Dodaj do ulubionych

Guzek na bliźnie pod noskiem???

16.04.11, 15:01
Witajcie
Synek jest 3 tyg po operacji rozszczepu wargi i podniebienia, pare dni temu zauważyłam że powstał na szwach pod noskiem guzek wcześniej go nie było:( może ktoś wie co to jest i co należy zrobić? czy najlepiej kontaktować się z IMiD???
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gosiam25 Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 16.04.11, 18:26
      nie wiem jak sobie wyobrazić ten guzek, ale u nas było na środku blizny takie małe zgrubienie. I po kilku miesiącach masowania i smarowania zniknęło. U Was to raczej nie można jeszcze masować bo za wcześnie, bo pewnie macie jeszcze szwy.
    • mag_kon1 Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 16.04.11, 21:03
      no wlasnie moze byc to takie zgrubienie i to jest wlasnie na bliznie po szwach pod noskiem ktore zostaly sciagniete na 7 dobe, czyli spokojnie czekac na kontrole i zobaczyc co powiedza a jaka mascia smarowalas?
      • gosiam25 Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 17.04.11, 20:31
        myślę że należy czekać, bo nawet lekarz nic nie zrobi. A my stosujemy celo-kote na bliznę i jestem bardzo zadowolona z efektów
    • rudi7m Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 17.04.11, 22:03
      Ewci 4 tyg po operacji pod noskiem, blisko blizny, zrobił się straszny bąbel. Ropiał niesamowicie. Pani prof powiedziała nam że tak sie stało, bo szew, który był wykorzystany do zrobienia podstawy nosa wychodził, a że był ciut grubszy od innych, tych w podniebieniu, to wywołał taką reakcje organizmu. Kazali nam dokładnie go czyścić co 2-3 godz wodą fizjologiczną najpierw, potem octeniseptem a na koniec alantanem. Zniknął po 9 dniach, teraz po nim została niewielka blizna pod noskiem.
      Jeśli u Was wychodzi właśnie szew, i tworzy się ten bąbel, to nie pozostało nic jak tylko zacisnąć zęby i pielęgnować jeszcze bardziej buźkę. Powodzenia! Uda Wam się!
    • pralinkowa Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 31.08.11, 14:41
      wznawiam wątek bo właśnie u mojego Małego od paru dni pojawił się guzek na wardze i tuż nad nią; raz jest bardziej widoczny, raz mniej, a najdokładniej go widać jak Mały uśmiecha się, albo szeroko otwiera buzię. poczytałam tu troszkę i widzę, że u niektórych też tak było, ale... no właśnie czy to w końcu samo zniknie, czy pozostaje mi czekać na jakieś zabiegi?
      • anulaaa33 Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 31.08.11, 20:01
        Nam powiedzieli, że to zetrą przy przeszczepie
        • jowitka345 Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 31.08.11, 21:48
          anulaaa33 napisała:

> Nam powiedzieli, że to zetrą przy przeszczepie

dokładnie tak...nam też tak powiedział dr Piwowar :)
    • justys-30 Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 07.09.11, 09:19
      witam!u nas też jest coś takiego jak guzek,zostało nam po pierwszym zabiegu który mieliśmy pod koniec kwietnia,do tej pory smarujemy żelem,jak dotąd efektu nie ma za bardzo,ale nam powiedzieli ze zejdzie tylko po dłuższym czasie smarowania..miesiąc temu mieliśmy drugi zabieg i jakby trochę się rozciągnął i jest mniej widoczny ale jest...
      • pralinkowa Re: Guzek na bliźnie pod noskiem??? 13.09.11, 15:16
        piszecie o kolejnych zabiegach, a ja nie wiem czy mój syn będzie miał nastęną operację... jest może ktoś kto ma/miał podobny problem ??? synek mój miał rozszczep wargi, jest już po operacji no i ma ten nieszczęsny guzek...
        • jowitka345 pralinkowa 13.09.11, 21:06
          czy Ty myślisz, ze przez ten guzek dziecko nie będzie miało przeszczepu???? Właśnie, ze będzie miało i jak sam nie zejdzie to go przy okazji przeszczepu zetrą. ..noo chyba, ze ten guzek to jakaś bańka odstająca, ale to wtedy to może być coś innego.
          • anulaaa33 Re:jowitka345 13.09.11, 21:38
            Jowitko ale Pralinkowa nic nie pisze o tym, że ma rozszczep podniebienia również...

Pralinkowa nie wiem gdzie leczysz dziecko ale uważam że powinnaś przy kolejnej wizycie zapytać o starcie tego guzka jeśli się da bo nie wiem jak Wasz wygląda nasz ponoć będą ścierać i wtedy będziemy widzieć efekty ;)
            • pralinkowa anulaaa33: 14.09.11, 09:10
              witaj
              właśnie dobrze, że napisałaś o tym ścieraniu ponieważ miałam się Was pytać na czym to polega??? wiem, że to może dość banalne pytanie, ale jakoś nie mogę sobie tego zabiegu wyobrazić u swego synka ponieważ ten guzek u niego jest pod skórką... widać go tylko wtedy gdy Mały się uśmiecha - wtedy gdy usta naciąga widać takie białe zgrubienie/pęcherzyk... poza tym oczywiście czuć go przy dotyku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka