Dodaj do ulubionych

PROSZE O POMOC

22.03.10, 11:52
KOCHANE MOJE MOJ SYNEK JEST POL ROKU PO OPERACJI ROZSZCZEPU WARGI
CZEKA GO JESZCZE KOREKTA BO WARGA NIE WYGLADA AZ TAK REWELACYJNIE
JAK MI TO OBIECYWANO. MAM TAKIE PYTANIE. NIE DOSTAJE ZADNYCH
SWIADCZEN NA SYNKA, ZADNEG RODZINNEGO ANI ZASILKU PILEGNCYJNEGO NIC
PO POPROSTU NIC PONIEWAZ WCZESNIEJSZE MOJE DOCHODY Z PARTNEREM BYLY
ZBYT WSYSOKIE DZIS JUZ Z NIM NIE JESTEM I NIE WIEM CO ZROBIC ABY
DOSTAC TE WSZYSTKIE SWIADCZENIA I CZY DOSTANE ZASILEK MIMO ZE SYNEK
JEST JUZ PO OPERACJI. BARDZO PROSZE O POMOC
Obserwuj wątek
    • gosiam25 Re: PROSZE O POMOC 22.03.10, 18:43
      CZEŚĆ, IDŹ, NIE WIEM GDZIE U WAS TO SIĘ MIEŚCI - TAM GDZIE MOŻNA WYROBIĆ
      ORZECZENIE O NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI, SPRÓBUJ ZŁOŻYĆ NAWET KIEDY JESTEŚ JUŻ PO
      ZABIEGU, ZAWSZE MOŻNA SPRÓBOWAĆ, STAMTĄD WEŹ PAPIERY I IDŹ DO LEKARZA RODZINNEGO
      ON CI JE WYPEŁNI I ZŁÓŻ, W KOŃCU JESZCZE LECZYSZ DZIECKO NP. LOGOPEDYCZNIE, (NIE
      WIEM JAKA TAM JEST U CIEBIE SYTUACJA), JAK NIE WIESZ GDZIE TO SIĘ MIEŚCI TO IDŹ
      W SWOIM MIEJSCU ZAMIESZKANIA DO MIEJSKIEGO (GMINNEGO) OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ
      WSZYSTKO CI POWINNI POWIEDZIEĆ.
      • agneesi Re: PROSZE O POMOC 22.03.10, 19:53
        Jeśli dostaniesz to orzeczenie o niepełnosrprawności to bedzie przysługiwał Ci zasiłek pielegnacyjny 153 zł. Jesli dochód na osobę nie przekracza chyba 583 zł to przysluguje "wspaniały" zasiłek rodzinny 68 zł i dodatek rehabilitacyjny 60 zł (dodatek ten jesli będzie orzeczenie o niepełnosprawności). W sumie można dostać 281 zł. Pozdrawiam
        • agneesi Re: PROSZE O POMOC 22.03.10, 19:56
          Jeszcze jedno, jeśli Twoje dziecko nie skończyło roku, a dochód na osobę nie przekracza 583 zł (mając orzeczenie o niepełnosprawności) i chyba 503 zł (jeśli nie ma sie tego orzeczenia) to przysługuje drugie becikowe 1000zł. W miejskim ośrodku pomocy społecznej powinnaś sie wszystkiego dowiedzieć, jeśli trafisz na miłego urzednika.
      • nikol_00 Re: PROSZE O POMOC 22.03.10, 19:55
        Koleżanka ma córeczkę już po operacji i dostała pieniążki w kwocie 153zł
        miesięcznie lekarz na komisji powiedział jej że więcej jej nie mogą dać bo
        dziecko jest zdrowe a ona robi z niej kalekę.Życzę powodzenia. Ja jestem dopiero
        przy składaniu wniosku.
        • asik57 Re: PROSZE O POMOC 23.03.10, 09:01
          Więcej dać nie mogą, bo taka jest kwota ustawowa, którą dostają wszyscy rodzice
          dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności. Nie jest też zależna od dochodu.
          • marzena123marzena Re: PROSZE O POMOC 23.03.10, 10:04
            a tatuś alimenty płaci? Jeśli Twoje dochody uległy pogorszeniu i nie
            przekraczają progu 583zł(o ile się nie mylę) możesz ponownie wystąpić o
            rodzinne. Niestety innych świadczeń nie dostaniesz.Czy dostaniesz orzeczenie o
            niepełnosprawności to zależy od rozległości rozszczepu i komisji. Czasem
            potrafią tak potraktować,że eh... Tak naprawdę nikogo nie obchodzi los dzieci,
            które jednak muszą być leczone.U nas socjal praktycznie zerowy.
    • awsr Re: PROSZE O POMOC 29.03.10, 09:43
      na poczatek kilka pytan:
      - czy byliscie z partnerem mazlenstwem?
      - czy masz ustalone SADOWNIE alimenty?
      - czy pracujesz?
      - czy w 2008 pracowalas?
      - czy synek ma orzeczenie o niepelnopsrawnosci?

zeby starac sie o zasilek rodzinny musisz:
      - miec zasadzone aliemnty na synka
      - dostrczyc zaswiadczenie z US o dochodzie za rok 2008
      - dochody nie moga przekraczac 504zl ( chyba, ze masz orzeczenie to wtedy
      dochody podskakuja do 583zl). prosze sprawdzic kwoty bo wiem, ze ustawa sie
      zmienilal, ale nie mialam czasu zerknac.

gdy masz orzeczenie na synka to kwota 153zl nalezy Ci sie z urzedu - trzeba
      tylko zlozyc wniosek

583l - dostaje sie wtwedy gdy matka rezygnuje z pracy na rzecz opieki nad
      dzieckiem ( w orzeczeniu pkt. 7 i 8 musza miec napisane " tak dotyczy")

mozesz strac sie o dodtake do mieszkania, ale to juz musisz dopytac sie w Urzedzie.
      • awsr Re: PROSZE O POMOC 29.03.10, 09:44
        awsr napisał:

>
        >
        > 583l - dostaje sie wtwedy gdy matka rezygnuje z pracy na rzecz opieki nad

> zie.

583zl , a nie 5831
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka