Dodaj do ulubionych

Warte polecenia książki Fantasy

• Gość: Karpiu Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 12:33
      W 100% warto przeczytać "Małego Brata" Cory'ego Doctorowa:)
      • Gość: Poplatka Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.11, 11:02
        Karpiu masz rację. "Mały Brat" Cory'ego Doctorowa jest świetny. Książka zaskakuje. Nie spodziewałem się, że w cyberpunkowej powieści będzie tak wiele miejsca poświęcone relacjom pomiędzy społeczeństwem a jednostką. "Mały Brat" to także wizja narodzin totalitarnej władzy, ale nie takiej z okresu Zimnej Wojny, a z zupełnie nowej rzeczywistości dążącej do globalizacji poprzez coraz bardziej obecną cieć informatyczną. Książkę czyta się bardzo dobrze, w końcu Doctorow wpadł na świetny koncept narracji, która prowadzona jest przez głównego antybohatera - Marcusa Yallowa z punktu widzenia starszego brata, który daje lekcje czytelnikowi jak przeżyć w czasach ogarniętych kontrolą i niekończącą się inwigilacją. Oby takie czasy nigdy nie nadeszły, a "Mały Brat" nie patrzył swoim srogim okiem.
    • fastsinom Re: Warte polecenia książki Fantasy 27.02.11, 21:17
      Ja lubię Pilipiuka ;) lekka lektura z jajem :)

polecam np.:
      www.portalwww.eu/pl/artykuly/2011/2/22/wampir-z-prl-owskiego-m3/
      • Gość: fte Lewiatan - Scott Westerfeld IP: *.ghnet.pl 07.05.11, 21:12
        znakomite pisarstwo, fajna akcja i przede wszystkim arcyciekawy świat (to steampunk).
        Lekka książka, ale bardzo dobra. Niedługo powinien się ukazać kolejny po Lewiatanie tom serii.
    • fastsinom Re: Warte polecenia książki Fantasy 08.05.11, 20:20
      Wywiad --> Ilona i Andrew Gordon, pisarskie małżeństwo.
      Twórcy wielu powieści stworzonych w nurcie Urban Fantasy.

A co jeśli magia powróciła? A co jeśli w przeciągu historii ludzkości magia i technika przenikały się wzajemnie, uzurpując między sobą prawo do pierwszeństwa?

Takie właśnie pytanie zadali sobie Ilona i Andrew a odpowiadają na nie w artykule :
      Magia powraca rządna zemsty

Bardzo polecam :)
    • s-orbona Re: Warte polecenia książki Fantasy 12.05.11, 09:22
      Wiedźmin :)
    • Gość: MonA994 Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.tktelekom.pl 10.06.11, 21:54
      "Pożeracz snów" Bettina Belitz

Sny są podobno odzwierciedleniem tego, czego pragniemy. Wyrażają nasze troski, obawy. Ukazują nam to, co chcielibyśmy widzieć. Często jest tak, że zaspokajają nasze głęboko skrywane pragnienia oraz czasem ukazują nam przyszłość.
      Ellie po przeprowadzce zaczęła miewiać tajemnicze sny, które nie dawały jej spokoju. Nie miała pojęcia, że gdzieś poza naszym światem istnieje inny, może nie lepszy, ale ciekawy i piękny. Nie miała pojęcia, że to właśnie on (On?) może mieć wpływ na to, co śni. Nie miała pojęcia, że wkrótce pozna przystojnego, tajemniczego Colina, który zmieni ją i jej świat.
      „Pożeracz snów” jest książką, która ukazuje nam piękno miłości i poświęcenia. Od bohaterów możemy nauczyć się wiele dobrego. O nie - nie jest to kolejne romansidło ze słodką muzyczką w tle. Wydaje mi się, iż to, co dzieje się w książce ma głębię. Poprzez pryzmat czynów bohaterów, możemy zauważyć, ile jest w stanie zrobić człowiek dla innych oraz ukazuje nam ważne wartości życiowe.
      Książkę polecam tym małym i tym dużym, tym smutnym i wesołym, tobie, jemu, jej i każdemu z osobna. Grzechem było by nie przeczytać tak pięknej i wspaniałej lektury jak ta.
      • Gość: kiciuś Re: Pożeracz snów IP: *.bemowonet.pl 14.06.11, 14:34
        Siedemnastoletnia Elisabeth Sturm przeprowadza się z rodzicami z rozrywkowej Kolonii do Kaulenfeld w Westerwaldzie, gdzie niesamowicie nudzi ją życie wiejskiej dziewczyny. Szybko jednak zostaje porzucona przez przyjaciółki z wielkiego miasta, do których nieustannie musiała się dopasowywać. W Westerwaldzie poznaje Colina Blackburna, mężczyznę, który wywraca jej świat do góry nogami.
        Cóż, muszę przyznać, książka ma dość specyficzny charakter.
        Zaczęłam ją czytać niechętnie, ponieważ początkowo odrzucało mnie to, że akcja dzieje się w Niemczech. Szybko jednak zapomniałam o uprzedzeniach i niemal ją pochłonęłam.
        Co chyba oczywiste, bardzo zainteresowała mnie postać Colina – dziwny chłopak, budzący niechęć wśród mieszkańców miasteczka. Jednakże sama główna bohaterka, Ellie, jest ciekawą postacią i w pewnym sensie zachęca do przeczytania książki.
        I wydarzenia. Niektóre, mogłoby się wydawać, oczywiste, ale jednak nieprzewidywalne.
        Książka zrobiła na mnie spore wrażenie i oceniam ją bardzo pozytywnie. Polecam ją miłośnikom paranormal romance i nie tylko. Myślę, że każdy może znaleźć w niej coś dla siebie.
    • gwiaz-dka73 Re: Warte polecenia książki Fantasy 20.06.11, 20:20
      Chcę w tym miejscu także przyłączyć się do tych czytelników, którzy polecają Pożeracza snów. Kiedy zaczęłam ją czytać początkowo odniosłam wrażenie, że jest średnio ciekawa powieść o współczesnej dziewczynie i jej dorastaniu. Ale bardzo szybko zmieniłam zdanie, po pierwsze książka okazała się bardzo ciekawa, do tego stopnia, że trudno było odłożyć ją na potem, poza tym wcale nie była o dorastaniu i dojrzewaniu, no może nie do końca o tym. Książkę wręcz pochłaniałam. Co mi się w niej podobało? Przede wszystkim książkę czyta się bardzo lekko, jest ciekawa, bohaterowie na pierwszy rzut oka są zwykłymi ludźmi, ale niektórzy okazują się takimi tylko na pierwszy rzut. Poza tym B. B. przedstawiła relacje między głównymi bohaterami w sposób- można byłoby powiedzieć, że oryginalny, ale to nie do końca prawda, bo w literaturze już takie spotykałam- jednak mnie bardzo przypadły do gustu, za to też książka mi się spodobała. Troszeczkę naiwnie i baśniowo wygląda postać wiedźmy- bo i taka pojawia się w powieści- ale da się to wytrzymać. (Czyli już zdradziłam, że występują tu elementy wykraczające poza świat normalny.) Poza początkiem, trochę przydługim i „usypiającym” to jedyna wada, jaką znalazłabym w książce, gdybym chciał się przyczepić. Ale czy to początkowe usypianie czytelnika i głównej bohaterki nie jest- gdyby chcieć się doszukiwać drugiego dna- czymś świadomie wprowadzonym do książki? Dla mnie było to takim zabawnym odniesieniem, które doceniłam gdzieś tak pod koniec powieści. Z panią Bettiną Belitz nie spotkałam się na stronach wcześniejszych powieści- być może to jej polski debiut, ale chyba zechcę śledzić jej pozycje wydawnicze, zaciekawiła mnie.
      W tej książce nie wszystko jest takie jakie wydaje się na pierwszy rzut oka.

• johnson123 Re: Warte polecenia książki Fantasy 30.06.11, 20:59
      Moim zdaniem warto przeczytać popularną ostatnio Pieśń Lodu i Ognia, to kawał naprawdę świetnej literatury.

Poza tym gorąco zachęcam do przeczytania Wiedźmina, który jest już klasykiem gatunku.
      • Gość: gość portalu Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.13, 11:35
        Pieśń Lodu i Ognia! - coś cudownego! jedna z najwspanialszych książek jakie czytałam! gorąco polecam!
    • Gość: EwaZdrzewa Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.microchip.net.pl 08.08.11, 00:45
      Niestety, książki SF nie są moją mocną stroną, nigdy nie mogłam się do nich przekonać.
      Za to o fantasy mogę powiedzieć więcej, sporo więcej ;) Wiele tytułów, które mogłabym polecić, zostało już napisanych, więc nie będę się powtarzać.
      Ale chyba nikt nie pisał o STRAŻY? Jest to pierwsza część trylogii STRAŻNICY VERIDIANU.
      Dlaczego polecam właśnie tę książkę? Bo w momencie, kiedy większość nowości wydawniczych fantasy, jest o wampirach, wilkołakach itp., ta książka zaskakuje. Za to, to co na pewno znajdziemy w tej książce, to walka dobra, ze złem, co nie jest nowością, ale do tego - podróże w czasie, nawet do starożytności, wiele misji do wypełnienia. Książka, przy której raczej się nie wynudzisz :)
      • Gość: Irenya Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.play-internet.pl 14.09.11, 14:01
        Masz rację, Straż, to naprawdę niezła książka. Nie mogę doczekać nie kontynuacji, ciekawa jestem jak Marianne Curley poprowadzi losy bohaterów. Nie wiesz, kiedy jest premiera Mroku?
    • mateo930 Re: Warte polecenia książki Fantasy 29.08.11, 11:21
      Trylogia Brenta Weeksa Nocny Anioł
      Na prawdę fajnie się czyta książki trudi canavan
      • vidmo76 Re: Warte polecenia książki Fantasy 16.09.11, 22:28
        Nie wiem odnoszę wrażenie, że poza Harrym Potterem na zachodzie nie pojawia się dobra fantasy. Wychodzi sporo ale ile tego jest naprawdę dobrego czytadła?
        Pomysły maja dobre ale się na tym kończy.
        • beletrysta Re: Warte polecenia książki Fantasy 22.09.11, 18:09
          Ja polecam beletrysta.pl/viewtopic.php?f=14&t=10&sid=435be8e3c003b856743070a3bd15631b Martin już za życia jest dla mnie klasykiem fantasy, ciekaw jestem jak zakończy całą historię - zapraszam do dzielenia się opiniami na forum beletrysta.pl - forum raczkuje, lecz to od Was zależy kiedy wstanie na nogi :)
          • d25 Re: Warte polecenia książki Fantasy 19.10.11, 00:18
            beletrysta napisał:

> Ja polecam beletrysta.pl/viewtopic.php?f=14&t=10&sid=435be8e3c003b856743070a3bd15631b Martin już za życia jest dla mnie klasykiem fantasy, ciekaw jestem jak zakończy całą historię - zapraszam do dzielenia się opiniami na forum beletrysta.pl - forum raczkuje, lecz to od Was zależy kiedy wstanie na nogi :)

No cóż. Martin jest klasykiem gatunku i stał się nim przed "Grą o Tron" choć ten cykl pewnie będzie ukoronowaniem jego twórczości. Jak go skończy to pewnie nie będzie mu się chciało pisać przez parę dobrych lat (sam mówi że jest już zmęczony).
            PS. Do beletrysty: Przeczytałem twoje opinie o "Grze o Tron" i "Starciu Królów" i się z nimi w pełni zgadzam. W kolejnych tomach będzie jeszcze gorzej (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) ale nie tak jak u Eriksona
    • Gość: Marika Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 09:59
      Ja od siebie dorzucę serię Dzieci Cienie, pierwsza część to "Wśród ukrytych. Wśród oszustów". Jest to antyutopijna wizja świata. Świata, w ktorym Rząd zezwala każdej rodzinie na posiadanie tylko dwójki dzieci, kolejne jest skazane na śmierć. Wytłumaczeniem wprowadzenia Prawa Populacyjnego, jest widmo głodu, panujące nad światem.. Świetna książka.
    • marimari123 Re: Warte polecenia książki Fantasy 25.05.12, 15:26
      Grzędowicz "Pan lodowego ogrodu" - świetnie się czyta
      Klasyka czyli Sapkowski i Tolkien - tłumaczyć chyba nie trzeba
      Oj sporo tego jest!
      • nextboy Re: Warte polecenia książki Fantasy 13.07.12, 10:50
        Ja ostatnio nabyłem drogą kupna "Pan Lodowego Ogrodu" w formie ebooka i jestem oczarowany jak i książką tak i samym pomysłem ebooków. Wygoda i oszczędność miejsca.
        Ceny też nie wygórowane w stosunku do cen "klasycznych" książek. Ja nabyłem tę książkę za 33,50 pln.
        Dla zainteresowanych link - Pan Lodowego Ogrodu, tom 1
    • Gość: Czuk Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: 78.8.35.* 10.07.12, 09:26
      Przewrotnie zaproponuję "Zerwane kajdany". Powieść odbiegająca dość znacznie od typowego fantasy z czarami i dziesiątkami magów.
      • zorija Re: Warte polecenia książki Fantasy 14.07.12, 10:29
        Ja polecam Gaimana, Pratcheta, Bułyczowa, Simona R. Green'a oraz Kevin'a Hearne.
    • moniak.89 Re: Warte polecenia książki Fantasy 02.08.12, 16:19
      Jacek Sobota "Głos Boga". Alteratywne spojrzenie ironicznego filozofa-ateisty na ewangelię. Genialny język i styl. Według mnie niedoceniony i wciąż za mało znany.
    • Gość: porpor Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: 78.8.35.* 21.11.12, 08:17
      "Zerwane kajdany" - fantasy , gdzie elfy wcale nie są dobre :)
      www.gandalf.com.pl/e/zerwane-kajdany-epub/ - na świątecznej promocji prawie jak za darmo :) Naprawdę niezła
    • rejnor Re: Warte polecenia książki Fantasy 21.11.12, 14:57
      Zdecydowanie polecam książkę polskiego pisarza Stanisława Lema - Solaris.
    • kamaho Re: Warte polecenia książki Fantasy 22.11.12, 09:13
      Solaris - Stanisława Lema i wszystkie części Diuny. Jedne z lepszych fantasy jakie czytałem :)
    • kamisze Re: Warte polecenia książki Fantasy 22.01.13, 18:45
      może jakiś komiks np. robią komiks o Alice.
      albo książka w stylu Akademia Wampirów ?

zobaczymy się tamwłaśnie tam
    • Gość: Asta Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.dynamic.mm.pl 05.12.13, 04:05
      cos z gatunku sf - thriller polityczny oparty o duza dawke smiechu!! "Tajemnice Pigalonii" Ciekawa ksiazka na prezent na nadchodzace swieta jak i dla samego siebie:)
    • mleczko535 Re: Warte polecenia książki Fantasy 27.04.14, 18:43
      Pan Lodowego Ogrodu nie jest to co prawda fantasy ,ale miłośnikom tego gatunku z pewnościom się spodoba.
      Więcej ciekawych pozycji znajdziesz tu- ksiazki-audiobooki
    • grai Re: Warte polecenia książki Fantasy 11.05.14, 10:06
      przeczytaj sobie „Troje” S.Lotz, udało mi sie zdobyć fragment i zapowiada sie mega. Z niesamowitą dokładnością i dramaturgią opisane zostają katastrofy samolotów, cudem uchodzą z zyciem dzieci, które przykuwaja uwage całego świata. Po katastorfie mają miejsce paranormalne zjawiska :) Zaskakujacy rozwój wydarzeń. Warto przezcytać, czekam teraz na całą książkę.
    • Gość: zuza Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.12.14, 13:31
      Polecam książki Robert Gong, ma kilka wydanych już. Super była Kokainowa Miłość a teraz wyszła nowość jego - 666 do mroku. Jeśli jest na tym samym poziomie to warto przeczytać.
      • paulina.m321 Re: Warte polecenia książki Fantasy 07.12.14, 14:08
        Fantasy to moje ulubione! :) Tyle ich mam, że nie wiem które polecić (najlepiej wszystkie). Ale może tak: Jeźdźcy smoków, Eragon, Dziewczyny z Hex Hall i jeden z moich nowych faworytów Matt Hidalfi :) teraz czekam na drugą część Matta podobno ma być już w styczniu!
    • karolinaa1985 Re: Warte polecenia książki Fantasy 11.03.15, 01:12
      wpadłam gdzieś w sieci na film promujący nawą książkę Dukaja „Starość aksolotla” - zapowiada się ciekawie :)
      • frenchie1 Re: Warte polecenia książki Fantasy 12.03.15, 17:24
        coś o przyszłości, jakiejś zagładzie. też widziałam po dychu ! to można w ciemno brać, ja akurat nie znam tego autora ale mnie zaciekawiło
        • karolinaa1985 Re: Warte polecenia książki Fantasy 15.03.15, 22:11
          no faktycznie powieść Dukaja za 10 zł to jest coś :) Ale nie cena tu najważniejsza - ja jutro zabieram się za czytanie :))
          • frenchie1 Re: Warte polecenia książki Fantasy 16.03.15, 19:57
            nie miała nigdy wcześniej takiej twórczości w rękach, dosyć odważnie, nowoczesnie, modele do drukarki 3d... szok.. oprócz tresci opowiadania jest mnostwo innych gratisów dla czytelnika
      • Gość: Chwytak Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.15, 14:57
        Moją przygodę z fantastyką zacząłem od wiedźmina a teraz wciągnęła mnie saga o kotałaku i znalazłem przedsprzedaż na matras.pl teraz tylko czekam aż przyjdzie do najbliższego punktu.
    • dorota563 Re: Warte polecenia książki Fantasy 09.04.15, 12:40
      polecam miecz prawdy, może i części dużo, ale książka świetna!
    • nefelia Re: Warte polecenia książki Fantasy 23.04.15, 11:54
      Ja ze swojej strony, jeśli ktoś lubi trochę bardziej babską fantastykę, serię o Mercedes Thomson Patricii Briggs.
    • Gość: fantaufo Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.15, 00:05
      Przeczytałem cały wątek.
      I tylko żal, że chyba z 80% wymienionych pozycji jest mi już znanych.....
      Dodam jeszcze Piersa Anthonego z cyklem Xanth (niestety książki tłumaczone na polski dają tylko ...ok. 30% radości w porównaniu do oryginałów, ale i tak dają się sympatycznie czytać)

Anne Bishop i jej Trylogia Czarnego Kamienia trudno się oderwać
      tu na szybko znalazłem jakąś recenzję: Tekst linka

Właśnie przyniosłem z biblioteki dwie części "Drogi Królów" Brandona Sandersona
      Ciekawe... jakie będą?

Dla kobiet można polecić cykl Dzieci Ziemi napisany przez Jean M. Auel.
      Na cykl składają się:
      1. "Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego"
      2. "Dolina koni"
      3. "Łowcy mamutów"
      4. "Rzeka powrotu" albo "Wielka wędrówka"
      5. "Kamienne sadyby
      Wyjątkowo wciągająca pozycja i nawet panie niechętne dla sf nie potrafią się oderwać.
      (ha ha ha... o obiedzie można zapomnieć! :) )
      • Gość: fantaufo Re: Warte polecenia książki Fantasy IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.15, 02:00
        Cherryh Carolyn Janice cztery tomy Przybysza (Przybysz, Najeźdźca, Spadkobierca, Prekursor)
        niesamowicie interesujący cykl. Pamiętam do tej pory a czytałem b. dawno.

Autor: Bujold cykl Barrayar (sporo jest tu tomów, pierwsza część to "Strzępy honoru), naprawdę warto się do tego dorwać.

Autor: Harrison, Cykl Stalowy Szczur, doskonałe czytadło.

James White cykl: Szpital kosmiczny (w cyklu jest sporo tytułów)
        ( ha ha ha... jeśli się zacznie czytać, to nocka z głowy :) )

No i prawie zapomniałem o cyklu Honor Harrington, autor Weber. Jeśli jest możliwość, to rwać, gryźć, czytać...:)
        Doskonały odpoczynek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka