buchora 18.02.05, 19:53 Chcialam prosic o opinie na temat szpitala na ul.Szpitalnej.Synka bedzie operowal dr.Becela. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankalenka Re: operacja w Poznaniu 18.02.05, 21:15 Droga Buchoro, jakkolwiek masz na imię. Trafiłaś na to forum jeszcze przed operacją synka. To bardo dobrze. Nie wiem czy już udało Ci się przeczytać wszystkie zamieszczone tu posty. Wiem, jest ich bardzo dużo, ale naprawdę warto. Dziwi mnie Twoje podejście - nie wiem czy wynika z niewiedzy, czy stoi za tym coś innego - WSZYSTKIE dziewczyny, które odpisały na Twoje maile polecają Ci IMiD w Warszawie ZAMIAST szpitala o którym piszesz, a Ty nawet nie zapytałaś dlaczego?!! Upierasz się przy operacji przez lekarza o którym nikt nie słyszał w ośrodku który jest gdzieś przy końcu kolejki szpitali najczęściej operujących rozszczepy.... to zastanawiające... Z czego wynika takie lekkie podejście do sprawy, które dla Twojego synka może skończyć się latami poprawek, kompleksów i wadą wymowy? Czy ktoś Ci powiedział że "to się zszyje i nie będzie śladu"? Zrozum mnie dobrze - nie jest moim celem atakowanie Cię, jedynie zwrócenie Twojej uwagi na to że tę operację łatwo zepsuć i że są dużo lepsze ośrodki w Polsce niż szpital o któym piszesz. Dziewczyny jadą z dziećmi po 600 km do Warszawy lub Polanicy żeby zoperować dziecko najlepiej jak to możliwe. W IMiDzie operują ponad 600 rozszczepów rocznie a jest tam chyba 4 chirurgów czyli w ciągu roku każdy z nich operuje 150 dzieci czyli średnio prawie 3 rozszczepy tygodniowo - jakie doświadczenie ma lekarz o którym piszesz? ile takich operacji rocznie przeprowadza? Masz tu możliwość kontaktu bezpośrednio z matkami dzieci, które przed Tobą były w takiej sytuacji, i zapewniam Cię, że nasze zdanie jest bardziej obiektywne niż zdanie pani neonatolog o której piszesz... Pewnie jest dobrym lekarzem, ale nie może specjalizować się we wszystkim, jak też znać najlepsze sposoby operacji akurat rozszczepów.. Poświęć proszę trochę czasu i wykaż więcej chęci w dowiedzeniu się DLACZEGO polecamy Ci coś innego. Wiem jak trudno jest odzwyczaić się od ustalonego terminu operacji i zmienić decyzję, ale jest parę osób które tak zrobiło. Jest tu nawet jedna dziewczyna która zmieniła zdanie parę dni przed operacją dziecka i przywiozła je do Warszawy, do IMiD-u... Czy czytałaś odpowiedzi pani prof. Dudkiewicz na stronie www.rozszczepy.z.pl w dziale "pacjent pyta - lekarz odpowiada"? Czy wogóle porównywałaś sposoby operacji praktykowane przy tej wadzie, czy konsultowałaś się z różnymi chirurgami, reprezentującymi odmienne szkoły leczenia? Czy widziałaś zdjęcia dzieci operowanych przez tego lekarza? Czy szpital który wybrałaś prowadzi kompleksową opiekę nad dziećmi z rozszczepem, tzn. czy zapewnia stałą współpracę z logopedą, foniatrą, ortodontą i chirurgiem szczękowym? Przez ostatnie dwa lata mojego życia rozmawiałam i spotkałam przynajmniej 40 matek z dziećmi z tą wadą i żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak Ty, brakiem jakichkolwiek pytań czy choćby cienia wątpliwości pomimo sugestii zmiany ośrodka. Dlaczego jesteś tak zamknięta na rady osób które nie mają powodu żeby Ci źle radzić? Podziel się proszę z nami argumentami które przekonały Cię do operacji dziecka w tym ośrodku. Może i my czegoś się dowiemy. pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link
mamaadika Re: operacja w Poznaniu 19.02.05, 10:26 - podpisuje się pod tym co napisała Ania (to bardzo mądra mama ,i umie dobrze doradzić!) Piszesz że Twój synek ma dopiero pięć miesięcy ,więc masz jeszcze trochę czasu na zmianę decyzji ,i wcale nie jest za póżno jeśli wykazała byś zainteresowanie zmianą szpitala ,to gwarantuje Ci że większość z nas forumowiczów pomogła by Tobie i Twojemu synkowi . Przemyśl to raz jeszcze. Ps zdjęcia wyślę w pn. ponieważ jestem poza domem i korzystam z nie swojego komputera . Odpowiedz Link
agunek1 Re: operacja w Poznaniu 19.02.05, 14:01 Ania naprawdę dobrze radzi (jak zawsze). Jak chcesz również mogę Ci przysłać zdjęcia mojej pociechy, która jest już prawie 5 m-c po operacji w IMiDzie. Pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link
baby1221 Re: operacja w Poznaniu 22.02.05, 19:46 Tak zgadzam sie z tym co pisze Ania.Ja jestem z Wielkopolski i tez mój synek miał miec robiona operacje rozszczepu podniebienia w Poznaniu,ale na szczescie synek zachorował i miał złe wyniki badan i anestezjolog nie zgodziła sie na operacje w Poznaniu.Po powrocie do domu cos mnie tkneło i zaraz skontaktowałam sie z IMiDZ i dali mis dosc szybki termin z wzgledu na wade serca synka.Operował go dr Surowiec i mam swietne o nim zdanie,bardzo dobry lekarz z doswiadczeniem,jestem mu bardzo wdzieczna. Ania Odpowiedz Link
natad do agunek1 20.02.05, 11:40 kurcze coś mi nie poszło:(((( W każdym razie Aga czy mogłabyś mi przesłać zdjęcia Oliwki, chciałabym porównać efekt, moja Olga miała operację miesiąc później i ja nie jestem tak zachwycona wyglądem blizny jak Ty.Pisałaś we wcześniejszych postach, że u Twojej córki "prawie" nie ma śladu, no niestety ja tego nie moge powiedzieć o mojej:))) Ale pewnie wynika to z tego, że każda skóra jest inna, a Oliwia pewnie miała mniejszy rozszczep, bo "tylko" wargi, więc i to sie przekłada na wygląd. Z góry dziękuję - natad@wp.pl Natalia Odpowiedz Link
agunek1 Do Natad 20.02.05, 16:15 Witaj. Zdjęcia Oliwki prześlę Ci troszeczkę poźniej, ponieważ mam kłopoty z pocztą. Masz rację, że każda skóra jest inna, ale pomimo dobrego gojenia ran niektórzy nie potrafią dobrze zszywać. My byliśmy u bardzo wielu chirurgów plastyków i najbardziej przekonał nas wygląd małego chłopca u prof. Dudkiewicz w gabinecie na Koziej, od razu wiedziałam że Oliwka będzie tam operowana. Oprócz znakomitej ręki dr Piwowara, na wygląd blizny ma wpływ codzienny masaż oraz smarowanie contractubexem. Pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link
agaijo Re: operacja w Poznaniu 21.02.05, 09:35 Cześć, nie wiem, gdzie rodziłaś swojego maluszka, ale jeśli na Polnej ( ta jak ja )to wszyskiem rodzicom sugerują dr. Stepniewskiego z Krysiewicza. O operacjach na Szpitalnej wiem tylko tyle, że były i chyba jeden z rodziców nie polecał. Jeśli z jakiś powodów nie możesz skonsultować się z IMID lub Polanicą sprawdź Instytut na ul. Krysiewicza. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maks15 Re: operacja w Poznaniu 21.02.05, 18:07 Moim zdaniewm również dr Stępniewski (mimo pewnych zastrzeń "okołooperacyjnych") jest godny polecenia - co ma duże znaczenie, ma doświadczenie wyniesione z Polanicy. Co do dr Beceli, trudno mi coś powiedziewc, nic a nic nie słyszałem o efektach jego pracy. Naprawdę, warto się zastanowic, póki jest jeszcze czas. To nie jest bez znaczenia kto zrobi operację Twojewmu dziecku, a nie musisz iśc do Beceli tylko dlatego, że Cię tam ktoś skierował. Pozdrawiam, życzę spokoju i pomyślnych rezultatów. Odpowiedz Link
iwonkawa Re: operacja w Poznaniu 04.03.05, 09:57 Droga Agaijo! Ja też rodziłam na Polnej (to był koszmar!!!-nie sam poród tylko to co działo się później). Mój synek miał dwie operacje w P-niu na Krysiewicza, robione przez dr Stępniewskiego i - chyba miał zły dzień. Kuba ma 29 marca poprawkę tego co zepsuł Poznań w W-wie w IMiDZ. Żałuję że nie dowiedziałam się wcześniej o możliwości operacji w W-wie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maks15 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:44 Przykro mi, że operacja się nie udała. To dla ,mnie nowość, bo do tewj pory słyszałem jedynie pozytywne głosy o umiejętnościach dr Stępniewskiego. Zresztą robił naszego Misia i wyglada na to, że z sukcesem. Odpowiedz Link
iwonkawa Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 22:12 Miał prawo mieć zły dzień-jest tylko człowiekiem. Ale nie może wpierać mi że połączenie buzi z nosem "może być", że niezaszyte do końca podniebienie to "norma" i poprawia się to dopiero ok 6 lat. Byłam u kilku lekarzy - laryngolog, logopeda, foniatra, pediatra, ortodonta, inny chirurg-mówią że tak nie może zostać a dr Stępniewski swoje:może być. To jest coś nie tak. Dlatego pojechałam do IMiDz - tylko na konsultację- i tam dr Piwowar uświadomił mi że tak nie może być i wyznaczył operację. Ja nie podważam umiejętności dr Stępniewskiego - jest świetnym chirurgiem - tylko z jego podejściem do problemu jest coś nie tak. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w leczeniu. Odpowiedz Link
maks15 Re: operacja w Poznaniu 08.03.05, 12:38 Dzięki za informacje. Dało mi to nieco do myślenia. Powodzenia. PS. Co do niezaszytego podniebienia, wiem, że kiedyś zdarzało się i efekt finalny nie musi być fatalny. Ale, rzecz jasna, kto by chciał podjac takie ryzyko? Odpowiedz Link
agrap Re: operacja w Poznaniu 03.03.05, 22:42 witaj, niestety nie znam dr.Becela, ale moja coreczka byla operowana w Poznaniu dwa razy. Pierwszy raz miala "sklejony" rozszczep wargi na szpitalnej (bylo to jednak 11 lat temu), natomiast operacje podniebienia miala na krysiewicza (musielismy zmieci lekarza bo niestety ten ktory robil jej pierwszy zabieg zmarl). Z obu zabiegow bylismy bardzo zadowoleni, jednak tak naprawde operacje to dopierow wstep do dlugiej i ciezkiej pracy z logopeda i ortodonta. Ale glowa do gory :) Dzis moja corka ma na wardze niewielki slad (osoby ktore nie znaly jej wczesniej, nawet nie wiedza ze miala roszczep), mowi bardzo dobrze, nie nosuje, jest noramalna "nastolatka" ktora ma wielu przyjaciol i zadnych kompleksow :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ilona3211 Re: operacja w Poznaniu 04.03.05, 10:02 witaj moja córka tez ma 11 lat i miała operacje w Poznaniu ale operował ja doc wojciechowski moze znasz niestety my nie jestesmy zadowoleni z wyniku operacji potem miał ja przejac dr który juz nie zyje ale nie chciał bo powiem wprost nie dostał łapówki przed operacja i tak jezdzimy do imedu niestety córka miała wszystko poprawiane po poznaniu Odpowiedz Link
agrap Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 09:17 witaj, nie znam doktora wojciechowskiego. nasza corke operowal najpierw prof.Zielinski pozniej dr.krzyzanski (ten niestety za niezla "koperte"), oboje juz nie zyja, ale z wynikow operacji jestesmy zadowoleni. Niestety obecie w poznaniu nie ma chyba dobrego lekarza, bylismy ostatnio u kilku, aby skonnsultowac obecny stan corki, ale zaden z nich nie udzielil mi odpowiedzi na moje pytania. Postanowilismy wiec pojechac na konsultacje do prof.Dudkiewicz, jedziemy do niej w kwietniu. I mam nadzieje ze nasza corka nie bedzie musiala juz przechodzic kolejnych operacji. Odpowiedz Link
ilona3211 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 10:06 własnie wiem cos o tej pełnej kopercie ale coz nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło my tez jedziemy w kwietniu do imedu ale na operacje moze sie spotkamy pozdrawiam Odpowiedz Link
agrap Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:05 my jedziemy na prywatna konsultacje do Pani prof. wiec pewnie sie nie spotkamy... ale zycze powodzenia i bedziemy trzymac kciuki zeby wszystko bylo OK. Przesylam rowniez pozdrowienia dla Twojej corki od naszej. :) Odpowiedz Link
ilona3211 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:47 dziekuje pozdrowienia od mojej córki Odpowiedz Link
maks15 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:47 Dr Stępniewski jest specjalista z doświadczeniem z Polanicy. Chyba warto o nim pamiętać przed podjęciem decyzji o ewentualnej operacji poza Poznaniem. Odpowiedz Link