miror13 04.10.14, 16:28 Mam pomysł głosujemy na nowych ludzi, ci co są już dawno się wypalili. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_k84 Re: wybory2014 04.10.14, 17:02 to ich pokaż. Bo ci co są to starzy lub ich słupy... Odpowiedz Link Zgłoś
miror13 Re: wybory2014 05.10.14, 12:30 To lepiej głosować na pana b lub d. Ja osobiście widzę kilka nowych nazwisk i wolę dać im szansę niż starych cwaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
karo-777 Re: wybory2014 05.10.14, 19:23 Kandydata na Burmistrza Zielonki powinno się rozpatrywać w trzech podstawowych kategoriach : 1)Mieszkaniec Zielonki 2) mający wykształcenie wyższe kierunkowe: ,,samorząd " 3) mający doświadczenie w pracy na stanowisku vice-Burmistrza lub vice Starosty i to co najmniej 2 lata Reszta,, farbowanych lisów" z okolicznych miejscowości oraz z brakiem kierunkowego przygotowania należy skreślić na samym początku i nie zwracać uwagi na hasła i propozycje które są typową ,, kiełbasa wyborczą". Odpowiedz Link Zgłoś
po-wiatowy Re: wybory2014 05.10.14, 20:04 karo-777 napisał(a): > Kandydata na Burmistrza Zielonki powinno się rozpatrywać w trzech podstawowych > kategoriach : > 1)Mieszkaniec Zielonki > 2) mający wykształcenie wyższe kierunkowe: ,,samorząd " > 3) mający doświadczenie w pracy na stanowisku vice-Burmistrza lub vice Star > osty i to co najmniej 2 lata I jeszcze brakuje jednego kryterium : żeby był z partii politycznej radiomaryjno-bogoojczyźnianej i był popierany przez lokalne parafie !! I zaraz się okaże że kandydat jest tylko jeden.. Odpowiedz Link Zgłoś
miror13 Re: wybory2014 05.10.14, 21:12 Burmistrzem tak samo jak radnym musi być osoba która chce coś zrobić dla swego miasta. Osoba dla której uzyskane stanowisko jest zaszczytem i która zna problemy swojego miasta. Jeśli chodzi o wykształcenia to nie jest to najważniejsze. Dla mnie osobiście liczy się człowiek a nie świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 05.10.14, 22:05 a kolega po-wiatowy to pewnie wybierze kandydata który kwiaty pod mogiłą bolszewików będzie składał. Bo Bóg-Honor-Ojczyzna to coś złego ? Parafie zawsze wspierają kogoś wierzącego a nie kandydatów z partii popierającej dewiacje pod hasłem "nowoczesności". Precz z peło. Odpowiedz Link Zgłoś
po-wiatowy Re: wybory2014 05.10.14, 22:38 sultanbrunei napisał: > a kolega po-wiatowy to pewnie wybierze kandydata który kwiaty pod mogiłą bolsze > wików będzie składał. > Bo Bóg-Honor-Ojczyzna to coś złego ? > Parafie zawsze wspierają kogoś wierzącego a nie kandydatów z partii popierające > j dewiacje pod hasłem "nowoczesności". > Precz z peło. Jeszcze tylko falanga powinien się wypowiedzieć..... Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 05.10.14, 23:59 Szkoda bo znowu pruubjesz szydzić ale to twój wybór. Ja wiem jak jest i jak musi być i jak myslą ludzie co mieszkają w zielonce którzy maja dosyć bałaganu marnotrastwa i łapóweek. Masz jeszcze czas aby samemu to zrozumieć najlepiej aby zagłsować na polske a nie na niemiecką wrone. Odpowiedz Link Zgłoś
mariomarines Re: wybory2014 06.10.14, 10:37 sultanbrunei napisał: > a kolega po-wiatowy to pewnie wybierze kandydata który kwiaty pod mogiłą bolsze > wików będzie składał. > Bo Bóg-Honor-Ojczyzna to coś złego ? > Parafie zawsze wspierają kogoś wierzącego a nie kandydatów z partii popierające > j dewiacje pod hasłem "nowoczesności". > Precz z peło. No i oczywiście Pisuarami i im podobnymi, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 06.10.14, 15:14 miror13 napisał: > Mam pomysł głosujemy na nowych ludzi, ci co są już dawno się wypalili. Gdzie jest lista potencjalnych kandydatów ? Czy to może jeszcze za wcześnie ? Poza pchającym się drzwiami i oknami PW i nikomu nie znanym MW , nie słyszałem ani nie mogę znaleźć żadnych przyszłych "burmistrzów". Po wpisaniu w wyszukiwarce "kandydaci na bu...." wyskakuje tylko PW, a o nie jakim MW dowiaduję się tylko też tu z forum. Czy to już wszyscy chętni ???? Odpowiedz Link Zgłoś
mariomarines Re: wybory2014 06.10.14, 16:20 Kandydatami na fotel burmistrza jak na razie są: Michał Wujek - PIS Kamil Iwandowski - KWW Mieszkańcy Piotr Wyszyński -KWW Jeden Powiat i chyba PO? Bożenna Gruszczyńska - KWW Nowa Zielonka Dorota Bienias - KWW Dla Zielonki Grzegorz Dudzik - Wspólnota Samorządowa Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 06.10.14, 18:02 Naprade oni są kandydatami? Każdy który troche myśli wie że tylko jeden kandydat zaprowadzi porządekk w zielonce i jest nim Michał Wujek o czym sam pisze na łamach gazety. O reszcie nikt kogo znam nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
woroskoczek Re: wybory2014 06.10.14, 19:40 falanga_zielonka napisał(a): > Naprade oni są kandydatami? Każdy który troche myśli wie że tylko jeden kandyda > t zaprowadzi porządekk w zielonce i jest nim Michał Wujek o czym sam pisze na ł > amach gazety. O reszcie nikt kogo znam nie słyszał. A czy mógłbyś powiedzieć w której gazecie wypowiada się Pan Wujek bo z chęcią bym przeczytał????? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory2014 06.10.14, 20:42 w żadnej. Bo toto w czym się produkuje nie m nr ISSN, czyli jest zdatne na gwóźdź w wygódce... Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 06.10.14, 22:40 Właśnie to odrużnia normalnych ludzi od takich lemingów co jak widzą gazete to sprawdzają czy ma numer isbn i jak nie ma to dla nich nie gazeta. Ludzie obudźcie sie bo zaraz bedzie dla was za późno. A naprawde to powiedz że tobie głupio bo sam nie wpadłeś na to żeby zrobić gazete dla ludzi i teraz sie czepiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mariomarines Re: wybory2014 07.10.14, 08:16 W typowym szmatławcu wydanym tylko na potrzeby kampanii wyborczej. Przeglądałem to gó..o nie da czytać tych lokalnych krzykaczy w beretach. Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 07.10.14, 08:49 Nie czytałeś i dlatego teraz wypisujesz takie brednie. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory2014 07.10.14, 10:49 mariomarines napisał(a): > To się nawet do kibla nie nadaje. Jak dobrze ugnieciesz to się nada... Jak zresztą i zawartość. Bzdety z Perkowskim (gość który z Ząbek zrobił fawelę podwarszawską - 50 tysięcy ludzi bez podstawowej infrastruktury miejskiej... Autoreklama sępa żerującego na ludzkim nieszczęściu bo tylko tak można nazwać kancelarie "odszkodowawcze" - spytajcie się o prowizję! I wywody o cenie ścieków mme Kuczyńskiej, której wiedza ekonomiczna zaczyna się kończy na zakupach obiadowych... Odpowiedz Link Zgłoś
podatnik2014 Re: wybory2014 06.10.14, 18:37 A czy jakiś kandydat na radnego od Korwina, u nas kandyduje? Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 06.10.14, 22:35 Od JKM do sejmików dwoje startuje w naszym okręgu. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Spotkanie z mieszkańcami w Szkole Podstawowej nr 1 11.10.14, 10:33 Zapraszamy mieszkańców na spotkanie z Tomaszem Wołujewiczem - kandydatem na radnego z okręgu nr 5 (ulice Chopina, Kilińskiego, Kochanowskiego, Kolejowa, Leśna, Kołłątaja, Staszica, Skorupki, Szkolna, Wyszyńskiego, Żwirki i Wigury) i kandydatką na burmistrza - Dorotą Bienias. Spotkanie będzie miało miejsce w Szkole Podstawowej Nr 1, ul. Staszica 56 w niedzielę 12 października 2014 r. o godzinie 18.00. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Spotkanie z mieszkańcami Bogdana Krysińskiego 13.10.14, 11:16 Radny Bogdan Krysiński zaprasza mieszkańców na spotkanie, które odbędzie się w czwartek 16 października o godz. 18.00 w Szkole Podstawowej nr 3, ul. Wilsona 34/36 na którym przedstawi sprawozdanie ze swojej działalności w Radzie Miasta Zielonka w kadencji 2010-2014. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 15:37 Wsród Tych..nowych..tez mozna się nieźle naciąć. To, że ktoś ładnie na zdjęciu wygląda o niczym nie świadczy. No chyba, że damy szanse innym-nowym na budowanie nowych domków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 13.10.14, 18:36 Myśle że nie doceniasz nowych twarzy a najbardziej tych młodych. Polecam tobie przeczytanie Kuriera Lokalnego w którym amsz wszystko opisane i mozesz sama sobie zobaczyć że to są młodzi dynamiczni i sprytni kandydaci którzy maja najwiecej do zaproponowania dla mieszkańców zielonki. Dlatego ja nie chce przyiwazywać uwagi do tego że ktoś sobie wybuduje domki jak jest wystarczajaco sprytny bo taka budowa może wyjsć z porzytkiem dla miasta np przez zatrudnienie na budowie i potem jeszcze dać kąt do zamieszkania rodzinom które są w trudnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 19:30 Nie napisałam, że każda Osoba, która próbuje swoich sił po raz pierwszy niczego sobą nie prezentuje. Wiem natomiast bez czytania, a z życia w Zielonce, że są wśród kandydaci, którzy przy pierwszym bezpośrednim kontakcie, po pierwszym pytaniu dotyczącym miasta..polegliby na maksa. Ja dziękuję za takich Radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 13.10.14, 19:36 A może jakiś mały sondażyk lokalny ktoś umie stworzyć i zamieścić na wszelkich lokalnych forach , można by anonimowo wskazać tego czy owego. ... Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 19:46 Swietna myśl :) Każdy z nas zna tego, czy owego ..który na pozór sprawia wrażenie idealnego...ale to tylko wrażenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzo Re: wybory2014 13.10.14, 20:00 Powiem tak dość cwaniaków i spryciarzy ,mieszkańcy Zielonki to nie stado baranów którym można zamydlić oczy daniem kąta do zamieszkania.Rodziny w trudnych sytuacjach powinny MIEĆ pomoc z urzędu i bez ŻADNEJ łaski.falanga-zielonka to co sugerujesz jest obrzydliwe i cuchnie z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 13.10.14, 20:20 Może cuhcnie dla kogoś kto jest zazdrosny o zaradnść młodych ludzi ale moze lepiej w końcu otworzyć oczy i zrozumieć żę dziadaki leśne nie dorastają sprytem do pięt młodym i dynamicznym patrjotą. TEraz ciagle słychać o młodych ludziach którzy soibe radzą w życiu i zostawiają reszte z niczym. Każdy woli miec takich po swojej stronie bo stego są sam e kożyści. Ja wierze żę zielonka w końcu sie doczekała prawdziwych gopsodarzy zawsze jak otwieram Kurier Lokalny i czytam go. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 20:25 O jakiej Ty zazdrości pierdzielisz? Znam tych kilku "patriotów", którzy decyzję o starcie w wyborach podjęli biorąc pod uwagę tylko korzyści materialne. Jeśli to o taki spryt chodzi, to powodzenia Człowieku! P.S. Tak na marginesie, skoro tak czytasz namiętnie ten Kurier, to zerknij czasem i do słownika j. polskiego. Do tego nie potrzeba wiele sprytu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzo Re: wybory2014 13.10.14, 21:06 Panie Boże chroń Zielonkę przed takimi DZIADAKAMI leśnymi obcego pochodzenia z ich sprytem i "ZARADNOŚCIĄ" Odpowiedz Link Zgłoś
kryzo Re: wybory2014 13.10.14, 20:37 Dziecinko Twój spryt to głupota,zaradność i Twoje podejście eliminuje CIĘ Z POWAŻNEJ rozmowy.Radzę pampersa zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 13.10.14, 21:01 Na szcześćie wiele ludzi z zielonki ma swoje zdanie i nie pozwalaja sobie manipulować takim jak kryzo czy pzodrowienia. NA pewno sie nie zastanawaiiście czy jakiś inny kandydat sobie zadał trud aby wydawać gazete dla zwykłych ludzi gdzie sie troszczy o każdego i do tego robi to w zgodzie z Kościołem. Wystarczy żę popatrzysz na zdjecie jak stoją do zdjecia to w tle jest krzyż a na przykład inny kandydat co był rzecznikiem prasowym to tylko sobie pozuje i pokazuje reką na swoje nazwisko. KPINA. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 21:08 O jakiej Ty manipulacji piszesz? Tak myślę sobie, ze masz bardzo zawężone horyzonty i z uporem mówisz o jednej osobie. Człowieku, ogarnij się. Powiem Ci, że jestem Ci wdzięczna, że mi uświadomiłeś co jest ważne w wyborze Gospodarza Miasta - Krzyż w tle. Dla jasności, ja w swoich wypowiedziach nie ograniczałam się tylko do kandydatów na Burmistrza, ale i na ludzi którzy mają utworzyć Radę naszego Miasta. Tak z ciekawości zapytam, ile lat mieszkasz w Zielonce? Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 13.10.14, 21:16 Ja też mówie o kandydatach na każde staowisko bo każdy powinien mieć taki e zdjecie które pokazuje że jest po naszej a stronie a nie po stronie cywillizacji śmierci. To dla mnie bardzo wzruszajace chwile kiedy widze takie swiadectwo. A ty na to plujesz i plujesz na polske. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 21:25 Nie obrażaj mnie! Źle trafiłeś Człowieku! Nic o mnie nie wiesz, a ja nie pozwolę Ci Psycholu pluć na mnie! Radzę rozsądniej dobierać słowa, bo pamiętaj..że nikt nie jest tu anonimowy. Życzę wielu wzruszeń "PatrJoto"! Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 21:31 Wiesz...tak sobie pomyślałam, że na pamiątkę naszej "dyskusji" wydziergam Ci na szydełku śliczny berecik i zostawię na Zachrystii u ks Adama. Szczęść Boże falanga. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzo Re: wybory2014 13.10.14, 21:18 O to chodzi ,falanga to nie te czasy dziecinko że ludziom oczy zamydlisz jakimś piśmidłem "dla zwykłych ludzi"zmień pampersa.Boże chroń ZIELONKĘ przed oszołomstwem Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilwak Re: wybory2014 14.10.14, 08:53 Od jakiegoś czasu przyglądam się tej rozmowie i w końcu postanowiłem się włączyć. Jestem już wiekowym człowiekiem i uważam, że trzeba dawać szanse młodym ludziom, ale razi mnie sytuacja kiedy ustępujący radny próbuje wsadzić na stołek swoją córkę. Tak się składa, że w miarę jak mi zdrowie pozwalało brałem udział we wszystkich posiedzeniach rady i proszę mi wierzyć, że tata rzeczonej w powyższych wypowiedziach kandydatki nigdy nie zabierał głosu. Co takiego zdziałał dla naszego miasta? Wiem, że nie głosujemy na tego Pana ale czy mam wierzyć,że to przypadek, że Pani która jest córką kandyduje na kolejną kadencję, że kierują nią zamiary działania dla miasta. proszę mnie poprawić, może jestem już stary i głupi i nie rozumiem otaczającego mnie świata. Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 13.10.14, 21:40 Skoda mi czytać wszystkie słowa nienwiści pod mojm adresem. Jak byś mnie tak nie atakował pozdrowjenia to bym sie ucieszył z beretu a tak to musze podzienkować i nie proponuj mi nic wiecej. Ja zawasze wieże że ludzi można zmienić i nawet najbardziej pszekonanych i błondzoncych. Dlatego namawiam żeby wybrać polske prawdziwą a nie fałszywo i nie dać sie oszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_mot Re: wybory2014 13.10.14, 21:41 Taaa głosujmy na młodych ludzi. Z tego co się orientuje to z części Bankowej mamy młodą, nową kandydatkę na radną...córkę starego radnego... Wygląda to trochę na ustawianie swoich, może się mylę... Z pewnością dziewczyna chce działać na rzecz miasta, pytanie co konkretnego zrobił jej ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 21:53 Idąc tokiem myślenia szanownego Falangi, pozwolę sobie zapytac, czy ma krzyż w tle ..bo to podstawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_mot Re: wybory2014 13.10.14, 21:55 Szczerze mówiąc nie zwróciłam uwagi, aż sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
beata_mot Re: wybory2014 13.10.14, 22:27 Krzyża w tle nie ma, ale Szanowna Pani dla mnie osobiście światopogląd kandydata to drugorzędna sprawa. Mnie przede wszystkim interesuje co konkretnie dany kandydat zamierza zrobić w naszym mieście i potwornie irytuje mnie wsadzanie na stołki pociotaków. Tatuś pochapał troche to teraz córeczkę do korytka pcha! Ludzie umiaru nie mają, jeszcze żeby coś za tym szło. Ehhhh szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynyjaku Re: wybory2014 13.10.14, 23:40 nie wiem, czyja corka startuje w wyborach, ale wiem, ze dotychczasowi radni z Bankowki to totalna porazka - radze omijac z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 14.10.14, 07:18 Niestety kogoś Mieszkancy wybrac będą musieli...i to moze okazac się jeszcze większą porażką niz Ci poprzedni.. Taka jest rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
mariomarines Re: wybory2014 14.10.14, 07:19 A wybierasz ja czy ojca. Ocknij się. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 14.10.14, 11:03 Z dwojga zlego ojciec bylby lepszy. Się ockniesz jak będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 14.10.14, 11:31 Nie widzę problemu w tym ,że po ojcu nadchodzą jego dzieci. W sumie tak było jest i będzie od zarania dziejów. Dlaczego córka ma nie kandydować ? B o ojciec był radnym? Bzdura. Może ma jakiś swój światopogląd , który będzie chciała realizować, albo zaistnieć , nie wiem... Aczkolwiek bez mojego głosu :) Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 14.10.14, 12:08 Zgadzam się, są rodziny gdzie ojciec jest filarem, daje przykład. I w tym przypadku cieszyłabym się, gdyby po ojcu radnym-prawdziwym oddanym społeczniku pałeczkę przejęłaby córka, wychowana w tym duchu. Niestety w tym przypadku tak nie jest, jestem przekonana, że ludzie znający Ową Kandydatkę z pewnością przyznaliby mi rację. Ale cóż każdy kieruje się swoimi poglądami i zapewne o każdym możnaby było coś napisać. Ja np nie wyobrażam sobie, żeby w Radzie Miasta zasiadła Osoba, która szczyci się tym, ze brała udział w sobotnim "biegu" na rzecz Domu Samotnej Matki, czy tez brała udział w Wielkiej Orkiestrze. Takie informacje wyczytałam przed chwilą na Jej profilu jako kandydatki. Być może za dużo wymagam od naszych Społeczników :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilwak Re: wybory2014 14.10.14, 13:31 Ma Pan rację,że to nie problem żeby dzieci szły śladami rodziców. Problem polega na tym, że w tym przypadku radny-tata przez 4lata nic nie zrobił dla naszej społeczności, brak mu było wigoru żeby chodź od czasu do czasu wypowiedzieć się na posiedzeniu rady, więc czy idąc tym tokiem rozumowania należy oczekiwać takiej samej intesywności działań następczyni? No nie wiem, jestem pełen obaw... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory2014 14.10.14, 14:13 to samo masz na Wolności. Córcia BB po mamusi KCh.... Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 14.10.14, 14:33 Bo to ciepłe miejscóweczki i rodzice dbają o swoje pociechy, bez względu na wiek :D Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 13.10.14, 21:45 Jesteś The Best! Powaga! Nieugięty PatrJota. Wiesz...ja nie potrzebuje oglądać krzyża na zdjęciach, żeby doznawać wzruszeń. Tobie również tego życzę. Może wtedy poczujesz, czym jest prawdziwe wzruszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 13.10.14, 23:34 Dla mnie prawdziwe jest moje patrjotyczne wzruszenie i wiem że dużo ludzi z zielonki podobnie obiera takie świadctwa. Szkoda że w kraju który jest kolbeką chrześcijaństwa jest zgoda na takie wypowiedzi które w innych krajach na pewno są karane i pietnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
karo-777 Re: wybory2014 14.10.14, 08:32 Padła propozycja sondażu .... był taki sondaż poparcia kandydatów na Burmistrza Zielonki na stronie Wieści w czasie wakacji ale kandydat na Burmistrza zamieszkały w Ossowie zajął w tym sondażu ostatnie miejsce i podniesione zostało ,,larum" ,że stronę tej gazety zaatakował haker lub grupa hakerów bo wynik był druzgocący tego sondażu dla wspomnianego kandydata, więc pytanie brzmi czy jest sens ponownego sondażu bo znowu zaatakują hakerzy ....... Co do wpisów falangi to co raz bardziej dochodzę do wniosku ,że jest to celowa robota ,żeby ośmieszać danego kandydata i środowisko ,które reprezentuje a nie mu pomagać na tym forum. Ilość błędów ortograficznych ,styl , oraz czasami argumenty to taka typowa ..piąta kolumna" .... ciekawe kto się w to bawi ???? Komu najbardziej na tym zależy aby ten kandydat był tak postrzegany???? Odpowiedz Link Zgłoś
falanga_zielonka Re: wybory2014 14.10.14, 09:27 Szkoda żę nie rozumiesz co to znacyz byc patrjotą i że każdy może nim być nawet jak robi błedy. Dla mnie wracaja bolesne wspomninia ze szkły jak nikt nie probował zeozumieć że to dyfsunkcja bo jeszce wogle wtedy sie o tym nie mwiło. A teraz atkujesz mnie. Żałosne i smutne bo nie masz argmentw. Taka jest teraz polska i to tszeba zmeinć. Odpowiedz Link Zgłoś
rajqu Re: wybory2014 15.10.14, 13:27 ja lubie posty trolla internetowego z zielonki - jego wpisy sa jak lep na debili. Gosciu ma niezly uwbaw z wkrecania was a wy jak wspolczesne do kichoty wojujecie z czyms czego nie ma. Jakim trzeba byc ograniczonym aby nie sobaczyc ze to "zwykly" trolling. falanga pisz dalej posmiejemy sie razem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 15.10.14, 13:47 To żeś zabłysnął, nie ma co! Po cholerę to forum, na którym wypowiadają się stwory, a nie ludzie. Żałosne. Ale Tobie życzę świetnego ubawu! Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 14.10.14, 09:27 dokładnie też tak to odbieram. ludzie dają się wciągnąć w dyskusje z trollem który udaje zatwardziałego mohera. Oczywiście że szkodzi, taka robota trolla. Co do sondażu - kto się tym zajmie ? chętnych pewnie brak, no może ten jeden jedyny ossowski by zrobił , ale z kim on go przeprowadzi ? z powiatowym tylko pewnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory2014 14.10.14, 09:53 sultanbrunei napisał: > dokładnie też tak to odbieram. ludzie dają się wciągnąć w dyskusje z trollem kt > óry udaje zatwardziałego mohera. > Oczywiście że szkodzi, taka robota trolla. > Co do sondażu - kto się tym zajmie ? chętnych pewnie brak, no może ten jeden je > dyny ossowski by zrobił , ale z kim on go przeprowadzi ? z powiatowym tylko pew > nie :) troll niestety nie zauważył, że... elektorat bardzo prawy i jeszcze bardziej sprawiedliwy bierze go na serio. W połączeniu z cho-rym na antypisizm budują poparcie dla tej formacji. A tu trzeba ludzi, a nie sztandarów. Czy przyszła/y Radna/y wierzy w blaszkę, czy w Stwórcę nie ma to żadnego wpływu na los Miasta. Istotne jest to, czy myśli, czy słucha trzymających smycz... Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 14.10.14, 14:10 Za przeproszeniem lata mi koło nosa, co na myśli ma troll, ale nie będzie odkecał kota ogonem i robil ze mnie idiotki. Rozmowa dotyczyć miała młodych, nowych ludzi..którzy chcą/czy nie chcą ..zrobić coś konkretnego dla miasta. I jeszcze jedna myśl - na tym forum niczego nie da się zbudować. Tu każdy ma swoje racje, każdy świetnie ocenia z pozycji internauty. Marek_k84 powiedz mi, gzie są Ci ludzie o których piszesz? Ja Ich nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory2014 16.10.14, 14:28 pozdro-wienia napisał(a): > Marek_k84 powiedz mi, gzie są Ci ludzie o których piszesz? Ja Ich nie widzę. pojedyncze egzemplarze można trafić na większości list. Trzeba znać po prostu sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory2014 16.10.14, 16:59 ....i jednocześnie przestrzegać przed tymi..których znamy i jestesmy przekonani o tym jakimi są ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
karo-777 Re: wybory2014 14.10.14, 18:45 sultanbrunei napisał: > dokładnie też tak to odbieram. ludzie dają się wciągnąć w dyskusje z trollem kt > óry udaje zatwardziałego mohera. > Oczywiście że szkodzi, taka robota trolla. > Co do sondażu - kto się tym zajmie ? chętnych pewnie brak, no może ten jeden je > dyny ossowski by zrobił , ale z kim on go przeprowadzi ? z powiatowym tylko pew > nie :) Oprócz tego co wcześniej napisałem to sądzę że rzeczony troll mówiąc kolokwialnie ,, lata" także pod innymi nickami po tym forum dodając swoje komentarze.Musi być strasznie napięty aby dorwać się do ,,korytka" ...... a kto to może być niech każdy sobie sam odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 11:36 18 października, w sobotę o godz. 16.00 odbędzie się spotkanie z mieszkańcami okręgu nr 14 (ograniczonego Al. J. Piłsudskiego, Marecką, Kolejową i Krasińskiego). W spotkaniu weźmie udział Ewa Kujawa - kandydatka na radną z okręgu nr 14 i Dorota Bienias - kandydatka na Burmistrza. Obecny będzie także Tadeusz Szklarski - radny niezależny obecnej kadencji i jednocześnie kandydat z okręgu nr 15 w obecnych wyborach, popierany przez KWW Dla Zielonki. Spotkanie odbędzie się w Zespole Szkół im. Prezydenta Ignacego Mościckiego przy ulicy Inżynierskiej 1. www.dlazielonki.pl/kandydaci-na-radnych-miasta-zielonka/okrg-14-ewa-kujawa www.dlazielonki.pl/dorota-bienias-kandydatka-na-burmistrza-zielonki www.dlazielonki.pl/kandydaci-na-radnych-miasta-zielonka/okrg-15-tadeusz-szklarski-popierany-przez-dz Odpowiedz Link Zgłoś
wsm54 Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 20:55 W spotkaniu uczestniczyło czterech mieszkańców. Reszta osoby bezpośrednio lub pośrednio zainteresowane wyborami dziesięć osób. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 22:06 wsm54 napisał(a): > W spotkaniu uczestniczyło czterech mieszkańców. Reszta osoby bezpośrednio lub p > ośrednio zainteresowane wyborami dziesięć osób. Niektórzy tak jak Pan byli nawet pod dwoma postaciami, jako mieszkaniec oraz kandydat na radnego, prośba o ocenę spotkania pod względne kompetencji kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 22:19 A tak szczerze, jakie są te kompetencje wg dlazielonki? Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 22:21 Pytam konkretnie o kandytatke okregu nr 14. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 22:23 absolutny brak jakichkolwiek poza parciemdo kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 18.10.14, 22:31 :) Jedyne co ta Pani robi "dla Zielonki" to zakupy na bazarku. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 00:12 pozdro-wienia napisał(a): > :) > Jedyne co ta Pani robi "dla Zielonki" to zakupy na bazarku. Zapraszamy do osobistego kontaktu: www.dlazielonki.pl/kandydaci-na-radnych-miasta-zielonka/okrg-14-ewa-kujawa . Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 00:25 Mialam okazję poznać Tą Panią osobiście, ale dziękuję za zaproszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wsm54 Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 12:41 1. Kandydatka na burmistrza. Jest postęp, na moje ponowne pytanie o połączenie dwóch spółek gminnych, padła deklaracja o połączeniu. Na pierwszym spotkaniu pytałem wykazując negatywne skutki o planowane wysypisko śmieci w sąsiedztwie miejscowości Michałów. Na obecnym spotkaniu podtrzymano deklarację o unieważnieniu decyzji środowiskowej i zadeklarowano jej upublicznienie. Niestety w pozostałych sprawach jak obniżenie diet radnych o połowę (tak ja postuluję), jest deklaracja zmniejszenia ich o 10-15%. W sprawie obniżenia kosztów ponoszonych przez mieszkańców za dostarczanie wody i odprowadzanie ścieków ( lata 2010-2014 wzrost ceny o 85%) do poziomu roku 2010, brak deklaracji do ich obniżenia poprzez wprowadzenie tz. dopłat (tak jak to było w 2010 roku). Brak deklaracji obniżenia kosztów związanych z administracją na poziomie około 2 milionów złotych rocznie z przeznaczenie na infrastrukturę drogową. Padła deklaracja likwidacji 6 etatów w administracji. Brak deklaracji w sprawie budowy oczyszczalni ścieków dla naszego miasta. Reasumują - brak deklaracji głębokich reform dla naszego miasta (poza deklaracją połączenia spółek), które miałyby na celu radykalne zmniejszenie kosztów na szeroko pojętą administrację z przeznaczeniem ich na infrastrukturę drogową. Brak woli znacznego obniżenia wysokich diet radnych i uposażenia burmistrza wskazuje, że pieniądze są chyba główny powód kandydowania. 2. Kandydatka na radną. Po prostu nie ma o czym pisać. Jestem jedynym mieszkańcem naszego miasta, który osobiście uczestniczył we wszystkich sesjach Rady Miasta Zielonka obecnej kadencji 2010-2014. Często podczas sesji zadawałem pytania obecnemu burmistrzowi w sprawie jego bieżących działań lub ich braku. Władysław Smoszyński Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 16:12 Kazdego z kandydatów ciągną właśnie te pieniądze. Korzyści materialne to priorytet. Spolecznicy to powoli stają się wyginionym gatunkiem i oni udzielają się społecznie bez parcia na cieplutkie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 16:37 pozdro-wienia napisał(a): > Kazdego z kandydatów ciągną właśnie te pieniądze. Korzyści materialne to prior > ytet. > Spolecznicy to powoli stają się wyginionym gatunkiem i oni udzielają się społec > znie bez parcia na cieplutkie miejsce. Co za problem aby 119 kandydatów na radnych podpisało się pod deklaracją, że po wyborze na radnych nie będą pobierali żadnych diet? Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 16:50 Ha! I lista momentalnie bardzo szybciutko by się skurczyła. . Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 19:03 pozdro-wienia napisał(a): > Ha! I lista momentalnie bardzo szybciutko by się skurczyła. > . Moim zdaniem wystarczy aby spotkali się przedstawiciele wszystkich komitetów wyborczych i po problemie! Do ustalenia np. trzy punkty; 1. diety radnych – 0 zł / 300zł / 500zł/ przewodniczący rady + 30% 2. wynagrodzenie burmistrza – 4 tyś/ 6 tyś/ 8 tyś + roczna premia bez ograniczeń uzależniona od efektów zarządzania miastem 3. utrzymanie tych zasad przez kadencję 2014-2018 Osobiście uważam, że w przypadku burmistrza radni powinni Go rozliczać z efektów pracy oraz realizacji powierzonych zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 19:20 a po wyborach..... PODWYŻKA! Już raz to zrobiliście... I to zapamiętano. Więc macie wolne... Hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 19:22 Chętnie bym poszła na takie spotkanie, ale obawiam się, że to opcja nie do przyjęcia przez poszczególne Komitety. :) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_gut Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 19:22 Salut. Lechu, nie byłoby po problemie ponieważ zgodnie z prawem to Rada Miasta ustala sama stawki diet i wynagrodzenie dla burmistrza, a nie kandydaci do tych stanowisk. Owszem 119 kandydatów z 17 komitetów pokazuje, że nie jest to żadne "postępowanie obywatelskie" tylko wyścig do "koryta" tym bardziej, że prawie wszyscy mają podobne "hasła" (największe różnice to straż miejska, oczyszczalnia ścieków i basen). Razem z Renatą wymyśliliśmy, że trzeba by złożyć wniosek obywatelski o zmianę przepisów prawa, na poziomie ustawy, która skutecznie zablokuje bycie radnym dla "kasy". Zauważ, że są i tacy, którzy będąc radnymi nie skalali się pracą przez lata. Skoro już zabrałem głos w sprawie to co sądzicie o kandydaturach powiązanych rodzinnie albo równocześnie na stanowisko burmistrza i radnego? Tak, tak, prawo tego nie zabrania, ale ... Życząc powodzenia, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 19:33 Juz gdzieś na forum przewinely sie przyklady. Corka radnego-bezradnego z pewnością nie będzie bardziej zaradna..bo ani sobą nic nie prezentuje, ani Spolecznikiem w zyciu nie byla, ale od tatusia wie..ze za posiedzenie na sesji..kasa wpadnie. Wg mnie radni, ktorzy zdają się byc w Radzie kolejne kadencje jakby przez zasiedzenie powinni odpocząć i wziąść się do roboty jak przysłowiowy Kowalski. Znamy Ich przeciez i pamietamy jaki byl co niektórych status materialny zanim dorwali się do zloba. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 20:02 dlatego spokojnie zapomnijmy o programach bo to humbug... Po wyborach idą do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 20:57 Robercie! Wniosek obywatelski jak najbardziej, ale mówimy o wyborach które są za cztery tygodnie, co do kandydowania osób które mają rożne zależności, jest to ich decyzja oraz sprawa taktu i dobrego smaku. W przypadku naszego komitetu nie mamy tego problemu, lecz zarazem znasz przykłady ludzi, którzy jak afirmowali władzę to im nie przeszkadzały kwoty diet ani łączenie stanowisk w jednostkach budżetowych miasta i bycie radnym. Proponuję jednak zebranie zainteresowanych komitetów i podjęcie zobowiązań! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wsm54 Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 21:09 Jestem jak najbardziej za Pana pomysłem. Jedna uwaga - nie należy popadać w skrajności, mam na myśli dietę na poziomie zero złotych. Dieta radnego na poziomie około 700 złotych - jest jak najbardziej sensowna a uposażenie nowo wybranego burmistrza pomniejszone na starcie o 30 % jest właściwym posunięciem. Władysław Smoszyński Odpowiedz Link Zgłoś
kryzo Re: wybory 2014_diety radnych 19.10.14, 21:38 Jestem za dieta dla radnych najniższa krajowa Odpowiedz Link Zgłoś
miror13 Re: wybory 2014_diety radnych 20.10.14, 08:51 Dieta najniższa krajowa a za widoczne efekty możliwa premia. Najbardziej karygodne jest to że w obecnej chwili biorą wysokie diety i jednocześnie mają etaty w mieście. Oczywiście nie wszyscy tylko radni bezradni, ale dla siebie zaradni. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 21:46 Witam Pana Władysława Smoszyńskiego, Dziękuję za relację ze spotkania, a jednocześnie chciałabym sprostować kilka informacji. Nie wiem o jakim postępie Pan mówi w stosunku do pierwszego spotkania - być może w kwestii rozszerzenia informacji, o które Pan pytał ponownie na drugim spotkaniu - to rzeczywiście nastąpiło rozszerzenie. Zdania w omawianych kwestiach pomiędzy spotkaniami nie zmieniłam. 1. Nie cieszy mnie niska frekwencja na spotkaniu - jednak zapewniam Pana - warto było dla tych 4 mieszkańców takie spotkanie zorganizować. 2. W kwestii spółek - deklaracja była taka sama na pierwszym i drugim spotkaniu, w którym Pan uczestniczył, aczkolwiek na drugim spotkaniu została rozszerzona o informacje dotycące kosztów i warnków połączenia oraz wysokości mojego wynagrodzenia w Radzie Nadzorczej Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Zielonce Sp. z o.o., które Pana zainteresowało. Tu oficjalnie informuję - jest to 666 zł miesięcznie za przewodniczenie radzie nadzorczej - co jest mniej niż połową wynagrodzenia radnych naszego Miasta - przy niewspółmiernej odpowiedzialności kodeksowej rady nadzorczej w stosunku do Spółki. Co więcej, po wyborach spodziewam się odwołania, więc tu raczej nie zyskam. 3. Wysokość diet radnych - bardzo cieszy mnie Pana deklaracja i rozumiem, że taką propozycję Pan złoży jak tylko wejdzie do Rady Miasta. Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym wysokość wynagrodzenia radnych i burmistrza ustala rada miasta. Burmistrz może jedynie apelować o zmniejszenie, co zresztą uczynię, poniewa na pierwszym spotkaniu, w którym Pan uczestniczył złożyłam deklaracją: jeśli mamy oszczędzać - zacznijmy oszczędzać od siebie ? czyli i radni i burmistrz. 4. W kwestii Michałowa- sprawę poruszyłam osobiście na spotkaniu pierwszym i drugim, nie wiem dlaczego Pan pisze, że to była kwestia poruszona przez Pana. 5. Kwestia dopłat do ścieków - w krajach Unii Europejskiej obowiązuje zasada ?zanieczyszczający płaci?. Powoli w Polsce zaczyna ona również obowiązywać. Stąd właśnie i z konieczności oszczędności budżetowych Zielonka zmniejszała sukcesywnie dopłaty. Rada Miasta oczywiście może dopłaty wprowadzić w każdej chwili abierając środki na ten cel z innych zadań. Jednak na spotkaniu przedstawiłam Panu dokładnie już po raz drugi sposób jaki "Dla Zielonki" na zmniejszania obciążeń mieszkańców opłatami za ścieki: budowa kanalizacji deszczowej, negocjacje opłaty przesyłowej z Ząbkami i pomoc mieszkańcom, którzy mają możliwość podłączenia się do sieci - a nie podłączają się ze względu na wysokie koszty przyłącza. Większa ilość klientów w systemie oznacza bowiem mniejsze koszty dla poszczególnych uczestników całego systemu. Powiedziałam również, że budowa oczyszczalni jest kosztowna i obciąży mieszkańców. Jestem za przeprowadzeniem analizy: co będzie dla mieszkańców bardziej opłacalne - czy jeśli nie porozumiemy się z Ząbkami co do kosztów przesyłu - przepięcie przesyłu gdzie indziej, czy inne rozwiązania - w tym np. budowa oczyszczalni. Należy też pamiętać, że Zielonka była liczona w tzw. RLM do oczyszczalni Czajka i nie będzie łatwo uzyskać dofinansowanie z WFOŚ na budowę oczyszczalni samodzielnej ponieważ wiąże się to także wyłączeniem miasta z decyzji (kiedyś wojewody, dziś marszałka) o obszarze aglomeracji warszawskiej dla Krajowego Programu Oczyszczania Ścieków, gdzie liczeni byliśmy do Czajki. 7. Deklaracje dotyczące obniżenia kosztów administracji i funkcjonowania miasta - jak najbardziej padły i to na obydwu spotkaniach - więc nie wiem dlaczego Pan piszę, że nie padły. Także dzięki wprowadzeniu budżetowania zadaniowego spodziewamy się wygospodarować środki na inwestycje miejskie, nie tylko drogowe. 8. Za krzywdzącą uważam Pana opinię, że kandyduję dla pieniędzy. Jak Pan wie - wynagrodzenie burmistrza ustala Rada- wszystko więc w rękach radnych. W żadnej z firm czy instytucji, w których dotychczas pracowałam (może poza pierwszą, krótką pracą w Polskiej Agencji Prasowej) - nikt z moich pracodawców nie dołożył do mnie złotówki. Zawsze albo moje wynagrodzenie było płatne z projektów międzynarodowych, albo przynosiłam wielokrotnie więcej pieniędzy niż kosztowało moje stanowisko pracy. Dla Zielonki udało się w ciągu 2 lat pracy pozyskać 6 mln złotych. Każdemu z kandydatów życzę takiego wyniku. Ale jak widać każdy ocenia po sobie. W trosce zatem o prawdziwy przekaz dla mieszkańców, pozostaję z wyrazami szacunku Dorota Bienias Odpowiedz Link Zgłoś
wsm54 Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 22:58 1.Na pierwszym spotkaniu nie było Pani deklaracji o połączeniu spółek. 2.Zgadzam się z Panią, że warto było zorganizować to spotkanie dla 4 osób. Ja przekazałem tylko suche fakty. 3.Tak bo mam ją w swoim programie. 4.Bo to ja pierwszy zadałem pytanie o planowane wysypisko. 5.Wasze propozycje są rozciągnięte w czasie i nie wiadomo z jakim skutkiem. Ja proponuję wprowadzić dopłaty natychmiast. Jeżeli wasze cele w tej kwestii zaczną być realizowane , to spadnie poziom dopłat. 6.Budowa oczyszczalni obciąży mieszkańców jedynie kilkunastoma procentami realnej wartości inwestycji. Powstaną nowe miejsca pracy. Nie będziemy zależni od nikogo. Co to znaczy własne - odsyłam do cen za wodę i ścieki na osiedlu przy ulicy Wolności i Przemysłowej. Mają własne dwa ujęcia wody i oczyszczalnię ścieków, za wodę i ścieki nie płacą nawet jednej trzeciej tego co my. Wiem, że zaraz po wybudowaniu o takim poziomie cen nie ma co marzyć, ale uważam, że możliwy jest ich spadek o 30-40% i nie będzie problemu około 200 tyś. m3 wód opadowych za które teraz płacimy jak za ścieki. 7.Pani złożyła deklarację o zmniejszeniu zatrudnienia o 6 etatów. Jest to rocznie około 200-300 tyś. złotych. Nie wiadomo o jakie etaty chodzi. To był jedyny konkret z Pani strony. Ja mówiłem o oszczędności na administracji na poziomie 2 milionów złotych. 8.Stwierdzenie było warunkowe "chyba". Jeżeli Panią to uraziło to przepraszam. Z poważaniem Władysław Smoszyński Odpowiedz Link Zgłoś
jedynyjaku Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 19.10.14, 23:38 dobry wieczor, a ja poswiecilem swoj czas prywatny i wybralem sie na spotkanie z "moim" radnym Krysinskim. Zaluje, ze pani kandydatka na burmistrza nie znalazla tyle czasu, co ja i paru mieszkancow, zeby tez sie pojawic i odpowiedziec na pare pytan. Ogolnie - jak pisalem wczesniej, tez zgadzam sie z marek_k84 nie licza sie programy, tylko determinacja do pewnych, pozytywnych zmian. A tutaj miejsca "nie" dla zielonki nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 20.10.14, 11:56 Spotkanie Bogdana Krysińskiego miało charakter sprawozdania z jego pracy jako radnego. Spotkania wyborcze kandydatów z Bankówki okręg nr 2 Joanna Wysocka, okręg nr 3 Bogdan Krysiński, okręg nr 4 Ireneusz Styś odbędą się na początku listopada i pewno weźmie w nim udział Dorota Bienias. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 20.10.14, 12:40 Cieszy nas każde zaangażowanie mieszkańców, poświęcony czas, czy dyskusja na tematy miejskie, bo to świadczy o dojrzałości do demokracji. Szczególnie krytyczne opinie, niezależnie od języka jakim są przedstawiane, pomagają wypracować często bardzo dobre rozwiązania dla miasta. Decyzję o mojej nieobecności na spotkaniu podsumowującym P. Bogdana Krysińskiego podjęłam wspólnie z P. Krysińskim. Od początku kadencji, raz na pół roku radni obecnej kadencji z Inicjatywy Dla Zielonki (Pani Szczerba i Pan Krysiński), zapraszali na spotkania mieszkańców. Podczas tych spotkań informowali o swojej pracy w radzie miasta i zbierali informację o problemach istotnych dal mieszkańców. Spotkanie, o którym Pan wspomina miało właśnie taki charakter. Nie było to spotkanie wyborcze a kolejne 8 spotkanie radnego z mieszkańcami. Wspomniani radni jako jedyni z przez cała kończąca się kadencje organizowali takie spotkania. Także tylko oni podali do publicznej wiadomości sposób bezpośredniego kontaktowania się z nimi. Wiele osób przez cztery lata skorzystało z tej możliwości. Za lokal na spotkania z radnymi nie płaci się. Nie chciałam, aby ktoś zarzucił mi uprawianie kampanii podczas spotkania sprawozdawczego. Spotkanie wyborcze Komitetu będzie zorganizowane w Pana okręgu na początku listopada (najprawdopodobniej 9 listopada, w niedzielę) i wtedy będzie można podyskutować o planach na miasto. Już dziś zapraszam Pana na to spotkanie. W odniesieniu do programu zaś, myślę, że właśnie dobry, przemyślany i kompleksowy program dla Miasta jaki ma Dla Zielonki (www.dlazielonki.pl) pozwala na zaprezentowanie naszej spójnej wizji rozwoju miasta. Dzięki takim działaniom chcemy też wprowadzić większą odpowiedzialność za składane obietnice w trakcie kampanii dostosowując naszą lokalną politykę do dobrych, sprawdzonych wzorów europejskich. Także dlatego bardzo ważne jest dla nas wprowadzenie budżetu zadaniowego i przez to - zmiana sposobu zarządzania miastem. Z jednej strony umożliwi to ocenianie efektywności ekonomicznej podejmowanych działań, a z drugiej w sposób czytelny pozwoli mieszkańcom skontrolować i ocenić, czy podjęte przez władze zobowiązania są realizowane. Bierzemy odpowiedzialność za każdy z punktów naszego programu i będziemy szukać sprzymierzeńców w radzie, aby ten program dobry dla mieszkańców Zielonki wprowadzić w życie. Z poważaniem Dorota Bienias Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: Spotkanie z mieszkańcami w Zespole Szkół 20.10.14, 14:36 dlazielonki napisał: myślę, że właśnie dobry, przemyślany i kompleksowy program dla Miasta jaki ma Dla Zielonki (www.dlazielonki.pl) pozwala na zaprezentowanie naszej spójnej wizji rozwoju miasta. już wielokrotnie wykazano, że to nie program tylko puste obietnice nie mające pokrycia w liczbach > Także dlatego bardzo ważne jest dla nas wprowadzenie budżetu zadaniowego i przez to - zmiana sposobu zarządzania miastem. Z jednej strony umożliwi to ocenianie efektywności ekonomicznej podejmowanych działań, a z drugiej w sposób czytelny pozwoli mieszkańcom skontrolować i ocenić, czy podjęte przez władze zobowiązania są realizowane. Bierzemy odpowiedzialność za każdy z punktów naszego programu i będziemy szukać sprzymierzeńców w radzie, aby ten program dobry dla mieszkańców Zielonki wprowadzić w życie. Budżet zadaniowy... anachronizm w ekonomii. By określać zadania i środki na nie przeznaczone należy najpierw poznać stan tychże środków i zbadać możliwości ich pozyskiwania. Przy dokładnej analizie wyjdzie, że do zrealizowania jest góra 10% obietnic z tak zwanego "programu". Od pisania tych bzdur, które Pani nazywa programem po raz kolejny, nie staną się one przez to ani trochę bardziej wiarygodne. Dalej jest to bajka na konkurs SMS a nie na wybory. Pocieszę Panią. Nikt nie przedstawił ani lepszego ani gorszego programu. Wszystkie nadają się jedynie na gwóźdź do wygódki. Wyścig do koryta jest jedynym programem. Gorzej, że niektórzy są tylko słupami dla rzeczywistych graczy. Tak jest w (nie)dla Zielonki... Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz odpowiedz na post marka_k84 20.10.14, 16:26 Konkrety, gdzie jest to koryto, słup i pasek? Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 10:57 Ja tam specjalnie nic nie widzę , wybory jak wybory. Wyrażaj się jaśniej albo daj sobie spokój z tymi przemyśleniami. Wszyscy i tak wiedza że ty jesteś najlepszy, najmądrzejszy i najpiękniejszy i byś ich wszystkich pokonał tylko ci się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 13:28 Jak to niewygodnie jak znajdzie się ktoś, kto prawdę napisze swoimi słowami..oj niewygodnie. Cieszmy się kurde z zaradnych kandydatów, z super programów i wtedy większość będzie zadowolona, ze nikt im, a przy okazji innym prawdy nie powie. Żalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 13:40 pozdro-wienia napisał(a): > Jak to niewygodnie jak znajdzie się ktoś, kto prawdę napisze swoimi słowami..oj > niewygodnie. > Cieszmy się kurde z zaradnych kandydatów, z super programów i wtedy większość b > ędzie zadowolona, ze nikt im, a przy okazji innym prawdy nie powie. > Żalosne. ****** Jak ktoś uważa że ma lepszy pomysł i zrobił by to lepiej to startuje i jak przekona do siebie większość to pokazuje co potrafi. Krytykować wszystko i wszystkich to nie sztuka. Kogoś musimy wybrać. Może jednak nie wszyscy są do d.. ******* Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 14:23 NIe dziw się niczemu. Konfitury są na wyciągnięcie ręki. Mamią ludek obniżkami diet, a wielu z nich obiecywało to samo 4 lata temu. I co?... jakoś dziwnie urosły. Podobnie dochody miłościwie panującego. Obiecują miliony, których nie mają i mieć nie będą bo... z pustego i Salomon... Ale oni obiecają. Bo co szkodzi? Przez cztery lata będzie można im nagwizdać. W tym czasie pobiorą co się da. Obsiądą stołki zależne. Pobudują się (jak jeszcze nie mają)... Kretyńskie decyzje (lub brak mądrych) obudują w ideologie jak ta o "ucisku"... Kurde, SM to prawie jak Gestapo lub UB według niektórych... a za cztery lata znów będą obiecywać... The Voice of Zielonka... Tylko po co im wyborcy> NIech sobie wynajmą od razu Jury... Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 14:35 marek_k84 napisał: > NIe dziw się niczemu. Konfitury są na wyciągnięcie ręki. **** To trzeba było wyciągać. **** > Mamią ludek obniżkami diet, a wielu z nich obiecywało to samo 4 lata temu. I co > ?... jakoś dziwnie urosły. Podobnie dochody miłościwie panującego. > Obiecują miliony, których nie mają i mieć nie będą bo... z pustego i Salomon... > Ale oni obiecają. Bo co szkodzi? Przez cztery lata będzie można im nagwizdać. > W tym czasie pobiorą co się da. Obsiądą stołki zależne. Pobudują się (jak jeszc > ze nie mają)... **** Kogoś trzeba wybrać . Jest 119 kandydatów "niestety " ciebie tam chyba nie ma.Ty swoje mądrości wolisz wygłaszać siedząc w kapciach przed monitorem. **** > Kretyńskie decyzje (lub brak mądrych) obudują w ideologie jak ta o "ucisku"... > Kurde, SM to prawie jak Gestapo lub UB według niektórych... > a za cztery lata znów będą obiecywać... The Voice of Zielonka... Tylko po co im > wyborcy> NIech sobie wynajmą od razu Jury... **** Wszyscy czekają na takiego mędrca jak ty. Wybiorą nawet przez aklamacje . Takiego ojca narodu nam potrzeba. **** Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 16:37 to właśnie określa poziom dyskusji. Nie masz pojęcia o niczym poza uporem i jedyne cl potrafisz to powtarzać to samo. Wolno krytykować jeśli się chce. Nawet kapciach. Wolno pokazywać kłamców wprost. I nie trzeba po to pchać się do władzy... Ale za głupi nato jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 16:53 marek_k84 napisał: > to właśnie określa poziom dyskusji. Nie masz pojęcia o niczym poza uporem i jed > yne cl potrafisz to powtarzać to samo. Wolno krytykować jeśli się chce. Nawet k > apciach. Wolno pokazywać kłamców wprost. I nie trzeba po to pchać się do władzy > ... > Ale za głupi nato jesteś. ***** Na szczęście mamy wolny kraj i nawet frustraci mogą swobodnie wylewać swoje żale do całego świata. Dla ciebie wszystko to syf a wszyscy poza tobą to kłamcy,oszuści i tylko ciągną do koryta. ***** Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 14:16 milyzorro napisał: Wszyscy i tak wiedza że ty jesteś najlepszy, najmądrzejszy i najpiękniejszy i byś ich wszystkich pokonał tylko ci się nie chce. Widzisz, w tym kraju nie ma obowiązku kandydowania, jest prawo, z którego można nie skorzystać. Jest również prawo do wyrażania opinii. I z niego korzystam. Swobodnie. Gołym okiem widać kto pcha się do korytka sam, a kogo wysłano by pilnował interesu. Co w sumie wychodzi na jedno bo to właśnie owo korytko jest programem i celem samym w sobie. Darmo szukać wśród chętnych nowych twarz bo praktycznie wszyscy już się na łonie i niwie wykazywali. Jak najgorzej... "(nie)miłemugarcii" dziwnie bliskie okazuje się otoczenie Pana GG. No cóż wolno mu. Widocznie strasznie go ta SM uciskała jak kandydatka twierdzi... NIe przeszkadza mu za to prawomocne skazanie. Hm... MOże chce pogrypsować na sesjach?... Też wolno... Demokracja. Dziwne natomiast jest to, że w uporem godnym lepszej sprawy lansuje się tzw. programy, które programami nie są, lecz koncertami życzeń dla naiwnych. I pewnie wielu się da nabrać. Demokracja... Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 14:55 marek_k84 napisał: > > Widzisz, w tym kraju nie ma obowiązku kandydowania, jest prawo, z którego można > nie skorzystać. Jest również prawo do wyrażania opinii. I z niego korzystam. S > wobodnie. **** Obowiązku nie ma, ale jak ktoś wszystko tylko krytykuje a sam nie zrobi nic żeby było lepiej to niech się nie dziwi ze rządzą tylko ci sami **** > Gołym okiem widać kto pcha się do korytka sam, a kogo wysłano by pilnował inter > esu. Co w sumie wychodzi na jedno bo to właśnie owo korytko jest programem i ce > lem samym w sobie. Darmo szukać wśród chętnych nowych twarz bo praktycznie wszy > scy już się na łonie i niwie wykazywali. Jak najgorzej... **** Pisz konkretnie o co ci chodzi bo nie łapie tych insynuacji. Kandydatów jest 119 ( 8-9 osób na jeden mandat radnego ) to chyba jest w kim wybierać i nie są te same osoby. *** > "(nie)miłemugarcii" dziwnie bliskie okazuje się otoczenie Pana GG. No cóż wolno > mu. Widocznie strasznie go ta SM uciskała jak kandydatka twierdzi... NIe przes > zkadza mu za to prawomocne skazanie. Hm... MOże chce pogrypsować na sesjach?... > Też wolno... Demokracja. *** bez komentarza - nie dyskutuję na tym poziomie. *** > > Dziwne natomiast jest to, że w uporem godnym lepszej sprawy lansuje się tzw. pr > ogramy, które programami nie są, lecz koncertami życzeń dla naiwnych. > I pewnie wielu się da nabrać. Demokracja... > ***** Demokracja tak ma. Wybierasz pewien sposób myślenia ,osobowość kandydata ,jego sposób kontaktu z wyborcą , sposób wypowiadania itp. a nie tylko dosłownie czytane programy. Te zawsze będą koncertem życzeń. **** Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 15:55 marek_k84 napisał > Widzisz, w tym kraju nie ma obowiązku kandydowania, jest prawo, z którego można > nie skorzystać. Jest również prawo do wyrażania opinii. I z niego korzystam. S > wobodnie. > Gołym okiem widać kto pcha się do korytka sam, a kogo wysłano by pilnował inter > esu. Co w sumie wychodzi na jedno bo to właśnie owo korytko jest programem i ce > lem samym w sobie. Darmo szukać wśród chętnych nowych twarz bo praktycznie wszy > scy już się na łonie i niwie wykazywali. Jak najgorzej... > "(nie)miłemugarcii" dziwnie bliskie okazuje się otoczenie Pana GG. No cóż wolno > mu. Widocznie strasznie go ta SM uciskała jak kandydatka twierdzi... NIe przes > zkadza mu za to prawomocne skazanie. Hm... MOże chce pogrypsować na sesjach?... > Też wolno... Demokracja. > Dziwne natomiast jest to, że w uporem godnym lepszej sprawy lansuje się tzw. pr > ogramy, które programami nie są, lecz koncertami życzeń dla naiwnych. > I pewnie wielu się da nabrać. Demokracja... Ponieważ prezentujesz tylko autorskie osądy prośba o komentarz do tych postów, bo raczej od Pana Wyszyńskiego nie doczekamy się wyjaśnień: forum.gazeta.pl/forum/w,148,155188853,155188853,Nowy_obywatel_Zielonki_.html forum.gazeta.pl/forum/w,148,155189662,155189662,Giga_kuriozum.