28.11.12, 09:52
Jesteśmy dwa dni po operacji przeszczepu kości do wyrostka zębodołowego, przy tej operacji poprawiana jest też warga od wewnątrz. Chociaż podnoszę wargę przy płukaniu rumiankiem, ciągle na szwach zostaje coś białego (pozostałości po jogurcie?). Nie udaje mi się tego pozbyć, czy te miejsca powinny być wypłukane idealnie? Wam się to udawało? Czy to może mieć negatywne konsekwencje? Bardzo serdecznie proszę o odpowiedź. Czy Wasze dzieci też dostawały histerii na widok jedzenia i picia w strzykawce?:(
Obserwuj wątek
    • franciszeksyla Re: Problem 28.11.12, 13:44
      Tak U nas również idealnie nie dało się jedzonka wypłukać rumiankiem, ale psikaliśmy 3 razy dziennie octaniseptem i myślę, że jakaś ochrona przed bakteriami była :) no i oczywiście rumianek w strzykawkę i psikaliśmy na to miejsce przeszczepu. Nasz Franek dawał wacikiem usunąć z nad ząbków zabrudzenie (resztki) po jedzeniu - ale on z natury jest bardzo spokojnym dzieckiem także jakoś sobie radziliśmy. Uważam, że psikajcie tym octaniseptem to dużo daje.
      Pozdrawiam Was serdecznie :)
    • franciszeksyla Re: Proble 28.11.12, 13:45
      Tak U nas również idealnie nie dało się jedzonka wypłukać rumiankiem, ale psikaliśmy 3 razy dziennie octaniseptem i myślę, że jakaś ochrona przed bakteriami była :) no i oczywiście rumianek w strzykawkę i psikaliśmy na to miejsce przeszczepu. Nasz Franek dawał wacikiem usunąć z nad ząbków zabrudzenie (resztki) po jedzeniu - ale on z natury jest bardzo spokojnym dzieckiem także jakoś sobie radziliśmy. Uważam, że psikajcie tym octaniseptem to dużo daje.
      Pozdrawiam Was serdecznie :)
    • bubasio Re: Problem 28.11.12, 19:46
      jak mniemam, dziecko ma rozpuszczalne szwy i one się po prostu w ten brzydki sposób rozpuszczają, za bardzo tam nie grzeb, bo możesz zrobić więcej szkody - rumianek, to coś co poleca kolega ( chociaż my już dawno po operacji, więc żadnych dodatkowych udogodnień nie było, tylko rumianek ) i wszystko będzie ok :)
      a co do jedzenia i picia - my już w szpitalu po przeszczepie karmiliśmy bardzo małą łyżeczką, picie też tak dostawał, aczkolwiek to raczej było wlewane, niż wkładane jak przy normalnym jedzeniu łyżką - mały był kilka dni po 2 urodzinach, ile Twoje dziecko ma ?
      pozdrawiam
      Kasia
      • kasienka353 Re: Problem 28.11.12, 20:01
        Bardzo dziękuję za rady:) Mały ma już ponad 2,5 roku... Może faktycznie to nie tyle resztki pokarmu co naturalna wydzielina... Mam jeszcze jeden problem, Kubuś często przesuwa językiem po miejscu przeszczepu, nie mogę mu tego wyperswadować ani odciągnąć jego uwagi bo robi to nawet kiedy czymś się zajmie, Wasze dzieci też tak robiły? Pielęgniarka mówiła, żeby tego zdecydowanie unikać ale ciężko to przecież wytłumaczyć małemu dziecku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka