Dodaj do ulubionych

logopeda - jak najwczesniej

25.10.05, 21:02
Jestem w trakcie lektury książki pt."Mowa pacjenta z rozszczepem podniebienia"
- jest to zbiór prac pod redakcją dr Hortis-Dzierzbickiej. Polecam ją
wszystkim, którzy mają wątpliwości czy i dlaczego należy jak najwcześniej
operować i rehabilitować dziecko z rozszczepem.
Pozwolę sobie przytoczyć jedno zdanie - być może klucz do sukcesu: "Stymulacja
logopedyczna w okresie poprzedzającym leczenie chirurgiczne jest podstawowym
warunkiem profilaktyki zaburzeń mowy u dzieci z rozszczepem wargi i/lub
podniebienia, a rozpoczynać się winna od pierwszej doby życia noworodka"
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • u.too Re: logopeda - jak najwczesniej 25.10.05, 22:24
      jeśli znajdziesz tam coś na temat picia mleczka butelką, napisz proszę, na
      wszelki wypadek, gdybym tej książki nie dostała
      ostatnio przypadkowo weszłam na stronę stowarzyszenia osób z rozszczepem, które
      ma zamiar wydać jakąś książkę. chyba nie ma tam nawet info o możliwości
      operacji podniebienia wcześniej niż w wieku 2-3 lata, !?
      • mimarzena Re: logopeda - jak najwczesniej 09.11.05, 13:11
        W książce jest i o butelce. Sposób karmienia ma fundamentalne znaczenie na
        późniejszą artykulację, bo mowa kształtuje się na bazie pierwotnej funkcji jamy
        ustnej i nosowej, jaką jest oddychanie i karmienie.
        W wielkim skrócie i uproszczeniu. Karmienie butelką zmienia prawidłowy tor
        oddychania a w rezultacie powoduje nieprawidłową artykulację (szczególnie
        seplenienie). Dzieci z rozszczepionym podniebieniem mają też problemy z
        przyjmowaniem stałych pokarmów, a prawidłowe żucie jest również bardzo ważne w
        rozwoju mowy.
        Wszystkie rozważania prowadzą do prostego wniosku - operację podniebienia należy
        wykonywac możliwie najwcześniej, aby nie utrwalać złych wzorców karmienie, a
        potem artykulacji pierwszych głosek i sylab.
        Pozdrawiam
    • u.too Re: logopeda - jak najwczesniej 09.11.05, 19:35
      dziękuję za 'butelkowe' streszczenie. Mamy za sobą 1 operację podniebienia
      (6msc), niestety jest dużo za krótkie. Często Ola jedząc przeciery kicha a
      obiadek wydostaje się noskiem. Dużo łatwiej nakarmić ją butelką i mlekiem, ale
      oczywiście mam wątpliwości czy to dla niej dobre. pozdrawiamy.
    • u.too Re: logopeda i nie tylko 09.11.05, 19:44
      wczoraj byłyśmy u laryngologa-kontrola uszu przed operacją. Powiedział,że
      podczas nieudanej, nazwijmy to b.łagodnie, operacji podniebienia mogą ulec
      uszkodzeniu pewne struktury(nie wypytywałam o szczegóły, wizyta i tak trwała
      dość długo), co w rezultacie prowadzi do tzw. nosowania. To też argument za
      przemyślanym wyborem lekarza.
      • mimarzena Re: logopeda i nie tylko 10.11.05, 09:48
        Krótkie podniebienie nie musi wcale oznaczać nosowania lub może byc ono b. małe.
        Ważne jast by podniebienie było dobrze ruchome. Nosowanie zalezy od tzw. zwarcia
        podniebienno-gardłowego, które może wyglądać różnie u różnych pacjentów. Udział
        w zwarciu biorą też boczne ściany gardła i często 3-ci migdał.
        Iza też ma dość krótkie podniebienie, a mimo to mówi b. dobrze. Problemy, o
        których pisałam wcześniej już właściwie ustąpiły. Ćwiczymy artykulację, bo
        okazało się, że wysuwa język przy mówieniu niektórych głosek, czego zupełnie nie
        słychać (o tym też jest w książce).
        Nie zawsze udaje się uzyskać długie podniebienie, bo nie zawsze jest z czego (u
        Izy podczas operacji usuwane były np. jakies nieprawidłowe mięśnie i tkanki).
        Myślę, że krótkie podniebienie u Oli to nie wynik błędu, tylko braku tkanki
        (gdzieś pisałaś, że miała jej bardzo mało).
        Poza tym faryngoplastyka daje efekt, jeśli podniebienie jest ruchome, a sama
        korekta jest poprzedzona wnikliwym badaniem zwarcia przez foniatrę (kamerą przez
        nos), ale to pewnie i tak wiesz.
        Niemniej jednak te i wiele innych informacji, pozwalających zrozumieć mechanizmy
        mówienia i konieczność oraz mozliwości rehabilitacji są opisane w tej książce.
        Pozdrawiam
        • u.too Re: logopeda i nie tylko 11.11.05, 12:40
          bardzo ci dziękuję za te wszystkie informacje. książkę postaram się przeczytać,
          bo lubię wiedzieć o co chodzi ;) szczególnie jeśli dotyczy coś moich
          dzieciaczków. Na razie brakuje mi czasu na wszystko, więc te twoje streszczenia
          rozjaśniają sprawę. pozdrawiamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka