Dodaj do ulubionych

co czytać?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 11:05
Jestem nowicjuszką w dziedzinie fantasy. Od dość dawna znałam Tolkiena i U.
K. LeGuin, ale dopiero niedawno zabrałam się za innych autorów. Czy
moglibyście coś polecić dla takiego początkującego jak ja?
Lubię książki, w których akcja toczy się w miarę powoli, dlatego bardzo
podobał mi się cykl „Pamięć, Smutek,Cierń” T. Williamsa; natomiast nieco
gorzej było z „Mistrzem Zagadek z Hed”, w którym (jak dla mnie) wydarzenia
następowały nieco za szybko jedno po drugim, zanim zdążyłam się „wczuć” w
poprzednie. Obecnie jestem w trakcie czytania A. Sapkowskiego i muszę
przyznać, że b. mnie wciągnął (nie tylko ze względu na fabułę, ale także
sposób pisania). Niestety, dochodzę już do końca i nie wiem, za co zabrać się
w następnej kolejności, a wakacje to dla mnie ostatnia szansa (przed rokiem
akademickim), żeby poczytać w spokoju, bez wiszących nad głową terminów.
Będę b. wdzięczna za radę.
Obserwuj wątek
    • polynomial Re: co czytać? 17.08.03, 15:41
      "Gwiazdy moim przeznaczeniem" (Stars My Destination) Alfreda Bestera gorąco
      polecam.
      Lub coś Lema. Np. "Niezwyciężonego".

Pozdrawiam
      Polynomial-C
      • Gość: BlueBerry Re: co czytać? IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 17.08.03, 17:44
        jesli podobal ci sie Sapkowski to bardzo polecam trylogie Zimny Ogien C. S.
        Friedman (Swit Czarnego Slonca, Nadejscie Nocy, Korona Cieni). bardzo ciekawie
        stowrzeni bohaterowie, wciagajaca akcja (ale bez szalenczego tempa), mocna
        konstrukcja fabuly bez naciagania. jedyne ostrzezenie to takie ze to "mocne"
        pisarstwo, nie znajdziej tu tkliwosci, milosci czy nadmiernej slodyczy. jest za
        to duzo polityki, cierpienia i smierci. (na miare fantasy oczywiscie).
    • rubeus Re: co czytać? 17.08.03, 19:26
      jak lubisz fantasty to polecam cykl
      andre norton "świat czrownic"
      terry pratchet - "świat dysku"

sf - james White "Szpital galaktyczny"
      kims stanley robinson - trylogia marsjańska - "czerwony, zielony i niebieski mars".
      anne MCCAFFREY - "statek, który spiewał" , "ujeździc pegaza"
    • Gość: Jaskier Re: co czytać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.03, 23:26
      polecam Steven Erikson Ogrody Ksiaezyca i kolejne tomy rozmach ludzie rozmach :)))
      ponadto z polakow : Sapek, Kołodziejcak (jak znajdzesz a warto) F. W. Kres Ziemanski.. kup sobie taka gazetke Science Fiction to zobaczysz. najlepuej zamow numery archiwalen :) zadna reklama tylko jedyne dobre pismo w tym kraju :)
      z zagranicy to chyba Pratchett, Gaiman jeszcze.
      pozdrawiam
      Jaskeir
      • Gość: xela Re: co czytać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.03, 00:09
        kurcze nikt tego jeszcze nie polecil ale to lepsze nawet od tolkiena ( moge
        tak powiedziec, bo mistrz byl u mnie na pierwszym miejscu przez ponad 10 lat)
        ale Jordan i kolo czasu to poprostu raj literatury fantasy. tan facet to
        kurcze geniusz.
    • Gość: TO-JA Re: co czytać? IP: *.tkchopin.pl 12.09.03, 16:42
      Z tego co sama już przeczytałam polecam Kroniki Amberu R.Zelaznego (9 ksiąząt z
      Amberu, Karabiny Avalonu, ... razem 5 krótkich ale jakże wciągających części),
      oraz Pieśni lodu i ognia Georga Martina -czyli Gra o tron, Starcie królów,
      Nawałnica mieczy. Jest to fantasy w stylu jakbyhistorycznym z dużą ilością
      bohaterów z których żaden nie jest jednowymiarowo dobry czy zly. A jeśli
      kończysz juz Wiedżmina to możesz zacząć czytać Narrenturm Sapka -ten sam język
      co w Wiedżminie tylko realia historyczne ale nie pozbawione magi.
      Pozdrawiam
    • Gość: pomruk Re: co czytać? IP: *.acn.pl 12.09.03, 20:08
      polecam serie "Jeźdźców smoków z Pern" Anne McCaffrey, calkiem przyjemnie sie
      czyta, napisana lekko bez przesadnego jezyka :)
      Pozdrawiam
    • Gość: gowrim.idhree Re: co czytać? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 21:33
      Lord Dunsany przede wszystkim - "The Book of Wonder", "The King of Elfland's
      Daughter", "The Charwoman's Shadow" czy tez zbiory opowiadan jak "Time and the
      Gods". Trudno jednak bedzie znalezc polskie tlumaczenia; nie jestem pewien
      nawet, czy istnieja w ogole...
      James Branch Cabell - "The Silver Stallion", "Jurgen",
      Mervyn Peake - "Titus Groan", "Gormenghast", "Titus Alone",
      Brian Aldiss - "Helliconia Trilogy",
      H.P. Lovecraft, R.E. Howard, Michael Moorcock, Poul Anderson, Jack Vance, E.R.
      Eddison, Arthur C. Clarke... i inni-naprawde dluga lista;)
      • Gość: taki jeden Re: co czytać? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 10:17
        O, ta ostatnia lista fajna byla, ale faktycznie niemal wyłącznie dla osób z a)
        angielskim na naprawdę niezłym poziomie, b) gustem nieskażonym Łukjanienką i
        innymi wynalazkami zza Buga, tudziez rodzimą prytą truskawkową, c) kartą
        kredytową, żeby sobie te rzeczy zamawiać przez Amazon czy Abebooks... Większość
        już dawno nie jest drukowana, niestety, tylko Lord Dunsany ma ostatnio
        (cholernie drogie) reedycje. Po polsku miał chyba tylko jeden tomik opowiadań, w
        dodatku dzielony z Robertem E. Howardem :) - nazywało się toto "Barbarzyńca i
        marzyciel".
        Ja dołożyłbym jeszcze Williama Hope Hodgsona - temu przynajmniej wydano w Polsce
        2 powieści ("Dom na granicy światów" i "Widmowi piraci"), a w "Nowych
        horyzontach" (taka antologia) było fajne opowiadanie Grega Beara złożone w
        hołdzie Hodgsonowi.
        I tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka