Dodaj do ulubionych

dermobrazja tak ,czy nie

10.08.06, 19:39
Już za kilka dni czeka nas operacja (przeszczepu kości do wyrostka )i chciała
bym podjąć właściwą decyzję co do dermobrazji blizny ,p.prof. na ostatniej
konsultacji wspomniała że wykorzystując znieczulenie ,u większości dzieci
wykonuje dermobrazję blizny (dodam że u Adika blizna jest prawie nie
widoczna),wiem że po tym tworzy się dość duży strup ,który to dzieci bardzo
lubią zdrapywać .Bardzo bym prosiła wszystkich rodziców o podzilenie się
swoimi sugestiami ,spostrzeżeniami po dermobrazji u dwu latków .Warto ,czy też
poczekać z tą korektą?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mag55 Re: dermobrazja tak ,czy nie 11.08.06, 09:40
      Witam Agatko,

My jesteś już 2 tygodnie po operacji przeszczepu. Oliwka miała wykonywaną
      dermabrazję, po której oczywiście był strupek. Właśnie dla mnie to był strupek
      a nie duży strup. Strupek miała też po prawej stronie buźki, ponieważ zrobił
      jej się duży zajad (podobno często się robią, bo jest dość szeroko rozszerzana
      buźka). Od samego początku natłuszczaliśmy te miejsca i po kilku dniach strupki
      poprostu się odkleiły (trochę o poduszkę, trochę Oliwka sama zdrapała). Jeszcze
      teraz natłuszczamy te miejsca ale za tydzień zamierzam stosować deramitx. Na
      początku miejsca te były czerwone, ale teraz już są dni że prawie nie widać.
      Rozmawiałam z dr Surowcem i powiedział, że przez jakiś czas będzie to miejsce
      czerwone ale z czasem wyblaknie (zresztą jak po każdy słuczeniu i strupie).
      Ja chyba jestem zadowolona z tego że Oli miała zrobioną dermobrazję. Blizna
      jest trochę mniejsza, a teraz, puki jest mała będziemy smarowały żeby nie było
      śladu po tych strupach. Może samo smarowanie masciami nie wystarczy i jak
      będzie większa będzie miała pretensje, że nie robiliśmy wszystkiego żeby nie
      było widać? Chcę zrobic teraz wszystko co możliwe. Jest mała, wiele rzeczy nie
      będzie pamiętała. Poza tym Pani Prof. robi to tyle lat i wie co jest dla
      naszych dzieci najlepsze.
      Blizna jest mniejsza, chyba cieńsza, a od połowy już nie wyczuwalna pod palcem.
      Przy kolejnej operacji też zdecydujemy się na dermabrazję, bo efekt jest spory
      a dziecko nie wiele z tego będzie pamiętało.

Przepraszam, że pisze tak chaotycznie, ale pisze w pracy i chce zrobić to jak
      najszybciej.

Pozdrawiam gorąco i mocno trzymam za Was kciuki!!!
      Magda
    • betkaoliwka Re: dermobrazja tak ,czy nie 11.08.06, 13:12
      5 lipca ( miesiąc temu)Oliwia miała przeszczep kości do wyrostka, korektę
      nosa,i dermobrazję u Pani Profesor na Koziej. Jestem bardzo zadowolona, po
      pierwszej operacji Oliwka miała duzy strupek i brzydko jej się goiła blizna,
      tez miałam dylematy ale zaufałam P.Profesor. Tym razem nawet nie było strupka,
      nie wiem jak to się stało ale warga wyschła i się zaczerwieniła, a teraz
      smarujemy maścią i czekamy żeby zbladła. Każdem dzieku inaczej się goi blizna
      więc trudno powiedzieć jak będzie u Was. Blizna ścierana jest tylko na szwie
      wiec jest cieniutka i nie powinno byc dużego strupa, a tak jak wszystkie mamy
      nie chciałam niczego przeoczyć i zrobić co można dla najlepszych efektów.
      Pozdrawiam
      Beata i Oliwka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka