Dodaj do ulubionych

Honor Harrington

IP: 157.25.119.* 04.12.02, 11:18
Jak oceniacie cykl ? To co wyszło ostatnio - to nie jest nastepna część - to
zbiór opowiadań. Jeszcze nie czytałem ale nieuważny czytelnik moze poczuć się
rozczarowany.
Obserwuj wątek
    • Gość: Illain Re: Honor Harrington IP: blue:* / 172.16.89.* 04.12.02, 12:44
      Cykl jako calosc bardzo mi sie podoba, chociaz tradycyjnie juz u Webera pomysly
      na akcje zwyciezaja z konsekwencja w kreowaniu swiata. DW dosc dobrze podpiera
      sie technicznie i ma niewatpliwie latwosc budowania nastrojow, choc momentami
      stosuje zbyt proste srodki, bardziej wlasciwe dla oper mydlanych. No ale nie
      jest to literatura ambitna, tylko rozrywkowa i tej rozrywki niewatpliwie
      dostarcza.
      Co do ostatnio wydanego zbiorku, to w kolejnosci poewinien byc tom "In Enemy
      Hands" ale wydawca pewnie spodziewal sie (prawdopodobnie slusznie) ze bedzie
      mial trudnosci ze sprzedaniem zbioru nienajlepszych opowiadan po wydaniu calego
      cyklu, wiec tradycyjnie juz dla polskich wydawcow, nabil czytelnika w butelke.
      Zbiorek ten powinni odpuscic sobie wszyscy poza koneserami cyklu - nawet
      dodatek na koncu nie wnosi nic nowego, a opowiadania sa naprawde mierne.
      Przynajmniej moim zdaniem.
      Pozdrawiam
      • piotr_c Re: Honor Harrington 04.12.02, 16:46
        Przeczytałem, rzeczywiście opowiadania jakos mnie nie zachwyciły. Jeszcze może
        pierwsze , przez zmiane optyki na tricatową , było ciekawsze ,ale pozostałe dwa
        troche sie ciągnęły.
        • Gość: Illain Re: Honor Harrington IP: blue:* / 172.16.89.* 04.12.02, 17:00
          To jest wogole pytanie czy da sie czytac drake'a i stirlinga. Dla mnie oni (a
          zwlaszcza ten drugi) sa generalnie niestrawni i te opowiadanka tylko to
          potwierdzily.
          Przy okazji na stronach fanow znalazlem informacje, ze opowiadanka pozwalaja
          lepiej zrozumiec pozniejsze tomy cyklu. Nie wiem tylko co to znaczy pozniejsze,
          bo do tej pory w niczym mi nie pomogly, a do konca zostaly ze dwie ksiazki.
          • Gość: Dean Re: Honor Harrington IP: 157.25.119.* 05.12.02, 12:20
            Dzięki za ostrzeżenie. Sam cykl jest OK - jakkolwiek brak mi trochę
            wielowymiarowści innych niż Honor postaci. Widzieliście gdzieś w necie jakieś
            grafiki na temat ?
            • Gość: Illain Re: Honor Harrington IP: blue:* / 172.16.89.* 05.12.02, 12:30
              Wlasciwie to u samej Honor tez nie zauwazylem zbyt wielu wymiarow ;) to raczej
              nie ten typ literatury.

Nie ma zbyt dobrych stron cyklu, najlepsza jest chyba www.honor-harrington.com
              tam tez mozna znalezc odsylacze do innych.

A przy okazji czy ktos mi wyjasni co to znaczy "ladna nie jest i nigdy nie
              bedzie, ale jest piekna"??? Weber stosuje to z upodobaniem w roznych
              konfiguracjach i cyklach.
    • Gość: fan? Re: Honor Harrington IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 10:07
      Piekna "marynistyczna" proza.Czekam z niecierpliwoscia na kolejny tom ,choc
      wydawnictwo cos przystopowało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka