Dodaj do ulubionych

Przewodnik - Roztocze Wschodnie

19.08.04, 12:57
Zainteresowanych informuję że juz można nabyć nowe III wydanie Przewodnika
Nie Tylko Dla Turystów - Roztocze Wschodnie, które dosłownie w ostatnich
dniach ukazało sie nakładem Wydawnictwa Naukowego, Turystycznego i
Edukazyjnego wyd. 2004.

A przy okazji wiersz Marii Ostasz "Roztocze" zaczerpniety właśnie ze
wspomnianego wyżej przewodnika dedykowany wszyskim miłośnikom tej krainy, a
nadto, a może szczególnie adminowi tego forum:

Roztocze
Rozrocze - ziemio ziolona
Na południowo-wschodni skrawek rzucona.
Roztocze - ile miękkości w tym wyrazie
Twoje piękno podziwiam jakby w ekstazie
I patrzę ciągle w wielkim zachwycie
Bo na tym Roztoczu upłynęło moje życie

Roztocze to roślinność trochę dzika
Wiekowe drzewa ich szelest wielki przenika
Leśne zioła, jagody, kwiaty.
Całe piękno przyrody zamknięte w rezerwatach.

Wszystkie barwy, zapachy, dziwięki,
A nawet ruch cieni
Jakaś prawda ukryta, wezwanie
W tym kawałku polskiej ziemi

Idąc szlakiem Brata Alberta
Po zielonym roztoczańskim kobiercu
Szukaja ludzie tej prawdy
W przyrodzie w swym życiu i sercu

Pozdrawiam
W.2
Obserwuj wątek
    • users1 Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 19.08.04, 12:59
      O przepraszam, nie podałem że autorami przewodnika jest Paweł Wład i Marek
      Wiśniewski
      Pozdrawiam
      W.2
      • arwen.a Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 19.08.04, 13:05
        Usersie, takiego wiersza mi dziś było trzeba. Żeby jeszcze bardziej zatęskić za
        zielonymi, łagodnymi wzgórzami, za zapachem lata, za wieczornymi burzami, za
        kolorami, zapachem tej cudnej krainy.
        Pozdrawiam słonecznie.
        A.
        • koziorozka Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 20.08.04, 19:05
          Usersie, gdybyś kiedyś myślał o wydaniu przewodnika z opisem zamojskiej
          architektury, to chętnie pomogę, trochę się znam sie na redagowaniu tekstów. A
          może stworzymy taki w Internecie? Na początek Katedra? Najtrudniejsze w tym
          wydają mi sie zdjęcia. Może Janusz lub ktoś chętny by je zrobił (z zewnątrz +
          dzwonnica oraz w środku ołtarz, chór i każda kaplica oddzielnie).
          • users1 Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 22.08.04, 16:27
            Koziorozko, wielkie dzięki za dekrację pomocy. Pisząc "spacer" na forum Zamość
            nie myślałem o wydawaniu przewodnika, wybacz ale i nie myślę o tym dzisiaj.
            Jeszcze do tego nie dorosłem pod wieloma względami.
            Chcę poinformować i Ciebie i wszystkich forumowiczów, iż można by rzec, że taki
            przewodnik miał swoją promocję na ostatnim spotkaniu forumowiczów, na które i
            Ciebie zapraszałem. Przewodnik ten "ukazał" się dzieki Arwen która wystąpiła w
            roli autora opracowania i jednocześnie wydawcy. Przewodnik nosi tytuł "Zamość
            Spacery z Usersem). Opatrzony został zdjęciem zamojskiego ratusza autorstwa
            Janusza i zawiera oprócz wszystkich "spacerów" Usersa również co ciekawsze
            posty, zdaniem autorki opracowania, innych forumowiczów napisane w
            poszczególnych wątkach "spaceru". Jeżeli jesteś zanteresowana
            tym "wydawnictwem" możesz otrzymać go na skrzynkę.
            Pomysł opublikowania przewodnika na sieci przedni. Jeżeli chodzi o zdjęcia, nie
            ma z tym chyba większego problemu. Nie jestem fotografikiem, ale jakieś tam
            zdjęcia czasami się udają. Swego czasu chchciałem zamieścić kilka zdjęć z
            Zamościa na blogu Zamość Roztocze, ale niestety nie potrafiłem. Prosiłem o
            pomoc Janusza, ale On chyba stracił do mnie cierpliwość.
            Gdybyś była zainteresowana tym tematem proszę o wiadomość na skrzynkę na
            gazecie.
            Może to nie to forum, ale pragnę poinformować, że na prośbę forumowych
            przyjaciół, postanowiłem od jesieni kontynuować zakończony na Rynku
            Wielkim "spacer". Obiecuję że jeszcze pospacerujemy.
            Pozdrawiam
            W.2
            • blotniarka.stawowa Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 23.08.04, 05:00
              users1 napisał:

> Może to nie to forum, ale pragnę poinformować, że na prośbę forumowych
              > przyjaciół, postanowiłem od jesieni kontynuować zakończony na Rynku
              > Wielkim "spacer". Obiecuję że jeszcze pospacerujemy.

Mam nadzieje, ze forum Zamosc takze przyjmie te informacje z wdziecznoscia za
              Twoj wklad pracy dla propagowania wiedzy o miescie, Usersie... A Koziorozce
              szacuneczek za oferte pomocy w publikacji!
              • czuk1 Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 23.08.04, 08:06
                blotniarka.stawowa napisała:

> users1 napisał:
                >
                > > Może to nie to forum, ale pragnę poinformować, że na prośbę forumowych
                > > przyjaciół, postanowiłem od jesieni kontynuować zakończony na Rynku
                > > Wielkim "spacer". Obiecuję że jeszcze pospacerujemy.
                >
                > Mam nadzieje, ze forum Zamosc takze przyjmie te informacje z wdziecznoscia za
                > Twoj wklad pracy dla propagowania wiedzy o miescie, Usersie... A Koziorozce
                > szacuneczek za oferte pomocy w publikacji!

FORUM "ROZTOCZE" JEST ZASZCZYCONE, a jego założyciel cieszy się bardzo...też
                z powrotu Skarba naszego na forum.
                witam i pozdrawiam Mariusz

Wszystkim forumowiczom i turystom zaś życzę pieknego ostatnioego tygodnia
                wakcji na Roztoczu.

Internautom posiadajacym laptopy przypominam - siadamy na Rynku Starego
                Miasta, "wchodzimy do internetu" i piszemy post .. np. z wrażeń na
                Zamojszczyżnie , która (wg mnie ) pokrywa sie z granicami historycznymi dawnej
                Ordynacji Zamojskiej, w sumie powiaty zamojski, tomaszowski,
                hrubieszowski,bilgorajski, krasnostawski i oczywiście m.Zamość.

Piszę by wywolać komentarz fachowców, np. geografów, regionalistów ,
                historyków. Czy możemy mówić o Zamojszczyżnie jao regionoie , jeśli tak to
                dlaczego i jak to uzasadnić .
                • czuk1 Re: Przewodnik - Roztocze Wschodnie 24.08.04, 07:54
                  czuk1 napisał:

> blotniarka.stawowa napisała:
                  >
                  > > users1 napisał:
                  > >
                  > > > Może to nie to forum, ale pragnę poinformować, że na prośbę forumow
                  > ych
                  > > > przyjaciół, postanowiłem od jesieni kontynuować zakończony na Rynku
                  >
                  > > > Wielkim "spacer". Obiecuję że jeszcze pospacerujemy.
                  > >
                  > > Mam nadzieje, ze forum Zamosc takze przyjmie te informacje z wdziecznosci
                  > a za
                  > > Twoj wklad pracy dla propagowania wiedzy o miescie, Usersie... A Kozioroz
                  > ce
                  > > szacuneczek za oferte pomocy w publikacji!
                  >
                  >
                  > FORUM "ROZTOCZE" JEST ZASZCZYCONE, a jego założyciel cieszy się
                  bardzo...też
                  > z powrotu Skarba naszego na forum.
                  > witam i pozdrawiam Mariusz
                  >
                  >
                  > Wszystkim forumowiczom i turystom zaś życzę pieknego ostatnioego tygodnia
                  > wakcji na Roztoczu.
                  >
                  > Internautom posiadajacym laptopy przypominam - siadamy na Rynku Starego
                  > Miasta, "wchodzimy do internetu" i piszemy post .. np. z wrażeń na
                  > Zamojszczyżnie , która (wg mnie ) pokrywa sie z granicami historycznymi
                  dawnej
                  >
                  > Ordynacji Zamojskiej, w sumie powiaty zamojski, tomaszowski,
                  > hrubieszowski,bilgorajski, krasnostawski i oczywiście m.Zamość.
                  >
                  > Piszę by wywolać komentarz fachowców, np. geografów, regionalistów ,
                  > historyków. Czy możemy mówić o Zamojszczyżnie jao regionoie , jeśli tak to
                  > dlaczego i jak to uzasadnić .

Pojecie Zamopjszczyzna świetnie interpretuje dziennikarka Z Newsweeka.
                  Ba. Nawet z Warszawy zauważyła, że jest tu totalna bieda i armia pijanych
                  mieszkańców czeka na ratunek z UE. Artykuł jest tendencyjny, wg mnie. Jak go
                  znależć dowiemy się na forum Zamość.
                  pzdr Mariusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka