aga9955 02.03.05, 14:26 Czy operacje przeprowadzał dr.Skirpan.Czy nie macie problemów z mową? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninawie1 Re: Do Ninawie1 03.03.05, 10:13 Witam! Operację w połowie września zeszłego roku przeprowadził dr Skirpan, ale do logopedy jeździmy do IMD-u. Przeprowadzamy zalecane przez logopedę ćwiczenia z mniejszym lub większym zaangażowaniem ze strony mojej córki, masujemy regularnie wargę i podniebienie. Nina obecnie chodzi do żłobka i nie widzę a raczej nie słyszę, aby odstawała jakoś od swoich rówieśników. Mówi właściwie wszystko, pełnymi zdaniami i wszyscy ją znakomicie rozumieją, choć oczywiście mowa jest taka jak u 2,5 latki. Wizytę u logopedy mamy ok. połowy marca więc wtedy się dowiem jakie postępy czyni moje dziecię. Jeśli można spytać, czemu interesuje Cię dr Skirpan i wyniki jego pracy? Pozdrawiam - Beata. Odpowiedz Link
j.pszona Re: Do Ninawie1 03.03.05, 11:39 Beato czy wargę u twojej córki również operował Skirpan, czy rozszczep był duży?, bo moją córkę też operował Skirpan (warga, podniebienie), warga nie za bardzo u się udała, podniebienie jest ok, teraz jesteśmy już 3tygodnie po poprawce u prof Dudkiewicz (warga i nosek) i jest o wiele lepiej, choć wszystko jest świeżę i dopiero się goi, ale "buziaczek" zrobił sie naprawdę śliczy... Pozdrowienia Jola Odpowiedz Link
ankalenka Re: Do Joli 03.03.05, 11:47 Jolu, bardzo sie cieszę że jesteście zadowoleni z poprawki u pani prof. Jak goi się bilzna? czy już jest lepiej? Niecierpliwie czekam na zdjęcia córeczki, czy jest zadowolona ze swojego wyglądu? Odpowiedz Link
j.pszona Re: Do Joli 03.03.05, 13:01 witaj Aniu Ja co chwila przeżywam "górki" i "dołki" w związku z wyglądem blizny, ale wydaje mi się że już teraz z dnia na dzień jest lepiej, pewnie krytyczne momenty mamy już za sobą; blizna jest jeszcze mocno czerwona, ale skrzydełko noska jakby trochę się podniosło, myslę,że Karolinka jest zadowolona, choć niewiele mówi na ten temat, często przygląda sie jednak w lusterku; dziś jeszcze wyslę ci zdjęcia, a co u was, kiedy zabieg? Odpowiedz Link
ankalenka Re: Do Joli 03.03.05, 13:19 zabieg mamy w najbliższą środę, trochę się denerwuję, ale raczej znieczuleniem i wkłuwaniem się w Lenki pękające żyłki niż samym zabiegiem. Lena ma dużo zrostów w żyłach zarówno w rękach jak i w nogach, a tu nie dość że operacja to jeszcze badania przed. I to mnie najbardziej przytłacza. Lena wogóle nie płacze podczas kłucia, tylko siedzi nieszczęśliwa i patrzy jak pielęgniarki się zmieniają, żyły pękają itp. To mnie rozkłada. może gdyby płakała jak każde dziecko było by mi lżej, a tak to napięcie w niej się kumuluje... ale cóż, takie życie. Odpowiedz Link
j.pszona Do Ani 03.03.05, 15:14 My w środę o 16-stej bedziemy do kontroli (i usunięcia tego nieszczęsnego szwu), więc może się spotkamy, a u Karolinki z wkłuwaniem na szczęście nie było problemów, tylko to goienie jest takie długie... Odpowiedz Link
ankalenka Re: Do Ani 03.03.05, 21:23 na pewno się zobaczymy, bo my mamy być najpóźniej o 16:30 Odpowiedz Link
aga9955 Re: Do Ninawie1 04.03.05, 14:44 Dziękuję za odpowiedzi.Nie odpisuję zaraz bo korzystam z internetu w szkole lub u siostry.Interesują mnie wyniki dr.Skirpana ponieważ sami zaczęliśmy u niego leczenie.Mianowicie jesteśmy już po 2m-ce po zszyciu wargi.Pani Mleczko mnie również nie za bardzo przekonuje.Warga bardzo ładnie już sie zagoiła ale mogło być to zrobione bardziej precyzyjnie.Boję się że 2lata to trochę za późno na operacje podniebienia(większe problemy ze zgryzem i z mową)dlatego wybraliśmy prof.Dudkiewicz.Mamy już termin na 23marca,mam nadzieję że wszystko będzie dobrze,zrobimy następny duży krok w leczeniu Kingusi.Serdecznie pozdrawiam!Aga Odpowiedz Link
ninawie1 Re: Do Ninawie1 12.03.05, 12:08 Wargę u Niny też operował dr Skirpan. Właściwie trudno jest mi powiedzieć, czy jest zoperowana znakomicie, czy też trochę gorzej. Blizna nie jest jedynie kreseczką na górnej wardze, ale rozszczep był dosyć szeroki i tak jakoś rozszerzał się przy nosku. Blizna jest widoczna, ale jest równiutka, bez zgrubień, bledziutka (w kolorycie skóry twarzy)no i warga nie jest płaska tylko prawie normalnie wyglądająca jak "druga połówka" (delikatne spłaszczenie jednak występuje). Nosek u Niny nie był ruszany, nie było takiej potrzeby. Nie mogę wysłać zdjęć bo w sprawach komputerowo-fotograficznych jestem kompletną "nogą". Kiedy rozmawia się ze Skirpanem on twierdzi, że przyjeżdżają do niego do poprawy ludzie z dziećmi po operacjach w IMID i z Polanicy i ma terminarz zapełniony już na wrzesień tyle tych poprawek i nowych przypadków występuje. Nie wiem, czy ma powód żeby konfabulować (kalendarz z zapisami widziałam osobiście). Pozdrawiam - Beata. Odpowiedz Link
baskas29 Re: Do Ninawie1 13.03.05, 13:13 Hej, jeśli mogę się wtrącić. Taki wywód dr. Skirpana to jedynie sugestia do "innej" z nim rozmowy. Mam nadzieję, że wiecie o co chodzi. Już kiedyś poruszałam ten temat na forum. My po dwóch konsultacjach u dr. Skirpana ucieklismy do IMID i jesteśmy bardzo zadowoleni. Mam nadzieje, że dalej tak będzie. Właśnie mija rok od operacji Mikołaja. A dr.Mleczko, no cóż - była bardziej zainteresowana tym kim jesteśmy z zawodu, i doszukiwaniem sie jakiejś patologii w rodzinie (wypełnianiem formularzy)niż checią pomocy. No ale, może tylko mam przytrafiają się tacy lekarze na Prokocimiu:( ,a mamy do czynienia z kilkoma Pozdrownienia Baska. Odpowiedz Link