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 16:33 taki sam jak do tego wątku.... Koryto kusi jednako jak widać. Czy to DZ czy 1Z, czy inne z Zieonką w szyldzie i bez. Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 16:46 marek_k84 napisał: > taki sam jak do tego wątku.... Koryto kusi jednako jak widać. Czy to DZ czy 1Z, > czy inne z Zieonką w szyldzie i bez. ***** Ty chyba masz obsesje co do tego koryta.Masz jakiś uraz z dzieciństwa. PGR ci zlikwidowali i świat się zawalił? ***** Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 17:37 widzisz, po prostu znam się na tym, a Ty nie. Dlatego ja oceniam fakty, a Ty mnie. To jest różnica, która wyklucza Ciebie z dyskusji... Najpierw szkoła potem rozmowy z dorsłymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_zielenkiewicz Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 18:16 marek_k84 napisał: "> widzisz, po prostu znam się na tym, a Ty nie. Dlatego ja oceniam fakty, a Ty mn > ie. To jest różnica, która wyklucza Ciebie z dyskusji... Najpierw szkoła potem > rozmowy z dorsłymi. Gołym okiem widać kto pcha się do korytka sam, a kogo wysłano by pilnował interesu. Co w sumie wychodzi na jedno bo to właśnie owo korytko jest programem i celem samym w sobie. Darmo szukać wśród chętnych nowych twarz bo praktycznie wszyscy już się na łonie i niwie wykazywali. Jak najgorzej... "(nie)miłemugarcii" dziwnie bliskie okazuje się otoczenie Pana GG. No cóż wolno mu. Widocznie strasznie go ta SM uciskała jak kandydatka twierdzi... NIe przeszkadza mu za to prawomocne skazanie. Hm... MOże chce pogrypsować na sesjach?.." Faktycznie masz czym się chwalić używając takiego słownictwa; "koryto, prawomocnie skazany, pogrypsować", całkowita ocena faktów a nie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 19:01 Ludzie ogarnijcie się. Każdy ma prawo do swojego zdania, obserwacji i dzielenia się tym. Nie udawajcie, że nie widzicie, że nie wiecie jakich "społeczników" ma nasza Rada i jacy próbują się do niej dostać. Nowe twarze to taki narybek wiekszych ryb :) Naiwnie wierzą, że mają szanse, ze poprawić swój byt nie zaszkodzi. Nasi Radni są na Ich nieszczęscie i naszymi sąsiadami i gołym okiem widać jak dobrze się żyje, jak już się do korytka dorwie. Po cho*lerę ta obłuda i wiara w to, ze będzie lepiej? Jestem pewna, że gdyby obecni kandydaci mieli świadomość, że ich dieta będzie wynosiła 500zł i nie mieli by prawa do zajmowania fajnych stanowisk, na ktorych napracować się nie trzeba..gdzieś by mieli to całe kandydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 19:20 pozdro-wienia napisał(a): > Ludzie ogarnijcie się. Każdy ma prawo do swojego zdania, obserwacji i dzielenia > się tym. > Nie udawajcie, że nie widzicie, że nie wiecie jakich "społeczników" ma nasza Ra > da i jacy próbują się do niej dostać. > Nowe twarze to taki narybek wiekszych ryb :) Naiwnie wierzą, że mają szanse, z > e poprawić swój byt nie zaszkodzi. > Nasi Radni są na Ich nieszczęscie i naszymi sąsiadami i gołym okiem widać jak d > obrze się żyje, jak już się do korytka dorwie. > Po cho*lerę ta obłuda i wiara w to, ze będzie lepiej? ***** Niestety musimy kogoś wybrać . Ci się zgłosili i tylko taki mamy wybór. ***** > Jestem pewna, że gdyby obecni kandydaci mieli świadomość, że ich dieta będzie w > ynosiła 500zł i nie mieli by prawa do zajmowania fajnych stanowisk, na ktorych > napracować się nie trzeba..gdzieś by mieli to całe kandydowanie. ***** To wybierz takich którzy będą pracowali za 500 albo i 300 zł.Wśród 119 kandydatów może nie wszyscy idą tam tylko dla kasy.Są spotkania z wyborcami.Chodź na nie i zobacz kto zadeklaruje pracę za 500 zł. To jest przekrój wszystkich mieszkańców , każdy mógł kandydować i zebrać takich którzy będą pracować nawet za darmo. ***** Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 19:50 Oczywiście, że każdy mógł. Powinniśmy ufać w to, że Ci którzy się zdecydowali, to ludzie którzy mają pomysł, charyzmę, że nie pierdzielą trzy po trzy, że wiedzą na co Ich stać, co są w stanie sobą zaoferować. To niestety marzenia. Oczywiście wśród tych dziesiątek są Ludzie, którzy na prawdę wzbudzają zaufanie. I o takich nie powinniśmy zapominać i pisać oficjalnie. To są wyjątki, nie oszukujmy się. Ja osobiście znam wielu z kandydatów i dla przykladu: Jedna pani kazdyduje, ale jej nie zalezy - po prostu jest winna przysługę koleżance, Druga pani w Zielonce wlasciwie tylko śpi, bo praca, bo sport.. Trzecia pani pisze, że działa w radzie rodzicow - tak się składa, że miałam z Nią przyjemność wpółpracowac i niczego dobrego o tej współpracy napisać nie można . Dalam tylko trzy przykłady, nie wspominam o obecnych i jednoczesnie szykujących się do kolejnych wyborów. Poobserwuj profile na FB, jeśli masz taką możliwość. Tam świetnie obnażają swój obrzydliwy egoizm co po niektórzy. Reasumując - postarajmy się wyłonić te Perełki wśród robaczywych śliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 20:34 Ja kandydatów dzielę na 3 grupy. 1. Działacze , którzy chcieliby by coś zrobić dla społeczeństwa i mają dobre intencje. Podpinani są więc do jakiegokolwiek KWW bo wiadomo że będą zabierali głos na spotkaniach i snuli wizję świetlaną dla zielonki. Niestety jak już zostają wybrani , ich idee giną w gąszczu urzedniczej dżungli. 2. Lokalni przedsiębiorcy, mają dobry status społeczny , kasę na kampanię , ale planują już jak ugryźć dobry kontrakt lokalny, coś załatwić tu szwagrowi, tatusiów, żonie. Dieta to dla nich skromny dodatek do kasy którą naprawdę można zrobić. 3. Partyjni .....dla partii wszystko ! No i z czegoś trzeba żyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 20:40 I która z tych grup, jeśli to nie tajemnica jest Twoją wiodącą? Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 20:48 Nie wiem. .....do rady wybiorę pewnie kogoś z sąsiedztwa z grupy 1 a burmistrza to chyba starego wespre bo mi bardzo nie popadł( i sam nie wiem do której grupy go zaliczyć ). Na pewno nie jakiegoś młokosa ani nie czerwonego Osowa Odpowiedz Link Zgłoś
karo-777 Re: odpowiedz na post marka_k84 22.10.14, 08:22 sultanbrunei napisał: > Nie wiem. .....do rady wybiorę pewnie kogoś z sąsiedztwa z grupy 1 a burmistrza > to chyba starego wespre bo mi bardzo nie popadł( i sam nie wiem do której grup > y go zaliczyć ). Na pewno nie jakiegoś młokosa ani nie czerwonego Osowa Co do wyboru Burmistrza to takiego samego wyboru dokonam jak Ty czyli zagłosuję na obecnego Burmistrza ...... trzeba sobie przypomnieć w jakim stanie 4 -lata temu objął finanse w Zielonce ..........groził Zielonce zarząd komisaryczny( czyli bankructwo finansów miasta) a na koniec kadencji wszystkie raporty finansowe wskazują że budżet miasta się wreszcie zbilansuje czyli mając uporządkowane finanse można sięgnąć po kasę z Unii i zainwestować w miasto ...... a na pewno nie potrzeba tutaj ,, uzdrowiciela z Łossowa" Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 20:37 a czy to nie fakt? Więc się nie ośmieszaj. TWA DZ jest ostatnią, która może pouczać. Najpierw niech posprząta swoje bagno... Fakty nie kłamią... Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 20:50 marek_k84 napisał: > a czy to nie fakt? Więc się nie ośmieszaj. TWA DZ jest ostatnią, która może pou > czać. Najpierw niech posprząta swoje bagno... > Fakty nie kłamią... Prośba o jeszcze, a jak będzie coś nie po Twojej myśli, postrasz donosem do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 21.10.14, 21:33 jak zwykle merytorycznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: odpowiedz na post marka_k84 - budżet zadaniowy 22.10.14, 10:45 Napisał Pan cytuję: Budżet zadaniowy... anachronizm w ekonomii. By określać zadania i środki na nie przeznaczone należy najpierw poznać stan tychże środków i zbadać możliwości ich pozyskiwania. Przy dokładnej analizie wyjdzie, że do zrealizowania jest góra 10% obietnic z tak zwanego "programu". Od pisania tych bzdur, które Pani nazywa programem po raz kolejny, nie staną się one przez to ani trochę bardziej wiarygodne. Dalej jest to bajka na konkurs SMS a nie na wybory. Pocieszę Panią. Nikt nie przedstawił ani lepszego ani gorszego programu. Wszystkie nadają się jedynie na gwóźdź do wygódki. Wyścig do koryta jest jedynym programem. Gorzej, że niektórzy są tylko słupami dla rzeczywistych graczy. Tak jest w (nie)dla Zielonki... Odpowiadam merytorycznie: Nie wiem dlaczego Pan pisze, że budżet zadaniowy jest anachronizmem w ekonomii, skoro coraz więcej rządów i samorządów w krajach zachodu, w tym USA, Kanad, W.Brytania, Australia, Nowa Zelandia i znakomita większość krajów OECD stosuje budżetowanie zadaniowe z sukcesami i rozwijają jako element tzw. New Public Management. Chętnie podyskutuję na ten temat z Panem, ponieważ pracuję nad doktorat z oceny budżetowania zadaniowego i nie napotkałam negatywnych opinii na temat tej formy budżetowania, a opinie negatywne dotyczą praktycznie jedynie nieudolności w jej wprowadzaniu. Budżet w obecnej postaci i jego dobrodziejstwa może Pan doskonale poznać na stronie Zielonki w BIP. Wystarczy przeczytać układ działów, rozdziałów i paragrafów budżetowych, trochę zajrzeć do kont analitycznych w sprawozdawczości rocznej, połączyć kawałek jednego paragrafu z drugim, czy trzecim - i już wiadomo gdzie można oszczędzić i co np. składa się na koszty poszczególnych usług publicznych. My taką analizę przeprowadziliśmy, widzimy pola do oszczędności i na analizie opieramy nasz program. Najbardziej czytelne informacje zbieżne z naszymi wnioskami znaleźć na stronie www.naszakasa.org.pl/gmina/zielonka/#/2013,1, także poprzez porównanie Zielonki z innymi gminami w Polsce. Dane na stronie "nasza kasa" są obiektywne - zachęcam do zapoznania się z nimi i nie będzie zarzutu, że "Dla Zielonki" podaje jakieś informacje bez pokrycia w rzeczywistości. Chcemy, aby każdy mieszkaniec bez przygotowania finansowego mógł przeanalizować, ile wydajemy konkretnie na co (i dlaczego tak drogo różne usługi w gminie są realizowane), co możemy poprawić. Dlatego jestem taką zwolenniczką wprowadzenia budżetu zadaniowego w Zielonce. Przy tworzeniu tego budżetu co roku każdy wydatek ogląda się kilkakrotnie pod kątem jego celowości, efektywności i skuteczności. W Polsce najlepiej idzie to budżetowanie w Krakowie, skądinąd słynącym z małopolskiej oszczędności. A propos Pana uwagi, że niektórzy są słupami dla rzeczywistych graczy: ja przedstawiam się w dyskusji - a czy Pan byłby w stanie oficjalnie się przedstawić? Z wyrazami szacunku Dorota Bienias Odpowiedz Link Zgłoś
miror13 Re: odpowiedz na post marka_k84 - budżet zadaniow 22.10.14, 13:07 Nie znam się na budżecie, ale wiem jedno trzeba dać nowym ludziom szanse. Obecna rada co dobrego zrobiła? Ja wiem co złego: 1) droga woda i ścieki 2) likwidacja straży miejskiej ( i nie przyjmuje do wiadomości że my byliśmy przeciwko) 3) bezpieczeństwo między innymi napady w parku 4) bardzo mało propozycji dla mieszkańców, akcji charytatywnych itp 5) co niektórzy radni bardziej dbają o swój wizerunek swoje pasje niż o mieszkańców(dajmy im odpocząć zobaczymy czy bez pomocy miasta będą nadal tak błyszczeć) Nowi ludzie to nowe spojrzenie i szanse na lepszą przyszłość. Jestem pewien że gorsi nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
milyzorro Re: odpowiedz na post marka_k84 - budżet zadaniow 22.10.14, 13:39 miror13 napisał: > Nie znam się na budżecie, ale wiem jedno trzeba dać nowym ludziom szanse. Obecn > a rada co dobrego zrobiła? Ja wiem co złego: > 1) droga woda i ścieki **** ścieki faktycznie mamy drogie, ale śmieci to już chyba nie są drogie w porównaniu do innych gmin *** > 2) likwidacja straży miejskiej ( i nie przyjmuje do wiadomości że my byliśmy pr > zeciwko) **** mówimy o subiektywnych odczuciach na bezpieczeństwo w mieście czy o obiektywnych liczbach. **** > 3) bezpieczeństwo między innymi napady w parku **** to się zdarzało zawsze, nie ma zwiększonej liczby w ostatnim okresie. **** > 4) bardzo mało propozycji dla mieszkańców, akcji charytatywnych itp **** to nie są raczej kompetencje Rady Miasta **** > 5) co niektórzy radni bardziej dbają o swój wizerunek swoje pasje niż o mieszka > ńców(dajmy im odpocząć zobaczymy czy bez pomocy miasta będą nadal tak błyszczeć > ) > > Nowi ludzie to nowe spojrzenie i szanse na lepszą przyszłość. Jestem pewien że > gorsi nie będą. ***** Jest w kim wybierać więc każdy znajdzie kogoś kto spełnia jego nadzieje, a jak będzie zobaczymy. Trzeba tylko się ruszyć i zagłosować. ***** Odpowiedz Link Zgłoś
marek_k84 Re: odpowiedz na post marka_k84 - budżet zadaniow 22.10.14, 23:07 odpowiedź za czas jakiś. Trochę czasu wymaga by przetłumaczyć toto na polski. Na przystawkę rzucę tylko sjkces budżetowy USA - o włos od niewypłacalności w 2014... Z tym „niespothkanien” się z negatywnymi opiniami to chybatak jak z „uciskiem obhwateli przez SM”. Co do nazwisk. To forum tego nie wymaga... Odpowiedz Link Zgłoś
miror13 Re: wybory2014 18.10.14, 13:58 Zagadka. Jeśli doba ma 24 godz to na ilu etatach można pracować, aby sumiennie wykonywać swoje obowiązki? Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu stypendi 19.10.14, 00:22 Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu stypendialnego Miło nam poinformować, że 18 października o godz. 16.00 w Sali Widowiskowej OKiS nastąpiło uroczyste wręczenie certyfikatów laureatom konkursu stypendialnego pt. "Rozwijanie zdolności matematycznych i informatycznych" ogłoszonego na rok 2014/2015 przez Inicjatywę Społeczną Dla Zielonki. Tegorocznymi laureatami zostali - Leon Czajka, Natalia Grzybicka, Daniel Krzemiński, Jakub Miętki, Dawid Ratyński, Jakub Wysocki. Fundusz Stypendialny Dla Zielonki powstał w celu pomocy utalentowanym dzieciom z zielonkowskich szkół pragnącym dalej rozwijać swoje zdolności. Idea powołania Funduszu zrodziła się podczas dyskusji na temat zrealizowania deklaracji wyborczych radnych Anny Szczerby i Bogdana Krysińskiego, którzy na cele charytatywne przeznaczają 10% swojej diety. Do prac na rzecz Funduszu włączyły się również inne osoby związane z Inicjatywą Dla Zielonki, pragniemy rozwijać pomoc stypendialną Funduszu również w następnych latach. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu sty 19.10.14, 00:32 Nie żebym się czepiala, ale "konkurs stypendi" to tak raczej po polskiemu .. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu sty 19.10.14, 10:07 pozdro-wienia napisał(a): > Nie żebym się czepiala, ale "konkurs stypendi" to tak raczej po polskiemu .. :) To pewnie z powodu, że konkurs jest z dziedzin ścisłych, ale i Tobą pragniemy podzielić się sukcesami zielonkowskiej młodzieży. Przy okazji warto zaznaczyć że stypendium ma również aspekt wymierny i każdy stypendysta otrzymuje 1000 złotych, wypłacanych w dziesięciu comiesięcznych transzach, a do tej pory ufundowano dwadzieścia stypendiów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu sty 19.10.14, 10:27 Przecież to nie Laureaci napisali ten post :). Im gratuluję! Takich stypendiów ppwinno być znacznie więcej iniekoniecznie z rozpisywaniem się na temat szczodrosci Radnych. Pomagajmy po cichu ..a ta pomoc będzie bardziej dostrzegana. Bo trudno nie twierdzić, ze teraz przed samymi wyborami zabrzmialo to jednoznacznie . Takie moje spostrzeżenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu sty 19.10.14, 11:17 pozdro-wienia napisał(a): > Przecież to nie Laureaci napisali ten post :). Im gratuluję! > Takich stypendiów ppwinno być znacznie więcej iniekoniecznie z rozpisywaniem si > ę na temat szczodrosci Radnych. Pomagajmy po cichu ..a ta pomoc będzie bardziej > dostrzegana. Bo trudno nie twierdzić, ze teraz przed samymi wyborami zabrzmia > lo to jednoznacznie . > Takie moje spostrzeżenie :) Mijasz się z prawdą, ponieważ jest to czwarta edycja konkursu i zawsze są one przyznawane i wręczane w tym okresie, fundują je min. również radni, ale nie tylko! Oczywiście zapraszamy można być również anonimowym darczyńcą! Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu sty 19.10.14, 11:24 Chętnie się zglosze i zagłębię w temat. Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki Re: Wręczenie certyfikatów laureatom konkursu sty 19.10.14, 14:16 pozdro-wienia napisał(a): > Chętnie się zglosze i zagłębię w temat. Zapraszam i pozdrawiam niedzielnie! www.dlazielonki.pl/fundusz-stypendialny/regulamin Odpowiedz Link Zgłoś
dlazielonki debata kandydatów na burmistrza 20.10.14, 23:03 Prezentujemy nasze stanowisko; www.dlazielonki.pl/ . Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro-wienia Re: debata kandydatów na burmistrza 20.10.14, 23:48 Oj tam, oj tam ze na Facebooku :) To jest dobre miejsce..mozna sobie usuwac niewygodne wypowiedzi...mozna polajkowac siebie nawzajem. .mozna i o debacie poinformować. Odpowiedz Link Zgłoś
sultanbrunei Re: wybory2014 21.10.14, 20:37 I jakoś tak falangi mi tu brak...... Odpowiedz Link Zgłoś
karo-777 Re: wybory2014 22.10.14, 08:09 sultanbrunei napisał: > I jakoś tak falangi mi tu brak...... Może przygotowują jak to określają happenning przedstawiający teraz wyznawców Niesioła bo jak twierdzą nie akceptują oszołomstwa pieniactwa ????? Odpowiedz Link Zgłoś