Dodaj do ulubionych

Pruszkowskie getto

20.09.06, 21:09
jakoś tak się dziwnie składa, że wszystkie dyskusje o zagospodarowaniu terenu
po Porcelicie przypominają mi bezustannie o położonym tuż obok terenie dawnego
pruszkowskiego getta. Nie uważacie, że należałoby je jakoś upamiętnić? Jakby
nie było, ci , którzy tam trafili, byli nie tylko Żydami, ale przede wszystkim
mieszkańcami tego miasta a niektórzy z nich oddali bardzo poważne zasługi dla
jego rozwoju.
Obserwuj wątek
    • maja209 Re: Pruszkowskie getto 20.09.06, 21:40
      mieszkam krotko w Pruszkowie i nie znam jego historii Mam prosbe - prosze
      napisz cos wiecej, w ktorym miejscu dokladnie to bylo ?
      • zwierz.alpuhary Re: Pruszkowskie getto 20.09.06, 22:17
        Pruszkowskie getto mieściło się w kwadracie dzisiejszych ulic: Komorowska -
        Ceramiczna - Polna - Armii Krajowej. W lutym 1941 wszyscy jego mieszkańcy, tj.
        ok. 1500 pruszkowskich Żydów (przed wojną było ich 2500), zostali wywiezieni do
        Treblinki.
        W lutym 2005 odbył się marsz pamięci pruszkowskich Żydów, pierwsze tego typu
        wydarzenie w powojennej historii Pruszkowa. Marsz przeszedł trasą zbliżoną do
        tej, jaką Niemcy prowadzili Żydów do jednej z bram ZNTK, skąd transporty
        kolejowe zabrały ich do kacetu.
    • mr.jedi Re: Pruszkowskie getto 21.09.06, 09:27
      zwierz.alpuhary napisał:

> Nie uważacie, że należałoby je jakoś upamiętnić?

Zwierzu, a myslisz o czyms konkretnym?
      Tablica na ścianie, tablica na pomniku, plus jakaś mapka, jak to wyglądało, czy
      gablota ze zdjeciami?
      • zwierz.alpuhary Re: Pruszkowskie getto 21.09.06, 18:47
        nie wiem, nie myślałem o tym. Gablota pewnie szybko zostałaby zniszczona, więc
        lepsze byłoby coś trwałego, byle tylko to nie byla sztampa, albo jakieś
        kiczowate paskudztwo.
        Trochę mnie dziwi, że przy tylu miejscach pamięci w Pruszkowie o tym jednym
        jakoś do tej pory zapominano.
        • mr.jedi Re: Pruszkowskie getto 22.09.06, 12:06
          może jest po prostu dla kogos to wybitnie niewygodne, dlatego "zapomniano"?
    • sqz Re: Pruszkowskie getto 22.09.06, 12:41
      a wie moze ktos jak wyglada sprawa cmentarza zydowskiego ?? kiedys harcerze
      cos tam dzialali ale nie wiem dokladnie jak to wygladalo i jak wyglada w tej
      chwili bo moze zamiast tworzyc nowe pomniki i miejsca pamieci zadbajmy o te
      stare ??
      • zwierz.alpuhary Re: Pruszkowskie getto 22.09.06, 13:29
        kirkutem oraz stojącym obok "domem pogrzebowym" (dokonywano tam rytualnego
        obmycia ciał nieboszczyków) opiekowali się uczniowie niemieckiej budowlanki z
        Esslingen
        www.pmhs.es.bw.schule.de/PartnerS/Pages/pPolen1.html
    • zwierz.alpuhary może to byłby jakiś pomysł? 02.10.06, 12:58
      na początek przynajmniej

Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego zaprasza do udziału w kolejnej edycji
      programu „Przywróćmy Pamięć”.

W Polsce na przestrzeni wieków spotykały się różne kultury i religie, które
      dzięki pokojowemu współistnieniu stworzyły niezwykłe, wielokulturowe
      dziedzictwo. Ważną częścią tej wieloetnicznej społeczności byli Żydzi; śladem
      ich obecności są dziś nie tylko liczne zabytki architektury oraz zaniedbane
      cmentarze - ale także ważny wkład w rozwój kultury i sztuki polskiej.
      Chcemy razem z młodymi ludźmi odkrywać to wielokulturowe dziedzictwo i
      przywracać pamięć o nim - bo wierzymy, że w ten sposób lepiej zrozumiemy siebie
      nawzajem i otaczający świat.

W ramach projektu „Przywróćmy Pamięć” uczniowie gimnazjów i szkół średnich
      ODKRYJĄ WIELOKULTUROWĄ HISTORIĘ SWOJEJ MIEJSCOWOŚCI
      zbiorą informacje i dokumenty związane z obecnością Żydów w ich miejscowości i
      regionie, przeprowadzą wywiady ze starszymi mieszkańcami, sfotografują i opiszą
      zachowane zabytki.

POZNAJĄ TRADYCJĘ I KULTURĘ ŻYDOWSKĄ
      dowiedzą się wiele na temat tradycji żydowskiej, aby lepiej zrozumieć losy
      polskich Żydów oraz wykorzystać tę wiedzę w szukaniu odpowiedzi na pytania o
      wartości uniwersalne: wolność słowa, sprawiedliwość, odpowiedzialność, dobroczynność

ZAOPIEKUJĄ SIĘ CMENTARZEM ŻYDOWSKIM
      uporządkują go, sfotografują macewy, zrekonstruują jego historię

PRZYWRÓCĄ PAMIĘĆ O WIELOKULTUROWYM DZIEDZICTWIE
      zaprojektują i wydadzą ulotki w wielokulturowym dziedzictwie miejscowości,
      zaproszą mieszkańców na przedstawienie, zaprezentują prace plastyczne, oprowadzą
      innych po żydowskich zabytkach, zorganizują dyskusję na temat praw człowieka.

W czerwcu wszystkie szkoły uczestniczące w programie zaprezentują efekty swoich
      działań w Warszawie, podczas ogólnopolskiej prezentacji programu "Przywróćmy
      Pamięć".

Przystąpienie do programu:
      Szkoły zainteresowane udziałem w projekcie mogą zgłaszać się poprzez formularz
      zgłoszeniowy on-line, dostępny w dziale ZGŁOSZENIA. Dodatkowe informacje można
      uzyskać pod numerem telefonu (022) 436 60 00
      fodz.pl/PP/?d=2&l=pl
    • zwierz.alpuhary z Białegostoku 02.10.06, 21:26
      sorry, że się tego trzymam jak pijany płotu, ale ta sprawa wydaje mi się coraz
      ważniejsza

"Kurier Poranny", lokalna gazeta białostocka

Niech przemówią kamienie

Nasza historia. Białostoczanie spacerują i bawią się w parku przy ul.
      Kalinowskiego. Prawda wymaga, aby wiedzieli, że chodzą po grobach Żydów
      spalonych 27 czerwca 1941 roku w Wielkiej Synagodze.

Niemcy zamordowali w niej prawie siedemset osób - mężczyzn, kobiet, dzieci. -
      Oddajmy im pamięć - apeluje prof. Adam Czesław Dobroński, białostocki historyk.
      "Kurier Poranny" razem z prof. Dobrońskim rozpoczyna starania, aby w miejscu,
      gdzie pochowano ofiary okrutnej zbrodni, do której doszło, postawić tablicę
      pamiątkową. Uważamy, że szacunek do grobów świadczy o naszej kulturze. Redakcja
      "Kuriera Porannego" wystąpi do prezydenta Białegostoku, aby zgodził się na
      upamiętnienie tego miejsca
      c.d. na www.poranny.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka