecydowanie nie polecam
      • valczak Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 12:05
        czasami odnosze wrazenie ze tego typu posty sluza jedynie reklamie lub antyreklamie niektorych firm :/
        • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 13:09
          zauwazylem ta sama prawidlowosc... przykre, az boje sie kontaktu z agencja
          nieruchomosci, gdyz moze mnie poniesc...
          • derekpl Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 15:34
            Z wasnego doswiadczenia - nie morzna okazywac zbytnego zainteresowania - lecz przeciwnie - na jakie kolwiek warunki trzeba gryasic.
            Wtedy agencja powinna zadbac o ciebie - bo jesli wykazesz zbyt buza inicjatywe - wtedy role sie zmieniaja - to ty skaczesz wokol nich a nie oni wokol ciebie.

Pamietaj ze oni utrzymuja sie z twojej kasy (jest to ich prowizja), ktora przy wyzszych kwotach - nie jest mala
        • derekpl Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 15:29
          Gwoli wyjasnienia - co napisalem - jest moja subiektywna opinia - oparta na doswiadczeniach.
          • adek60 Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 15:59
            polecam akcent przy sklepie corner na rogu prusa i armii krajowej. tam kupilem
            • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 16:32
              adek60 - negocjowales u nich prowizje? masz moze wzor umowy?
    • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 09:28
      bardzo ważna rzecz - powinieneś współpracowac jedynie z licencjonowanym
      posrednikiem - wiele agencji ma tylko podpisane umowy z takimi ale bezpośrednio
      oni sami nie obsługują klientów - i druga bardzo ważna rzecz - taki pośrednik
      muesi miec wykupioną polise ubezpieczeniową (polisy sa na posredników a nie na
      agencje) - w przypadku braku takiej posliy praktycznie nie masz możliwości
      wyegzekwowania odszkodoania w przypadku wadliwej obsługi.
      • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 10:14
        musze przyznac, ze z tymi posredniami to jais cyrk jest... temat nadaje sie do
        serialu komediowego, a raczej (tragikomediowego)
        • doska01 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 12:16
          O tak to istny cyrk.
          Biora namiary, spisuja upodobania, bla bla bla a nawet oddzwonic nie potrafia.
          Mam wrazenie ze najchetniej jakby kazdy kupujacy przyszedl juz z gotowa oferta
          ze sprzedajacym itd , albo jescze lepiej po prostu zaplacil im prowizje za to
          ze istnieja.
          Jedyna agencja z ktora jako tako szlo sie dogadac, choc tez nie sa zbyt
          proaktywni to Kubiak. Do wielu nawet sie dodzwonic nie mozna. Akcent tez ok
          jesli sam sobie wyszukujesz oferty itd.
          • grinti Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 12:49
            sprzedawałam mieszkanie przez agencję Akcent
            cztery dni przed aktem notarialnym - kiedy pokowałam się do przeprowadzki i nie
            wiedziałam nawet gdzie jest okno bo wszystko było zastawione kartonami
            zadzwoniła pani i powiedziała że potrzeba jakiś dwóch papierków i że musze
            pójść tam i tam i że na nie czeka się ok. tygodnia ale jak się uśmiechnę to
            dostanę tego samego dnia - najpierw jak idiotka się zgodziłam ale potem
            pomyślałam że prowizja którą weźmie ode mnie na pewno jest za to żeby ona
            uśmiechała się do urzędników a nie ja i odmówiłam - oczywiście przy akcie
            wszystko było.
            Nie dajcie się wpuścić w maliny - umowa podpisywana z agencją upoważnia do
            odbierania różnych papierów związanych z wykonaniem czynności kupna sprzedaży,
            więc my możemy tylko siedzieć z założonymi rękami

Jeśli macie mieszkanie, ktore szybko "zejdzie" i macie czas na robotę
            papierkową - to wogóle zrezygnujcie z usług agencji, bo to kilka tysięcy, które
            żal wydać w taki prosty sposób
            • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 13:57
              ja hce kupic mieszkanie i zrobienie tego bez agencji bedzie nielada wyczynem,
              ale bede walczyl...

gdybym sprzedawal mieszkanie to nawet do agencji bym nie poszedl...
            • katspo Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 13:57
              ja kupiłam swoje mieszkanie przez KUBIAK NIERUCHOMOSCI i jestem naprawde
              zadowolona z obslugi. Sprzedawca nie zalatwil na czas zaswiadczenia o wysokosci
              kredytu ale agencja swoimi kanalami zalatwila je na nastepny dzien i dzieki
              temu wyrobilismy sie u notariusza, z chwila kiedy zdecydowalismy sie na to
              mieszkanie oni zalatwiali wszelkie formalnosci, podpowiadali co mam zalatwic i
              gdzie, zalatwili notariusza ktory wzial nizsza takse niz inni.
            • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 13:57
              grinti napisała:
              Nie dajcie się wpuścić w maliny - umowa podpisywana z agencją upoważnia do
              > odbierania różnych papierów związanych z wykonaniem czynności kupna
              sprzedaży,
              > więc my możemy tylko siedzieć z założonymi rękami
              nie masz niestety racji - umowa pośrednictwa nie upoważnia pośrednika do
              reprezentowania Towjej osoby w różnych miejscach i pobierania czy odbierania w
              Towim imieniu róznych dokumentów; aby posrednik mógł to czynić niezbędne są do
              tego odpowiednie upoważnienia a nawet czasami pełnomocnictwa notarialne;
              zgadzam się natomiast, że w dzisiejszych czasach do sprzedaży mieszkania
              oośrednik nie jest niezbędny; uważam jednak, że jeśli ktoś chce kupić
              mieszkanie i do tego czasu nie miał styczności, lub miał bardzo mało, z
              uwarunkowaniami prawnymi tej czynności to powinien skorzystać z usług
              posrednika - oczywiście licencjonowanewgo, ubezpieczonego i z dobrą opinią na
              rynku - w Pruszkowie nie znam takiego niestety
              • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 14:27
                z tego co poczytalem to wynika, ze praca agencji polega glownie na
                przedstawieniu sobie stron transakcji i towarzyszeniu stronom w roznych
                miejscach - np. notariusz, ale raczej ze wzgledu na swoja prowizje niz pomoc...
                nie wiem sam co mam obecnie myslec...

natomiast co do uwarunkowan prawnych kupna mieszkania to wszystkie informacje
                otrzymalem od mojego doradcy finansowego
                • katspo Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 14:55
                  widac trafiles na dobrego doradece finansowego. Ja bralam kredyt w Millenium
                  ale moj doradca w wielu sprawach byl niedoinformowany mialam wrażenie ze
                  pracuje pierwszy dzien. Cieszę sie ze jestem juz po wszystkim.
                  • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:02
                    tez tak mi sie wydaje - dodatkowo firma ma podpisana umowe z kilkoma
                    notariuszami, ktorzy biora 50% taksy (zawsze troche grosza w kieszeni zostanie)
                • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:08
                  po 1) nie wspópracujesz z agencją tylko z konkretnym pośrednikiem tzn. we
                  własciwej umowie posrednictwa stroną jest pośrednik a nie agencja
                  po 2) wykonywanie zawodu pośrednika reguluje USTAWA z dnia 21 sierpnia 1997 r.
                  o gospodarce nieruchomościami (tekst pierwotny: Dz. U. 1997 r. Nr 115 poz. 741)
                  (tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 46 poz. 543)(tekst jednolity: Dz. U. 2004
                  r. Nr 261 poz. 2603); DZIAŁ V Działalność zawodowa w dziedzinie gospodarowania
                  nieruchomościami; Rozdział 2 Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami -
                  przeczytasz tu:
                  Art. 180. 1. Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami polega na zawodowym
                  wykonywaniu przez pośrednika w obrocie nieruchomościami czynności zmierzających
                  do zawarcia przez inne osoby umów:
                  1) nabycia lub zbycia praw do nieruchomości;
                  2) nabycia lub zbycia własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu
                  mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego lub prawa do domu
                  jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej;
                  3) najmu lub dzierżawy nieruchomości albo ich części;
                  4) innych niż określone w pkt 1-3, mających za przedmiot prawa do nieruchomości
                  lub ich części.
                  1a. Pośrednik w obrocie nieruchomościami może wykonywać opracowania i
                  ekspertyzy oraz doradztwo w zakresie rynku nieruchomości.
                  2. Pośrednik wykonuje czynności, o których mowa w ust. 1, osobiście lub przy
                  pomocy innych osób wykonujących czynności pomocnicze i działających pod jego
                  bezpośrednim nadzorem, ponosząc za ich czynności odpowiedzialność zawodową
                  określoną w ustawie.
                  3. Zakres czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami określa umowa
                  pośrednictwa. Umowa wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. W umowie
                  wskazuje się pośrednika w obrocie nieruchomościami odpowiedzialnego zawodowo za
                  jej wykonanie oraz numer jego licencji zawodowej. W umowie zamieszcza się
                  oświadczenie o posiadanym ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej za szkody
                  wyrządzone w związku z wykonywaniem czynności pośrednictwa w obrocie
                  nieruchomościami.
                  4. Przez umowę pośrednictwa pośrednik lub przedsiębiorca, o którym mowa w art.
                  179 ust. 3, zobowiązuje się do dokonywania dla zamawiającego czynności
                  zmierzających do zawarcia umów wymienionych w ust. 1, a zamawiający zobowiązuje
                  się do zapłaty pośrednikowi lub przedsiębiorcy wynagrodzenia.
                  po 3) doradca finansowy to nie prawnik a wielu posredników nim jest - ciekawe
                  czy poinformował Cie o zgrożeniach wynikajacych z obciązeń nieruchomości, nie
                  tylko finansowych, ale np. różnych służebności czy o takiej istotnej kwestii
                  jak wymeldowanie ze zbywanej nieruchomości (tego ostatniego to nawet notariusze
                  nie egzekwują bo to nie ich problem)
                  • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:18
                    nie wiem za bardzo czemu ma sluzyc ten wyciag z ustawy....

o tym ze trzeba zadbac o wymeldowanie, sprawdzic resjestr zstawow skarbowych to
                    wie chyba kazdy myslacy czlowiek

a do agencji i agentow sie przekonam jezeli beda odpowiadali finansowo za swoje
                    doradztwo do kwoty transakji...
                    • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:24
                      piszesz "tego co poczytalem to wynika, ze praca agencji polega glownie na
                      przedstawieniu sobie stron transakcji i towarzyszeniu stronom w roznych
                      miejscach - np. notariusz..." - wyciąg z Ustawy wskazuje częściowo na zakres
                      pracy posrednika
                      życzę dobrego myślenia i udanych transakcji :)
                      • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:30
                        wyciag z ustawy na nic nie wskazuje, wskaz mi w tym wyciagu jakies obowiazki
                        agenta. Bardzo ciekawe jest np sformulowanie:

"1a. Pośrednik w obrocie nieruchomościami może wykonywać opracowania i
                        ekspertyzy oraz doradztwo w zakresie rynku nieruchomości."

slowo MOŻE oznacza, ze jak ma ochote to moze, ale jak nie to nie musi, zamiast
                        moze powinno byc "jest zobligowany", "obowiazkiem agenta jest" a nie MOŻE, bo
                        morze to jest glebokie i szerokie
                        • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:36
                          przytoczony zapis wskazuje na to że posrednik może wykonywac porzedmiotowe
                          czynności - aby je wykonywać trzeba mieć dodatkowe uparwnienia i certyfikaty -
                          nie każdy się może o nie starać - np. o tytuł doradcy może zabiegac tylko ten
                          kto juz działa w określonym zawodzie związanym z obrotem nieruchomościami -
                          czyżby Twój doradca fiannsowy tego Ci nie powiedział _ przepraszam za ironie :)
                          • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:43
                            no to juz calkowity cyrk, widac z tego ze mozna byc agentem i nie miec obowiazku
                            doradzania (bo do tego trzeba miec inne uprawnienia), czyli agent bez
                            specjalnych uprawnien jest... no wlasnie kim jest?? osoba przekazujaca adresy za
                            2,9% wartosci mieszkania? lekka przesada
                            • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:58
                              to nie jest cyrk - to jest prawo - agent jest nikim (przepraszam jeśli kogos
                              urażam) zgodnie z obowiązującym prawem w obrocie nierucnomościami mogą brać
                              udział tylko 3 zawody - tzw. posrednik w obrocie nieruchomościami (NIE AGENT),
                              rzeczoznawca majątkowy oraz zarządca nieruchomościami, trwaja starania wpisania
                              do ustawy właśnie doradcę rynku nieruchomości (z warunkami przeze mnie
                              wspomnianymi)- osoby wykonujace ww zawody bezwględnie muszą posiadać lecencję
                              oraz ubezpieczenie OC
                              • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:01
                                "to nie jest cyrk - to jest prawo" - no tak, racja zapomnialem ze zyje w Polsce,
                                wychodzi na to ze osoby zajmujace sie w wiekszosci uslugami posrednictwa nie
                                powinny sie tym zajmowac, a osoby ktore powinny nie sa wpisane w ustawie... heheh
                                • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:14
                                  tu niestety masz całkowitą rację - to jest Polska - a dzięki takim osobom zawód
                                  posrednika ma określoną, negatywną, opinię
                    • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:31
                      a co do odpowiedzialności - Ubezpieczeniem OC jest objęta odpowiedzialność
                      cywilna pośrednika w obrocie nieruchomościami za szkody wyrządzone w
                      następstwie działania lub zaniechania ubezpieczonego, w okresie trwania ochrony
                      ubezpieczeniowej, w związku z wykonywaniem czynności pośrednictwa; Minimalna
                      suma gwarancyjna ubezpieczenia OC, w odniesieniu do jednego zdarzenia oraz
                      wszystkich zdarzeń, których skutki są objęte umową ubezpieczenia OC, wynosi
                      równowartość w złotych 25 000 euro - to TY decydujesz czy wartość polisy danego
                      posrednika jest dla Ciebie wystarczająca czy też nie i zawierasz z nim umowę
                      lub nie

• gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:40
                        ubezpieczenie to zadna odpowiedzialnosc, to asekuracja... i kazdy rozsadny
                        czlowiek tak robi

co nadal nie zmainie faktu ze w ustawie nie sa okreslone zadne obowiazki agenta...

• gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:46
                          mam prosbe, podaj mi wykaz dokumentow i uprawnien, ktorymi powinien legitymowac
                          sie agent, ktore z kolei swiadcza o tym ze jest wart prowizji
                        • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:50
                          dyskutujesz z zapisami prawa Rozporządzenie MF z dnia 21 września 2004 r. w
                          sprawie obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej pośrednika w
                          obrocie nieruchomościami (Dz.U.2004.207.2113)wyraźnie mówi o odpowiedzialności.
                          Co do obowiązków posrednika jeszcze raz spójrz na pkt. 3 przytoczonegoi wyżej
                          art. Ustawy - ty Ty określasz co posrednik ma zrobic dla Ciebie ("Zakres
                          czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami określa umowa pośrednictwa").
                          Jest jeszcze coś takiego jak standardy zaowodowe - Standardy zawodowe ustalają
                          organizacje zawodowe pośredników w obrocie nieruchomościami w uzgodnieniu z
                          ministrem właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i
                          mieszkaniowej. Komunikat o uzgodnieniu standardów zawodowych zamieszcza się w w
                          Dzienniku Urzędowym ministra właściwego do spraw budownictwa, gospodarki
                          przestrzennej i mieszkaniowej.
                          • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 15:54
                            niestety cos takiego jak standardy zawodowe nieobowiazuje... wszystko co nie
                            jest zapisane w umowie nie obowiązuje... probowalem dostac od agencji wzor
                            umowy, ale nic z tego... umowe podpisuje sie na kolanie przed drzwiami mieszkania...

Jesli znasz jakas agencje, agenta - ktory przesliemi wzor umowy, tak zebym mogl
                            sie zapoznac na spokojnie bede bardzo wdzieczny
                            • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:03
                              każdy posrednik ma swoją umowę i zawzięcie zwykle jej stzrzeże; nie ma chyba
                              czegoś takiego jak wzór umowy pośrednictwa; proponuje zajrzeć Ci na strony
                              Państwowej Federacji Rynku Nieruchomości albo Warszawskiego Stowarzyszenia
                              Posredników w Obrocie Nieruchomościami - tam powinny być cenne wskazówki;
                              • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 18:39
                                ale czego tutaj strzec, chyba ze obawiaja sie iz klient pojdzie z taka umowa do
                                prawnika, wroci do agencji madrzejszy i nie podpisze pierwszego lepszego "papierka"
                            • oskar59 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:06
                              Standardy oczywiście obowiązują, jest tylko problem ich egzekwowania. Jeśli masz
                              zastrzeżenia - skontaktuj się ze WSPON - jest tam komisja odpowiedzialności
                              zawodowej. Z działanie niezgodne ze standardami można stracić licencję i nie
                              odzyskać jej przed upływem 5 lat...
                          • oskar59 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:03
                            Ponieważ dyskusja nabiera charakteru mocno teoretycznego zamieszczam link do
                            standardów zawodowych pośredników w obrocie nieruchomościami:
                            www.mi.gov.pl/pliki/aktualnosci_sg/1997/doc/kom_mi_s_nowy.pdf
                            A co do ubezpieczenia - jest obowiązkowe dla tego zawodu (oczywiście dla
                            pośredników posiadających licencje, a nie dla osób pracujących na ich zlecenie).
                            • iipw Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:07
                              rzeczywiście osoby pracujące na zlecenie nie podlegają ubezpieczeniu ale za
                              to "Jeżeli pośrednik wykonuje czynności przy pomocy innych osób, działających
                              pod jego nadzorem, podlega on również ubezpieczeniu od odpowiedzialności
                              cywilnej za szkody wyrządzone działaniem tych osób" - art. 181 ust. 3
                              przedmiotowej Ustawy - i jeśli podpisuje się umowę z taką osobąnależy sparwdzić
                              czy polisa posrednika uwzględnia działanie takiej osoby
              • grinti Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 21:34
                nie podpisywałam żadnego pełnomocnictwa jedynie klasyczną umowę pośredniczenia
                a i tak załatwiłam tylko zaświadczenie ze wspólnoty o niezaleganiu w opłatach -
                wszystko inne: wyciąg z księgi wieczystej mieszkania, wyciąg z księgi
                macierzystej itp. załatwiła agencja ale dopiero wtedy jak powiedziałam, że tego
                nie zrobię - tak to wyglądało w praktyce - uważam, że ta praca jest niewarta
                tych tysięcy najwyżej kilkaset złotych, przecież prowizja brana jest od
                sprzedającego i kupującego
                • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 29.08.06, 09:49
                  a korzystales z pruszkowskiej agencji?
    • sofanes Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:39
      Ja kupilem mieszkanie przez DOM-KUBIAK, a mialem doswiadczenia (zle) z dwiema
      innymi agencjami, ale nie pamietam ich nazw.
      To oczywiscie nie musi znaczyc, ze DOM-KUBIAK jest super-hiper, ale z wlasnego
      doswiadczenia moge polecic - byli pomocni.
      • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 18:41
        o widze ze druga osoba poleca "Kubiaka" - jak samodzielnie nie znajde czegos to
        chyba tam sie wybiore... moze jak z polecenia to na mniej PLN mnie skasuja ;)
        • margot79 Re: Agencja nieruchomosci 29.08.06, 15:33
          My także kupowaliśmy przez Kubiaka i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mieliśmy
          przedtem do czynienia z kilkoma agencjami, więc mamy porównanie.
          • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 29.08.06, 23:43
            negocjowaliscie moze z Nimi wysokosc prowizji?
            • sofanes Re: Agencja nieruchomosci 30.08.06, 00:27
              ja nie :-)
              Co nie znaczy, ze dzis bym nie sprobowal ;-)
            • katspo Re: Agencja nieruchomosci 30.08.06, 15:22
              Ja negocjowałam co prawda niewiele ale stanęło na 2,2% ale 600zł zostało w
              kieszeni:))))
            • katspo Re: Agencja nieruchomosci 30.08.06, 15:23
              Ja negocjowałam co prawda niewiele- stanęło na 2,2% ale 600zł zostało w
              kieszeni:))))
            • margot79 Re: Agencja nieruchomosci 01.09.06, 21:56
              gonzoxx1 napisał:

> negocjowaliscie moze z Nimi wysokosc prowizji?

Nie. Ale coś niecoś udało się w kieszeni zostawić...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka