ampolion 28.12.06, 22:05 Dlaczego ta sama nazwa?... images.google.com/images?hl=en&q=roztocza&btnG=Search+Images Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leszeks Re: Roztocze i roztocza 28.12.06, 23:49 Nikt nie wie dokładnie skąd wzieła się nazwa Roztocze, ale na pewno nie ma to związku z roztoczami. Przypuszczenia są że nazwa pochodzi od wododziału czyli 'roztoka', 'roztocz'. Wododział, bo rozdziela dopływy Bugu i Sanu. Inni twierdzą, że od 'roztaczających' się, pięknych krajobrazów. Jeszcze inni mówią że to porozcinany, pożłobiony czyli 'roztoczony' teren. Co by o tym nie mówić, to jak pisze Artur Pawłowski w swoim przewodniku nazwa po raz pierwszy pojawiła się w XIX w. A mianowicie w wydanym w 1881 r. przez geografów galicyjskich "Słowniku Królestwa Polskiego i innych Krajów Słowiańskich". No i tak już zostało do dzisiaj. W takim razie zapraszam Cię na Roztocze, aby obejrzeć osobiście te roztaczające się krajobrazy, roztoczonych garbów roztaczających wody Bugu i Sanu. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link
users1 Re: Roztocze i roztocza 29.12.06, 08:17 Leszku, przepraszam, ale chyba nie doczytałeś do końca. Ten sam autor pisze dalej cyt: "Współcześnie określa się Roztocze jako pasmo wzgórz ciągnące się szerokim łukiem z płn. zach. na na płd. wsch. od Kraśnika poczynając, aż do Lwowa.....w części płd. europejski dział wodny I rzędu między zlewiskami Morza Bałtyckiego (dorzecze Wisły) i Morza Czarnego (dorzecze Dniestru)" pozdr.W. Odpowiedz Link
leszeks Re: Roztocze i roztocza 30.12.06, 14:32 Usersie, po prostu bałem się że będzie to zakrawać na megalomanię. Nasze Roztocze rozdziela wody dorzecza Bałtyku i Morza Czarnego. I nie chciałem nic zarzucać geografom, na pewno mają w tym rację. Ale jakoś wolałem zostać przy bliższych nam Bugu i Sanie. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link