Dodaj do ulubionych

przedszkole lublin

14.03.11, 22:16
Witam! mam pewien problem, choć pewnie głupi, ale muszę zapytać, chciałabym posłać Bartka (2,6 lat - jednostronny rozszczep podniebienia i wargi, po I etapie operacji w IMiD) do normalnego przedszkola państwowego w Lublinie i nie wiem czy we wniosku mam pisać, że Bartuś jest po rozszczepie???Wiem, że jest ogólnie problem z przyjęciami i słyszałam, że jak dziecko jest alergikiem lub jest po jakims zabiegu chirurgicznym to nie ma szans na przyjęcie.Proszę o pomoc.Agata
Obserwuj wątek
    • senna.lawina Re: przedszkole lublin 15.03.11, 08:43
      Cześć :) myślę, że to zależy od tego czy Bartek ma orzeczenie i czy uważasz, że rozszczep na istotny wpływ na jego funkcjonowanie.

Zakładając, że nie ma orzeczenia i potrafi zakomunikować swoje potrzeby (słownie lub w jakiś inny sposób), napisałabym tylko wtedy gdyby miało mu to pomóc w przyjęciu.

Może masz możliwość wysondowania, które dyrektorki w przedszkolach są normalne i porozmawiania o względach "społecznych", to wręcz powinno pomóc Bartkowi (np. w przypadku odwołania czy listy rezerwowej).

Stawiałabym na kontakt osobisty z dyrektorką i życzę Wam serdecznie, żebyście trafili na mądrą i fajną osobę.

Pozdrowienia :)
    • nafi123 Re: przedszkole lublin 15.03.11, 17:55
      Mój synek ma też 2,6 lat i jest po lewostronnym rozszczepie wargi. Od 4 miesięcy chodzi do prywatnego przedszkola. Chociaż rozszczep ma zoperowany znakomicie i trzeba się przyjrzeć żeby coś zobaczyć to doszłam do wniosku , że przebywając z nim cały czas i tak wszyscy zauważą, że miał zszywaną wargę. Dlatego napisałam o tym w karcie ale nie w miejscu operacje czy zdrowie a w uwagach na samym końcu karty. Po co mają się domyślać. Nie miałam żadnych problemów. Nie wiem jak jest w państwowych przedszkolach ale myślę, że też nie powinno być żadnych problemów.
      • agneesi Re: przedszkole lublin 15.03.11, 18:45
        Witam,

ja napiszę o żłobku państwowym w Koszalinie . Byłam najpierw na rozmowie z Dyrektorką i rozmawiałyśmy o rozszczepie. Zapytała sie tylko czy dziecko jest po operacji i jak je. Poradziła mi, żebym dołączyła orzeczenie o niepełnosprawności, to będę miała o 10 punktów więcej oraz żebym złożyła o rodzinne, bo wtedy też będę miała 30 punktów więcej. Doradziła jeszcze, żebym w informacjach dodatkowych napisała, że dziecko rozwija się normalnie i nie ma żadnych problemów. Nikt nigdy mi nie wytykał, że Wiki ma rozszczep. Pytali sie tylko, jak maja ją karmic i czy je papki czy mozna coś twardszego. Składając podanie powiedziała, że na 99% dostaniemy żłobek.
        Powodzenia życzę.
        aga
        • agatabartek Re: przedszkole lublin 16.03.11, 06:08
          dziękuje bardzo za Wasze ciepłe słowa, gorąco pozdrawiam.agata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka