Dodaj do ulubionych

william gibson....?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 10:45
przeczytałam ostatnio "graf zero"
zakręcone na maksa-wkońcu to on przewidział istnienie cyberprzstrzeni...
chętnie sięgnę po następny tytuł tego autora;
"neurokomander"-brzmi zachęcająco
napewno ktoś czytał...?
Obserwuj wątek
    • Gość: wowo Re: william gibson....? IP: 212.87.16.* 23.02.05, 11:36
      Neurokomander... Zaraz spadne pod stol ze smiechu. Brzmi jak tytul 4 czesci
      Rambo. :DDDDD

"Neuromancer" - o ta ksiazke Ci chodzi. Powinienes byl od niej zaczac, gdyz
      jest to pierwsza czesc tzw. trylogii Ciagu, ktorej pozostale czesci to Graf
      Zero wlasnie i Mona Lisa Turbo.

Wielu twierdzi, ze Neuromancer to najlepsza cyberpunkowa powiesc Gibsona, zas
      pozostale to tylko odrywanie kuponow od jej sukcesu. Jest wiec spora szansa, ze
      Neuromancerem bedziesz jeszcze bardziej zachwycony.
      • Gość: asano_corp Re: william gibson....? IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 23.02.05, 12:35
        trzeba ten pomysl sprzedac gibsonowi. moze sie skusi i napisze NEUROKOMANDERA.
        juz sie doczekac nie moge na taki smaczek.
        co do jego tworczosci to absolutnie sie nie zgadzam. moim zdaniem znacznie
        dalej powedrowal w cyberpunk w swoich krotszych formach z burning chrome.
        a co sadzice o maszynie roznicowej?
        • Gość: wowo Re: william gibson....? IP: 212.87.16.* 23.02.05, 13:49
          Ze wstydem przyznam, ze nie przebrnalem, przez Maszyne. Jakos zasnalem po ok.
          100 stronach. Nic sie kompletnie nie dzialo... Ale to juz dawno bylo i
          nieprawda ;). Moze powinienem dac tej ksiazce druga szanse?

Jesli chodzi o tworczosc Gibsona, to mi osobiscie do gustu najbardziej
          przypadla jego druga trylogia, zwlaszcza postac Barry'ego Rydell'a. Trylogia
          Ciagu byla nieglupia, ale chyba za wczesnie sie za nia wzialem. Po Neuromancera
          siegnalem jeszcze w podstawowce i po prostu nie moglem nadazyc za watkami.
          Gibson lubi pisac nie-wprost i to bardzo utrudniło mi nadazanie za akcja.
          Dopiero za drugim podejsciem przeczytalem calosc, a za trzecim dobrze
          zrozumialem intryge... :)

Bardzo ciekawa jest jego ostatnia ksiazka - Rozpoznanie Wzorca.
          • Gość: asano_corp Re: william gibson....? IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 23.02.05, 15:44
            goraco polecam maszyne. naprawde warto. to ze zasnales po 100 str. to calkiem
            zrozumiale. ja rowniez mialem problemy, poczatkowo z tym, jakby go okreslic,
            migawkowo-reklamowym sposobem pisania gibsona a w maszynie dodatkowo dochodzi
            bruce sterling ze swoimi pomyslami. ale ksiazka wymiata.
            co do nowszej tworczosci gibsona to nie wiele mam do powiedzenia, virtual light
            czytalem w orginale kiedy moj jezyk ang. duzo pozostawial do zyczenia, znam
            idoru i zaczalem Rozpoznanie Wzorca ale jakos nie znajduje czasu zeby do niej
            zasiasc ponownie. a czy przypadkiem all tomorrow's parties (sorki ale nie znam
            polskiego tytulu) nie jest jego ostatnia ksiazka?
            • Gość: byszbysz Re: william gibson....? IP: *.lublin.ws 23.02.05, 16:10
              Nie, "Wszystkie jutra" (czyli All Tomorrow's Parties właśnie) wydana została w
              1999r., po niej Gibson napisał "Rozpoznanie wzorca".
              pozdr.
              bb
            • Gość: malula Re: william gibson....? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.05, 00:40
              ostatnio przeczytalam rozpoznanie wzorca. bomba! neuromancer jest swietny, ale
              zmiana nastroju nie byla w tym przypadku porazka. tu tez japonia i cos ma z
              trylogii, a jednak to nasz swiat - z kevinem baconem ;-)
    • Gość: asano_corp Re: william gibson....? IP: *.cable.ubr04.dals.blueyonder.co.uk 24.02.05, 14:10
      czy ma ktos moze link do strony gdzie mozna znalezc komiks na bazie
      neuromancera. mam tylko pierwsza czesc a chcial bym zobaczyc reszte. za pomoc
      wielkie dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka