Dodaj do ulubionych

operacja w Poznaniu

18.02.05, 19:53
Chcialam prosic o opinie na temat szpitala na ul.Szpitalnej.Synka bedzie
operowal dr.Becela.
Obserwuj wątek
    • ankalenka Re: operacja w Poznaniu 18.02.05, 21:15
      Droga Buchoro, jakkolwiek masz na imię. Trafiłaś na to forum jeszcze przed
      operacją synka. To bardo dobrze. Nie wiem czy już udało Ci się przeczytać
      wszystkie zamieszczone tu posty. Wiem, jest ich bardzo dużo, ale naprawdę
      warto.
      Dziwi mnie Twoje podejście - nie wiem czy wynika z niewiedzy, czy stoi za tym
      coś innego - WSZYSTKIE dziewczyny, które odpisały na Twoje maile polecają Ci
      IMiD w Warszawie ZAMIAST szpitala o którym piszesz, a Ty nawet nie zapytałaś
      dlaczego?!! Upierasz się przy operacji przez lekarza o którym nikt nie słyszał
      w ośrodku który jest gdzieś przy końcu kolejki szpitali najczęściej operujących
      rozszczepy.... to zastanawiające... Z czego wynika takie lekkie podejście do
      sprawy, które dla Twojego synka może skończyć się latami poprawek, kompleksów i
      wadą wymowy? Czy ktoś Ci powiedział że "to się zszyje i nie będzie śladu"?
      Zrozum mnie dobrze - nie jest moim celem atakowanie Cię, jedynie zwrócenie
      Twojej uwagi na to że tę operację łatwo zepsuć i że są dużo lepsze ośrodki w
      Polsce niż szpital o któym piszesz. Dziewczyny jadą z dziećmi po 600 km do
      Warszawy lub Polanicy żeby zoperować dziecko najlepiej jak to możliwe. W
      IMiDzie operują ponad 600 rozszczepów rocznie a jest tam chyba 4 chirurgów
      czyli w ciągu roku każdy z nich operuje 150 dzieci czyli średnio prawie 3
      rozszczepy tygodniowo - jakie doświadczenie ma lekarz o którym piszesz? ile
      takich operacji rocznie przeprowadza?
      Masz tu możliwość kontaktu bezpośrednio z matkami dzieci, które przed Tobą były
      w takiej sytuacji, i zapewniam Cię, że nasze zdanie jest bardziej obiektywne
      niż zdanie pani neonatolog o której piszesz... Pewnie jest dobrym lekarzem, ale
      nie może specjalizować się we wszystkim, jak też znać najlepsze sposoby
      operacji akurat rozszczepów.. Poświęć proszę trochę czasu i wykaż więcej chęci
      w dowiedzeniu się DLACZEGO polecamy Ci coś innego. Wiem jak trudno jest
      odzwyczaić się od ustalonego terminu operacji i zmienić decyzję, ale jest parę
      osób które tak zrobiło. Jest tu nawet jedna dziewczyna która zmieniła zdanie
      parę dni przed operacją dziecka i przywiozła je do Warszawy, do IMiD-u...
      Czy czytałaś odpowiedzi pani prof. Dudkiewicz na stronie www.rozszczepy.z.pl w
      dziale "pacjent pyta - lekarz odpowiada"? Czy wogóle porównywałaś sposoby
      operacji praktykowane przy tej wadzie, czy konsultowałaś się z różnymi
      chirurgami, reprezentującymi odmienne szkoły leczenia? Czy widziałaś zdjęcia
      dzieci operowanych przez tego lekarza? Czy szpital który wybrałaś prowadzi
      kompleksową opiekę nad dziećmi z rozszczepem, tzn. czy zapewnia stałą
      współpracę z logopedą, foniatrą, ortodontą i chirurgiem szczękowym?
      Przez ostatnie dwa lata mojego życia rozmawiałam i spotkałam przynajmniej 40
      matek z dziećmi z tą wadą i żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak Ty,
      brakiem jakichkolwiek pytań czy choćby cienia wątpliwości pomimo sugestii
      zmiany ośrodka. Dlaczego jesteś tak zamknięta na rady osób które nie mają
      powodu żeby Ci źle radzić?
      Podziel się proszę z nami argumentami które przekonały Cię do operacji dziecka
      w tym ośrodku. Może i my czegoś się dowiemy.
      pozdrawiam,
      Anka
      • mamaadika Re: operacja w Poznaniu 19.02.05, 10:26
        - podpisuje się pod tym co napisała Ania (to bardzo mądra mama ,i umie dobrze
        doradzić!)
        Piszesz że Twój synek ma dopiero pięć miesięcy ,więc masz jeszcze trochę
        czasu na zmianę decyzji ,i wcale nie jest za póżno jeśli wykazała byś
        zainteresowanie zmianą szpitala ,to gwarantuje Ci że większość z nas
        forumowiczów pomogła by Tobie i Twojemu synkowi .
        Przemyśl to raz jeszcze.

Ps zdjęcia wyślę w pn. ponieważ jestem poza domem i korzystam z nie swojego
        komputera .
        • agunek1 Re: operacja w Poznaniu 19.02.05, 14:01
          Ania naprawdę dobrze radzi (jak zawsze). Jak chcesz również mogę Ci przysłać
          zdjęcia mojej pociechy, która jest już prawie 5 m-c po operacji w IMiDzie.
          Pozdrawiam. Aga
      • baby1221 Re: operacja w Poznaniu 22.02.05, 19:46
        Tak zgadzam sie z tym co pisze Ania.Ja jestem z Wielkopolski i tez mój synek
        miał miec robiona operacje rozszczepu podniebienia w Poznaniu,ale na szczescie
        synek zachorował i miał złe wyniki badan i anestezjolog nie zgodziła sie na
        operacje w Poznaniu.Po powrocie do domu cos mnie tkneło i zaraz skontaktowałam
        sie z IMiDZ i dali mis dosc szybki termin z wzgledu na wade serca
        synka.Operował go dr Surowiec i mam swietne o nim zdanie,bardzo dobry lekarz z
        doswiadczeniem,jestem mu bardzo wdzieczna.
        Ania
    • natad Do Agunek1 20.02.05, 11:33
    • natad do agunek1 20.02.05, 11:40
      kurcze coś mi nie poszło:((((
      W każdym razie Aga czy mogłabyś mi przesłać zdjęcia Oliwki, chciałabym porównać
      efekt, moja Olga miała operację miesiąc później i ja nie jestem tak zachwycona
      wyglądem blizny jak Ty.Pisałaś we wcześniejszych postach, że u Twojej
      córki "prawie" nie ma śladu, no niestety ja tego nie moge powiedzieć o mojej:)))
      Ale pewnie wynika to z tego, że każda skóra jest inna, a Oliwia pewnie miała
      mniejszy rozszczep, bo "tylko" wargi, więc i to sie przekłada na wygląd.

Z góry dziękuję - natad@wp.pl

Natalia
      • agunek1 Do Natad 20.02.05, 16:15
        Witaj. Zdjęcia Oliwki prześlę Ci troszeczkę poźniej, ponieważ mam kłopoty z
        pocztą. Masz rację, że każda skóra jest inna, ale pomimo dobrego gojenia ran
        niektórzy nie potrafią dobrze zszywać. My byliśmy u bardzo wielu chirurgów
        plastyków i najbardziej przekonał nas wygląd małego chłopca u prof. Dudkiewicz
        w gabinecie na Koziej, od razu wiedziałam że Oliwka będzie tam operowana.
        Oprócz znakomitej ręki dr Piwowara, na wygląd blizny ma wpływ codzienny masaż
        oraz smarowanie contractubexem.

Pozdrawiam. Aga
        • agunek1 Re: Do Natad 20.02.05, 16:31
          Zdjęcia wysłane
    • agaijo Re: operacja w Poznaniu 21.02.05, 09:35
      Cześć,
      nie wiem, gdzie rodziłaś swojego maluszka, ale jeśli na Polnej ( ta jak ja )to
      wszyskiem rodzicom sugerują dr. Stepniewskiego z Krysiewicza. O operacjach na
      Szpitalnej wiem tylko tyle, że były i chyba jeden z rodziców nie polecał. Jeśli
      z jakiś powodów nie możesz skonsultować się z IMID lub Polanicą sprawdź
      Instytut na ul. Krysiewicza.

Pozdrawiam
      • maks15 Re: operacja w Poznaniu 21.02.05, 18:07
        Moim zdaniewm również dr Stępniewski (mimo pewnych
        zastrzeń "okołooperacyjnych") jest godny polecenia - co ma duże znaczenie, ma
        doświadczenie wyniesione z Polanicy. Co do dr Beceli, trudno mi coś
        powiedziewc, nic a nic nie słyszałem o efektach jego pracy. Naprawdę, warto się
        zastanowic, póki jest jeszcze czas. To nie jest bez znaczenia kto zrobi
        operację Twojewmu dziecku, a nie musisz iśc do Beceli tylko dlatego, że Cię tam
        ktoś skierował.
        Pozdrawiam, życzę spokoju i pomyślnych rezultatów.
      • iwonkawa Re: operacja w Poznaniu 04.03.05, 09:57
        Droga Agaijo!
        Ja też rodziłam na Polnej (to był koszmar!!!-nie sam poród tylko to co działo
        się później). Mój synek miał dwie operacje w P-niu na Krysiewicza, robione
        przez dr Stępniewskiego i - chyba miał zły dzień. Kuba ma 29 marca poprawkę
        tego co zepsuł Poznań w W-wie w IMiDZ. Żałuję że nie dowiedziałam się wcześniej
        o możliwości operacji w W-wie.
        Pozdrawiam
        • maks15 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:44
          Przykro mi, że operacja się nie udała. To dla ,mnie nowość, bo do tewj pory
          słyszałem jedynie pozytywne głosy o umiejętnościach dr Stępniewskiego. Zresztą
          robił naszego Misia i wyglada na to, że z sukcesem.
          • iwonkawa Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 22:12
            Miał prawo mieć zły dzień-jest tylko człowiekiem. Ale nie może wpierać mi że
            połączenie buzi z nosem "może być", że niezaszyte do końca podniebienie
            to "norma" i poprawia się to dopiero ok 6 lat. Byłam u kilku lekarzy -
            laryngolog, logopeda, foniatra, pediatra, ortodonta, inny chirurg-mówią że tak
            nie może zostać a dr Stępniewski swoje:może być. To jest coś nie tak. Dlatego
            pojechałam do IMiDz - tylko na konsultację- i tam dr Piwowar uświadomił mi że
            tak nie może być i wyznaczył operację. Ja nie podważam umiejętności dr
            Stępniewskiego - jest świetnym chirurgiem - tylko z jego podejściem do problemu
            jest coś nie tak. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w leczeniu.
            • maks15 Re: operacja w Poznaniu 08.03.05, 12:38
              Dzięki za informacje. Dało mi to nieco do myślenia. Powodzenia. PS. Co do
              niezaszytego podniebienia, wiem, że kiedyś zdarzało się i efekt finalny nie
              musi być fatalny. Ale, rzecz jasna, kto by chciał podjac takie ryzyko?
    • agrap Re: operacja w Poznaniu 03.03.05, 22:42
      witaj,
      niestety nie znam dr.Becela, ale moja coreczka byla operowana w Poznaniu dwa
      razy. Pierwszy raz miala "sklejony" rozszczep wargi na szpitalnej (bylo to
      jednak 11 lat temu), natomiast operacje podniebienia miala na krysiewicza
      (musielismy zmieci lekarza bo niestety ten ktory robil jej pierwszy zabieg
      zmarl). Z obu zabiegow bylismy bardzo zadowoleni, jednak tak naprawde operacje
      to dopierow wstep do dlugiej i ciezkiej pracy z logopeda i ortodonta. Ale glowa
      do gory :) Dzis moja corka ma na wardze niewielki slad (osoby ktore nie znaly
      jej wczesniej, nawet nie wiedza ze miala roszczep), mowi bardzo dobrze, nie
      nosuje, jest noramalna "nastolatka" ktora ma wielu przyjaciol i zadnych
      kompleksow :) pozdrawiam :)
      • ilona3211 Re: operacja w Poznaniu 04.03.05, 10:02
        witaj moja córka tez ma 11 lat i miała operacje w Poznaniu ale operował ja doc
        wojciechowski moze znasz niestety my nie jestesmy zadowoleni z wyniku operacji
        potem miał ja przejac dr który juz nie zyje ale nie chciał bo powiem wprost nie
        dostał łapówki przed operacja i tak jezdzimy do imedu niestety córka miała
        wszystko poprawiane po poznaniu
        • agrap Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 09:17
          witaj, nie znam doktora wojciechowskiego. nasza corke operowal najpierw
          prof.Zielinski pozniej dr.krzyzanski (ten niestety za niezla "koperte"), oboje
          juz nie zyja, ale z wynikow operacji jestesmy zadowoleni. Niestety obecie w
          poznaniu nie ma chyba dobrego lekarza, bylismy ostatnio u kilku, aby
          skonnsultowac obecny stan corki, ale zaden z nich nie udzielil mi odpowiedzi na
          moje pytania. Postanowilismy wiec pojechac na konsultacje do prof.Dudkiewicz,
          jedziemy do niej w kwietniu. I mam nadzieje ze nasza corka nie bedzie musiala
          juz przechodzic kolejnych operacji.
          • ilona3211 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 10:06
            własnie wiem cos o tej pełnej kopercie ale coz nie ma tego złego co by na dobre
            nie wyszło my tez jedziemy w kwietniu do imedu ale na operacje moze sie
            spotkamy pozdrawiam
            • agrap Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:05
              my jedziemy na prywatna konsultacje do Pani prof. wiec pewnie sie nie
              spotkamy... ale zycze powodzenia i bedziemy trzymac kciuki zeby wszystko bylo
              OK. Przesylam rowniez pozdrowienia dla Twojej corki od naszej. :)
              • ilona3211 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:47
                dziekuje pozdrowienia od mojej córki
          • maks15 Re: operacja w Poznaniu 07.03.05, 17:47
            Dr Stępniewski jest specjalista z doświadczeniem z Polanicy. Chyba warto o nim
            pamiętać przed podjęciem decyzji o ewentualnej operacji poza Poznaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka