asiakja 01.02.10, 16:12 Mam pytanie jakim specjalistą jest Waszym zdaniem doc Hortis? Proszę o szczere wypowiedzi bo po ostatniej konsultacji to sama nie wiem co mam myśleć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulunia_dominiczek Re: doc Hortis 01.02.10, 18:00 Możesz dokładnie opisac jak wyglądała wasza wizyta?Ja byłam ze swoim synkiem w zeszłym roku prywatnie,po wizycie u niej moje dziecko dostawalo szału nawet przy drzwiach logopedy i ja sama byłam też roztrzęsiona.Na siłe zaglądala mu do noska i bużki,mały wrzeszczał ona też,zamiast spokojnie do dziecka.Dla mnie to było okropne!Zapytała czy mały nosuje a wtedy nie mowił prawie nic,miał około poltora roczku,badania nosofiberoskopii też nie zrobiła a zapłaciliśmy 150 zł.ale podobno jest niezastąpiona w swoim fachu.Też chciałabym aby inne mamy się wypowiedziały,bo wolałabym jeżdzic do kogoś innego. Odpowiedz Link
tygrysek1234 Re: doc Hortis 01.02.10, 19:33 Moje doświadczenia z doc. HOrtis - Dzierzbicką są pozytywne. Przede wszystkim jej publikacje pozwoliły mi uszeregować wiadomości nt. rozszczepu wargi i podniebienia, przyczyn nosowania itp. Moje dziecko (6 lat) było u doc. na prywatnej wizycie, miało przeprowadzone badanie nasofiberoskopowe. Badanie jest nieprzyjemne, głównie z uwagi na rozpylane do nosa lekarstwo znieczulające. Wprowadzenie sondy już było mniej negatywnie postrzegane przez moje dziecko. Było mnóstwo łez, ale pani docent wykazała się dużą cierpliwością, również wobec nas - rodziców, odpowiadając na pytania. Ja polecam tego specjalistę. Odpowiedz Link
mono5 Re: doc Hortis 02.02.10, 18:27 MOJE doswiadczenie z ta doktor tesz jest okropne nawet nie chce mi sie tego wspominac .Nie mila zero podescia do dziecka do rodzica z checia chciala bym znalezc innego foniatre tylko nie wiem gdzie pozdrawiam mono Odpowiedz Link
asiakja Re: doc Hortis 03.02.10, 19:15 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wizytę mogę uznać za mało stresującą dla mojego dziecka doc Hortis była uśmiechnięta i sprawiała wrażenie miłej zaglądała po kilka razy do buziaka noska i uszu, córeczka znosiła to dobrze co mnie dziwiło. Co innego było jak pół roku temu miała nosofibryskopię wtedy to był krzyk przez całą wizytę ale doc powiedziała że to nieprzyjemne badanie i tak dzieci reagują. Natomiast to pytanie zadałam ponieważ to co usłyszałam na tej konsultacji mnie przeraziło tzn albo doc Hortis była jedynym lekarzem który nie bał sie powiedzieć prawdy albo już sama nie wiem co myśleć. Ale niedługo będę u chirurga i ortodonty tak że zobaczymy co Ci specjaliści powiedzą. Odpowiedz Link
ulunia_dominiczek Re: doc Hortis 03.02.10, 20:35 To moźe zalezy od humoru Pani docent,niewiem.Mogłabyś napisac coś więcej,miałas skierowanie od logopedy czy byliście prywatnie?Jaka postawila diagnoZe? Odpowiedz Link
asiakja Re: doc Hortis 04.02.10, 13:27 My pierwszym razem mieliśmy skierowanie od logopedy. A teraz jeździmy z córeczką na turnus rechabilitacyjny mowy do Otwocka i tam była Pani doc i nas obejrzała. A diagnoza była taka że moja córeczka (całkowity obustronny rozszczep wargi i podniebienia)powinna mieć zrobioną pierwszą operacje w dwóch etapach a Ola miała jednoetapowo i przez to kośc przysieczna się nie schowała, podniebienie twarde się nie schodzi czy jakoś tak, było tego dużo na nie ogólnie rzecz biorąc ma wszystko źle zrobione. Powiedziała że jakoś będziemy to prostować. Tylko szkoda że jak miała robioną pół roku temu nosofibryskopię to wszystko było dobrze. Odpowiedz Link
mama_kubka Re: doc Hortis 04.02.10, 14:07 U Pani docent byliśmy raz przy okazji wizyty u logopedy. Zobaczyła u Kuby dwie małe przetoki, mało tego, ja też je wtedy zobaczyłam, tata Kuby także. Nie przejęłam się tym za bardzo, bo Kubie nigdy jedzenie nie wylatywało nosem, za 10 chyba m-cy miał mieć przeszczep. Po pół roku byliśmy na konsultacji u Pani profesor i jak powiedzieliśmy o tych przetokach to spojrzała na nas jak na kosmitów, bo żadnych nie było. Sama już nie wiem jak to wtedy było. Ja nie przywiązuję się do diagnozy żadnego lekarza którego spotykam na swojej drodze. Jeżeli tylko coś jest dla mnie powodem do niepokoju, sprawdzam, najlepiej u trzech. Mój syn i jego stan po zabiegach z reguły jest dobrze oceniany przez logopedów, ale miałam też absolutnie traumatyczne przeżycie u logopedy w Centrum Zdrowia Dziecka, po tej wizycie byłam bliska szukania terapeuty dla siebie :(. Myślę, że to jest właśnie najgorsze dla rodzica, że "spija" słowa z ust lekarzy, a one potem często nie znajdują potwierdzenia u innych. Reasumując, w czasie tej krótkiej wizyty Pani docent wydała mi się fajna, Kuba nie narzekał. Nie martw się na zapas. Potem u foniatry byliśmy raz (w Medincusie, dr Szkiełkowska chyba), żeby przed drenażem skonsultować migdał. Wydaje mi się, że ta Pani nie specjalizuje się w rozszczepowych dzieciach, ale z pewnością z wieloma ma doczynienia. Wizyta super, fajna babka z dobrym kontaktem z dziećmi, syn dał sobie bez problemu włożyć taką rureczkę z kamerką do nosa, obejrzał swój migdał, pomacał narzędzia, ogólnie luz. Głowa do góry asiakja :) Odpowiedz Link
0.gaba1 Re: doc Hortis 06.02.10, 11:51 Kobieta niby miła,ale jak przychodzi do badania to jest niedelikatna i sprawia bol dziecku,bylismy raz u niej przed zabiegiem,załatwia tysiace innych spraw jednoczesnie,przyjmuje doktorantow,rozmawia perzez telefon itp.Ja tak jak poprzedniczka bylam u dr.Szkiełkowskiej i bardzo dobrze oceniła krtan,znalazla stan zaplany,co pokierowało nas do badan w kierunku refluksu żoładkowego,do tego jakas niegrozna fałdka na krtani do obserwacji.Ogolnie nie mam dobrego zdania o doc.Hortis Odpowiedz Link
kala57 Re: doc Hortis 06.02.10, 14:18 No właśnie, ja zastanawiam się nad konsultacją u innego foniatry niż doc. Hortis. NIby wg niej anatomicznie jest wszystko ok po faryngoplastyce, ale mowa jest kiepska, praktycznie samogłoskowa, mimo ćwiczeń Otwocka itd. postępy mizerne. Myślałam właśnie o dr Szkiełkowskiej, czy ewentualnie znacie kogoś, kto ma pojęcie o rozszczepach ? Jaki koszt nasofiberoskopii w Medincusie ? Odpowiedz Link
ulunia_dominiczek Re: doc Hortis 06.02.10, 16:11 i powiedzcie prosze jak to jest z ta nosofiberoskopią,jesteśmy przed przeszczepem,byliśmy w Imid u logopedy,nie skierowała nas do foniatry a podobno teraz dostac się do niej w Imid to tylko przez logopede.Myslaal,ze przed drugą operacja wykonamy to badania po to żeby sprawdzic czy wszystko jest ok.Ale nic z tego.Kiedy wykonuje się tą nosofiberoskopie? Odpowiedz Link
0.gaba1 Re: doc Hortis 06.02.10, 18:16 nosofiberoskopia w mach wizyty,plcisz za wizyte tylko ok 100 zł,ale teraz Medincus ma kontrakt z NFZ,niestety dr.Szkiełkowska nie przyjmuje w ramach Nfz,przyjmuje inny foniatra dr,Senderski. Odpowiedz Link
kala57 Re: doc Hortis 07.02.10, 09:51 A kogo polecasz ? Nie chodzi o pieniądze, tylko, żeby ktoś porządnie ocenił pracę podniebienia. Odpowiedz Link
mama_kubka Re: doc Hortis 07.02.10, 15:13 Ja chodzę do dr Senderskiego jako laryngologa, i pomimo tego, że jest foniatrą, to prosił dr Szkiełkowską o konsultację. Ja bym poszła do niej, ale możesz też powiedzieć w czasie rozmowy telefonicznej o co chodzi, panie w rejestracji są przytomne. Odpowiedz Link
asiakja Re: doc Hortis 07.02.10, 16:08 Dziękuję dziewczyny za odpowiedź i słowa otuchy:) Odpowiedz Link