Dodaj do ulubionych

Okupacja - Pruszków-Piastów

23.05.07, 15:31
Mój "problem" związzny jest bardziej z Piastowem ,ale może ktoś i tu na forum
będzię mógł mi jakoś pomóc. Byłbym ogromnie wdzięczny.
Szukam informacji o miejscach (adresy), gdzie przed wojną i/lub podczas
okupacji mieściły się ... zakłady fotograficzne na terenie Piastowa.
Gdzie tego szukać?
Byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź.
WERTTREW
Obserwuj wątek
    • sqh Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 24.05.07, 08:59
      Moim zdaniem, szukać należy w księgach adresowych, wydawanych co jakiś czas
      przez różne wydawnictwa, oraz książkach telefonicznych.

Książka telefoniczna PAST na lata 1939/40 podaje jeden taki zakład w Piastowie:
      Kazimierz John, Zakład Fotochemigraficzny, ul. Axentowicza 2, tel. 83.
      • werttrew Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 24.05.07, 13:42
        Ogromne podziękowanie za przekazany namiar oraz sugestię! :o)
    • werttrew Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 28.05.07, 16:22
      Ejjjj, to nie ten adres... Znaczy nie tego zakłądu foto szukam. Czy ktoś może
      ma jakiś inny pomysł? Może jakiś fotograf wojenny bardziej z centrum Piastowa?
      • snake242 Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 28.05.07, 18:57
        muszę przyznać że to co ci podał niezawodny kolega sqh to i tak dużo jak na mój
        gust :) Szczeze powiedziawszy to myślałem że nikt nie znajdzie jakiegokolwiek
        adresu a tu proszę! niespodzianka :).Też szukałem po znanych mi źródłach lecz
        niestety nic :(.Życzę powodzenia i wierzę że adres znajdziesz bo przecież "Kto
        szuka ten znajduje" :)...
        • sqh Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 28.05.07, 19:16
          Skoro rzecz jest tak ważna, to ja bym zrobił jeszcze inaczej: ponieważ firmy
          fotograficzne często mają wieloletnie tradycje, przeszedłbym się po prostu po
          zakładach istniejących w Piastowie obecnie i popytał - zakładam, że masz
          jakiekolwiek informacje, pozwalające zidentyfikować ten poszukiwany. A jeśli
          nawet on już nie istnieje, to w końcu Piastów nie jest duży, a i branża
          fotograficzna niewielka, więc działający dziś fotografowie mogą moim zdaniem coś
          wiedzieć o nim.
          • snake242 Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 28.05.07, 20:46
            O! i to jest pomysł! :) Gdyby mi tak zależało napewno uczyniłbym tak jak to sqh
            podpowiada.
          • werttrew Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 30.05.07, 15:55
            Pomysł tak dobry, jak oczywisty! Zresztą przerobiony już przeze mnie w "realu".
            Oczywiście nie piszę tego złośliwie i jeszcze raz dziękuję za ten adres, który
            podałeś. Warto było i tak tam podjechać, bo po drodze kilka fajnych, satrych
            domów mozna było zobaczyć. Szukajmy pozytywów, a ja ... szukam dalej fotografa!
            :o)

Pozdrawiam WERTTREW.
            -------------------------------------
            Trochę o Warszawie&Mazowszu: www.werttrew.fora.pl/
    • ewka2266 Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 28.05.07, 23:44
      Ja z okaupacji nic nie znalazłam - brakuje zdjęć w rodzinnym albumie. Ale adres
      fotografa z Pruszkowa" "Fotograf J. Kisieliński Pruszków ul. B.Prusa 28" z roku
      1932. Rok 1938 fotograf "Abramowicz". Rok 1948 - "FOTO A.JANC Pruszków".
      Ale są to zakłady fotograficzne z Pruszkowa, także raczej Ci nie pomogłam :(
      • werttrew Re: Okupacja - Pruszków-Piastów 30.05.07, 15:56
        Ale i tak dziękuję, że Ci się chciało poszperać!
        Pozdr - WERTTREW
        -------------------
        Trochę o Warszawie&Mazowszu: www.werttrew.fora.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka