Gość: Dean IP: 157.25.119.* 04.12.02, 11:18 Jak oceniacie cykl ? To co wyszło ostatnio - to nie jest nastepna część - to zbiór opowiadań. Jeszcze nie czytałem ale nieuważny czytelnik moze poczuć się rozczarowany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Illain Re: Honor Harrington IP: blue:* / 172.16.89.* 04.12.02, 12:44 Cykl jako calosc bardzo mi sie podoba, chociaz tradycyjnie juz u Webera pomysly na akcje zwyciezaja z konsekwencja w kreowaniu swiata. DW dosc dobrze podpiera sie technicznie i ma niewatpliwie latwosc budowania nastrojow, choc momentami stosuje zbyt proste srodki, bardziej wlasciwe dla oper mydlanych. No ale nie jest to literatura ambitna, tylko rozrywkowa i tej rozrywki niewatpliwie dostarcza. Co do ostatnio wydanego zbiorku, to w kolejnosci poewinien byc tom "In Enemy Hands" ale wydawca pewnie spodziewal sie (prawdopodobnie slusznie) ze bedzie mial trudnosci ze sprzedaniem zbioru nienajlepszych opowiadan po wydaniu calego cyklu, wiec tradycyjnie juz dla polskich wydawcow, nabil czytelnika w butelke. Zbiorek ten powinni odpuscic sobie wszyscy poza koneserami cyklu - nawet dodatek na koncu nie wnosi nic nowego, a opowiadania sa naprawde mierne. Przynajmniej moim zdaniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_c Re: Honor Harrington 04.12.02, 16:46 Przeczytałem, rzeczywiście opowiadania jakos mnie nie zachwyciły. Jeszcze może pierwsze , przez zmiane optyki na tricatową , było ciekawsze ,ale pozostałe dwa troche sie ciągnęły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Honor Harrington IP: blue:* / 172.16.89.* 04.12.02, 17:00 To jest wogole pytanie czy da sie czytac drake'a i stirlinga. Dla mnie oni (a zwlaszcza ten drugi) sa generalnie niestrawni i te opowiadanka tylko to potwierdzily. Przy okazji na stronach fanow znalazlem informacje, ze opowiadanka pozwalaja lepiej zrozumiec pozniejsze tomy cyklu. Nie wiem tylko co to znaczy pozniejsze, bo do tej pory w niczym mi nie pomogly, a do konca zostaly ze dwie ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dean Re: Honor Harrington IP: 157.25.119.* 05.12.02, 12:20 Dzięki za ostrzeżenie. Sam cykl jest OK - jakkolwiek brak mi trochę wielowymiarowści innych niż Honor postaci. Widzieliście gdzieś w necie jakieś grafiki na temat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Honor Harrington IP: blue:* / 172.16.89.* 05.12.02, 12:30 Wlasciwie to u samej Honor tez nie zauwazylem zbyt wielu wymiarow ;) to raczej nie ten typ literatury. Nie ma zbyt dobrych stron cyklu, najlepsza jest chyba www.honor-harrington.com tam tez mozna znalezc odsylacze do innych. A przy okazji czy ktos mi wyjasni co to znaczy "ladna nie jest i nigdy nie bedzie, ale jest piekna"??? Weber stosuje to z upodobaniem w roznych konfiguracjach i cyklach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Honor Harrington IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 10:07 Piekna "marynistyczna" proza.Czekam z niecierpliwoscia na kolejny tom ,choc wydawnictwo cos przystopowało. Odpowiedz Link Zgłoś