Dodaj do ulubionych

badanie abr

28.12.11, 21:04
witam, mój syn jest 2 miesiące po I operacji - obustronny rozszczep wszystkiego. robiliśmy mu badanie abr i wyszedł niedosłuch :( raczej nie jest on spowodowany płynem w uszach :( słyszałam ze być może za wcześnie to abr zrobiliśmy, jak myślicie? kiedy badaliscie słuch swoim dzieciom? czy jest tu jakieś dziecko niedosłyszące, zaaparatowane?
Obserwuj wątek
    • jowitka345 Re: badanie abr 28.12.11, 21:46
      ja robiłam abr 3 m- ce po operacji... podobno najbardziej wiarygodne jest 6 m-cy PO.
      • melka133 Re: badanie abr 28.12.11, 21:54
        no właśnie, tylko czy to nie dziwne skoro to jest badanie z pnia mózgu to co do tego ma operacja? oczywiscie mam nadzieję że to co piszesz (i tak też słyszałam ze 6 miesięcy) to jest prawda i moje dziecko nie ma niedosłuchu jednak
        • jowitka345 Re: badanie abr 28.12.11, 22:00
          A jaki wyszedł Wam niedosłuch? u nas też wyszedł lekki... ale uspokajali, że dlatego, ze za wcześnie po operacji było robione. Ostatnio nawet robiliśmy tympanometrię ( 1.5 roku po operacji) i były te krzywe na wyniku, więc uszy pracują prawidłowo jak u zdrowego dziecka( w sensie bez rozszczepu). U Was też tak będzie :)
          • melka133 Re: badanie abr 28.12.11, 22:05
            nie masz pojęcia jak bym chciała
            wyszło 60 db przy 500 hz i 40 db przy 2000-4000. nie wiem czy to jest dużo czy mało ale z tego co czytam w necie to jest średni niedosłuch, do zaaparatowania :( otoemisje nie wychodzą bo lekarz nie umie ustawić urządzenia do badania. typanogram płaski ale robił go dr Krajewski i napisał że wygląda że słuch jest prawidłowy (nam powiedział na 90% prawidłowy). dlatego też tak jestem zaskoczona tym wynikiem abr, miałam nadzieje że to tylko formalnośc
            • jowitka345 Re: badanie abr 28.12.11, 22:26
              Ale nawet jak zaaparatują to na chwilkę, aż uszy zaczną pracować.tak mi tłumaczyła nasz audiolog.
              Otoemisja nie wyjdzie dopóki uszy nie zaczną prawidłowo pracować, czyli trąbki słuchowe nie zaczną się poruszać. Nie stresuj sie narazie tylko poczekaj aż minie pół roku i zrób abr jeszcze raz. Zresztą sama zauważysz czy dziecko słyszy czy nie...wyjdzie w życiu np jak będzie reagować na głos za plecami lub ulubiona bajkę lub muzykę z innego pokoju. Będzie dobrze :)
              • melka133 Re: badanie abr 29.12.11, 09:45
                Jowitka, a Ty może do jakiegoś sensownego audiologa albo laryngologa chodzisz w warszawie? Ja niby do dr Nowakowskiej w IMID się zapisałam ale na koniec stycznia dopiero
                • jowitka345 Re: badanie abr 29.12.11, 15:01
                  Nie, my do Łodzi jeździmy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka