GoĹÄ: asiouek IP: *.dobrynet.pl 29.08.06, 20:14 w doróżnieniu do niepełnosprawnego, np. organizujemy warsztaty dla dzieci pełno i niepełnosprawnych???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiouek i obóz 29.08.06, 20:33 taki turystyczny, ten Lager jakoś tak nie tak mi się kojarzy, może być? Odpowiedz Link Zgłoś
businessangel ferienlager 29.08.06, 20:35 tinyurl.com/q2uwh linki "w tym temacie" Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nie ma dzieci pelnosprawnych 29.08.06, 21:20 mozesz organizowac warsztaty no intergracyjne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jecki podobnie, jak nie ma pelnosprawnych gigusiow? IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.06, 21:42 :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pelnosprawny . definicja 29.08.06, 21:46 pełnosprawny pełnosprawny ~ni «posiadający pełną sprawność; całkowicie zdolny do wykonywania określonych czynności» Pełnosprawny pracownik. Pełnosprawny pojazd. Pełnosprawna maszyna. uwaga stylistyczna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jecki ach, gigulko, nie ma zatem dzieci IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.06, 21:51 «posiadających pełną sprawność; całkowicie zdolnych do wykonywania określonych czynności» ? j. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pelnosprawny . definicja 29.08.06, 21:51 gupoty jakieś, skoro jest pełnosprawny pracownik, a jego przeciwieństwem byłby niepełnosprawny pracownik, to przeciwieństwem dziecka niepełnosprawnego będzie pełnosprawne. chyba zdajesz sobie sprawę, że w słowniku nie będzie połączeń przymiotnika z absolutnie wszystkimi rzeczownikami? styl nie ma z tym nic wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus niepelnosprawny . definicja: 29.08.06, 21:53 niepełnoprawny niepełnoprawny ~ni «nie mający pełnych praw, nie korzystający z pełnych praw» wiec zastanow sie, kto pisze glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus errata - wlasciwa definicja 29.08.06, 21:55 (skopiowalam zle haslo, sorek) niepełnosprawny niepełnosprawny ~ni 1. «nie osiągający pełnej sprawności fizycznej wskutek ułomności lub upośledzenia umysłowego» 2. rzad. «niezbyt dobrze funkcjonujący; niesprawny» niepełnosprawny w użyciu rzecz. «człowiek ułomny fizycznie lub upośledzony umysłowo» Zatrudniać niepełnosprawnych przy lekkich pracach. Rehabilitacja niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jecki synonimus: gigulkowaty ? :-) IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.06, 21:57 j. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: errata - wlasciwa definicja 29.08.06, 21:58 czyli o co Ci konkretnie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: latasz jak gołębica? 29.08.06, 21:57 pewnie gdzieś pod sufitem niepełnosprawny ~ni 1. «nie osiągający pełnej sprawności fizycznej wskutek ułomności lub upośledzenia umysłowego» Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pomylilam sie, tobie tez to sie zdarza 29.08.06, 22:00 definicje tez podalam z uwagi na slowa ulomnosc i uposledzenie warto zastosowac inne, lagodniejsze okreslenia ale to kwestia stylu, nie tylko stylistyczna o ile zrozumiesz uwage na poziomie abstrakcji jezykowej dla zaawansowanych (przypominam sobie, ze masz powazne problemy ze zrozumieniem ironii) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pomylilam sie, tobie tez to sie zdarza 29.08.06, 22:03 według mnie nie ma nic bardziej idiotycznego niż wymyślanie eufemizmów może zeszłabyś ze swojego poziomu abstrakcji i zauważyła, że rozmawiamy o jęz. niem. polskie ułomność i upośledzenie nie mają nic do rzeczy Behinderung to to samo co Handicap, ale to drugie brzmi nobel, a to pierwsze swojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus wg mnie ma 29.08.06, 22:04 mnie sie podoba okreslenie sprawny inaczej sposob, w jakim mowimy, odzwierciedla nasz stosunek do rzeczywistosci mozna powiedziec tez oboz dla dzieci kalekich/ulomnych i dzieci zdrowycb Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: mówimy o niemieckim, pamiętasz? 29.08.06, 22:07 nawet rozumiem, dlaczego sprawny inaczej przypadło Ci do gustu :) mądry inaczej też może być, brzmi dużo lepiej niż głupi na ten przykład Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pamietam, dlatego pisalam o slowie 29.08.06, 22:11 Integration, musisz uwaznie czytac posty, jesli chcesz dyskutowac nie widze powodu, zeby te dzieci dzielic na takie i siakie po niemiecku sie pisze Intergration (itepe) i kazdy madry(sic!) czlowiek wie, o co chodzi aha, bawisz sie w psychoanalityczke-amatorke? to juz bylo, tiggerificu, myslalam, ze ci przeszlo szkoda, bo to nudne a co do madry/glupi - kontekst, proste Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pamietam, dlatego pisalam o slowie 29.08.06, 22:20 ja z Tobą nie dyskutuję o Integration, tylko o stwierdzeniu: "nie ma dzieci pełnosprawnych" A Integration jest zbyt ogólna, różna może być integracja: kulturowa, narodowościowa, a jeśli sobie otworzysz jakikolwiek link pt. Integrationskindergarten, to w większości przypadków zobaczysz pedagogikę Montessori, która z integracją w Twoim wyobrażeniu niewiele ma wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jezeli pisze o Intergtationsschule np. 29.08.06, 22:25 nie ma zaden madry (sic!) czlowiek problemu ze zrozumieniem kontekstu intergracji i nikt nie myli, ze chodzi o intergacje dzieci emigrantow z dziecmi niemieckimi czystymi np. tzn. zaden madry (sic!) czlowiek tak nie mysli a slowo pelnosprawny oznacza: pełnosprawny ~ni «posiadający pełną sprawność; całkowicie zdolny do wykonywania określonych czynności» Pełnosprawny pracownik. Pełnosprawny pojazd. Pełnosprawna maszyna. ze sie powtorze, bo widze, ze slabo jarzysz gipsyradio.com/portal.htm www.prince-online.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: und das weltberühmte Ding gibts nur 29.08.06, 22:33 auf 710 klugen Seiten? www.google.de/search?hl=de&q=Integrationsschule&meta=cr%3DcountryDE bescheuerter gibts nicht und wirds niemals geben. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus wiesz, jak ciezko jest taka klase/szkole zalozyc? 29.08.06, 22:37 od lat pedagodzy monituja, ze takich szkol/klas jest za malo przykro mi, tiggerificu, ale stosujesz argumenty ilosciowe, a nie jakosciowe, na dodatek nie masz pojecia o realiach Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus np. w Monachium jest jedna, jedyna 29.08.06, 22:38 klasa intergacyjna i walka o jej zalozenie trwala pare lat czytalam artykul w SZ, wiec opieram sie nie o google, a o realia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chopin_m Nie przesadzasz ? IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 22:44 W naszej miescinie (20.000) jest np. przedszkole integracyjne. I nikt o nie walczyc (pfuj Dajbel - slownictwo jak z Kaczylandu!) nie musial. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus czym innym jest przedszkole intergacyjne, a czym 29.08.06, 22:45 innym szkola - program nauczania itepe ile klas intergacyjnych jest w twojej miescinie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chopin_m Re: czym innym jest przedszkole intergacyjne, a c IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 22:48 o ile sie orientuje (nie zanizam), to cztery w jednej podstawowce. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus gratuluje, a jakie to miasto? 29.08.06, 22:49 ciekawe ze w Monachium jest dopiero jedna taka klasa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chopin-m Re: gratuluje, a jakie to miasto? IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 23:11 miasto??? Wieksza wiocha w NRW :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: wiesz, jak ciezko jest taka klase/szkole zalo 29.08.06, 22:52 nie mam zielonego pojęcia, bo w Polsce takie szkoły i klasy to w miarę normalna rzecz. ostatnio stosowałaś ten sam argument i mówiłaś, że to granica błędu, więc nie narzekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus wybacz, tiggerificu, ale tego: 29.08.06, 22:55 ostatnio stosowałaś ten sam argument i mówiłaś, że to granica błędu, więc nie narzekaj. nie rozumiem jak nie masz czasu na pelne i zrozumiale zdania, to moze sfrun z sufitu a ztego co wiem, w Polsce tez takie klasy nie sa az taka codziennoscia, jakby sie chcialo Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: wybaczam ci twoją amnezję: 29.08.06, 23:04 szczególnie dużo uwagi poświęć tematom • Re: podalam w wyszukiwarce AUS DER SCHULE.... kokolores 11.01.06, 00:16 zarchiwizowany www.google.de/search?hl=de&lr=lang_de&q=%22von+der+Schule+geschmissen+werden% 22&spell=1 Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus to nie moj brak pamieci 29.08.06, 23:08 (amnezja nie pasuje, niestety) ale twoja obsesja, ze tak pilnie pamietasz, co pisalam 11.01.2006 ale Twoje obsesje to twoj problem, tiggerificu, podobnie jak twoim problemem jest brak wyczucia ironii Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ple ple ple - to powazny argument,, taaa 29.08.06, 23:14 amnezja ż I, DCMs. ~zji, blm med. psych. «utrata lub osłabienie pamięci, zwykle dotyczące wydarzeń pewnego okresu, występujące na skutek różnorodnych przyczyn, np. urazu głowy, chorób psychicznych, padaczki i in.; niepamięć» gr. nie zawsze pomaga uzycie obcego slowa Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: no mówię, 29.08.06, 23:20 pewnie uraz głowy, rąbnęłaś się o żyrandol? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus no nie wiem, co mam na tak glupi post odpowiedz 29.08.06, 23:24 iec, tiggerificu, naprawde ale twoje obsesje sa twoim problemem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiouek łojej IP: *.dobrynet.pl 29.08.06, 23:56 aleście się skłócili a ja użyłam behindert i nicht behindert i myślę, że wiadomo, o co chodzi no i Ferienlager, o żadnej integracji na obozie nie było mowy dziękuję za różnorodne propozycje i podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus a do czego sluza takie obozy, jak nie do intergacj 29.08.06, 23:57 i?? nie klocilismy sie, wymienialismy poglady Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: asioukowi chodzi o to, 30.08.06, 00:36 że nie miała w tekście sformułowania 'obóz integracyjny' jakie to proste, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus tego nie miala, ale dzieci pelnosprawnych 30.08.06, 00:41 tez nie ma - proste, czyz nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asiouek w słownikach może nie ma IP: *.dobrynet.pl 30.08.06, 01:03 ale na stronach o tematyce dot. niepełnosprawnych to słowo coraz częściej się pojawia, podobnież w tekstach, poradnikach opisujących problemy tych ludzi język to system , jednakowoż system żywy i rozwijający się:) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus slownik ma zadania normatywne 30.08.06, 14:46 pelnosprawny nie jest zawsze antonimem niepelnosprawnego ze tak pisza, podobniez nawet w tekstach i jednakowoz w ogole, no coz, ze tak podobniez pisza, nie znaczy, ze to jednakowoz prawidlowe, niestetyz Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: says who? 30.08.06, 01:15 sama przytaczałaś definicje pełnosprawnego i niepełnosprawnego, weź się nie wygłupiaj, bo to już nudne jest. i zróbmy tak: może u Ciebie, w kosmosie, nie ma, a u nas, na Ziemi są dzieci takie i owakie, tak się je określa i koniec. jest to najprostsze, neutralnie brzmiące określenie i pogódź się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus wez moze czytaj, zanim cos napiszesz 30.08.06, 14:44 pelnosprawny odnosi sie do innych slow niz niepelnosprawny czlowiek moze byc nie pelnosprawny, w sensie sprawny inaczej, ale nie moze byc pelnosprawny Odpowiedz Link Zgłoś
chopin_m A tak w ogole, to : 30.08.06, 14:56 Man ist nicht behindert - behindert wird man! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus to jest fajne powiedzonko i podkresla 30.08.06, 15:05 bezsensownosc uzycia slowa dzieci plenosprawne. moim skromnym zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific [...] 30.08.06, 22:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: już Ci napisałam 30.08.06, 22:36 że słownik nie będzie zawierał WSZYSTKICH możliwych połączeń. jeśli jest pracownik pełnosprawny/niepełnosprawny (OSOBA), to i dziecko też może być i sama czytaj, bo cytujesz, a potem nie wiesz, co. I nie czepiaj się innych znaczeń słowa pełno/niepełnosprawny, tylko DOKŁADNIE tego jednego znaczenia, o które nam wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus nigdy tez nie twierdzilam, ze slownik zawiera 30.08.06, 22:44 WSZYSTKIE polaczenia ale zanalizujmy: 1. «nie osiągający pełnej sprawności fizycznej wskutek ułomności lub upośledzenia umysłowego» 2. rzad. «niezbyt dobrze funkcjonujący; niesprawny» niepełnosprawny w użyciu rzecz. «człowiek ułomny fizycznie lub upośledzony umysłowo» Zatrudniać niepełnosprawnych przy lekkich pracach. Rehabilitacja niepełnosprawnych. i pełnosprawny ~ni «posiadający pełną sprawność; całkowicie zdolny do wykonywania określonych czynności» Pełnosprawny pracownik. Pełnosprawny pojazd. Pełnosprawna maszyna. jesli w slowniku czytam o pelnosprawnym pojezdzie, pracowniku i maszynie i jesli mam rzadko: niezbyt dobrze funkjonujacy (!!!) to jesli mam wyczucie jezykowe slonia w skladzie porcelany, uzywam okreslenia dzieci pelnosprawne. Wtedy tak. Podane przyklady kazdemu madremu (sic!) czlowiekowi pozwalaja zdecydowac, czy slowo, jakiego chce uzyc, pasuje do kontekstu czy nie. Slonia w skladzie porcelany ta regula, niestety, nie dotyczy. Z tym sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: nigdy tez nie twierdzilam, ze slownik zawiera 30.08.06, 22:47 1. nie analizuj mi rzeczowników, bo mówimy o przymiotniku, kumasz czaczę? dziecko niepełnosprawne ---> PRZYMIOTNIK 2. nie przytaczaj żadnych maszyn, nie mówimy o użyciu tego przymiotnika w jakimkolwiek innym znaczeniu poza sprawnością/brakiem sprawności OSOBY 3. znów robisz burdel 4. po ch.? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ??? 30.08.06, 22:57 nie pisze o formie gramatycznej slowa, sloniu, a o jego znaczeniu 2)maszyn nie przytaczam, cytuje slownik 3)??? 4)???! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: ??? 30.08.06, 23:26 to trzymaj się znaczenia przymiotnika w odniesieniu do osoby nie cytuj bezdurno, cytuj z sensem, jeśli mówimy o osobach, nie wyjeżdżaj z maszynami 3. jak nie rozumiesz to trudno 4. jak nie umiesz czytać, tym gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Re: ??? 31.08.06, 00:40 1)to slownik tak definiuje znaczenie sprawny, musisz uwaznie czytac 2)jak piszesz bez sensu, trudno zrozumiec 3)j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: a tera lekcja taktu dla słonia 30.08.06, 22:53 to ja Ci coś opowiem teraz o słoniu? rozróżnienie pełnosprawny/niepełnosprawny jest jak najbardziej taktowne a dajmy na to rozróżnienie: niepełnosprawny/zdrowy jest krzywdzące dla niepełnosprawnych. Czy Twoja mózgownica potrafi dociec dlaczego??? tak samo jest w niemieckim: behindert - nichtbehindert schön neutral Parkplätze für Behinderte behindertengerecht itepe itede Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pelnosprawny i niepelnosprawny 30.08.06, 22:55 to jezyk polski, sloniu. Wczoraj bylas mi golebica... W jezyku niemieckim jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: pelnosprawny i niepelnosprawny 30.08.06, 23:24 chcesz pofrunąć do kosza, ms "naskarżędoabuse"? co w języku niemieckim jest inaczej - niepełnosprawni są inni i dlatego trzeba ich inaczej nazywać? nie ma słowa behindert albo nichtbehidert? o co Ci biega, ggiguś, bo jak słowo daję, że szlag mnie za moment trafi. co do qrwy nędzy w niemieckim jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ooo mam sie bac? 31.08.06, 00:41 nie ja pisze ordynarne posty, wiec sie nie boje nie, tego nie pisalam, ale te slowa sie inaczej uzywa niz w polskim, moj drogi sloniu jezykowy caly czas o tem Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: no to może łaskawie oświecisz forum 31.08.06, 01:39 i moją skromną osobę. Po co tak trzymać w tajemnicy arkana używania behindert/nichtbehindert lub też innych bliżej nieznanych nikomu słów, używanych w niemieckim na określenie osób (nie)pełnosprawnych. no nie daj się prosić, ggigus, wiem że potrafisz mi to sensownie i logicznie wytłumaczyć. irony needs company Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chopin_m Re: pełnosprawny IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 21:48 zdaniem experta: najlepszy jest "Vorschlag" businessangel: ... für Kinder mit und ohne Handicap. Chyba masz fajny text do tlumaczenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Kind mit Handicap brzmi milutko, jak 29.08.06, 21:52 sie ma dziecko sprawne inaczej, smiem przypuszczac ja bym napisala cos z Integration czytalam ostatnio art. o szkole dla wszystkich dzieci i mit Handicap nie bylo uzywane Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jecki what's about IP: *.pools.arcor-ip.net 29.08.06, 21:52 Integrationswekstatt/-stätten bzw. Integrationsferienlager, drogi chopinie ? j. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chopin_m ok, ok ... IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 21:56 (tez do ggigus) Integrations...bla, bla bla jet tez ok. Ale: mit und ohne Handicap brzmi milej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus jesli dla ciebie ich habe ein Kind mit Handicap 29.08.06, 22:01 brzmi milej, to nie wiem, jak definiujesz slowo mily Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gast Re: jesli dla ciebie ich habe ein Kind mit Handic IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.06, 22:31 Integratives Ferienlager. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chopin_m Re: jesli dla ciebie ich habe ein Kind mit Handic IP: *.ipt.aol.com 29.08.06, 22:34 W tym slowie nie tylko chodzi o dzieci. My (niepelnosprawni) czujemy sie z tym okresleniem dobrze. Tytul najpopularniejszego portalu dla nas: Handicap Life - Portal für Menschen mit Behinderung :-) Odpowiedz Link Zgłoś
businessangel to już druga wypowiedź na moje konto!;) 29.08.06, 22:43 tiggerific zrobiła ze mnie nawet noblistę, cieszę się ;) Odpowiedz Link Zgłoś